A magyar borászok (már akik valóban megérdemlik a ezt a megjelölést) jelentős része pontosan érzékeli a veszélyt, de a befektető tulajdonosok és a politikusok annál kevésbé
1994-től lassan majd 1998-tól hatalmas ugrással nőtt az AMC költségkerete. Helyesen állítja a cikk írója hogy ezen költségvetési forintok jobbára nyom nélkül magán zsebekbe landolnak! Ami kevés megmarad, azt anélkül, hogy ebből a szempontból az ország agrártermék-arculatát legjobban tükröző néhány termékre koncentrálók, sajnos 125 cikkre szórják szét! Hatékonyság? 0! De van más, ami jobban fáj. 1995 óta változó módszerekkel, sőt tartalommal virágzik a borhamisítás. Az ellene való küzdelem hatékonysága? 0! Néhány hete begyűjtöttek 110 kannás-bort. Egy un szakmai grémium vette magának a bátorságot, kiválasztott belőle 10 bort és csak azt küldték NMR készülékre. Tették ezt egy olyan 2001 es évjárat után, amikor a leszüretelt szőlő zöme 12-13 MM° körüli volt, amiből elvileg 7-7,6 maligánfok szesz képződik. Ha csak a 3 kg cukrot tesznek hozzá hl-enként, amit a bortörvény megenged, akkor szesztart. 9 maligánfokra emelkedhet. Mivel a kannás-borok szesztartalma 10-10,5 maligánfok körül kezdődik feltehetően az NMR készülék hamisítást mutathat. Nyitva marad a kérdés, vajon a nem vizsgált 100 bor közül, mennyi lehetett a cukrozással hamisított? Tehát az első lépés az lenne, hogy valóban keményen lépjünk föl a borhamisítások ellen és ha ennek meg van a kellő akarata, akkor még mindig nem késő a hátralévő 1,5-2 évben 1 valóban ütőképes reklámmal, (persze mint egy 1 milliárd forintért) a magyar borok jó hírét érdemli. Igaz az AMC 2003 évi költségkeret állítólag összesen sem haladja meg a 2 milliárdot... és ez mire elég?
De addig azoknak van igazuk, akik azt mondták, amíg nincs hatékony fellépés a borhamisítók ellen, addig jobb lapulni, mint reklámozni. Egy-egy, a cukrozás mértékét kimutató NMR vizsgálat kb. 80 000 Ft, évi 500 vizsgálat 40 millió Ft. Ez bőven elég lenne minden borhamisítás minimálisra csökkentésére, ha a hamisításon fogott pincetulajdonos borászatát azonnal bezárnák, a hamisítót pedig legalább 5 évre eltiltanák a borászkodástól a törvénysértésért járó egyéb büntetések mellett.
Persze meg nem venném - gravírozás, csicsa üveg amúgy sem bizalom- és értéknövelő tényezők -, de ennek kapcsán - saját és egyetemes történelmi vonzatként - eszembe jutott, hogy a legidősebb általam kóstolt bor (egy 1970-es Chateau l'Angélus előtt) pont 1956-os 6 puttonyos volt, a Rákóczi pincében Tokajban, champagne-i pezsgőkészítő borászokkal, a Kovács Tibor tartotta és azt mesélte, hogy '56-ban Hegyalján nyugodt, harc-és politikamentes szüret és aszú szempontból viszonylag jó év volt.
namost ha mar alazzuk a bort :) akkor ne noveljuk az arat... szerintem a gravirozastol csak csokken az ara... ki tudja mi van belegravirozva?
OFF
Ismeritek a viccet, hogy Sztalin, Churchill es Roosevelt beszelgetnek a vilag sorsarol. Sztalin meglatja, hogy milyen szep aranyoraja van Rooseveltnek es meg is dicseri. Erre az amerikai elnok azt mondja, hogy raadasul ez egy nagyon szep emlek, a hatuljara van gravirozva,hogy "Elnokunknek a szenatustol". Elismeroen bologat Sztalin. Churchill is megmutatja az orajat es buszken mondja, hogy o is ajandekba kapta es neki az van ragravirozva, hogy "Sok szeretettel az also haz kepviseloitol". Na ezt mar Sztalin sem hagyhatja annyiba o is megmutatja a szep aranyorajat aminem az aljara az van gravirozva, hogy "Emlekul grof Szechenyi Istvannak a kaszinobeli barataitol"
:)
vigyaz ezzel :) ez a topic egy osszeszokott garda :) osszebeszelunk es siman elcsaklizzuk bagoert a megpukkant, helyetelenul tartolt, varhatoan savanykas, a kor szelelmehez igazodva alkoholozott es cukrozott aminek a dugoja mar ugy osszeszaradt, hogy csak kalapaccsal leverni lehet az uveg nyakat...
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ötlete, hogy hol és mennyiért lehet eladni egy gravírozott, 1956-os *****Tokaji Aszút.
Ötlet?
Köszönettel...
"véleményem szerint hazánk vezető borászatai kb egy francia középtermelő tőkeszintjén állnak, vagy rosszabbul"
ugy erted,hogy egyut, kozosen? :)
ja amugy lehet, hogy mi iten tulspilazzuk a temat.. de jobb felni mint megijedni..Ja es a nagy boraszati apokalipszis az bizony jot fog tenni a magyar borfogyasztoknak.. es vegulis ez a legfontosabb ugyebar.
erről a napokban történt MNB dolgok jutnak eszembe, ahol kiderült, hogy a forint ellen áskálodó:) bankok napi 1000 milliárd eurot képesek megmozgatni, szemben hazánk évi 50 milliárdos összproduktumával- na ilyenek a az erőviszonyok borkérdésben, vagy méilyenebbek:(((((
véleményem szerint hazánk vezető borászatai kb egy francia középtermelő tőkeszintjén állnak, vagy rosszabbul
"a nyugati exportpiacokon sikereket elérő néhány magyar pincészet a tanú arra, mennyi pénz és munka kell ahhoz, hogy be- és elfogadják a borainkat. Ők már tudják, rég nem igaz az a közmondás, miszerint a jó bornak nem kell cégér"
Arra kiváncsi lennék melypincészetekre gondolt, merugye Hilltopék se a jajdenagyon kiemelkedő borokkal "öregbítették" a magyar borok hírét....
mind a nagy mind a kicsi borasztban erdekelt cegek kozul sokan fognak tonkremenni, lesznek hatamas dramai nem vart bukasok es lesznek csondes lassu kimulasok. A vegzet azok kozul fog kaszalni akik elsosorban belso piacbol elnek. Ja es persze a lufik fognak kidurranni.. es meg nem biztos, hogy tudjuk, hogy melyik cegek lufik es melyek tenyleg versenykepesek :)
A kerdes az, hogy kik fognak tulelni :) ez mar vitatottab, ebben nem merek josolni, de tippelni szabad barkine.
Szerintem...
Az egyedi es kezmuves borokat gyarto kisebb (max 10-20-30 hektar) boraszatoknak van eselye, ha nagyon egyedi bort csinalnak. A kulcsszo szerintem a massag lesz :) egy boxolo, ha ki akar kerulni egy verhetetlen ellenfelet, akkor vagy sulycsoportot vagy sportagat valt.. vagy megverekszik es kockaztat. De en nem allnek ki Mike Tysonnal boxolni :) mert siras lenne a vege es nem Mike sirna :)
Szoval olyan fajtak amik annyira nem ismertek a naygvilagban, de azert van egyeniseguk (furmint, kadarka, harslevelu) es olyan borkeszitesi stilust ami ugyancsak nem a legvadabb bersenges szintere. Szoval jo bort kell csinalni :) olyat franciaorszgban is nehez. Kompromisszum nelkul es masnak kell lenni, ebbol a szmponbol nekem peldaul tetszik a kereklevelu kifelyezes... jelzi, hogy ez mas vagy a bikaver, ami jelzi, hogy nem csak egy sima cabernet alapu haziasitas, vagy az aszu ami nem csak egy mezei edesbor...
Persze lesznek bork es termelok amik szerintem meg fognak maradni nekunk, magyaroknak... ilyen lesz szerintem a somali juhfark, vagy egy jo cirfandli, egy karcsu egri leanyka :) ezekbol nem adunk az imperialista kutyaknak :)
Leírhatta volna, persze, de terjedelmi és műfaji okokból nem nagyon volt lehetséges... Ez ugyanis egy olyan rovat, ami a 3. oldalon fél lap, általában két karcos aktuális írással.
Szigoru cikk az biztos... de meg egyszer ennyiben azert leirhatta volnam hogy mik a teendok :)
- minosegbiztosito rendszerek (nem nemet, hanem francia AC stilusban)
- regionalis osszefogas
- orszagos,kozponti iranyitasu celmarketing
- gyakran es ekesen imadkozni a jo termesert :)
igen tudtam, ezért mentem oda szo. de. ~fél 11~. Egy ottlakóval történt konzultáció (borért indult ő is) után kiderült, h. a hölgy a nyitvatartási időt nem tekinti szentírásnak.
egyébként 98as kereklevelűre vágyom; 2db-ra.