Keresés

Részletes keresés

H40 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125665

Sziasztok!

Kertesházban lakom és a vízműtől nemrég kaptam levelet, hogy a vízmérőm hitelesítésének érvényessége az év végén lejár. Hétfőn jönnek vízmérőt cserélni, de az idokep.hu szerint akkor a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 fok lesz.

Nyolc évvel ezelőtt októberben cserélték a vízórát és nem értem idén miért december közepén akarják. Az időpontegyeztető ügyintéző telefonon azt mondta, hogy őket nem befolyásolja, hogy nulla fok alatti hőméséklet lesz az általuk kijelölt napon.

Mennyire felel meg a napi gyakorlatnak, szokásnak, szabályoknak decemberi mínuszban vízórát cserélni?

Kell-e valamitől tartanom?

Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125664

Ilyen Magyarországon is van!Sőt vannak olyan emberek akiknél még vezetékes víz sincs bekötve. Csak pottyantós budi van legjobb esetben,WC papír helyett meg bedobós Penny,Tesco,Lidl...stb prospektusokat és politikus választási reklámanyagokat használnak!:D

Előzmény: ZolKa (125661)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125663

Itt Ausztriában mi mindenhova MHS Box-okat építünk be a zajcsillapítás végett.Ezek PUR habba öntött csővezetékekkel rendelkeznek.Olyan fajtával amit a vevő igényel.

www.mhs.at

Előzmény: ZolKa (125659)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125662

10 centibe épphogy csak belefér...talán.

Természetesen az ilyen árszínvonalú termékek mind kinai gagyik.Elromlik,kivésed kidobod!

Egy Hansgrohe,Grohe.....stb 5 -10 szeresébe kerül minimum,de ahhoz van minden!Csak meg kell rendelni!

Előzmény: ZolKa (125659)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125661

A közel keleten van egy minimalistábba megoldás: sarokban egy darab padlósszefolyó, oda folyik a zuhany, a bidé és a mosdókagyló szennyvize is.

Előzmény: Atis57 (125658)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125660

Elég sokat jártam keleten ott nagyon megtetszett azért szeretnék itthonra is.

Alapvetően nekem is elég volna csak hideg víz de hát a feleség :)

Én padlóösszefolyót nem tervezek, lehet ezt használni kisebb mocsokkal is :)

Előzmény: Andzsin-szan (125657)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125659

Maga a keverés is a flasík alatt történik? Nem igazán tudom elképzelni.

Azért kérdezem, mert elég noname amiket találtam és ha mondjuk tönkremegy 5 év múlva akkor valószínűleg nem lesz hozzá alkatrész. Le kell bontani a csempét egy komplett cseréhez.

Illetve mekkora lehet a peépítési mélysége, mert egy 10 -es válaszfalba menne?

Előzmény: Kapocska (125656)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125658

Szia!

Az ötlet jó --Észt-Lettország,Litvániában, s a határ Lengyel oldalán is. :ez alap  .Egy WCben padlóösszefolyó wc kagyló ,bidé feltéttel ,piszoár hideg-meleg vizes kézmosó+zuhanyslag. +kézsziritó,3 féle papirral.

Nincs kölön válaszva a cégeknél sem a Ffi.Női oldal(közös)

Előzmény: Andzsin-szan (125657)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125657

Az ilyen csaptelepeknél általában van egy falba épített alaptest amire rá van kötve a hideg meleg víz.Ezt beépítik,burkolják,majd a csempézett felületre illeszkedik a felsőrész,amit látsz.A keverőszelep zuhanyváltó a falban van (I-BOX) . Vannak ilyenek mosdó fürdőkád,WC,zuhanyzó....

Csak a képzelet és a pénztárca szab határt a kivitelezéskor.

Ahova arab turisták járnak,oda hideg vizes zuhanyfej + gégecső van a WC mellé szerelve,mert ők szeretnek így tisztálkodni!Ilyenkor a "természetesen falra szerelt budi " alá padlóösszefolyót építenek be,mert ha nincs úszik az egész klotyó!:)

Előzmény: ZolKa (125655)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125656

"Nekem úgy tűnik, mintha még a falon belül "összeresztenék" a hideg és a meleg vizet."
Igen!
A cucc megnevezésében is benne van, hogy :

"Aqualine falsík alatti csaptelep bidézuhannyal, "

"csaptelep megoldásokat szoktak még alkalmazni"

Előzmény: ZolKa (125655)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125655

Sziasztok!

Szeretnék a WC -be egy zuhany fejes bidét.

Valami ilyesmit gondoltam:

https://www.szaniteronline.hu/AQL-SK301-Aqualine-falsik-alatti-csaptelep-bidezuh

Az ilyen csaptelepnél, hogyan oldják meg a víz keverését? Nekem úgy tűnik, mintha még a falon belül "összeresztenék" a hideg és a meleg vizet.

Illetve milyen csaptelep megoldásokat szoktak még alkalmazni a bidé zuhanyhoz? Süllyesztett zuhany csaptelep, síma zuhany csaptelep?

Köszi szépen!

lapar Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125654

Jó estét Urak!

Korábban jöttem is a mosogató csaptelep szivárgásommal.

No, leszereltem, és úgy tünik, hogy nem a flexi csőnél, hanem a középső furaton, ahol a rögzítőcsavar van, ott eresztett. Rozsdás is volt a csavar rendesen.

Nem ismerem ezeket belülről, létezhet, hogy ezen a furaton ereszt, amikor nyitva van.

A kérdés költőinek tünik, mert máshol nem nagyon jöhetett víz.

Valami tömítés mehetett benne tönkre, vagy csak átszakadt a "bele"?

cucu Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125653

Előzmény: NRZ (22197)
C20NE Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125652

Én amikor a kondenzációs kazánt szereltem fel fixen a csapra kötöttem és a tervező sem kifogásolta meg a gázművek embere sem amikor átvette. Nincs az az ótvar, katrancul vezetett flexibilis csődarab, nekem jobban is tetszik meg szerintem biztonságosabb is. Az igaz, hogy tovább tartott a csövezés, préselés. Több idom és cső is kellett.

Előzmény: a tömeg az tömeg (125650)
Téli nap Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125651

Nálam a múlt héten egy FÉG C12    23 eft volt.

A művelet nagyjából a hőcserélő tisztítása volt a deflektor felől,finom ecset és porszívó.Valamiét nem tudta kivenni az égő feletti dobozt... magyarul nem fért hozzá alulról így felülről tisztította. ja és egy sztemkót cserélt( a szt. sajátom volt ). A jővő héten 2 db   zárt égésterű kazán tisztítása lesz. 26 eft/db.a tarifa.

Tulajdonképen kazáncserére keresek szerelőt  majd a késő tavaszra -nyárra. A fiatalembert azt mondta kompletten elvégzik. Majd meglátjuk.

Előzmény: kormos* (125647)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125650

A fix bekötés már vagy  30 éve... jó 25 éve megszűnt. Helyette a flexi előbb lágy,drótos csővel,de az is hamar kiment a divatból,jött helyette a bordás fémcső. Sárga műanyag borítás . Ahogy írták ha az van nehogy hozzányúljatok.

Az a viz melegítő pedig előbb utóbb javíthatatlanná válik,majd az új berendezéssel kezdheted előlről.....ha csak a villanybojlerre át nem állsz !

De azt is csak szakember szerelheti..... főleg a villany részét.

GMBSz  ?Már egyszerűbb. Volt vala a GOMBSZ,a GMBSZ,ma már csak  talán  A MBSz van. Jó olvasást.

Előzmény: Elekresz (125638)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125649

Gondolom ennyi pénzért még azt is megnézte,hogy a télapó mit hagyott neked a kéményben. :)

Előzmény: Elekresz (125644)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125648

Van vagy inkább volt egy kivétel.

Az un. kéményseprő " főhatóság  ".

Ami régen, évtizedekig  egy korrekt, szerény szolgáltató volt. Jelentősége főleg a szilárd tüzelések idején volt. A kéménytüzek megelőzésére.

aztán  úgy nagyjából a kilencvenes évek elejétől átment egy  fő fő ellenőr szerepbe.

Minden létező a szabványtól való eltérésbe belekötött.

Főleg a társasházakban jártak a végén falkában....annyira utálták néhol őket hogy az egyedüli látogatást  nem kockáztatták. A szabálytalan gázkészülékekre vadásztak.

Aztán vége lett a tobzódásuknak.

Ezzel nem azt mondom,hogy a gáz, a tüzelés az égéstermék elvezetés nem veszélyes, csak annyi,hogy a megdicsőült kéményseprők nagyon túltolták a biciklit.

anno úgy  35 éve egy   toldaléképítésénél az új kémény átadásánál az volt a kifogása a derékmesternek, hogy a kéményajtó nem jó helyen van.Nem volt megfelelő a magassága ,Nem fért volna alá a vödör.aztán kb.  15 doboz cigi árának megfelelő jatt után csak aláfért.

Az ajtó azóta is duplabeton ajtós, senki sem kifogásolta.csak egy átmenő  járat az emeleten.

Lent  már vagy  20 éve a szabványos  csillógó fém ajtó van,tele  kéményseprő matricával.

Előzmény: Sony Black (125641)
kormos* Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125647

Mennyi most egy karbantartás ára, Leveszi az égőfejet és kitakarítja az égesteret  mester, jó esetben csak ecsetet használ és kimossa szifont.?

Persze, ha mér gázemissziót az nagyon megdobhatja a műveletet...

Előzmény: Sony Black (125646)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125646

"Munkalap a 27% miatt nincsen, így is majd' 100e volt a teljes karbantartás a V4-nek meg egy kazánnak."

Na de most ne is haragudj, de ha én ilyen Parapapi vagyok mint te, akkor munkalapot és számlát kérek feltétlen, nem kérdés!

És van egy olyan érzésem, az összegből kiindulva (mert ez egy éhes szerelő volt) hogy azért paráztatott be, hogy azt mond neki, hogy írja már bele hogy a csapot is cserélte meg a bekötést is (még 50e ft) és akkor nincs probléma :)) Csak te nem vetted a lapot, ő meg nem erőltette a kérdést.

Aztaaa...... Azt hiszem díjat kell emeljek! :D

Előzmény: Elekresz (125644)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125645

"500E büntetésről beszélt, meg lezárásról és utána már nem is kapnánk vissza a készülékre az engedélyt"

Ilyen kizárólag akkor szokott történni, ha a szabálytalan vételezés történik. Tehát magyarul lopod a gázt.

Az 500e ft sem mindig pont ennyi, hanem erre van egy számolási metodika, miszerint mennyit lophattál. Tehát ez nem egy büntetés, hanem végülis a lopott gáz megtérítése. Ugyan ez történik ha mondjuk az órát megbuherálod és kiszúrják hogy valami nem smakkol vele stb... 

De azért mert pl a fogyasztói vezetéken engedély nélküli átalakítást történt, (de megfelel a műszaki biztonsági feltételeknek) nem fognak csak felszólítani hogy engedélyeztesd! (ha nem felel meg, akkor kizárnak a szolgáltatásból, és ha majd egy gázszerelő megcsinálta lejelentette, akkor vissza kapod)

A fogyasztói csap, és a bekötő flexi cső cseréje, nem minősül fogyasztói vezeték módosításnak. Az bármikor cserélhető ha a gázszerelő úgy dönt hogy nem felel meg a műszaki biztonsági feltételeknek. (régebben voltak olyan flexi csövek, amiket kötelező is volt 3 évente cserélni)

Érthető a logika?

Előzmény: Elekresz (125640)
Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125644

A regisztrált szerelő csak karbantartásra jött. A csapot a vizesek cserélték, felújításnál, csempézés előtt, mert kértem és mert régi volt. Ekkor nem gondoltam hogy ez probléma forrás is lehet. A csempe után pedig került volna vissza a vízmelegítő, akkor látszódott, hogy ez biza nem fog visszaférni a csapra. Akkor mi legyen? Hát sárga bordáscső, mi más, hisz ez a szabály, de ennek azért kell egy kis hely, tegyük feljebb és rövidebb kéménnyel. És mindezek után azért kértünk a szervizt a melegítőre, hogy minden oké legyen, nézzen rá, mérje ki, ne legyen életveszély. Munkalap a 27% miatt nincsen, így is majd' 100e volt a teljes karbantartás a V4-nek meg egy kazánnak.

Előzmény: Sony Black (125643)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125643

"De ezt, csak mint laikus gondolom, meg azért, mert egy regisztrált és a FÉG által is ajánlott szerelő megijesztett ezzel"

Ez a kulcs mondat, minden más rizsa.

Be lettél szaratva...

Teljesen mindegy hogy mit mondok én neked, mert nem látsz tovább annál amit hajtogatsz...

Egyébként meg ha regszerelő cserélte a csapot/bekötést miért nem írt róla egy munkalapot? Simán írtam volna... nem egy nagy ügy.

Hívd vissza azt írjon egy papírt hogy megnyugodj! :)

Előzmény: Elekresz (125640)
Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125642

Köszönöm, igazad lehet. Sorry, hogy túlaggódjuk a dolgot. :)

Előzmény: Sony Black (125641)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 1 125641

1. Az a lényeg hogy műszaki biztonsági szempontból kellett csere. (de ahogy te írtad így vetted a lakást, és pont)

2. Senki nem kéri számon tőled, hogy hol van róla papír, mert azt nézik (ha nézik) hogy megfelel e a jogszabálynak. Nem pedig azt hogy mi volt ott.

3. Tapasztalatom szerint semmilyen szolgáltató, nem járkál ellenőrizni semmit. Erre akkor lenne minimális esély, ha lett valami bejelentett változtatás.

4. Büntetni meg nem tud, mert a szolgáltató nem hatóság! Ezt vésd az eszedbe! Max felszólít, hogy mi az ami nem felel meg neki, és ezt orvosold.

Na most azért nem fog felszólítani, hogy te rakd vissza a 20-30éves csapodat és bekötésedet, ami már pont hogy nem felel meg a műszaki biztonsági követelményeknek.

Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125640

Igen, ezek nekem is logikusnak tűnő dolgok.
De sajnos már elég sokszor belefutottunk teljesen értelmetlen bürokratikus herce-hurcába. Gondolom az eredeti tervekben szerepelt a bekötés módja, a készülék pontos elhelyezése, az égéstermék elvezetés méretezése is, ami így módosult (a kémény rövidült és a fix bekötés is megváltozott). A csap cseréjét elengedném, attól annyira nem tartok, hogy probléma lenne, de a készülék 15 cm-el magasabbra helyezése már lehet terv köteles tevékenység (vagy ha nem is az, akkor is le kell/ett volna/ jelenteni a szerelőnek, aki elvégezte.), így egy ellenőrzésnél kibukhat. De ezt, csak mint laikus gondolom, meg azért, mert egy regisztrált és a FÉG által is ajánlott szerelő megijesztett ezzel. 500E büntetésről beszélt, meg lezárásról és utána már nem is kapnánk vissza a készülékre az engedélyt, mert nyílt égésterű, ezt egyelőre nem kockáztatnánk azért, a 2-3 milliós kiadás nem hiányzik a teljes átalakításra, új kazánnal és kéménnyel.
(Az egyszerűsített készülék csere is tiszta dolog, de arról is van szép formanyomtatvány, ami eljut a szolgáltatóhoz, persze most nem erről van szó)

Előzmény: C20NE (125639)
C20NE Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125639

Ezért nem fognak megbüntetni! Ugyanaz a készülék került vissza, a csap cseréje pedig történhetett élet és vagyonbiztonság miatt amit a szerelő megcsinálhat, hiszen gyakorlatilag semmi sem változott.

Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125638

Végülis nem maga a cserélt csap a kérdéses, inkább az, hogy erről nincsen papír. Meg hogy a fixen, csapon ülő bekötés is flexibilis lett, ergo magasabbra van helyezve a készülék, szintúgy papír nélkül és sajnos ebben lehet is valami, olvasgatva a GMBSZ-t. De jelen esetben nincsen 1 éve sem, hogy tulajdonunk a ház, a korábbi papírokat nem feltétlen életszerű, hogy megkapom, így honnan tudnám, hogy szabályoson történt-e a csere, áthelyezés? (Jó, most nyilván tudom, de akár fogalmam sem lehetne róla). A csempe miatt nem fér vissza a gázcsapra a készülék, pedig talán akkor az lenne a legjobb, ha a cserélt csapra visszakerülne az eredeti helyére, talán az a legkevésbé szabálytalan. Semmiképpen nem szeretnénk büntetést kapni. :(

Előzmény: Sony Black (125636)
xrami Creative Commons License 2022.12.08 0 1 125637

Két fajtát árulnak, egy hígabb löttyöt és egy kicsit töményebb löttyöt. Viszont önmagában is ki tud merülni, ha pedig kibontják, még gyorsabban.

Előzmény: rezgaras (125634)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 1 125636

Nagyon helyes hogy ki lett cserélve! Vissza ne cserélj semmit!

Senki nem fog ezért büntetni, sőt azért szóltak volna ha nincs lecserélve! :)

(mondom ezt én mint regisztrált gázszerelő)

Előzmény: Elekresz (125635)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!