Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 14655

Az ilyen stílusú párbeszéd nem illő magukat bushiknak tartó emberek közt. Ilyen miatt halt meg az a topik pár évvel ezelőtt.

"Annyi tiszteletet várj el, amennyit másoknak Te adsz."

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 14654

Tisztelettel !

" Véleményem szerint nem olyan nagy ördöngösség megkülönböztetni az

eredetit a hamisítványtól"

Gratulálok , . Tuco úr, Önnek a Tokiói Nemzeti Múzeum kurátorai között a helye.

G-------------------

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 14653

Tisztelt Gusutawa!

Nem diplomáztam metallurgiából.

Csupán csak évek óta a japán szamuráj kultúra a hobbim.

Főképp a kyudoval és a sinkendóval foglalatoskodom hobbi szinten.

Ezenkívül japán fegyvereket, műtárgyakat gyűjtök.

Megfordult a kezemben az utóbbi időben jó pár nihonto is többek közt.

Néhányat volt szerencsém birtokolni is.

Ezért talán van annyi tapasztalatom a témában, hogy meg tudom különböztetni az eredetit a

másolatoktól. Ami véleményem szerint nem olyan nagy ördöngösség mivel a másolatok soha nem olyan minőségűek mint a japán pengék.

De gondolom Ön metallurgiából diplomázott ezért kérem ossza meg velünk mérhetetlen tapasztalatát a témában, hogy a hozzám hasonló tudatlan Bushik okulhassanak belőle.

Tisztelettel: Szabó László - Tuco

Előzmény: Törölt nick (14646)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 14652

Tisztelettel, és szeretettel !

A kert valóban csodálatos, minden elismerésem.Bizonyára nagyon jó hely a feltöltődésre,

kikapcsolódásra.Magam is kertesházban élek. és bár rengeteg munkával jár, de az erdmény

bőven kárpótol a fáradtságért.Amúgy az ilyen jellegű tevékenység nagyon jó relaxáló hatású.

Az edzésekkel kapcsolatban : maga a kor, és a fizikai állapot természetesen meghatározó lehet,

de saját tapasztalatom szerint ezek az emberek teszik le a legtöbbet az asztalra.

Én magam sokkal többre becsülöm, ha valaki korlátolt fizikai lehetőségekkel, de folyamatosan edz,

mint a makkegészséges, de csak időnként felbukkanó " kamurájok".

40- 45 év felett már nem az a dolgunk, hogy 50 "fekvőtámasszal" többet nyomjunk, mint egy húsz éves fiatal, hanem az adott harcművészeti ág szellemiségét, technikáit megőrizni, és továbbadni vagyunk hivatottak.

Tisztelettel, Gusutawa----------------

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14651

Tiszteletem.

Negyven éves koromban ugyan abbahagytam a karatét - sportsérülés, és annak ismételt kiújulása miatt, de azért igyekszem a Bushido szellemében, szellemiségében élni. Kyokushinkai karatét tanultam, nagyon kemény edzéseket tartott Lukács Béla sensei. Volt lemorzsolódás, de akkoriban még nem volt nyafogás a fiatalok részéről sem. Aki járt rendszeresen edzésre, az büszke volt arra, hogy ha kellett, 10 percet akár zenkuzu dachiban is állt. Az edzés előtti-utáni mokuso alatt a seiza nem jelentett senkinek problémát. Mivel hatvan éves elmúltam, a karatét már nem annyira, de a iaido gyakorlatait ha nem is rendszeresen csinálom. Mondjuk seizából nem nagyon ugrálok fel. Igyekszem, hogy a környezetem is tükrözze azt, ami belül van. Ha nem gond, pár kép a kertemről. Nem kertészeti cég munkája, mi csináltuk családi összefogással: A párom, a fiam, és én.

Üdv:

Baggins

Előzmény: Törölt nick (14650)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14650

Tisztelettel !

" Aki nem gyakorolja a Bushido-t, annak nem való a kard "

Ezzel maximálisan egyetértek.

A baj ott kezdődik, hogy a többség a fényképezkedésen, a beöltözésen, valamint

egy két oklevél megszerzésén kívül nem akar többet.

Seizában, tatehizában 10 (!)percet nem tudnak nyugodtan, szabályosan megülni,

főleg sajnos a fiatalabb korosztály.

Az edzéseken nem tudok negyedóra-húszpercnél több i wazát-ami az iai sava-borsa-

beiktatni, mert szószerint ELMENEKÜLNEK az emberek.(jaj a térdem, jaj a lábam)

Jó dolog japán kardot tanulni, csak nehogy megizzadjunk közben.......

G----------------

condriXM Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14649

Nem üzenet. Nem szól senkinek.

(Mellé pedig soha nem lövök)

Előzmény: Törölt nick (14645)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14648

A ""ránézéses" eredet vizsgálattal kapcsolatbantudom ajánlani

az - ART OF THE SAMURAI, JAPANESE ARMS, AND ARMOR,1156-1868-

(sajnos csak angol nyelven)

G---------------

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14647

Elnézést, lemaradt az L betű

G-----------

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14646

Tisztelettel !

Köszönjük a szakvéleményét Tuco úr !

Ezek szerint Ön is metallurgiábó diplomázott.

Gusutawa----------l

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14645

Nem teljesen világos számomra kinek szól az üzeneted. Ha nekem, mellélőttél.

Előzmény: condriXM (14643)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14644

Tisztelt Szabi0905!

Aki egy kicsit is ért a japán kardokkal azt nem lehet megvezetni hamisítvánnyal!

Ehhez nem kell színképspektrumos anyagvizsgálat sem!

Az eredeti nihontok tamahagane-ből készülnek ami jellegzetes és nehéz jól hamisítani mert bonyolult az előállítása. Ezenkívül a japán kovácsok technikája is fényévekkel jobb tehát azt azért csak a nagyon amatőrök nem szúrják ki, és akkor még a csiszolásról nem is beszéltem.

De árulkodó jel a markolattüske és az esetleges Mei is.

Van olyan japán ismerősöm aki a kardot kézbe véve meg mondja melyik iskola készítette és kb. mikor!

Ez már azért magas szint de egy hamisítványt felismerni nem nagy ördöngösség szerintem.

Üdv: Tuco

Előzmény: szabi0905 (14636)
condriXM Creative Commons License 2014.07.17 0 0 14643

Aki nem gyakorolja a Bushido-t (akár csak lélekben is) annak nem való a kard.

Előzmény: Törölt nick (14642)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 14642

Pár éve amikor pillanatnyi agyagi megszorultságból kétszázötvenezerért kínáltam a késő-EDO kori katanámat gyönyörű igényes szerelékben, a mekugiban a kovács mei-jével, szóval beazonosított korabeli nihontot, ugyanez volt amit írsz. Szerintem ha harmincezerért kínálom, még abból is megpróbáltak volna alkudni. Olyan érdeklődő sem vette a fáradtságot hogy eljöjjön megnézni, akivel magánban tisztáztuk, hogy autóval fél órányira lakik tőlem. Szóval muhaha!

Előzmény: Törölt nick (14640)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 14641

Egyetértek minden soroddal.

Előzmény: Törölt nick (14640)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.15 0 0 14640

Tisztelettel !

Nos, a Dragonfly egy nagyon jó választás volt.

Valódi, műkincs jellegű iparművészeti remeket csak az vásároljon,

-Magyarországról beszélünk-, aki meg is akarja tartani.Saját példámból

okkulva elmondhatom, hogy nemcsak a milliós, v a több százezres, de 

a pár tízezres kategória is szinte eladhatatlan.Persze a "nyálcsorgatás",

a felesleges kérdezősködés, alkudozgatás az bőven megyen -de ez mind

csak időrablás-.A másik ember idejéből.Aztán kibökik, hogy éppen Most

nincs rá pénz, de a legfurcsább, hogy akár ugyanazon, v más oldalakon

egy, uszkve két hét múlva kezdik előlről a katanát "vennék" c. műsort.

??????????____________________

Gusutawa------------

condriXM Creative Commons License 2014.07.12 0 0 14639

Azért vettem Dragonfly-t.

Lett volna olcsón egy 16. századi, de akkor épp másra kellett a 2 millió :)

Előzmény: Törölt nick (14637)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 14638

"Ámbár tapasztalataim alapján a nagy többség 10.000 ft ért hamonos, 400 éves kardot szeretne vásá-

rolni......."

Részint emiatt hagytam abba a kardcsiszolást. Megveszi húszezerért a vasat, tízezret szán arra, hogy átcsiszoljam, átszerelékezzem, és százezerért akarja árulni.

Volt rá példa, a levelezésemből tudnék idézni, de az nem lenne etikus.

Előzmény: Törölt nick (14637)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 14637

Tisztelettel !

A WW II. gunto " kardokkal" kapcsolatban.

Tekintettel arra, hogy egy színképspektrumos anyagvizsgálat többe kerülhet, mint maga a bevizsgált

anyag, ennek tehát a gyakorlatban semmi értelme. Ezt csak kimondottan , vélhetően nagy értéket

lehetségesen képviselő tárgyak esetében végzik el.

Ennek a vizsgálati módszernek azonban több hátránya is van, már amennyiben kardokról beszélünk.

A Tokiói Nemzeti Múzeumban mindösszesen három ilyen jellegű vizsgálatra került sor.

Ennek oka, hogy maga az eljárás nyomot hagy, kárt tesz az anyagban, hisz a számítógép a leszikrázott

anyag színképanalizálása folytán állapítja meg a felhasznált fémek minőségét.

Mindazonáltal az eljárás maga sem 100%-ban tökéletes.

Amatőr, vagy hobby célú tameshigirihez , amennyiben van valakinek 150-200.000 ezre, a cold steel

warrior széria darabjai a legmegfelelőbbek, elnyűhetetlenségük okán.

Ámbár tapasztalataim alapján a nagy többség 10.000 ft ért hamonos, 400 éves kardot szeretne vásá-

rolni.......

Üdv, Gusutawa---

szabi0905 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 14636

Üdvözlöm

Hát nézegettem ebayen, 15-25 az a hamisítvány amit eredetiként akarnak eladni, kellő háttér tudással fölösleges neki indulni, mert vannak jó minőségü hamisítványok is amit sokkal nehezebb beazonosítani vagy csak ilyen azonosítással foglalkozó személy tudja elvégezni( anyagvizsgálat) mert külsőre hajszál pontosan megegyezhet. Én azért nem ítélem el mert volt ez is ki lehet fogni jót csak tudni kell.

Üdvözlettel szabi0905

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 14635

Tisztelt Szabi0905!

A kollégák már mindent elmondtak a WWII-NCO kardokról Én csak annyit tennék hozzá,hogy a háborús gunto szerelék is értéktelen. A szamuráj családból származó tisztek nem ritkán a több száz éves családi kardokat vitték magukkal gunto szerelékben(mivel ez volt a hivatalos katonai koshirae) Ezek a kardok viszont ritkák és drágák. Nemkülönben az eredeti edo kori koshiraek.Ezek ára vetekszik egy eredeti pengéével.

Tuco

Előzmény: szabi0905 (14631)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 14634

Tiszteletem,

Nekem volt a kezemben ilyen guntónak látszó tárgy. Ha kell, fotókat is tudok róla kitenni. Tanúsíthatom, hogy hulladékvas minőség. A tulaj restaurálásra adta ide, de nem vállaltam, mert egyrészt olyan rossz anyagból készült, hogy a reszelő úgy harapta, mintha laposvasat reszelnék, másrészt mint az általad bemutatott képeken is látszik, komoly felülethibákkal rendelkezett, azaz egyetlen sík felület nem volt rajta, amihez a csiszolást igazíthattam volna. Szóval a 150 250 ezer jó lesz 15 25 ezernek is, de a katana kake megszégyenítése ha ilyen vasat teszel rá. Vannak persze gunto szerelékben igazi nagy értékű pengék, de nagy szerencse kell hozzá, hogy ilyet kifogjon valaki. A modlában kovácsolt gunto-k arról ismerszenek fel, hogy bármelyik kard bármelyik sayába beleillik. Nos azok a sorozatgyártás értéktelen tucattermékei.

Üdv:

Baggins

Előzmény: szabi0905 (14631)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 14633

A számbeütés csak azt jelenti, hogy a WW2 után amerikai begyűjtésre került a kard, ott adtak neki sorozatszámot. A Japánok nem használnak arab számokat.

Előzmény: Törölt nick (14628)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.06 0 0 14632

Tisztelt uraim !

A szóban forgó, második világháborús kardokkal kapcsolatban írnék pár sort.

Mi európaiak hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden, ami japán, minimum jó

minőségű kell hogy legyen.

A valóság az, hogy ott is van selejtes, gyenge minőség, sőt emberek tekintetében is

találkozhatunk kiváló, avagy gyenge mesterekkel is.

Ezek a II. ww. kardok -( némely kivételtől eltekintve) - csupán" kardnak látszó tárgyak".

Sorozatban , süllyesztékes kovácsolással-(préseléssel)-az autóiparban ismert eljárás-

tömegesen készült , pusztán csak történeti értéket képviselő darabok.

A "prémium" minőséget-természetesen negatíve- a szerencsétlen kamikaze pilóták kardjai

képviselték......

Az EREDETI japán kard tamahagane-ból, kézi kovácsolással készül mind a mai napig.

A felhasznált alapanyag, a minőségi faszén, a beleölt munka, a szerelékek stb. határozzák meg

egy műtárgy értékét.

Ezeknél a daraboknál erről sajnos nem beszélhetünk.

Gusutawa--------

szabi0905 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 14631

Tisztelt Tuco78

Mi számít gyenge minőségnek? fejtsd ki. Egyébként meg keresett kardok a mai napi én nem kis árban mozognak, ebay-en és egyéb antik, régiség oldalakon is 150-250 ezer forint között kelnek el, én nem egy valamilyen kardforgató stílust űző ismerősömtől hallom hogy teljesen igénytelen kard( magyarúl nem kell félni ha karcosodik, bármilyen olajjal kezelheted a végén, mivel gép készítette) vágásra alkalmas és nem gyenge darabok. Fölső két kép eredeti kardot ábrázol. Ezt gépi katana-nak is nevezik.

Köszönettel szabi0905

Előzmény: Törölt nick (14630)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 14630

Tisztelt Musashi92!

A képek közül amiket belinkeltél a legalsó egy kínai másolat, a felső kettő meg az altisztek számára gyártott gépi készítésű gyenge minőségű kard.

Igazából egyik sem katana.

Nem véletlenül japánban nincs értéke ezeknek a gépi kardoknak....

Na meg a gunto szereléknek sem...

Üdv: Tuco

szabi0905 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 14629

Sziasztok

Én főleg most T-95 típusszámú katanákra áltam rá musashi által linkelt felső két képen látható, eredeti vagy hamis? ez mindenkiben felmerül mivel ebay-en tele van hamissal és csak egy igazán jó szemű ember szúrja ki az eredetit. Amiről a hamisítványt fel lehet ismerni az a sorozatszám betűtípusa, ha sok ilyet láttál már berögzül a számok távolsága is, mivel a tsuka és a szerelékei egy rész ezért könnyen hamisítható öntőformában, ezeket arról veszed észre hogy vagy nincs semmilyen gyári barnás festék nyom a markolaton( nem hiszem hogy létezett olyan ember a háború során aki 90% lekoptatta a festéket a markolatról és a másik a markolat végén tsubaval ellentétes oldalon van egy virág minta és én úgy vettem észre hogy az a hamisítványokon nem olyan részletes(elkopottság, elkenődött). A tsubatól nem messze lévő sorozatszámnak a mellete lévő kanji és a tsuba közötti távolság 3/-énél kell elhelyezkednie. Én jelenleg ennyit tudtam még megfejteni ha valamit rosszúl tudok nyugodtan javítsanak ki és várok egyéb építő jellegű hozzászólást :D

Köszönettel szabi0905

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 14628

Tiszteletem mindenkinek!

A mostani témában kicsit elmerültem.

Észrevettem egy két dolgot, ami biztos hogy praktikai, és gyártást könnyítő okokból adódik.

A 2VH-s japán kardokon a tsuka egy az egyben egy öntvény. Mármint a tsuka, az ito, a menuki, minden. 

És egy jó pár képen a pengébe sorozatszám van ütve.

Vagy esetleg a habakiba.

De Sajnos ezt mind lehet hamisítani. 

De nekik lehetett válogatni! Szegény elesett katonák :(

szabi0905 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 14627

Sziasztok

Van itt olyan személy aki ér a második világháborús katonai szamurájkardokhoz? ismertető jelek, meg tudja különböztetni a kamut az igazitól, az írjon.

Köszönettel szabi0905

szabi0905 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 14626

Szia

Én ebay-en nézem őket.

Köszönettel szabi0905

Előzmény: Bennosuke (14625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!