Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13739
off
kap(t)unk mi is szibériát; 30-50 cm hó és -25 fok (ez még csak jósolják; kiváncsi vagyok lesz-e mert akkor idén sem fulladunk bele a borba)
Előzmény: BZoltan (13737)
kifli Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13738
szombat szánkó oszt meg borzás?
Előzmény: zuzmo (13736)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13737
"na meg hó"

ne mond hogy ho :( nalunk mar 3 honapja minden tok feher... undorodom a feher szintol :)

z

Előzmény: zuzmo (13736)
zuzmo Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13736
hmmm, nekem a hideg lencse is bejön :)

emberek hétvége?
szánkó és bor
vagy csak bor?
:)
na meg hó

Előzmény: kifli (13733)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13735
"azért sok minden kiválóan termelhető lenne"

ez mindenkeppen igaz.. de valahogy egesz Europaban az agrarium erosen szopoagon uzemel.. kozgazdasz legyen a talpan aki tudja, hogy miert.

Azt meg orommel hallom, hogy Vacon van gyartas, ezt nem tudtam...

z

Előzmény: csite (13732)
VKati Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13734
legislator
Köszönöm a tippet. Továbbítom.
Előzmény: Törölt nick (13730)
kifli Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13733
no meg töltöttkáposzta:-)
Előzmény: csite (13732)
csite Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13732
azért sok minden kiválóan termelhető lenne(búza, kukorica, burgonya, paradicsom, paprika, szőlő(beleértve a csemegeszőlőt is!) komoly minőségben, és rentábilisan

(a vinyót azért még vácon javában nyomják, és ott bővítették is a gyártást)

Előzmény: BZoltan (13728)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13731
Az könnyen lehet:)
Előzmény: knight bandit (13717)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13730
A vendéglős neve: Papp Endre. És egy diplomata írta az előszót:)))
Előzmény: Törölt nick (13710)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13729
ja amugy a vicc az az , hogy mar nincs ibm wincseszter gyartas szep hazankban :(

z

Előzmény: csite (13727)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13728
"pedig ha valamivel élnünk kéne azok a mg.-i termelési adottságaink"

ami a boraszatot illeti ugy mindenkeppen.. a tobbit nem tudom, de nem veszelytelen vallalkozas agrarorszagnak lenni az EU-ban.

z

Előzmény: csite (13727)
csite Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13727
helyette van mo.-i ibm vincseszter, meg mindenféle futószalagon készített darab

sajnálatos módon a földről bevitték az embereket a szalagmunkára, így ma mezőgazdaságilag közelítünk a 0-felé :(
pedig ha valamivel élnünk kéne azok a mg.-i termelési adottságaink

Előzmény: BZoltan (13726)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13726
"a KM mondjuk szerződjön egy profi borkereskedővel, aki képes "

ez bizony tenyleg jo dolog lenn. Borkereskedelmben erdekelt olvtarsakat kerdezem, hogy van-e ilyesmi, vagy volt-e ilyesmi megkereses.

"nem tudom, most mi a helyzet a Kereskedelmi Kirendeltségekkel"

Hat ahogy a magyar termekeket keresem a polcokon, en sem nagyon tudom, hogy mi a helyzet.

A bor az meg csak haggyan... de gondolj bele, hogy peldaul itt finnorszagban nem lehet magyar piros paprikat, piros aranyat, gulyaskremet, eros pistat kapni sehol... pedig akarkinek a magyar piros paprikat vagy az abbol keszult termekek megmutattam ossze vissza aradoztak, hogy mekkora fantasztikum.
De ez a paprika kerdes ez csak egy pelda a so kozul... egy olyan pelda ami nagyon hasonlit a Tokaji bor problemajara... vagyis egy terulet ahol egyertelmuen a vilag legjobbja a magyar!

Ez nem vicc.. magyar vivoedzo van kulfoldon... hiszen a vilag elvonalaban van amagyar vivas. Magyar vizilabdajatekosok es vizilabdaedzok vannak a vilagban, merthogy vilagszintu a magyar vizilabda. Magyar mernokkel tele a vilag, mert koztudott, hogy amagyar termeszettudomanyos oktatas igen jo. Viszont azt is tudjuk, hogy a magyar paprika, szilva, tokaji bor is a vilag legjobbja... Szoval elmehet a KM is es a kerskedelmi kirendeltseg is a busba.

z

Előzmény: beyaaa (13725)
beyaaa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13725
Érdekes ez a diplomácia kérdés, mert részben nagyon is igaza van szerintem BZolinak, miszerint a borral ha lehet foglalkozzon szakember (pláne, hogy előbb rendet kéne tenni a saját házunk táján - pl. a bor-régióknak nem a szakállukat kéne tépdesniük, hogy mi lesz velük az EU-ban, hanem elkezdeni rákészülni, tenni valamit stb.) .
Ugyanakkor van egy pár másodvonal, ami szerintem fontos - egy tölünk távolabb eső országban sok esetben a magyar diplomata tud legtöbbet a dolgok folyásáról, tehát a szakembernek a LEHETŐSÉGET, vagy megfelelő támogatást stb. sok esetben ő tudna adni ( nem tudom, most mi a helyzet a Kereskedelmi Kirendeltségekkel, elméletileg ez az ő profiljuk lenne, de ilyenünk nem mindenhol van, vagy ki tudja). Másfelől a világban úgy tűnik nincs túl jó hire a magyar boroknak, úgyhogy abból azért nemigen lenne gyökeres félreértés, ha a hivatalos fogadásokon stb. ahol az országot reprezentálják, képesek lennének JÓ magyar borokat felsorakoztatni, inkább pozitiv meglepetést okozna, hogy jé, ilyen is van? ( nem arra gondolok, hoyg minden áron, de az azért elhangzott, hogy előfordulnak megfelelő tételek, épp csak annyi kéne, hogy a KM mondjuk szerződjön egy profi borkereskedővel, aki képes azt mondani, hogy ezek jók, ezeket szabad mutogatni, plusz képes biztonságosan kiszállitani és a tárolási körülményekre javaslatot tenni, mert nem tudom, mit szólna egy üveg bor, ha a repülőgép rakterében minusz X fokon röptetnék mondjuk 12 órát)
Ez ugyan sokat nem változtat a magyar bor általános megitélésén, inkább PR jellegű, viszont a kicsit is meg kell becsülni...( illetve : eddig is és most is MINDENKÉPPEN adnak fel borokat fogadásokon stb., vagyis egyelőre valószinűleg csak automatikusan rontjuk az adott környezetben a magyar bor megitélését,mert ki tudja mi kerül az asztalra, ennél már jobb lenne, ha ügyelne erre a kis részletre is valaki)
Ettől függetlenül egy egész szakdolgozatot ennek a témának szentelni....háááááát?!
Szerintem a topik eddigi hozászólásai kb. lefedték az összes szóba jöhető témát :))
B.
kifli Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13724
Balaton rulez:-)
Előzmény: BZoltan (13723)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13723
"szeretném, ha minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele."

Remelem, hogy a hozzaszolasombol nem ennek az ellenkezoje jon le.

Enis szeretnem... de ha idegenforgalmasz vagy akkor azt is tudud, hogy felelotlenseg vilagga kurtolni, hogy milyen jo is a Balatonnnal nyaralni, ha tisztaban vagyunk vele, hogy a to vize nem a megfelelo minosegu, az igenyes szallohelyek szama elenyeszo, a biztonsagos minoseget kinalo vendeglato helyek nehezen megtalalhatoak es fogalmunk sics, hogy pontosan hany es milyen vendegnek van helye a to korul :)

Eloszor legyen tiszta ato vize, legyen szep a korulotte levo taj, legyen igenyes es jo szallodak normalis arakon, es legyen sok etterem es ivo.

Na ha ez megvan akkor mehet a diplomata es mondogathatja uton utfelen milyenfranko hely is a Balcsi...

z

Előzmény: VKati (13721)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13722
minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele.

sajnos ez reménytelen
egyelőre

Előzmény: VKati (13721)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13721
Kedves BZoltan,

értem az álláspontodat. Továbbítom az íródeáknak. Biztosan az idegenforgalmász is beszél belőlem, szeretném, ha minél többen tudnának a magyar borról és eljönnének Magyarországra közelebbről megismerkedni vele.

Kati

Előzmény: BZoltan (13719)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13720
arrol nem is beszélve, hogy a nagyvilágban sajnos elöbb ugrik be az embereknek a portoi, vagy sherry, malaga vagy xeres az édesborról, mint tokaj.SAJNOS!
Tom
Előzmény: BZoltan (13719)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13719
VKati,

hogy jobban ertsd amit irok mejegyzem, hogy korantsem vagyok rajongoja sem a hegyaljai boroknak sem pedig az edesboroknak.

"Ugyanez lenne a véleményed, ha esetleg csak a tokaji lenne a magyar bor kontra dipomácia téma főszereplője. "

:) megismetlem azon velemnyemet amit korabban leirtam... de most rovidebben. leginkabb az a velemenyem, hogy szakmunkat szakember vegezzen. A diplomata ne akarjon boraszkodni, szoleszkedni es bormarketingezni ha nem ert hozza. Fogja be a kicsi szajat es viselkedjen, eljen oszinten.

Megjegyzem, hogy szerintem is van jopar olyan magyar bor amit nem szegyelek sehol a vilagon, azokat batran es buszken ajanlom is kulfoldi barataimnak. De ehhez nem kell diplomatanak lenni, ehhez pusztan borszereto es borivo atlagembernek kell lenni.
En nem ruhaznam fel a diplomaciai kepviseloket specialis bormarketinges misszioval, ennek szerintem igy onmagaban nincs ertelme azelott mielott rendbe lenne szedve az egesz agazat.

Szerintem...

z

Előzmény: VKati (13718)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13718
Ugyanez lenne a véleményed, ha esetleg csak a tokaji lenne a magyar bor kontra dipomácia téma főszereplője. Azért Tokajt nem kell szégyelnünk. Tudom, hogy ott is rengeteg a teendő, de már ma is megállja jó néhány borászat a helyét a saját, temészetes édes bor kategóriájában. A friss élmény is beszél belőlem, tegnap este kóstoltam egy Dereszla 2000-es NLH Furmintot. Igazán széppé ás ünnepivé tette az estét. Nem szégyellném ezt a palackot sehol a világban.

Előzmény: BZoltan (13716)
knight bandit Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13717
szerintem ma is :)
Előzmény: Törölt nick (13713)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13716
VKati,

lehet, hogy vaskalapos vagyok meg tulsagosan pragmatikus, de a kerdes kb olyan mintha azt kerdeznenk, hogy mit tehet a magyar diplomata a magyar csapagyaruk kulfoldi nepszerusiteseert.

:) hat szerintem hacsak a dipomata nem szakkepzet csapaggyarto, vagy tapasztalt csapagyforgalmazo akkor okosabban teszi ha hallgat.

En ha diplomata lennek akkor nem innek csak azert magyar bort hogy nepszerusitsem, ugyanis a magyar bor korantsem tartozik a vilag jo borai koze... es en jo bort szeretek inni... azert rossz bort inni, hogy azzal a rossz bort nepszerusitsem az hazugsag. Ezzel egyut ha edes bort rakok az asztalomra az a lehetosegeimhez merten Tokaji lesz... tudod miert? :) azert mert az a legjobb.

En nem vagyok diplomata, de mint kulfoldon elo magyar ha a kulfoldi barataim a magyar borrol kerdeznek akkor az igazta mondom el, miszerint az evszazadokon at meltan hires magyar boroknak a ket vilaghaboru es az azt koveto majd 50 ev olyan karokat okozott, hogy jelen helyzetben csak keves magyar bor van amelyik minosegeben megallja a helyet.

Olyan bort kinalni es inni ami nem az alkalomhoz es a lehetoseghez merten a legjobb az szerintem a legnagyobb hazugsagoknak es galadsagoknak az egyike.

"De mit tegyen a szakdiplomata növendék, ha ez a téma?"

irja meg az igazat, a szintiszta igazat. De ne akarja kihozni, hogy a magyar diplomataknak dicserniuk kellene a magyar borokat es orba szjba kinalgatni kellene a jo minosegu magyar borokat es tuntetoen mindig magyar bort inniuk. Mert meg a vegen valaki kulhni borbarat elmegy Magyarorszagra es keresni fogja azt a jo magyar bort es akkor azt fogja gondolni,hogy ot csuful becsaptak.

z

Előzmény: VKati (13709)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13715
Igazad van. Rohály úr nem volt küképviselői státuszban Németországban?
Előzmény: Cirfandlia (13712)
VKati Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13714
Nem sokat tudok róla, nem én végzem, hanem egy barátom. A budapesti Külker egy szaka, másoddiplomaként végzi. Rendes külkeres tantárgyak vannak, ennyit tudok.
Előzmény: Törölt nick (13710)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13713
Szerintem egy időben (18.sz.) az orosz cárok egy külön ingatlant tartottak fenn Tokajban, ahol a quasi/tényleges diplomata - kereskedő irányította az adásvételt.
Előzmény: Cirfandlia (13711)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13712
Zwack ur is
Előzmény: VKati (13709)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13711
talán Farkas Bercit kéne erről megkérdezni ... (bocs)
kiváncsiságból beütöttem a Google-ba a bor + diplomácia szót sok közül ez érdekesnek tűnt:
http://www.kronika.matav.hu/99apr/borasz.htm

...Rákóczi Ferenc Párizsban 1715 és 1717 között a vendégeit csak tokaji borral kínálta, rendkívül sokan keresték fel Bécs neheztelése ellenére is. A magyar diplomácia a fogadásokon rendszeresen népszerűsíti a kíváló magyar borokat. ....

Előzmény: VKati (13705)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13710
Áttételesen segíthet egy könyv, címe: A vendéglős és híres vendégei. A szerző nevét holnapra megnézem. Ő a Mátyás pince és a bécsi Matthiaskeller vezetőjeként a 60-as 70-es 80-as években sok diplomatát ismert, többek borfogyasztási szokásairól is ír. 45 előtt fiatal fickóként apja neves vendéglőjében fogadta Ciano grófot, az angol királyi család egy tagját stb. itt a fogyasztott borokat vendégre lebontva közli+ a kedvenc ételeket is. Élt Németországban is, és talán Svájcban is vitt magyar konyhát valami nemzetközi kiállításon. Kérdés: Mi az a szakdiplomácia szak? Mely ország oktat ilyesmit? Mi az alapdiploma hozzá?
Előzmény: VKati (13705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!