2000ben nem kellett cukrozni, h. brutális töménység legyen; G. merloját kóstoltuk páran a Présházban, egy (még) fajtajelleg nélküli, fás, alkoholos, tanninos sűrű cucc.
Ne mossuk össze a dolgokat!:)
Az már csúcsciki lenne, ha vakon nem lehetne felállítani 1-1 ilyen sort az úgymond jobb Villányi és egyéb pincészeteknél.
Ettől még nem lesz garantált az adott bor évenkénti minősége, és pl. az aranyfürt esetén nem lehetsz benne biztos, hogy amit idén levettél a polcról bort annak a jövőévi évjárata _nagyjából_ belőhető minőségű lesz.
Ez itt az alapvető gond és - elvileg? - erre lenne megoldás a minőségi besorolás, eredetmegjelölés, stb.
Ha visszanézed a nyári villányi kis beszámolónkat láthatod, hogy bizony az alap borok - Oportó, KF - kategóriájában a nagyok jórészénél sem sikerült hanyattesni a minőségtől. A sokat emlegetett ár/érték arány pedig kimondottan siralmasnak nevezhető 1-2 esetben, főleg, ha azt nézed, hogy Oportó, KF már mindegyiknél 1100-1400 között van, amiért már egészen korrekt Tempranillokat kapsz _itthon is_.
Hm, tudunk mi valamit erről a Gere "exxxxtra brutális tömény":))) Merlotról?
Ja még valami.
Aki kíváncsi Gere Attila 2000-es Merlotjára a SOLUSra jöjjön el 15-én szerdán 18-óra körül a DECANTER BORKLUB Borszaküzletébe (XII.ker Kléh István u...a fény felé...) és kóstolja meg ezt az exxxxtra brutális tömény bort!
infó:06-1-201-9029
BORKLUBUNK ISMÉT ELINDUL EGY KIS BORONGOLÁSRA! EZÚTTAL AZ ETYEK-BUDAI BORVIDÉK A CÉL.
IDŐPONT 2003. JAN.18. SZOMBAT
MÉG VAN NÉHÁNY HELYÜNK A KISBUSZBAN! LEHET CSATLAKOZNI!
PROGRAM:
INDULÁS 9:00 DÉLI PU. PARKOLÓ
1. ÁLLOMÁS: TÖK-NYAKASHEGY PINCÉSZET (MALYA ERNŐ BÁCSI ÉV BORÁSZA 2002-BEN!!!) KÓSTOLGATUNK MAJD TOVÁBB ÁLLUNK.
2. ÁLLOMÁS ETYEK-HERNYÁK PINCE: BORKÓSTOLÓ+EBÉD MAJD A NYITOTT PINCÉK FELKERESÉSE EGY KIS KÓSTOLÓRA,
3. ÁLLOMÁS-VÉGÁLLOMÁS ETYEK-PÁRLATHÁZ: PÁRLATKÓSTOLÓ ÉS EGYÉB ÍNYENCSÉGEK...
KB 19-ÓRA KÖRÜL ÉRÜNK VISSZA PESTRE
AKIT ÉRDEKEL A MÓKA HÍVJA GYORSAN A 06-20-317-6165-ÖS SZÁMOT ÉS BIZTOSÍTSA BE A HELYÉT!
Legfeljebb arról győztél meg, hogy az Aranyfürt nem jó példa a "pozitív" aránytalanságra.
Az arányosságot persze nagyvonalakban gondolom. Természetes, hogy mindig lesznek, akik mások vállán akarnak felkapaszkodni s olyanok is, akik minden igyekeznek kipréselni a vevőből, amit lehet.
Akkor is azt mondom: a nagy neveknél s a komoly cégeknél az ár/érték arány alapvetően rendben van.
Vagyis különböző árkategóriájú boraikból sort állítasz fel találomra, jó eséllyel vakkóstoláson is kihozod az ár-sorrendet.
(Pl. hipotetikus sorokra:
Bock KF, CS, Royal, Bock cuveé
Tiffán KO, CSb, Cariss., Grand sel,
Vylyan Red, Pinot Noir, Duennium
Gere: CS, Phoenix, CSb, CF sel, Kopár)
s hadd ne soroljam)
Egy szó mint száz: könnyebb számbavenni a mellélövéseket, mint a helyükön levő borokat.
szerintem is aránytalanok, itt van pl. az álalad említett aranyfürt. nagyon sok jó tételük van, de gyakoriak a palackozási hibák, és a minőség az eléggé ingadozó(vannak förtelemes tételeik), így ha jót fogok ki jónak tartom az árat, de ha rosszat, akkor sokallom, és soha nem mehetek "biztosra" velük
Én nem érzem az aránytalanságot általánosnak.
Vannak kiugró példák, mint ez a rosé, vagy akár a Gere CS, amit a minap húztunk le,
de szvsz a magyar borok ára alapesetben nagyon szépen követi a minőséget.
S persze vannak kiugrások a másik irányban is. Vincze Béla borai pl. az IVVnél 1500 ft alatt vannak. De mondjuk az Aranyfürt borai is jobbak annál a 800 ftnál, amit elkérnek rájuk.
pont erről beszélek folyamatosan.
saját nagyságuktól elvágodott, borászaink a mennyekbe emelik boraink-
árát!
ma épp emiatt átnéztem a helyi árakat:
2-5 euroért korrekt bordoit lehet kapni
rosék 1,5-6 euro közt
elzász 3-8 euro
a csucsborainknak meg jó összehasonlítási alap a duhart milon 2000 21,5-ért, ami kb 5000ft!!!!
és a lényeg, hogy a évről évre folyamatos minőséget biztosítanak.
kiváló alapra építkezhetnénk, mi mégis szemétdombra gyurunk
Huhuuu, akkor Bock mester nagyon fölélőtt a reálárnak.
Szvsz ő sem engedheti ezt meg magának addig, amíg kitűnő rosékat lehet kapni 1000 körül illetve 1000 alatt. (Ld pl. Dúzsi vagy Molnár Tamás nedűit, bár ezutóbbi legfrissebb roséját nem kóstoltam, de okom van hinni, hogy rendben lesz ez is.)
szamomra megtisztelo, hogy ilyen nemes alkalommal kerult az asztalotokra a bor. Remelem nem okozott akkora csalodast, hogy nem birtatok volna kiheverni :)
Sok munka all meg elottunk.
ja e svan egy kerdesem... hol van Budapesten az a hely ahol a Foborotokat es mas boraitokat nagy biztonsaggal be lehet szerezni. Egy finn ismerosom Budapesten letezik mostansag es erdeklodott, hogy igenyes magyar feherbort mit es hol lehetne beszerezni.
Tom: Nem mondtam semmi különöset; az Áfium fogalom (volt) Pécsett; remek filing, klassz enteriőr, jó konyha, borban is igyekeznek; de azért sajnos sokat esett a színvonal (objektív okok miatt is).
szőlőcske: Szija!! felettünk szomszéd, de a terület eléggé homogén; egyenletesen és nagyon lágyan lejt felettünk is alattunk is -a telek kb 50 m széles (de jóval hoszabb:)))- szóval elvileg lefolyhatott volna a hideg... Tavaly is kb ennyi volt és 10% tőkénk elfagyott; de talán idén a kisebb terhelés és a hosszabb ősz miatt nem fog...
mondjuk arról fogalmam sincs(ár), ellenben egész jó volt, és a feleségem feje sem fájt tőle, pedig ahányszor csak gerét bontottunk, ez szinte automatikus volt- bár más villányi borok is okoztak már ilyet!
mondjuk láttm már olyat( közelről:)), hogy megáll egy eredtileg olajszállító tartálykocsi, kiugrik a sofőr és vigyorogva közli, hogy megozta a LÉ-T!
ez tokaji furmint és társai voltak császártöltés szállítólevéllel:))
szép az élet, édes a bor:)
hat igen.. sosem felejtem el a szegedi tokaji borkimerest ahonnan pille palackba lehetett occsoer venni a kimert tokaji bort ami jo esetben volt Szatymazon forditott lore :) de legalabb jobb volt mint a Mokus kocsmaban vasarolt szornyedveny aminek sema fajtaja, sem az evjarata, sem pedig a termeloje nem volt feltuntetve, viszont litere volt 80 forint 1995-ben...mondjuk fajt is tole istelntelenul az ember feje masnap, de a Fradi-Grasshoppers meccset nezve benyakalni siman megfelet :)
Barmikor amikor lehetoseged, kedved, eszkozod van hozza :)
"mennyire van jelentőége a kancsó típusának?"
Majden ugyanazok a szempontok ervenyesek a dekanterre mint a poharra.
legyen szep, izleses, tartsa jo a homersekletet.
Az oreg borokat azert erdemes dekantalni, hogy az esetleges uledektol megszbaduljunk, valamint, hogy a palackba szorul bort egy kicsit felfrissitsuk.
A fiatalt pedig azert, hogy a levegovel valo keveres soran ugymont instatnt erleljuk meg a bort (FIGYELEM, ez nagy bizalmat jelent, ugyanis nem minden bor birja az erlelest)
Amugynekes egy teljesen sima, de mintazatlan uvegkancsom van. En szeretem... es szerintem filingje van kancsobol borozni.
Na, Neked semmi se jó... Ha elfogy valami jó tétel, akkor az a baj, ha meg van bőven, akkor az... :-)))
Konyáriék fajta- és mennyiséggyarapodása nekem is feltűnt (nem lehet, hogy mostanság fordult termőre több területe is?), ettől függetlenül ha valami ízlik (akárkitől is), akkor az ízlik, és passz. Ettől még másnak nem kell tetszenie, természetesen.