Nagyon fura...én is érdi vagyok és tegnap 12:11kor még emailoztam Lacmannal hogy akkor szombaton egy barátjával jön át hozzám megnézni az eladó kerékpárjaimat.
Találtam itt a dobozkáimban egy (?) WM csengőt, egy pumpát, egy szép fényes Bosch dinamót, egy nőire való szerszámost (ez lehet hogy, 50-es évekbeli, de formailag jó...) Persze mind rozsdaboglya, el kell vele bíbelődni kicsit, de hát a veteránosnak néha koszos a keze... Pont télire való feladat. :-)
Nyereg jelenleg nincs olyan ami rá való... pumpatartó lehet, hogy van majd holnap megnézem...
Ezzel szeretnék hozzájárulni a projekthez, ne sértegess postaköltséggel... ;-)
Jártam már úgy én is, hogy nyavajogtam itt egy kicsit, aztán jött egy csomag... csak úgy...
Na ezért nem kell kapkodni a vaterán... a névtábla is ki volt már készítve... :-)
Akkor majd utólag elszámolunk a feladási díjjal, mert csak a fák postázására küldtem pénzt.
Hogy mi?
Hátsó lámpa, macskaszem, nyereg, pumpa tartó, pumpa, szerszámos táska.
De vasárnap még változhat, csökkenhet a lista.
És még gumik.
De azokat majd veszek, csak most nem akarom már sokkolni a nejem, mert csak.
Erre a csengő utalásra is azt mondta, hogy ott van az a kolomp, meg lát ott vagy két csengőt. Nem elég?
Az a bajom, hogy ezekről a kiegészítőkről nem tudom, hogy mennyire illeszkednek korban a kerékpáromhoz. Az nem baj (gondolom én), hogy nem ezzel a kerékpárral jöttek ki, de abban a korban, amikor készült, lehetett kapni.
Ezért kérdeztem volna a csengőket is. A nyeregnél sem bánnám a segítséget.
Türelmetlen!!! :-) Dinamó van itt, abroncs is jónéhány, csak azt macerás postázni... (szögletesre kell csomagolni) Akkor dinamót NE vegyél pénzért!!! Küldök egyet a markolatokkal. Abroncsot nem küldök... nem csinálok a kerekből kockát. Mi hiányzik még?
Vasárnap megyek ahhoz a minden gyűjtő emberhez. Kitolok egy pár darab kerékpárt, ha jó idő lesz és felteszem a képeket. Azt mondta van neki abroncsa is a kerékpáromhoz. Nyereg és dinamó is. Bár azt mondta, hogy van, de kérdéses, hogy működnek-e?
Ha nem, az sem érdekes. Azok vannak a vaterán. 5000.- körül.
A kerekek lesznek sokba. Küllőzés, festés. Még az abroncsok színét esetleges csíkozását is ki (meg)kell találni. A tél a gyűjtögetés időszaka lesz és legfeljebb a krómozás.
Bár a veteránhoz nincs köze konkrétan, de kettő nappal ezelőtt a bringa család bővült egy Scwhinn Csepel Budapesttel... :) Masszív, erős, nagyon korrekt járgány. A váznyaktáblája (vagy ezeknél minek is nevezzem, embléma, logó, stb.) domború, kézzelfogható embléma, ellenben ahol először találkoztam ugyanezzel a típussal ott csak egy sima matrica volt ugyanez az "embléma"... gondolom a mostani, valóban emblémának nevezhető a régebbi fajta.
Készülget a Timea, még a kormánymarkolatok, és a gumik vannak hátra. Ja, és a lánc, a saját WM-et kapja vissza, már biztos jól összeszokott a lánckerekekkel. Papuka Szaki által frissített ülésbőr is felkerült, valószínű nem rávaló, de így jutott hozzám, ha már a történelem összesodorta őket, maradjon. A sárvédők és a felnik újra lettek festve, azok menthetetlenek voltak, a többi eredeti festés, matricákkal, csík maradványokkal. Gumikat megrendeltem rá, ha összejön, az ünnepekben újra futhat egy tiszteletkört a masina!
A 63148-as hozzászólásodban pedig a fölső képen szereplő rögzítőbilincs az új Weiss Mannfréd ,,Superior,, típusú láncvédőhöz való.
Ez a láncvédő és a hozzá tartozó rögzítőbilincs harmincas évek közepétől jelenik meg a WM ,,Superior,, termékcsaládban, és lassan váltja az un régi típust (és régi bilincset egyben)
Azt a fajta láncvédő rögzítő megoldást én már sok WM-en, Csepelen láttam, van is itthon pár darab biztosan... de lehetséges, hogy más/külföldi márkákon is ilyet alkalmaztak.
No még egy kérdés, és ígérem, ma már nem lesz több. Nézegettem az itthon lévő régi gumikat, van két gumifalcos, de azok csak alkalmi gurulásra lennének jók, már javítgatva is voltak. Drótosak viszont átesnek ezen a régi felnin. 28-as mindegyik. Van valakinek tapasztalata, hogy mit lehetne feltenni? Bocs, ha már volt róla szó, de nem emlékszem, hogy olvastam volna.
˝Bicikllizés˝ közben sorra akadnak a kezembe az alkatrészek! :-) Most éppen ez a már hiánypótolt ülés, kérdezem, hogy ismertek-e kárpitost, aki tudna erre huzatot készíteni? Sajnos az eredetije egyáltalán nincs meg, hogy mintát tudnék adni egy helyi mesternek.
Köszi! Közben megoldódott a kérdés, a padláson találtam mindkét fajta láncvédővel szerelt bringát. Érdekes, amit a Steyr-ről mondasz, mindkét fajtát öreg, padláslelet Csepelen találtam, persze cserélhették is, csak a rendszerváltás előtt nehezebben juthattak nyugati alkatrészekhez.
Én is arra gyanakszom, de nem jövök rá, hol volt, és nyoma sincs a vázon a bilincsnek, ráadásul az anya is leszedhetetlen, el van verve a menet vége, le kell majd vágni óvatosan, és újrametszeni. Tehát leszerelni sem tudtam volna. Ez valahonnan máshonnan kerülhetett a dobozba.
Hogy hogy próbálom helyrehozni? :-) Kb. sehogy. Festés után össze is raktam. Majd egyszer, ha már viseltes lesz a fényezése, évek múlva, mittudomén. Újra kéne az egészet csinálni. Majd... Ha lesz kedvem.
Egy kis segítségre lenne szükségem...kerékpárt szeretnék feliratozni,de nem a matricás módszerrel hanem festve lakkozva.esetleg közületek csinált már valaki hasonlót,itthon kivitelezhető??
Rakosgatom össze a HB Timeát, a hátsó keréknél elakadtam, kellene a küllő mérete, a gumifalcos felni és hátsó agy (Gránát), megköszönném, ha valaki elárulná a hosszát!
Szia, tudom hogy nincs rendben, az előző lámpánál is már ilyen hülyén nézett ki... akkor ferdült el, amikor az előző Orion lámpánál képesek voltak csak azért is bele gyömöszölni a fékpálcát a tartóba, így bár a féket aligha lehetett használni + deformálódott is, de legalább elfért a tartón belül. Megnéztem mit tudok tenni vele, egyelőre nem sok megoldást találtam...
A táska hogyan lehetne a lehető legjobb? Ahogy láttam a korabelieken - eddigiek alapján - olyanok voltak, amik a váz és vázcső sarkában foglaltak helyet. Sajnos külön se ilyet, se csengőt, se ülést nem ad el senki, pedig kb. 10 eladót kérdeztem különböző oldalakról. Max. bringával együtt adják.
Csabi975: hmm, sajnos nem kompreszorral lett fújva... :( Az alapozó is kb. csak két réteg lett. Hát ilyen lett az első munka... több talán nem is várható... őt szeretném egyelőre rendbe rakni... :) Neked jelenleg hogy sikerült a festés, hogyan próbálod most helyrehozni? Lehet hogy nekem mégegy réteg festék plusz lakk is elég lenne... vagy ha nem kell festék, legalább a lakk ne maradjon már ki... így legalább ez a bringára is kicsit patinás lesz, nem annyira steril. :)
Madzagos: mestermű a szerkezet és a festés is... :) Komolyan, ha lehetne ilyet kapni azonnal szereznék egyet... boltok polcaira is kerülhetne mint "felni festő és csíkozó"... vagy egy ilyennel már túl egyszerű lenne az ember dolga? :)
Így látatlanban nehéz megmondani, hogy javítható e a hiba a vázon vagy sem. Az enyém elég lepusztult állapotban volt, az alsó vázcső hosszában elrepedve 30 centit, illetve teljesen ki volt törve a középcsapágy házból, illetve a fejcső muffja is repedt volt. Közel másfél évet gondolkodtam rajta, hogy megjavítsam e ( elég "fiatal" a váz ), de úgy döntöttem megmentem. Az alsó csövet a hosszanti repedésnél megforrasztottam, esztergáltam egy betétcsövet amit a középcsapágy házból betoltam az alsó csőbe, így fixen tartja. Majd szépen végig forrasztottam, illetve a fejcsőnél is megfuttattam. Tökéletesen tart!!
Illetve ha rákérdezel a már említett szakiknál, akkor a hegesztés helyett inkább a forrasztást kérdezd meg, mert morogni fognak ;)!!
Színkód? Az egészet festenéd újra? Mert, ha igen, akkor, ha esetleg nem pont olyan lesz az árnyalat, az nem baj. Vagy igen? :-) Újra kéne az egészet csinálni... ?
Én ugye gagyi festéket alkalmaztam sajna, fújtam rá a fémre 3 réteg alapozót, 6 réteg selyemfényű festéket és 3 réteg lakkot. Nem jó! :-)
Autófestékből nem tudom, mennyit lett volna érdemes. Ha kompresszorral lett festve, akkor szerintem 1-2 réteg is elég lehet. Kompresszor vastagon, sokat fúj. Legalábbis az öcsém festett ezer éve Simsont, akkor vastagon ment rá neki.
Van egy Csepel Matartonom, aminek sajnos a középcsapágynál lévő muff elrepedt. Tud valaki budapest környékén olyan acélhegesztéssel foglalkozó embert ajánlani, akire jószívvel rábízhatnám a hegesztését? Illetve mennyire éri meg ezeket meghegeszteni? Nagyon sajnálnám kidobni, sok órám van benne hogy eredeti állapotba hozzam...
Nehéz megmondani az éveket pontosan, mert pl. a Blitz olajlámpád már feltűnik egy 1899-es prosiban is , de árulják még 1930-ban is mint eredeti "Blitz" lámpa...
.
A "Nirona" jónevű német cég volt.
Egy hasonló karbidlámpa van a 36-os Láng katalógusban:
A dinamódhoz hasonló látható a 41-es Párisi Áruház katalógusában:
de semmi esetre sem Bosch, mert annak nem volt oldalkivezetéses dinamója...
A billentő fülek felszerelése a 40-es, 50-es évekre jellemző....
Egyből az események fül alá vitt az utam, de ha nem találtam volna meg, egy ilyen minden-egyben oldal akkor is hasznos, szóval köszönöm mégegyszer. :)
A festék témához hozzászólva: amivel mi fújtuk, az nem a tipikus bolti katyvasz, hanem autó festék, ahogy Bendegúz Szaki is mondja, hogy azzal kellene. Itt a gond azzal lehet, hogy nem lett elég réteg rá fújva, sajnos... :( Gondolom utólag ezen már nem lehet javitani...?
Színkód alapján kérhetek ugyanilyet, mondjuk a bácsi aki foglalkozott vele már nem hirdeti ezt a mesterségét, de ez talán áthidalható, a megvalósítás a kérdéses.
Ezt a festék - lakk témát akkor majd megérdeklődöm a későbbiekben máshogy is, a szovjet bringa pihen a legtöbbet egyébként is. :) Néha kicsit megforgatom a kerekeket, fújok bele, "portalanítom". Szebb időben használtam, leginkább nyáron, amikor még nem volt meg a többi gép/azokkal kellett foglalkozni. Most hogy van választási lehetőség inkább a kevésbé féltettet használom, bár ez sem helyes kifejezés, szerintem mindannyian ugyanannyira féltjük a bringákat, inkább azon múlik hogy melyik amelyik közlekedésre, melyik amelyik csak egy kisebb-nagyobb útra használatos. :)
ricsi567: ha készen lesz biztosan nagyon "szép" járgány lesz, ahogy más is írta, majd mellékelhetnél képet, akár arról is ahogy készül... :)
doska: tetszetős! :) Ezen a CSODA feliratos lánckeréken mindig megakad a szemem, annyira jól néz ki, és hihetetlen hogy még erre is ennyire ügyeltek...
No, ma rendezgettem a dolgokat, felkerült végleg a két Madzagos Szaki által készített markolat, illetve visszakerült a táska az ülés mögé. Így már kicsit jobban egyben van a gép... legalábbis számomra. Sok kis apróság nagyon sokat számít, úgy látom. :) Egyébként vacilláltam hogy a táska régiesebb/fiatalosabb stílust kölcsönöz, de élőben mintha kicsit öregítene, úgyhogy felkerült... A Bosch dinamót elfelejtettem fényképezni, de a lámpa is felkerült, őt lekaptam. Kicsit ferde a "vezetői ülésből" nézve, egyébként rendben van. Kiváncsi vagyok vajon mikori lehet szerintetek?
Az eladó kolléga aki elvileg régebben itt a fórumban is írt, 30-40-es évekre saccolta. Csatolom a képeket. Ma megvolt egy nagy bevásárlás a géppel egyébként, pár szatyor elosztva két biciklire, plusz a csomagtartó is megtelt.. még így is használható hogy ennyire foghíjas.... :) Igazi régi vidéki érzés volt így haza tekerni szatyrokkal a kormányon, hátul rogyásig pakolva, egy ember a bolt előtti utca sarkon valamiért nagyon bámult, kétszer néztem vissza hogy néz-e még és igen, nézett... lehet elcsodálkozott... hogy min azt nem tippelem, de az üzletnél sok trekking és MTB volt kikötve, talán nem sejtette hogy egy ilyen is előkerül vásárláshoz. :)
Madzagos szaki által készített szilvafa markolatnak egyébként nagyon jó illata van, érdemes lesz már csak emiatt is külön figyelni erre a két darabra. :)
Tetszik a dizájn,de anatómiailag megbukik.Próbálkozz,mert előbb -utóbb sikeredik.A villaszög is talán nem az igazi ,de az egyenesfutása biztos jó.Csak nehéz lehet a kormányzás.
Bosch-okon szerintem mindig van márkajelzés.Ha a dörzskerék müanyag ,akkor még biztosabb ,hogy háború utáni, és nem Bosch. Valaki előbb utóbb felismeri.
Kissé vitáznék" veled..:) Nézd meg a szegecselését,magát a kiképzését a dimangónak! Jóval későbbi eresztés ez,inkább a 40-es évek közepe már! Olaj korai 900-as évek,karbid 20-25' körüli...
Ez így nagyon nem látszik praktikusnak, a mosdó és a tükör előtt/alatt, könnyen kellemetlenül neki lehet menni, belerúgni véletlen lábbal/sípcsonttal. :O
Sziasztok! Én is bemutatnámaz én gépemet, amit -hozzátok hasonlóan- felújítok én is.
Ő egy 1982 Júliusi évjáratú Csepel Csaba Camping.
A története annyi, hogy egy lány kapta meg még gyerekkorában, majd ez a lány felnőtt, a bringa pedig egy defekt miatt elfelejtődött... Kb. 10-15 évet állt fedett helyen, full porosan, onnan halásztam ki én, és bagóért megvettem, elhoztam.
Mindez tavaly volt, akkor még nem találtam hozzá alkatrészt, így csak használodott, kopott a gépezet.
Majd idén megismertem egy embert, aki azóta a "beszállítóm", mert millióegy Campinget újított már föl, és mindhez van alkatrésze. Azóta megindult az újulás útján. Szóval ő az én gépem.
Amiket már vettem hozzá:
Gyári Első-Hátsó Sárvédő, Gyári Hátsó lámpa, kormány (az enyém horpadt), abroncsfék, gyári ülés, Orkán pumpa (az egy fórumtárstól, üdvözlöm őt is, tuti megismer :) ), és utángyártott, de a gyárihoz hasonlító matricák. (Ezek közül még egy sincs a gépen jelenleg, a fotón is a régi alkatrészeivel van!)
Amire még szükségem van: Gyári markolat, Szerszámos táska, meg a váznak egy festés :)))
Ha esetleg van valakinek óccóé gyári Csepel Szerszámos táskája, vagy Csepel markolatja, és eladó, az írjon rám, vagy itt! :)
többek között ,én is írtam hogy mivel kellene festeni a gépet és miért nem a barkács festékekkel.
egyszerűen , kifogástalan minőségi autó festékkkel festeni a bicajokat. és akkor nem kell lakk a festékre ,mert elég kemény lesz ,és elég fényes.
óóóó azok a boldog régi idők ,amikor még barna szén volt a zománc és olaj festékek alapanyaga. amik még a mai napig is hibátlanok rengeteg régi tárgyon .
Linket nem adtam, de gondolom, megtaláltad a weblapon az Események oldalt. :-)
Épp velem kapcsolatban merült fel a festéssel ötletelgetés, hogy hogyan kellett volna. Én alapoztam, rá selyemfényű feketét fújtam, aztán lakk. Az alapozó jól tapad a fémhez, de a selyem nem az alapozóhoz, így érzékeny, könnyen lepattan. Írta is aztán nekem valaki itt, hogy nem átlag festékboltban kellett volna anyagot vennem, hanem kifejezetten fényezők boltjában; már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt a recept, de olvass vissza, vagy keress rá, hátha megleled. Hónapokkal ezelőtt volt, talán idén tavasszal...
Korábban is festettem, akrillal, még az is tartósabb volt valamicskével, mint ez a 3rétegű "ügyesség". Lakktartalmú festékkel fújtam országútit. :-) A gyári festést, avagy annak minőségét/tartósságát nem könnyű koppintani. :-)
Köszönöm a linket és az információt, elteszem az oldalt magamnak, és nem csak a bringás dolgok miatt. :)
Azt hiszem nem említettem hogy merre vagyok, de egyébként 14. és 15. kerület ami szóba jött eddig. :)
A biciklik a lakásban vannak (ha nem itt lennének akkor már több is lehetne, talán majd egyszer, vagy ha végre szabadul fel a pincékben hely), a szovjet gép pedig vidéken egy ismerősnél kapott új életet, már ami a megújulást illeti, elkészülte óta ő is itthon pihen.
Egyébként vele is van gond, mármint a szovjet csodával.. ugye spray alapúval lett "festve", viszont nincs felső réteg, vagy hogy mondjam... tehát mintha valami lakk hiányozna, vagy nem tudom, de jelenleg nagyon sérülékeny. Boltban lehet kapni valamit amivel le tudom majd fújni? Mit keressek pontosan?
Közben a domború üveges Bosch lámpa is megérkezett a Steyr-re, fel is raktam, ha megyek vele majd fényképezem. :) Tegnap az Apollóval mentem kb. egy órát forgalomban a városban, tervezem hogy a téli időszakban is minél többet mozgok majd, dehát mivel mással, mint velük... legalábbis amígy eső, hó nem esik, utána szerintem elő kapom az "igénytelen" MTB-t... :) Egyébként meglepően figyelmesek mostanában az autósok, nagyon terjed a bringázás idehaza is... örömteli. :) És azért nem kevés veterán is megfordul, bár az már ritkább, hogy napi használatra is használják őket.
Köszönöm válaszod, szóval ez az a helyzet mikor várni kell, míg egy masik ilyen gép elö nem kerul.További erdekessegnek szamit nekem a vaz folsocsoven talalt két kis furat a világítás vezetékének az elvezetésére, valamint az ipari csapagyas hajtómü.
Köszönöm hogy hozzászoltál. Abban biztos vagyok, hogy egy valóban igényes bringához sok idő kell, ezért is vágtam bele legalább ilyen szinten, hogy megtudjam miből milyen kellene, ami a korra jellemző volt. Nézegettem a képeket, jó és rosszabb állapotban levő biciklikről is, de egységes képet nem kaptam, egyelőre. :)
Egyelőre csak az alapokat keresem, mi állna neki jól, mi az ami közelíti a régebbi idők állapotát, alkatrészeit.
Peti kolléga is azt javasolta, hogy a felniket ugyanezzel a móddal amit mondtál kezdjem el. A hátsó felnivel biztosan nem lenne gond, de az elsővel továbbra sem mernék próbálkozni, tényleg ramaty állapotban van és párszor már biztosan fújtak rá egy pár réteg festéket, alatta helyenként már felüti a fejét a rozsda. Szerintem szépen lassan elkezdem őket, jutok amíg jutok, aztán maximum kérdezek... :)
Az alkatrészeket én szeretném patinásan hagyni, így lenne meg a stílusa, hangulata. Amennyire lehet megtisztítom az alkatrészeket, legalább ennyire nézzenek ki egységesen. A dinamó feje jó példa és gyönyörű, gyakorlatilag új állapot lett az eredmény, de ha ezen a biciklin valami ilyen szép lenne, már elütne a többi résztől. Az mindenestre tény, hogy nem egy múzeumi darab lesz, nem is szokott sokat pihenni, egy új állapotú veteránt/restaurált idős gépet egyébként én nem is mernék akár napi használatra használni, az országban legálabbis semmiképp, sok veszély fenyegetné azt a sok munkát, szépséget, és nem utolsó sorban pénzt is amit az ember rá fordított, sokszor szerintem hosszú évek munkája alatt. Egyébként ha lenne eredeti Steyr minta alap, alár a felnikre akár a vázra, sárvédőkre, elgondolkodnék hogy belevágok, a régi fényüket mégiscsak akkor kapják vissza - de ez kb. esélytelen hogy ennél a biciklinél valaha is megvalósul. Egy embert találtam akinek ugyanilyen gépe van, valószínűleg eredeti állapotú, de többször kerestem, sajnos előrébb nem jutottam.
Az otthoni barkácsolás az igazi, pláne azért, mert tudja az ember hogy miért dolgozik és mit csinál... de egy lakásban sajnos korlátozottak a lehetőségek. Ha lenne egy műhely vagy garázs, akár kerti rész, már máshogy állna a helyzet.
Említetted a hirdető portálokat és börzéket. Melyik oldalakon érdemes figyelnem ezeket? Örülnék ezeknek, pláne ha élőben is meg lehetne vitatni a felmerülő dolgokat, egyébként is szeretek a régi dolgok között szemezni, és abban is biztos vagyok hogy nagyobb kincseket élőben, sem mint a neten talál az ember... az esélye legalábbis jóval nagyobb az előbbinek.
Nem szabad türelmetlenkedni, de feladni sem szabad. A hiányzó alkatrészek is összejöhetnek, de aki a sült galambra vár, hogy a szájába röpüljön - az éhen marad, ill. alkatrész nélkül...
Bizony venni kell a fáradságot, kimenni börzékre (még vidékre is) figyelni a hirdető portálokat... és lehet, hogy rád mosolyog a szerencse!
Vannak dolgok amiket magad is meg tudsz csinálni, pl. a rozsdás felni lefestése.
Persze nem a rozsdára, hanem venni kell egy régi találmányt: a drótkefét....
Kefélni, kefélni - addig amíg a rozsda el nem tűnik, aztán lehet festeni.
A lyukas sárvédő sem reménytelen, ha eredeti megéri vele piszmogni...
Kicsit használni kell a kezünket, mert amióta lejöttünk a fáról - rájöttünk, hogy a kezünk másra is jó - nem csak az ágba kapaszkodásra:)
No nem erre gondoltam:)) hanem arra, hogyha például veszel egy öreg Bosch dinamót börzén és a felszerelése után rájössz, hogy nem tudod használni, mert csúszik a gumin a kopott dörzskerék miatt...
Ilyenkor nem szabad másik dörzskereket keresni, hanem neki kell állni megjavítani!!
Szerszám kell hozzá és gyakorlás.
Előbbi a boltban, az utóbbi türelem által beszerezhető...
.
és a türelem eredménye:
A láncvédőd csepeli termék, ideiglenesen feltehető, de megjegyzem, hogy sok kerékpáron abban az időben nem is volt láncvédő...
Kicsit elkezdtem a Steyr-t körbejárni, szeretném ha szépen lassan a 80 éves korához méltó alkatrészeket kapna - bár eredeti az már sosem lesz, sajnos -.
Jelenleg egy régi nagy Bosch lámpa úton van, elvileg 30-40-es évekbeli, bordázott foncsorral. Madzagos mestertől megérkeztek a fa markolatok, velük egyelőre hadakozok, de lassan rendben lesznek.
Amit még kiterveltem, hogy a két felnit valamilyen módon lefestem/festetem feketére, ebben tudna valamelyikőtök segíteni? A hátsó felnivel nem lehet gond, a küllők és a minőség is rendben, de az első felnin a küllők egybe lettek festve a felnivel, belülről is rozsdás és hullik róla a festett rész... tehát nem vállalkoznék rá, pláne hogy nem csináltam még ilyet. Harsanyip kollégát kerestem, ő csinálta meg a szovjet csoda kerekeit is, de úgy néz ki hogy egyelőre elfoglalt, sajnos nincs lehetősége ebben segíteni.
Amit még szeretnék majd rá, az egy csengő. A 30-as, esetleg 40-es években milyen csengők voltak? Én ahogy elnéztem a régebbieken kissé lapos, egészen nagy darabok voltak. Kerestem eladót belőlük, egyelőre nem találtam.
A sárvédőkkel is szívesen kezdenék valamit, ezek a Tura sárvédők nem igazán illene ide, bár stílusban nem rossz, de lehetne régiesebb... :) Ez viszont komolyabb falat lenne, ami régies, az már általában lyukas és szétfoszlott, vagy agyon mintázott eredeti, egyelőre ezt a két végletet találtam.
Nyeregből duplarugósat keresek, de egyelőre ez is nehéz szülésnek tűnik. Gondolom ilyen szempontból mindegy, hogy milyen márka, annyira ritkaság számban mennek már.
Kérlek egészítsétek ki ha ti máshogy csinálnátok/más alkatrészekkel, vagy bármi hozzáfűzni valótok van. Úgy gondolom hogy egy vérbeli eredeti veterán sosem lesz, de egy ahhoz eléggé közeli állapotot össze lehetne hozni. Szeretném ha nem csupa 60-70-es évekbeli alkatrészekkel lenne teli, és ez elég sok időt fog igénybe venni mire sikerül mindenből nagyjából korhűt találni, de bízom benne hogy összejön, szépen lassan. Az is lehet hogy az eddigieket rosszul gondoltam, ezért írtam le az eddigieket is.
Ja igen, láncvédőt is keresek hozzá, akkoriban volt valami megszokott stílus, minta, forma? Találtam 1500Ft-ért egy ilyet, ami a képen szerepel, de szkeptikus vagyok hogy ez illene a gépre.
Tegnap Néked is megköszöntem, de MIÉRT NEM MENT ÁT, NEM TUDOM? Úgy hogy köszi szépen!!! 20 Ft-ért ígértek/ db, anyával, de csak januárban. Már nem akarnak idén rendelni. Nem sürgős!!!
Az alábbi megkeresés érkezett ma hozzám, mindenképp szerettem volna megosztani Veletek is. Aki szívesen részt venne a rendezvényen előadóként írjon, és továbbítom a Szervezőkhöz.
Cím: mgyvkvirtualismuzeuma@gmail.com
"Azért kerestelek meg titeket, mert 2015 tavaszán a Tatabányai Múzeum kerékpáros kiállítást szeretne csinálni. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy bemutatásra kerülne egy magán gyűjtemény. Ennek megszervezése jelenleg folyamatban van. Veletek azért szerettünk volna kapcsolatba lépni, mert tervek között szerepel a kiállításhoz kapcsolódó egy vagy több előadás is. Ha lenne köztetek akit érdekel a dolog, hogy előadást tartson a kerékpár fejlődéséről és más érdekességről, akkor szeretném elkérni az elérhetőségét, hogy kapcsolatba léphessen vele a szervező csapat."
Kérdezném, Tihany kerékpár abroncsot szeretnék befűzni, első ill. hátsó küllők mérete egyforma? Mert ha igen elég csak az egyik küllőt bevinnem mintának. Köszi a választ!!!!
Mármint nem kínai, hanem indiai (tudomásom szerint).
Szomszédok ugyan, de azért mi sem vagyunk sem szlovákok, sem románok, sem horvátok (vagy csak egy kicsit :-)
És azt hiszem, hogy az indiai mint minőségjelző azért egy fokkal a kínai felett áll, ők talán nem spóroltak annyira az anyagminőséggel, mint a kínaiak.
Megnéznék egyszer egy harminc évvel ezelőtti kínai bringát, hogy az milyen anyagokból és kidolgozással készült! Akkor még mindenki azzal járt, vajon már akkor is hulladékgyártásban utaztak?
Az imént nézegettem a veterán kerékpárok múzeomának képtárát és nem találkoztam a felsorolásban egy a tulajdonomba lévő típussal ,az Unió-val.Gondolom ha az Apolló belefér a veterán kategóriába akkor az Unió is.Ez úton szeretném felhívni a T.szerkesztők ,szerzők figyelmét szocialista iparunk eme gyöngyszemére is.Elég jól megmaradt az utókor számára az enyém,érdemes lenne felvenni a képtárba, hogy gazdagítsa azt.Íme néhány kép róla:
Az Atlas-t én indiaiként ismerem (de nem biztos, hogy jól), és a 80-as évekre saccolnám.
A 90-es években egyszer vettem a MÉH-ben egy nullkilométeres Atlas vázat, a láncvédője még a gyári papírban volt. Volt belőle vagy öt a telepen. Hogy azok hogyan kerülhettek oda, és miért ilyen formában?
Szia! A 38-at ki és miből merítette? Nem lenne baj a bringáról egy "egész alakos" sem...:)! A pedálok biztos a "mai kor" termékei...A lánckerék mögötti fedélke és a kontrakar együtt öregedtek,de az agy fiatalabb szerintem a bringánál...Ezért is lenne jó látni mindkét felnit,mindkét agyat...
Vásárolnám ezt a Triumph kerékpárt.Állítólag 1938-as. Érdekelne,hogy pontosan mikori évjárat, ha tud valaki segíteni. Sürgős lenne :) Karácsonyi ajándéknak szánnám.
Köszönöm!
Ezt a sárvédőt pedig ma vettem. Érdekelne, hogy mikori és milyen kerékpáron volt. Ha szüksége lenne rá valakinek -tiszta újak - megegyezhetünk.
Tweed run. Általában tavasszal és ősszel szokott lenni egy-egy felvonulás a Pántlika presszótól indulva, de az utóbbi 1-2 évben akkora az érdeklődés, hogy már nem csak ez a kettő van, hanem több alkalommal is. Ami pedig az itteni szereplését illeti az eseménynek (amiért én sem elítettem), az, hogy elsősorban a ruházatot nézi a zsűri (többek között Siklósi János szaktársunk), csak ezután a gépeket. Tehát a technikai megfelelés nem feltétel. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom legalább a megtekintést, mert nagyon látványos.
Néhány nappal ezelőtt hallottam egy kolléganőmtől, hogy volt, illetve szokott lenni "vintage" kerékpáros felvonulás a Városligetben. Korhű ruhákban, 20-as, 30-as évek.
Rákerestem és azt találtam, hogy május 31-én csajos, illetve október 19-én (talán akkor) is volt.
Hogy lesz-e jövőre, nem tudom még...
Itt én nem emlékszem, hogy valaki említette volna. Ti tudtok erről/ezekről valamit? Valaki innen ment ilyenre már?
Iklad abban az időben nem is kicsit fejlődött . az ország egyetlen települése ahol kevés kivételével szinte minden ház 2 vagy 3 szintes és minimum szintenként 100 nm vagy azt meghaladó méretű.
Ráadásul igen ritka az erdősége is. Ritkaságát az elhagyott rakéta bunkerek adják ,már amit még nem temettek be.
Szia! A bringád a Raleigh által gyártott B.S.A. (57-ben vették meg a bringagyártást a B.S.A.-tól) és a benne lévő hátsóagyat 1987-től gyártották. Remélem így közelebb kerültél a válaszhoz.
Az Ipari Műszergyár építését valóban 1951-ben kezdték el,
de az első esztergagép vagyis maga a TÉNYLEGES TERMELÉS 1953 JANUÁRJÁBAN !!! INDULT EL A GYÁRBAN.
,,Nagyobb sikereket ért el a kommunista államvezetés az iparosítással, az erőteljes, de gyakran erőltetett iparfejlesztéssel, ami a Rákosi korszakot jellemezte,,
Szerintem elég egyértelmű hogy ez az említett erőltetett fejlesztés melyet az Iladi Műszergyárban is végrehajtottak a Rákosi korszakban legkorábban csak 1953 UTÁN történhetett meg, ha maga a gyár 1953-tól készített bármit is még ha adott esetben akár egy ,,vaskalapos pedálról,, is legyen szó.
A lényeg 1953 távolról sem a Weiss Manfréd-NIK korszak, mint ahogy a ,,vaskalapos pedál,, sem.
Az "IMI" valószínűleg az "Ipari Műszergyár Iklad" rövidítése. Ezek szerint ott is gyártottak kerékpáralkatrészeket egy rövid ideig.
Iklad Wikipédia oldala alapján nagyjából stimmel a korszak is:
"1951-1953 között épült az Ipari Műszergyár, amely eredetileg hadi célokat (is) szolgált. A fénykorában 4.000 főt foglalkoztató ipari üzem gyökeresen megváltoztatta a lakosság életét. A hagyományos parasztfalu néhány évtized alatt korszerű ipari-mezőgazdasági településsé alakult át."
Ha igazi a vázmatrica (és miért ne lenne az:) akkor ez egy angol BSA (Birmingham Small Arms) kerékpár. Sajnos a képek alapján a korát nem tudom megmondani.
Hát. Az a helyzet hogy az általad "kalapos"pedálnak nevezett pedál típus az eddigi leletek alapján (amelynek mennyisége mára azért nem csekély), leginkább a"Rákosi" korszak második feléből került elő. Én azt gondolnám hogy ez a pedál típus mindenképpen inkább a "Rákosi"korszakhoz, s talán még a korai "Kádár "korszakhoz köthető.
Eddigi tapasztalataim szerint ez nem lehet a NIK jellemző pedálja.
A NIK korszakban kétféle pedállal találkoztam az elmúlt években . Az egyik a tipikus WM pedál menetes (WM beütős) kupakkal, -áttört pedáltesttel.
A másik az egyszerűbb kivitelű peremes kupakkal (WM beütős)ellátott pedál, melynek pedálvégei már nincsenek áttörve, egyébként a képen is látható pedáltesthez hasonló.(csaj hát a kupak teljesen más)
A korai "rákosi "korszakban egyébként pont ezt az egyszerűbb kivitelű WM pedált használják , csak ekkor már a kupak végében nem WM , hanem RM beütés látható.
Tehát szerintem ez a pedál (amit te kalapos pedálnak nevezel) már pont az az időszak lehet, amikor a pedál kupakról eltünedezik a "Rákosi" korszak jellegzetes motívuma.
Helló mindenki..ezt a bicót tegnap vettem ,és érdekelne hogy tudja-e valaki itt a fórumon,hogy milyen gyártmány ,milyen idős stb stb...segítségeteket előre is köszönöm..
Mikulás napja van és én ugyan nem raktam ki a cipőmet, de akaratlanul is "ajándékot" kaptam - ezt megosztom veletek:))
A gyerekkori szokásaim megmaradtak - legalábbis az, hogy piszokul kíváncsi vagyok, hogy egy tárgynak milyen a belseje....
Így került az utamba ma egy öreg kalapos blokk (block:) pedál és hát persze nem bírtam magammal és szétkaptam:
elsőre semmi különös, ennek a kalapja még vas
(vaskalapos:)
Hanem ahogy tisztogatom a "B" túloldalát, hát valami beütés, még ilyet nem láttam:
Szerintem: I M I - azaz Ipari M I nisztérium....
Ha ez igaz, akkor őkelme a NIK korszak "gyermeke, mert a Ipari MI a Nehézipari Központ eleme volt... 1947 és 1950 között..
Valakinek piszkálhatta a szemét a korábbi WM beütés és ezt kreálták bele....
Pedig akkor még a WM jel is ott volt a NIK alatt.
De hát a pedáltengely beütéssel lehet igazán "pedálozni":))
Előkerestem még pár hasonszőrű pedáltengelyt amikben "B" vagy "J" jel volt, de IMI-ből csak egy van, viszont találtam egy WM -est is (nem is vettem addig észre:)
.
Ennek külön érdekessége, hogy a golyók helyett egy megzsírozott hajlított drót volt a pedálban....
Tanyavilágban azonnal meg kellett oldani a kérdést, ha probléma volt - drót pedig minden házban volt:))
Ma szétszedtem egy kereket, egy 43-as Torpedo agyas dolgot, az utolsó kis bizbaszig 43-as F&S és érintetlen jó álapot. A kosztól nem látszott de a kontrakar okozott egy kis meglepetést..
Eladó női tihany brinyó feltárt állapotban, 1971 ből csere beszámítás érdekel háború előtti cuccra...psze kár is ezt kiírni mert senki sem ad oda úgyse semmit abból az időből, namindegy.
Az adott link alapján rákerestem, de szeretném, ha ti azonosítanátok be a kerékpár korát. és még ha valamit tudni lehet róla. Az én ilyen ismereteim gyengécskék. A krómozás miatt megálltam. megjön a kormány fogantyú és összerakom. Valószínűleg tavaszig megáll a projekt. Már csak azért is, mert hívtak dolgozni, meg megyek csavarogni is.
Szegecstáv 99 mm
Szám: 38068
A muffok képei rosszak lettek, ha kell, akkor majd holnap. Szerintem a sárvédők és a kerekek említésre sem méltóak.
Szia köszönöm a választ ....de tényleg még nehezebb lett a beazonosítás ...Ezek közül szerintem a Montara hasonlít a legjobban ...még egyszer köszönöm. Üdv Zsolti
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, lehet hogy nem is rossz az okoskodásod. Erröl a mozaikszavas rövidítésekről már hallottam, csak nem gondoltam rá, hogy itt is használhatták.
Én a muffolás "primitívségéből" már arra gondoltam, hogy talán nem is német gép?
A betű és szám vázszám a németeknél járatos volt? Én még nem találkoztam vele.
A Szojuz-35 űrhajó Valerij Nyikolajevics Kubaszov ezredes, és első magyar űrhajósunk Farkas Bertalan századossal a fedélzetén 1980 június 3-án tért vissza a Földre.
Ünnepélyes fogadásuk részeként a Csepeli gyárba is ellátogatott a két asztronauta, ahol teljesítményük elismeréseként többek közt a magyar ipar külföldön is megbecsült egy egy termékét kapták ajándékba.
A csatolt videó csak említést tesz erről az eseményről ( 1 : 52-nél ).
Az elhangzó mondatot annyival egészíteném ki hogy egész pontosan két db ,,Csepel-Camping,, típusról van szó melyet nem lehet kérdéses, joggal megérdemelhetett a két kiváló kozmonauta nem mindennapi feladatuk végrehajtását követően.
Az elhangzó egyetlen mondat elgondolkodtató.
Fogalmakról mint elhivatottság, tettrekészség, teljesítmény és jutalom.
Remélem Csepel szimbolikus ajándéka hosszan és megbízhatóan szolgálta életüket.
Megtisztelő és örömteli hogy a Csepel Vas és Fémművek része lehetett a történelem egy röpke megismételhetetlen és egyben felemelő pillanatának.
Szia Szaki! Ez ilyen formában engem nem illet meg - felelősséggel is jár :)) -, téged és jópár másik személyt a fórumban viszont igen, de köszönöm a megtiszteltetést! Elnézést a kis kitérőért...! :)
Tehát legjobb tudomásom szerint a 09-es kód volt feltüntetve, és Harsányi Peti kollégával nem is gondoltunk erre amit írtál, amikor ő segített szét és össze, helyre rakni a hátsóagyat.
Ez egy olyan helyzet, olyan információ, amire valóban mondhatom, hogy mindig tanul valami újat az ember. Talán rajtam kívül is egy páran - köszönöm! Ha nem is most, de ki tudja, évekkel később is lehetséges hogy valaki pont ilyen témában szeretne választ találni. Akár csak a kis 09-es jelölésre... azért ahhoz képest hogy milyen/mennyi információ állt rendelkezésre a téma megnyitásakor, erre szerintem nem gondolt senki. Nagy cipőben jár már ez a "fanatikusság" és szeretet, ami a veterán kerékpárokat övezi.
Furcsa, hogy 1909-es konstrukciót használtak egy 1934-es agyban. 25 év alatt nem találtak kedvezőbb lehetőséget ha jól értem. Ez mai szemmel nézve is bámulatos lenne.
szlaci01 kolléga! Nagyon szép darabok, gratulálok! Külön tetszik a háttérben a doboz stílusa, kopottsága, múzeumi darab lehetne az egész pakk dobozostul. :)
Gondolom a kérdés a fékalkatrész kérdés hozzám szólt? Újak a fékdobok, csak sajnos az eddigi tárolás nyomai látszanak a belsejükön, felületi rozsda formájában. De tökéletesen eltávolítható! Ha érdekel, írjál rám, elméletileg már látható az elérhetőségem.
Nem írtad ugyan, hogy milyen agy belsejében "puskáztál", de úgy érzem, hogy félreértettél picit valamit...
Valószínűleg a Torpedó agyakba beleütött 09 típusazonosító jel okozta, hogy "szeptemberi"-nek gondoltad...
..
A több millió nagyságrendben gyártott kontrafékes Torpedó agyak 90%-a a 09-es
típusjelet hordozza. Ez a több alternatív kísérlet után - legjobban bevált 1909-es
konstrukcióra utal.
Az ilyen agyak alkatrészeinek mindegyikébe ezt beleütötték - valamint a gyártási év két karakterét és persze a F&S jelet ami a gyártó Fichtel & Sachs Schweinfurt-i német gyártót jelöli.
Ezeknek a karaktereknek a helyzete és sorrendje változó...
eladnám női Tihany kerékpáromat amit tudni kell róla jelenleg szétszerelt állapotban van ami hiányzik az a elsőfék 3db szárnyas kerékanya és üléskárpit ezenkivűl minden eredeti alkatrész megvan pl láncvédő nyaktábla piris markolatgumik sárvédőpálcák újragalvánozva alu alkatrészek polírozva stb
Nemrég eladásra kínálták nekem ezt a duplavázas kerékpárt. Számomra igen érdekes, annak ellenére, hogy a vázon kívül szinte semmi gyári alkatrésze nincsen, meg is venném, de semmit nem tudok a típusról. Ebben kérnék segítséget tőletek hátha láttatok már ilyet vagy hallott valaki valamit a márkáról.
A nyaktábláján fordított E betűvel Ekron vagy valami hasonló felirat olvasható amennyire ki tudtam venni. Sajnos csak ezek a képek állnak rendelkezésemre ameddig nem veszem meg. Előre is köszi a segítséget!
Kipróbáltam a paripát. Még nem teljesen kész, hiányzik róla a tulipánpiros bandázs. Régifajta piros kellene rá, ami olyan mint a szigszalag csak jóval vastagabb.
Az első fékezésnél eltört a féktartó csavar -majdnem beleszálltam a hatvani buszba.
Van itt néhány finomság: pl:
KOSTY WIEN = Kosty Kosteletzky GesmbH, Radsport Kosty néven ma is létező kerékpárkereskedő. Valahol azt olvastam, hogy a háború után a Diamant kerékpár és még néhány alkatrészgyártó cég képviselője volt. A nyeregcsőbilincsen található a felirat, a nyereg valószínűleg IDEALE - ennek is a képviselője volt.
Szia Zoli! Köszi a segítséget. Nekem se sikerült kibetűznöm először de fordítva kezdtem, rápróbáltam az ismert utcaneveket. Így a Lőrinc utca már értelmezhető rajta. A fényezéssel szenvedek most. Csak a középtengely 30cm sugarában szép az olajsár miatt, fent pereg le, egy rongyal el lehetne tüntetni az egészet ami persze még megmaradt. Nyomokban ott a zöld-arany csíkozás. Probálom valami lakkal konzerválni és a helyén tartani.
Tegnap órákig böngésztem az újpesti lokálpatrióták lapjait... sok érdekességet tudtam meg Újpestről:))
A régi utcaneveket kerestem, mert én nem Kunii utcára gondoltam, inkább olyanra amiben talán a " Kino" van, de még egy 28-as térképet is feljavítottam, hogy hátha abban lesz.... de akkor mégis az 1. verzió jött be:))
Ha a kerékpár 26-os és falcos kerekek vannak benne akkor egy német gépről van szó
( Onnan tudom az ilyet hogy nekem is ugyan olyan "csavarhúzó" mintájú ölés cső bilincs és a szegecsek sincsenek benne... amúgy a hátsó villa papucsnál a váz számot meg kéne találnod. Nekem ott volt!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kerékpár váz beazonosításához.
Ha azt a feliratot "DAMARA"-nak olvasom, ami korán sem biztos hogy az, akkor a googl szerint eljutok namibiai népcsoportokhoz és ausztrál és ázsiai házi juhokhoz. A hátsó matricán viszont a birodalmi sast vélem felfedezni, ami szintén nem biztos, hogy az. Az ilyen összetételű vázszám nekem ismeretlen. A szegecslyuk távolsága 56 mm. A gépet valamikor Németországban használták. Megköszönöm ha tudtok mondani róla valamit.
Sajnos nincs több infó,a kerületi történeti gyűjteménynél is kérdezősködtünk,de semmit nem tudtak segíteni.A volt tulajdonos elmondása szerint,ott vásárolták a Szarvascsárdánál és a rendőrséghez közel a másik oldalon a Petőfi u.Üllői út saroktól a 3-4dik házban volt a műhely.
A muffolások is eltérnek kicsit, de lehet benne valami. Igaz van több hasonló vázam is, valahogy a kor "sport" váz sémája. Erröl a Dömötör fivérekről van esetleg valami infó?
Érdekes, hogy a patkófék, sárvédők, lánckerék, de még a prizma is ugyanaz... a váz felépítése, a vázszám helye, a hátsópapucs minden stimmel, csak a villa kicsit más, de jellegében az is... No meg az Üllői út - Pestszentlőrinc.... :-)
Segítséget szeretnék kérni a képen látható kerékpár beazonosításában,hátha látott már valaki ilyet.
Amit tudunk róla,akitől van a bringa,elmondása szerint, 1938-40-es évben vásárolták 1 tulajos, Pestszentlőrincen az Üllői úton volt egy kerékpárkészítő műhely,Dömötör testvérek (Dömötör Lajos,ő a fiatalabb) üzlete.
Se felirat,se nyaktábla.Van a váz alsó részén a pedálnál egy 40-es szám(évjárat?) meg egy 28-as(méret?) 216(alv.sz?) ZRP felirat. A hátsó Torpedó agyban is 40-es évj. van, az ülése SHB. Az első lámpa Bosch(1 égős) bosch dinamóval,fa markolatú kormány,olympia patkófék, forrasztott muffok. Szárnyas anyák és fellépő is van rajta.Ennyit látunk,tudunk.
Jól látod, bár nem eredeti a gyűrű, de nem rozsdamentes... sőt, valaha kerékpárként szolgált. Igaz, mint váz...
Most lettek készen a 22-es kormányra való "rozsdás" gyűrűk, egyelőre korlátozott számban.
Jellemzően a markolatok pontosan 22 vagy 25 mm-re vannak fúrva. Ha mégsem menne fel, akkor belül meg kell kissé csiszolni, főként a gyűrű mélységéig. ( a gyűrű felütésekor a fát kicsit összehúzhatja...)
Ha meg könnyedén jár, akkor néhány pötty sziloplaszt... A régi öregek meg papírral hézagoltak, a fa ha rászorul, a levegő páratartalmától kissé duzzad és rászorul...
Szépek, ráadásul már ha az előző hozzászólásban említettem a Steyr-t, már ideje hogy azt a fránya markolatot cseréljem rajta, mert ez így nem az igazi jelenleg... :)
Jól látom hogy a baloldalinak a kis gyűrűje kicsit kopottas, talán enyhén rozsdás is? Mindenképp ilyet szeretnék, szerintem színben is hasonló illene egy fekete biciklihez... tudsz ajánlani ilyesmit hozzá?
Egyébként ezeknek a markolatoknak van valami egyedi módja ahogy feltenni, rögzíteni szükséges, vagy egyszerűen addig csavarom a kormányra amíg teljesen rá nem szorul? :) Nem lenne jó, ha könnyen leszedhető lenne.
Szia! Én ezt félig mondom, félig a szakik egyeztetésével együtt kérdem: lehetséges hogy ez is egy Steyr? A hátsó rész megszólalásig hasonlít az enyémre, elől is van hasonlóság. Persze kérdéses, hogy ezek mennyire egyeznek egy egy márkánál, mennyire lehet csak ezekből adott márkára tippelni.
Sziasztok Az egyik ismerősömnél láttam ezt a vastag vázas kerékpárt sajnos nyaktábla vagy felirat nem volt rajta. Nem sikerült jó minőségű fotót készítenem (csak régi telefon volt nálam) de hátha valaki tud segíteni a beazonosítani. Szegecsek helye nem látszott (megkaparászni nem engedte) ....tudom ,hogy így elég nehéz de hátha valaki felismeri...előre is köszönöm
Sziasztok. Újpesten került elő, és elvileg itt is készítették annó. De volt Stop kerékpár és Motorzománcozó Üzem , Muskovits Ferenc vállalkozása révén. Vázszáma amúgy 3961 és 2 mm-es karakterek. Versenyváz. Lesznek majd bővebb képek.
innétől nézve isteni szerencse hogy nem kérdeztem meg ,mert biztosan csúnyát mondtam volna . némileg osztom az árképzésüket mert amíg lószar van addig veréb is lesz . de ekkora talán mégsem.
Bár vannak akik minden szart eltudnak adni katonai bicajként , egy egy tudatlan emberkének.
de ez legalább eredeti gép volt mondhatni pedálokat leszámítva 100 % ban fajtiszta
eszembe sem jutott , lehet azért mert nem a veteránokra voltam kiváncsi, = örülök hogy végre 99,5 % ban mindent kitakarítottam a portáimról .)= hanem 1 jhonson autó ápolót szerettem volna levadászni .
bicajos témában is csak 1 érdemleges volt , 1 db M32 katonai bringa . ne kérdezd mennyiért árulták ,nem kérdeztem meg mert itt mindenkinek bazi nagy nagyító van a szájukban .
Ez ugyan olyan mint a gyári lánctányér, szóval még a stílusához is nagyon passzol. Megfogom próbálni azzal a mérettel amit javasoltál. Remélem elsőre sikerül összehozni.
Kell számítanod egy láncvonalat, amúgy nehéz megmondani a blokkhoszt. Vagy ha ez nem megy akkor szemre kell próbálgatással nézni a lánckeréktávolságot a láncvillától. Meg monoblokkok között is van amelyiknek a kúplása meredekebb, tehát nem csúszik fel annyira a kar, vagy a kinyúlásuk is változhat...
Ha józan parasztival gondolkozol, és a négyszöges tányér ugyanolyan mint az ékes. akkor általában a z ékes tengely hosszától 10-15 mm-el kell rövidebb blokk.
Nem hoztál fényképeket? Ha elmegyek az új ismerősömhöz, kitologatom a veteránokat az ólból és lefotózom őket. És még mennyi régiség. Leápolva minden, száraz helyen tárolva. Sok minden rendszerezve.
Van egy Túra Csepel kerékpárom. Az ékes hajtómű és a középcsapágy már a sírba visz és kiszeretném cserélni, egy négyszögtengelyes monoblokkra, de nem tudom hogy mekkora tengelyhosszúságúra lenne szükségem.
Ha valaki csinált már hasonlót az kérem segítsen!!
Van megoldás.......a kormánycsapágyat kell oldani....és a villa menetes részét melegíteni kell ! Majd jön a vascső---régi csákány nyele, és kis fizikai ráhatás. Felfelé nem ütünk, csak kocsmában.....:D
Emberek! A műanyag kormányfogantyút leszedtem. A nyeregtartó csövet kihúztam. DE A KORMÁNY!!!
Két napja ázik WD40-ben. Elég nagy forgatónyomatékot lehet azzal az ökörszarvval kifejteni, de ba.......ik rá. Meg sem mozdul. Ilyenkor megértem, aki alúról elveri.
Már előre mentegetem magam.
Egyenlőre csak kromofágozom és holnap valami kedvezőbb árú krómozót keresek. Az eddigiek aranyozás árában beszélgettek.
Találtam egy olyan kerékpár és egyéb gyűjtőt, hogy szerintem itt a legnagyobbak is respektálnák. Tőle kapok ezt azt.
Egy kis érdekesség, hogy Lengyel barátaink se maradjanak ki a sorból. A csekély darabszámban importált UNIVERSAL kerékpárok egyike. Igen átfaragott, de mégis jó állapotban. Szép falcos kerekekkel, '38-as Torpedo aggyal, Granat kontrakarral, réz nyaktáblával. Nem túl öreg: 1967-es.
Sajnos nem megrogyás, hanem hegesztés, bár ki tudja hogy melyik a rosszabb. Ezaz hogy nem tudom mi legyen az ár azért kérdeztem. Igen át van festve amúgy, gondolom a hegesztés miatt az egészet átkenték....
Én sem tennék bele síküveget, nagyon bénán néz ki. Esetleg ha van órás ismerősöd, akadhat régi vekkeróra üveg, ami domború, azt bele lehetne tenni, de semmi garancia nincs rá, hogy találsz megfelelő méretűt.... Inkább várj, lesz jobb biztosan...
gumifalcos külső kapható nagyobb gumisoknál Rubena 28 x 1,1/2. Barátságos az ára is 2000 alatt van darabja. Nem gáz ha új gumit teszel rá, használati tapasztalat alapján, semmivel sem rosszabb, gyengébb mint a drótperemes. Ráadásul kézzel is felszerelhető.
Sziasztok ! Csinálgatom a gyerekkori Csepel BMX bicomat,matrica és kormány befogora a szivacs (kék)hiánycikk sajnos. Ha lenne valakinek elfekvőbe igényt tartanék rá :) köszönöm előre is!
Ez a kerékpár felújítás betegség és ragályos? valami fertőzés féleség már mozog bennem. De sok akadályt látok. Először is pénzigényes. Hiába tudok megjavítani ezt, azt nem spórolás.
Crómozást megcsináltatom, majd keresek a környéken.
A festés az sok maszkolást kíván a kettős csíkok miatt.
Azt szerintem egyszerűsíteni leszek kénytelen.
Hanem arra a kérdésre válaszoljatok, hogy a külső gumikat honnan szerzitek be? vagy lesz, ami lesz?
Valamint milyen ismérvek alapján turkáljak az ócskatelepen abroncs témában?
Ennél pontosabbat akkor tudunk, ha megméred a nyaktábla szegecseinek távolságát ( persze egy gépésznek nem kell mondani, hogy lyukközéptől lyukközépig) Ebből talán pontosabban meg lehet határozni a tipust..
Ez utóbbi linken ajánlom figyelmedbe Zsocab szaki precízen felújított csodaszép NIK-jét, ( férfi alutáblás menüpont) Ami akár a te géped férfi párja is lehet... Ez híven tükrözi a szín és stílusvilágot...
A díszítésre lenne ötletem! A kitűzőt a nyaktábla helyére, a hűtőfeliratot az alsó vázcsőre, a varrógép táblát pedig a csengőre ragasztanám. A biciklire valókat nyugodtan felejtsd el... :-)))))) Azok mind márkaidegenek:-)))
Egy barátomnak szeretnék segíteni. Ő nincs fent a fórumon. A képeken látható, Kelemen Márton kereskedőtáblás (ha minden igaz) WM Favorit (nyaktábla szegecstáv: 60mm) 26-os női kerékpárt szeretné elcserélni hasonló állapotú, nyaktáblás, férfi, WM Csodára. Érdeklődni: 30/595-7613
Dehogynem véleményezünk, csak adj egy kis időt... :-) Látod már jönnek is...
Csepel női, Luxus női, NIK női, Apollo női, Graziosa női,Royal Progress tipusok szerepelnek az "N" vázszámú gépeknél (gondolom rájöttél, az "N" nőit jelent) Ez nem jelenti azt, hogy más tipus nem lehet, de eddig ezek kerültek be az adatbázisba...
Ha megérkezett a bicaj mérd meg a nyaktábla szegecsek távolságát és máris beljebb vagyunk a tipus megfejtéséhez...
Ha meg a drótos kerekeket falcosra cseréled, meg felcicomázodd korabeli bazarakkal, (nyereg, lámpa, dinamó, prizma, szerszámtáska, eredeti sárvédő, stb..) akkor f@sza jó veterán... :-)
Persze a szuper fa markolatokat majdnem kihagytam... :-)
Ember! 9 órája tetted fel a hozzászólásodat! Mit gondolsz az összes szakember egész nap arra vár, hogy néhány túlmozgásos újdondásznak minusz 1 percen belül megfelelő színvonalú választ adjon. Várj egy-két napot, akkorra kapsz több választ is. :-)
Valakinek nincs véletlenül dupla rudazatos fékkel ellátott kerékpárja, amit olcsón - reális áron - eladna. Egy jó ismerősnek kellene de csak 30-40 ezer között találok indiai Hero-t.
Komolyra fordítva... Nem publikus a mailed, az enyém igen, a nickemre kattintva előjön... :-) Írj egy mailt majd a kormány mérettel. Egyébként 3000/ pár RM, sárgaréz vagy vas gyűrűvel... Dió, cseresznye, bükk, tölgy és talán éger fám van most...
Ismét egy példány a "csonka" családból. 48 fogas a lánckerék, arra rájöttem a régebbi hozzászólásokból, hogy a "BHSZ" az Barna Endre Szegedet jelent. De akkor miért nem "BESZ"???? A váz tiszta olyan, mint a Csepel Tura, de nyaktábla lyuknak nyoma sincs, a vázszám, meg végképp nem fér bele a képbe. Mindenesetre jó nagy kiadós számokat használtak. Középhajtásház, és az üléscső befogó másik oldala jelölés mentes.
Esetleg valakinek van valami információja, vagy ötlete ez ügyben?? Szívesen venném!
Mondjuk a villaváll és a kerekek sokat elárulnának, de hát az ember ne legyen telhetetlen, nem igaz?
Sajnos külföldre költözés miatt eladó sorba került Csepel Tihany férfi kerékpárom.Rengeteg vadonatúj alkatrésszel,új fűzött króm acélfelnik,vadonatúj fehér szegélyű gumik,Sram T3 agyváltócal szerelve,Brooks B66 nyereggel stb...
Az összes gyári alkatrésze megvan,pumpa,pumpatartó,kerekek,gumik,nyaktábla,láncvédő,ülés...
Egy korrekt ajánlatért vihető a bringa,de csakis egyben.
Faesztergályos ismerősöm nincs. A vasesztergályosok meg (jogosan) rázzák a lábukat a faforgács és a por miatt.
Ráadásul nem lehet érte rendesebb pénzt kérni. Na majd megoldom. Valamikor fúrógéppel esztergáltam fát. Lehet újra nekifogok, de én is ócckodok. Minden tiszta por lesz a műhelyben.
Köszönöm. Nem akarok én ezzel tudományosan foglalkozni. Akkor rögtön a nyerget is el kéne dobni. Amit kinéztem csomagtartó sem korabeli. Festése is külön művészet lenne.
Csak azért tettem fel, mert örülök neki és meg akartam osztani az örömömet.
A fórumozáshoz az itt lévő mesterekhez szólni kicsi vagyok.
Beütőcsésze volt benne, a méretet nem tudom, de biztos nem kompatibilis a mai kerókba valóval:-)) Szerintem 42 mm külső átmérő, vagy hasonló. Megpróbálhatod a monoblokkot is bele. (azt hiszem így hívják ezt az új féle tengelyt)
aki meg nem sajnálja a gumira a 25-30 e forintot szóljon hozok neki .éppen holnap megyek a szlovákokhoz import ócskavasat venni. 1 kis kitérő jó pénzért belefér a büdzsébe .
Zoli bácsi , ,kevesen tudják hogy a gőzgépek megjelenése elöttől kezdődően az 1960 as évek végéig rengeteg nagy teljesítményű gépeket hajtottak meg olyan szíjakkal amiket az általad használt sherfeléssel végtelenítettek . nagyon jó megoldás nincs benne semmi hiba ,és sokkal jobb erősebb és biztonságosabb mint a vulkanizálás .
Sziasztok! Új vagyok ezen a fórumon, igyekeztem átlapozni a már fent lévő dolgokat, de azért nem könnyű több év munkáját végig nyálazni :D! Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ötlet, hogy ebbe a középrészbe milyen szereléket lehetne tenni(modern megoldás is érdekel), semmim nincs hozzá, igy került hozzám Előre is köszi!
Ezen kár vitázni. Egyértelműen, műszakilag jobb a gyári gumi, de ár-érték arányban lehet a házi készítésű jobb.
Aztán ha valakinek csak 5000 Ft-ja van a két gumira, akkor nagyon nem is tud válogatni a két alternatíva közül.
Ha azt is belevesszük a számításba, hogy az ember nem használja minden nap megint a "bohóc gumi" felé billen a mérleg nyelve. Ráadásul nem kötelező Pazolta szaki megoldását választani, mindenki úgy oldja meg ahogy akarja, vagy tudja a problémáját. Megosztott a fórumozókkal egy megoldást, van másik megoldás is, legalább lehet választani.
Én személy szerint tizenkét éve ragasztottam az első külsőmet a WM árúkihordómra, és el kell mondjam nem igazán kérdezősködtem, bár nem is nagyon volt kit. Az elmúlt évek alatt összesen négy darabot ragasztottam össze, tehát meglepően jól teljesített ha elmondhatom átlagosan két-három évet kibírt egy egy ilyen szükség köpeny. Három esetben nem is a ragasztás volt a végzete, szóval megbízható és tartós ez a maszek megoldás. Vannak olyan speciális méretek mint korábban esetemben is hogy kénytelen voltam a 2000-es évek elején ilyen megoldásokhoz folyamodni amikor még egy egy 28-as akkor még BARUM-külsőként ismert köpeny beszerzése is nehézkes volt. Azóta nagyot fordult a világ, újabb nevek is megjelentek néha egészen hangzatosak is, a paletta percről percre színesebb az ember csak úgy kapkodja a fejét a rohamosan bövülő választék láttán.
Aki esetleg komolyan is gondolja 26X 1 1/2 gumiperemes gumi:
ma már könnyen elérhető. Természetesen még mindig vannak kritikus méretek melyek váratnak magukra.
Szerencsére és talán a véletlen műve is hogy mára már sikerült beszereznem ezt a speciális méretet eredeti köpenyben, tehát én már nem bohóckodok tovább.
Apropó ez még azzal a kezdetleges technikával lett toldva, vagy netán sikerült vulkanizáltatni valakivel?
A felirat is magáért beszél. Volt képed, mármint az illesztéséről is?
Unbekannt kérdéskörben lenne érdemes megpróbálni a vázadat.
A karok biztos hogy nem Steyr-ek ezért valószínüleg a közepe sem az.
Ilyen motívum Styria kerékpárokon is szerepel, de ettől függetlenűl még bármi lehet, ezért ne csak a motívumra koncentrálj, mert a szétszedett közepe a leginkább mérvadó, és ez esetben ez az ami a legtöbbet elárulna a vázadról.
RM Sport villád van.Azt most nem tudom a képekről megmondani, hogy férfi vagy női, az a menetes cső hosszától függ. Ez nem kisműhelyes termék, de nem sok maradt meg belőle. Nekem van egy komplett nőim, ill. az egyik ffi Budapestemben is ilyen van. 26-ös kerék kell bele. MGYVK- n vannak képek nézd meg, vagy esetleg privátban én is tudok küldeni. Szép lelet!
A napokkal ezelőtti feltett 60 fogas kerékpár váz,és lánckerék,ügyében kérdeznék.
Hosszas keresgélés után némi segitséggel,talán sikerült a tipust belőni. Steyr nek nézem A netet bujva próbáltam a lánckerék mintáját levadászni,és 1 ugyan olyan mintát találtam,de a lánckerék nem olyan de az 1898-as gép.Az enyém biztos fiatalabb,de ami fiatalabb volt vagy a minta,nem eggyezett,vagy már felirtaozva volt a lánckerék. Tehát a kérdésem az lenne,hogy vázszám alapján hol lehetne belőni az évszámot,vagy Steyr-t hol kereshetnék még a neten 1900-20-ig. Köszönöm elöre is!
Ezt ember nem mondja meg...Kisműhelyes,azon belül igen ritka,hogy van villa sapkája!Szép,előre tolt,jó nagy tengelytávú bringáé lehetett...Kereket próbáltál bele,26"-28"-as?
Valami olyasmi lehetett, vagy morzsoló, de mikor én ráleltem, már elég felismerhetetlen és nagyon hiányos állapotban volt.
Most találtam róla képet, de így sem tudom, pontosan mi ez.
A jobb oldali része valami szelelőnek tűnik, az mondjuk darálóra, morzsolóra nemigen kell, lehet, hogy valami törpe cséplőgép? Mondjuk ahhoz elég munkás lenne.
ezt a gépet egy Kovács Géza úri embernek a lányától kaptam és az ő állítása szerint 1960' években vásárolták a franc tudja hol...
10 évet egybe használták utána meghalt a papa.
Átadták a csepelt a lányának ő meg leszarta... ő is összeházasodot egy Kocsis Mihály nevű emberkével aki eléggé pénz éhes volt és eladta az alkatrészeit és csak váz volt a 90' évekig utána eltellt az idő valahol 2005 fele egy "szellem" vissza hozta a kerekeit és a kormányt + az ülést.
És Eltelt az idő máig amikor jó magam megláttam az utcáról és beleszerettem . Összeraktam
Am: a szegecs távolság : 65mm és a kerekei 28- asak :)