egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni tőletek. Május legelején bevetettem egy kb.70 m2-es területet fűvel, mely korábban kert volt. A májusi csapadékos idő hatására szépen kikelt a fű, a mostani nagy melegben lelassult a növekedése, most kb 5-7 centiméteres. A gyomok viszont erőre kaptak, mind a kúszó fajták, mind a magasra növők. Néhol már van 40 centis példány is. Elkezdtem kigyomlálni, de némelyik akkora földlabdával jön ki, hogy tönkreteszem vele a gyepet. Sajnos a fű gyökérzete még nem olyan erős, hogy a fűszálak ne szakadjanak ki a földből a gyommal együtt. Nyírni még nem szeretném, mert szerintem gyenge még a taposáshoz. A gyomirtóra meg az van írva, hogy friss telepítésnél 6 hónapos korban lehet alkalmazni leghamarabb, különben kárt tehet a gyepben. A kérdésem az lenne hogy mi a legjobb megoldás ilyenkor? Nyírjam le a gyomokat? Gyomirtózzak, vagy esetleg gyomirtós műtrágyát alkalmazzak?
Vettem egy hecht 514 kézi fűnyírót (csak ezt találtam, ami elérhető áron van és 4-5cm-nél nagyobbra is lehet állítani), de elég nagy csalódás.. Nem vág szépen, csomó szálat nem is vág le, szerintem az a gond, hogy a fűszálak elhajolnak, esetleg még az, hogy kicsit göröngyös a terep. Egy pár centis papírcsíkkal tesztelve, ha félbehajtom, tehát dupla vastagságú, úgy szépen levágja, a sima viszont elhajol.
A kérdés, hogy vajon a hecht nem jó, vagy az én füvem nem elég erős a kézi nyíráshoz?
Érdekes a helyzet, mivel egyes helyeken ahol "barnásodig " ott a csavarhúzó full bemegy nyakig, valahol meg alig megy bele földbe ugyan olyan kiézetnél. A kis kötsög gombák ( a pókhálós fajta) ott figyel, pici kis szétszórt foltokban a területen. Észrevenni akkor lehet ha nagyon figyeled, de jól kivehető. Kalaposak is előjöttek az utóbbi nagy esőzések miatt, ebből jól kivehető, hogy szerintem tutira gombásodás a fő ok. Szárítom a területet, de a hajnali pára adja neki rendesen. ABD kapott 2 napja.
normál körülmények közt 37 perc / 2 nap a locsolási ciklussal öntözöm. Ez az említett 1,5 óra nekem is soknak tűnik, ezért kérdeztem a posztolót, hogy hogy viselkedik pl. gombásodásra akkora vízmennyiségnél és milyen a terület minősége. + hogy javuljon a terület minősége, kapott permetezéssel BACTOFIL B - fűre.
"Jelenleg rozsdabetegségnek látom, de lehet az hogy száradás."
Csavarhúzó teszttel véget vethetsz a dilemmádnak. El kell dönteni, egyik vagy másik, mert homlokegyenest ellenkező a megoldás az egyes esetekben.
Továbbá homokos talajon nem látom értelmét a nagyon hosszú locsolási időknek, mivel a víz úgyis gyorsan elfolyik. Ha homokos a talaj, és 15 cm mélyen vannak a gyökerek, akkor szerintem az a maximum. El tudod képzelni, hogy homokban nem folyt lejjebb a víz?
Egy adott vízmennyiség mindenféle talajban ugyanolyan mélyen nedvesít, csak kötöttnél több ideig tart, míg a dolog megtörténik. (feltéve, ha nem párolog er hamarabb, mint leszivárog).
Postán keresztül tud valaki segíteni Puma beszerzésben? A múltkor is kerestem és kaptam is ajánlatot, de akkor személyesen mentem volna érte, amit az élet sajna felülírt.
Ma én is megnéztem egy ásónyomot (Nyíregyháza), sajnos full homok, a felső kb 10 cm kötöttebb a gyökerek miatt, utána pereg le .Szerintem ha bejön megint a 30 fok minden nap fogom öntözni.
Kipróbálom ezt a 1,5 órás öntözési ciklust, mivel nálam is homokos a talaj + felső ca. 15cm termőtalajjal lett borítva, de valami nincs rendben.
Jelenleg rozsdabetegségnek látom, de lehet az hogy száradás. De most nem jól érzi magát azt látom. A terület full déli fekvésű tűzi a nap.
Nos, a HUNTER-nek van egy öntözési idő kalkulátora (földtípus, benapoztatás, szél, lejtés, öntözőfej ... stb. )amivel a területemre az adottságokat beállítva 37 percet javasol 2 naponta. http://runtime.hunterindustries.com/station/vegetation/
Direkt most kivágtam egy darab kockát, hogy megnézzem meddig terjed a gyökérzet + meddig nedves a föld. A felső réteg termő ca. 15 cm nedve tele gyökérrel. Alatta a homok szárazabb jóval, gyökerek alig- alig. Ergo a gyökérzet fenn van a felső 15cm részen. Ebből arra következtetek, hogy az öntözési időt jócskán emelni kell a HUNTER által javasolt időintervallumhoz képest, hogy a nedvesség lefelé szivárogjon. No, meglátom, hogy az a nagyobb dózis 1,5 Óra / 3nap mit hoz ki az állományból.
Alacsonyra nö, nagyon elágazó, ilyenformán inkább talajtakaró. Könnyen kijön és a helyén néhol üres folt marad, máshol (ahol nem alkotott még akkora telepet) szinte nyom nélkül kiszedhetö a fű közül.
Szerintem mielőtt talajt cserélsz, vagy halom pénzért spéci keveréket szóratsz (ami szerintem kamu), adj neki megfelelő trágyát, illetve az itt sokak által javasolt amalgerolt is érdemes megpróbálni. Meg egyéb itteni trükköket.
A locsolást meg ritkán (=ahogy a talaj szárad) nagyobb dózisban. Én egy-egy alkalommal 16-17 mm körül küldök ki (MP rotátorral 1,5 óra), így nagy melegben is 3 naponta locsoltam homok talajon, ráadásul pajor rágta gyökérzettel. Persze először még gyakrabban kellhet, ha sekélyen van a gyökérzet. Locsold meg rendesen (15-20mm) reggel (!), aztán várj, másnap tuti nem kell, ha másnap délután már kókad, akkor utána reggel locsold, ha jól van, akkor figyeld a következő nap délután, ha kókad, nem bírja a taposást, akkor utána reggel küldd meg. Ha úgy tűnik még bírja, várj vele. Le kell mélyre csalogatni a gyökeret.
Értem. Milyen gyepszőnyeg nem tudod véletlenül?
Nálam tele van kalapos gombával, és szerintem a sárgás foltok is azok. Fújtam már kétszer, de semmi javulás, sőt.. Amistar, Ridomil, Dithane, Bumper..
Most csökkentem a locsolást,hátha... .jobb ötletem nincs.
Talajban azért kételkedem, mert gyepszőnyeg, talajjal együtt téríti, alatta meg el lett dolgozva és vékonyan fekete föld is lett terítve.
Egy másik oldalon olvastam:
Sokat olvasgattam a megoldást keresve. Az itt olvasott tanácsok után a locsolást átállítottam napi egyszeri öntözésre: hajnal 5-kor locsolunk 10 percet. Mióta nincs az a perzselő meleg, 2-3 naponta locsolunk. És minden reggel kimentem, óvatosan kiszedtem a gombákat a fű közül. Vettem mezőgazdasági boltban Amistar nevű szert (ott tanácsolták), de fel sem kellett használnom.
A jót könnyű megszokni :). A napokban jutott eszembe, hogy nincsenek gombáink hetek óta.
10ezer ft a vizsgálat kiszállással együtt, talajszelvényeket néznek, talaj ph érték, meg amit saját szemmel látnak. Elég profik. Tápot még sosem adtam neki. Sajnos nem tudom milyen típus, de gyepszőnyegként volt ez is telepítve.
Szia.
Nálam is hasonló a helyzet, de nem ennyire sárga és csak akkor látszik ha frissen van nyírva.Szintén tavalyi gyepszőnyeg. Kicsit kételkednék abban, h a talaj, de ők a szakértők. Milyen fajta gyepszőnyeg ? Tápot mikor kapott?
Én most pont a túlöntözésre gondolok nálam.Csökkenteni fogom az öntözést.
Megkérdeztem, h mennyiért vizsgálták meg?
Pár napja megvizsgálta a "Pázsit Doktor" nevű cég a füvemet. Sok sebből vérzik, de a fő gond a rossz minőségű talajjal volt. Ott ahol szárazabb, sárgásabb a fű ott a talaj szinte mint a homokozóban ilyen porózus föld, ami túl gyorsan átereszti a vizet. Ott ahol szebb, zöldebb, dúsabb ott meg mint a gyurma, agyagosabb nedvesebb föld volt, ahogy összenyomod a tenyeredben úgy marad, nem porlad szét. Nem igazán értem hogy állt elő ez a helyzet, mert egy éve amikor telepítve lett, ugyanaz a föld lett szétterítve mindenhol, és nap is kb ugyanannyi éri mindenhol a területet.
Ezen kívül még kisebb gombásodás volt, a barna kis foltokban. Ez könnyen kezelhető. Illetve kezdetlegesen megjelentek itt-ott gyomnövények, tarack (én észre sem vettem), de ez is kezelhető.
Sajnos a rossz minőségű földre egyetlen teljes értékű megoldás van, az újratelepítés.
Bár állítólag ők be tudják locsolni olyan keverékkel ami speckó az én füvemhez készülne, de ezzel csak lassítani tudják a folyamatot, és 3 hetente ismételni kéne, alkalmanként 22ezer forintért.
Most egyelőre kipróbálom azt, hogy napi egyszeri (hajnal) locsolás helyett napi 2x locsolok hajnalban és este, de fele annyi mennyiségben, illetve sárgább területeken nagyobb mennyiségben. Ha ez nem válik be,akkor megnézzük hogyan reagál a spéci keverékre.
Dettó ez van nálam is. Amint órákon át süt a nap és meleg is van, elkezd megállni a fű növekedése, elkezd kiszürkülni, elvékonyodni. Eleinte gombának hittem és kapta az ABD kombókat különösebb eredmény nélkül. Tavaly High-N-t kapott főszezonban, idén Everris all season-t, de látszólag mindegy neki. Esetleg nyáron High-K-t kellene adni neki?
Tegnap ABD-be kevertem Amalgerolt és kálium oldatot. Kiváncsi vagyok javul-e a helyzet.