Keresés

Részletes keresés

OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38785

A közvélemény-kutatásokkal bánjunk csínján, elég sokszor mértek félre mostanában. 

 

A nyilvánosságra hozott közvélemény kutatásoknak arra valók, hogy befolyásolják a közvéleményt, soha nem a valós mért adatokat publikálják. Pontosan tudta az összes közvélemény kutató, hogy mi lesz, csak nem mondta meg. 

Amit nyilvánosságra hoznak az sohasem igaz. Aki vezet, az kisebb előnyt hoz nyilvánosságra, hogy ne aludjon el, aki hátrányban van, az kisebb hátrány, hogy ne menjen el a kedve a szavazóknak.  

 

A Medián volt az egyetlen, amelyik legalább egy kicsit is meg akarta őrizni a hitelességét azáltal, hogy a valósághoz közel álló számot publikált, amikor már látták, hogy teljesen mindegy.

 

5. Ez az egész nem magyarázza meg, hogy hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

 


3 ok. 

1: Szerintem Jobbik szavazóknak a fele biztos eltűnt, nem meglepő módon. De az ellenzék bp-en is masszív szavazatszámokat veszített, amit nem lehet a Jobbikra kenni. 

2: Ez a síró-picsogó, másokra mutogató, a valóságot elhazudó depressziós kampányra kurvára nem kíváncsiak a széles néptömegek. Ez csak és kizárólag a hardcore O1G tábort tudja egyben tartani. Ők jelentik a politikai túlélést Ferinek, a Momemtumnak, az LMP-nek, a Jobbiknak, a Párbeszédnek... Úgyhogy várhatóan semmi nem fog változni.

3: Az MZP faktor.

van_Persil Creative Commons License 2022.04.05 -17 0 38784

https://nepszava.hu/3152550_gazar-oroszorszag-putyin-orban-kormany

ennyit az olcsó orosz gáz mítoszáról...

OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 -1 1 38783

"A Fidesz szerencséje és tudatos stratégiája, hogy az első csoportban többen vannak és olcsóbb megvenni a szavazatukat. "

 

Csongrád megyei falu a román határ mellett. Nyugdíjas rokon házaspár. Férj mozdonyvezető, feleség bolti eladó volt. Pár éve mesélték, hogy az egyikük nyugdíjához hozzá sem kell nyúlniuk, azt félre tudják tenni. A cigányok nem grasszálnak és fosztogatnak már a faluban, mint a a 2000-es években, mert közmunkások, vagy lett munkájuk. Az öreg polgárőr volt, Pintéről kaptak leselejtezett rendőrségi kocsit és költségtérítést. Lett egy kis rendőrörs is a faluban. 

 

Ezeket a szavazatokat olcsó megvenni? Inkább úgy mondanám, roppant egyszerű, csak egy kicsit jobbá kell tenni az életüket. 

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)
Dobcsány. Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38782

Leprolizni a másikat még inkább 

 

Amúgy is unom az okoskodásaidat Tonio,

neked is ment az x 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38770)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38781

 Én halál komolyan mondom, hogy egy mátészalkai közmunkás lehet, hogy józanabb politikai döntést képes hozni, mint Vágó István vagy Fábry Sándor.

már hogyne lehetne.

(bár fábryról azt sem tudom, él-e még, vágó pedig az egyik legelfogultabb -- sőt: legelvakultabb -- gyurcsányista, aki él és mozog...)

viszont a tömegeket (első megközelítésben: átlagokat) összevetve Ny.szektor igazat állít.

s bizony létezik olyan fogalom, hogy politikai igényesség/igénytelenség, aminek direkt mérőszáma nincs, de összerakható olyan adatokból, mint pl. az iskolai végzettség, általános műveltség, tájékozottság, foglalkozási helyzet stb.

 

mert ugye nem állítod, hogy a baz megyei Fájon (ld a régebbi meg az új videót) az átlaglakos politikai igényessége megegyezik pl. a budaiakéval??

majd pedig v.ö., milyen arányban szavaztak a két térségben a fideszre...

 hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

 

 

erről majd holnap, későre jár

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38780)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 -1 1 38780

1. Igenis a Fidesz szavazók lehülyézése visszatérő toposz. Régen egyébként a szoci szavazók prolizása, panelprolizása ment, valószínűleg valamivel meg kell magyarázni a vereséget, és a "mit rontottunk el?", "miben tévedtem?", valamint más vélemények elfogadása helyett a mások lehülyézése kényelmesebb megoldás.

2. Ezek a felmérések korábbiak, én a mostani választások alkalmával nem láttam ilyet.

3. A közvélemény-kutatásokkal bánjunk csínján, elég sokszor mértek félre mostanában. Most pl többen is kihozták, hogy döntetlen körüli a helyzet. Vagy az utolsó időszakban fordult, vagy módszertani problémák voltak, vagy kifelé hazudtak, de ennek ellentmond, hogy Márki-Zay azt mondta, hogy még az utolsó belső méréseik is biztatóak voltak (és ebben szerintem igazat mondott, utólag miért hazudna).

4. Sokszor az egyszerű emberek jobban fel tudják mérni a maguk igényeit, mások hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat, és egy egyszerű embernek is lehet józan paraszti esze, míg egy értelmiséginek mondott valaki is lehet szemellenzős és elragadhatják az érzelmei. Én halál komolyan mondom, hogy egy mátészalkai közmunkás lehet, hogy józanabb politikai döntést képes hozni, mint Vágó István vagy Fábry Sándor. Nem azt mondom, hogy szuper érvkészlettel bír, de pl azt mondja, hogy legalább közmunka van, ez is több, mint ami előtte volt. Véleményem szerint ez ugyanolyan valid érv, mintha valaki összehasonlító elemzésnek teszi ki a programokat (a Fidesznél az egyszerűség kedvéért mondjuk politikai programnak az eddigi kormányzati tevékenységet). Egyébként a magukat értelmiséginek vallók is leginkább a személyes élethelyzetük változása, és/vagy családi alapon, és/vagy érzelmi alapon, benyomások alapján döntenek, ott sem jellemző, hogy valaki egyesével végigvizsgálja a szakpolitikákat.

5. Ez az egész nem magyarázza meg, hogy hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

6. Bizony a szegényebb rétegeknek is kínálni kell valamit. És nem a krumplira gondolok. Oda kell menni a terepre. Ott voltak egyáltalán az ellenzéki pártok a kistelepüléseken? Van aktivistájuk elég? Hová tűnt a szocik és a Jobbik egykori vidéki hálózata?

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38779

... és még néhány statisztikai adat a választók összetételéhez: a magyar felnőtt lakosság 28%-a jutott el az érettségiig, diplomája 18%-nak van. Cserében 17%-nak még a 8 általános elvégzése sem jött össze. A 65 év felettieknél az arányok még tragikusabbak, a korcsoport felének csak általános iskolai vagy annál is alacsonyabb végzettsége van.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.04 0 3 38778

Nem arról van szó, hogy nem szavaznak akár budapesti egyetemi professzorok is a Fideszre.

Azt viszont az összes kutatás mutatja, hogy a Fidesz százalékosan a legerősebb az 50 fölötti, kistelepüléseken élő, alacsony végzettségű (max. szakmunkásképzőt végzett) választók között. Leggyengébb meg a nagyvárosi, fiatal, diplomások között.

A Fidesz szerencséje és tudatos stratégiája, hogy az első csoportban többen vannak és olcsóbb megvenni a szavazatukat. 

Előzmény: Tonio 2.0 (38777)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 -1 1 38777

Sokszor hangzott el ez az általánosító szöveg, hogy aki a Fideszre szavaz, az falusi, tanulatlan, agymosott hülye. Ennél nyilván hangyányit rétegzettebb lehet egy majdnem 3 millió szavazóval rendelkező párt szavazóbázisa.

Ezek a számok, amiket beírtál, nem tudom, hogy jöttek ki, gondolom, hasraütésszerűen.

Nyilván a Fidesz és az ellenzék soraiban is vannak hülyék meg értelmes emberek is, a többség meg olyan, amilyen az átlag magyar, se nem jobb, se nem rosszabb. Ilyenek vagyunk.

 

Egyébként a legviccesebb, amikor politikusok jönnek ilyen szövegekkel, hogy trágyával etetett gombák, és társai. És Márki-Zay-ra mondták, hogy ő majd megszólítja a jobboldali szavazókat. :-D

Hát én nem tudom, ezzel a retorikával kit szólított meg, de tartok tőle, inkább elriasztott sokakat, akik vacilláltak.

Egyébként meg a választópolgárokat nem lehet leváltani, így talán a sértegetésük helyett valami vonzóbb ajánlat megfogalmazására kellett volna törekedni.

Előzmény: Törölt nick (38776)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38776

 ...az nyilván fogatlan, vidéki agymosott hülye.

Ez a szöveg amúgy legalább 4 éve megy (ha nem 8, vagy még több), kb annyira volt hatékony, mint a putyinozás <1/3. ...

 

két dolog keveredik:

 

1.

Igaz-e , hogy a fidesznek (orbánnak) van 1 és 2 millió közti, buta, vezérelvű, nacionalizmussal és populizmussal áittatott zombija?

Igaz.

Ezek nagyobb arányban megtalálhatók vidéken, ill. falun, mint bp-n ill. a városokban. 

Százezres nagyságrendben van hasonló bázisa egyébként fletónak is, azzal a -- nem lényegtelen -- különbséggel, hogy náluk a nacionalizmus nem játszik.

 

2. Lehetséges-e ezekből lemorzsolnia egy akármilyen ellenzéknek? Érdemes-e tehát úgy kommunikálnia az ellenzéknek, hogy eme zombik egzisztenciális sértődöttségét ne növelje, sőt mérsékelje?

Aligha...

A többi, min. 1 millió fidesz-szavazót (most hagyjuk az oligarcha tolvajokat), pedig majd akkor lehet megcélozni, amikor rájönnek, hogy az osztogatás napjai elmúltak, sőt...

 

És közben újra meg kell találni azokat a liberálisokat és balosakat, akiknek most már tényleg elegük lett a gyurcsányokból és nejükből (függetlenül attól, milyen is a nej), a kunhalmikból, harangozókból, molnárzsoltokból, smukkerzsikből, kocsis-cakeoliviókból, kórozsokból...

 

a jobbikkal való szövetség pedig stratégiai tévedésnek bizonyult, le kell vonni a következtetést. 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38770)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.04 -17 1 38775

A Fidesz kihívójának, már ha négy év múlva lesz egyáltalán ilyen vakmerö személy, bármi eljuthat a tudatáig, viszont ha a lehetetlenséggel határos, hogy az ö tudatáig eljutó bármit megismertethesse a választópolgárokkal, akkor 0, azaz nulla esélye lesz gyözni.

 

Az ország így választott, megérdemli a sorsát.

Előzmény: Gerilla01 (38772)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.04 -17 2 38774

Sokan ma is azt gondolják, hogy ha bemondta a tv, bemondta a rádió, megírta a zújság, akkor biztos igaz. Hiába látja, hogy nem igaz, ha azt mondják neki, hogy márpedig igaz, akkor inkább hisz nekik, mint saját magának.

Előzmény: Dobcsány. (38754)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38773

Ezt sem értik, meg a lojalitást és a közösség erejét sem.

Nem véletlen, hogy Gyurcsány és Jakab azonnal kihátrált Márki-Zay mögül. Egyedül Karácsony volt korrekt, meg Donáth Anna és Hadházy.

Feri eddig 4x hozott 2/3-ot Orbánnak, de azért gondolom, ötödszörre is vele fognak próbálkozni. :-D

Előzmény: Gerilla01 (38772)
Gerilla01 Creative Commons License 2022.04.04 -2 0 38772

Majd, akkor lehet változás ebben az országban, ha a fidesz kihívójának eljut az agyáig, hogy a rájuk szavazni akarók egy jórészének kevés az o1g, kevés az állandó mocskolódás, kevés a jakab petya féle bohóckodás a parlamentben, kevés a szabó tímea féle üvöltözések az országgyűléseken, márky-zaj minősítgetései, lehetne sorolni. Stílus. Kommunikáció. Meg kell nézni, hogy újpest polgármestere, Déri Tibor két utolsó facebook posztját. Mennyivel másabb, mint a többi őrült kirohanásai. Hála égnek ezeknek a gyurcsány, jakab féléknek ez soha nem fog eljutni az agyáig.

Előzmény: Tonio 2.0 (38770)
Gerilla01 Creative Commons License 2022.04.04 -2 0 38771

az beszél vitakultúráról, aki éjjel nappal cigányozik, meg fröcsög, ha politika a téma. :DDDDDD

Előzmény: Dobcsány. (38768)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 -4 0 38770

Vitakultúrát kifogásolni ebben a topikban a cinizmus csúcsa...

 

Aki másként gondolkodik, az nyilván fogatlan, vidéki agymosott hülye.

Ez a szöveg amúgy legalább 4 éve megy (ha nem 8, vagy még több), kb annyira volt hatékony, mint a putyinozás <1/3.

 

Egyébként végig lehet nézni az eredményeket, városi környezetben is jó számokat produkált a Fidesz, sorra nyerték a megyei jogú városokat, Pest megyét, és a budapesti választókerületek is jórészt rendkívül szoros eredményeket hoztak.

Dobcsány. Creative Commons License 2022.04.04 0 1 38768

ez aztán a vitakultúra öregem

 

ezt otthonra tartogasd, amikor leugatod a családodat 

 

ment az x te hülye jobbágy

 

Előzmény: Gerilla01 (38767)
Gerilla01 Creative Commons License 2022.04.04 -6 0 38767

:DDDDD

 

Nem tudom feltűnt-e, te büdös proli, hogy vidéken két körzeten kívül az összes város is a fideszes lett. Ez a fogatlan közmunkás, m1 néző, megyei hírlap olvasó demagógia csak arra jó, hogy a fejeteket a homokba dugjátok és tudjátok mire fognak a folyamatos 2/3-okat. Amúgy ja, a dk-ra, mszp-re mindig is csak értelmi réteg szavazott.

Előzmény: Dobcsány. (38754)
Tesla.voltam Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38766

Hát, most is az állam pótolja ki a számlát (azaz mi), csak ez sokaknak bonyolult, meg nem is érdekli. Csak ami a számlán van.

Tanár meg nem is kell a hívek szerint, minek is. Legalábbis szerintük mehetnek máshova, ha kevés nekik a takarítónői (vagy az alatti) fizetés.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38765)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.04 0 1 38765

Persze hogy az EU lesz a hibás, az EU szakciók miatt fognak tönkremenni a virágzó kapcsolataink a ruszkikkal, lesz drága a benzin és a gáz, stb.

Egyébként a rezsicsökkentést végtelenségig fent lehet tartani papíron, a lakossági számlák maradanak a mostani szinten, cserébe elszállnak a közületi árak, az MVM veszteségét meg majd fizetik az adófizetők, legfeljebb kevesebb jut majd oktatásra meg egészségügyre. 40-45 ezer öreget úgyis elvitt a Covid, jövőre szerintem már direkt be fogják hozni az új vírustörzset Kínából.

Előzmény: Tesla.voltam (38764)
Tesla.voltam Creative Commons License 2022.04.04 0 1 38764

Az ellenzék hevenyészett programja hányszorosa a kormány(pártok)énak? Én nem tudok szorzót mondani, mert utóbbi nincs.

 

Nincs rossz ellenzék. Ahogy jó sem. Bármilyen, esélytelen. Eddig az volt, miért nem fognak össze. Megtették, buktak majdnem 1 millió szavazót. Ha külön indulnak, a fideszé lenne az összes egyéni hely. Jó program? Ki olvas ma programot? A fidesz hívei nézik/hallgatják a királyit, esetleg a tv2-t, olvassák az újságaikat, ha jézus indulna ellenük, róla is elhinnék, hogy maga a sátán.

 

Kíváncsi leszek a megszorításra. Nyakam rá, hogy Brüsszel lesz a hibás, és a nép habzó szájjal száll be a kurvaanyjukozásba. Látod, már most a ruszki narratívát tolja nagy részük, ez már csak rosszabb lesz. És visszatérve a választásra: akiket ilyen szinten manipulált (idomított) a Párt, azokat mégis hogyan lehetne megingatni?

Előzmény: Fatboy Slim (38749)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38763

Egy teljesen más választási rendszerben nyert a Fidesz. Megjegyzem listán az MSZP mindkét fordulóban több szavazatot kapott náluk :)

Ha nem áll össze a két forduló között a "kisgazdákkal soha" koalíció, maradtak volna ellenzékben tovább. Megjegyzem utána ügyesen felszalámizták a kisgazda pártot megtartva a képzetlen, falusi szavazóikat akiket azóta is vasmarokkal tartanak.

Előzmény: Tonio 2.0 (38761)
Fatboy Slim Creative Commons License 2022.04.04 0 2 38762

bevallom, igazad van, egyedul a Momentumet olvastam el, a tobbit meg csak arra sem tartottam meltonak, hogy elolvassam, pontosabban hogy kepes legyek elhinni amit igertek.

A jogallamisag helyre-, vagy visszaallitasa egy eroteljes partnak vagy egy koherens ellenzeki tomorulesnek sem menne siman, nemhogy ennek a csurhenek. 

teljesen eselytelen itt most minden amig ilyen erotlen es (tisztelet a kivetelnek) tehetsegtelen amatorok vannak a tuloldalon.

Valljuk be, egy emberre sem kaptuk fel a fejunket, egy olyan minden kovet megmozgato dontes nem volt (az egy osszellenzeki indulason kivul) amire egy kormanyvalto ideanak gondolhattunk volna.

Igazan semmilyen szocialis reteget, tarsadalmi kort vagy korosztalyt (egyetemistak, civilek, pedagogusok, melosok, stb) sem sikerult teljesen maguk melle allitani. Egyedul a foldrajz a tiszta, van Budapest es van mindenki mas.

Ugy gondolom, hogy a korulmenyek, az ervenyben levo szabalyok (beleertve a csalasokat)  ellenere is ebbol sokkal tobbet kellett volna kihozni.

 

Igy akar 12 evig is betokosodhat egy rendszer... Ez valami letaglozo.

Előzmény: Dobcsány. (38751)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38761

'98.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38760)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.04 0 2 38760

Ez pártonként 200-300 millió forint, ennél egyedül Rákay Philip megtolására többet költött a Fidesz havonta.

Előzmény: Tonio 2.0 (38758)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38759
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38758

1,5 milliárdot költött az ellenzék Fb-n, legalábbis ma ezt az adatot mondta be egy baloldali elemző a Partizánban.

Előzmény: Dobcsány. (38755)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.04 0 1 38757

Egyébként Orbán nem azért nem lövet a tömegbe, mert bármi erkölcsi skrupulusa lenne ezzel kapcsolatban, hanem mert tudja, hogy az nem kifizetődő. Gyurcsány hülye volt, nagyon.

 

 

Előzmény: Dobcsány. (38753)
Dobcsány. Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38756

meg hát 4 év alatt, ami összesen 21.024.000 perc, 5 percet beszélhetett a közmédiában MZP is. ami 0.000000238 % az ellenzék és 99,99999976 % a kormánypárt javára 

Előzmény: Dobcsány. (38755)
Dobcsány. Creative Commons License 2022.04.04 0 0 38755

Teljes kormányzati médiauralom - ez pl nem igaz

 

 

csak Lölőke nevén van 220 országos és helyi lap, a facebook-on 3 Mrd ft-ot költött el a fidesz, az összefogás 300 misit.

 

 

plakátokon elment a fidesznek vagy 15 milliárd, nem hiszem, hogy pár száz milliónál többet költött volna az ellenzék összesen. 

 

és ami a legszebb az egészben, az ellenzéktől elvett 50 %-os állami támogatást a pandémiára hivatkozva is magára költhette a kormánypárt, ha akarta  

 

tehát Toniónak teljesen igaza van, mert az arány 95-5 % a kormánypárt javára. 

Előzmény: maribor (38739)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!