Barmikor amikor lehetoseged, kedved, eszkozod van hozza :)
"mennyire van jelentőége a kancsó típusának?"
Majden ugyanazok a szempontok ervenyesek a dekanterre mint a poharra.
legyen szep, izleses, tartsa jo a homersekletet.
Az oreg borokat azert erdemes dekantalni, hogy az esetleges uledektol megszbaduljunk, valamint, hogy a palackba szorul bort egy kicsit felfrissitsuk.
A fiatalt pedig azert, hogy a levegovel valo keveres soran ugymont instatnt erleljuk meg a bort (FIGYELEM, ez nagy bizalmat jelent, ugyanis nem minden bor birja az erlelest)
Amugynekes egy teljesen sima, de mintazatlan uvegkancsom van. En szeretem... es szerintem filingje van kancsobol borozni.
Na, Neked semmi se jó... Ha elfogy valami jó tétel, akkor az a baj, ha meg van bőven, akkor az... :-)))
Konyáriék fajta- és mennyiséggyarapodása nekem is feltűnt (nem lehet, hogy mostanság fordult termőre több területe is?), ettől függetlenül ha valami ízlik (akárkitől is), akkor az ízlik, és passz. Ettől még másnak nem kell tetszenie, természetesen.
hétvégi borok:
Polgár 2000 Rajnai Rizling csak halovány árnyéka a fajtának
Tiffán 2002 kékoportó legjobb amit 2002-esekből eddig ittam (hozzátartozik, hogy a témában szerintem is Wunderlich a legjobb, a 2002-ese viszont nekem jött be)
kb
Esetleg ha már adekantálásnál tarunk: a vörösborok esetében mikor érdemes alkalmazni? És mennyire van jelentőége a kancsó típusának? Hivatalos dekantálószettek méregdrágán találhatók a borszaküzletekben. Egy mezei kancsó is megteszi?
igen a 2001-st!
de olyan semmilyen bor, ami a fajtából is adódik, ami nem hiba, csak ...
de nálam a konyári sem nyerő már igazán, miből 3x-4x-te meg a mennyiségét a fickó? 2-3 éve amikor "befutott" kifogyott a készlete 1 idő után, most meg akkora arzenállal jött elő, hogy csak csuda(na a sárosdi is ilyen a szememben)
VKati,
"Ezek szerint, ha az üres pohár illata intenzívebb, mint a telié, akkor az mindig valamilyen felszolgálási hibára enged következteni? "
korantsem... ez valahol termesztes az elob emlitett relitiv feluletbol fakadolag. Egy 100 grammos bortomeg 10 negyzetcentimeter felulettel sosem fog olyan intenziv illatot arasztani mint fel gramm 30 negyzetcentimeteren :) A bortol sosem kell azt az illatot varni mint amit hagy a poharban maga utan.
Az alapjan amit leirtal semmi baj nem volt sem a felszolgalassal sem a homerseklettel. A poharat nem ismerem, de az illathiany az mindig ciki valahol :)
dekantalni minden nem fiatal bort erdemes szerintem. Egyreszt mert jot tesz a bornak, masreszt mert szep es izgato a bor kancsoban :)
Kati: Nekem nem voltak magas elvárásaim; márcsak az ára miatt sem (nem emlékszem, de biztos <1000 kategória volt). Tényleg nem volt különös; valóban rövid volt, édesség is szolidan, de sokkal jobb volt a Hétszőlő édes Hársánál; és én éreztem -igaz mérsékelt- hársjellegű illatot. Az tényleg megkérdőjelezendő, h. ilyen boroknak is meg kell e jelenniük a jól csengő Disznókő név alatt, vagy hasonlóan egyes fr. satók másod vagy többed vonali boraikat noname, ill. más néven forgalmazzák-e.
Az üres pohár mindíg sokkal jobban löki vissza az illatokat!
Bzoli
Ezek szerint, ha az üres pohár illata intenzívebb, mint a telié, akkor az mindig valamilyen felszolgálási hibára enged következteni?
Egyébként 10 C-os hőmérsékletről melegedett fel fokozatosan 17 C-ig és közben folyamatosan teszteltük az illatát (az ízét csak 14 foktól felfelé). A pohár a Borfesztivál hivatalos pohara volt. Nem dekantáltuk. Eszembe sem jutott, eddig csak vörösborok esetében hallottam, hogy ajánlott. De a palck nyitva volt jó 45 percet, mielőtt kitöltöttük és a pohárban is állt kb. 20 percet.
" Ez egyébként hogy lehet? Mármint, hogy egy bor primer illata zárkózott és igen kevéssé intenzív, de az üres pohár visszadja azt, amit a telinek kellene? "
ne feledd, hogy egy ures pohar falan maradt nagyon keves bor relativ feluelte (relativ felulet az a terfogathoz viszonyitott felulet) joval nagyobb mint amikor meg poharban van a bor. A kulonbseg okai lehetnek:
- rossz pohar ami vagy nagyon kiengedi vagy nagyon bezarj az illatot. harslevelut szerintem oblos alju es felfele szukulo enyhen visszahajlo szaju nem tul nagy poharbol erdemes inni peldaul ebbol:
-rossz homersekleten ittad a bort es az alacsony homerseklet bezart az illatot, esetleg a tul magas homerseklet miatt mas illatok nyomtak el amit vartal.
-a bort kapkodva ittatok meg es nem hagytatok a nyitas utan egy kicsit, hogyfelebredjen es nem dekantaltatok. egy kancsoba ontes a feher borokat nagyon megtudja dobni. Egy kis oxigenfroccs mindig praktikus. Gondolj bele, hogy amikor hordobol lopnak kancsoba akkor milyen habzoan zubog a bor a lopobol. Na ott aztan kap oxigen... nincs is semmi baj az illattal.
Úgy tűnik, kiscsit megvezettelek. Karácsonykor ugyanis én is 2001-es Olaszt ittam Schelleréktől... Erre még ajánlgattam neked a 2000-est :o) Viszont nekem rémlik, hogy ittam tőlük azt is, persze ezek után erős kétségeim vannak...bocs még egyszer.
Cirfandlia
"Disznókő 2000es Hársl. késői félédes; szép illat, fincsi, lányoknak bejött."
Tegnap este mi is pont ezt ittuk, főleg lányok, de nekünk nem jelntett különösebb élményt. Sem illatában, sem ízében nem hozta az - egyébként magas - elvárásokat. Lecsengése is rövid. Érdekes módon egyedól az üres pohár illata emlékeztetett egy tokaji NLH Hárslevelűre. Ez egyébként hogy lehet? Mármint, hogy egy bor primer illata zárkózott és igen kevéssé intenzív, de az üres pohár visszadja azt, amit a telinek kellene?
Előtte egy Polgár Máriagyűdi Chardonnayval (barrique 1998) próbálkoztunk, de szégyenszemre a lefolyóban végezte. Az az érzesem, hogy a Polgár borok technonógiai problémával küszködnek, előfordult már ugyanez a Szemelt Rizlingjükkel is.
"2003.01.12. hajnalán Zabaron(Nógrád m.) -30,9 Celsius-fok" a próféta beszélt belőlem...:((
Ma reggel az Alföld középső részén (Baja, Kecskemét, Szolnok, Szeged körön belül) mindenütt -25 alatt volt. Várhatjuk a fagykár híreket; Tf1 barátunk eltűnt mostanában, merre vagy?!!
borivás: Hilltop Paksi Kf-Merlot 99, az árát nagyon megérő (~400) gyümölcsvonalú, ennek ellenére szép testtel, "anyaggal" rendelkező bor.
Disznókő 2000es Hársl. késői félédes; szép illat, fincsi, lányoknak bejött. (nem tudok róla többet írni, jó volt de nem emlékezetes)
és végre: Scheller: 2001es Olaszr. Eltér a pince megszokott tételeitől a viszonylagos könnyedségével, és ropogós frisseségével; de azért még mindíg erős a vulkáni vonal az érlelt jegyekkel; jó ötlet volt ezt a bort így piacra hozni. Alexandrox ajánlotta nekem a 2000es változatot- beszerzési forrást tudna vki ajánlani?
Erdekes bor, ugyanis a Moosel-Saar-Ruwer videken az 1992-es ev ugyan kivallo evjaratnak minosul, az igazan kesei szuret keveseknek jott be, igy az evjarat szaraz borai nehezseg nelkul hoztak az elvarasnak megfelelo szinvonalat, viszont a Auslese es az a feletti szinteket megcelzok komoly nehezsegekkel kuzdottek.
A termelo ugyan nem a agyonsztarolt boraszatok kozul valo, de nem ritka, hogy 90 pont koruli borokat csinalnak.
A bor szine aranysarga, illata tomeny, nehez, enyen szenas, citrusos, mezes. Izeben halvany mango, barack, nagyon olajos es szajat betoltoen aromas amely aroma azert leuralja a gyumlcsosseget.
Utoize nem tul hosszu es en egy kisse hianyoltam a savakat. Azt hiszem, hogy a Kabinett es a Spätlse kategoria valo nekem inkabb. Ebben a cukorfokban es felette (60g/l) pedig mar ittam tartalmasabb bort is, de azt vagy Tokajban vagy a Kali-medenceben neveltek :)
Mindemelett szimpatikus volt a bor es aki nem sajnalja erte a kb 20 euros arat annak kellemes bemutatkozo tud lenne az edesebb nemet rizlingek reszerol.
Az a Konyári magnum 6400 körüli áron is elég durva volt.
Tóth István Egri Bikavér '99: A korábban megszokott testes bor, mélyvörös érett meggyes színnel. Már illatában, de ízében méginkább érezhető egy fűszeres, borsos összetevő ami sokaknak bejön, nekem viszont kevésbé. Hosszabb szellőztetés után ez valamelyest finomodik, belesimul ugyan a borba, de vesztemre nekem nem jön be. /Van még 1 üveggel valszeg ajándék lesz, vagy aki szereti azzal elcserélem szívesen valami más gyümölcsös ízvilágú vörösre/