Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem talaj- hanem levélanalízis kell ahhoz, hogy megmutassa, mik hiányoznak a szőlőnek. A levél-mintavételnek van módszertana, nem mindegy, hogy milyen leveleket és mikor szed az ember etc.
Na akkor egy újabb dolog amire feleslegesen költöttem,mivel talajvizsgálati eredményem nincs marad a tüneti kezelés.Esetleg megkérdezem az agronómusoktól a talajunk általános jellemzőit.Meg adok neki trágyát ,bár a trágyához közel ültetett szőlőm mutat akkora vashiányt hogy már a kerítést rágja. :-)
Lombtrágya alapvetően akkor kell, ha valami hiányzik a növekedés során. Az általános lombtrágyák igazából szőlőben nem a legjobbak, mivel nem olyan a tápanyagigénye, mint más növényeknek. Főleg a K-Mg egyensúlyra kell ügyelni, mert a K-túlsúly relatív Mg-hiányt okozhat, a N-túladagolás pedig segítheti a rothadást. Fürtzáródástól kezdve amúgy sincs értelme lombtrágyázni.
Én Wuxal® Super lombtrágyát használok,az elég vagy vennem kell mellé még egyebet is? Bonyolult dolog a makro- és mikroelemek felszívódása ,nem akarok többet ártani mint amit használok.Ezért gondoltam hogy komplett szert tudással állítottak össze.
Szerintem itt kulcsszó a homok.Én is raktam el homokba azok lazán viselik ezt a sok csapadékot,kötött fekete földben viszont gondok lettek. Más-más körülmények és lehetőségek között próbálkozunk.Valamint ami nagyon fontos kinek mennyi tapasztalata van.
Vannak lombtrágyák, amik legtöbbször folyadék formájában készülnek. Ezek alkalmazása egyszerű, jól adagolható. Mindenféle csodaszer vízzel feloldva, kőbaltás, őskori módszer.
Cinizmus, rosszindulat nélkül mondom nagyon sajnálom azokat, akik buta ötletek, rossz tanácsok után nem lelhetik örömüket a szőlészkedésben.
Nagyapám metszés után ledugott 2 vesszőt a homokba, amit betemetett. Ez nyár elején kihajtott, a kettőből egy biztosan és ennyi!
Persze ehhez képest én is "túlkomplikálom". :-))))
A vas-szulfát csak mohára jó de arra nagyon. Arra vigyázni kell, hogy ne kerüljön "csupasz" bőrfelületre mert "berozsdásítja" és pár napig irtó mocskosnak függ tűnni.
Én úgy tudtam, hogy mivel sok évtizedig élnek ugyanazon a helyen, nagy gödröt kell ásni és azt minden jóval megtölteni. Eddig így is tettem, a vásárolt szölök mégis sokszor elpusztultak. Amiket magam szaporítok, azok szépen megmaradtak, de egy ilyen akció nálam 2 évig tart.
De mindegy; ezúttal nem így tettem, és az érdekel, hogy tehetek-e most ebben a helyzetben még valamit a megmentésükre.
Elég sok szőlőt elültettem már ahhoz, hogy bizton kijelenthessem, egyáltalán nem nagy macera, kivéve, ha az ember elkezd töprengeni és mindenféle bonyolult módszereket alkalmazni.
Akkora lyuk/gödör kell, hogy az oltás alatt pár centiig föld borítsa, vizet neki, hogy félig legyen a lyuk/gödör, majd porhanyós földet szórni rá a talja eredeti szintjéig.
Ha meg később fel akarod venni: az ültetőgödörbe alul lyukas vödör, annak a közepébe a szőlő a fentiek szerint, majd amikor fel akarod venni, felhúzod a vödröt, majd ásóval alányúlsz a szőlőnek és kint is van. A szőlő nem szereti se a betont, se a pangó vizet.
Nem terveztem venni öket, késö lett és már foglalt volt a helyük. Meg mert a szölöültetés azért elég nagy macera, és már nagyon sokszor megjártam, ezért meg akartam róla gyözödni, hogy élnek, hajtanak.
ó, de összel honnan fogom megtudni, hogy élnek-e, ha nincs levelük? Pont azért nem ültettem el öket a végleges helyükre, mert biztos akartam lenni benne, hogy hajtanak.
Bocs, most vettem észre, hogy még ezek nem is voltak kiültetve.
Valami árnyékosabb helyre el kellene tenni. Újraültetném, mert lehet hogy a gyökérrel lett valami (elrothadt a sok víztől pl.) és ha így van, akkor nem is kell reménykedni.
Számíthatsz, de tök mindegy. Mivel őszig úgysem ültethetsz már semmit oda, addig várhatsz nyugodtan. Én is jártam már így, elpunnyadt és kész, vége. Soha nem fogok rájönni, mi tetté tönkre, talán az UV, talán gomba, de mindent vitt.
Kezdődő levélnekrózis. Lehetne akár piros bogyójú fajta magnéziumhiánya is. Ha esca vagy vmi hasonló lenne, akkor a fürtökön is kellene lassan jelentkeznie, ill. ugyanezen hajtás többi levelén. Ha Mg-hiány, akkoraz alsó, öreg leveleken kell jelentkezzen.