en az ilyen szentsegekben nem hiszek. A fontos nem az, hogy mivel hutesz, hanem az, hogy mennyire egyeneltesen es lassan. A legjobb az ha nagyon lassan es nagyon egyenletesen hutesz egy bort.
Hutoben tarolni persze leginkabb semmilyen bort nem szabad. Az a 6 fok az nagyon keves, megfazik a bor.
En is a 16-20 fok koruli erteket szoktam palackok hatuljan olvasni... (na jo a beaujolais az 12)
Regebben ez is volt kb a szoba homerseklete. A 22-25 fokos szoba az modern talalmany :) de ez a legelterjedtebb.
A mezei hutogepek 6 fokos hoersekletenel meg annyira bezarva marad a bor, hogy nem hiszem hogy a taj vagy fajtajelleg kiadna magat.
ja es akkor a kerdes, hogy hogyan a fenebe csinaljak en borhuto nelkul 18 fokot a boromnak? de ez meghaggyan.. hogyan csinalok egyszeruen 12-15 fokot a feher boraimnak.
Bevallom, hogyen tokolni szoktam, a szobahomersekletu palackot berakom a hutobe es idokoznkent ellenorzom a homersekletet...idokozonkent meg nem jo homersekletu bort iszok :) ez van
Szabolcs, megelőztél.
Jelenlegi Scheller választék:
98 Chardonnay 750 Ft
01 Táltos-hegyi Olaszrizling 780 Ft
96 Zöldveltelini 1100 Ft
98 Zenit 1342 Ft
97 Főbor 1937 Ft
Beyaaa, ha gondolod, megveszem, amit szeretnél. Mi nyitvavagyunk 1/2 6-ig.
és mit csináltok, ha 25 fok van; (nem klimatizált helyen nyáron simán lehet; de a légkondi is 22-23ra van belőve) és dekantálni meg levegőztetni kell egy nagy vöröst. Akkor már nehéz hűteni, meg nekem azt monda egyszer egy borász; h. vöröset szentségtörés hűtőbe tenni! (inkább a csap alá)
ez a szobahőmérséklet tévhit. a testes vöröseket sem kell 17-18 fok felett inni. én mindig haszinosnak találtam a borhőmérőt. más egy bor 17 és 23 fokon.
üdv
Aki tud vagy ismer somelier tanfolyamot küldje már el az elérhetőségét. Már találtam néhányat a neten, de többnyire 2x4 órában kiemrülnek és elkérnek érte egy kisebb vagyont.
Előre is köszi!
Ugyvan.. a legmesszemenokig egyetertek :) Meg raadasul a hordobol lopott bornak meg az ize is jobb, meg a hangulat is jobb...Egy jo oreg pince illata es az a tudat, hogy amit isozl az ott pihen mogotted az azert jo erzes.
ez egy érdekes kérdés. kíváncsi vagyok milyen borokat ittak elődeink. pl kezdeném a római császárok által ivott botorok kóstolásával (szerényen). azért mem lehettek azok olyan rosszak:-)
No ez az! Szépen írtad le, én is megfogalmaztam az elébb, csak kicsit slendriánabbul ("a szerkezetnek a szobahőmérséklet alatt kell dolgoznia néhány fokkal, mert mire kinyitom, fogdosom, tökölök vele, stb. addig melegszik egy picit")
Viszont a +/- 1 fok, az valóban 2. Ennyit rólam ;o)
Viszont én még ezt sem tartom katasztrófálisnak.
a hótakaró jó az alatta levő növényeknek, (őszi vetések) de a hófelszín felett (gyümölcsfák, kordonos szőlő) sokkal erősebb a lehűlés ilyenkor. Ha érdekel az oka kifejtem :))
borhűtő
Szerintem sem érdemes a tizedes pontosságra izmozni, mert 30 fok melegben akármilyen precíz a hőm. belövés, a pohárva kitöltve fogyasztásig melegszik min. 1-2 C-t.
szerintem egy kedves romantika fuzodik az eleink borivasi szokasaihoz. Nem vagyok biztos benne, de valahogy az az erzesem, hogy az a fajta minosegi borfogyasztas amirol beszelni szoktuk, egy ket generacioval korabban erosen a jomodu polgari vagy nemesi esetleg tehetosebb paraszti szoval a quasi elit kivaltsaga volt.
Olyan retegben amilyen retegben manapsag lehetosegunk van beszerezni, kifizteni a jo minosegu bort regebben szerintem meg csak abrand sem volt. A varosi tomegek esetleg a sarki kocsmabol hozattak folyos bort ami akar meg jo is lehetett, de pinces tarolasi lehetoseg, palackos bor fogyasztasa azert nem volt hetkoznapi dolog :)
Szoval megvaltozott a tarsadalom es manapsag mar a hozzam hasonlo proli is korrektul behutott bort akar inni... amit regen az ember ugy csinlat, hogy leballagott a pincejebe es felhozott egy bort :)
Nekem kissé Mátrix-os érzésem van ettől a tizedfok pontosságú közelitéstől - végülis még nincs 100 éve, mikor a maximum az volt, hogy jég-hűtőben lehetett hűteni a dolgokat. Vagyis a borivás történetének eddigi cca. 99%-ában egyéb természetes módokon oldották meg a hőmérséklet kezelését ( pl. az emlitett pincével :)) csak akkor általánoabb volt a megfelelő pincék elterjedése )
A szobahőmérséklet érdekes : elméletileg még az is előfordulhat, hogy a szobahőmérséklet az ad hoc érzés szempontjából is fontos ( nemcsak a bor kémiája miatt vagy ilyes), vagyis ha 19 fokos szobában ülsz, akkor a 22 fokos bort melegnek éreznéd, és nem esne olyan jól, viszont ha 22 fokos szobában ülsz, akkor épp jónak érzékeled. Ezt esetleg lehet tesztelni :)))
BKati - kösz a tippet, ma épp arrafelé megyek du. megpróbálok rugalmasan elszakadni a tennivalómtől és tenni arra egy kitérőt ( a HVG házban vagytok egyébként? azt hittem vhol máshol)
Cirfandlia : sajna eche pesti vagyok, csak nógrádi "birtokra" tettem szert a közelmúltban, és ettől kissé nógrádi patrióta hangulatban vagyok általában. De kösz az információt, mert igy legalább nem alszom nyugodtan - attól, hogy itt cca. jó idő van, még lehet, hogy épp fagy el minden :(
A hó is rossz, vagy csak a hideg?
B.
nemkifejezetten... jo kemenyfabol kell a kulso es belso burkolatot csinalni es mezei szigetelovel kozepen.
Ha 4 hopumpat alkalmazok sorba kotve az akar 200W teljesitmennyel is tud dolgozni, zajtalanul es kornyeztbarat modon, midnen mellektermek nelkul. Nyilvan az ajtot azt nagyon jora kell csinalni es szigetelo uvegbol kell csinalni a berakast. De mindezeknek akoltsege elenyeszik a mernokora melett :)
En kb egy 500 mernokorat szamoltam ra (jelzem egy mernopkora vilagpiaci ara kb 20 euro) az a szerencse, hogy nalam ilyebol van aranylag sok kihasznalatlan :) es az elektronika reszet nem egyedul csinalom...