en szmeley szerint a public domain knowledge hive vagyok ezert megosztom veled az eddigi borhuto elkepzeleseimet.
Bocs azoktol akiknek ez off, de legalabb mint kockafeju programozo meg tudom vilagitani miert olyan dragak a preciz es halk, borhutok.
Szoval az elso fazis az a homerseklet meres. A preciz elekronikus homerseklet mero egysegeg pontossaga ritkan jobb mint +/- 1 vagy 0.5 fok. Ennyit puszta kezzel is tudk merni, szoval ez nem megfelelo. Legalabb tizedfokos meresre van szerintem szukseg ha komolyan vesszuk, hogy a bort jo homersekelten jo inni :) Erre egy termorezisztoros plutoniummmagos homerofej a legalkalmasabb ami mar 0.1 vagy 0.01 fokos pontossaggal is tud merni :) Ez mar jo (30-70 euro).
A mert homerseklet alapjan pedig huteni/futeni kell. Erre a termoelektronikus hopumpa a legmegfelelobb ami 5V feszultseggel akar 50W teljesitmennyel tud huteni (darabja kb 20 euro) na ebbo kell szerintem egy 4 darab a hatekony huteshez.
Ezek utan kell egy mikrokontroller amit fel kell programnozni, hogy mukodjonis rendszer (~20 euro) es kell egy konzol ami egy kijelzo meg valami gombok.. alapanyagara ennek is ugy 20 euro korul lehet.
A szekreny megepitese asztalos munka :) de nagyon fontos, hogy izom jo szigetelese legyen. Az egesz muszer kivitelezeseben a legdurvabb az a mernokora, mert azert egy ilyen elekronikai izevel van melo bosegesen... talan jovo ilyenkorra mar keszen leszek :)
Persze, hogy 98-as.
II. ker Ürömi u., a legjobb tájékozódási pont a Daubner cukrászda, az egy kicsit feljebb van az utcában.
A Zsigmond tértől megy fel a hegyre az Ürömi u, az alsó részén van baloldalon az üzlet, amúgy ásványvizet árul és szállít házhoz, de elég jó borok is vannak: Chateau-Teleki, Polgár, Bock, Öregbaglas, Szent-György hegyi, Scheller, mind jobb áron, mint a Kaisers, Cora. Schellertől van Zenit, Főbor, Olaszrizling, Zöldveltelini. Megnézem majd a pontos címet és nyitvatartást. Ha valakit érdekelnek az évjáratok és árak szívesen megnézem, az irodától 3 percre van az üzlet.
Igen, az ötlet egy borhűtő... Azért sem szívesen beszélek (még) róla, mert 90%-os állapotban van az 5let. De hamarosan...remélem.
A hőmérsékletről:
Egyetértek az eszmefuttatással. Kiegészíteném még azzal, hogy veresbor esetén a szerkezetnek a szobahőmérséklet alatt kell dolgoznia néhány fokkal, mert mire kinyitom, fogdosom, tökölök vele, stb. addig melegszik egy picit. A fehérbor esete már más...de biztosan van olyan hűtő, melynek rekeszei más-más hőmérsékletűek. Ilyet is láttam már áruházakban...ezt kisiparilag megvalósítani viszont nem könnyű. Vagy igen?
Bejaaa: "vannak extrém hidegpontok az országban?" Hogyne lennének! Te mint Nógrádi? tudhtatnál az ottani északi völgyek, fagyzugok létezéséről; pl. Zabar (lehet, h az mégsem nográd?) egy ilyen hely ahol már minden nyári!! hónapban is volt fagy; a téliek meg igen kemények szoktak lenni; de Paks is híres fagyzúg, sőt kis területen,megyén belül is nagy eltérések lehetnek.
Attól h. itt a metropoliszban nem érzel annyira hideget a "vadonban" még lehet jóval alacsonyabb hőm. mert nagyvárosokban bejátszik a "hősziget effektus" ami megakadályozza a nagy lehűlést. De ez nagyon off... lényeg, ne legyen borvidékeinken -15-18 C alatt.
Vkati: nem 98as volt az? :) Hol van a bolt egyébként? még nem is hallottam az utcáról.
Azert a szupertitkos otletedre kivacsi lennek nagyon :) csak nem te is borhutot tervezel epiteni.
Egyebkent a borhomerseklettem mar evek ota kuzdok.
Ugyebar tudjuk, hogy a veresbort szobahomersekleten jo inni. Igen am, de a szobahomerseklet nem egy egzakt dolog. Valahol 22 fok, valahol 19 es van ahol frankon 24... ezek kozul nyilvan nem mindegyik lehet jo. Ugyanez ervenyes a feherborra ami visoznt fajtatol fuggoen behutve jo, visoznt mennyire behutve? Erkelyen behutve, frigoban, csapviz alatt?
Szoval igazandibol az a banatom, hogy igen ritka az az alkalom amikor igazan idealis homersekleten iszm a bort (sosem felejtem el amikor szgeden egy vendeglato ipari egysegben amikor visszakuldtem egy nyitva felsozlgalt bort mert meleg volt, visszahoztak jeggkockaval megboritva).
Amugy az ilyen kis meretu borhutok szerintem mind termoelektronikus hutomodullal vannak szerelve es azert dragak.
Tegnap vettem egy Tóth Sándor 88-as Chardonnayt az Ürömi utcában. Miután kellemesen lehűlt az autóban, hazaérkezve valahogy rögtön kinyílt. Igazán nagy meglepetést jelentett, a második legjobban izlő magyar Chardonnay amit kóstoltam. (az első helyezett barrikolt és 3-szor annyiba kerül, úgyhogy nem is egészen illik őket versenyezteni). Leellenőriztem Rohályéknál, nekik is tetszett: 85 pont. Nem is tudom, hogy kapott-e náluk más Chardonnay ilyen magas pontszámot.
Szőlőcske gratulálok. És jó volt a beszerzési tipp, az árak tisztességesek.
Apropó: érdemes kísérletezni egy 97-es Báthory féle Etyeki Chardonnayvel? Ugyanitt láttam egy palackkal.
Nekem is van egy szupertitkos ötletem, igaz szabadalom még nem született belőle, sőt - sajnos - még mintadarab sincs. De ami késik...az tán sosem jön el. De én optimista vagyok.
En a borhutokkel nem vagyok kibekulve... sokallom az arukat es nagyon csufnak tartom oket.. nem is beszelve, hogy nem tartom oket elegge pontosnak ami a homersekletet illeti.
A minap el is hataroztam, hogy epitek egyszer egy sajat borhutot... termoelektronikus hopumpan alapulva es tizedfok pontossaggal :) a kiserleti terep egyelore egy akvariumi digitalis homersekletszbalyzo lesz.. ha az mukodik akkor indula project :)
Szervusztok!
Most találtam rá erre a topicra, és örülök hogy ennyi borhoz értő/a bort kedvelő ember van a törzsasztalon.
Sajnos idő hiányában nem tudtam végigolvasni az összes hozzászólást, ezér elnézéseteket kérem.
Két kérdésem lenne:
Tudtok olyan borhütőröl amiben huzamosabb ideig(akár 1-2 évig) is eltárolható a bor, egy átlag belvárosi lakásban is? Sajnos a ház pincéjébe nem merem lerakni őket.
A második pedig az, hogy a multkorjában sikerült megkóstolni egyik barátomnál az Eged hegyi Demeter Csaba Chardonnay és Cuvée borait. A Chardonnay kellemessen sárgabarackra emlékeztető illatu nagyon szép 1999-es bor, a Cuvée pedig meggyes, ribizlis illatot mutató, éppen elegendő savasságú, jó lecsengésű, szintén 1999 évjáűratú bor volt.
Mivel céges ajándékként kapta nemigazán tudtuk lenyomozni a beszerzési forrást, és azóta sehol sem látom ezeket a borokat. Nemtudtok véletlenül olyan helyet, (jó ok, menjek el a pincéjébe és vegyk közvetlenül tőle :))ahhol kahatnék az ő boraibol?
ez jó :))
Azért Szibériától még messze vagyunk, igazából eddig még nem volt hideg igazán, úgyhogy teljesen indokolatlanul ittuk a forralt bort. Mea culpa.
Szerintem - legalábbis Pesten - holnap sem lesz vészes az idő( totál felhőpaplan van egyelőre az égen ) minden időjárási vészmadárkodás ellenére.
Az egész ország nem túl nagy - ha itt nincs vész, attól még lehet, hogy mondjuk a Somlón igen? És ha igen, akkor mondjuk 10 fok különbség még normális? Vagy vannak extrém hidegpontok az országban, mint mondjuk Csikban?
B.
Hat en is lemarnam az arcomat ha a Somlon vegigtakaritana az oszi ultetesu csemeteket a fagy.
Egy ismerosomnek tavlay 4 hektar kereklevelujet pucolta ki az a tavalyu cug... kibirta rohoges nelkul.
nemhiába mondják az öregek: "a szél a tél"
De azért mi nem vagyunk a sarkkör közelében!!
A tavalyi fagykár is elég volt; nálunk (déldunátúl)igen ritka a -15 alatti hideg.
nalunk mar majd ket hete van folyamatos -20 alatt homerseklet.. a legdurvabb -27 volt. Ha kell bizalommal forduljatok hozzam szaktanacsert :)
Az elso foszabaly... semmi nem hdeg ameddig a szel nem fuj.
Masodik foszabaly... -25 ben foloslegesen nem beszelunk.
Harmadik foszbaly... vigyorogni nem szabad mert kihullanak a metszofogaid.
Negyedik foszabaly...maradj otthon es igyal forralt bort :)