Na jó, én már meggyőződtem általatok. :-)
Tudta Lucas a storykat és kész, ennyire részletesen biztosan nem, mint amennyire most már ismert lett/lesz.
Az viszont valóban elég bukta, hogy a saját lányát kínozza, nem veszi észre sem azt, hogy a lánya, sem pedig hogy van benne is valami az erőből. Szóval ez a testvéresdi tuti később lett kitalálva.
A 7-8-9. részekkel kapcsolatban viszont újabb kételyeim támadnak. Oda ugyan mit gondolt??? Anno mikor majd 100 év elteltével megjelent a Zahn-os könyv, valahol azt olvastam, hogy Lucas "megpályáztatta" az írok között a folytatást. Olyan nagy volt a nyomás a rajongók részéről újabb epizódok elkészítésére, hogy kénytelen volt belemenni. Állítólag a Zahn trilógia lett az amelyik leginkább elnyerte a pályáztatók tetszését, ezért adták ki (Előtte a világon semmi nem jelenhetett meg hivatalosan ami az ep6 után játszódott volna..). A könyvre rákerült, hogy ep 7-8-9! (Szerintem, EZ az elfogadott uccsó 3 epizód, amelyek ugyan nagyon jól sikerültek és imádom őket mégis kicsit nyakatekert és erőltetett folytatások lettek szvsz.) A könyv persze hatalmas siker lett, gondolom üzletet szagolva a Lucasék kiadták a többi pályaművet is.... Aztán elindult a lavina.
Ha viszont Lucas fejében is lenne egy 7-8-9 akkor miért engedte volna azt át Zahn-nak??
Ha meg mégis van, és valaha elkészül (nulla esély) akkor borul majd sokminden...
simon templar:
"Például egy csomó helyen Clone system-ként említi a háború helyszínét (de nem egyértelműen) ezért a cloni csatából most klón háború lett. Belefér."
Hat lehet, hogy en emlexem rosszul, de a "clone" szo ketszer hangzik el az eredeti trilogiaban (abbol is csak a New Hope-ban). Egyszer, mikor Obi-Wan mondja Luke-nak, hogy egyutt szolgalt vele a "Clone Wars"-ban ill, masodszor, amikor Leia uzeneteben Obi-Wanhoz fordul segitsegert, mert egyutt szolgalt az apjaval a "Clone Wars" alatt. Hol itt a "system"? (Lando System? :-))) Vagy te a konyvekre gondolsz? (Az nem olvastam eredeti nyelven.)
Ha Lucas csak egyetlen, önálló filmként tervezte az SW-t, folytatás nélkül, miért nem hal meg Vader a New Hope végén, mint minden hollywoodi produkcióban szokás: pl. jó látványosan széttrancsirozódott volna. Ez lett volna a befejezés, a gonosz megkapta méltó büntetését és vége. De nem....
Mégiscsak lehetett már valami folytatás a fejében.
En arra leszek kivancsi, vajon megmagyarazza-e ezeket a dolgokat Lucas az elo-trilogiaban. (Ha igem, remeljuk nem ugy, ahogy a midichlorianokkal tette.) Azert tunik valoszinunek, mert par hete errol kerdeztek a nepet a starwars.com szavazogepeben:
Mely Star Wars-titoknak orulnel, ha feny derulne ra?
- Mijen fajhoz tartozik Yoda? (27%)
- Hova vezet Luke X-szarnyujan a letra? (5%)
- Hova rakta Han es Luke a cipojet, amikor folvettek a rohamosztagos-ruhat? (8%)
- Miert nem erzekeli Vader Leiat? (56%)
- Miert nem maradt Luke a wampa barlangjaban? (4%)
ebben tökéletesen igazad van, gondoltam is rá, s látszik is, hogy valahol a két film közben jött rá vader [pontosabban lucas], mert onnantól kezdve a göthös nagyúr teljesen máshogy kezeli a famíliát. :]
" a'Csillagok haboruja' (ep4) konyvet Lucas neveben Alan Dean Foster irta"
Ki van zárva! Nem csak azért, mert a könyv borítóján, s?t a copyright-ban is George Lucas neve szerepel.
Hanem, mert teljesen más a nyelvezete, a felépítése, minden, mint a Foster-féle irományokban.
Az összes SW író, beleértve az egyébként általam is kedvelt Zahnt is, nem írt olyan klassz könyvet, mint Lucas, azt az els? részt. Látszik rajta, hogy rengeteget járt a történet az eszében, és a legapróbb részletekig ki van dolgozva.
:-) Én meg azt olvastam Lucas interjúban, hogy eredetileg 9 részesre tervezte. Az els? 3-ban a Régi Köztársaságban dúló politikai csatározásokat, az utolsó 3-ban pedig az Új köztársaság gondjait akarta bemutatni a Birodalom leverése után kb. 20 évvel.
Ami meg Obi-van zavarát illeti az ominózus jelenetben, abból is adódhat, hogy szégyenli, hogy a saját rossz útra tévedt tanítványa ölte meg Luke apját, aki szintén jedi volt. Lucas jócskán merített mindenféle mondákból, regékb?l stb., és jó pár történetben el?fordul az, hogy a fiú áll bosszút apja gyilkosán.
Mindazonáltal magam is azt hiszem, hogy Lucas fejében már körvonalazódott az apa-fia viszony, amikor a New Hope-ot csinálta, ezért aztán úgy készítette el, mintha csak egy filmet csinálna, de ha lehet, bármikor folytatható legyen mégis ebben az irányban.
ez az obi wan féle monológ kb. olyan, mint egy horószkóp: azt értesz belőle, amit akarsz. persze, a folytatások tükrében meg lehet érteni, hogy obi wan miért beszélt összevissza mindenféle valótlan dolgokat - "mikor apádat megismertem, nagyszerű pilóta volt": ez is sántít eléggé, mert minden normális élő ember ezt így mondaná: "mikor apádat megismertem, 8 éves kora ellenére is nagyszerű pilóta volt". ezt egyébként kevin smith iszonyú jól kiparodizálja a clerks rajzfilm verziójában. :] na de hagyjuk obi want: nézzük az egészet vader szemszögéből: simán halálra kínozná leiat, luke-ot meg vagy számításba sem veszi, vagy hidegvérrel megölné: tehát nem tudja, hogy luke a fia, leia meg a lánya? akkor a birodalomban miért veszik kézszpénznek, hogy mégis tudja? hol van az a jelenet, amiben vader megtudja, hogy kik a gyermekei???
egyébként legutóbb az angol total film írta, hogy ez a fordulat a SW idején még nem létezett, sőt, többen lawrence kasdannak tulajdonítják az ötlelet.
en is azon az allasponton vagyok, hogy Lucas a SW keszitesekor meg nem gondolt semmi masra, mint ami a filmben benne van, a trilogia, ill 3 trilogia otlete csak ugy egy evvel kesobb jutott az eszebe.
A 'Csillagok haboruja' (ep4) konyvet Lucas neveben Alan Dean Foster irta, es elig egy evre ra irt egy foluytatast 'Splinter of the Mind's Eye' cimmel (paran hivatkoztak ra lentebb), a 2 evre ra megjeleno TESB-ben pedig nagyon mes van, foleg Vader kepessegeit tekintve. Meg enelkul is gondolom mindenki eszrevette, hogy a jedi kepessegei mennyit ugrottak a ket film kozott, ha az ep4-ben is hasznaltak volna ezeket a kepessegeket minden sokkal egyszerubb lett volna, nemde. :)
Lucas, ha lettek volna tavlati tervei es elkepzelesei, szvsz nyilvan megosztotta volna oket Fosterrel, akivel a konyvet iratta.
Simon! Ennél már csak az lenne nagyobb hülyeség, ha azt mondanád, hogy Lucas térden állva könyörgött a 20Centurynak, hogy a Baljós Árnyak forgalmazója legyen.
Te egy élménnyel szegényebb vagy, sajnáljuk, ez van.
Te most abba kötsz bele, amiről én egy szót sem ejtettem. Köss bele abba, hogy Obi-wanon látni lehetett-e a sumákságot, vagy nem.
Bár tudom, hogy idegesítő lehet de olyan dolog ellen lázadszi, ami filmtörténelmet írt.
Hogy hány részesre tervezte Lucas a Star Wars-t (vagy egyáltalán tervezte-e) azt senki sem tudja. Van olyan fan site ahol azt írják 3 csak utólag lett hat. Van ahol azt írják, hogy már hatra tervezte eredetileg is és valóban létezik a 12 részes verzió is. Szerintem ennek a nagy rész szimpla bulvárhír Lucasnak meg érdekében áll fenntartani ezt a helyzetet. Itt már a kevés tényhez az utóbbi 25 évben sok-sok mendemonda került amiket ma tényként kezelnek.
Még valami. Han Solo majdnem meghalt a Jedi visszatérben (Harrison Ford javasolta, szerinte az ebben a részben elég háttérbe szorult figurát fel lehetne dobni vele) és a végén csak egy apróságon múlott, hogy mégsem ez történt. Hát kábé ennyire volt megírva előre a történet.
simon templar: Azt azért mindannyia ismerjük hogy Lucas eredetileg 12 részes filmet akart. Kérdem én hogy miért ne tartogathatott volna még meglepetéseket? Miért sütött volna el minden poént egy részben?
Mellesleg az Ep.IV ugy készült hogy fenn állt az esély hogy nem lesz pénz a következö részekre, igy egy teljes egészt kellett alkotnia a filmnek.
Szerintem ez csak utólagos belemagyarázás. Lucas 75-ben éppenhogy csak kapott pénzt arra, hogy leforgassa a Star Wars-t. Sőt ha azt nézzük, hogy a sikere után is hónapokig koldult a Birodalom visszavágra (senki nem hitt benne, hogy még egyszer el lehet sütni egy "sci-fi" filmet ekkora sikerrel) akkor nagyon valószínűtlen, hogy sokrészesre tervezte volna a filmet. Márpedig a csattanót egy olyan részre hagyni amelyik valószínűleg soha nem készül el elég bárgyúság. Szerintem nagyon jól tudták miből mit lehet kihozni. Az eddigi részekből próbálják kitalálni a lehetséges folytatásokat. Például egy csomó helyen Clone system-ként említi a háború helyszínét (de nem egyértelműen) ezért a cloni csatából most klón háború lett. Belefér.
Harrison Ford sokkal sármosabb figura volt a nők hamar megkedvelték, evidens volt, hogy övé a szerelmi szál a Birodalomban. Mark Hamill pedig bután állt volna egyedül ezért ő lett a bátyó.
zalus! Az ep4-ben Obi-wan mikor elmeséli Luke-nak az apja történetét, már ott elindít egy szálat. Gondolj bele: "Apádat mikor megismertem már remek pilóta volt...(ep1 fogatverseny erről biztosít, és a droidvezérlő kilövése is) Hogy halt meg az apám? Egy áruló jedi lovag, Darth Vader, aki a tanítványom volt, míg rossz útra nem tért, segítette felkutatni és kiírtani a jediket. Az Ő árulása okozta apád vesztét is." Huh! Kicsit libabőrös lettem!
Ezt a részt Alec Guinnes zseniálisan játszotta!!! Lehet látni rajta, hogy amit mond azzal valami nem stimmel. Nézd csak meg!
Nagyon szeretem ezt a részt!!! És ugye tudjuk, hogy az ep6-ban ezt tisztázza is, csak az ep4-ben még nem akarta Luke-nak elmondani a teljes igazságot, mert az tudod mihez vezetett volna? A kis Skywalker, apja iránti vágyódása a sötét oldalra kergette volna. Képtelen lett volna ezt feldolgozni, még a Birodalomba is, pont ezért féltették Luke-ot, hogy maradjon még tanulni.
A lényeg: Obi-wan igazat mondott, csak nem mondott el mindent.
Mi ez, ha nem bizonyíték arra, hogy Lucas tudta mit csinál már az első filmnél is!
én igazándiból csak abban kételkedem, hogy az SW idején lucas tudta-e, hogy luke és vader apa és fia kapcsolatban áll egymással. ami a jedi "nagy poénját" illeti, hogy leia hercegnőből meg kistesó lett, hát azt inkább tagadnám a helyében, mert elég szánalmas poén. :]
zalus! Erre a választ a legjobban a 95-ös kiadású SW-trilógia - A jedi visszatér - előtti interjúban tudod meg. Ott tökéletesen elmagyarázza Lucas, hogy mi alapján csinálta meg a régi trilógiát. Nagyon tetszik az a mondat, hogy: "Ahhoz, hogy érhető legyen az egész, rá kellett jönnöm, hogy ki Vader, honnan jött, miért tért át a sötét oldalra. Mindezeket eddig nem meséltem el." Ez persze nem szó szerint, majd utánanézek. Tehát ahhoz, hogy a trilógiát megcsinálja, ismernie kellett az előzményeket valamilyen szinten. Az Obi-Wan és Anakin közötti szál szerintem már a kezdeteknél a fejében volt.
Lucas bacsi azt mondta, hogy ez a mondat, illetve a "Miert tunt el Obi-Wan, Yoda, es miert nem Qui-Gon?" kerdes megvalaszolodik a kovetkezo epizodokban.
kicsit lemaradtam az olvasasban , de vegre behoztam magam:)
Itt a vege fele egesz jo gondolatmenetek voltak , ami bennem is megfogalmazott egy kerdest amin mar sokat vitaztunk masokkal
Mire ertette szerintetek pontosan obi wan azt hogy , erosebb lesz mint valaha ha vader lesujt ra ?