Keresés

Részletes keresés

minimal Creative Commons License 2004.09.16 0 0 210
Megpróbálok olyan jellegű információt egybegyűjteni, ami valóban személyre szóló, hiszen pl. az egyes szállások árait meg egyéb hasonló részleteket megtaláljátok a Lonely Planet könyvben… (ami már nekem akkor megvolt, mikor még nem is álmodtam, hogy végül ilyen hamar eljutok oda! :o)  Emellett azért valszeg eléggé összeszedetlen és összecsapott lesz, de ahogy ígértem, szívesen válaszolok minden kérdésre!

 

Cook szigetek:

Rarotonga:

Talán a legelső nagy élmény a Cook Szigetekre való érkezésemkor ért (Tahiti-ben éjjel szálltam át = túl sokat nem láttam… bár már csak a TAHITI FAAA feliratot elolvasni a reptér épületén igen jó érzés volt :o), hiszen egyszer csak megpillantottam a gyönyörű, erdőborította hegyeket, melyek már magasabbra nyúltak, mint a leszálló repülőgép. Rarotonga tényleg lélegzetelállítóan gyönyörű. Vara’s, ahogy Kutyu75 ajánlotta, tényleg jó. Olcsó, és nagy a pörgés, ami 99%-ban brit világ körül utazó hátizsákosokat jelent (ők szinte mindenhol ott voltak). A part nagyon szép, bár a finnyásak panaszkodhatnak a rengeteg tengeri uborka miatt, ami nem veszélyes, csak ronda (amúgy ezek szinte az összes sziget legtöbb partján jelen vannak). Egy merülést csináltam a zátonyon kívül, ahol a látótávolság szuper volt, csak éppen –pechemre- túl sok halat nem láttam. Bár a fő attrakcióról lemaradtam, mert reggel merültem, és este repültem, tehát 25 méternél mélyebbre nem mehettem. A betervezett korábbi időpontot az erős szél miatt bebuktam. A lagúnán belül –bár ez természetes- rengeteg hal volt… igazság szerint lehetne mélyebb a víz Muri beach-nél. A Cross Island Trek gyönyörű volt volt, hihetetlen szép a kilátás a „Needle” hegycsúcsról! Meredek hegyoldalak erdővel borítva, vitorlázó madarak, és az északi + déli part látványa…

 

Aitutaki:

A Tom’s Cottage-ben szálltam meg, mivel a Paradise Cove-ban nem volt hely. Szép helyen van, közel a településhez, ami sokat nem jelent, mivel ez utóbbi elég kicsi. A víz sekély a fürdéshez, a „strand” sokkal jobb a reptér mögött. Azonban minden este giccses naplementében volt részem! :o) Az esti programok sokkal jobbak voltak, mint Rarotongán, hiszen nem az ostoba slágereket, hanem a helyi táncosokat és zenészeket lehetett látni/hallani. A Lonely Planet könyv érzésem szerint tévedett, mikor a táncestekre szállodát jelölt meg… a piacnál sokkal hangulatosabbak voltak ezek az esték! :o)

A sziget abszolút csúcsa a lagúna, amely leginkább a déli részén szép… ott viszont leírhatatlanul. Igazán kár, hogy a sziget közvetlen környékén nem található ilyen hely -> ki kell hajózni, ahányszor csak tud az ember, amíg ott van! Igazából ehhez hasonlót csak Bora-Bora-n láttam, de az sem volt ennyire gyönyörű. Itt fotóztam egy nap alatt a legtöbbet, kb. 70 képet! :oD

Itt sajnos nem tudtam merülni, mivel enyhén lebetegedtem. Ez csupán enyhe orrfolyással járt (bocs :o), de ilyenkor már nem szabad búvárkodni… igazán kár, mert különleges lehet!

 

Atiu:

Az időfaktor, valamint a járatok ritkasága miatt elégtelen 2 napot töltöttem itt. A német fazon, Jürgen panziójában szálltam meg, ami ár/érték arányon a legjobb szállásom volt az egész úton (nem emlékszem a panzió nevére). Teljesen rendhagyó ez a sziget a lagúna hiányával, és a parti sziklaszirtjeivel. Ugyanakkor nagyon tetszett, hiszen itt éreztem nagyon távol magam mindentől. Heti 3 járat 12 személyes repülővel = kevés turista; 600-900 lakos; 2 hete nem volt üzemanyag (emiatt az áramgenerátor is leállásra volt ítélve, bár ez még ottjártamkor működött); elfogyott a liszt és a szárazság miatt vízhiány fenyegetett. A hajó a szállítmánnyal meg sehol sem volt! :o)

Alternatív látnivalókban bővelkedik ez a sziget, mert a belső erdőségek, mocsarak, a tó, nomeg a barlangok megdöbbentő változatosságot mutattak ezen az apró szigeten. Az eko-túrát baromira élveztem! :o)

 

Francia Polinézia:

Tahiti/Pape’ete:

Fél napot voltam itt. A város szépnek nem nevezhető, a sziget többi részén nem voltam.

 

Mo’orea:

Döbbenetes érzés volt volt áthajózni erre a szigetre. A hegyek teljesen valószínűtlen formákat öltenek, monumentálisak. A sziget két öble varázslatos… sajnos a pocsék felhős/esős idő a szűk 2 napon tétlenségre kárhoztatott, egyedül a panorámába bicikliztem fel, ahol azért így is egyedülálló látvány fogadott. Chez Nelson-nál szálltam meg, ami baromi olcsó, és nagyon szép a partja. Egyedül a túl kicsi szoba, és a dugaszolóaljzat hiánya volt negatívum.

 

Huahine:

Folytatódott a rossz idő. Itt is két napot töltöttem, és megállapíthatom, hogy érdemes meglátogatni ezt a helyet is, ha arra jár valaki. A növényzet extravagáns, és az öblök a két szigetrész között festménybe illők. A szállás jópofa volt, szimpla „fasátor” rendes padló nélkül (homok volt belül). Az egész amolyan eco stílusú volt! :o) Viszont a reptéri transzferrel együtt fizetett 22000 Ft két éjszakáért kissé megviselt…

 

Bora Bora:

Az itt töltött utolsó 5 nap felejthetetlen volt, és nem csak azért, mert időnként a napot is láttam! :o)

A szállás remek volt, kellemes hangulatú kis panzú nagyon kedves (és csinos :o) háziakkal. A sziget déli csücskén található a Point Matira-nál, ami a legjobb résznek tekinthető (az Intercontinental Resort mellett, a Sofitel Motu Resort-tal szemben :o).

Itt végre újra tudtam merülni. Az első alkalommal a Manta rájákat látogattuk meg, második alkalommal a zátony- és citromcápákat. Ez utóbbiak elég masszív 3méteres dögök voltak! :o)

Bár a lagúna önmagában elmarad az Aitutaki-n látottaktól (ahogy azt már írtam), az egész sziget a hegyekkel, motukkal lagúnával együtt egyedülálló kombinációt képez, úgyhogy azt kell mondjam: nem véletlen a hírneve! Ugyanakkor teli van turistával meg szállodával, ami tompítja a hely egzotikumát.

 

Az ott szerzett információk alapján a térségbe vágyakozóknak –akiknek a lehetőséghez képest szűkebb a budget-jük- a következőket tudom ajánlani:

Fiji: a legolcsóbb választás a legtöbb lehetőséggel. Az odajutás a térségben megszokotthoz képest olcsó és egyszerű. Az élet 10-edannyiba kerül, mint Fr. Polinéziában. Az elmondottak alapján még a Cook Szigeteknél is olcsóbb… (ez utóbbi kis mérete miatt mindent kis mennyiségben és messziről, így drágán importál). Bár sok a turista, hátizsákosoknak ideális választás.

Samoa és Vanuatu: Fiji-i árszint, de töredékannyi turista. A két hely azonban igen eltérő…

 

Egyébként a fórum olvasóinak ajánlom a Lonely Planet South Pacific könyvét, melyben minden lényeges info benne van egy esetleges utazás tervezéséhez!

 

üdv,

minimal

világutazó Creative Commons License 2004.09.16 0 0 209

minimal,

 

hát igen...  a többiek érdeklődve várják a beszámolódat... :o)

Előzmény: minimal (208)
minimal Creative Commons License 2004.09.16 0 0 208

Szevasz,

 

az árak... nos a baguette-en kívül minden drága. Igyekezzetek hazai termékeket venni, mert a magas árakért leginkább a lehúzós importvám a felelős. Én nem ettem sem étteremben, sem semmiféle "kajáldában". Nekem egy személyre nem volt rossz megoldás 2000 Ft-ért 1kg "darált steak-et" venni, majd azt naponta némi instantpürével elfogyasztani. A helyi sonka nem olyan drága, és a kb. 100 Ft-osbaguette-el kombinálva szintén költséghatékony. Bárnak ajánlom a Bloody Mary's-t, ahol egyes italok esetén normális árral is találkozhatsz (pl: egy Bloody Mary kb. 1300 Ft), ráadásul a szigetre érkező sztárok között is kedvelt... :o)

Van egy fal, ahová pénzt és névkártyát szoktak kitűzni, ott megtalálhatod az én nevem is! :o)

Közlekedésnek elég a bicikli, mert elég kicsi a sziget, rendszeres "le truck" járatra meg úgysem lehet számítani.

A fő attrakció természetesen a lagúna, tehát menjetek ki csónakkal a környező motukra amennyit csak tudtok! Nem beszélve arról, hogy ott a part is szebb. Ha tudtok merülni, annál jobb, mert igen látványos élőlényeket látni a környéken! :o)

De maszkot és légzőcsövet vigyetek mindenképp!

A hegyek megmászása se lehet rossz program, de én nem próbáltam...

 

Valóban van szemét itt-ott, és tényleg bántó, de -még- nem érte el a kritikus szintet. A víz kristálytiszta, szennyezett vízb esetén amúgy sem hiszem, hogy pl. a Manta rája bent tudna élni a lagúnában. Amiből szerintem túl sok van, az az ilyen olyan "black pearls white beach macskap*cs overwater resort". Gázosnak tartom, hogy pont a lagúnát építik be...

 

November elején viszont lehet, hogy esős az időjárás! Én Francia Polinéziában a teljes 10 napból legalább hetet bebuktam, már ami a napot illeti... pedig száraz évszak van. A trópusokon az ember sosem mehet biztosra. Ezt azért mondom, mert he véletlenül ilyen történik, az ne vegye el a kedvetek!

 

Ha még nincs szállásotok, én maximálisan tudom ajánlani, ahol én voltam!

 

Többiek: ma igyekszem publikálni a rövid beszámolót, utána persze minden kérdésre szívesen válaszolok.

Előzmény: takcsi007 (207)
takcsi007 Creative Commons License 2004.09.15 0 0 207

Sziasztok!

 

A párommal november elején megyünk Bora Borára és ezzek kapcsolatban kellene minél több információ. Pl. árak, kaja, látnivaló,....., stb.

A korábbi hozzászólásokból azt olvastam ki, hogy nem feltétlenül tiszta a környék és a víz, hiszen túristák látogatják. Én bízom abban, hogy Bora Borán nem engedik meg a környezetszennyezést, vagy folyamatosan tisztítják a szigetet.

Mi a véleményed erről minimal?

 

Előre is köszi.

R-U-D Creative Commons License 2004.09.13 0 0 206

OFF

...ezért nem értek teljesen egyet a csilliómillió megapixeles gépek túrista jellegű használatával. Lassan tölti be, nem tudod egyszerűen továbbküldeni, és nem teljesen mindegy egy átlagos képernyőn, hogy 500kb-s vagy 10mb-s a kép? Nem retusálni akarja az ember őket, hanem nézegetni és megosztani a barátaival, amit egy csúcsfelbontású képpel nem is olyan egyszerű és könnyű.

Szerintem 500 kb-os képek bőven elegendőek lennének, hiszen a szemed úgysem olyan jó, hogy egy jó felbontású kép pixeleit befogná.

 

Ezért tartom elegendőnek a 2 megapixeles gépet, ha csak túristázni megy az ember és nem plakátfotót készíteni.

 

Bocs...ez csak egy kitörés volt a válogatás szó miatt, MrFlieg.

 

Várom a jelentést!

Előzmény: minimal (205)
minimal Creative Commons License 2004.09.13 0 0 205

Húha, de sok az érdeklődő! :o) Akkor összeszedem a gondolataimat, begépelem egy Word doksiba, majd bemásolom ide.

 

Kb. 450 magas felbontású képem van, le kellene kicsinyíteni + felpakolni őket... szerintem csak egy válogatás fog menni...

 

Érthető okokból el vagyok havazva a munkával, de igyekszem minél hamarabb közzétenni az infókat! :o)

Gbriel Creative Commons License 2004.09.13 0 0 204
Persze, hogy van rá igény! Attól még, hogy nem írunk be, olvasni azért akarunk! :)
Előzmény: minimal (198)
OSZIBARACK Creative Commons License 2004.09.13 0 0 203

Tényleg!Invalidus!!!!Hahóóóó!!

Te is már rég megjöttél és nem számoltál be!!!Mi van Veled?!?!

Attól, hogy nem mindig szólunk hozzá, figyelünk ám Benneteket?!?:-)))Júniusban utaztál, nem?!?!

 

Szépen sunyiba elutazik minenki, beír az út előtt nagy izgalommal, aztán itt hagyják a népet sóvárogva a fórumon...info nélkül:-((

Nem ér!!!!!Infokat szeretnénk!!!Plííííízzzz!!!

 

Üdv Őszibarack

Előzmény: Invalidus (173)
Snorkilla Creative Commons License 2004.09.13 0 0 202
Beszámolót akarunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))
OSZIBARACK Creative Commons License 2004.09.13 0 0 201

Szia Minimal!

 

Örülök, hogy megjártad az utat szerencsésen, hát nem vagy semmi!!!!:-)))

 

Minden info érdekel engem is, a barátnőmnek kell majd egy hasonlót szerveznem

Január tájékán!!!!

legalább képbe kerüljek egy kicsit, azt tudom, k...sok pénz kell rá....:-)))

De azonkívül?!?!? 

 

Minden szállás, ottani transzfer stb. érdekel....képekkel is akár...

Várjuk a részletes útibeszámolódat!!!!

 

Visszazökkenni nem lesz könnyű, szerintem ne is nagyon próbálkozz, minek?!?!?

inkább gondolatban értékeld, összegezd az utadat, s készülj a következő útadra, szerintem jobb időtöltés;-)) 

 

Üdv.

Őszibarack

Előzmény: minimal (198)
R-U-D Creative Commons License 2004.09.13 0 0 200

Szia minimal!

 

Én még új vagyok a topicon de csüngök szavaidon az élménybeszámolót illetően.

 

Üdv

 

R-U-D

Előzmény: minimal (198)
világutazó Creative Commons License 2004.09.13 0 0 199

hát jó, hogy van igény az élménybeszámolóra!!! minden érdekel: szállást, hogy találtál; anyagiak; útvonal; kaja stb... ja, és ha vannak képeid, azokból is dobjál már fel párat! köszi!

Előzmény: minimal (198)
minimal Creative Commons License 2004.09.13 0 0 198

Megjöttem, felejthetetlen volt!

 

Élménybeszámoló -amennyiben van rá igény- később lesz, előtte be kell illeszkednem a társadalomba! ;o)

 

Előzetesben annyit mondanék, hogy egyszerre egyetértek, és mégis ellentmondok BOLOND véleményének (Fr polinézia/Bora Bora vs. Cooks).

 

üdv,

minimal

minimal Creative Commons License 2004.08.12 0 0 197

Ja!

 

Jobb lenne többedmagammal, de ennek is megvannak az előnyei. :o)

Előzmény: világutazó (196)
világutazó Creative Commons License 2004.08.12 0 0 196
elhiszem, hogy be vagy sózva... :-) végül egyedül vágsz neki?

Előzmény: minimal (195)
minimal Creative Commons License 2004.08.12 0 0 195

Köszönöm szépen!

 

Szeptember 12-én jövök haza (Szeptember 2-ára virradó éjfél tájékán megyek át Rarotongáról Tahiti-re)!

 

Ha tudok, majd bejelentkezem, ígérem! :o)

 

Már teljesen a megindulás hangulatában vagyok! :o)

Előzmény: világutazó (194)
világutazó Creative Commons License 2004.08.12 0 0 194
szuper!!! akkor nagyon jó utat! mennyi időre mész? ha lesz lehetőséged, üzenj onnan is. ha nem, akkor hazaérkezésed után várom/várjuk a beszámolót!!!!

Előzmény: minimal (193)
minimal Creative Commons License 2004.08.12 0 0 193

Szombaton 10.05-kor, ha jól emlékszem a pontos indulásra! :o)

 

Magyar idő szerint vasárnap este leszek ott. Ez Rarotongán reggel! :o)

Előzmény: világutazó (192)
világutazó Creative Commons License 2004.08.12 0 0 192

szia minimal,

 

mikor indulsz? a múltkor azt írtad, hogy már megvan a repjegyed. azt hittem már rég ott lógatod a lábad!

Előzmény: minimal (191)
minimal Creative Commons License 2004.08.12 0 0 191

Úgy számoltam, hogy kb. 1600x1200-as felbontásban 400+ kép fér el.

 

Krízishelyzetben lejjebbveszem a felbontást, de vészmegoldásnak a következőt találtam ki. Netcafé -> képek feltöltése -> yahoo-n elküldöm saját magamnak (100mb ingyen tárhely van rajta, és 10 megás e-mail-eket lehet küldeni) -> feltöltött képek törlése...

 

Hasonló helyen Fülöp szigeteken voltam... felejthetetlen élmény volt legelőször megpillantani egy olyan szigetet, melyhez foghatót azelőtt csak képeken láttam.

 

Mindenesetre a képeken kívül szállítok Cook szgk. és Fr. polinézia összehasonlító tesztet is! :oD

Előzmény: BOLOND (190)
BOLOND Creative Commons License 2004.08.09 0 0 190
Nemtom a 272mb eleg lessz-e? Ha meg nem jartal hasonlo helyen akkor vigyel meg egy kartyat, foleg ha nagy felbontasu kepeket akarsz csinalni.  Nekem a masodik utamon 500mb eppen eleg lett.  Nem mindegyik kep sikerult, de nem tudod amig haza nem jossz es meg nem nezed a monitoron.
Előzmény: minimal (189)
minimal Creative Commons License 2004.08.08 0 0 189

Isten hozzot a "fertőzöttek" klubjában! :o)

 

Remélhetőleg hamarosan én is szállítom a személyesen készített felvételeket. Készülök 2 váltás aksival, és 272 mb tárhellyel! :o)

Előzmény: Gabó45 (187)
Gabó45 Creative Commons License 2004.08.07 0 0 187

Ez se semmi, csodálatos út lehetett, köszi! Teljesen megfertőztetek, nem kétséges, hogy jövőbeli uticélom valami ilyen helyre lesz.

Előzmény: BOLOND (186)
BOLOND Creative Commons License 2004.08.07 0 0 186

Itt is van jo par kep ha erdekel valakit, kattints az elso zaszlora ( Cook Islands):

http://bolond0.tripod.com/

Gabó45 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 185

minimal!

Én csak bekukucskáltam ide és megnéztem a képeket. Mit mondjak, elállt a lélegzetem, szinte hihetetlen színek és felvételek! Köszi a csodálatos élményt.

Üdv

Előzmény: minimal (184)
minimal Creative Commons License 2004.08.06 0 0 184
chaplin111111 Creative Commons License 2004.07.16 0 0 183

 

Akármerre mentek is...jó utat nektek...

 

Én már mejártam Balit...

 :-)

Előzmény: világutazó (180)
minimal Creative Commons License 2004.07.16 0 0 182

Ok! :o)

 

Ja, természetesen a 100 USD az USA vízum miatt kell...

világutazó Creative Commons License 2004.07.16 0 0 181

minimal,

 

várjuk a beszámolódat, infókat és képeket! jó kalandozást!

Előzmény: minimal (178)
világutazó Creative Commons License 2004.07.16 0 0 180

szia chaplin,

 

köszi a lehetőséget, de szerintem jövőre jön csak össze bora bora. idén másfele megyek.

Előzmény: chaplin111111 (179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!