Azt azért ne felejtsük ki a történetből, hogy a tb nem támogatja, úgyhogy alaphangon félmilla a dolog. De szerintem keveset mondtam, a műtét vonzatait nem tudom.
Szia Therapy78! Köszönöm az infót! Ez igen jól hangzik! Nekem izoláltan hiányzik egy körömnyi helyen a porc. Nem tudom arra is működik-e az eljárás.....
Rendben! Az eljárás alapja az, hogy a zsírszövetben nagy mennyiségben található őssejt, amelyek képesek a szervezet bármely sejtjévé alakulni (bőr, csont, porc, izom, stb.) Ádám (Dudás Ádám focista) műtétje előtt volt egy konzultáció, ahol felmérték az állapotát és alkalmasságát a műtétre. A műtét maga úgy zajlott, hogy a hasi részből injekciós tűvel szívtak le zsírt, amiből a helyszínen kinyerték az őssejteket. Aztán ezt közvetlenül a térdporcba injekciózták. Utána kézzel megmozgatta a térdet az orvos, hogy eloszlassa az őssejt állományt és ennyi. A beavatkozás megvolt kb 40-50 perc alatt és 3 tűszúrás nyoma maradt. Ez volt az első ilyen beavatkozás Magyarországon, még az RTL is közvetített róla. Ha a keresőben rákeresel arra, hogy "dudás ádám térd", akkor az első oldalon biztosan ott lesz a videó, meg pár cikk a különböző újságoktól.
A lényeg, hogy hihetetlen gyors volt a regenerálódás. 10 nappal a beavatkozás után teljesen panaszmentes lett Ádám térde, tehát nem fájt. Onnantól pedig hétről hétre erősödött. Azon izgultunk, hogy nehogy elbízza magát és örömében túlterhelje. Szerencsére észnél van és mindig csak annyit terhel, amennyit az orvos javasol. Így jutott el odáig, hogy a júliusi kontroll vizsgálaton már hegyi túrázásokról és hosszú távú bringázásokról számolhatott be. Mára már zajlanak a futóedzések és a pályán is egyre többet van. Augusztusban megtudtam, hogy az Egyesült Államokban a Leginnovatívabb Sportmedicina díját is megkapta ez az eljárás.
Látom, hogy mennyi sportoló - és nem sportoló - karrierje, élete törik derékba a porckopás miatt. Az eljárás nem csodaszer, mégis csodaszámba megy, amilyen eredményre képes. Én továbbra is le vagyok nyűgözve.
Bár már írtam ebbe a topikba egy hasonló eset kapcsán, de inkább külön elküldöm a részedre is, hátha segítségre találsz benne. Dr. Molnár Csaba Debrecenben porckopásos problémákat (csípő, térd, váll, stb.) kezel egy újfajta eljárással. Az egyik focista ismerősöm térdét január végén kezelték így, aki előtte már 4 hagyományos műtéten esett át - mindhiába. Az új eljárás viszonylag gyorsan hozott látványos eredményeket. Bár nem tudom, hogy neked milyen jellegű fájdalmaid vannak, de annyit mondhatok hogy 4 hónappal a kezelés után ő már 15 kilométeres hegyi (!) túrán is járt és nem okoz gondot 30-40km kerékpározás neki. Végigkövettem a kálváriáját, szívesen írok részleteket ha érdekel.
Porckopásos megbetegedést kezel a Dr. Molnár Csaba által vezetett klinika Debrecenben, egy új eljárással hihetetlen hatékonysággal. Az egyik válogatott labdarúgó ismerősöm a negyedik (!) hagyományos térdműtét után ezt az eljárást választotta és már a beavatkozást követő 2 hónap után a korábbi műtétekhez képest olyan teljesítmény fejlődést tudott felmutatni, ami előtte elképzelhetetlennek tűnt. Gyors, minimális fájdalommal járó műtét volt, a regenerálódás kb 2 hét volt. Ha jól tudom akkor idén az Amerikai Traumatológus Társaság a leginnovatívabb, leghatásosabb sport medicínai eljárásnak járó díjjal jutalmazta.
Ha gondolod akkor szívesen írok részleteket privátban.
Sziasztok! Vidéki klinikai orvosom mozaikplasztikát javasolt a porchiányomra. Sajnos városunkban csak évi 1-2 ilyen beavatkozást végeznek, ezért szeretnék pesti orvost keresni. Eddig a topikban Hangody professzorról és Tállay Andrásról olvastam nagyon jó dolgokat. Tudnátok segíteni, hogy rajtuk kívül esetleg kiket lenne érdemes megkeresni? Gombóc63, megkérdezhetem, hogy ki műtött? Köszönöm a segítséget!
Szia! Szerintem sokan olvasunk, de a térd egy bonyolult történet, többen többféle bajjal kínlódunk. És mindenki csak ahhoz tud hozzászólni amiben éppen benne van. Amióta itt jelen vagyok protézises vagy protézisre váró nem írt. Ahogy én is anno hiába reménykedtem, mozaikplasztikás se nagyon.
Írtad vidéki vagy, másfél éve amikor engem műtöttek egy néni 3 hónap alatt kapott protézist. Nem próbálkozol más kórházban? A mozaikplasztikát a protézis előtt csinálják, akinél még lehet, nagyjából képben vagyok milyen fájdalommal jár a porchiány:-(
Hát mit mondjak... Nagy a pangás itt.Most vagy mindeki meggyógyult, vagy elképzelésem sincs.... Ma vissza mentem az orvosomhoz, mivel a múlt héten elkezdett nyetleni is a térdem a fájdalom mellett.Kaptam térdmerevítőt a műtétig de hogy az mikor lesz??? Seki sem tudja. Viccesen rákérdeztem hogy tudom-e követni a várólistát, hogy hogy megyek egyre előrébb ....Doki vigyorog.. Aaaaazt nem látja😊😊 hát ennyi.
CsatlakozomGombóc kérdéséhez én is. Igaz pár évvel idősebb vagyok, de az orvos egyből műtétet javasolt és várólistára tett. Igaz a körzetiorvos közölte velem is hogy ehhez fiatal vagyok, de az ortopéd orvos a röngent látva másképp gondolta..Más orvoshoz nem tudsz menni?
Szia! Szeretném megkérdezni hogy a dr Knoll műtött keresztszalaggal mik a tapasztalataid? Én olvastam a duble duble technológiáról arról van esetleg valami tapasztalatod!? Köszönöm
Miért nem keresel másik orvost? Volt egy ismerősöm, szegény eltávozott pár hónapja 55 évesen, 25 éves korában kapott protézist sportsérülés miatt. Tehát a kor nem lehet akadály. Viszont szörnyű fájdalmat tud okozni az elkopott vagy már nem létező porc.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy a duble- dundle technikával műtöttek valakit térdszalag szakadással? Ha igen melyik orvos és mi a tapasztalata? Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia! Tudom mit érzel... A szalma szálba megbotlom, vagy úgy megyek mint aki nem vizet ivott belenyilal összecsuklik... Szerdán újból visszamegyek, mert két hét alatt sokat romlottam.Én nagyon várom,hogy műtsenek😊
Helló! Engem nagyon megvisel lelkileg a térdproblémám..egész életemet be hálózza! 44-vagyok..és 20-éve fáj már..egy sportsérüléssel kezdődött...és most már 9-szer operálták meg! Idegileg is ki készített többször,voltak hónapok mikor nyugtatókon éltem,és kellett orvosi segitség is! Jelenleg is nagyon rossz állapotba van a térdem,úgy néz ki protézis kell! Mindig egy pörgős tipusú ember voltam,és próbálom mindenen túltenni magam! Fel nem lehet adni..míg van remény! Üdv..
Helló! Már nekem se javasoltak mást..csak a protézist! 44-vagyok...és még nem csinálják meg...mondván fiatal vagyok hozzá! Nem tudom mihez kezdjek..mert iszonyuan tud néha fájni..és instabil érzéseim vannak! Félek a protézistől nagyon,a feltőltések nem érnek semmit! Üdv...
41 évesen meg kaptam az első izület feltöltésemet,amely az enyhe O lábnak is köszönhető ,illetve a nehéz fizika munka következménye lett!Valamivel többre számítottam a háromdarab injekciótól a neve cartinorm!Kinek melyik injekció vált be ,van itt olyan aki elégedett ezzel az izület feltöltéssel?
3 hete műtötték a térdem. meniscus szakadással, de a műtét közben kiderült, hogy több éve szakadt volt az elülső keresztszalagom is, azt is kivágták. Most gyógytorna van, és a későbbiek folyamán lesz valószínű szalagpótlásom. Egész szépen javulok, de.... Szerintetek az velejárója, hogy ha befeszítem a térdeim, akkor elakad, nehezen mozdul? Járáskor nem okoz problémát. De ha egyhelyben állok, néha nem mozdul utánam, ha lépek egyet. Vagy a gyógytornán ha a nagylabdán kell tartani csípőemeléssel a lábat, és megfeszül a térdem, akkor szintén nehezen mozdul ki, és fáj is. Lehet még mindig van bent leszakadt porc? Vagy nem jó még 3 hét után sem a "kenő anyag"?
Hát igen a várólista 2 év de megpróbálok trükközzni kicsit, mert annyi időt tuti nem bírok ki.Azt sem tudom ha kiírnak dolgozni hogy fogom tudni elvégezni a munkám.Néztem a veszprémi várólistát hát siralmas. Viszont mindent mérlegelni kell,hisz utána nem fogok futni egyből, így más nem jöhet szóba a számomra.
Szia, véleményem szerint aki egy telefonos konzultáció alapján eldönti, hogy a te térdednek egy 60ezer forintos injekciókúra kell, az nem az egészségedre, hanem a pénzedre hajt.
Mi 2 év? A várólista? Az nagyon durva. Vagy még 2 évet szeretnék, hogy kopjon? Édesapámmal csinálták ezt anno, Budára az Ortopéd Klinikára járt, jó sokszor, és még akkor is azt mondták, hogy még várni kell, amikor már alig tudott menni. Eljöttünk onnan, máshol pár hónapon belül megműtötték, majd 1 éven belül a másikat. Persze akkor még nem voltak ekkora várólisták.
48 éves vagyok,és igazándiból tegnap lett biztos,hogy teljes térdprotézisre lesz szükségem... Csak kapkodom a fejem,olvasgatok róla, aztán nem is tudom,hogy hogyan tovább.Most pillanatnyilag táppénzen vagyok,mert belekukkoltak a térdembe,azt hitték egy egyszerű pocleválás.Kiderült,hogy korántsem arról van szó, hanem nagy fokú károsodás.Látom sok sorstárs van itt, de már a nehezén túl.Nekem annyit mondtak tegnap kb 2 év, de meglátjuk...és addig?