Keresés

Részletes keresés

beyaaa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13725
Érdekes ez a diplomácia kérdés, mert részben nagyon is igaza van szerintem BZolinak, miszerint a borral ha lehet foglalkozzon szakember (pláne, hogy előbb rendet kéne tenni a saját házunk táján - pl. a bor-régióknak nem a szakállukat kéne tépdesniük, hogy mi lesz velük az EU-ban, hanem elkezdeni rákészülni, tenni valamit stb.) .
Ugyanakkor van egy pár másodvonal, ami szerintem fontos - egy tölünk távolabb eső országban sok esetben a magyar diplomata tud legtöbbet a dolgok folyásáról, tehát a szakembernek a LEHETŐSÉGET, vagy megfelelő támogatást stb. sok esetben ő tudna adni ( nem tudom, most mi a helyzet a Kereskedelmi Kirendeltségekkel, elméletileg ez az ő profiljuk lenne, de ilyenünk nem mindenhol van, vagy ki tudja). Másfelől a világban úgy tűnik nincs túl jó hire a magyar boroknak, úgyhogy abból azért nemigen lenne gyökeres félreértés, ha a hivatalos fogadásokon stb. ahol az országot reprezentálják, képesek lennének JÓ magyar borokat felsorakoztatni, inkább pozitiv meglepetést okozna, hogy jé, ilyen is van? ( nem arra gondolok, hoyg minden áron, de az azért elhangzott, hogy előfordulnak megfelelő tételek, épp csak annyi kéne, hogy a KM mondjuk szerződjön egy profi borkereskedővel, aki képes azt mondani, hogy ezek jók, ezeket szabad mutogatni, plusz képes biztonságosan kiszállitani és a tárolási körülményekre javaslatot tenni, mert nem tudom, mit szólna egy üveg bor, ha a repülőgép rakterében minusz X fokon röptetnék mondjuk 12 órát)
Ez ugyan sokat nem változtat a magyar bor általános megitélésén, inkább PR jellegű, viszont a kicsit is meg kell becsülni...( illetve : eddig is és most is MINDENKÉPPEN adnak fel borokat fogadásokon stb., vagyis egyelőre valószinűleg csak automatikusan rontjuk az adott környezetben a magyar bor megitélését,mert ki tudja mi kerül az asztalra, ennél már jobb lenne, ha ügyelne erre a kis részletre is valaki)
Ettől függetlenül egy egész szakdolgozatot ennek a témának szentelni....háááááát?!
Szerintem a topik eddigi hozászólásai kb. lefedték az összes szóba jöhető témát :))
B.
kifli Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13724
Balaton rulez:-)
Előzmény: BZoltan (13723)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13723
"szeretném, ha minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele."

Remelem, hogy a hozzaszolasombol nem ennek az ellenkezoje jon le.

Enis szeretnem... de ha idegenforgalmasz vagy akkor azt is tudud, hogy felelotlenseg vilagga kurtolni, hogy milyen jo is a Balatonnnal nyaralni, ha tisztaban vagyunk vele, hogy a to vize nem a megfelelo minosegu, az igenyes szallohelyek szama elenyeszo, a biztonsagos minoseget kinalo vendeglato helyek nehezen megtalalhatoak es fogalmunk sics, hogy pontosan hany es milyen vendegnek van helye a to korul :)

Eloszor legyen tiszta ato vize, legyen szep a korulotte levo taj, legyen igenyes es jo szallodak normalis arakon, es legyen sok etterem es ivo.

Na ha ez megvan akkor mehet a diplomata es mondogathatja uton utfelen milyenfranko hely is a Balcsi...

z

Előzmény: VKati (13721)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13722
minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele.

sajnos ez reménytelen
egyelőre

Előzmény: VKati (13721)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13721
Kedves BZoltan,

értem az álláspontodat. Továbbítom az íródeáknak. Biztosan az idegenforgalmász is beszél belőlem, szeretném, ha minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele.

Kati

Előzmény: BZoltan (13719)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13720
arrol nem is beszélve, hogy a nagyvilágban sajnos elöbb ugrik be az embereknek a portoi, vagy sherry, malaga vagy xeres az édesborról, mint tokaj.SAJNOS!
Tom
Előzmény: BZoltan (13719)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13719
VKati,

hogy jobban ertsd amit irok mejegyzem, hogy korantsem vagyok rajongoja sem a hegyaljai boroknak sem pedig az edesboroknak.

"Ugyanez lenne a véleményed, ha esetleg csak a tokaji lenne a magyar bor kontra dipomácia téma főszereplője. "

:) megismetlem azon velemnyemet amit korabban leirtam... de most rovidebben. leginkabb az a velemenyem, hogy szakmunkat szakember vegezzen. A diplomata ne akarjon boraszkodni, szoleszkedni es bormarketingezni ha nem ert hozza. Fogja be a kicsi szajat es viselkedjen, eljen oszinten.

Megjegyzem, hogy szerintem is van jopar olyan magyar bor amit nem szegyelek sehol a vilagon, azokat batran es buszken ajanlom is kulfoldi barataimnak. De ehhez nem kell diplomatanak lenni, ehhez pusztan borszereto es borivo atlagembernek kell lenni.
En nem ruhaznam fel a diplomaciai kepviseloket specialis bormarketinges misszioval, ennek szerintem igy onmagaban nincs ertelme azelott mielott rendbe lenne szedve az egesz agazat.

Szerintem...

z

Előzmény: VKati (13718)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13718
Ugyanez lenne a véleményed, ha esetleg csak a tokaji lenne a magyar bor kontra dipomácia téma főszereplője. Azért Tokajt nem kell szégyelnünk. Tudom, hogy ott is rengeteg a teendő, de már ma is megállja jó néhány borászat a helyét a saját, temészetes édes bor kategóriájában. A friss élmény is beszél belőlem, tegnap este kóstoltam egy Dereszla 2000-es NLH Furmintot. Igazán széppé ás ünnepivé tette az estét. Nem szégyellném ezt a palackot sehol a világban.

Előzmény: BZoltan (13716)
knight bandit Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13717
szerintem ma is :)
Előzmény: Törölt nick (13713)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13716
VKati,

lehet, hogy vaskalapos vagyok meg tulsagosan pragmatikus, de a kerdes kb olyan mintha azt kerdeznenk, hogy mit tehet a magyar diplomata a magyar csapagyaruk kulfoldi nepszerusiteseert.

:) hat szerintem hacsak a dipomata nem szakkepzet csapaggyarto, vagy tapasztalt csapagyforgalmazo akkor okosabban teszi ha hallgat.

En ha diplomata lennek akkor nem innek csak azert magyar bort hogy nepszerusitsem, ugyanis a magyar bor korantsem tartozik a vilag jo borai koze... es en jo bort szeretek inni... azert rossz bort inni, hogy azzal a rossz bort nepszerusitsem az hazugsag. Ezzel egyut ha edes bort rakok az asztalomra az a lehetosegeimhez merten Tokaji lesz... tudod miert? :) azert mert az a legjobb.

En nem vagyok diplomata, de mint kulfoldon elo magyar ha a kulfoldi barataim a magyar borrol kerdeznek akkor az igazta mondom el, miszerint az evszazadokon at meltan hires magyar boroknak a ket vilaghaboru es az azt koveto majd 50 ev olyan karokat okozott, hogy jelen helyzetben csak keves magyar bor van amelyik minosegeben megallja a helyet.

Olyan bort kinalni es inni ami nem az alkalomhoz es a lehetoseghez merten a legjobb az szerintem a legnagyobb hazugsagoknak es galadsagoknak az egyike.

"De mit tegyen a szakdiplomata növendék, ha ez a téma?"

irja meg az igazat, a szintiszta igazat. De ne akarja kihozni, hogy a magyar diplomataknak dicserniuk kellene a magyar borokat es orba szjba kinalgatni kellene a jo minosegu magyar borokat es tuntetoen mindig magyar bort inniuk. Mert meg a vegen valaki kulhni borbarat elmegy Magyarorszagra es keresni fogja azt a jo magyar bort es akkor azt fogja gondolni,hogy ot csuful becsaptak.

z

Előzmény: VKati (13709)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13715
Igazad van. Rohály úr nem volt küképviselői státuszban Németországban?
Előzmény: Cirfandlia (13712)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13714
Nem sokat tudok róla, nem én végzem, hanem egy barátom. A budapesti Külker egy szaka, másoddiplomaként végzi. Rendes külkeres tantárgyak vannak, ennyit tudok.
Előzmény: Törölt nick (13710)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13713
Szerintem egy időben (18.sz.) az orosz cárok egy külön ingatlant tartottak fenn Tokajban, ahol a quasi/tényleges diplomata - kereskedő irányította az adásvételt.
Előzmény: Cirfandlia (13711)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13712
Zwack ur is
Előzmény: VKati (13709)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13711
talán Farkas Bercit kéne erről megkérdezni ... (bocs)
kiváncsiságból beütöttem a Google-ba a bor + diplomácia szót sok közül ez érdekesnek tűnt:
http://www.kronika.matav.hu/99apr/borasz.htm

...Rákóczi Ferenc Párizsban 1715 és 1717 között a vendégeit csak tokaji borral kínálta, rendkívül sokan keresték fel Bécs neheztelése ellenére is. A magyar diplomácia a fogadásokon rendszeresen népszerűsíti a kíváló magyar borokat. ....

Előzmény: VKati (13705)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13710
Áttételesen segíthet egy könyv, címe: A vendéglős és híres vendégei. A szerző nevét holnapra megnézem. Ő a Mátyás pince és a bécsi Matthiaskeller vezetőjeként a 60-as 70-es 80-as években sok diplomatát ismert, többek borfogyasztási szokásairól is ír. 45 előtt fiatal fickóként apja neves vendéglőjében fogadta Ciano grófot, az angol királyi család egy tagját stb. itt a fogyasztott borokat vendégre lebontva közli+ a kedvenc ételeket is. Élt Németországban is, és talán Svájcban is vitt magyar konyhát valami nemzetközi kiállításon. Kérdés: Mi az a szakdiplomácia szak? Mely ország oktat ilyesmit? Mi az alapdiploma hozzá?
Előzmény: VKati (13705)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13709
Néha van olyan nagykövet, aki ért is a borokhoz: Kosárka József - Mexikó. Persze ez üdítő kivétel...
De mit tegyen a szakdiplomata növendék, ha ez a téma? A dolgozat úgyis eltűnik a süllyesztőben, nem fenyegeti a magyar borászatot.
Előzmény: BZoltan (13708)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13708
"a magyar diplomaták mit tudnak tenni külföldön a magyar bor népszerűsítése érdekében"

privat velemneyem az, hogy ez a tema nem egy dolgozattema.

Hogy mittehet egy diplomata? Befogja a a begolesojet es megallja, hogy nem osztja az eszt.

Teljesen felesleges nepszerusiteni a magyar borokat kulfoldon. Eloszor talan rendbe kellene hozni a boragazatot, megvedeni a szolotermeloket, torvenyesen szabalyozni a borkeszitest. Kialakitani a minosegbiztosito rendszereket. Ha ez megvan akkor orszagos es helyi szintu marketingstrategiat kell kidolgozni.. ha ez megvan akkor pedig profi szakemberek altal ezt a strategiat vegrehajtani...
pont az hianyzik a magyar bornak hogy valami politus barom felmuveltsegbol valami suletlenseget rofogjon kulfoldon.

Az a velemenyem, hogy a szakmunkat bizzuk szakemberekre, a szoleszet, boraszat es a borkereskedelem pedig szakmunka igy szakembert kivan.

z

Előzmény: VKati (13705)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13707
Magyar borból rugnak be:))) /és ez nem légbőlkapott;)/

Jut eszembe: Nagyfőnök mesélte, hogy szilveszteri bulijukra Tokaj Kereskedőház rt. főmókusától kaptak rapiként tokaji _vörösbort_ (gondolom valami nem publikus kisérleti ültetvény lehet)

Előzmény: VKati (13705)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13706
rosti:
örülök hogy te mondtad, de értjük egymást!
Shiraz:
igy van egyet. persze én csak a témát hoztam, ideje volt hogy valaki hozzáértő is reagáljon rá.
sajnos ettől függetlenül, még mindig objektívebb osztályozás, mint ami nálunk van, minden évben új király kéz kezet mos alapon, aztán meg két év mulva már ihatatlan a bora, csak a megynyert?? névből élnek. rócsildék is vették a lehetőséget, de adnak is valamit érte, még ha túlértékelve is
st-emilion- nem hiába a legdinamikusabban fejlödő apellation.
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13705
BUÉK mindenkinek.
Egy barátom szakdiplomácia szakon a magyar bor és a magyar diplomácia kapcsolatát választotta dolgozattémaként. Tudtok valami web forrást? Nem nagyon találok. Olyasmi kellene, hogy a magyar diplomaták mit tudnak tenni külföldön a magyar bor népszerűsítése érdekében. Előre is köszönöm.
kaviat Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13704
meg azokat a rágcsálókat se amik mindenütt mászkálnak :))

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: BZoltan (13703)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13703
"meg az őszinte nyílt tekintet :))"

:) a remego kezet es a rangatozo szemoldokot meg csak nem veszik eszre...

z

Előzmény: kaviat (13702)
kaviat Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13702
nálam is ez működött, meg az őszinte nyílt tekintet :))

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: BZoltan (13701)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13701
Hat igen... nekem is volt egy kinos pillanat amikor a mennyiseg hallatan az doktorneni felkapta a fejet :) en meg szabadkoztam, hogy borrajongo vagyok.. es nem az en hibam, hogy a borban tortenetesen alkohol is van.
De amikor megkerdezte, hogy mikor fogyasztottam utoljara alkoholt akkor vegkep ledobta a lancot, mivel kenyetelen voltam azt valaszolni, hogy aznap reggel, ugyanis olyan jol esett egy pohar kelemes feherborral inditani azt a szep tavaszi napot. Nem is beszelve, hogy akkoriban tartottam a tavaszi alapozo edzeseimet es rajottem, hogy a szerevzet aqnyagcserejet keves dolog inditja be annyira jol mint egy pohar bor. Sportolni pedig energiahianyos allapotban ertelmetlen es balesetveszelyes.

De inkabb nem magyarazkodtam.. biztam benne, hogy ugy kinezetre nem vagyok egy leharcolt alkesz :)

z

Előzmény: kaviat (13698)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13700
Ezek szerint az zavart össze engem, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál. Látszólag... :-)
Előzmény: Törölt nick (13699)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13699
Arra értettem, hogy jártam már ott többször, de valahogy a mai napig - de ezután már igen!!! - nem rögzült bennem az utca neve.
A klubtag árat meg az aszutörkölyre értettem, hogy az vajh a M. tagoknak 12 vagy aki bemegy az üzletbe az utcáról?
Előzmény: Hatvani Szabolcs (13691)
kaviat Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13698
igen, én az orvosomnál éreztem így magam, amikor a szívgyógyszert irattam fel magamnak, azaz hogy olyat írjon, ami alkoholkompatibilis.. el tudjátok képzelni, mit gondolhatott rólam :))

de végülis jó pirulát adott :)))

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: BZoltan (13697)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13697
meg nem :) de amikor volt a kotelezo orvosi vizsgalat akkor azert aggodtam annal a kerdesnel, hogy "mennyi alkoholt fogyaszt Balogh Ur hetente"

Merthat a valasz azert (magamnak oszinten bevallva) nem eppen elhanyagolhato mennyisegre utal :)

z

Előzmény: kifli (13696)
kifli Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13696
voltál már így "kiírva"?:-))
Előzmény: BZoltan (13695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!