bajdovej parlatok... a minap amikor otthon jartam kaptam edesanyamtol egy befottesuveget :) a tartalma ropogos meggy es rajta konyak... 8 evvel ezelott lezarva.
Hat nemazert mondom, de valami elkepesztoen fantasztikus illata es ize van. :) nemtudom, hogy milyen volt a meggy evjarat a XVI. keruletben 1994-ben :) es azt sem, hogy milyen konyak figyelt a meggyen, de kiadtam ukazba joanyamnak, hogy minden evben koteles letarolni hasono modon amennyit csak bir :)
vót neki :)))))
amúgy mindig is kritizálták a rendszert mert nem vizsgálják alapban felül.sok chateau hiába 2.cru , sok cru bourgeois jobb nála... Ez Medoc.
St Emilion -ban legalább bizonyos időközönként felülvizsgálják, megnézik hogy mindenki megérdemli-e a helyét, és fel meg le is minősíthetnek.
A medoci klasszifikációs rendszerről érdemes elovasni egy amerikai által írt könyvet (nem ugrik be a neve, utánanézek), nagyon jó. 1855-ben sem volt más a világ...
üdv
Kékoportót már ittunk hozzá nemrég, kellemes volt. Figyel otthon Merlot, kipróbáljuk a közeljövőben. Majd beszámolok. :-) És kösz. Bandó, Neked is a híreket!
a pestoval a sajat tapasztaltom az az, hogy ha feher akkor kevesbe a sauvblanc vonalon futo levelizu es ropogosabb borok, sem pedig a nehezrizlingek. Konnyebb kereklevelu es aromasbb tramini, harslevelu vagy szurkebarat viszont inkabb.
Ha veres akkor lehetoleg nem tul tanninos, a tesztafelek rendszerint ugye nem proteinhangsulyos es gyakransajtos etelek amiknem a protein a te nyalkhartyad adja es ettol huzos lessz az ize, a sajttol pedig kesernyes mellekizt lehet tapasztalni, ha lehet akkor nem tul nehez vereset valasztanek inkabb.
A pesto elegge egyszeru etel nem tul komplex izekkel, igy jol mennek hozza a komplex borok. Egy konyebb, gyumolcsosebb merlot vagy kekoporto szerintem jo lehet.
Mindenestre en valoszinuleg verest innek hozza, hiszen attol konyebben elvarhatom a komplexebb izt.
Ami pedig igazan izgalmas proba lehet, az egy franko Beaujolais kellemesen behutve.
nem vagyok gasztronauta de ez egy előre gyártott konzerv szósz volt amiben benne van a Pinus pinea (Mandulafenyő mielőtt röhögtök és rosszra asszociáltok) apróra tört/darált magja. Tehát nem tettünk pluszban.
Töprengtem h. veres v. fehér legyen de azt javallták, h. a fehér jobban menne; a bakondi megdzsókerként már egy éve ott várakozott a dobozban.
A tészta olajossága miatt kissé savasabb; testes (akár vörös) bort is el tudok képzelni.
Tegnap: Bakondi 99es Regina küvé; érdekes volt, ilyet palackos bornál nem nagyon láttam, kicsit opálos volt a folyadék! Különösen nagy volt a kontraszt a sajátom mellett, ami a derítés hatásra "kristálytisztán" ragyog. De ennek ellenére rendben volt a bor, kora ellenére friss, illatos; jól ment a pesto tésztához.
Korcsi: az www.interfruct.hu oldalon találsz pesti címet is, árukészlet nincs fenn; hatalmas a kínálat italokból; üdítők, tömények, borok kommersz és minőségi kategóriában. Van egy külön puccos fapolc ahol a prémiumkategória van; de minden igen olcsón pl. Szeremley olasz ~700; Vylyan Red 1200; Cool ridge Ch. 650. Persze itt sincs minden...
Egy mecsekaljai borverseny tréfás tudósítása az index pécsi honlapján; sajnos a komolyságát jelzi a hangvétel; annak ellenére h. eléggé őrült a srác aki csinálja a szájtot: itt
"ami bor neki a kóstoláson ízlett az 30 Euró volt!"
miert a kulfoldieknek szervezett sznob Budapesti borkostolokon a Villanyiakbol mennyier adnak egy palackot? :)
Sok sznob hizeleg am maganak aq vilagban, hogy nekik csak az 50 dollaros borok izlenek.. nem kell minden szavukat elhinni. nekik csak egyszeruen el kell adni annyiert a bort amennyiert mar elhiszik, hogy jo.
Nem, mivel akkor dolgoztasm ha jól rémlik:(
OK, meggyőztetek, kihagyom.
Ma volt a cégnél évekzdő pezsgőzés - nameg a főnöknek és az egyik kollégának is gyermeke születet:) - amikor szóba jött Villány és mondtam, hogy mire lehet készülni kiesebbik főnököm közölte, hogy nemúgyvan az! Merthogy ő idén nyáron volt Fr. o.-ban és bizony ami bor neki a kóstoláson ízlett az 30 Euró volt! Mondtam neki, hogy hja nem ott kell megvenni azt a bort, hanem szakboltban 10-ért;) de nem tűnt meggyőzhetőnek.
Te nem kóstoltad a BOR ÁSZOK órájában a fesztiválon?
Mert az volt az egyik tétel.
Sőt, a boregyetemen is az egyik nap a 12-15 bor egyike volt. Nem nyert meg különösebben. Szvsz egy szó illik rá így párhónapos távlatból: jellegtelen.
kösz az ötletet a Néróval kapcsolatban, egyébként pedig kíváncsivá tett a kóstolási beszámolód: főleg az érdekelne, hol van ez az Interfruct :-)
és persze: boldog új évet
Tybald: én úgy emlékszem, kostoltam azt a rozét, nem hagyott bennem mély nyomokat, de rémlik, azért iható volt.
off
Csabának ugyis az ár számít nem a minőség; és mert francia bort ihatott ennyért; teljesen kész volt! Nekem próbálta magyarázni az AOC rendszert én meg figyeltem mint egy tudatlan! ;-))
Azt még elfelejtettem beírni, hogy
borirodalmamban jelentős bővülés történt; megkaptam magamtól karácsonyra K. Zraly Borkurzusát;
és Sógortól Oz Clarke dedikált Wine Atlas-át, amiben gyönyörű képek is vannak és nehezéknek sem utolsó :))
Továbbá az év utolsó napján végre megjött a borbarát téli száma!! Hurrá! De valószínűleg utoljára üdvözöltem postaládámban e színvonalas magazint; mert nem fizetem elő idén, inkább veszek két jó bort helyette...
Korcsi: ha jó pesten kívül is akkor itt nézz szét: www.falvak.hu/abasar (vállalkozók, van egy oltványos) egyébként jó duma ez a szívgyógyszer... ha morbid lennék akkor ez nagy SZÍVatás.
Ja; és BUÉK mindenkinek, mivel első bejelentkezésem. Az ünnepek alatt volt szerencsém fogyasztani - bár én nem kaptam sehol Scheller Olaszt, sajnos- a következőket:
-Polgár 2001 Ch.-Musk. Cuvée, már nem friss a Nyakaséké különben is jobb.
-Európai Bortermelők, 99es Bátaapáti Kékfr. Ez az Eurobor, (nem értem e másik nevet) kevésbé illusztris viszont annál jobb borocskája NAGYON olcsón, (~ 5-600 ft volt az Interfruct nevű nagykerben; ahol vettem még Vylyan Redet is 1200ért...) remekül iható. illatos fajtajelleges.
ehhez hasonlítottuk egy hasonló árfekvésű ~ 3 Eurós Bordói bort (Tom: útmutatásaid alapján hozta: Csaba)
-2000es Apell. Bordeaux Controlle jelzéssel; megbízható, hasonló a magyarhoz, könnyed gyümölcsös.
-Kecskés 2002es Kékoportó; úgy tűnik az idei (ill. tavalyi) opsik jól sikerültek; már a sokadik iható tétel.
Szenteste a Sheller olasz helyett:
-Szőke 2000-es Olasz, lehet h. csak a huba mellett de az év ellenére kicsit fanyarnak, éretlennek tűnt, ellentétben ezzel:
-Szeremley 99es Olasz ami számomra igazi vulkáni olasz volt érett ásványos, illatos; kezdem már az utóbbi időben azt hinni nincs is iható bora; hát ez az!
-Gere: 98as Főnix cuvée: persze elmarad 97es, 99es társaitól, de határozottan jobb mint korábban; továbbra is befőttre emlékeztet.
-Oremus 99es Édes Szamorodni osztatlan siker, még úgy is hogy mellette kóstoltunk egy:
-"Princesse Piroska" termelte palackozta "H-0063" fedőnevú 4p. aszút, (később kiderítettem Pajzos az elkövető) Beltartalombam az Oremus legalább olyan gazdag volt mint ez.
Figyelve a "konkurenciát":
-Vylyan 99es Cirfandli, hátcimke mondja: "az újfahordós érlelés kiemeli a bor értékeit" tehát barrik, ami inkább dominált mint kiemelt; ez nem vált előnyére az egyébként korrekt bornak, de a fa elfedett szinte mindent.
-Gere A. 99. C.s. Barr. a 97-es társa után ez csalódás nekem; mintha éretlen lenne a bor - nemcsak fiatal- de a savai is húzósabbak a megszokottnál (éretlen szőlő?).
Nagyrédei "Cool Ridge" Ch.01, barr. ez is 600 körüli áron az említett diszkontban; nagyon kellemes, végre van fajtajelleg is nem csak hordó.
Leugrottunk Villányba Molnár Lajosékhoz; ahol a gazda hiányában rock & reaggesztár külsejű fia fogadott aki nem volt teljesen képben de készségesen állta a sarat:
ittuk: 2001es Oportó (még hordóban; többedik töltésű barik -adják kimérve is 400ért, jobb mint amiket a lagzimra keresve kóstoltam abból az évből; meglepő a töménysége.
98as Olasz: ez vmi meglepetés lesz - titokzatoskodott- vmit még tesz vele apuka; kérdeztem, hogy aszúszem aztatás stb, de nem árulta el. Viszont ez is barik hordóban van de nem túlzó, és meglepően friss a nedű, nem gondoltam volna 4 évesnek. Furcsa h. ezt is adnak el lédig, utánatöltik tartályból a hiányzót; így a 4 év hordó nem teljesen igaz...
a következők palackosak voltak, akkor nyitotta ki mindet, ráadásul hidegen, így nem volt teljesen reális a dolog:
99es Cüvée Barr. (CS-CF) könnyű friss, alacsony tanninú és alkoholú bor, szerintem nem ált jól neki a barr.
98as CS. ennek nem különben; első illat: mintha egy rosszul égő füstölőbe szagoltam volna olyan füstös illat, de azért tompult és más is érződőtt.
99es Kékfrankos, ez emlékeim szerint igen jó volt, de a legjobban tetszett:
99es natur CS: (naturnak hívják a nem barikhordóban érleltet) ebben szép fajtajelleg bújt, és nem volt "füstmérgezés". Meglepetésemre adott belőle kimérve is elfogadható 800/l áron.
Erről jut eszembe: Kóstolta már valaki az Egri Borászati kutató Roséját, ami 3 féle szőlőből van aminből az egyik Néró?
Dúzsi Rosé '02: Tavaly is ez volt a kedvenc nálam és idén is ez marad. Kellemes, könnyed, kicsit szénsavas, de friss gyümölcsös. Olyan mintha fröccsözne az ember, de nem kell hozzá szóda:)
Egy kollégám Nérót (gyökeres oltványt) szeretne vásárolni, de azt mondja, nem lehet kapni. Ha valaki tud, plíz, segítsen. Állítólag a Néróban van a legtöbb szívbarát anyag, legalábbis a kollégám valahol ezt olvasta.
üdv mindenkinek!