szóval nekem yahoo cimem van csite-nek meg sok, köztük freemailes és matávos. a free-t tudom olvasni, a matávról furcsa karakterek érkeznek.
csite!
legutobb a matávra válaszoltam, összesen 3 levelet küldtem.
Tom
Én is így voltam; (bár ennyire nem szélsőségesen) de azóta belefutottam pár érdekesebb "anyagba". De azért még mindíg DÉlvidék rulez!!
(milyen freemailes címed van? a yahoos az nem oksi?)
A Fn cikkről szólva kiakaszt ez a fanyalgás; ha nem történik semmi az a baj, ha csinálnak vmit az tuti csak szar lehet. Milyen érdekcsoportról beszél Gál, akinek nincs érdeke???
Egyébként hol lehet ezt a Nemzeti Borstratégiát megtekinteni??
jaaaaa, ugy mas :) en meg arra irtam, hogy szoktam osolyogni amikor a jo kozepes kategoriaju 4 eves peldaul egri veresborra azt irja a szakkostolo, hogy meg nagy fejlodes all elotte.. sozval en ezt szkeptikusan fogadom, Inkabb fogalmazna ugy, hogy velhetoleg sokaig megorzi erenyeit...
" csatornába öntötték a bor szerte fro-ban."
azert lettem volna akkoriban csatornatoltelek franciaorszagban :)
és jegyezzük meg nagyon messze járnak még a német borfogyasztási mennyiségtől és minőségtől, és még messzebb a franciától. és akkor kezdjük el magunkat bepozicionálni ebbe a rendszerbe...
csite!
ezeket megkaptam, és válaszoltam is, bár a freemail olvashatóbb számomra!
Tom
csak azokat az évjáratokat vettem alapul, amikor mindenütt kiemelkedő, vagy épp ellenkezőleg csatornába öntötték a bor szerte fro-ban.
Bzoli!
a margaux-ra irtam, az meg eléggé az überber kategória:)
"persze inni lehet, csak még nincs világbajnok formában:) "
vannak akik azon az elven vannak, hogy a bor az max megorzi az erenyeit a palackban de a palackos erleles csak az igazan nagy borokhoz tud hozzatenni esetleg valamit.
Sokan azona velemnyen vannak, hogy a helyetelen tarolasbol fakado kockazata annak hogy tonkremegya borunk sokkal nagyobb mint hogy kifogunk egy olyan bort ami fejlodika palackban.
De ez mar majdnem vallasi kerdes. En szamley szerint azon vagyok, hogy a vorosborokat erdmes meginni 10 eves koruk elott, ilyenkor meg frissek, es kifizethetoek :) Olyan nagy gigaszi bordeauxi majer meg nem volt a kezemben sem aminek 30 eves erlelest ajanlanak :)
kis segítség egy francia bor esetleges vásárlásához.
nehéz kérdés, mely évjárat mit takar.
a következő éveket csukott szemmel levehetjük a polcról:
1900,1906,1911,1919,1921,1926,1934,1943,
1948,1950, 1952,1962,1966,1967,1970, 1976, 1978,
1979, 1981, 1986, 1988,1996,1997, 1998,
azonnal meg kell venni a következőket:
1900,1911,1921,1928!!,1929!!!!!!!!!!!,1945!!!!!!!!
1947,1949!,1955,1959!,1959!!!, 1961!!!,1971,1989,1995!!
alapvetoen en is ilyen hazi modszerrel szoktam beloni a bor homersekletet :)
kezzel nem sozktam melegiteni, mert a pohar tisztasagara haklis vagyok :) nagyon szeretem amikor a pohar a borozas altt vegig kristalytiszta :) egy gyetya fenyevel megvilagitva mindig azon abrandozok, hogy egy vekony ueghartya hejju szoloszemet tartok karcsu uvegkaccson a kezemben.
a-2/+5 miatt jott az a technokrata, szkamai fertozottsegbol fakado otlet, hogyepitek egy sajat borhutot :)
a fogyasztási hőmérsékletről a következőképp ír a fr. szakirodalom
likörbor 6 fok
pezsgő 7-8
kis fehér, tájjellegű fehér 9-10
száraz fehér, tájjelegű vörös 10-12
rose, újbor 10-12
könnyű, gyümölcsös, fiatal vörös, 11-12
száraz fehér grand bor 14-16
minőségi vörös 14-16
grand vörös bourgone 15-16
grand vörös bordeaux 16-17
hát ennyit a szobahőmérsékletről.
ilyen hidegben hibernálódnék:)
nem +/- 10 fokról szól a dolog, hanem mondjuk -2/+5 max szélsőértékkel bár igaz, hogy a minusz részt én sem szeretem, a kis pluszt viszont jól viselem
a fehéret valóban benyomom a hűtőbe, de nem ezen a hőmérsékleten iszom
ha kicsit hidegebb (mert pl.nem akarok sokat várni vele) akkor kézzel rásegítek a pohár melegítésével, próbáld ki nagyon hatékony módszer - bár lehet, hogy elég barbár :))
a vöröset csak szellőzni teszem a hűtőbe, ha egyáltalán szükséges - jellemzően nyáron