Keresés

Részletes keresés

Pitzu Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5300
Még egy dolog, amit magyar harcművészeknél vettem észre, és nem igazán tetszik. Nem mernek felelősséget vállalni azért, amit csinálnak.
Bármit is csinálok, úgyse leszek olyan jó, mint a ferdeszemű nagymester -> vagyis, nem is kell olyan jónak lennem. Legföljebb majd ráfogom arra, hogy fehér ember vagyok, és hát egy fehér embertől ugyebár ennyi telik.
Többek között ezért alapított a mesterünk egy saját stílust, a Zen Bu Kan Kempo-t, ami egy MAGYAR harcművészet. Persze megkérdeztem tőle, hogy akkor miért van japán neve, azt mondta, ennek csak műveltségi okai vannak.
Azt hirdeti, hogy még egy europid ember is tud olyan jó lenni, sőt még jobb is, mint egy "ferdeszemű".
Előzmény: hiryu (5270)
BLaca Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5299
Lui-GHOST

Tetszik amit írtál. Nagy mértékben azonosulok vele, azaz egyezik a filozófiámmal. Egyéni sajátosság szerintem, hogy ki mekkorának tekinti azt a követ, ami előtte van. Az említett szilveszteri szituációban nagyon kicsi volt a kő, így átléptem felette. ( Ezzel el is árultam, mit tettem illetve mit nem tettem ).

Hasonló a Te megfogalmazásodhoz az enyém: A konfliktusok arra valók, hogy fel(meg)oldjuk őket.

Ami az idézetet illeti, nagyon szép, egyet is értek vele. De az ölés előtti három lépcsőfok ( elkerülni, verekedni, megnyomorítani ) egymáshoz való viszonya mindenkinél egyéni. Valószínűleg ugyanakkor ölnék, amikor Te. Nálam azonban a verekedni és a megnyomorítani sávja nagyon szűk és az elkerülni nagyon széles. Erre mondom azt, hogy ha nem kell, ne verekedj, ha kell, akkor ölj.
Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy egy jó időben adott pofon sok további kellemetlenségnek veheti elejét. Más módon is el lehet azonban téríteni esetleg az agresszort. Muszasi(?)-ról írták, hogy a kocsmában pálcikával fogdosta a legyeket, erre erősen csökkent a kötekedők harci kedve.

BLaca

Előzmény: Lui-GHOST (5293)
BLaca Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5298
Fődhözragatt

Te matematikus vagy? 1987-ben végeztem az ELTE-n matematikus szakon. Éppen ma másoltam le a diplomámat, be kell mutatni a két éves edzőire. Innen a fórumról szereztem róla tudomást! Utólag is köszönet érte aki felrakta!

Előzmény: Fődhözragatt (5294)
Pitzu Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5297
Csak azt nem értem, hogy a nagy kumite bajnokok miért nem ugyanazok, akik kata bajnokok is.
"A kata nem cél, hanem eszköz" Én nem vagyok biztos ebben. Mondjuk, ha a bunyó felé vezető utat tekintjük főútnak, a kata útja erről egy leágazás, aminek a hossza nem feltétlenül túl hosszú, de nem nulla!
"a formagyakorlatot a nézőknek, és a bíróknak járják." Na igen, ha versenyzésre adod a fejed, azt ILLIK profin csinálni."
Vegyük pl. két profi bunyós esetét. Az egyiknek fölreped a bal szemhéja fölött a bőr. A másik ezután nyilván a bal szemhéja fölötti sebet fogja támadni, hogy nehogy má' valamit lásson. Ez profizmus.
Ugyanez van a katában is. Az én katás ruhám pl. másfél kg. Gyönyörűen kiemeli az összes mozdulatomat, de alig tudok mozogni benne. Egy full-contact küzdelmet nem élnék túl benne, ezért a bunyós ruhám könnyebb.
Nálunk ráadásul a katákat a shotokános bázis szerint kell csinálni (pl. hikite), de a bunyóban egy hikite esetén jól pofán vernek.
Én magamban teljesen külön kezelem a katás és bunyós dolgokat. Még szerencse, hogy néhány éve nagyjából külön rendezik a katás és bunyós versenyeket, így mindkettőre maximálisan fel tudok készülni.

A Nijushiho tényleg szép kata (Már amennyire emlékszem így 6 év távlatából), lehet, hogy érdemes vele foglalkoznom egy kicsit.

Pitzu

Tényleg, Hiryu, ki a mestered?

Előzmény: hiryu (5270)
Mikulas Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5296
Újabb kérdés: Volt BP.en sok helyre kiragasztva egy plakát, ami egy harcművészeti iskolát hírdetett. Különlegessége volt, hogy sok idézet és nem akármilyen ajánlások voltak rajta (navy, special forces, stb.) Elérhetőségnek csak egy postafiók volt megadva, és erősen kiemelték a szellemi oktatást. A probléma már csak az, hogy elveszítettem ezt a címet. Nincs valakinek meg? Vagy emlékszik valaki erre a plakátra esetleg?
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5295
Elnézést, sajthiba:

co(sinus) helyett helyesen (co)sinus
(amivel azt akartam jelezni, hogy a kettő - alakját tekintve - ugyanaz, csak 90 fokkal eltolva)

Előzmény: Fődhözragatt (5294)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5294
Csen,

Kösz az infót, érdekes volt, amit leírtál.

"A szemináriumonról most hallok először, de a 12 lépése chi kung rendszer (feltéve hogy egyről
beszélünk) ,nálunk a nyári edzőtábor során került terítékre."

Igen, azt tanultuk, pontyosabban a felét. A másik felét majd legközelebb. Szolnokiak és Bpestiek vettek részt rajta.

OFF

"Amit a hiperbolicáról írtál gondolom
elképzelni sincs fogalmam mit hagytam ki. Ha tudnád, hogy hozzánk mennyi ilyen kis édes
hiperbolica jár..."

Irigyellek. :-) De azért a cosinus hyperbolicus függvényt ne keverjük össze a hiperbolával, mert az más! Sem nem co(sinus)-görbe, sem nem hiperbola. Képletet szerkeszteni ide nem tudok, de azért megpróbálom félig szövegesen leírni:
((e ad x) - (e ad -x)) / 2
Ráérő kutatók azt vizsgálták, hogy milyen görbével írhatók le a vonzó női idomok körvonalai. Készítettek egy rakás aktfotót, és egy csomó férfival megnézették, akiknek pontozniuk kellett, hogy mennyire tetszetősnek találják az adott idomot (popsit, cicit, derékhajlatot, combot, vádlit, stb). Ezután elkezdték keresni, hogy a legmagasabb pontszámokat kapott idomok körvonalaira mely függvények görbéi illeszkednek legjobban (mondjuk a legkisebb négyzetes hibával). És azt az eredményt kapták, hogy minél jobban megközelíti a cosinus hyperbolicus görbét, annál jobban tetszik a férfiaknak. Ez a függvény egyébként a belógó lánc vagy kötél alakját írja le, ehhez kell hasonlítania a női test ívének, hogy szépnek lássuk. A fenti képlet persze szorozható bármilyen konstanssal, amitől a lánc jobban vagy kevésbé lóg be, ill. a nő teltebb vagy karcsúbb, de a lényeg az, hogy változatlanul cosinus hyperbolicus legyen.

Félreértések elkerülése végett most nem hülyéskedek, ezt a kutatást tényleg megcsinálták, és ez jött ki belőle.

Ja, és a cosinus hyperbolicus párja a sinus hyperbolicus, ami abban különbözik, hogy a képlet számlálójában összeadás van kivonás helyett:
((e ad x) + (e ad -x)) / 2
De aki így néz ki, az egy bányarém.

ON

"Nálunk pl. az iskola jó 60-70 %
a gyegébik nemből 20-30%-a pedig 30-40 éves korosztály,"

Ne kínozz! :-) Nálunk csak 1 leányzó van, az is a lányom lehetne. De a Chen Tai Chi-soknál már jobb az ivarráta itt a Hong Kong Házban is, utánunk van az edzésük, látom őket.

Előzmény: Csen (5276)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5293
Hi Csen,

Igazából nem is csak neked szól, amit le szeretnék írni, hanem az egész "önmagunk legyőzése" c. témának.

Én nem hiszek abban, hogy attól jó harcművész valaki, hogy simán képes lenyelni mindenféle attrocitást. Hanem attól, hogy valamilyen művészi fokon ért a harchoz. És ebben megvan az átvitt értelmezés is. Tehát nem csak a sima "lenyomlak békába" hozzáállást értem alatta, meg hogy milyen tökéletesen tudja eltörni a mezei ember nyakát. Hanem, hogy az életre, a mindennapokra is úgy tekint, mint egy megvívandó "harcra". Erkölcsileg, fizikailag, szellemileg kifinomultabb, kissé talán "magasabbrandűbb" is mint az átlag mezei ember. (Mindezek természetesen jó értelemben vett kifejezések.) Képes a mélyebb dolgok megértésére is, képes felfedezni az árnyalatokat is a fehér és a fekete mellett. Ami abban is segít neki, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelően cselekedjen.

De nem arra tanít meg, hogy ha valaki szembe kerül vele, akkor ne reagáljon a dologra. Hanem MEGFELELŐ módon reagáljon, hiszen ettől művésze a harcnak, hogy felismerje a megfelelő módszert. És ha ez a módszer az elkerülés, akkor kerülje el. De ha az aggresszió, akkor tegye meg és ne érzelegje azon, hogy "Istenem, most tértem le az igaz útról". Mert ez is része az "útnak". Butaság azt hinni, hogy attól teljes az ember élete, ha csak csupa jót cselekszik. Vagy attól lesz tisztább és fejlettebb szellemiségű, ha fölénye teljes tudatában mindig csak megalázkodik. Ha már filozofálunk, akkor tudomásul kell venni, hogy a göröngyök az úton azért vannak, hogy felbukhassunk bennük. Ha kicsik, akkor semmi gáz, átlépünk felettük. Ha nagyobbak és időben észrevesszük, akkor kikerülhetjük őket. Ha nem, akkor orra is bukhatunk. És ha akkorák, mint egy szikla, akkor vagy átmászunk rajtuk ha tudunk, vagy visszafordulunk és más utat keresünk.
Aki nem így áll hozzá az élet dolgaihoz, az lépjen be az Amisok közé vagy vegyen kezébe cirokseprűt és legyen dzsainista aszkéta, aki a legkisebb bogarat is félresöpri az útból, csak azért, nehogy rálépjen és kioltsa az életét. Minden tiszteletem az övé lesz, hogy képes lesz ennyire lemondóvá, belenyugvóvá válni. Őszintén csodálni fogom.
Tiszteljük mi is az életet és másokat. De a harcművészetben ez nem ilyenfajta lemondást sugall. Bizonyára sokan ismerik azt a fajta ősi gondolatmenetet, ami szerintem egyértelműen jelzi, hogy hogyan kell hozzáállni a világ dolgaihoz (már ami a harc kérdését illeti):

Inkább elkerülni a bajt, mint verekedni.
Inkább megverni, mint megnyomorítani.
Inkább megnyomorítani, mint megölni.
Inkább megölni, mintsem téged öljön meg.

Lehet, hogy egyeseknek túl kemény szavak. De igazak. Ebben rejlenek az árnyalatok és nem hiszem, hogy bármiféle negytív vagy pozitív érzelemtől túlfűtöttek lennének. Szerintem csak egyszerűen tárgyilagosan lettek megfogalmazva.
Attól még tökéletesen értelmetlen bárkinek is magát ostoroznia, mert egyszer-kétszer elszaladt a keze. Biztos akkor épp ott arra volt szükség. Ettől még nem lett kisebb ember, és marhaság azt hinnie, hogy nem tudta legyőzni magát. Ugyanis önmagunk legyőzése nem ezt jelenti.

Mindezek mellett azt mondom, hogy van akinek épp az az útja mert így gondolja és messze nem ért velem egyet, és az önmaga legyőzése mást jelent, mint nekem. Ettől még az övé sem jobb és nem is rosszabb, mint az enyém. Hiszen az ő útja nem lehet az enyém, és az enyémhez sincs neki köze. Ergo nem ítélkezhetünk egymás felett.

Vannak szerencsések, akinek soha nem adatik meg, hogy valaha is olyan helyzetbe kerüljenek, hogy át kellene lépniük azokat a korlátokat, amiket általában a társadalom (de sokszor csak saját maguk) állítanak fel. És vannak olyan szerencsések, akiknek megadatik, hogy a fentebb említett 4 pont közül akár a 4-ediknek is meg tudnak felelni, mert esetleg meg kellett felelniük.
Alig hiszem, hogy bárki is kereken kijelenthetné, hogy bármelyikük is helyesebben cselekedett volna a másiknál.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Csen (5292)
Csen Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5292
BLaca

...és főleg hogyan, hiszen a "mit" azt könnyen
meg lehet mondani útólag, s főleg ha nem engem érint, de a hogyan az már egészen más, különösen
ha figyelembe vesszük hogy nem csak fizikai dolgot
csinálunk ugyebár...

Egyszer fordult elő velem, hogy egy ismerősöm molesztálta a bartnőm és kénytelen-kelletlen
fejet kellett hajtanom saját sötét oldalam előtt,
amit egésen addig azt hittem már nagyon is jól ismerek. Indulatok amik valamire azért mégis
megtanítják az embert, hogy nem csak egy esendő
volt ebben a történetben.

Előzmény: BLaca (5291)
BLaca Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5291
Kijo

Értem amit írtál. Egyik szilveszteri mulatságon hat fős társasággal voltunk egy asztalnál. Egy vadidegen kihúzta a feleségem alól a széket, amikor le akart rá ülni. Feleségem lecsüccsent a parkettára. Mit gondolsz, mi történt utána? Te mit tettél illetve Ti mit tettetek volna?

BLaca

Előzmény: Kijo (5286)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5290
Wazull : ) !

Neharagudj,de en nem lehetek egy harcmuveszeti elkepzeles kepregeny fohose. : ) Hogy milyen egy mester..,errol lehet egy elkepzeles,de kiderul hogy az is csak egy torekeny ember! Valamitol poersze masabb mint egy egyszeru halando. De ugyanugy pisalok en is,mint te. ..-es volt mar olyan is,amikor elontott valamiert a harag. Vagyis teszek olykor olyat is,ami nem hozzam illendo. Amit nem vartak volna tolem.

-- ..Egy kisse szomoruan olvastam ezeket a soraidat...,mert egyoldalu es engem megerteni nem kepes s azt meg csak meg sem probalja.
-Ugyanis arrol szolsz,hogy mit varnal/natok el tolem...,de arrol nem szol,hogy elvarasom az adashoz nekem is kell legyen. Boldog boldogtalannak,vagy megis kinek? Kinek legyek en az az 5 Danos,ki hosszu ideje japanban el es a BuJitsu-t gyakorolja? S kinek legyek en olyan,mintha mindig is csak egy faragatlan es bunko kis paraszt lennek? Mert ki melyiket erdemli..,csak azt kaphatja meg! (Persze az utobbit kihasznalva a sajat gyakorlasomra..:)

... Szomorusagod az irant,hogy nem engedtem meg,hogy engem tiszteljetek ...,az erzeseid oly annyira kitunoek,hogy szomoruan gondolok en is vissza rad (evek mulva is), ..mert ezt tenyleg nem engedhetem meg magamnak es a mesterem sem erre tanitott. Sajnos nem engedhetek kozel magamhoz senkit sem..es ez tenyleg sajnos..,hiszen emiatt olyat kell tennem,amit nem tennek maskulonben. Megkell tennem,azert hogy ne akarjanak tul kozel jonni hozzam. Mert nekem nelkuluk a jobb es veluk a nehezebb. Ugyanis aki tul kozel jon hozzam...annak ellenere is,amit a tavoltartas veget vetitek a szeles vaszonra...,akkor nekem vegem! Ugyanis en nem tudok nemet mondani az ilyennek,es ha ne adj isten az ilyennek hatso gondolatai es tervei lennenek velem es ismereteimet es tudasomat kihasznilni (is) kivanja,akkor megtudja tenni,mert kozeljott,akkor a baratomnak tekintem es annak mindenemet onzetlenul odaadom..,ha keri.
Hogy ne lehessen hatso gondolatokkal kozelito es ugymond baratkozo,kedves stb. ember...,mindenkit kivetel nelkul tavol kell tartanom magamtol....,igy csalodas sohasem erhet....,akinek illik az elott meghajlok es kedvesen mosolygok,de barmennyire kedveljem es tetszen is nekem az illeto....,a hazamba nem hivom meg..akkor sem!
" Az en istenem a mesterem,akit szeretek,a csaladom,amit imadok az japan,amiert elni szeretnek a jovoben a BuJitsu,amit akartam megkaptam,megvan hat mindenem s ennel tobbre nem vagyom...,nem hianyoznak ebbol az ismeretlen baratok..."

-Nehany sorodat figyelmesen olvastam...,es amit tehetek betartok! (Hiszen meg kell koszonjem neked.)

kijo

Előzmény: Wazull (5221)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5289

Az ajanlat nem pejorativ ertelmu akart lenni, mielott felreerted, hanem joval baratibb.
Előzmény: Bassman_ (5288)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5288

Igen, ez komoly, ami a csirat es az elfojtast illeti, a hosszas, KOTELEZO,
passzivitas utan.

Miert nem veszed eszre, hogy Te voltal az, aki az indulatokat szitottad?
Eloszor is edesanyadat sosem vettem szamra. Neked viszont kicsuszott a
szadon egy-ket emberi urulekkel kapcsolatos dolog alkalmasint.
Alig volt ember a topicon, aki ne kapott volna a kisebb-nagyobb tamadasaidbol.
Azok, akik nem annyira regen vannak itt, es nem olvastak vegig a topicot,
semmit nem tudnak errol, tehat viszonylag konnyebb az o rokonszenvuket
megnyerned.

Ha visszakeresel a tomenytelen hozzaszolasok kozott, szamos peldat
talalhatsz arra, hogy en vagy masok probaltak toleransan banni veled.
Ezt semmikeppen nem tagadhatod.
Te azonban egy kettos szemelyiseg vagy. Nem tudom, mikeppen lehet
Dr. Jekyll es Mr. Hyde boreben egyszerre nyilatkozni, sot elni?
Ha mar a megalazasnal tartunk, eleg jo peldajat mutattad rengetegszer,
hogy is nez ki ez amolyan Kijo modra, tehat 1:1.
Mindenesetre volna egy ajanlatom...

Bassman, aki mindig keznel van, ha kell.

Előzmény: Kijo (5287)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5287
Bassman mindig keznel van!

:) ... -ez komoly? (marmint a csira meg az elfolytas...)
-Ha valamit elakarsz folytani...(foldhozragadt es mamut erre mar kepes volt egyszer)..,akkor legy sokkal rendesebb..es ne az indulatos,hanem az emberbaratibb oldaladdal fogjal meg. Csak ilyen tukrot tarthatsz elem...es magamat latom benne.
-Vagy lattal te mar engem,"leanyazni" olyat,aki baratsagosan es kedvesen,valamint toleransan es megertoen irt,vagy legalabb is igyekezett hozzam szolni?
-Na,itt van a csira...es dolgokat itt kell megfogni. ...,vagy szerinted igy lehetetlen? A csirajaban elfojtani az nalad az agyonvereset es megalazasat jelenti? ...-akkor meg nem vagyunk egy es hasonlo vonalon...sajnos.

kijo

Előzmény: Bassman_ (5285)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5286
BLaca ..onmagunk fejlesztese:

...-Az onmagunk fejlesztese...nem rajtunk mulo dolog! Ehez valaki hozza kell segitsen...-ez alatt mit illenek erteni ... ezt valakinek meg kell tanitani. A gyakorlas pedig nagyon fontos dolog. ...-aki nem talalkozik hoza illo kellemetlen dolgokkal..nincs mit onmagaban legyozzon...az onmagunk legyozesenek ertelme is a fizikai gyakorlasokra oszpontosulnak. Amit mi csinalnk az pedig ugyebar nem csak fizikai! ]
--A harcmuveszetben az altalad emlitett "onmagunk fejlesztese"....nem az ugro rugassal,hanem az indulataink es kellemetlen erzeseink legyozesevel kezdodik! ..Ugye nalad is igy volt..,hiszen mint irod te allsz hozzam a legkozelebb a 21 eveddel. Tehat neked en nem irok semmi ujat...pusztan ismetlek.
- "Csak az lesz kepes legyozni onmagat,aki gyakran kap pofont s az a jo tanulas eredmenyekeppen nem ebreszt benne indulatot...,a pofozo nyakat nem akarja kitekerni...elso felindulasbol elkovetett emberoles.. :)"
-De,ha nem kapott valaki meg egyaltalan pofont...,hogyan akarna elhitetni barkivel,hogy onmagat kepes legyozni....,onmaga fejlesztesere teljesen alkalmatlan ember.
-Az onmagunk fejleszteset es legyozeset ezert rabizzak a mesterek is a konyvekre..,mert eleg nagy batorsag kell ahoz,hogy a diakkal is megertesse..szemelyesen. ..Ugyanis megharagszol,ha a szombat esti film nezese alatt hivlak fel,hogy azonnal tessek idejonni..ahol en vagyok... es feltorolni a Dojo-t! Azonnal megharagszol,ha azt merem mondani,hogy balfacan vagy....,es az onmagunk fejleszteserol papolsz.
-Bekes helyzetben,ugy hogy bennunket senki sem maceral s bant...konnyu ezt mondani...,de ilyen allapotban senki sem lehet kepes megerteni semmit sem...foleg nem az onmaga fejleszteset...,mert az ilyen lelkiallapotu embereknel ez is valami mast jelent. Egyaltalan nem azt amirol mi mesterek szoktunk beszelni! ...Ezek a diakok ugyanis csak elmeletileg ertik meg az onuralomrol,onfegyelem,onfejlesztes es onmaga legyozesenek lenyeget,de gyakorolni nem gyakoroltak soha,es eppen ezert a fizikai gyakorlasokon kivul masra alkalmatlanok. Felkeszitesuk s tanitasuk rendkivul ido igenyes! (Hiszen mindenen megfognak sertodni,ami nekik nem tetszik... :) ...
...-sertodekeny es indulatra...fokent pedig gyulolkodesre hajlamos ember pedig nem alkalmas semmilyen vonalu harcmuveszet gyakorlasara sem..,mint ahogy azt mar irtam volt a mult evben!

- Blaca..az irasod nekem tetszett..., hiaba no oreg harcos a vonalon. :)

kijo

Előzmény: BLaca (5232)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5285

Szervusz Kijo

Nem a nagy fenek kerdese itt a lenyeg. Az csak az utolso csepp volt
a poharban, amit az elmult majdnem egy ev soran alkottal.
Ne tereld el legyszives a figyelmet bizonyos dolgokrol.

Korantsem esett jol leugatni valakit, de ugy erzem, lepnem kellett, es egy gorbe tukrot
tartani eled. Ebben a gorbe tukorben meg kellett, hogy lass valamit magadbol.
Az egyik enedbol. Hidd el, hogy en veled sem akartam balhet, de fogadd el azt, ha
megsertesz embereket (marpedig ezt tetted nagyon sokszor), azt nem lehet
az idok vegeig viszonzatlanul csinalni.

Az altalam sokszor hangoztatott Tao ugyan teljes passzivitast iranyoz elo, de
azt sosem mondta, hogy legyek hulye, es turjek foloslegesen. Raadasul azt is
mondja, hogy fojtsuk el csirajaban a bajokat. A stilus, elismerem kemeny volt,
de alkalmas arra, hogy csirajaban fojtsam el benned a rosszabbik ened. Mert
elismerem, a masik eneddel semmi bajom.

Előzmény: Kijo (5284)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5284
Foldhoztagadt ... van benne valami! :)

-Neked..mert te legalbb ugy latom megerted. :)
Senkit sem akarok baszogatni!...,de aki nem turi az ellentmondast es,hogy masok maskent is elnek s gondolkodnak...azok elobb-utobb magukbol kiugranak. Bantani es szorakozni en csak ezekkel szoktam.
-Bassman ingere sem volt hat mas,mint sajat ingere...vagyis inge amit felvett magara. En csak felsegitettem ra...mert nem akarta tudni egyedul felvenni...kifordult az ujja es a gallerja. :)
-Legyszives olvasd el megegyszer amit Bassmannak irtam..arra gondolok amire a ficko teljesen kiakadt. "Nem anyaztam s nem szidtam,...ordarare hangnemet is melloztem,szemelyet sem jellemeztem..nem neveztem ostobanak s tokfejnek..egyszoval Bassmant tulajdonkeppen senki sem bantotta. Egyszeruen a kioktato stilust valasztottam a nagy fenek leadasara. Mint ebbol kiderult Bassman baratunk attol lesz a legidegesebb,ha valaki kimereszeli oktatni ot! :) Haat,nem erdekes? -Az orderare szoveget pedig EN kaptam s nem en adtam! ...-ezt tedd a merlegre baratom. :) ...-es ma sem nevezem tokfejnek es hulyenek Bassmant....,mert valjuk be,hogy neki ez jol esett.

kijo

Előzmény: Fődhözragatt (5238)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5283
Mamutnak kulon dicseret...tolem.

kijo

Előzmény: Mamut (5253)
Kijo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5282
Hi Jibiki!

Csak unatkoztam egy kevesett! :)
Nem tortenik semmi s nem irnak harcmuveszetrol...akkor mit csinaljak(?)... megnezem ki mennyire ideges.
Vegulis tanulasra...,ha az nincs,akkor szorakozasra hasznaljuk az internetet...vagy nem?

..-a kuldott puszit atadatam az asszonynak...,mivel hogy te a nociket nalanm jobban szereted. :)))

kijo

Előzmény: Jibiki (5254)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5281
Kreta

A mantis.hu-n talaltam ezt a szoveget:

Soha ne csodálj egy embert az erejéért,
hanem azért, hogyan használja azt.

Ez közelebb állna a gondolkodásomhoz:
Soha ne csodálj senkit.

Ez így a Tao-nak is jobban megfelel. (szerintem)

De ha pusztán vcs szemszögből nézném, akkor így
olvasnám:
Soha ne csodálj egy embert az erejéért,
hanem azért, hogyan NEM használja azt.

Nem kötekedésnek szántam, csak elmélkedésnek.

Bassman_ Creative Commons License 2000.09.01 0 0 5280
Pitzu

Megkaptam a levelet.
Jo a cimem az adatok kozott.
A Sith-ek az ero sotet oldalat kepviselik. En nem szeretnek veluk azonosulni.

Hiryu

Chewie pedig szoros volt :))))

Előzmény: Pitzu (5259)
Shingitai Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5279
Hiryu !

Melyik szövetség, milyen nagy könyv ???
Te is tudod, hány shotokan szövetség van, s hogy egy szövetségen belül is milyen ellentétek vannak. De ez nem is baj, ahány nagy mester annyi előadás mód. Amíg a kata megfelel az alapelveknek, addig minden magas szinten előadott változat rendjén van. Egy József Attila verset minden színész másként ad elő, pedig a szöveg meg van írva a nagykönyvben :-). Természetesen egy rossz állás, egyenéretékű ebben az esetben a beszédhibával.
Szerintem is eszköz a kata, nem pedig cél. De akkor bánj is úgy vele. Ismered a régi Kínai példát a holdra mutató ujjról,mely megmutatja neked hol is van a hold. A kata ebben az esetben az ujj, az eszköz, ami segít neked megérteni azt az elme állapotot, melyet szóban leírni nem lehet, s amire a kata utal. Ha elérted az elme megfelelő állapotát ( vagyis megláttad a holdat ), akkor a katád jó lesz, élni fog, még akkor is, ha vannak benne hibák.A hibákon mindig lehet mit csiszolni, de a lényeget megragattad.

Egyébként folyamatos rosszallást érzek hozzászólásaidban a versenyzéssel szemben. Ha nem szereted a versenyzést, ne versenyezz, de ne bántsd azokat, akik többlet munkával, dícsőséget kívánnak hozni stílusodnak, országodnak. Ha úgy érzed jobb vagy náluk, akkor nosza rajta, versenyezz, mindig szükség van új bajnokokra. :-))

A nijushiho jó kata, érdemes bele pár évet invesztálni, meghálálja :-))

Wazull Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5278
Hiryu,

A japan mestereket azert irtam, mert a Kendo japan dolog. Nyilvan legauthentikusabban ok ismerik, ok tanitjak. Persze, mas nemzetisegu embertol is elfogadom a tanitast, ha tobbet tud nalam (nem feltetlenul jelent magasabb fokozatot), es jogosnak velem a kritikat...
Arra, hogy a katat valaki maskeppen csinalja, es akkor biztos rosszul csinalja: azt tudom irni, hogy vannak katak nalunk, amit igen sokfele interpretacioban mutattak (es persze vartak el) mesterek. Nem hiszem, hogy rosszul tudtak volna, viszont esznel kell lenni, hogy ha valaki tanit valamit, akkor azt szereti visszalatni a tanitvanyoktol...

"Ez pedig megtanulható. Az mber gyereke szánjon rá időt, pénzt, oszt menjen el megfelelő edzőtáborokba, stb."
Ezt magam sem tudtam volna szebben mondani :-)))

"Másik rossz szokás mostanában, amit észreveszek, hogy a formagyakorlatot a nézőknek, és a bíróknak járják.
"A kata nem cél, hanem eszköz""
Ez igy nagyon logikusan hangzik, de a dolog sajnos nem opcionalis. Ha vegigcsinalsz egy edzotabort, ahol maskeppen tanitottak valamit, azt illik "ugy is" megtamulni, es igyekezni jol megcsinalni. Egyreszt hogy ne pazaroltasd a mesterek idejet, masreszt, meg a tabor utani vizsgan esetleg rossz neven vennek, hogy strapaltak magukat neked, te meg nem vagy hajlando kinyitni a fuled, meg a szemed...

"Már megint ez az európai gondolkodás. Akkor nem fog kijavítani, ha jól csinálod."
Mivel en europai orszagban europai emberkent nottem fel, nyilvan ugy is gondolkozok. Az ember nem tud kibujni a borebol...

"Fujinaga sensei többször tartott edzéseket Magyarországon.
Aki rosszul dolgozott, néha fellöködte, vagy ha lustálkoott, kizavarta az edzésről."
Lustalkodott edzesen? En Kendo-ban ilyet meg nem lattam...

"Mikor az egyik tanuló már többedszer került a földre, odasugták neki, hogy az illető többszörös bajnok. A válasz kb ennyi volt: "na és?"
Azt hiszem ertem mire gondolsz. Az azert alapveto dolog, hogy a hulyeseget el kell valasztani a gondolkodastol. Nyilvan nem arra gondoltam, hogy a tanitvany csokott agyaval kiprovokalja, hogy a mester nehezteljen ra. Az embernek tisztaban kell lenni a sajat szintjevel, erenyeivel, hibaival (Meg persze a masokeval is, de ezt nem kell mindig az arcukba vagni. Ha megis, akkor nyilvan megvan a formaja mindennek...)
Szoval ha az ember mar el tudja valasztani az egyszeru b@szogatast a realis kritikatol, akkor talan egy kicsit erettebben tud lepni a kovetkezo szintre. Mellesleg en meg nem talalkoztam olyan kendossal, aki csak a hecc kedveert szivatott volna masokat. Lattam en mar edzesen mestert, aki ugy hanyattlokte a tanitvanyat, hogy azt ugy kellett kihuzni a terembol, mert eszmeletlen volt. Mindez azert volt, mert egy specialis utkozesnel magasan volt a srac sulypontja, ami nagy hiba. Mindenkinek tanitjak, hogy ne legyen magasan a sulypontja, mert instabilla valik. Itt eppen a gyakorlatban demonstralta a mester. Persze semmi harag nem volt (mindketten japanok voltak), mert tudta mindenki hogy miert tortent a dolog. A mester-tanitvany viszony eppen arrol szolna, hogy a mester akkor es azt es ugy tanitja neked, hogy a leheto legjobb legyel...
Kendo-ban neha kivulallok szamara tul kemenynek tunhet a tanitas mikentje. Mivel mindenki tisztaban van azzal, hogy mi miert tortenik, igy ennek megfeleloen is ertekeli a dolgot...

Előzmény: hiryu (5270)
Mikulas Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5277
Tyiiiiiiiahaaaa!!!
Az szikra neve: !!!Hammer of ExSch!!!
Koszi! Nincs esetleg a plakáton valami elérhetőség? Jöhet, mail-ben is, az e-mailem nem kamu!
Csen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5276
Tisztelt Lui-GHOST, Fődhözragatt!

Igen, akkor ez valami más lesz, bár én is csodálkoznék, ha kihagyná belőle a Lohan mozdulatokat,
mert nagyon ott vannak a szeren, pedig már jó néhány ilyen gyakorlatot ismerek. A nulladik
gyakrolat gondolom helyszín specifikus, vagy otthon térden állva könyörögnek, hogy:
-"Ugyan gyakorolj már egy kicsit!" :-)

Az iskolnánk vidéki: Paks.
Prutkay "Söfuval" eddig egyszer találkoztam egy hétvégén.
A szemináriumonról most hallok először, de a 12 lépése chi kung rendszer (feltéve hogy egyről
beszélünk) ,nálunk a nyári edzőtábor során került terítékre. Amit a hiperbolicáról írtál gondolom
elképzelni sincs fogalmam mit hagytam ki. Ha tudnád, hogy hozzánk mennyi ilyen kis édes
hiperbolica jár...

Tisztázás képp annyit, hogy 4 évig tanultam
Yang ill. Wu Tai Chi Chuant és mellette Déli Mantist, és alig egy éve tanulom a Chen-t.
Figyelembe véve HAN Mester szavait, hogy ugyanis:"-10 év után nyílnak meg a kapuk."
ez alapján tessenek szavaimat mérlegre tenni.
Alapján véve (sajna) iszonyúan függ attól, hogy ki tanítja.
A Chen nagyon komolyan kihasználja sőt egészséges módón túlléppi a mozgáshatárokat, csavarodik,
süllyed-emelkedik (sőt ugrik), lassul-gyorsul egészen szélsőséges határokon belül. A chi kung
gyakorlatok egyszerűen döbbenetes dinaminkával rendelkeznek. A mozdulatok összetetsége és bo-
nyolutsága pedig messze-messze meg haladja bármelyik másik általam ismertet. A Yang-ban
mindezekben a dolgokban elnézőbb, ami tudtommal annak köszönhető, hogy míg az utóbbiban terápiás
hatásra, addig az előbbinél a harcikészségek fejlesztése a cél. A kettő természetszerűleg
összefonódik, de a harcművészet szint egyszerűen többet kíván. Nálunk pl. az iskola jó 60-70 %
a gyegébik nemből 20-30%-a pedig 30-40 éves korosztály, vagy ennél idősebbekből tevődik össze,
akik minden előképzés nélkül kezdték el, mégis mindenkinek ugyanazt kell végigcsinálni, pedig
valószínűleg nem mindenkit hajt a dolog harcművészeti oldala.
A Chen mindközül az egyik legősibb stílus, amit nem véletlenül őrzött kína zavaros időszakai
alatt oly féltve a család. Nagyon-nagyon komoly és teljes "dolog" - bugyuta egy szó
de mégis érzékelteti hogy mennyire szűkös erre a szavak - ami az ember egész életét
át fogja. Sajos gyanítom, hogy ebből az újabbnál-újabb stílusoknál egyszerűen elmaradtak belőle
bizonyos elemek és változatok változatait láthatjuk számtalan módon, ezzel is azzal is keverve.

Egyetlen-egy angol nyelvű könyvel találkoztam már több alkalommal is. Nekem nincs belőle egy
példány sem de nem is bánom.

A csipő mozgás valóban kulcs szerepet tölt be, de attól tartok ezek mid mind olyan dolgok,
amit még ha látnátok is elég nehezen lehetne megmutatni, nekem hónapokba tellett mire kezdtem
kapzsgálni. A mozdulatok a durvától mennnek a finomabb felé, a látványos túlzásoktól a finoman
érezhetőig, ha ez nincs meg - csipő mozgás ide, csipő mozgás oda -, külsőerős forma marad.

Előzmény: Fődhözragatt (5266)
bout Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5275
Már volt. Semmi baj.
De az idézetet még nem írtad le. Hadd döbbenjünk le mi is. :-)

bout

Előzmény: hiryu (5272)
hiryu Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5274
Ha már a Star Wars-ból idézünk: a köztársaság pedig korrupt volt...
Az érdeklődőknek peig ajánlom a trilógia hivatásos folytatását, Black Horse kiadó képregénye, de azt hiszem megjelent magyarul is tavalyelőtt.
Előzmény: Bassman_ (5258)
hiryu Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5273
Aha, de a csónakmotor se kutya:-)
Na ki jön rá, mit akartam ezzel mondani?
Előzmény: Shingitai (5245)
hiryu Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5272
MármegintTV rovatom: Lehet hogy már volt, akkor
bocs.
Szintén aikido(?)edzés. Csendben figyelek, edző egyszercsak mondandójának igazolására Segal filmből idéz....
Se köpni, se nyelni...
Azért remélem, az Amerikai ninja XV. rész nem lesz ott vizsgaanyag...

OFF
Star Wars Episode XXVIII: No Hope
ON
Előzmény: Pitzu (5260)
hiryu Creative Commons License 2000.08.31 0 0 5271
Kedvenc kata?
Nijushiho. /24 lépés/, Lassú és gyors mozgások, technikák, egyensúlygyakorlás, irányváltások, s, ráadásul kis helyen is elfér. Pár év, és már menni is fog...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!