Keresés

Részletes keresés

-Tsunami- Creative Commons License 2019.07.15 0 0 82908

Kiszárítottam és szellőztetővel kiritkítottam.

Sokat kiszedett belőle.

Előzmény: muresz (82904)
Samubá Creative Commons License 2019.07.15 0 0 82907

A hoszzúra nőtt fűszálakat mindegyik csúnyán vágja, érdemes elővágni rotációssal. 

A kést meg be kell akkor állítani, ha gyárilag nem tették meg. Biztos van erről szó a használati utasításban. 

Előzmény: Debrin (82903)
Samubá Creative Commons License 2019.07.15 0 0 82906

Már rég meg kellett volna nyírni. Most a magas gazt vághatod bozótvágóval vagy kézi kaszával 8-10 cm magasan. A fű ki fogja bírni a nyírást utána. 

A gyomirtó pl a Colombus vagy a Bofix a kétszikűeket kiviszi, de a muhart és a kakasláb füvet azt nem, de ezek télen kipuztulnak amúgy is. 

Vetés előtt adtál alaptrágyát vagy utána valamit?

Előzmény: Zé3 (82905)
Zé3 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82905

Sziasztok,

egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni tőletek. Május legelején bevetettem egy kb.70 m2-es területet fűvel, mely korábban kert volt. A májusi csapadékos idő hatására szépen kikelt a fű, a mostani nagy melegben lelassult a növekedése, most kb 5-7 centiméteres. A gyomok viszont erőre kaptak, mind a kúszó fajták, mind a magasra növők. Néhol már van 40 centis példány is. Elkezdtem kigyomlálni, de némelyik akkora földlabdával jön ki, hogy tönkreteszem vele a gyepet. Sajnos a fű gyökérzete még nem olyan erős, hogy a fűszálak ne szakadjanak ki a földből a gyommal együtt. Nyírni még nem szeretném, mert szerintem gyenge még a taposáshoz. A gyomirtóra meg az van írva, hogy friss telepítésnél 6 hónapos korban lehet alkalmazni leghamarabb, különben kárt tehet a gyepben. A kérdésem az lenne hogy mi a legjobb megoldás ilyenkor? Nyírjam le a gyomokat? Gyomirtózzak, vagy esetleg gyomirtós műtrágyát alkalmazzak?

muresz Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82904

Köszi! Úgy nézem arról van szó, mint a te HSZ-odban.

Sikerült egy ilyet kattintanom:

Ez tényleg tarackosnak tűnik.

Messzebbröl ilyen foltot mutat nyírás után:

Te mit csináltál vele?

Előzmény: -Tsunami- (82900)
Debrin Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82903

Kézi fűnyírósok!

Vettem egy hecht 514 kézi fűnyírót (csak ezt találtam, ami elérhető áron van és 4-5cm-nél nagyobbra is lehet állítani), de elég nagy csalódás..  Nem vág szépen, csomó szálat nem is vág le, szerintem az a gond, hogy a fűszálak elhajolnak, esetleg még az, hogy kicsit göröngyös a terep. Egy pár centis papírcsíkkal tesztelve, ha félbehajtom, tehát dupla vastagságú, úgy szépen levágja, a sima viszont elhajol.

A kérdés, hogy vajon a hecht nem jó, vagy az én füvem nem elég erős a kézi nyíráshoz?

R-Point Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82902

Érdekes a helyzet, mivel egyes helyeken ahol "barnásodig " ott a csavarhúzó full bemegy nyakig, valahol meg alig megy bele földbe ugyan olyan kiézetnél.
A kis kötsög gombák ( a pókhálós fajta) ott figyel, pici kis szétszórt foltokban a területen. Észrevenni akkor lehet ha nagyon figyeled, de jól kivehető. Kalaposak is előjöttek az utóbbi nagy esőzések miatt, ebből jól kivehető, hogy szerintem tutira gombásodás a fő ok. Szárítom a területet, de a hajnali pára adja neki rendesen. ABD kapott 2 napja.

normál körülmények közt 37 perc / 2 nap a locsolási ciklussal öntözöm. Ez az említett 1,5 óra nekem is soknak tűnik, ezért kérdeztem a posztolót, hogy hogy viselkedik pl. gombásodásra akkora vízmennyiségnél és milyen a terület minősége. + hogy javuljon a terület minősége, kapott permetezéssel BACTOFIL B - fűre.

Előzmény: sz_attila (82896)
-Tsunami- Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82901

Bocsi elkában, a haveromnak meg a bb bb sportban.

Előzmény: -Tsunami- (82899)
-Tsunami- Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82900
Előzmény: muresz (82898)
-Tsunami- Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82899

Nekem a bb sport keverék volt és van tele ilyen sovány perje foltokkal.

A filc rétegbe is beleszövi a tarackos gyökerét és könnyen felszakad.

Előzmény: muresz (82898)
muresz Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82898

Köszönöm, de élöben teljesen más mint a muhar, ami szerintem ez:

Ezeket a kertben sétálgatva (gyerekkel focizva) szoktam kihúzgálni.

Samubá

Neked is köszönöm a tippet, de szerintem az sem passzol. Erre legalábbis. Viszont így sikerült beazonosítanom a poa trivialist a kertünkben :-)

Most nem annyira üt el színben (meg a fényviszonyok sem voltak megfelelöek a fényképezéshez) és emiatt úgysem aggódok.

Az eredetileg felvetett növénynél viszont attól tartok, hogy elterjed, aztán a szellöztetésnél összel kompletten jön ki nagyobb foltokról...

Fotoshopos szögböl azért egész jó az összkép :-D

Előzmény: pockond (82890)
pana2 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82897
Előzmény: foktiatis (82895)
sz_attila Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82896

"Jelenleg rozsdabetegségnek látom, de lehet az hogy száradás."

Csavarhúzó teszttel véget vethetsz a dilemmádnak. El kell dönteni, egyik vagy másik, mert homlokegyenest ellenkező a megoldás az egyes esetekben.

Továbbá homokos talajon nem látom értelmét a nagyon hosszú locsolási időknek, mivel a víz úgyis gyorsan elfolyik. Ha homokos a talaj, és 15 cm mélyen vannak a gyökerek, akkor szerintem az a maximum. El tudod képzelni, hogy homokban nem folyt lejjebb a víz? 

Egy adott vízmennyiség mindenféle talajban ugyanolyan mélyen nedvesít, csak kötöttnél több ideig tart, míg a dolog megtörténik. (feltéve, ha nem párolog er hamarabb, mint leszivárog).

Előzmény: R-Point (82893)
foktiatis Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82895

Sziasztok!

Postán keresztül tud valaki segíteni Puma beszerzésben? A múltkor is kerestem és kaptam is ajánlatot, de akkor személyesen mentem volna érte, amit az élet sajna felülírt. 

dokiki Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82894

Ma én is megnéztem egy ásónyomot (Nyíregyháza), sajnos full homok, a felső kb 10 cm kötöttebb a gyökerek miatt, utána pereg le .Szerintem ha bejön megint a 30 fok minden nap fogom öntözni.

Előzmény: zztopp (82867)
R-Point Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82893

Kipróbálom ezt a 1,5 órás öntözési ciklust, mivel nálam is homokos a talaj + felső ca. 15cm termőtalajjal lett borítva, de valami nincs rendben.

Jelenleg rozsdabetegségnek látom, de lehet az hogy száradás. De most nem jól érzi magát azt látom. A terület full déli fekvésű tűzi a nap.

Nos, a HUNTER-nek van egy öntözési idő kalkulátora (földtípus, benapoztatás, szél, lejtés, öntözőfej ... stb. )amivel a területemre az adottságokat beállítva 37 percet javasol 2 naponta. http://runtime.hunterindustries.com/station/vegetation/ 

Direkt most kivágtam egy darab kockát, hogy megnézzem meddig terjed a gyökérzet + meddig nedves a föld. A felső réteg termő ca. 15 cm nedve tele gyökérrel. Alatta a homok szárazabb jóval, gyökerek alig- alig. Ergo a gyökérzet fenn van a felső 15cm részen. Ebből arra következtetek, hogy az öntözési időt jócskán emelni kell a HUNTER által javasolt időintervallumhoz képest, hogy a nedvesség lefelé szivárogjon. No, meglátom, hogy az a nagyobb dózis 1,5 Óra / 3nap mit hoz ki az állományból.

Előzmény: pockond (82886)
Samubá Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82892

A leírt hatóanyag dózis 100m2 re vonatkozik a víz többre is elég lehet, de akkor csökken a szerek hatékonysága és hába vegyszereztél.  

Ismétlés: megelőző kezelésre, ha már volt valmi gombád akkor 2-3 hetente, ha még nem, akkor várd meg amig jeletkezik valamelyik. 

Előzmény: nikonos_zoli (82862)
Samubá Creative Commons License 2019.07.14 0 0 82891

muresz 

Első ránézésre talán fehér tippan / Agrostis stolonifera vagy alba, vagy capillaris//, de nevezik tarackos tippannak is.

Nem kizárt az sem, hogy Sovány preje /Poa trivialis/ de az világosabb színű mint a többi fű és fényes a levél fonáka. 

Előzmény: muresz (82888)
pockond Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82890

szerintem muhar

muresz Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82889

Ja és nem magzik, mint az EP, csak tenyérnyi foltokat, telepeket képez

muresz Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82888

Tudjátok esetleg, hogy ez micsoda?

A fűben így néz ki:

Alacsonyra nö, nagyon elágazó, ilyenformán inkább talajtakaró. Könnyen kijön és a helyén néhol üres folt marad, máshol (ahol nem alkotott még akkora telepet) szinte nyom nélkül kiszedhetö a fű közül.

Kiszedve ilyen:

pockond Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82887

Öntözés: lásd előző hozzászólásom. A napi 15 perc MP rotátor az semmi. Az max 3 mm csapadék, nagyon sekély lehet a gyökérzeted.

Előzmény: -= aTTi =- (82840)
pockond Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82886

Szerintem mielőtt talajt cserélsz, vagy halom pénzért spéci keveréket szóratsz (ami szerintem kamu), adj neki megfelelő trágyát, illetve az itt sokak által javasolt amalgerolt is érdemes megpróbálni. Meg egyéb itteni trükköket.

A locsolást meg ritkán (=ahogy a talaj szárad) nagyobb dózisban. Én egy-egy alkalommal 16-17 mm körül küldök ki (MP rotátorral 1,5 óra), így nagy melegben is 3 naponta locsoltam homok talajon, ráadásul pajor rágta gyökérzettel. Persze először még gyakrabban kellhet, ha sekélyen van a gyökérzet. Locsold meg rendesen (15-20mm) reggel (!), aztán várj, másnap tuti nem kell, ha másnap délután már kókad, akkor utána reggel locsold, ha jól van, akkor figyeld a következő nap délután, ha kókad, nem bírja a taposást, akkor utána reggel  küldd meg. Ha úgy tűnik még bírja, várj vele. Le kell mélyre csalogatni a gyökeret.

Előzmény: Royalize (82881)
Rush09 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82885
Értem. Milyen gyepszőnyeg nem tudod véletlenül?
Nálam tele van kalapos gombával, és szerintem a sárgás foltok is azok. Fújtam már kétszer, de semmi javulás, sőt.. Amistar, Ridomil, Dithane, Bumper..
Most csökkentem a locsolást,hátha... .jobb ötletem nincs.
Talajban azért kételkedem, mert gyepszőnyeg, talajjal együtt téríti, alatta meg el lett dolgozva és vékonyan fekete föld is lett terítve.

Egy másik oldalon olvastam:

Sokat olvasgattam a megoldást keresve. Az itt olvasott tanácsok után a locsolást átállítottam napi egyszeri öntözésre: hajnal 5-kor locsolunk 10 percet. Mióta nincs az a perzselő meleg, 2-3 naponta locsolunk. És minden reggel kimentem, óvatosan kiszedtem a gombákat a fű közül. Vettem mezőgazdasági boltban Amistar nevű szert (ott tanácsolták), de fel sem kellett használnom.
A jót könnyű megszokni :). A napokban jutott eszembe, hogy nincsenek gombáink hetek óta.
Előzmény: Royalize (82884)
Royalize Creative Commons License 2019.07.13 0 0 82884

10ezer ft a vizsgálat kiszállással együtt, talajszelvényeket néznek, talaj ph érték, meg amit saját szemmel látnak. Elég profik.
Tápot még sosem adtam neki. Sajnos nem tudom milyen típus, de gyepszőnyegként volt ez is telepítve.

Előzmény: Rush09 (82883)
Rush09 Creative Commons License 2019.07.12 0 0 82883
Szia.
Nálam is hasonló a helyzet, de nem ennyire sárga és csak akkor látszik ha frissen van nyírva.Szintén tavalyi gyepszőnyeg. Kicsit kételkednék abban, h a talaj, de ők a szakértők. Milyen fajta gyepszőnyeg ? Tápot mikor kapott?
Én most pont a túlöntözésre gondolok nálam.Csökkenteni fogom az öntözést.
Megkérdeztem, h mennyiért vizsgálták meg?
Előzmény: Royalize (82881)
latya Creative Commons License 2019.07.12 0 0 82882

Jó estét! Lehetséges, hogy ez nem muhar? A Puma meg sem kottyan neki.

Royalize Creative Commons License 2019.07.12 0 0 82881

Pár napja megvizsgálta a "Pázsit Doktor" nevű cég a füvemet. Sok sebből vérzik, de a fő gond a rossz minőségű talajjal volt. Ott ahol szárazabb, sárgásabb a fű ott a talaj szinte mint a homokozóban ilyen porózus föld, ami túl gyorsan átereszti a vizet. Ott ahol szebb, zöldebb, dúsabb ott meg mint a gyurma, agyagosabb nedvesebb föld volt, ahogy összenyomod a tenyeredben úgy marad, nem porlad szét. Nem igazán értem hogy állt elő ez a helyzet, mert egy éve amikor telepítve lett, ugyanaz a föld lett szétterítve mindenhol, és nap is kb ugyanannyi éri mindenhol a területet.

Ezen kívül még kisebb gombásodás volt, a barna kis foltokban. Ez könnyen kezelhető. Illetve kezdetlegesen megjelentek itt-ott gyomnövények, tarack (én észre sem vettem), de ez is kezelhető.

Sajnos a rossz minőségű földre egyetlen teljes értékű megoldás van, az újratelepítés.

Bár állítólag ők be tudják locsolni olyan keverékkel ami speckó az én füvemhez készülne, de ezzel csak lassítani tudják a folyamatot, és 3 hetente ismételni kéne, alkalmanként 22ezer forintért.

Most egyelőre kipróbálom azt, hogy napi egyszeri (hajnal) locsolás helyett napi 2x locsolok hajnalban és este, de fele annyi mennyiségben, illetve sárgább területeken nagyobb mennyiségben. Ha ez nem válik be,akkor megnézzük hogyan reagál a spéci keverékre.

Előzmény: eREr78 (82880)
eREr78 Creative Commons License 2019.07.12 0 0 82880

Dettó ez van nálam is. Amint órákon át süt a nap és meleg is van, elkezd megállni a fű növekedése, elkezd kiszürkülni, elvékonyodni. Eleinte gombának hittem és kapta az ABD kombókat különösebb eredmény nélkül. Tavaly High-N-t kapott főszezonban, idén Everris all season-t, de látszólag mindegy neki. Esetleg nyáron High-K-t kellene adni neki?

Tegnap ABD-be kevertem Amalgerolt és kálium oldatot. Kiváncsi vagyok javul-e a helyzet.

Előzmény: Royalize (82853)
iszp Creative Commons License 2019.07.12 0 1 82879

azért mert sajnos, szart sem ér :(

Előzmény: apci500 (82878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!