Keresés

Részletes keresés

Rorimack Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5421
Haliho!

bout: a kozhiedelem tenyleg ez. Mint fegyvert teremszetesen hasznaltak a szamurajok is, de szerintem amikor a kard eloterben kerult, akor mar nem nagyon orultek annak, hogy a feleseguk oldalan is kard csungjon. Igy lett foleg noi fegyver. Mostanaban egyre tobb a ffi. muveloje, van, akit a feleseg csabit at kendobol, van, aki csak ugy jon. Azert egy naginata konyvben meg mindig alig talalunk nem noi "jatekost".
Az elejen en is feltem, de azutan...
Nos, harom honapig csak ugy szemezgettem a naginata plakattal aikidora ;) jovet-menet, majd a kendos a kollegiumbol beszelt egy judo-edzovel, s jovo heten mar ott altam az edzesen. Egyszeru.
Nalunk az egyetlen nem noi (na, akkor mien?) tag orult, hogy iden az osszes uj (harman vagyunk) vele egynemu.

Ui: ab legnagyobb magyar naginatamuvesz maga Dozsa Gyorgy volt. :))))Eleg csak ranezni egy naginatara* mint egy kiegyenesitett kasza :))) A (regi) kanjiabol meg megtudjuk, hogy ez egy olyan penge, amivel lekaszabolni, lekaszalni kell az ellent :))))))

Előzmény: bout (5419)
Kreta Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5420
Déli Sáskáék első formagyakorlatáról tudok nyilatkozni csak, mivel ezt tanultam csak, és amit mondok azt se vegyétek készpénznek mert azt nem mondanám hogy ismerem is. (1000 ismétlés után majd ...:) )
Tehát enneka "katának" nincs harci értéke igazán, nem egy elképzelt küzdelem, mégis fontos a stílus szempontjából. Egykét dolog amire már rájöttem: segít pozicionálni a vállat, mivel rövidkezes a stílus az fontos hogy a vállat ne toljuk bele az ütésbe; beidegzi a helyes kéztartás, azt hogy a könyök nem megy ki a vakvilágba oldalra. Emellet még jó erő fejlesztő is, mivel végig megfeszítve végezzük.
Szerintem a formagyakorlat célja a figyelem összeszedése hosszabb időtartamra, és a mozgás csiszolása.

Bassman: szerintem a nem használat is a használat egy módjaként fogható fel, igy azért lehet valakit csodálni, mert tudom hogy erős, de jóra használja az erejét, pl. másoknak tart edzést.

bout Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5419
Rorimack!

A közhiedelemben az él, hogy a naginata használatát főleg nőknek oktatják Japánban, illetev főleg nők gyakorolják. Bár egyre több a férfi művelője is. Mi az igazság erről?

Egyébként te fiú vagy, vagy lány?

bout ( o-> )

Előzmény: Rorimack (5416)
bout Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5418
Hurrá! Sikerült utolérnem titeket.

Olvasás közben hol bólogattam, hol ingattam a fejem, hol hümmögtem. Megpróbálok rövid lenni. (Ugyse tudom megcsinálni :-) )

Bassman_: Vannak kata-k az aikido-ban. Olyan katak, amik a karate-ban vannak csak fegyverrel. Olyanok, mint a Wazull által mutatott animált gif-en pedig fegyverrel és pusztakézzel is. (Ezeket mi többnyire kumi-tachi-nak [bokkennel] , kumi-jo-nak [jo-val] nevezzük, de inkább csak csináljuk) Bár az utóbbit (pusztakezes) nem nagyon lehet kívülről kata-nak nevezni, mert nálunk (a klubban) ritkán fordul elő, hogy valami egymás után kétszer ugyanúgy történjen, még ha csak kívülről nézzük, akkor sem. Vannak tanítók és hazai klubok, ahol viszont szinte minden pusztakezes technikát kata-szerűen gyakorolnak a párok.
Ilyenkor kötött a támadás és a végrehajtott technika is. (Nálunk ez a kihon)
Van olyan, hogy a támadó mozgása kötött, a végrehajtott reakció szabad. (jiu-waza)
És van olyan is, hogy mindketten azt csinálnak, amit tudnak. (randori)
Persze ennél egy kicsit jobban is el lehet bonyolítani a rendszert, de a kata-témához csak ennyi kapcsolódik.
Ezek a gyakorlatok hol egy adott mozgást, hol a fegyver használatát, a légzést, az időzítést, a koncentrációt, a kontrollt, a tartást, az "érzékenységet", stb. fejleszthetik. Van, hogy külön-külön, van, hogy együtt mindent. Szintenként változik, kinek mire kell odafigyelnie, illetve nem-odafigyelnie, de a kötött mozgások és szituációs gyakorlatok segítenek az alapelvek elsajátításában és ez vezet el oda, amikor egy mester már felismerhetetlen technikát, vagy nem-technikát alkalmaz. (Ez tudtommal majd minden japán harcművészet egyik állapota, de talán a kínaiaké is)

Wazull: A második animált gif-en a "védő" hátralép, közben emeli a kardot és ezáltal elfoglalja a középvonalat, majd belép és vág. A hátralépés nagyobb, mint a hátramozgás, mert az tényleg szinte alig van.
Bassmannak sokat segítene egy felülnézeti kép, így nem látszik a kardok horizontális mozgása.
Nekünk is van egy "szó szerint" ilyen gyakorlatunk. Persze amit én két mozdulatnak írtam, az a gif-en és a valóságban is egy. Egynek kell lennie, különben tényleg időzítési problémák lehetnek. A hátralépés egyébként opcionális. Vannak, akik csak a súlypontjukat helyezik hátra, így nem kell lépniük. Vannak, akik ennyit se tesznek. Gondolom ez az adott helyzet, távolság, időzítés és a tudásszint kérdése.
Nekünk azt tanácsolják a gyakorlathoz, hogy ne akarjuk emelés küzben félreütni a másik kardját és ne rántsuk felfelé a kardot. Ha természetes és laza az emelés és nem öncélú, hanem a vágás előkészítője, akkor az magától elfoglalja a középvonalat, megcsinálva a helyet a vágáshoz és nem látszik két mozdulatnak, sőt nem is lesz az.

A karate és kung-fu formagyakorlatokról én is azt hallottam, hogy egyik fő céljuk az örökítés.

Na, kiokoskodtam magam,
bout

BLaca Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5417
Pitzu

Köszi. Tetszik, hogy objektívan látod a hozzád közel lévő dolgokat is.

Előzmény: Pitzu (5411)
Rorimack Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5416
HAliho!

Wazull: nalunk van, ammikor fogast _kell_ valtani a naginatan. (eddig a jobb kez volt elol, utana a bal, s forditva. Ha ezt osszekombinaljuk azzal, hogy a kezedben egy "bot" porog, ami nem ott szeretne megallni, ahol Te akarod, + a hakamat sem viseled mindennap, nos ebbo azert kialakulhatnak erdekes helyzetek... :)

Naginata sajnos nincs Magyarorszagon 8remelem, ezzel verig sertek valakit, mert akkor van), en Tokioban, Fuchu kerulet (varos?) klubjaban gyakorlok.

Hoborges: igazad van. Csak valahogy szet akartam valasztani ket csoportot, s leirni a katakhoz valo viszonyat.(Ahogy en kepzelem)

Sajnos neha meg-meg lehet latni azert nehany szintel feljebb levo hibajat is. Ami messze nem jelenti azt, hogy az illeto akar szazszor annyi hibaval is utana tudna csinalni a mozdulatot...

Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5415
Hopplá, most látom csak kissé melléfogalmaztam az utolsó gondolattal.

Sz'al nehogy valaki is azt gondolja, hogy nem szeretném és nem is akarom a Wing Chunt úgy tanulni, ahogy Cheung mester tanítja. Hanem azt próbáltam megfogalmazni, hogy úgy soha nem fog nekem menni, mint neki. Ugyanis a saját egyéniségem is tükröződni fog a technikáimban, ugyanúgy, ahogy az ő egyénisége is benne van az ő mozdulataiban. És ez az ami számomra teljesen természetes és elfogadható tény.

Előzmény: Lui-GHOST (5414)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5414
Hi Kijo,

Azért, ha megengeded vitatkoznék azzal, amit írtál.

---
" -a tradicionalis alapokon nyugvo stilusok (legyen az akarmi),annyit jelent,hogy a mihez kepest leheto legregibb idokre nyulik vissza,azt orzi es apolja valamijen formaban...,"

Eddig stimmelünk. Ettől authentikus egy stílus.
---
"ezt teszem azt akarcsak 50-100 evig fenntartani szinte keptelenseg pusztan bazis es egyeb puszta technikai gyakorlassal...,"

Nem könnyű dolog, de megoldható enélkül is. Lehet, hogy most azt mondod, hogy marhaság, de spec a thai-osoknak sincs formagyakorlata. Már amennyire én tudom. És azért igencsak tradícionális küzdőstílus. De mondhatnánk az előttünk gyakorlatilag teljesen ismeretlen indiai, vagy maláj harci művészeteket is, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincs a tematikákban jelen a formázás. Csak és kizárólag bázis technikákon és küzdelmi helyzeteken keresztül gyakorolják és művelik igen professzionális szinten azt, amit csinálnak. Hogy mást ne mondjak, egyes források szerint az indiai harcművészetek lényegesen korábban megszülettek és funkcionáltak, mint akár a kínai stílusok. Amit márcsak azért is komolyan lehet venni, mert pl ismert a chi kung tudományában a "Da Mo (vagy Boddhidharma) 12 mozdulata" gyakorlatsor, aminek eredete akkorra tehető, amikor a Shaolin szerzetesek még csak a köldöküket lesték, naphosszat csak meditáltak és fingjuk nem volt arról, hogy harci ösvényre is lépjenek. E gyakorlatsort Boddhidharma épp arra találta ki, hogy a szerzetesek fizikai erőnlétét felfejlessze, merthogy amúgy már kezdtek elcsökevényesedni a sok lótuszüléstől. :)) Valahol innen kezdődött a kung fu. És Boddhidharma pedig köztudottan Indiából keverete át magát Kínába. És bár mindezek jelenleg mondának tekinthetők, de ettől még lehet némi valóságalapjuk.
---
"(az emberi tenyezok ezeket ugyanis az idoben eltoljak s atalakitjak...,ha akarjak az Istenek,ha nem.)..
-igy megtartani valamit ugy es abban a formaban ahogy regi nagy oregek alkottak a stilusukat,es ertelmet igyekeztek olteni a tanulashoz s annak megertesehez...,nincs mas
mod,mint formagyakorlatokba tomoriteni. "

Bizony hogy átformálják az emberi tényezők a stílusokat. De ha ragaszkodunk a érvelésedhez, akkor azt kell mondjam, hogy a katak is változnak folyamatosan, nem állandóan ugyanolyanok. Erre két példám is van.
Az egyik, saját házunk tájéka a Wing Chun. A TWCK-ban (pedig tradícionális) például ahogy Cheung nagymester öregszik (épp az idén töltötte a 60. születésnapját) úgy gyorsul a keze a formákban. :))) Ergo a tanítványi láncban a mesterek is igyekeznek követni őt. Gyakorlatilag tehát még ma is változik a forma nálunk. Bár a kínai stílusok esetében kissé másabb a formagyakorlatok lényege, mint a japán iskolákban. De akkor nézzünk rá egy japán példát.
Amikor májusban megszerveztük a 24 órás "Barátság szemináriumunkat", melyen több más kung fu, karate és egyéb harcművészeti stílus is jelen volt, érdekes volt, hogy a shito-ryus mester ugyanazt a katat teljesen más felfogásban adta elő, mint a shotokanosok. Most mondhatnátok, hogy naná, hogy máshogy, mert az egyik shotokanos, a másik meg shito-ryus. Na ja, csak az a helyzet, hogy átvitt értelemben mindkettő egy tőről fakad. (Szerintem legalábbis, mert mégiscsak ismerték ugyanazt a formagyakorlatot.) Sajna a forma nevét elfelejtettem, nekem kínai, akarom mondani japán volt. :)))) Viszont érdekes volt a két prezentációban szemlélni ugyanazt.
Ebből csak azt hoznám ki, hogy a katak is változnak, hordozzák a mesterek személyiségét, ami viszont a külsőre is rányomja a bélyegét. Tehát nem hiszem, hogy a formagyakorlatokkal le lehetne rögzíteni évszádokon keresztül egy harcművészet állandóságát és mindent ugyanúgy végrehajtani, ahogy az ősök csinálták.
---
"Amit aztan az utokor eldonti,hogy kell e neki vagy sem...,mindenesetre megmarad."

Igen az utókor eldönti. Bár ez általában úgy van, hogy megmaradnak azok a tudásanyagok, temetikák, amiket már egyszer beleépítettek egy rendszerbe. Mondjuk olyanról még nem hallottam, hogy kivettek volna valamit pár évtized múlva egy rendszerből, mert nem tetszett és anélkül a tudásanyag nélkül oktatták volna tovább. Ha mégis, akkor inkább egy új stílust kreáltak, új néven nevezték a gyereket és így tanították. Erre ékes példa elég sok karate irányzat. Persze kung fuban is volt már ilyesmi. :)))
---
"Tradiciokat ilyen mindenkire egyforman ervenyes tomoritesek (elmeselesek) nelkul epp oly lehetetlen lenne megorizni es az utokornak atadni,mint az irast nem atvenni (azok kitalaloitol,oseinktol),es nem olvasni tanitani..."

Mint már fentebb is írtam - és maradjunk a Te példádnál - szerintem ez csak nyelv és oktatási módszertan kérdése. Ha az a tanítási módszer azt követeli meg, hogy a nép elöljárójától tanuljunk meg beszélni, akkor mindenki el fog menni egyszer a közösség legbölcsebb emberéhez, aki megtanítja beszélni. Ha azt kérik, hogy palatáblára krétával tanulj meg írni, akkor úgy fogsz megtanulni. Ha azt tanítják, hogy formázz, akkor csináld, ha nem, akkor ne csináld. Ettől még tanulhatod az "ősi nyelveket" így is, és úgy is ugyan olyan jól.
---
"-de azert azt kivanni,hogy eppen azt es ugy csinaljak ahogy uknagyapak meseltek es mutattak meg az ukunokaknak... -a vegeredmeny csak egy :) lehet."

Hát nem tudom mire gondolsz, de azt viszont meg merem kockáztatni, hogy nem lehet ugyanúgy és ugyanolyan módon végrehajtani ugyanazt a technikát, amit ükapáink valamikor végrehajtottak. Ha másért nem, mert a világ változik és az emberek nem élnek örökké. És én sosem leszek olyan, mint ükapám, és mondjuk hiába is próbálkozok, hogy úgy csináljam, mint akár Cheung mester. Legfeljebb törekedhetek rá, de akkor szerintem éppúgy vétek a harcművészet egyik alapelvének, az útkeresésnek, a saját utam megtalálásának, mintha egyáltalán nem úgy akarnám megcsinálni a dolgomat, ahogy mesterem tanítja. És bár ez eléggé ellentmondásos dolognak tűnhet, de ettől szép az egész, ez az igazi egyensúly, ez jelenti a harcművészetek Yin-jét és Yang-ját. :)))

Üdv:

Lui-GHOST

kijo

Előzmény: Kijo (5406)
PINGYI Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5413
vazzegkritizalok

Miért is ne kyozhatna? :)

Amit eddig találtam:

XI. BME K épület 2. tornaterem
hétfő, szerda, péntek 19-21-ig

VII. Erzsébet Krt. 23.
hétfő, péntek 18-20-ig

IX. Vendel utca 3. - Klinikák metróállomástól 3 perc -Közgáz Politechnikum Tornaház
szerda, péntek 18-19:30-ig, szeptember 20-án indul egy kezdő csoport

Tudom, hogy a XI. és a VIII. kerület érdekel, de hátha ezek is útba esnek :)

Pitzu Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5412
Wazull!

A videó elején a srác egy rövid, magas állásban áll. Később egy hosszabb, mélyebb állásban. Eközben a jobb (első) lába nem mozdul el. Viszont jól lehet látni, hogy a bal lábával hátralép. Nézd meg az állásait, illetve, a lába helyzetét a háttérhez viszonyítva.
Lehet, hogy ez így nem jó, de ő akkor is hátralép.

Előzmény: Wazull (5402)
Pitzu Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5411
BLaca!
Igen, emlékszem. Valószínűleg találkoztunk.
Tényleg elég hülye szabályrendszere volt a '97-es világkupának, minden Jitsu-s elem eltűnt belőle. De azóta javultak a dolgok.
Valahogy ránk szakadt egy másik stílus, ezt úgy hívják, hogy Bunbu Ichi Nihon Ju-Jitsu. Ezt azóta sem értem, hogy hogy, de most két stílusunk van (Two in One).
Szóval ebből szoktunk rendezni Ju-Jitsu-s versenyeket, ahol több stílus képviselői is elő szoktak fordulni. Legközelebb azt hiszem okt. 22-én lesz ilyen verseny Jászberényben. De ez még nem biztos. Mindenesetre szerintem vedd föl a kapcsolatot Nagy Hints Istvánnal. Ő a Bunbu Ichi Nihon Ju-Jitsu szövetség elnöke.
Otthon: 57/442-231
Munkahely: 57/441-216
Mobil: 30-281-1306

Megint egy történet:
Az egyik ismerősöm nemrég jelentkezett edzésvezetői tanfolyamra. Az oktató megkérdezte tőle az irányzatát.
A válasz: Zen Bu Kan Kempo és Bunbu Ichi Nihon Ju-Jitsu.
Az oktató: Mi?!?!?!

Pitzu

Előzmény: BLaca (5391)
Pitzu Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5410
Nem tudom, amikor én elkezdtem, akkor már használták. Bár néha vannak pusztakezes versenyek is.
Szóval a címek:
Bakos Balázs (2. dan) - 1118 Bp. Beregszászi út 10. Öveges József Gimn.
Tel: 3-195-191 Munkahely: 2-101-150

Garai Judit (1. dan) - Bp. XI. Egry József u. 3-11. Tigrisszív Kempo klub
Tel: 209-7703

Indulásnak...

Előzmény: vazzegkritizalok (5403)
Kijo Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5409
Wazull folytatasban:

Kata: "En meg azt hitte,hogy vizsgan is be kell mutatni."

- A legtobb stilusban be kell tudni mutatni a katakat. ...-csakhogy a szinthez merten ertekelendoek! Igy nem igazan a Katat illik nezni,hanem a diakot... (egy 9 kyu-s orul ha a sorrendet nem hibazza el,egy 8 kyu-s,ha kozben nem hagyott ki belole valamit,egy 7 kyu-s ...-no,lam mar a szeme jo fele nez,egy 6 kyu-s ..-vegre maegeri az a maegeri,menni fog ez,egy 5 kyu-s ...ugye milyen szep lett a technikaja(?),egy 4 kyu-s....-na mar egy kicsit a Katat is csinalja,----,nos,mint lathatod idaig Kata nev alatt valami masert kuzdottek a diakok es valami mast neztek a vizsgaztatok. Hogy ez nem Kata...,ugye te is megerted,de akit azert vag meg a vizsgaztato (ebben korban),mert nem a karate ertelemben ertendo Katat csinalta...,ahoz enyhen szolva is egy fafeju es ontelt kis hulyenek kell lennie a fekete oves bacsinak. :)
...-3 kyu-nal mar illik egyreinkabb a katara atallni....,ilyenkor mar nezhetik a Kata-t is...,nem csak a frizurakat.

-Sumo Kata: Ujdonsag ...,mert az ujdonsag erejet hasznaltam fel...,a meglepeteshez. Vagyis a sajat (Karates) szavaimmal irtam le azt,amit a Sumosok a sajat nyelvukon mondanak...,de annak nincs semmi ertelme a Karatesok es egyeb Budosok koreben,a szohasznalatok es az alatt ertendo fogalmak annyira elternek....,ezert tomoritettem a "formagyakorlataikat" Kata-ba. (Ezert egy verbeli Sumos akar meg is haragudhatna....,ha akarna:) ..-szamomra az volt a lenyeg,hogy ertheto voltam.

Kijo

Előzmény: Wazull (5381)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5408

Kijo

Ne itelj, hogy ne iteltess! :)))

Nem vagyok en am olyan matricaleveros, mint amennyire elsore tunhetek...

Előzmény: Kijo (5407)
Kijo Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5407
BLaca!

..Pontosan!!! A hozzaallasod az ussek vagy ne...vegre nem magyaros..:)
..-pont olyan amilyennek eltudok kepzelni egy harcmuveszettel foglalkozot.

Engedd meg,hogy KIJO dicseretben reszesitselek..........(ez itt a dicseret es a tetszesem helye).

KIJO matricam nincs....,pedig szivesen kuldenek egyet a sapkadra...,minden szegyenkezes nelkul hordhatnad. :) (Legfeljebb Nemkell v. Bassman leverne a fejedrol az elso talalkozaskor...,de ilyesmi egy Harcmuveszt sohasem izgat fel...,sot vigyorogva hajol le es veszi fel ujra a megtaposott sapkat.

Előzmény: BLaca (5384)
Kijo Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5406
LuiGost:

-"Bar attol meg szerintem nyugodhat egy stilus tradicionalis alapokon,hogy nincs benne formagyakorlat."

...-nem ismerhetek minden kung-fut (csak egyet-kettot),de ugy latom meg kell magyarazzak ezzel kapcsolatban valamit.... -a tradicionalis alapokon nyugvo stilusok (legyen az akarmi),annyit jelent,hogy a mihez kepest leheto legregibb idokre nyulik vissza,azt orzi es apolja valamijen formaban...,ezt teszem azt akarcsak 50-100 evig fenntartani szinte keptelenseg pusztan bazis es egyeb puszta technikai gyakorlassal...,(az emberi tenyezok ezeket ugyanis az idoben eltoljak s atalakitjak...,ha akarjak az Istenek,ha nem.)..-igy megtartani valamit ugy es abban a formaban ahogy regi nagy oregek alkottak a stilusukat,es ertelmet igyekeztek olteni a tanulashoz s annak megertesehez...,nincs mas mod,mint formagyakorlatokba tomoriteni. Amit aztan az utokor eldonti,hogy kell e neki vagy sem...,mindenesetre megmarad. Tradiciokat ilyen mindenkire egyforman ervenyes tomoritesek (elmeselesek) nelkul epp oly lehetetlen lenne megorizni es az utokornak atadni,mint az irast nem atvenni (azok kitalaloitol,oseinktol),es nem olvasni tanitani... -de azert azt kivanni,hogy eppen azt es ugy csinaljak ahogy uknagyapak meseltek es mutattak meg az ukunokaknak... -a vegeredmeny csak egy :) lehet.

kijo

Előzmény: Lui-GHOST (5392)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5405
Wazull

"A nalad sokkal jobbak hibait mar nem latod meg, mert nem is tudod, mit kell meglatnod. Pedig nekik is vannak hibaik, es ezt ok is jol tudjak..."
Ez jo szoveg, tetszik.

Előzmény: Wazull (5404)
Wazull Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5404
Rorimack,

">Ja es meg valami. Megint tulsagosan osszehasonlitod a puszta kezet a fegyverekkel.

Ezentul jobban odafigyelek magamra. /Mar az elso hozzaszolasomnal imetelem magamat.../
De elismerem, az mar a muveszetet kozeliti, amikor valakinek osszeakad a "puszta keze" :)
Szoval fegyveres katakrol irtam."
Tudod, ez azert erdekes, mert nekunk mindig azt tanitjak, hogy a kard a kezunk meghosszabbitasa, annak resze...

"JA, es kuzdelem. Na, olyankor en szepen lecsucsulok seizaba, s bamulok , hog ymit csinalnak a tobbiek. :) (es ez tenyleg nem fog meg sokaig valtozni..)"
A gyakorlat neve: Mittori-geiko. A lenyege, eppen amit leirtal, a masik embereke figyelni. Azert remelem, nem tul sokaig kell mar Mittori-znod...

" Nem tudtam, hogy van Naginata-do is az orszagban. Hol gyakorolsz? "
Hat ez az, ilyesmirol en sem tudok. :( Errefele minden ku-ban van egy-ketto :)"
Hat de komolyan! :-))) Van naginatas egylet?

"A "kezdot" es a "haladot"azert kulonitettem el, mert az elso fajta meg ott orul, hogy ott a kezeben a fegyvert, es katazhat...
hmm a biztonsag kedveert formagyakorlatozhat, majd kissebb-nagyobb (eloszor kisebb, majd nagyobb, amjd megint kisebb) hanyadban hoborog, hogy mikor engedik mar vivni, addig a "halado" mar viv, s kisebb-nagyobb aranyban (fokozatosan egyre kisebb) hoborog, hogy miert kell neki "visszamennie" katazni."
Hoborog? Ezt nem ertem. Nyilvan a mester tudja, kinek mit kell csinalni. Ez ellen meg nincs apellata...

"> "A hibakat is konnyebb kijavitani"
>Ez nem igaz igy. Egy sok danosnak is megvannak a hibai, amikkel neki is birkoznia kell. Csak ezt >a kezdobbek nem mindig latjak...
....marmint aki kivulrol nezi, annak. (Mas hibajat valahogy mindig hamarabb eszrevesszuk...:)"
Errol mar irtam regebben. A veled egyszintuek, meg a nalad kezdobbek hibait meglatod. Esetleg a nalad 1-2 szinttel jobbaknak is belelatsz a "lapjaiba". A nalad sokkal jobbak hibait mar nem latod meg, mert nem is tudod, mit kell meglatnod. Pedig nekik is vannak hibaik, es ezt ok is jol tudjak...

"Szavazas: nekem is ugy tunik, hogy maga a kamera "lep hatra"... "
Koszi :-)))

Előzmény: Rorimack (5395)
vazzegkritizalok Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5403
Hát, az azért arrébb van (már Gazdagrét, úgy értem). Elore is kosz a cimeket.

Miért is ne mehetne kyozni?:)
Telleg, volt valami kempo edzesen valahol. Ez nekem uj, miota hasznalnak a kemposok kesztyut?

... Az. :)

Vazz' Lightyear

Előzmény: Pitzu (5390)
Wazull Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5402
Blaca,

"Szerintem először védekezik és hátra lép, majd támad és előre lép. Ez így logikusnak is tűnik."
Valoban logikusnak tunik, de mint mar tobbszor irtam, a Kendo-ban NINCS vedekezes. Ilyen technikakat nem is tanitanak. Itt sem vedekezesrol van szo. Ezt a technikat csak akkor lehet megcsinalni, ha tudod, hogy az ellenfel hova es mikor fog tamadni (Te hagyod meg neki a lehetoseget a tamadasra). Arra nem lehet varni, hogy en milyen gyors vagyok, tamadjon valamit az ellenfel, en meg "kivedem". Egyreszt, mint irtam, az ellenfel olyan pillanatban fog csak tamadni, amikor azt hiszi, hogy neki jo, nekem meg nem. Masreszt mindezt meg atkozottul gyorsan is teszi. Harmadreszt, ha "kivedekeztem" egy vagast, attol meg nem fog megallni, hanem ujabbat vag. Mivel o lenduletben van, en meg nem, ezert semmi eselyem...
Tehat meg egyszer, en kenyszeritem ki a tamadasat, es tudom mit fog csinalni. Erre reagalok (hamarabb, mint o vagna), ezert lehet egyaltalan eselyem...
Mint mar irtam, szerintem a jobb oldali ember a vigyijon eleve elkesett egy kicsit, azert nem lehet jol latni a technika lenyeget...

Előzmény: BLaca (5386)
Wazull Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5401
Bassman_,

""Bottal?!?!?! Te joszagu!!!!!! #@%&^**!!!! "
Valami rosszat mondtam?
Legyen hosszu, viszonylag vekony bantalmazo eszkoz, rendben? :)
(azert irtam, mert alakjukat tekintve hasonloak) Vagy meg mindig nem jo?"
A bot az en ertelmezesem szerint egy egy darabbol allo fabol, vagy bambuszbol allo rud. Ehhez kepest a mi shinai-nk negy kulonallo bambusszalbol all, amit mindenfele "borok, meg madzagok" (az idezet nem tolem :-))) ) tartanak ossze. Ezt a muszert mi kardkent kezeljuk, annak is tekintjuk...

"...eppen kozepen volt. Azt "el kellett onnan tuntetni"
Errol hirtelen eszembe jut meg egy fontos momentum: Mi nem a tamado kezet (fegyveret) rakjuk, tuntetjuk el, hanem magunkat rakjuk arrebb az o - valszeg merev - kezehez kepest."
Ez persze nalunk is megvan :-))). Altalaban nem csak egyhelyben alldogalnak a mukik, hanem igyekeznek labbal is helyzetet csinalni, azaz elore, hatra, oldalra is mozognak. Sokszor csak a labujjaikkal huzzak magukat elore, tehat ez a "lepes" alatalaban nagyon kicsi. Az ellenfel keze es kardja meg nem merev, nagyon is rugalmasan ter ki minden nyomas elol, es ter vissza kozepre, hogy vedje a kozepvonalat. Ha mereven tartana, akkor mar ott veszitett volna...

"Ez iszonyatos nagy szemleletbeli kulonbseg mas harcmuveszetekhez kepest. Kivancsi vagyok, vajon ertheto-e?"
Lsd. fent :-))))

"Beszurni? A tamado olyan gyors, hogy ezt nem tehetned meg,"
Most gonosz kismalac leszek: De megtehetnem. Gyors es gyors kozott kulonbsegek vannak. :)))) Kisse komolyabbra forditva a szot. Akkor szurodna meg a tamado, amikor epp felemelne a kardjat csapashoz. Akarmilyen gyors. Ugyanis az egyenes rovidebb ut, mint a koriv. Meg kell erezni, hogy nincs kontakt. (versike vege: Indulj ha szabad az ut)"
Persze, ebben lenne racio. DE: a tamado sem otletszeruen indul el, hanem nyilvan azert mert jo eselyt lat a gyozelemre. Tehat nem azert, mert ugy erzi, hogy eleget alldigalt mar, es lassan el kene menni ebedelni. Szoval ugy iteli meg, hogy neki jok az eselyei, mig a masiknak valamiert nem. Miert? Eppen levegot vett a masik- nyilvan nem tud tamadni. Eppen pislantott egyet- nem tud tamadni. Eppen hatlaralepett a masik- nem tud tamadni, viszont ez mind nagyon jo esely a masik felnek egy sikeres tamadasra. Videon soha nem fog latszani, de csak ha egy helyben alldogalnak, kis labmunkaval, a masik kardjat nyomogatva ki a kozepvonalbol (meg egy csomo mas egyebb trukkel...) igen kemenyen harcolnak egymassal, es csak akkor indul el az egyik, ha mar nagyon jo eselye van a gyozelemre. Sokszor a vesztes fel csak all lebenulva (a kezet sem tudja felemelni, esetleg csak a fejet csovalja :-)))), mikozben a gyoztes mar vissza is allt a helyere. Ezeket a gyozelmeket szeretem legjobban, bar ezeket a legnehezebb megcsinalni...
A fenti dolgok miatt nem lehet megcsinalni azt, hogy a masik elindul, en meg csak ugy ledofom :-))). Ezek mar nem fizikai dolgok...

"Szoval, hogy fussunk meg egy kort, de most inkabb a pusztakezre utalok inkabb, mert fegyverekben nem vagyok annyira jaratos."
Hat basszus, ezert jartatom itt a szamat napestig?! En meg mar azt hittem, hogy itt a leirasom + a vigyijok miatt mar akar 1. kyu-ra is mehetnetek vizsgazni!!! Na, szepen vagyunk... :-)))


"1. Ket kez ossze van illesztve
2. Tamado nyomja (onkentelenul az erejevel)
3. Kezed rugoszeruen reagal ra (felhuzodik)
4. Amint a tamado elveszi a kezet, a tied kicsapodik. Ennel gyorsabban lehetetlen reagalni, es akkor kap egy utest az illeto, amikor meg csak hatrahuzta a kezet uteshez.

A fegyvernel ugyanigy el tudom kepzelni. Annal is inkabb, mert letezik tapados bot is ugye. Ott azert egy kicsit mas, mint a kezeknel, (nehez elore aramlani, mert kicsi a surlodasi tenyezo, es nincs miben elakadjon a fegyver. Esetleg ha `hilt` van a kardokon. "Hiltek" eseten, ha elveszed a kardodat, meghaltal. (ha alkalmazom a vcs elmeletet, termeszetesen, es meg en is elek :))) )) Azt azonban meg lehet tanulni, hogyha elveszi az osszeillesztett fegyvert a tamado, hogy tamadjon (foleg felulrol lefele sujtva, ami egy bazi nagy koriv), akkor betamadok szurassal. Az, hogy 3. dan felett tanitjak e technikat, arrol nem tehetek."
Tanitjak azt meg a kezdoknek is, csak nem tudjak megcsinalni. El kell erni egy szintet, hogy az ember meg tudja csinalni, ezert irtam a 3. dan-t...
Ezek mind technikai dolgok. Probaltam utalni ra, hogy Kendo-ban egy szint felett mar nem arrol szolnak a dolgok, hogy tovabb csiszolgatom a vagasomat, mert technikailag mar 4-5 dan korul nagyon jo az ember. Onnet mar inkabb ezek a belso dolgok kerulnek eloterbe: hogyan mozgasd, iranyitsd az ellenfeledet. Meg ilyenek...
Van egy nagyon jo baratom egy japan csaj az egyletunkben. O 4. danos, a Tokio Egyetem noi csapatanak volt a kapitanya. Technikailag nagyon jo, mindig is csodaltam, milyen ugyes. Viszont ezekben a helyzetek megcsinalasaban en jobb vagyok nala, holott csak fele annyi danom van. Ezt nem en talaltam ki, a Mesterunk mondta, hogy ezek utan a csajnak is ezekben a dolgokban kell most mar fejlodnie...

"En eddigi vcs tudasom alapjan, es amit bottal gyakoroltam (ami ugye 3x hosszabb ill. nehezebb mint a ti fegyveretek) semmi nehezet nem velek felfedezni a szurasban, sot szerintem egyenesen konnyu. (csak felhasznaljuk a kezeknel mar megtanult rezgo konyokerot, es kesz) Termeszetesen vegyunk azonos hosszusagu fegyvereket, nehogy azt hozd elo, hogy elonyre akarok szert tenni a 2.80 hosszu botommal. :)
Ez egy hangsulyozottan fabol keszult, kor keresztmetszetu fegyver, es nem mas, mielott valaki poenkodik vele:))))))))"
Ha egyszer a topic-on kivul is osszefutunk, a kezembe nyomhatod a 2.80-as hosszu botodat, es te is azzal tamadhatsz, vagy akar shinai-val is megprobalhatod. Ha azzal meg tudsz engem szurni, nemletezo kalapomat meg fogom emelni... :-)))

"Az animacio egyebkent tokeletesen lejott, ugy porog, mint a golyo, folyamatosan."
Ja, de ez csak gif-es animacio, latszanak az egyes frame-ek...

"Ezen meg fogsz lepodni: nem hatra, hanem elore lep a ficko."
Szerintem pedig eloszor hatra lep a bal labaval es utana lep elore a jobbal.

De kerdezzuk meg a tobbieket. Szavazzunk!
Szerintetek eloszor elore vagy hatra lep? (2. anim jobb oldali ember)"
OK, en arra szavazok, hogy elore lep! :-)))
A kamera majdnem vegig mozog, hogy beleferjen az ekson...

Előzmény: Bassman_ (5382)
DLala Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5400
Miután sikeresen végigrágtam magam rajtatok, éppen itt az ideje oldani egy kicsit a hangulatot.
Kedvenc indexünk is beindította önvédelmi tanfolyamát :-)
PINGYI Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5399
OFF

praclee

Hát hiába, ez én személyes varázsom....:DDDD

ON

Előzmény: praclee (5398)
praclee Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5398
mert állandóan pingyi leveleivel foglalkozom
:D

bocs Pingyi ezt muszály volt:))))

praclee Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5397
Attttyyaaa úúúúr isteeeeen

;;;;;;;;;;;(((((((((((csak azt tudnám mikor tudom ezt behozni.Kb. 800 hozzászólást kell végigolvasni.Talán jövőre már itt tartok:((((((

praclí

hiryu Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5396
99-es bál. Diszítés: yoko geri kekomit rúgó lufiember.

" A kata aszkétikus edzésmódszer."

Rorimack Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5395
Haliho!

Bassman:

>Ja es meg valami. Megint tulsagosan osszehasonlitod a puszta kezet a fegyverekkel.

Ezentul jobban odafigyelek magamra. /Mar az elso hozzaszolasomnal imetelem magamat.../
De elismerem, az mar a muveszetet kozeliti, amikor valakinek osszeakad a "puszta keze" :)
Szoval fegyveres katakrol irtam.

Bonyolult-e a kezdonek? Hat, igen. De az egyetlen mod, hogy begyakorold, hogyan kerul a penge az also labszarrol a homlokra...

JA, es kuzdelem. Na, olyankor en szepen lecsucsulok seizaba, s bamulok , hog ymit csinalnak a tobbiek. :) (es ez tenyleg nem fog meg sokaig valtozni..)

Mozdulat-osszefuzes: mondom, mi "csak " "par nagyon egyszeru vagassal es vedessel" foglakozunk. Az, hogy ezekbol mit lehet kihozni, mar mas kerdes.
(lsd. aikido)

Wazull:

" Nem tudtam, hogy van Naginata-do is az orszagban. Hol gyakorolsz? "
Hat ez az, ilyesmirol en sem tudok. :( Errefele minden ku-ban van egy-ketto :)

A "kezdot" es a "haladot"azert kulonitettem el, mert az elso fajta meg ott orul, hogy ott a kezeben a fegyvert, es katazhat... hmm a biztonsag kedveert formagyakorlatozhat, majd kissebb-nagyobb
(eloszor kisebb, majd nagyobb, amjd megint kisebb) hanyadban hoborog, hogy mikor engedik mar vivni, addig a "halado" mar viv, s kisebb-nagyobb aranyban (fokozatosan egyre kisebb) hoborog, hogy miert kell neki "visszamennie" katazni.

> "A hibakat is konnyebb kijavitani"
>Ez nem igaz igy. Egy sok danosnak is megvannak a hibai, amikkel neki is birkoznia kell. Csak ezt >a kezdobbek nem mindig latjak...
....marmint aki kivulrol nezi, annak. (Mas hibajat valahogy mindig hamarabb eszrevesszuk...:)

> "kezdoknek jo, de olyan szintere jutni katabank, hogy ne legyen benne javitanivalo...)"
>Ja, majd valahol 8. dan kornyeken :-)))))))))
Hat igen, mit nem tesz egy kimaradt : :))))

Szavazas: nekem is ugy tunik, hogy maga a kamera "lep hatra"...

R.

Shingitai Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5394
Bassman !

Még nem tudtam, végig olvasni , amit a hétvégén termeltetek, de egyet kell, hogy értsek Kijoval.
A karate katák NEM többellenfeles küzdelemről szólnak, ez egy hatalmas és elterjedt és sajnos mai napig terjesztett félreértés.

Hali.

Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5393
Pingyi,

Hát akkor mind a ketten együtt találták fel a langyos vizet. :))
Mondjuk nekem szimpatikusabb is az a feltételezés, hogy mindketten magukévá tették ugyanazokat az elveket, mint az, hogy maguk találták ki őket. Nem mintha számítana, és olyan nagy fogadkozó lennék, denem biztos, hogy egy egyén saját elveit minden gond nélkül el tudom fogadni, mégha semmi kivetnivalót nem is találok bennük. Egész egyszerűen, mert nem vagyok híve a személyi kultusznak. :)))
Viszont, amennyiben ezek az elvek valamilyen ősi téziseken alapulnak, melyek talán mára már elértek bizonyos "tudományossági szintet" meret arra érdemesekké, érettekké váltak, akkor az előttem hitelesebbnek tűnik.

Ezzel együtt tiszteltem mesterednek, hogy ékes tanubizonyságát tette felvilágosult, széles látókörének és nem intézte el dogmatizmussal és stílussoviniszta megnyilvánulással. Ez mindenképp figyelemreméltó és követendő hozzáállás.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: PINGYI (5356)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.04 0 0 5392
Bassman, Wazull:

Hájtok,

Engedelmetekkel, belepampognék kissé a katak, formagyakorlatok polémiátokba. :)))
Adalékként, idéznék a TWCK magyar weboldaláról, Juhász mester gondolataiból. (Bár ez szerintem általánosan elfogadott nézet a TWCK-n belül.) Bocsi előre is, ha kissé sok lenne.

A leírás a Wing Chun formagyakorlatairól szól. Néhány technikai részletet kihagytam, tekintettel a japán stílusok képviselőire, akiknek ez tutira kínai lenne. :))) Lényegében a formák tartalmi, filozófiai megközelítése miatt idézném. Szerintem ebben benne van minden, ami a kínai és a japán formagyakorlatok között különbség, de szerintem, még közös vonásokat is felfedezhet rajtuk a figyelmes szemlélő.

---
Siu Lim Tao (Kis Ötlet Forma) a wing chun első formagyakorlata. Betekintést nyújt a kezdő tanuló számára a stílusba. Ez a forma adja a tanuló számára a szükséges alapokat. Megtanítja a helyes állást, testtartást, az alaptechnikákat és a légzést. Fejleszti az egyensúlyt és a koncentrációs készséget.
A Siu Lim Tao sokkal inkább tréning semmint harci forma. Gyakorlása során a tanuló
mozdulatlanul áll a stílus alapállásában. A lábak, a test és a fej mozdulatlan, csak a kezek hajtják végre az alaptechnikákat. A forma szimmetrikusan gyakoroltatja a mozdulatokat mind két kézzel. A technikák gyakorlása során a tanuló megtanulja a tökéletes formát és a szögeket. Izolálja a technika végrehajtásához szükséges izmokat, és megtanulja a mozdulatok energiájának maximális fejlesztését. Ellenőrzése alá vonja az egész testet, fókuszálja a tudatot. A technikai képzés mellett a stílus alapelveit is rögzíti, megtanít a helyes légzésre, fejleszti a periférikus látást és a belső energiát.
...
A gyakorlat során a mozdulatok rendkívül lassan kerülnek végrehajtásra. 3-4 perctől akár egy óráig is tarthat ez a szakasz. A második és harmadik szekció már jóval dinamikusabb, az egyes mozdulatok teljes sebességgel kerülnek végrehajtásra. Az alaptechnikák elsajátítása, a korrekt testtartás és struktúra kialakítása mellett még egy nagyon fontos szerepe van e formának - elsősorban az első szakasznak - a belső energia fejlesztése.
---
Chum Kiu (Hídkeresés) a wing chun második formája a megnyitás időzítésére utal. A tanuló a
forma gyakorlása során megtanulja, mikor és hogyan vegye fel a kontaktust ellenfelével. A forma megtanítja, hogyan lehet változtatni a küzdőtávolságot. Megtanítja a stílus alapvető lábmunkáját, az oldalsó lépést, a hosszú lépést, a körző lépést, a "T" lépést, a fordulásokat és az állások cseréjét. A forma kulcsgondolata a Sil Lim Tao által felépített struktúra megőrzése mozgás közben, illetve az ellenfél védelmi struktúrájának áttörése, és hídjainak kontrolálása. Bemutatja a középvonal megőrzésének és cseréjének jelentőségét, megtanítja, hogyan nyerhetünk energiát az állásból, a lábmunka, a csípő, a test és a kar mozdulatának koordinálásából. Gyakoroltatja a Sil Lim Tao technikáinak kombinációit, megtanítja a magas; a közép-; és a mély bong sao-t, a lop sao-t, a yat sao-t, a po pie jeung és egyéb taktikákat, az egyenes rúgást, az egyenes és az oldalsó rúgás kombinációit.
Megtanítja mozgatni a Sil Lim Tao forma gyakorlása során fejlesztett energiákat.
---
Biu Jee (Rámutató- vagy döfő ujjak) a wing chun harmadik formája. További lábmunka és rúgás kombinációk mellett magába foglalja a wing chun döfő ujj technikáit, a különböző könyök technikákat, a kwan sao és a grun sao kombinációkat. Megtanítja az ellenfél struktúrájának áttörését, illetve azt, hogy hogyan szabadulhat a gyakorló, ha hídjai csapdába kerültek vagy a védelmi struktúra felbomlott. Megtanítja a döfő technikák használatát az ellenfél gyenge pontjai ellen, és felerősíti a gyakorló hídjait.
A Chum Kiu gyakorlása során megmozgatott energiákat megtanítja alkalmazni.
---

Ennyi az idézet. Idézhetném még a fababa formát, a fegyveres formákat, de akár a chi sao gyakorlatokat is. De sok lenne. És a lényeg ebben is benne van. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért kiemelném a fontosabb részeket.

1. A forma segít elsajátítani a tanulónak az alapokat: helyes tartások, állások, szögek, mozdulatok stb.

2. Készségeket fejleszt: egyensúly, koncentráció, koordináció, gyorsaság, pontosság, helyes légzés, periférikus látás stb. Itt jegyezném meg, hogy a pontosság kérdése már némileg gyakorlatias megközelítése és értelmezése a formának. Ugyanis a pontos végrehajtás elsajátítása segít a technika harci alkalmazásának tökéletesítésében is.

3. Belső energiákat fejleszt, és segít azokat a megfelelő szinten tartani, és a megfelelő helyre koncentrálni. (Lehet, hogy korábban már említettem, de páldául az első formagyakorlat megfelelő kivitelezésben felfogható chi kung gyakorlatnak is. Cheung mester erre már mutatott példát.)

4. Fokozatosság elve alapján mélyíti el a tanuló ismereteit. Ha megfigyeltétek, minden forma leírása a végén azzal zárul, hogy az előző forma által megmozgatott energiákat megtanítja alkalmazni. Tehát egymásra épülnek.

5. Ami ugyan nem derül ki az idézetből, de ha összességében vizsgáljuk, akkor egyértelmű, hogy a formákban benne foglaltatik a Wing Chun egész eszköztára. Magyarán, a formák gyakorlásával a tanuló technikákat is gyakorol.

És még néhány saját kiegészítést tennék. Igaza van Bassmannak abban, hogy a formák patternek. Szerintem azonban csak abban az értelemben, mi szerint valóban egy adott mintaként vonultatják fel a technikákat. Egy adott helyzetnek megfelelően végrehajtva, olyan helyzetnek, sorrendnek megfelelően, ahogy azt anno valaki megkreálta. Ettől még nem haszontalan dolgok. Bár a fenti idézetben nem jelenik meg, de mi speciel harci értelmezésben is vizsgáljuk edzéseken a formákat. Természetesen nem teljes folyamatában, hanem kiragadott technikák egyedi értelmezésében. (VINGCSUNOSOKNAK!) Például az SLT harmadik szekciója, merítő kéz - hasító kéz páros. Tipikusan "bambuszkéz" technika. Vagy harmadik szekcióban (második szekció "Buddha háromszori üdvözlése" sorozat lezárása) a pak sao - pan sao páros, ami tipikusan egy "lehulló falevél" technikaként is felfogható. Sz'al kaphat egy forma harci értelmezést is. És ezzel együtt azt kell mondanom, hogy Wazullnak is igaza van, hogy a kata (formagyakorlat) életszerű értelmezést is kaphat.
Sőt, még Kijonak is igazat kell adnom néhány dologban (bár nem szivesen teszem :)))), amikor azt írja:

"japanban sokfelet mondanak a dologrol....,ahany mester annyi kata...es a fontossaga is mesterenkent lehet eltero. (A mesterenkent alatt mindig mas-mas stilust es nem egy stiluson beluli mestereket ertek)
-Ezert igy fogalmazok: Amennyiben stilusunk tradicionalis alapokon nyugszik a kata elengedhetetlen dolog. Tehat a Kata gyakorlasa nelkul vagy annak elsumakolasaval lehetetlen megerteni a stilust es amit az atadni,nyujtani kivan.
-Nem tradicionalis iranyzatoknal nem feltetlen szukseges hangsulyt fektetni a katakra,es azon sem kell csodalkozni ha az ilyen iranyzatoknal katak egyaltalan nincsenek.
- Na,de ha mar katak vannak,akkor az stilsuonkent fogalmazandoak. (Teved aki azt hiszi,hogy a kata ugyanazt a celt kell szolgalja minden stilusban...) "

Bár attól még szerintem nyugodhat egy stílus tradicionális alapokon, hogy nincs benne formagyakorlat. Ugyanis csak egyetlen adalék, hogy az ősi vingcsunban, amit még jóval Yip Man előtt tanítottak egyáltalán nem is volt formagyakorlás. Ez egy elég újkeletű "tradíció".

Üdv:

Lui-GHOST

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!