Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104759

Pálinkafőzési alapanyagok

 

Erjesztett szőlőtörköly

 

A pálinkafőzést tekintve a törköly értékét szesztartalma határozza meg. A szesztartalom a törköly cukortartalmának függvénye. Szesz csak alkoholtartalmú nyersanyagból párolható. Az édes törkölyben lévő cukrot tehát előbb szesszé kell átalakítani, vagyis a törkölyt erjeszteni kell.

A törköly erjesztését azok az élesztőgombák végzik, amelyek a szőlőfürttel kerültek a mustba, illetve az édes törkölybe. Nekünk csupán az előkészítés munkája marad. Ennek a munkának a szakszerűségétől, valamint a helyes tárolástól függ a 100 kg-onkénti szesznyeredék nagysága.

Sajtolás után a törkölyt – mielőtt bemelegednék, s így veszendőbe menne a cukortartalma – gondosan kitisztított kádba vagy félfenekű hordóban (műanyag edénybe) rakjuk. Az erjesztés végezhető föld- vagy cementvederben is, de a törkölyt minden esetben gondosan be kell taposni a tárolóedénybe. A tartályt annyira kell megtölteni, hogy 10-15 cm hely maradjon a törköly felszínének letapasztásához. A letapasztás előtt a felületére szőlőleveleket tegyünk, majd pelyvás-agyagos sárral tapasszuk le, ily módon elzárva a levegőtől. A tapasztásra 3-5 cm vastagon száraz homokot szórunk, hogy a száradás következtében előálló repedések ezzel eltömődhessenek. Gondoskodunk arról is, hogy az edény be ne ázhasson, mert a beszivárgó víz a törkölyt megrohasztja.

Megfelelő méretű műanyag fóliával a sározás elkerülhető. Ez esetben a tartályt teljesen, sőt púpozottan teletömjük tömörített törköllyel, s mint egy befőttesüveget, fóliával lekötözzük. Ezzel az alkohol elillanásának és a külső nedvesség behatolásának gyakorlatilag gátat vethetünk.

A kierjedt törköly hosszabb ideig való eltartása, valamint szállítása szempontjából előnyösebbek a következő módszerek.

  • A törkölyt kifenekelt – bor tárolására már alkalmatlan – fahordóba helyezzük el. A hordóban a betömörítést úgy fejezzük be, hogy a befenekelés után a hordó teljesen tele legyen, ezáltal a sározás munkája szintén elmarad. A befenekelés után tanácsos a hordó csínját gipsszel kiönteni. Jól használhatók pl. a 60 literes műanyag hordók, melyeknek légmentesen záró fedelük van. Az így erjesztett törköly vasúton is könnyen szállítható, és igen hosszú ideig (1-2 év) romlásmentesen eltartható.
  • A törkölyt műanyag zsákokba tömörítjük. A zsákok száját visszahajtással – kétszer kötjük le. Ily módon a szesztartalom jobban megőrizhető, mint a kádakban vagy vermekben való erjesztés és tárolás mellett.

Ha a törköly nagyon száraz, akkor a betaposáskor rétegenként kevés vízzel locsoljuk meg. Így könnyebb, s a levegő kizárása is tökéletesebb lesz.

A törköly erjedése, ha kedvező feltételei vannak, gyors lefolyású. Rendszerint 15-30 nap alatt kierjed, ezután kifőzhető. Az erjedés ideje alatt, sőt később is ajánlatos az erjesztőtartályokat szemmel tartani, nem süppedtek-e, repedtek-e, mert a réseken a szesz könnyen elillan.

A szakszerűen tárolt törköly színe üde marad, a beázott megbarnul. 100 kg törkölyből rendes körülmények között 7-9 liter 50 fokos pálinka készíthető.

körte51 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104758

Biztos ecet? Mi van az ízzel ?  Ecetszaghoz, ecet savanyú íz is párosul . Nincs már annyira meleg ,hogy egy szilvacefre beecetesedjen lezárva . Érezted volna a cefrén is az ecetszagot. Beecetesedett cefre keveset ad, ez meg jól adott.

Előzmény: Törölt nick (104753)
naivkezdo Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104757

na kb így csináltam én is.

Kipréselt szőlő ment a hordóba, vízben feloldott 2% napfény a törköly mennyiséghez viszonyítva, vízzel felönt, hogy ellepje, élesztő.

Még aznap beindult a zajos.

Akkor ne keverjem fel a zajos alatt sem?

Előzmény: szilvakukc (104755)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104756

Kísérletezgethetsz vele. Szilvapálinka már sosem lesz belőle.

Előzmény: Törölt nick (104753)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104755

Az én tapasztalatom: Betaposott törköly, élesztő, napfény a tetejére, víz ellepésig, nem piszka, szépen erjed, mikor leállt nem piszka, két-három hét múlva sincs semmi baja. A titok: nem piszkálni, csak főzéskor.

Előzmény: naivkezdo (104747)
barkócza Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104754

Mégsem sikerült légmentesen lezárni a cefrét.

Előzmény: Törölt nick (104753)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104753

Sziasztok!

 

SOS segítséget szeretnék kérni. Érett, egészséges (válogatott), tiszta szilvát cefréztem, megfelelő mennyiségű maggal, kellően pépesre törve, tiszta hordóban, pektinbontót, fajélesztőt kapott. kb 2 hete kiforrt, megjelent a tetején egy fehér bevonat, ami nem penészgomba volt, ezt itatóspapírral gondosan leszedtem, igyekeztem légmentesen lezárni a kiforrott cefrét. Főzéskor a vodkáig minden rendben, jó a kihozatal, jó a szeszfoka, illata is... Viszont finomításkor rémes, elviselhetetlen ecetszaga lett... Mi lehetett a hiba? Meg lehet még ezt menteni? Ha igen, hogyan?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Tibi

naivkezdo Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104752

na most melyik?:)

Előzmény: snapszmester (104750)
obsitos3 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104751

De miért kell megvizezni?Csak azért,hogy az élesztőt elkeverjétek?Ez enyhén szólva is sületlenségnek tűnik.

Előzmény: barkócza (104746)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104750

Igen.

Előzmény: naivkezdo (104749)
naivkezdo Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104749

mire gondolsz? Szopjak vele én, vagy jobb, ha játszok vele én?

 

Előzmény: snapszmester (104748)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104748

Tudom, bérfőzés ügyben már összeakaszkodtunk, de azt tudom tanácsolni hogy a vizezett törkölyt főzd ki te.

Előzmény: naivkezdo (104747)
naivkezdo Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104747

ok, köszi.

az igazi kérdés, hogy ez mit jelenthet, 3 nap nagyon gáz?

Előzmény: barkócza (104746)
barkócza Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104746

Bizony, pár nap alatt lemegy. A vizezett törkölycefre erjedés után pedig erősen romlékony.

Előzmény: naivkezdo (104743)
firekiller Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104745

Gorcsev odament az asztalhoz, és megnézte a spárgával bekötött fadobozt. Ez persze
Cortot-é. Meg kell tudni, hogy merre vitték a bűnöző honfiút.
Elküldi utána. Az alterego holmiját feltette a polcra. Saját jól felszerelt sárga bőröndje már ott volt. A hentes épp mellette szemelte ki fekvőhelyét.
- Itt jó lesz, kedves Tintoretto úr... közel vagyunk az ablakhoz. Mi a tisztelt keresztneve?
- Kázmér.
- Szép név. Tintoretto Kázmér. És miféle mestersége is van?
- Szimbolista vagyok.
- Igazán? Zenél is? Én sajnos nem játszom semmiféle hangszeren.
- Sajnálhatja. A szimbolizmus igen finom muzsika.
- Magával hozta az izét... a szimbolát?
- Itt van a kis dobozban... Hosszú hangszer. Három darabból rakom össze.

Előzmény: zsuzska60 (104737)
kupeci Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104744

Csak óvatoskodni akartam ,....hátha idősebb mint én:)))

Előzmény: zsuzska60 (104735)
naivkezdo Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104743

Szia,

 

én is a víz+cukor+élesztő módon cefréztem a törkölyt. Tényleg lemegy a folyamat 5 nap alatt?

14-18 fok között ingadozik a hely most.

Csak azért kérdezem, mert akkor már most keresek bérfőzdét, ha esetleg 10 napot is kibír, akkor már én főzném.

 

Előre is köszi a választ.

Előzmény: barkócza (104686)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104741

Na akkor elég szomorú vagyok ühüm..........:)

 

Előzmény: szilvakukc (104740)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104740

Hasonlít a szimpatához, csak több van belőle. Én pölö gyakorlatilag egy szimpatikus embert sem ismerek.:DD

Előzmény: zsuzska60 (104737)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104739

Tényleg nem értem! Hogy a mosás alatt keletkezik-e rézeleje? Vagy mi van?!

Mert, hogy a "rézeleje" az csak a népies neve az előpárlatnak, és minden főzés azzal indul, azt már letisztáztuk. Akkor még mindig nem értem, mi a kérdés. De nem is baj. Nem kő nekem mindent érteni.:)

 

Előzmény: Tucso69 (104731)
szapali Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104738

Szép munka! Sajnos nekem csak ívhegesztőm van. A felső edényeket lemezből alakítottam ki, mivel nem volt vastag csövem. A varratok eltüntetése volt a legnehezebb... 

Előzmény: norris53 (104716)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104737

milyen hangszer a szimbola?

Előzmény: szilvakukc (104729)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104736

nekem is ilyen saválló van, csak azon balról folyik be az anyag - jobbra van a kifolyó, de tök ugyanígy néz ki :-)

Előzmény: norris53 (104716)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104735

kisasszony :-)

Előzmény: kupeci (104710)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104734

már morzsolom a kukoricát, aztán rátérdelek :-)

Előzmény: Törölt nick (104703)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104733

...pályinkás jó reggelt...

 

...szia Mester!...milyen hőmérsékletű az a felület, amit meg kell óvni?...mert van egy Spray, ami 650°C-ot is simán elvisel (motorok kipufogói)...vagy van egy "olcsóbb", de kissé macerásabb, két komponenses, akril bázisú, színtelen lakk, amit ecsettel is fel lehet vinni...ez is jó kb. 110-120°C-ig...és ez elég kiadós...csak, ha nem használod fel, beköt...

...üstfedőre, sisakra, páracsőre, hűtőre és egyéb réz kiegészítőkre, szerintem ideális...

...mindkettőt a fővárosban veszem, nem tudom, hogy máshol kaphatók-e...

Előzmény: snapszmester (104728)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104732

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104668)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104731

Tényleg nem érted?

Lefőzi a cefrét. 10 perc alatt kiönti, kimossa és feltesz egy újat!

A rézelejéhez kapcsolódott a kérdés, hogy keletkezik-e ilyen rövid szünet esetén is.

Előzmény: szilvakukc (104724)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104730

Ne igyá annyit! :D

Előzmény: szilvakukc (104729)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104729

Szimbolikus? Mit szimbolizált?

Előzmény: gabor0036 (104726)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!