Keresés

Részletes keresés

Dorian Gray Creative Commons License 2000.09.08 0 0 238

Komolyan gondolok mindent amit írtam és nem értem miért nem értitek. Ha az embereknek problémáik vannak valamivel akkor általában a probléma okát lell megszüntetni. A parlagfű adventív növény vagy sem csak évelő növények betelepítésével szorítható ki. A vasutak mellől minden bizonnyal azért nem tűnt el, mert nem volt semmi konkurenciája. Külenben ha már más növény nincs még mindig jobb , ha van egy kis parlagfű a parlagokon , mintha nem lenne semmi, legalább ő védi a talajt az esetleges erodálódástól.
Az Ambrosia artemisiifolia írtását én úgy képzelném el: kis írtás + más hasonló igényű faj terjesztése azon a helyen.

Előzmény: fila1 (237)
fila1 Creative Commons License 2000.09.08 0 0 237
En is csak megerositeni tudom slr azon kijelenteset, hogy a vasutak menten rengeteg a parlagfu. Marpedig nemhiszem, hogy ezeket az utobbi par evben valaki irtotta volna. Dorian okfejtese nyoman ezeknek mar el kellett volna tunniuk, de ok koszonik szepen jol vannak.
Udv es kitartast mindenkinek.
Előzmény: Törölt nick (236)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.07 0 0 236
Kedves Dorian, azt egy percig sem vitatom, hogy a heves, sok embert kínzó allergiás tüneteket nem egy anyag, hanem az embert érő össz-terhelés kritikus szintre való növekedése okozza. El tudom képzelni tehát, hogy egy olyan hatás, ami magában nem okoz tüneteket, annyira megterheli a szervezetet, hogy a védekező rendszerünk valami máson bukik ki. Mint amikor asszony egész nap szív a munkahelyén, majd otthon egy alig-alig bántó szó hatására kiborul.

Amit az irtásról mondasz, még mindig nem tudom, hogy komolyan vegyem-e, vagy nyugodtan tekinthetem Raba-szerű poénkodásnak. A parlagfű, amitől én most éppen fulladok, főleg nem olyan helyeken nő, ahol erdőnek kellene lennie. Az utak, vasutak mentén senki nem tervez erdősávot és a rendszerváltás, kárpótlás és egyéb politikai aktusok (nomeg a szegénység) kapcsán ideiglenesen parlagon lévő területeken sem várhatjuk az esőerdő spontán kialakulását, hogy aztán az elnyomja a parlagfüvet.

"Na és azt hallottam, hogy azért van ilyen sok allergiás ember, mert régebben tömegesen írtotta mindenki a parlagfüvet, amig meg nem betegedtek." Na ez az a mondat, amiről Rabára asszociáltam. Mellesleg tudod, hogy ez az ambróziaféle nálunk egy behurcolt növény?

Üdvözlettel slr

Dorian Gray Creative Commons License 2000.09.07 0 0 235

Na és azt hallottam, hogy azért van ilyen sok allergiás ember, mert régebben tömegesen írtotta mindenki a parlagfüvet , amig meg nem betegedtek.

Előzmény: whisper (233)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.09.07 0 0 234

Az elektromágneses szmogról Agócs professzort kellene megkérdezni. A lényeg az, hogy nem a virágpor okozza az allergiát, hanem az keveredik a szmoggal így lesz bűnös.Az egyéves növényeket lassan váltják fel az évelők, viszont, ha írtjuk a parlagfüvet, akkor biztosan nem fogja más átvenni a helyét. Ez a növény ugyanis a parlagokon terem és az írtás következtében még inkább növeljük azt a területet, ahol él- parlagokat hozunk létre.
A beerdősítés szakaszait 10-10 évre szokták osztani, lehet, hogy a parlagfűnél kevesebb is elég lenne, nem tudom.

whisper Creative Commons License 2000.09.07 0 0 233
Tegnap bekerültem egy parlagfű erdőbe. Szép, 2 m magas példányok voltak minden felé. De túléltem. A terület gondozója meg megígérte, hogy lekaszálják.

Szia Dori! Ez itt most nem sült jól el. De az elektromágneses szmogot kifejthetnéd bővebben.

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.07 0 0 232
Dorian, első hallásra elég blődnek tűnik amit mondasz, de látom, hogy nem a levegőbe beszélsz, majdnem szakember vagy. Kifejthetnéd részletesebben.

Van ugye egy tapasztalat, miszerint olyan vidékeken, ahol nagyon rendszeresen kaszálnak és irtják a parlagfüvet, nem jelentkeznek a szénanáthás, asztmás tüneteink. Vannak ugyebár a fiziológiai tesztek, ahol számomra ismeretlen kivonatokkal ingerelnek, nem tudom, mikor melyikkel, és a parlagfűkivonatra mégis hihetetlen hevességgel reagálok.

Ehhez képest két állítást vezettél elő: 1: nem a parlagfű, hanem az elektroszmog az ok 2: nem irtani, hanem meghagyni kellene a parlagfüvet, hogy kevesebb legyen belőle.

Kérlek, fejtsd ki részletesebben is, hogy akkor Szerinted mit is kellene csinálni, és akkor mi történne, mennyi idő alatt. Például hogyan alakulna át a növénytakaró szerinted? Ha legalább annyira kivitelezhető és reális mint a parlagfűirtás, istókuccse átpártolok.

Üdvözlettel slr

Előzmény: Dorian Gray (230)
Pepin Creative Commons License 2000.09.07 0 0 231
Csak bele a lecsóba...
Dorian Gray Creative Commons License 2000.09.07 0 0 230

Örüljetek neki, hogy csak a felét nyírták le a parlagfűnek. Az allergia oka elsősorban nem a parlagfű , hanem az elektromágneses szmog. Az írtással meg úgysem mentek semmire egyéves életformájú növénynél. A legjobb lenne, ha úgyhagynátok mindent ahogyan van, így lehetne leginkább visszaszorítani a számát, mert előbb utóbb évelők vennék át a helyét.

Előzmény: backspace (215)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.05 0 0 228
Nem kell megijedni a fagytól, a lakás / iroda / akármi zugaiban tavaszig is kiválóan eltartható / felhasználható / folyamatosan adagolható a parlagfűpollen :->
Előzmény: lonestar (227)
lonestar Creative Commons License 2000.09.05 0 0 227
Sziasztok!

Tudtátok, hogy a parlagfűszezon az első fagyig tart? Ha igen, akkor bocsi, nekem új volt, ma mondta az orvosom.

Herold Creative Commons License 2000.09.02 -1 0 226
Lehet kezdődő érszűkület. Egyél sok fokhagymát!
Előzmény: fila1 (224)
fila1 Creative Commons License 2000.09.01 0 0 224
Sziasztok.

Valamit kifelejtettem: kb. 1 honapja enyhe zsibbadast (bizsergest) erzek a bal kezem gyurus es kisujjaban. Ez tulajdonithato a szenanathanak vagy a Claritin kuranak? Vagy csak veletlen egybeeses az egesz...
Van valakinek valami infoja errol? Esetleg ha van orvos a "vonalban"...
Koszonettel.

fila1 Creative Commons License 2000.08.30 0 0 222
Koszonom a segitsegeteket.
Most jovol a dr.-tol es mivel a jovo hetre vagyok elojegyeztetve allergia tesztre (MAV korhaz), igy nem irt fel semmit, mivel 5 napal azelott nem szabad semmit szedni...
Addig ki kell birnom gyogyszer nelkul. Sebaj addig sem mergezem magam veluk :-))
... tehat marad a vizeslepedo.
Előzmény: Vörci (220)
whisper Creative Commons License 2000.08.30 0 0 221
Csak egy kis korrekció:
Bricanyl Turbuhaler, a pontosság kedvéért. Az ára elég húzós. Maga a Bricanyl tabletta is hatásos, és az csak 200 Ft (felírva 100, ill. 20). Az inhalálós ezzel szemben 2100, 1050, 210 Ft.
Előzmény: Vörci (220)
Vörci Creative Commons License 2000.08.30 0 0 220
Szia fila1!
Együtérzésem a rohamod miatt! Nekem is volt nemrég egy hasonló, az orvos ilyen esetre felírta a Brycanil turbohaler nevü gyógyszert. (Porított gyógyszer, be kell szívni roham esetén). Nagyon sokat segített, azóta nem is kell használnom. Szakorvos írhatja fel.
A Clarinin szerintem nagyon jó, idén alig jött elő az allergiám, orrdugulásom még egyáltalán nem volt, (remélem nem is lesz).
Előzmény: fila1 (217)
Pepin Creative Commons License 2000.08.30 0 0 219
Ezt ne vedd készpénznek, de én úgy tudom, hogy ezek a gyógyszerek akkumulálódnak. Én a Claritint általában pár nappal a várható szezonnyitás elott el szoktam kezdeni szedni és nem tartom kizártnak, hogy az abbahagyás után még pár napig tarthat a hatása.
Előzmény: fila1 (217)
Livka Creative Commons License 2000.08.30 0 0 218
A vizes lepedo nálam is bejött. Kifeszítettem az ágyam fölé, és egész jól aludtam. (Nem keltem fel 9-szer, csak 5-ször). Egyébként szerintem már nincs sok szenvedés hátra az idén. Legalábbis a parlagfu allergiásoknak.
Előzmény: Pepin (214)
fila1 Creative Commons License 2000.08.30 0 0 217
Sziasztok.

SOS. Az ejjel egy jopofa asztmas rohamom volt. Folyto kohoges, nehez legzes, stb.
Pedig mar azt hittem, hogy kilabaltam a szenathabol, ugyanis hetvegere a tuneteim (szemviszketes, torokkaparas, orrfolyas) gyakorlatilag megszuntek. Fel is hagytam a Claritin szedessel (mert elfogyott) es 2-3 tunetmentes nap utan azt hittem, hogy minden renden jon. Tevedtem.
Ma megyek orvoshoz, de addig is jotanacsokat varok, mit erdemes szedni-fujni, cselekedni ilyen roham eseten.
Elore is koszike.

backspace Creative Commons License 2000.08.29 0 0 216
ja es csokit se nagyon egyetek, mert emeli a hisztamin szintet, ezzel ellene dolgozik a gyogyoszereknek.

bs

backspace Creative Commons License 2000.08.29 0 0 215
Hali, sorstarsak!

Minap a Gyali uton estek neki (M5 vegenel) egy szep adag lenyirasanak, orommel toltott el, de tegnap latom, hogy csak a felet nyirtak le. 8-(
Hu a II. keruletben lattam szep parlagfu mezoket. utana nezek, kik a telkek gazdai, bar parcellazatlannak tunt.
Erdekes: tegnap apam telken dolgoztam, odebb Bp.tol, egesz nap kb 3szor fujtam orrot, semmi egyeb tunet, mikozben a szomszed parcellakon 2 meteres parlagfu (!!!) es enyhe szello lengedezett, egyszeruen nem ertem a dolgot, meg a gyogyszert sem vettem be idobe. Aztan hazajottem Pestre es ejszakara total kikeszultem, semmi nem hasznalt. Alig aludtam.

igen, szorzet, haj kurtitas es rendszeres mosas igen fontos!! epp ugy az orr ureg kioblitese, es a rendszeres arcmosas. bar ezt a szenvedok mind tudjak....

kitartas

bs

Pepin Creative Commons License 2000.08.29 0 0 214
Minden apróság számít... (fejszorzet minimalizálása, hajmosás naponta többször, napszemüveg, kenocs az orr tövébe, Negró mindenfelé a lakásban, suru porszívózás, porgyüjto szobaszökokút, magasan alvás, rendszeresen Ca Plussz, stb...)
A szekrény tetejét ne úgy képzeld, hogy felmászok egy kétajtósra :-). Galériaágyunk van, ahol alul szekrények, polcok és íróasztalok vannak, felettük kétszemélyes ágy.
(Az elozo beírásomban csak arra céloztam, hogy kánikulai napokon szoktam olyat csinálni, hogy a meleg miatt a földön alszom - no, ilyenkor tüsszögtem reggel rendesen. Újabban inkább vizes lepedovel takarózva alszom a magasban és jobbak a reggeleim.)
Előzmény: Livka (213)
Livka Creative Commons License 2000.08.29 0 0 213
Az jó, de hogy-hogy nem esel le a szekrény tetejérol? Nem hiszem, hogy ez hatásos módszer...
Előzmény: Pepin (212)
Pepin Creative Commons License 2000.08.28 0 0 212
Régebben nekem is ocsmányak voltak a reggeleim, de amióta a szekrény tetején alszom, azóta jobb. (Gondolom így nem porszívózom fel a polleneket a szőnyegből.)
Előzmény: Herold (211)
Herold Creative Commons License 2000.08.28 -1 0 211
Érdekes, nekem mindig a reggeli órákban a legrosszabb, aztán a délután végefelé teljesen elmúlik az allergiás roham.
A Bronchicum Echinacea cseppet nem próbálta valaki?
Előzmény: Pepin (210)
Pepin Creative Commons License 2000.08.28 0 0 210
Valszeg a koffein is belejátszott - úgy tudom, tompítja az immunrendszer reakcióit. (Nem nagyon teszteltem, mert nekem általában estefelé vannak a rohamaim, akkor meg már nem kávézok.)
Előzmény: Livka (208)
Szundi Creative Commons License 2000.08.28 0 0 209
Kola: Biztos, hogy a szensav miatt jo? Az en tuneteimet is enyhitette (amig szukseg volt ra, a jelenlegi gyogyszerem elotti idoszakban), de nekem ugy tunt, hogy a hideg lenyeg. Fagyi, asvanyviz, barmi ami hutotte a nyalkahartyaimat, megszuntette (rovid idore) a tusszogesemet. Ennek a felfedezesnek annyira megorultem annakidejen, hogy egy nap alatt megittam vagy tiz liter jeghideg kolat+megettem par jegkremet. Nem is tusszogem aznap egyet sem! Csak az volt kicsit kellemetlen, hogy a kovetkezo heten az allergia melle egy jol fejlett torokgyulladas tarsult :(
Előzmény: Livka (208)
Livka Creative Commons License 2000.08.28 0 0 208
Sziasztok!
Egyszer már hozzászóltam, de végigolvasni a hozzászólásokat csak ma tudtam. 24-én írtam a topic-ba, és azóta egészen a múlt hét végéig a kínok kínját éltem át. Már-már attól féltem, hogy megfulladok (de ezt azt hiszem itt senkinek sem kell magyarázni). Szóval sokan tanácsolnak különféle dolgokat, egyszer valaki azt írta, a kólától enyhülnek a tünetei. Ez velem is így van, de én már rájöttem, hogy ez egyszeruen azért van, mert a szénsav "megvakarja" a szájpadlásomat, tehát más szénsavas ital is megfelel e célra. Néhány percig tart a hatása. Valaki más a kamillát említette. Nem javaslom. Sokan a kamillára is ugyanúgy allergiások. Mások pedig a hús és fehérjék elhagyását javasolják. Jó, jó, de mi van ha nem tudok zöldséget, gyümölcsöt enni, anélkül, hogy allergiás rohamot ne kapjak tole? Egy csomó gyümölcsre allergiás vagyok (eper, málna, banán, oszibarack, dinnye stb.), úgyhogy nálam ez nem jön be. Esetleg ha semmit sem eszek. A tenger viszont hatásos. Az egyik kolléganom rokona asztmás. Egy tengerparti nyaralás után egy ideig tünetmentes volt. Kitalált egy pipát, amiben tengeri só van, ebbol szippant minden reggel, és semmi baja. Már szabadalmaztatta a dolgot, csak kivitelezot keres. Valahol fent van az Interneten. Majd megkérdezem, ha valakit érdekel. Én már semmiben sem bízom. Ja de! Egy valamiben: nemsokára tél lesz, nyakig ér a hó, és én végre tudok lélegezni! Kitartást!
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.28 0 0 207
Whisper, nagyra voltam a kis magánkezdeményezésemmel...

Viszont örömmel állapítom meg, hogy az alább említett parlagfűvonal működik!!! Múlt hétvégén bejelentettem egy durva telepet: az M0 XXII. kerületi szakasza melletti Barackos udvarházat, ahol tömör, embermagas parlagfűerdő volt kerítésen kívül és belül. Hétvégén megint arra mentem: tisztították, már majdnem készen voltak vele.

Megváltoztatom az álláspontomat. Köszönöm, amit ők csinálnak, hálás vagyok érte és ahelyett, hogy külön partizánakciót indítanék, csatlakozom hozzájuk, felajánlom szerény segítségemet.

Továbbra is javaslom: írjunk itt össze konkrét területeket, jelentsük be az adott telefonszámon és kövessük az eset sorsát.

Whisper, nem irigyellek a hazajövésért, ez itt most nagyon durva annak ellenére, hogy jobban irtják a parlagfüvet mint valaha

slr

Előzmény: whisper (206)
whisper Creative Commons License 2000.08.28 0 0 206
A múlt héten felmentem a Magas-Tátrába. 4 nap alatt 1 zsepit használtam el, félig.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!