A tanácsotokat kérném, mert nem tudom mitévő legyek szállásügyben. Még januárban foglaltam le e-mailben egy két hálószobás apartmant, 7 éjszakára, igen kedvező, 28 eurós áron. Be is fizettem a szállásadó által kért 25% előleget (50 EURO-t). Többször érdeklődtem, emailben, SMS-ben is, hogy megérkezett-e az előleg. Nemigen válaszolt, utoljára annyit, hogy majd megnézi a bankban, ez volt februárban, azóta se jelzett vissza, pedig biztos megkapta a pénzt, mivel tőlem levonták az átutalás költségét. Múlt héten felhívtam, hogy akkor minden rendben van-e, mivel júli 10-én érkezünk meg. Meglepődtem, hogy a telefonon keresztül azonnal azt mondta, hogy minden rendben. Ma kaptam tőle végre egy viszontválaszt, az eredeti levelezést folytatva, amit még januárban elkezdtünk. Közölte, hogy a 2 szobás apartman ára 40 euró, ellenben 28 euróért egy studióapartmant tud felajánlani. Most mitévő legyek? Nagyon-nagyon mérges és tanácstalan vagyok. Én pihenni mennék és kizárólag a nejemmel szeretném tölteni kellemesen eltölteni az éjszakákat, nem a 5 és 10 éves gyerekeimmel egy légtérben...
A partot karbantartják. A traktoros gereblyézés bevált szokás arrafelé. Így néz ki a part "gereblyézés" után:
A part vendégekre várva:
Ez nem fehér, hanem szürke homok (fekete, kemény folyami homokhordalék, ami a hegyekből jön, keveredve a tengeri homokkal). Erős napsütésben borzasztóan forró.
A sziklaszirt végére este érdemes kimenni, egy szép naplementét nézni.
Joza egy rendes ember lehet, de ahogy én is gondolom, hogy rengeteg dologra rá lehet keresni a google-n, csak nagyon időigényes, személyes jó tanácsokat nem lehet adni, mert ami az egyiknek tetszik, az a másiknak nem. Montenegró vadregényes tájairól híres, magas hegyeiről, Kotori öböl is egy élmény, élmény Ulcinj is, mert az tényleg más. Kérdés, ki mennyi időt akar tölteni napozással, fürdéssel? Vannak strandok, sok is, amit csak úgy lehet elviselni, hogy napernyő, napágy, ami + euró :)
Kagylók nem lesznek, emberek lesznek mindenhol, valami másban kell megtalálni az örömöt, Pl: a forgatagban, a más, mint máshol... Hol szálltok meg? Tuti, hogy eltudtuk hajókázni Kék barlanghoz, mindent a turistákért :)
Neked aztán vacak a humorérzéked! Ha nem tudod segíteni a szerencsétlen bénákat, akik próbálnak a helyzetükhöz képest feljebb emelkedni, akkor legalább ne gúnyold ki őket!!! Maradj csöndben és kuncogj magadban a gunyoros vicceiden, mert más úgysem fog!
Egy normális kérdést tetttem fel, mivel még NEM voltam Herceg Noviban... Jártam már több tengerparton, homokoson és kavicsoson is, úgy gondolom NORMÁLIS kérdéssel fordultam hozzátok!! Nem kell a rosszindulat azonnal... köszönöm!
Van lent egy cég , aki kívánságra olyan partot varázsol ,amilyet szeretnél. Ha elvétve szeretnél egy-két kavicsot, akkor olyant, ha sok apró kavicsot, akkor olyant, ha nagy kavicsokat , akkor olyant és ha homokot, akkor olyant. Viccccccc! Hja kagylókat is tud varázsolni!!!!! Ééééés azt is megmondja pontosan hol és milyen kagylót lehet találni. :))))
Szia. Sajnos vannak olyan részek, ahol tényleg nagyon szemetes a part. Lehet szeretni az országot (és a balkánt), de a szemetelésben sajnos még mindig túl sokan igénytelenek az ott nyaralók közül. Mindenesetre a sok évvel ezelőtti helyzethez képest látszik egy kicsi javulás.
Érdeklődni szeretnék, Herceg Noviban fogunk megszállni és szeretnénk majd hajókiránduláson részt venni, Kék Barlangot szeretnénk megtekinteni + további látnivalókat. Tudtok olcsóbb utakról? Honnan és milyen időközönként, mennyiért indulnak?
Sajnos náluk a szigorú "dohányos" rendeletek még nem léptek életbe. Tavaly a Kotori öböl környékén is sok volt a csikk. Mi furcsálltuk,hogy a strandon egymás " szájába" pöfékelnek az emberek. ( Meg is jegyeztük,hogy milyen jók ezek az EU-s rendeletek) . Bár mi nem dohányzunk. Sajnos nem figyelnek annyira a környezetükre és a szemétre.
Leírnád tapasztalataidat a szállásról és a közvetlen környékről, ha hazajöttök? Érdekelne az a rész is. Mi idén is a Kotori öblöt választottuk. Csak sose lesz augusztus vége.
Velika-Plaza elején van egy magas sziklás domb, ott ahol a kedves Bujazlizék is voltak csak mi a domb tetején leszünk. Örülök hogy tisztítják, annak viszont kevésbé örülnék ha bele lépnék mondjuk valami élesbe.
Velika Plaza az úticél, pár hét múlva indulás.Tényleg tele van a homok csikkel meg zacskóval meg kupakokkal? Azt olvastam -talán egy apartman értékelései között - hogy egy borona szerűséggel felszerelt traktorral mennek végig, ez ki is szedi a nagyobb méretű szemetet, de a kissebb ott marad.
Félhetsz is, sokan lesznek, ha nem kedveled a balkáni forgatagot, akkor gondjaid lesznek, én egyszer voltam beteg ott lent, de inkább egy vacsorától, és nem a tengertől :) Egy nap fekvés, főtt krumpli :)
Üdv. julius közepén megyünk. Meg tudja valaki erősíteni hogy lehet menni személyivel? Nem szeretnek útlevelet csináltatni ha nincs ra szükség. Előre is köszönöm a választ.
Ma a Drobni pijesak strandon nem hivatalos látogatást tett Vuk Draskovic, és mi is ott voltunk. Állami Audi, testőrök és egy fiatal feleség. Egy élmény volt ☺.
Tegnap sétát tettünk két magyar családdal együtt a tengerparti városrészben. 3 évvel ezelőtt voltam itt, de a változás nagyon nagy. Az utcák tiszták(!), tele van új, modern, mindennel felszerelt bárok, éttermek, kávézók keveredve a keleti életforma jellegzetes vonásaival. A pincérek végtelen kedvesek és a kiszolgálás tiszta és gyors. Mi sört rendeltünk egy albán tulajú étteremben. Nem probléma, átszaladtak a boltba és hoztak olyan sört amilyet mi kértünk.
A régi lepusztult házak eltűntek, vagy felújították.
A földalatti nagy garázskomplexum (egykori katonai objektum) melletti vityilók eltűntek, helyükön új, modern apartmanok vannak:
Az árak a kikötőben sem magasabbak, mint a város más részében.
Új IDEA nevű LIDL stílusú áruházlánc lett a régi szocreál nagy boltok helyén, olcsóbbak, mint más boltok.
Ha besétáltok a vár melletti kis utcán át a központba, ott van egy fedett élelmiszer piac, előtte meg egy nagy bazársor.
A liman (1 és 2) északra van a vártól, nagyon tiszta vízzel. Az ottani apartmanok egy hátránya, hogy sok-sok lépcsőt kell megtenni a vízhez és víztől. A liman 1 azt hiszem a temető utáni öböl, van lenn egy kis bár, amolyan halászkunyhó jellegű. Azért mondom, hogy lenn, mert az útról vagy 30 m mélyen van. Védett, tiszta vizű, viszonylag lassan mélyülő szabad strand.
Én fotóztam 2013-ban:
De az úton továbbsétálva úgy 150-200 m-t, van a Liman2, amely szintén kiépített, jó vizű strand, de az az útról nyílik, ott is van egy tengeri étterem és bár. A fertőzéstől nem kell félni, ha palackos vizet isztok és sült kaját. Én a tésztaféleséget elkerülöm, kivéve a frissen sütött pizzát.
Bocs, elnéztem, kettővel délebbre mentem át, az volt a második útvonal, amit írtam. A Bilecko-tó környékén megy az út, Vraćenovići a határátkelő, és Vilusi-nál csatlakozik be a Te útvonaladba.
Sziasztok! Van egy last minute ajánlatunk! Június 26-és július 3 között kiadóvá vált két szobás max 6 fős apartmanunk a Kotori-öbölben. www.kotor-apartman.info/kata7 Telefon: 30/ 938 49 88. Az apartmant ma reggel visszamonták, ezért "baráti" megegyezés szerinti áron adnánk oda!
Tavaly júliusban ezen az útvonalon mentünk. A montenegrói résszel kapcsolatban meg tudom erősíteni, amit Direkt_ kolléga írt: príma kis útvonal, feltűnően tükörsima aszfalttal, fantasztikus helyeken. Nem túl keskeny, és tényleg nem vészesen kanyargós.
A bosnyák szakasz viszont nem (volt) az igazi: Foca és a határ között több helyen is elfogyott az aszfalt, és előfordult pár tükörhajtogatós-vigyorgós-asszonyizzasztós mutatvány. Lehet, hogy azóta már elkészültek ezek a szakaszok, mert rémlik, mintha láttam volna pár munkagépet. A gépek álltak, melós nem volt, de mi vasárnap mentünk. Összességében ez sem volt annyira gázos, hogy idén ne arra menjek.
Ha motorral nem nyerőek a sóderes utak, akkor javaslom az eggyel délebbi határátkelőt (R432-es út, Kazanci?). Ennek a montenegrói oldala rosszabb valamivel (fehér színű út a Google Maps-en), de nem vészes, végig aszfaltos. Elég keskeny, de még úgy is megoldottam, hogy jópár kamion jött szembe. Motorral nem lehet probléma.
(Viszont errefelé kimarad a Piva kanyon, ami megér egy kis nézelődést.)
Pár dolog érdekelne, ha lenne szives rá válaszolni... Mi augusztus elején megyünk Ulcinjba, kicsit félek a tisztaságtól, mivel a kotori öbölben tavaly megjártuk, hasmenés, láz, az idén olvastam, hogy tavaly Herceg Noviban nagy mennyiségű szennyeződés került a vizbe... Mi az óvárostól nem messze leszünk, állitólag ott van egy kis strand, liman 1, de milyen lehet a kis strand a városban, a tenger tisztasága, maga a város tisztasága stb... A képeken nagyon szépnek tűnik az egész város, de mi a valóság?
Üdvözlöm a tisztelt topiktársakat ! Sikeresen hazaérkeztünk ! Majd irok bővebben is és küldöm a képeket is ! Minden nagyon szépen és jól sikerült ! Voltunk Kotorba is 2x . Én nem láttam feszültséget vagy bármi hasonlót, pedig sokat sétáltunk a városba ! Maffiás bandákat sem láttam és rendőröket sem ! Épp most szólt rám a feleségem hogy talán egyszer ha találkoztunk rendőrrel a 3 hetes nyaralás során ! Öszintén megmondom én pihenni mentem és nem nagyon törődtem velük és ők sem velem (mármint a rendőrökkel) . Szóval minden ok ! Montenegró még gyönyörübb és varázslatosabb mint volt !!!
Ismét Ulcinj-ból. A szállásadóm javaslatára elmentem egy gyalogtúrára a Velika-Plaza kezdeténél levő sziklaszirttől a várral szembeni dombig. Igazi túraút, árnyas bokrok, cédrus fenyő erdő, és néhol szikraormon keresztül. Bárki által bejárható, könnyű túraút, amely közel 3 km hosszú. Az út ilyen környezetben vezet: Az út mentén fantasztikus panorámában és érintetlen sziklás parti környezetben lehet gyönyörködni: A várhoz nem mesze az út mentén van egy kiépített strand, halászkunyhó étteremmel. Pici étterem, ahol alapvetően halat szolgál fel az egyszem személyzet. (Nyugodt, nem kaphókodó, idősebb helybeli férfi). A strand betonozott, sziklára épült, de a víz és a környezet pompázatos:
Szia. Nyugodtan menj erre, nincs semmi különleges. 2x1 sávos főút, jó aszfalttal. Gondolom a kérdésed a Nikšić-Vilusi közötti szakaszra vonatkozott a 6-os számú útra. Helyi viszonyok között még nem is mondanám nagyon kanyargósnak.
Sziasztok! Valaki segítene nekem? Van egy útvonal amit nem nagyon ajánlgatnak sehol. Már sokszor átnéztem különböző alkalmazásokkal, de nem tudom, hogy van-e valami hátulütő, amit így nem veszek észre. Útburkolat, út szélessége, meredeksége... Ránéznétek? Valaki járt már arra? Motorral mennénk, és a nejem addig ütné a hátam, amíg tolatnék egy szakadék peremén a szembejövő elől egy vékony földúton, a megrakott motorral... Előre is köszönöm, ha valaki foglalkozik a kérdésemmel! :)
Visszaemlekezve Pljeskavica topictarsunk, internetes vonatjegyvasarlasi akciojara, erre az online dologra ne vegyetek merget. A mobiltelefonos egyeztetes szerintem celravezetobb itt delen!
En amikor majd egy evig nem jart a vonat, szinte mindig veluk utaztam. Felhivtam oket telefonon, szoltam delelott hogy este utaznek. Megadtak a buszsofor mobilszamat (ez nem vicc!) szoltam neki, nincs jegyem, de ott varom oket az ut szelen.Volt hogy elfelejtettek, integetnem kellett a sotet decemberi ejszakaban, satufek es megalltak.
Nagyon rugalmasak es nyugodtan ultem akkor is amikor szakado esoben, cikazo villamok kozott utaztunk, ugyanigy amikor tombolo hoviharban vezettek a hatalmas emeletes buszt!
Mas tarsasagoknal volt mar halalfelelmem!!!! Pl. hoesesben egy kiegett izzot nem tudtak kicserelni es igy mentunk vegig, vagy nyaron mar indulas utan folyt ram a viz (talan a klimabol).
Ha jol emlekszem a buszjegy Szabadka- Sutomore vonalon 35euro, ha returt veszel 50euro. A csomag darabja 1euro euroert meretetol fuggoen.
(Pl a garazsajto elment egy csomagban, de volt ugy hogy osszecsomagoltam a 4nyari gumit felnistol, az is minden komolyabb egyeztetes nelkul lejutott 1euroert.)
nagyon köszönöm egyelőre nem zavartál össze, sok jó ötletet kaptam. Végülis a két kerék, meg a nyereg kiszedhető, és akkor egy nagy tégla alakú pakk keletkezik. Mi is a szabadkai állomás száma :o)?
Szerintem inkabb a szabadkai vasutallomast hivd, ott harabb talalsz olyat aki esetleg megmondja a frankot, akar magyarul is.
(A vonaton az a jo, nem kell a csomagert fizetni. Emiatt en igy vittem le az akcios parkettat, jarolapot. A halofulke also agya ala, okosba befert, meg a szomszed halofulket is bepakoltam- a hulye!!!! :-) De ugye mas a helyzet ha biciklit szeretnel levinni.
Az itthon osszeallitott garazsajto szezonban torteno leszallitasakor gondoltam ugy, a hatarokat feszegetem a vonaton!
Na de buszon????? Siman bedobtuk alulra Szabadkan, majd rapakoltak a borondoket-semmi baj nem volt belole. :-D)
A Bozur nevu tarsasag minden masnap indit buszt Szabadkarol es Belgradrol is. En lemennek Belgradba vonattal, ott attolnam a bicot a buszpalyaudvarra- egymas mellett vannak, es a belgradi busszal mennek.
Illetve hogy tovabb komplikaljam es ezzel teljesen osszezavarjalak, akar Magyarorszagon is be tudsz szallni egy Bozuros buszba, ami hetente jar Podgorica es Nemetorszag kozott.
Szia topik! Tervbe lenne egy kis montenegrói kerékpározás, csak le kellene jutni valameddig vonattal. A kézenfekvő ötlet ma dugába dölt, a Keletibe meghelyszineltem a Bar- ba induló vonatot, a kallernők nagy büszkén közölték, hogy bicó nem vihető rajta. Nos ott van a szabadkáról naponta induló szerb vonat, azon a piktogramok szerint autószállító kocsi is van! De ennél többet nem sikerült megtudnom! Ment már valaki ilyennel? Vajon kerékpárt is elvisz valami szolid áron? Még gyűjtöm az erőt, hogy telefonáljak az info vonalra. Felveszik-e, és beszélnek-e szerben kívül más nyelvet?
Egyébként ezt a helyet néztem ki én is az idei évre. De sajna nem jön össze. De jövőre biztos oda megyünk. Majd egy kis beszámolót és fotókat küldhetnél.
Csak július másodikán megyünk haza, addig talán leértek. Én pont most fizettem ki a szállást és már megyünk is a strandra. Éjjel nagy eső volt de most egy felhő sincs, jó meleg lesz ma.
Ahol jelenleg vagyunk, az a Velika-Plaza elején egy magas sziklás domb tövében épített sok-sok apartman egyike. Jelenleg 4 magyar családról tudunk, aki itt nyaral most.
A térkép:
A homokos tengerpart felől az apartmanok így néznek ki:
Az apartmanok belülről teljesen rendben vannak, tiszták, felújítottak bármely más adriai ország hasonló apartmanjainak szintjét tudják. A mienk, a Kepi lépcsőháza:
Minden reggel takarítás, felmosás (Ajaxal), minden szobában klíma, minden apartman erkélyes és a tengerre néz. A lépcsőház hűvös.
A közelben (30-60 m-en belül) Pizzéria 10-24 óráig, 2 Market, reggel 7-től este 9-ig.
1 km-en belül nagy bevásárló áruház, Konoba étterem, ahol még magyaros ételek is vannak.
Habár csak két napja vagyunk itt, a pizzériában (nagy tisztaság mellett) a vendég előtt sütik meg faparázson (nem faszén!) kemencében a pizzát, pleszkovicát. Mindezt 3-4 €/kaja áron. A sör 0,9€.
A tenger az apartmanból:
A kettősség, azaz a múlt és a jelen erősen eltérő szokásai még jelen vannak, azaz a nem használt dolgok az utcán porosodnak, rozsdásodnak, nem minden épület készült el teljesen, de a nyaralás körülményei alapvetően nagyon jók. A rossz szokások egyre inkább eltűnnek.
Az emberek végtelen kedvesek, a boltos, a vendéglős a visszatérő vásárlót már előre köszönti.
Az útvonalunk, a topiktársunk által ajánlott:Budapest-Cacak-Uzice-Podgorica-Ulcinj.
880 km, de 14 órás út(!). A belgrádi áthaladás helyett az Igo kerülőt választotta, és probléma nélkül, dugó nélkül el is kerültük a fővárost. Uzicéig minden rendben ment, de utána a montenegrói határig borzasztóan lelassult a haladás. Mindenütt 40, 50, 60km/ó-s sebesség korlátozás! Ha valaki szeret szerpentinezni azt imádni fogja ezt az útszakaszt. Egy példa a a Mrcici közeléből (120°-180°-os kanyarok), az autós kamera szoftverével:
A szerb határoldalon egy kis bódéban ketten is ücsörögtek a dög melegben (csak két kapu volt), de nagyon kedvesek voltak. Az átlépés nem tartott tovább 3 percnél. (Szombat délben)
Amit szokatlan, hogy a "senki földje" közel 5 km(!), azután jön a montenegrói oldal (modern nagy határállomás, több kapuval):
Amit elkértek:
- autó okmányai,
- személyi,
- zöldkártya (ez nagyon fontos!)
- pet passport (kutyánk miatt).
Mindent lefénymásoltak.
Kérdeztem, hogy a vezetői engedély? Azt mondták az nem kell.
Itt is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. A vámos látta, hogy dugig vagyunk kemping cuccokkal intett, hogy menjünk. Az egész átlépés néhány autó előttünkre várakozással kb. 8-10 percet tartott.
A határtól Podgoricáig tartó, helyenként erősen kanyargós utakon nagyon sűrűn volt 50, 60 km/ó-s sebesség korlátozás. Ha ezt betartják, az út a határtól Podgoricáig 53 km/ó átlagsebességet ad ki a GPS szerint. A Moraca völgyében megy az út nagy része, fantasztikus környezetben. Néhol olyan érzése van az embernek, mintha a Grand Kanyonban menne.
Igazad van, de én azt gondoltam, ha 10 embernek keres valaki szállást, esetleg a fiatalabb korosztályhoz tartoznak. Mellesleg nem igazán tudom hol lehet apartmant találni, ami nem a hegyoldalban van? Az adott helyről különben le lehet jönni az országút mellett is, nem csak a lépcsőkön, csak az tovább tart. Viszont a kilátás mindent felülmúl, megéri a lépcsőzést.
Na pont ezert irtam, amit leirtal. Egyszer valahol olvastam egy ott nyaralo beszamolojat, aki nehezmenyezte a szallas elfoglalasakor, hogy senki sem szolt errol. Talan terhes is volt, mar nem emlekszem.
Volt aki az apartmanjaba hulyitett mozgasserult vendeget es kicsit summantott es elhallgatta, hogy a haza fenn van a hegyoldalban.
Igazából nem is értem miért írtad ezt? Kérdeztek budvai szállásról, én erről tudok, ezt megírtam. Igen, elég sok a lépcső, emlékeim szerint 260. Első két nap azt hittem bele halok, a harmadik naptól már vidáman lementem és vissza pluszban is.
Ez az a bizonyos anyosriiiikkkato, lepcsozos hely, nem?
A booking es a kulonbozo netes feluleteken elerheto szallasok tomkelegebol gyorsan kivalaszthato, vagy masutt talalt ajanlatokkal osszevetheto es gyorsan lefoglalhato is. Amikor Budva korul kozel 1000 koruli szallasbol lehet csemegezni, akkor csak egy tal cseresznye es egy nyugodt este kell a tablet melle.
Mire elfogy a cseresznye, addigra lefoglalva a szallas.
Vegyétek fel a kapcsolatot az Adria Tours utazási irodával, mi náluk foglaltunk budvai szállást, az Adria 1 és mellette van az Adria 2 apartmanház. Nem 10 fős apartmanok, de nagyon együtt vannak, a két ház is.
Ha most nincs időd, akkor olvass vissza később! :) Bocsi csak vicceltem! :) Sztem nyugodtan menjetek le spontán- feltéve, ha nem gyerekekkel mentek- az a legjobb buli. Ha ajánlanak is szállást, ami másnak tetszik, nem biztos, hogy neked is. Én ajánlottam már ismerősöknek, aztán én voltam a hibás, mert nekik nem tettszett. Egyszer azért mert tömeg van, egyszer azért mert sziklás a part , egyszer azért mert nehézkes volt a parkolás stb. Aztán döntöttem. Nem ajánlok senkinek semmit. Bizonyára nem erre vagy kíváncsi,de gondoltam leírom. Egyébként rengeteg ajánlat van a neten.
Helyes. Kotor mindenképp meg ér egy napot, úgy....., hogy kocsival mentek, körbe járva, megállhattok (bárhol)..Perastnál, egy csobbanás erejéig, meg nézelődni. Jó program az esti séta, HercegNovi tengerparti sétányán ( több km ) dee, ha elfáradtatok, akkor egy BlueLine járatot kell találni, ami városon belül 70 cent :) (volt? vagy annyi most is?)
(Reszemrol semmi sertodes nincs. Nem neked szolt a hozzaazolasom masodik resze, hanem ugy altalanosan azok szamara, akik leginkabb csak azert utaznanak ide, hogy a szomszed elott feszitsenek, ok iden MONTENEGROBAN nyaraltak.)
Ez most megint olyan besértődés érzetet keltő reakció volt.
Természetesen neked van saját tapasztalatod a térségben, ellenben sokunkkal. Ezt megosztod, az információ, segítség sok Montenegróba utazni szándékozóval.
Egyébként magát a tényt te sem hagyod figyelmen kívül, csak tudatában a helyzetnek megfelelően viselkedsz, egy adott szituációban. Nem a cikk a lényeg, hanem a tény, és hogyan kezeljük a saját biztonságunk érdekében.
Nem megyek Siófokra, mert nem oda vágyom, hanem Montenegróba. Remélem sikerül is eljutnom családommal augusztusban.
Téged hol lehet megtalálni általában? Hátha üdvözölnélek :-)
Ezen a cikken is latszik az ugyben konkretumok sovanyan vannak es a budvai latkeptol Djokovicson keresztul mar mindenkirol van szo. Szaporodjon a karakter. Irjunk, irjunk, ez csak a lenyeg. Az ilyen kis hulye huszoneves elemzoket es szakertoket egy reggel elvinnem egy szakadt kocsmaba, ahol az ejjeli fuvar utan torok kavejukat isszak a futarok es megmondam, itt egy "szakerto" aki a drogbandakkal kapcsolatban szeretne erdeklodni.
Lenne reccs a gatyaba gyorsan.
Ha az erdekek serulnek, akkor hatarozottabban fellepnek egyesek sajat vagy az uzletuk erdekeben. Az uzlet gyakorlatilag mindenki szeme elott tortenik, de nem kell beleavatkozni, nem kell szajtati modon kivancsiskodni. Ez olyan tabu tema, mint arrol faggatni valakit, hogy volt, mit csinalt a haboru alatt.
Irhatnak ilyeneket az ujsagok, en nem faszagyerekkent menozve hagyom figyelmen kivul, hanem sajat tapasztalatom alapjan dontok a sajat es csaladom erdekeben. A tobbieket pedig iden is varja a Balaton! Egyszeru az utazas, konnyen odatalalni, homokos a part, nem kell eurot valtani, barhol lehet jo uzemanyagot tankolni es nem lonek le. Minek komplikalni az eletet? Siofok a nyar fovarosa.
Nagyon "figyelmesek" vagytok. A Blikk bulvár. A 444 a theguardian-ból fordított, még a forrást is megjelölte, csak ugye, menő azonnal lefikázni egy nem tetsző hírt. Előbb figyelmesen kellene olvasni!
Nem védem a firkászokat mert én sem szeretem őket, mert sok mindent kiforgatnak, felfújnak, időnként kiegészítenek a saját gondolataik alapján, sokszor ostoba módon is.
Azért egy ilyen hírt nem kell azonnal kukába dobni, de túlparázni sem. Helyén kell kezelni, tájékozódni, mert azért a biztonság fontos (nyaraláskor is), még ha faszagyerek módon menő is legyinteni rá.
Hol kell tájékozódni Mester, a 888-on? (költői kérdés)
A cikk tobb helyen csusztat es kicsit torzitja a valosagot. A magyarok altal kedvelt udulohelynek nem lottek es golyoallo mellenyt sem kell azoknak vinni, akik atlagos turistakent erkeznek az orszagba! Mondom ezt ugy, hogy az ev egy reszet a teljes csaladommal a tersegben toltjuk. (Gondolom a cikk iroja a google forditojaval vadaszta ossze ezt a sok "olossagot" es spekelte meg 2a temaval kapcsolatban teljesen irrrrrrrelevans hivatkozassal/linkkel. Gratulalok!)
Nem vagyunk a partra le- és vissza szaladósak. A strandolás nálunk napi 2-3 óra max. A Perla előtti strand tetszett. Gondolom, ott lehet bérelni ágyat, napernyőt. Azt olvastam, hogy ez nem olcsó, de nyaralni megyünk :-) Gondolom, saját felszerelést felesleges vinni, mert nincs hely, fagyi, üdítő biztosan kapható a parton, más meg nem kell. Legalábbis a képeket nézve így gondolom.
Reggelit még kérek majd a szálláshoz, alapból nincs a mi egységünkhöz, ezt majd ott intézzük.
Egyébként a környéket szeretnénk bejárni, gyalogosan a várost, és egy napot gondoltam Kotort megnézésére szánni. Ahogy olvasom, a közlekedés nem lesz egyszerű Herceg-Novi Kotor között, így lehet a buszt választjuk. Ez attól függ, hogy közben meg akarunk-e állni valahol, meg ennek még nem néztem utána, hogy pontosan hogy működik.
Azt hiszem ez első körben elég, aztán jövőre vissza megyünk, ha bejön :-)
Hmm, igen, a szállás jó, panoráma, de nem az a hely, ahol leszaladok a partra, meg vissza. Strand? lent van kettő, egyik Hotel Perla előtt, másik meg meg kicsit arrébb, akkor mikor ott jártam közte, nem volt strandolós. De mindentől független egy hetet, jól el lehet tölteni, már csak avval is, hogy ide-oda sétálsz, szétnézel :)
Nagyon köszönöm mindenkinek. Inkább kérem az igazolást, hátha ott maradunk :-). Meg a bookingos foglalás nálunk lesz, bár gondolom az a kutyát nem érdekli majd, ha bármi gond adódik.
Ha jól emlékszem, pont Te írtad meg a "paramétereket" mikor linkeltem, hogy hegymászós lesz, de a strand jó. Meglátjuk, nem hiszem, hogy csalódni fogunk.
Szerintem meg olyan mint az üdülőhelyi díj, itthon is kéne mindenkinek fizetni, kivéve, ha nincs számla róla, ami nálunk is gyakran előfordul :) És hol az a kis szálloda? Csak szimpla kíváncsiság .
tavaly augusztusban már borzoltam az idegeiteket, nos akkor augusztus végén még le is foglaltam a szállást Herceg-Noviban.
Azóta olvasgatom a fórumot. Bő egy hónap múlva utazunk.
Ez az idegenforgalmis cetli téma foglalkoztat. Ez ugyanúgy működik, mint Horvátországban? Bejelentezéskor megkapom a papírkát (volt mikor nem kaptam) és azt vigyük magunkkal mindig?
Odaadják automatikusan vagy kérni kell? Kisebb szállodába megyünk.
Nem is tervezek változtatást a nyaraláson, pedig két pici gyerekkel megyek. Nem vagyok az a fajta, aki bedől a sajtó hangulatkeltésének. Csak kíváncsi lennék, hogy a kinti fórumlakók tapasztaltak-e valami változást mostanában a közbiztonság témájában, hallottatok-e szokatlan eseményekről? Gyanítom, semmi különös...
Migránsos kérdés sem volt az elmúlt 10-20 kommentben, gondoltam, felkavarom egy kicsit az állóvizet :)))
Azért is fontos a kérdés, hogy vigyek-e hullazsákot az útra?
Ha igen, akkor a kesztyűtartóban kell lennie a vízum és a kék útlevél mellett, vagy tehetem a csomagtartóba az ebola-szérum mellé? :))
Mindenutt vannak problemak, amivel az adott orszagnak meg kell gyurkozni, de ez teged mint turistat szerintem kozvetlenul nem erint. Gondolom sem eladni, sem venni nem szeretnetek! :-)
A 444.hu -t ismerve ez a megszokott firkász-hiszti lehet, de azért kíváncsi lennék, hogy hallott-e valaki hasonló sztorikat? Konkrétan Kotorba foglaltam szállást júliusra...
Hogy merre menni? Mindenfelé... jó Mostar-Trebinje-HercegNovi, jó Mostar_Neum-Dubrovnik.HercegNovi Jó délre Belgrád, onnan lefelé, jó ha valaki Szarajevóból ScepanPolja-Niksic -Budva útvonalon megy, mennek ott is mindenfelé. Így aztán nehéz is valamit tanácsolni :)
Remélem nem. Az erény ha belátó és átlépi saját korlátait, beismeri, hogy nem csak így, hanem másképp is lehet fórumozni, tájékozódni, készülni a nyaralásra.
Én őszintén drukkolok neki, mert neki is és a társadalomnak is jobb lenne.
"Masoknak annyi ideje van, hogy keszitenek teljesen szivessegbol egy tartalmas weboldalt, aminek a linkje ott van a topic cime alatt, de mint az alabbi pelda is mutatja, feleslegesen!"
Nem felesleges, mert sokan elolvassák/elolvasták (pl.: én is). Van aki figyelmetlen, de miután útba igazítják átnézi.
Én köszönöm mindenkinek aki írta, kiegészítette és segít/segített itt is a topicban.
Itt sokan annyira elfoglaltak, hogy a sajat nyaralasuk megtervezesere nem nincs idejuk.
Masoknak annyi ideje van, hogy keszitenek teljesen szivessegbol egy tartalmas weboldalt, aminek a linkje ott van a topic cime alatt, de mint az alabbi pelda is mutatja, feleslegesen!
A segítség kérés nem kizárólag abból áll, hogy kérdezel, hogy konkrétan neked, a te kérdéseid legyenek megválaszolva, mert lusta vagy visszaolvasni!
Időt kell szánni a nyaralásra készülésre ezen a téren is, ha meg nincs (idő), akkor be kell fizetni egy szervezett útra, ahol mindent készen kapsz.
Én se voltam rest 1,5 évet visszaolvasni, s amire nem kaptam választ, azt kérdeztem meg.
Szerintem itt mindenki szívesen segít, de az nem kelt szimpátiát (ami azért szükséges), ha valaki az "alapokat" sem olvassa el, ami a topic címe alatt ott van: "Csak akkor kérdezz, ha alább nem találod a válaszokat! http://montenegro-utazas.info/gyakran-ismetelt-kerdesek/ "
Ezen nem kell megsértődni, csak tudni kell belátónak lenni.
Tudtok valamit erről ? LINK Térképen nagyon jól mutat ez a Smokvica, szívesen nyaralnék ott.
Én is szívesen nyaralnék ott. Ez a Villa Smokvica. Úgy látom, idén nyárra már nincs szabad szoba. Különben is, a booking.com-on sincs rajta, így nem lehet jó hely. ;)
Úgy érted, hogy nem az öblöt hanem a nyílt tengert ? Nézz rá a térképre, elég egyértelmű. Budvában vagy attól délre biztos találsz ilyet, nyilván attól is függ, hogy pontosan hol van a szállás.
Tudtok valamit erről ? LINK Térképen nagyon jól mutat ez a Smokvica, szívesen nyaralnék ott.
Montenegróbol kilépéskor elvileg kérhetik az idegen forgalmi adó befizetését igazoló cetlit. De ezt egyébként is kérheti a rendőr ha igazoltat.
Szolnok- Kisröszke( nyáron a fő röszkeit érdemes elkerülni) vagy Ásotthalo, vagy Tiszasziget, - Belgrád-Cacak- Uzsice-Prijepolje-Határ-Bijelo polje- Podgorica-Bar- Ulcinj. Részletes útleírásért 1!!! egész oldalt lapozz vissza!
Idén többet bizos többet nem írom le az útvonalat!!! :)
Ha nem lenne nagy kérés, valaki összegezné röviden, hogy 2009 óta milyen változások vannak a montenegrói beutazással kapcsolatban? Akkor voltunk utoljára és még útlevél kellett, illetve ökológiai matrica, viszont szállást nem foglaltunk, csak kint, de valamit olvastam, hogy most már belépéskor vagy kilépéskor kérhetnek a határon valami "igazolást" a szállással kapcsolatban?
2009-ben kettesben jártuk be szinte az egész országot, most viszont egy 2 és fél éves csöppséggel mennénk, tudtok ajánlani Ulcinj környékén normális szállást? Vagy akárhol... :)
Illetve az úttal kapcsolatban, most merre érdemes kimenni Szolnok környékéről? Annak idején Röszke-Újvidék-Valjevo-Bijelo-Polje útirányon mentünk.
Új típusú személyivel, gyakorlatilag a teljes balkánon végig lehet menni. Mi két éve voltunk, Horvátország-Montenegró-Albánia és Görögország. Eredetileg Montenegróba akartunk menni, de annyira sz@r idő volt, hogy inkább továbbmentünk délre. Minden gond nélkül elfogadták. Egész Európára érvényes ez, gyakorlatilag Európán belül bárhova tudsz menni ÉRVÉNYES személyivel!
Ezek a rendőri " túlkapások" emlékei a seftelés virágkorából maradtak meg. Még a 2000-es évek elején is volt rá példa hogy szívóztak. De a német márkát szerették nagyon! Akkor volt hogy ha másért nem akkor a hullazsák hiánya, vagy mérete miatt húzott le egy 100 márkással, vagy egyszerűen közölte azért büntet mert erre mész de arra kéne menned. Szóval ha volt sapkád azért ha nem azért. Nyílt titok volt hogy így egészítették ki a fizetést. DE EZ RÉGEN VOLT! Ne hogy kitörjön a hullazsák és német márka beszerzési járvány (a vízum után gondoltam le írom)! De biztos vannak itt nagy balkán jàrok akik tudnának erről mesélni :)
Szóval valószínű innen maradtak a riogatások. Mára már csak korrupcióra való hajlam maradt! :)
Sziasztok! A Bar(Montenegro)-Bari(Olaszország), illetve a Bar(Montenegro)-Ancona(Olaszország) kompjárat menetidejét nem tudja véletlenül valaki? A csodálatos google-be sem angolul, sem németül, sem magyarul nem találom.
Köszönöm "Direkt" neked is! Terjeszteni természetesen azok terjesztik, akik szerintem még soha nem jártak arra felé! Mondjuk ők kérdőjelezik meg azt is, hogy egyáltalán mi a fenének megyünk mi Montenegróba, ráadásul gyerekekkel....stb...nem félünk...meg hasonlók! Rájuk nem hallgatok, ezért hasznos egy ilyen fórum, mert Ti tudjátok, hogy mi az igazi szitu!
Volt, hogy megbüntetett a rendőr Boszniában, volt hogy nem. Volt, hogy Montenegroban is megbüntettek, de sikerült lealkudni egy elfogadható árra, turisták voltunk, szépen mosolyogtam, elismertem, hogy hibáztam. Egyszóval normális kell viselkedni és együttműködni, rögtön más a hozzáállás. Hozzáteszem, sosem léptem túl nagy mértékben a megengedett sebességet. Egyszer 65-70 között mértek be lakott területen és büntettek. Az a fajta szakasz mikor rég elfelejtettük azt a három házat a domboldalban, mint települést, de attól még az lakott terület. A szabály meg szabály...
Ha nem léped túl nagyon a sebességet nem lesz gond. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha mindenhol betartanád a szabályokat, akkor biztosan nem érhet büntetés. Egyébként ha már a témánál tartunk, Montenegroban is szoktak mérni, ott sem érdemes nagyon túllépni a sebességeket. Feltételezem nem beszéled a nyelvet, emiatt ha beszaladsz 100 felett egy mérésbe nehéz lesz kimagyarázni. Az megint más kérdés, hogy nem sok helyen tudsz a domborzati adottságok miatt 100 feletti tempot tartani hosszú távon :) Indok nélkül meg úgysem állítanak meg, nem tudom ki és miért terjeszthet ilyet, de ez maradjon a városi legenda szintjén.
Köszönöm "Vargas3" a választ, az mindenesetre megnyugtató, hogy indok nélkül nem állítanak meg a rendőrök! Természetesen gyerekekkel a hátsó ülésen, betratok minden szabályt (amit lehet), csak hallani sok mindent arra felé, gondoltam olyanoktól kérdezek akik már tényleg jártak azon a szakaszon. Bár igazából a Bosnyák rendőrökre lennék kíváncsi, mert Szerbiába nem megyünk át idén! Szerbiában minden évben járunk egyszer-egyszer, mivel eddig Görögországba jártunk, rossz élményem nekem sincsenek a Szerb rendőrökről.
Köszönöm szépen, így már közelebb kerültem a végső és megfelelő döntéshez! Mostarig adott az útvonal, így onnan voltak kétségeim Kotorig, viszont az általad javasolt útvonal megfelelőnek tűnik, köszönöm mégegyszer!
Jobban jártok, ha Mostarból Stolac-Terbinje-HercegNovi útvonalon mentek Kotorba. Nem tudom melyik nap mentek, de ha nem szombaton, akkor nem lesz nagy forgalom, jól lehet haladni. Ha nincs különösebb dolgotok Horvátországban, amiért kizárólag arra szeretnétek menni hidd el, nem érdemes. A BiH-Mne határ után fizetős az út, ha jól emlékszem 3 euro.
Akkor is jól jártok, ha Mostarból Bileca-Vilusi-Grahovo felé mentek a Kotori-öbölbe. Itt két lehetőség van Mostarból Bileca felé eljutni legegyszerűbben: Nevesinje vagy Stolac felé. Mindkettő jó és viszonylag kis forgalmú út. Előbbin fel kell mászni egy fennsíkra, majd egy nyitott hágó után lassú ereszkedés. Utóbbi útvonalon végig a völgyben megy. Út mindkét irányban jó, sima aszfalt, irányonként egy sáv, nincs miért aggódni.
Az általad írt útvonalról csak annyit tudok mondani, hogy nagy esély van hosszú sorokra a határon, hétköznap is forgalmas szakaszok.
Én nem járok arra. Remélem van valaki aki felvilágosítást ad neked azzal az útvonallal kapcsolatban. Emlékeim szerint nem volt panasz itt a fórumon arra az részre sem. Vannak haladós szakaszok és vannak gyönyörű részek. De ezeket én itt olvastam a fórumon. A rendőrökkel kapcsolatban annyit hogy a szerbek álltalában korumpálhatóak, érdemes 10-20 euro aprót zsebben tartani. Persze ez nem azt jelenti hogy fejetlenül mehetsz. Alapból már nem divat hogy meg állítsanak ok nélkül, de ha vétesz akkor büntet. Oda kell figyelni.
Emberek! Én nagyon új vagyok ezen az oldalon, ezért előre is bocs, hogy hozzá merek szólni! Azért regisztráltam, mert először megyünk Montenegróba és előfordulhat, hogy lenne kérdésem, amire szeretnék választ kapni. Én értem a poénokat, csak azt nem tudom miért hívja bárki is poénnak a Jugoszláv vízumot, starndbelépőt...stb, azon kívül Magyar vagyok, és azt sem értem miért mondjuk, hogy mi ilyenek vagyunk Magyarok és így viccelődünk? Na de mindegy, megpróbálom ismét feltenni a kérdésem, amire korábban sem érkezett válasz, hátha "poénmentes" választ is kapok. Szóval mi is két gyermekkel utazunk az Udvar határátkelőhelyen keresztül az E73-as főúton egészen Mostarig, ahol pihenünk egy éjszakát. Majd a tervek szerint folytatjuk utunkat a Neretva mentén Horvátországba, és a dupla határátkelőt választottuk Neumnál, majd irány Kotor! Tud valaki véleményt mondani az útvonalról, annak járhatóságáról, a rendőrők zsebrebírságolásáról....stb. Bármi infót szívesen fogadok!
Azzal kezdtem,hogy pár oldalt visszanéztem és miután nem találtam ellátogattam ide: http://www.montenegro-info.hu/index.php?visa itt útlevél szerepel,hogy mikor frissíthették azt nem tudom.....csak ezért tettem fel a kérdést... két gyerekkel megyek nem szeretnék a meglepetést a határon.Németországban élünk és legközelebb csak akkor megyek Magyarországra mielőtt indulunk Montenegróba és nem lenne időm Útlevelet csináltatni....de a nyaralóra át kell utaljak 30%-ot na ezért kellett az információ..
Az a probléma hogy hétről- hétre feltesznek ismétlődő kérdéseket. A fórumozok újra és újra válaszolnak! Pedig néha csak egy oldalt kellene vissza lapozni. A buta kérdésekre már nem jut válasz. De hát ilyenek vagyunk mi magyarok, nincs kedvünk erőfeszítéseket tenni, várjuk hogy más meg tegye és válaszoljon. Értjük a poént! :)
Köszönöm a segítséget az útlevél megvan a vízum elintézve.Szervezkedő te meg küldj egy bankszámlaszámot ahova a strandbelépő árát elküldhetem.......A viccet félretéve nagyon szépen köszönöm az önzetlen segítséget és mi Magyarok ismét bebizonyítottuk,hogy segítőkészek vagyunk ha valaki kérdést tesz fel vagy segítséget kér. Mivel több országban a bevándorlók végett sok változás történt ezért tettem fel a kérdést egyébként már 3 X nyaraltam Montenegróban utoljára 2 éve és akkor még természetesen személyi igazolvánnyal mentünk.Nem értem ha már veszed a fáradságot és válaszolsz akkor miért írsz baromságot.....Szervezkedő neked külön köszönöm!!!!!
Ha a vizumot elinteztetek, nalam van okosba strandberlet. 4fo szamara, 2016 szeptember 15ig ervenyes az elso latogatastol szamitva 10napig ervenyes, 4fo reszere, 15euro.
Minden montenegroi szabadstrandon elfogadjak es ezutan ingyen tudtok pancsolni a tengerben.
Akinek kell, jelezzen itt a forumon! Postan is tudom kuldeni.
Montenegróba utazóknak! Elsősorban azoknak akik a Budapest és a Duna észak-déli vonalától keletebbről indulnak, tehát a Duna-Tisza köze, ill. a Tiszántúlról.... Évek óta használom ezt az útvonalat, és minden évben újra és újra bemásolom a szöveget, így teszek most is magamat idézem....
"Már annyiszor leírtam, hogy.... aki ennél gyorsabb (nem rövidebb.... mert a rövidebb sokszor hosszabb....) lejutást tud, annak én fizetek! Bemásolom újra és újra és várom a jelentkezőket a fizetésért.... Mindenki Belgrádtól fél, hogy nagyváros és majd eltévednek.... "CACAK" tábla! nem lehet eltéveszteni.... Kb.: 3X lesz kiírva.....!!! Nem kell számokat nézni csak betűket! Nem érdemes továbbmenni a pályán Nis felé, mert a pálya megszakad Belgrádban és amíg kijut az ember fia odáig, hogy kimenjen a pályára, majd később kijöjjön onnan Cacak felé, addig már félúton vagy a cél felé....
Határátlépés után autópálya Belgrádig, egy helyen kell fizetni, kb. 2.5 Euró. Érdemes bankkártyával fizetni (olcsóbb )
Viszonylag jó lehet haladni a pályán 120 km/h a megengedett, de a korlátozásokat érdemes betartani, mert mérnek és büntetnek
Belgrád környékére érve, egyetlen táblát kell figyelni CACAK felé . Jól láthatóan többször is jelzik ezt a belgrádi elkerülőt. Ez az út kivezet arra az útra amely Montenegró felé megy.
Röszke- Belgrád kb. 210 km 2 óra 15 perc
Belgrád- Cacak kb. 140 km 2 óra
Cacak- Uzice kb. 60 km 50 perc
Uzice- Nova Varos- Pripolje- Brodarevo kb. 110 km 1 óra 40 perc
Brodarevo az utolsó szerb település a határ előtt A határ montenegrói oldalán kérhetik a Nemzetközi Zöldkártya-t
Brodarevo-Határállomás- Bijelo Polje (első montenegrói település) kb. 25 km 30 perc esetleg a határállomáson várakozás 10-20 perc is lehet
Bijelo Polje- Mojkovac kb. 30 km 25-30 perc
Mojkovac- Podgorica (főváros) kb. 95 km 1 óra 40 perc
Podgorica- Sutomore (tengerpart) kb. 35- 40 km 30 perc Podgoricából a tengerpartot Sutomorét egy alagúton (SOZINA) (2,5 Euro) lehet leggyorsabban elérni, a főváros elhagyása után nemsokkal a Skadar tó után fénytábla mutatja az utat Bar felé ez vezet az alagúton át.
Ha viszont egy csodát akar látni az ember, akkor inkább nem elfordulni Bar felé az alagúton át, hanem egyenesen Petrovác felé a hegyen megközelíteni a tengert Egy nem túl erős szerpentines út holdpontján olyan kilátás jön a tengerre ami szinte páratlan szépségű. Kb. 10-15 perccel hosszabb a menetidő, de megéri ..
A két út választása ( az alagút, vagy a szerpentin??? ) az is befolyásolja, hogy hol akar letelepedni a tengerparton Az alaguton át érdemes, ha valaki Canj-ba Sutomoréba, Bar-ba, vagy délebbre Ulcinj-ba utazik
Ha viszont Petrovácra vagy nyugatabbra Budva, vagy Tivát esetleg Kotor, vagy Herceg-Novi felé, akkor a szerpentin .
És most jön a harmadik (köztes) megoldás . ha valaki gyorsabban akar leérni 10-20 perccel Petrovácra, vagy tovább Budva felé, akkor használja az alagutat és akkor a tengerparton teszi meg az utat miután kiért az alagútból
Többéves tapasztalat után jómagam inkább Petrováctól Budva felé szeretek megszállni, de, ha valaki nagyon homos partot kíván, akkor Ulcinj felé tartson.
Az út összesen Röszkétől a tengerpartig . kb. 700 km ami átlagosan 11 óra alatt lehet megtenni . Az útminőség általában jónak mondható, de rendkívül zsúfolt, főleg hétvégén "
Bp-ről Susanjba Szerbián keresztül érdemes menni! Bp-Röszke(vagy inkább kerülővel Tompa, Ásotthalom, kis Röszke...) - Belgrád- Cacak- Uzsice- Bijelo Polje- Podgorica- Bar
Esetleg járt valaki mostanában Bar Susanj felé? Nemsokára lehetőségem lesz odamenni Budapestről de kellene egy kis segítség avagy friss infó. Budapestről indulnék és érdekelne melyik a leggyorsabb útvonal mondjuk Bosznián át és milyen díjakkal számoljak Eddig csak Pag szigeten voltam vagy négyszer de már kicsit drága ( mondjuk nem csak nekem)és váltani szeretnék.
Sajnos jellemző a kocsifeltörés a forgalmasabb turistalátványosságok közelében. Nem csak a "nem értékes tárgyaket" nem érdemes látható helyen hagyni, hanem úgy általánosságban semmit.
Én is arrafelé megyek 3 hét múlva (Herceg Novi). Én azon gondolkodtam, hogy nem lépek ott át Boszniába, hanem maradok a horvát tengerparton, Bosznia tengeri kijáratát keresztezve (Neum) és a horvát 8-as főúton haladva lépek be Montenegróba.
Így 2.5 órát megyek főúton és kb. 160 km-t. A te verziód sem jobb, az elágazási ponttól 173 km-t és 2 óra 50 percet ír.
Az elágazási pont, ahol én letérnék: Mali Prolog, ahol az E65-ösből kilép a 425-ös út.
A Kata 2-es egylégteres, 2 felnőtt és egy gyerek számára a legmegfelelőbb. Az apartman a Kotori-öbölben, a tengertől 40 méterre található, csodás kilátással. Részletek: http://kotor-apartman.info/kata2
Ha valakit érdekel egynapos vitorlázás (szélmentes időben motorral) a Kotori-öbölben a nyár folyamán, keressen meg, egyeztetünk. Úticélunk általában Mamula sziget, Kék barlang. Részletek: http://kotor-apartman.info/vitorlazas
Ha már nálunk nincs szabad hely, a keresett időpontban, keress bennünket, hátha tudunk segíteni! A Kotori-öbölben több apartmanházzal állunk kapcsolatban. http://kotor-apartman.info/
Biztonságosnak lehet mondani Mostart,de a többi várost is és nem jellemző a kocsifeltörés. Ilyen szituációban én inkább forgalmasabb helyeken szoktam parkolni, mint valami eldugott kis utcában,de nehéz tanácsot adni,mindenesetre értékesebb tárgyakat nem szoktunk szem előtt tartani . :-(
"Mostarban ajánlom a http://www.hostelnina.ba/,közel az "öreg híd" /kb. 200m /,beszélnek angolul és ami a legfontosabb: biztonságos a parkolója,nem az utcán kell hagyni a megpakolt autót."
Ha nem szállunk meg Mostarban, csak megállunk útközben eltölteni ott 2-3 órát, akkor hova parkoljak biztonságos helyre, a megpakolt autóval?
Szeptember elején Sutomoréból hazafelé két éjszakára megállunk Zabljakban, így lesz egy teljes napunk túrázásra. A túraútvonal amit kinéztem: Crno jezero - Jaksica mlin - M. Meded - Severni vrh - Debeli namet - Struga - Crno jez.
Azoktól kérdezném akik jártak már errefelé: tud-e valaki ennél az útvonalnál jobbat/szebbet/látványosabbat ajánlani.
Szállásunk Zabljakban az Apartment Nikitovic: ha valaki járt ott, légyszi írja meg a tapasztalatait. De bármi más ötlet, vélemény érdekelne Zabljakkal és környékével kapcsolatban.
A másik: Sutomoréból egy napra átmennénk Shkodrába. A tervezett látnivalók: maga a város, a vár, a régi híd. Ezzel kapcsolatban is bármilyen ötletet, tapasztalatot, véleményt szívesen fogadok (pl. hol érdemes parkolni, enni, van-e más érdekesebb látnivaló útközben stb.). A válaszokat köszi előre is :)
Az első kettő fotóstúdió, a harmadik link google keresési eredmény.Kinézel néhányat, írsz nekik mi mennyi és döntesz. Nem hiszem hogy ti vagytok az első nem montenegrói pár, aki a parton fotózkodna, úgy hogy szerintem bezélnek valamilyen idegen nyelvet!
(Bár ez már a nászút, de nagy divat, nyugaton főleg, hogy elutaznak távoli országba összeesküdni. A Google 15 millió+ találatot ad ki a destination wedding kifejezésre. Ha oda utaznak nászútra, sőt fotózkodnak, máris lesz kötődésük a helyhez. :) )
Sajnos nem tudunk elutazni. A szállás ingyenesen lemondható, úgyhogy én mindenképp jól jövök ki belőle, szóval nem emiatt írom.
Mivel kevés hely van ezen a szálláson, ha valaki pont ezt nézte ki, összehozhatjuk a lemondásomat úgy, hogy megbeszéltjük mikor mondjam le, és akkor valaki rögtön befoglalhatja.
Ha van EU-s útlevele, más nem kell. (Praktikus, ha a kutyáról készült képet beragasztod az útlevélbe, kevésbé lesznek "kivácsiskodók" a hatóságok a határnál). Az állat útlevelet határnál minden esetben megnézik, a saját papírjaitokkal együtt automatikusan adjátok át.
A blökimmel már 11-szer voltunk külföldön, sosem volt probléma a határon.
A veszettség elleni oltásnak legalább 10 nappal korábbinak kell lenni, mint az utazás kezdőnapja. (Ekkora már kialakult a védelem a blökiben, így nem fertőzhet más országban.)
Az útlevélben benne van az összes oltás, és a féreghajtó beadás is.(Ez utóbbit ellenőrizd le és ha nincs beleragasztva a féreghajtóhoz adott matrica, pótold.)
Érdemes az Advantix mediterrán változatot kiváltani a kutyának, mert az véd a szívférgesség és a szúnyogja ellen is (az itteni kullancs elleni Advantix nem véd a szívférgesség ellen!)
Ha,gyorsan akarsz leérni Mostarból Herceg Noviba akkor mindenképp ajánlatos a Mostar-Trebinje-Herceg Novi /kicsit több mint 2 óra/ . Igaz a végén van egy fizetős szakasz /3 Eur/ és az utóbbi 8 év/évente min. 4 x/ tapasztalata alapján mondhatom talán egyszer várakoztunk kb. fél órát,de akkor is számítógép meghibásodás végett.Arról nem beszélve ,hogy a másik útvonalon eleve 3 határátkelő van,persze így nem lehet útba ejteni Dubrovnikot , azonban egy fél napos kirándulásnak akár Budvából is megoldható.Mostarban ajánlom a http://www.hostelnina.ba/,közel az "öreg híd" /kb. 200m /,beszélnek angolul és ami a legfontosabb: biztonságos a parkolója,nem az utcán kell hagyni a megpakolt autót.
Pécsről Budvába szeretnénk utazni a családdal (2 felnőtt, 2 kisgyerek, 1 kutya a csomagtartóban, csomagok a tetőboxban) valamikor augusztusban.
A csütörtöki napot gondoltam indulásnak a szombati turnusváltások miatt, az úttal kapcsolatos véleményetekre lennék kíváncsi.
Csütörtökön 5-6 óra körül indulnánk Pécsről, majd Drávaszabolcsnál lépnénk be Horvátországba, ahol autópálya nélkül jutnánk el Slavonski Brodig, onnan már a pályát is felhasználva mennénk Mostarig (Doboj, Zenica, Jablanica). Ezt az utat néhány rövidebb megállással kb. 8 órásra tippelem.
Mostárban megszállnánk, várost néznénk, majd másnap, pénteken indulnánk tovább Budvába ezen az útvonalon: Stolac, Berkovici, Bileca, Grahovo, Kotor, Budva. Ezt az utat kb. 5 órásra tippelem 2-3 megállással és a kotori öbölben való araszolgatással.
Alternatív útvonalként ajánlotta egy kedves fórumtárs a Bosznia topikban a Mostar - M6 - Trebinje - Stinica - Herceg Novi - Kotor - Budva útvonalat. Ránézve a térképre, elképzelhető, hogy a stinicai határátkelőnek nyáron kisebb a forgalma.
Here offline navigációt tervezek használni. A visszautat is leírom majd (oda szarajevói szállást tervezünk), de egyelőre a fentiekkel kapcsolatos véleményetekre lennék kíváncsi. Nagyjából reális? Vannak buktatói? Másmerre mennétek?
Segítségeteket kérném abban, hogy az E73-as útról mi a véleményetek? Idén arra szeretnénk menni Kotorba (július 22-én), és a lehető legtöbb infót szeretném begyűjteni! Az útvonal Zenica-Mostar-Metkovic-Neum....stb, végig az E73-ason a Neretva mentén.
Az út járhatósága, helyi szervek jelenléte, stb. Köszi a válaszokat!
Minden média népbutító a maga módján, viszont nem értem miért kell erről beszélni egy Montenegró fórumon? A migránsok valóban gondot jelenthetnének arra felé, viszont nem járnak arra felé és pont!
Helló, megnézegettem térképen, biztos nem zajosak, de mindenhova kocsival fogtok menni, nincs zsúfi, így a kínálat is kevesebb, de Budva-Kotor-Tivat sincs messze. Este falusias csönd lehet.Én elmondtam már párszor, szállások jók, kivéve, ha gyanúsan olcsók. Foglalhatsz akár Budván is szállást, ha nem tetszik az ottani strand, úgyis elmész Jazra, vagy tovább.
Rákattintasz a nicknévre, utána a második sorban a "küld"-re. Ha ettől nem a leveleződ jön be, akkor nálad van vmi rossz beállítás. Ez esetben a link mailto: utáni részét copy+paste-tel juttasd át a leveleződbe!
Ha valaki iden nyaron Ulcinjba szeretne nyaralni es meg nincs szallasa tudok ajanlani egy nagyon kedves alban csaladot akiknel mi is voltunk par eve a Nagy Strand mogott..Ha erdekel adok elerhetoseget..
Én sokszor láttam ezt a honlapot, de nem tudom, hova helyezni, valahol Tivat és Kotor közötti úton, fent vagy lent... A lényeg, hol strandolnál 4 gyerekkel, mert leginkább ez érdekelheti őket, és mindegyikre kocsival kell menni, ebből a szempontból, akár Tivati szállás, akár Radovici szállás, ami közel van egy sekély homokos strandhoz (Plavi Horizont) Tivatban székel az Adriatours, vagy a Kantavár, Villa Negra. Annyi szállás van, hogy csak na, de hogy Nektek mi jön be, azt nem lehet megmondani :)
Régóta gondolkodunk egy montenegrói nyaraláson. Kocsival mennénk, 4 gyerekkel, a legkisebb 18 hónapos, a legnagyobb 7,5 éves. Kotor környékét néztük eddig a neten.
A gyerekek szeretnek utazni, talán nem gond nekik a hosszú út, több megállóval. Valaki tud esetleg jó szállást ajánlani tapasztalatból. Jó lenne ha mondjuk magyarul is tudnának, tudom hülye elvárás, de nem lehetetlen. Vki volt esetleg már itt: www.montenegroszallas.hu ?
Köszi a válaszokat! :) Akkor ezek szerint ez egy forgalmas hely (közlekedés szempontjából)? Budvában pont amiatt nem akarok foglalni, mert az talán picit "hangos" lenne nekünk. Inkább olyan helyet keresek, ami nyugalmasabb, még ha kocsival is kell ide-oda menni.
Nem, nem csak kocsival, de ahhoz ott kell lenned, hogy megtud, merre mennek a autóbusz járatok, innen nem lehet megmondani. Mennyire körülményes a parkolás? Ahogy nyári csúcsban Balatonnál:)
Szállás biztos jó, de ez egy átmenős hely,Tivat-Kotor-Budva útmentén. Egy-két hely beülős biztos van, de inkább a kocsidra számíts, ha nem a helyi járatokat akarod böngészni. Sokan vannak így, alszanak valahol, mindenhova kocsival mennek, estére bevásárolnak, és helyben csapnak "buli"t:) Vagy aki a sofőr lesz, feláldozza magát, nincs buli, csak vezetés.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy Lastva Grbaljska szállás szempontjából milyen hely? Pl. ott is vannak éttermek, vagy "beülős" helyek? Azt sejtem, hogy a strandra majd kocsival kell menni, de a strandokon a parkolás az mennyire körülményes? Innen Budvába is csak kocsival lehet bejutni?
A sütödék roskadoznak a különfêle grill ételektől, mi nagyon szeretjük. Kedvencünk még a girice, apró hal ropogós sütve, vagy a lignje, ropogos tintahal karikák. Én a Niksicko sört védő ital ként fogysztom 2 litetes kiszerelésbe. 2-2.50 körül voltva a 2 literes. A voliban álltalában olcsóbb minden.
Niksicko az olcsó sör, Nik Gold a prémium. Az árak kb. megegyeznek az itteniekkel, sok minden olcsóbb is. Drágább a fontos dolgokból az ásványvíz, mert fölkerekítik egész euróra, de alapvetően nem kell vinni semmit.
Előre elnézést kérek ha már kérdezték páran ezeket, de olvasgattam vissza sok oldalon, nem találtam hasonló kérdéseket. Lényeg az, hogy idén először megyek Montenegróba Budvába. Idáig Görögországba jártam. Autóval mennék pontosan 06.24 én indulok reggel. Bp. - Belgrád - Podgorica útvonalon szeretnék menni, de köztes pontokat mit ajánlanátok, mert ott is van több opció, melyik a jobb minőségű út szebb tájak stb... Másodszor, milyenek kint az árak a hazaihoz vagy a görögökhöz képest, miket érdemes itthonról vinnem (ketten megyek a barátnőmmel). Harmadszor szeretem a sört, kint mi a jó sör márkája? :)) Negyedszer helyi kaják étteremben amit ne hagyjak ki (tengeri kajákat szeretem, gyrost minden mennyiségben). egyenlőre ennyi jut eszembe.. Köszönöm :))
A Wizz pályázott egyedül a balkáni járatok üzemeltetésére. Most jön a pályázat második fordulója, tárgyalások és részletes pályázat benyújtása. A procedúra végső határideje július 18. Utána születik végleges döntés.
A közbeszerzési kiírás szerint hetente legalább 2 retúrjáratot kell üzemeltetniük mind az öt kijelölt balkáni fővárosba, Podgoricába is. Minimum 30 személyes gépekkel.
A Lovcenen én nem gyalogszerrel jártam. Egy teljes túra Cetinjéből vagy pláne Kotorból mondjuk a mauzóleumhoz egy felnőttnek is becsületére válna. Itt ajánlanak rövidebb túrákat, egyúttal a többi nemzeti parkról is van infó:
Hogy magamat ismételjem, Virpazarból indulva nagyon szép a kilátás a túraútvonalakon (a tó, szigetek kolostorokkal, Albán-alpok, hegyi falvak, hihetetlenül gazdag élővilág, stb.). Ezek alapvetően könnyen is teljesíthetőek, gyerekekkel is vállalhatóak szerintem, sokkal inkább, mint az ország más hegyvidékein. Szóval könnyed túrázásra ezt a vidéket ajánlanám inkább. Van olyan útvonal is, ami Virpazarból a Rumija hegyet célozza meg, onnan már a tenger is látszik, na az már húzósabb. A gyalogutak alapvetően jól kitáblázottak; Virpazarban a nemzeti park látogatóközpontjában lehet túratérképet is kapni.
Saját képek 2013 augusztusából:
Egy másik évben Rijeka Crnojevica felé is jártam, de gyalog csak rövidebb utakat tettem meg.
Érdekesek még a Monarchia erődjei, ami legalábbis megmaradt belőlük, Budva, Perast felett, és még sok helyen megtalálhatóak. Hogy melyiket érdemes "megtámadni" gyerekkel, nem tudom.
Jó estét! Útvonallal kapcsolatban kérdeznék tanácsot.Egy nyári kirándulás első részépben Portorozban, Szlovéniában lennénk egy pár napot, majd onnét lemennénk Budvára. Régebben ezt az utat Dubrovnik felé tettük meg, most viszont az útvonaltervezőbe beütve az utat, bőven Bosznián keresztül ajánlja fentről megérkezve a Kotori öbölhöz. Nem tudom érthetően írom-e? Kérdezném aki ismeri ezt az utat, hogy arrafelé hamarabb elérhetnék Budvát, mint ha lejövünk korábban az autópályáról és inkább Neum-Dubrovnik- Herceg-Novi felől megyünk? Köszönöm!
A kilátás és az élmény miatt én megemlítem a Pestingradot, emlegettem párszor, azt nem tudom viszont, kisgyerekkel érdemes lenne-e, én 10-12 év alatti esetén nem érezném úgy, viszont nem értek hozzá, és gondolom, egyénfüggő is.
Köszönöm. Igazából messzebbre is elmennénk egy kis hegymászás, túra kedvért. Érdemes a Lovcsenre felmenni a kisgyerekekkel? Vagy van valami közelebbi szép panorámás hely?
"A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben ő nincs a kiskorúval, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik." (police.hu, de a konzuli szolgálat oldala is lényegében ezt írja, kiegészíteném azzal, hogy a fenti legyen meg angol nyelven is)
Szerintem még a MÁV Nemzetközi Jegyeladással foglalkozó részlegét is esetleg érdemes megkérdezni (?)
Esetleg kalandpark, vagy bármi más, ami gyerekeknek is érdekes lehet?
Leghamarabb júliusban nyithat az aquapark Ulcinjban, a Velika plazanal. Ilyenfajta infrastruktúrában kiépítetlen az ország, pláne a déli tengerpart. (Budvában van a sétány mentén mindenféle mulatság, vurstli, gokartpálya, talán ugrálóvár is, meg amikor áttetsző gömbbe zárják a gyereket, amiben bukdácsolhat, stb.; tavaly volt dinoszaurusz vándorkiállítás.)
Vízi sportokban erősek, de nem 5-10 éveseknek (búvárkodás, kitesurf, jetski). Ulcinjban adott az erődszerű óváros, korábban kalóztanya. A domboldalra épült, tengerre néző városrészre fel lehet sétálni a kanyargó utcákon, ott van a Szabadság emlékmű is, mint amolyan kilátóhely a Kis strand öblére és az óvárosra, sajnos nincs túl jól karban tartva. Egyik évben egy helyi férfi egy nagy csillagászati távcsövet (tükrös távcső, reflektor) állított fel kora este a sétányon, kis pénzért lehetett nézelődni vele. Gyanítom, csupán ilyen esetleges gyerekprogramokat lehet arrafelé találni. A Nagy strandon még nem jártam, esetleg ott van ilyesmi.
Köszönöm a tippeket. A szállásunk Ulcinjban lesz, onnan tényleg elég messze van Kolasin. Igazából Szegedről odaúton is megállhatunk ott, ha működik az ülőlift. Virpazar jól hangzik, nincs is olyan messze. Ha már itt tartunk, kisgyerekekkel a tengerparti homokozó mellett milyen programot tudnátok ajánlani még? Hova érdemes túrázni? Van-e Ulcinj közelében olyan kilátó ahova fel tudunk menni? Esetleg kalandpark, vagy bármi más, ami gyerekeknek is érdekes lehet?
Jelenleg nem üzemel, ezt ezen az oldalon tudod nyomon követni ("Ski staze i ičare", Jezerine). Ha csak a saját szemednek hiszel, webkamera is van :) , óránként frissül. Link1Link2
Kolasinban jártam is meg nem is, a kis történettel nem untatnék senkit. Ha oda terveztek egynapos vonatozást:
- a Bar-Belgrád vonalon notóriusan késnek a vonatok
- önmagában a vonatút, a látvány miatt érdemes lehet döcögni
- maga Kolasin városka miatt nem éri meg az egész tortúra
- a környék valóban gyönyörű, rövidebb-hosszabb kirándulásokat lehet tenni
- a síközpont felé nem voltam, elvileg lehet arra túrázni, de fogalmam sincs, gyerekeknek mennyire meredek, és ki van-e táblázva
- a vasútállomás a városka központjától 2 km-re van
Más célpont is érdekel, ami elérhető 1-2 óra alatt
Gondolom számba vettétek Stari Bart, Ulcinjt, Ada Bojanát, + a tengerpart északabbi részeit. Lehet még ajánlani: Virpazar vonattal, Cetinje busszal.
Ha vonattal mentek Virpazarba, leszállás után még kb. 1 km-et kell gyalogolni Podgorica irányába, nagyrészt a sínek mentén. Akkor elértek a település tóparti részéhez. Ott van egy kis turistás központ, onnan kitáblázott kirándulóútvonalak vannak a tó mentén. Érdemes pl. Godinjéig elmenni és vissza. A Skodrai-tó vidéke nagyon szép.
Sziasztok! Mi a nejemmel 12 éve jártunk Montenegróban és akkor vonattal utaztunk. Nagyon tetszett a táj a vonatablakból. Most kocsival és kisgyerekekkel (5 és 10 évesek) megyünk, és azon gondolkodunk, hogy elmennénk 1 napra vonatkirándulásra Barból. Szerintetek Kolasinba érdemes elmenni?Mit lehet ott csinálni? Üzemel az ülőlift nyáron? Egyáltalán meglehet közelíteni a siközpontot a vasútállomástól? Nagyon köszönöm előre is a választ. (Más célpont is érdekel, ami elérhető 1-2 óra alatt.)
[Ulcinj] Nekem a mecseteivel sokkal inkább arab városnak tűnik, mint európainak, sokkal másabb, mint mondjuk Budva.
Számomra ez az egyik vonzereje az országnak, kis távolságokon belül többféle világgal találkozhat az ember, akkor is, ha csak a tengerparti régiót nézzük. Alapvetően meghatározó, milyen utalom alá tartoztak a különböző területek. Herceg Novi pl. osztrák fennhatóság alá tartozott 100 évig. Az országon keresztül húzódott a nyugati és keleti kereszténység közötti választóvonal. Sokféle hatás érvényesült errefelé.
Ulcinjjal kapcsolatban jól ismert, hogy annak idején észak-afrikai és máltai kalózok is letelepedtek itt (majd beolvadtak az albán népességbe). Az már talán kevésbé, hogy vannak honos fekete-afrikai lakói, még a korábbi századokból. Rabszolgák leszármazottai lehetnek. Aki szemfüles, láthatja valamelyiküket a városban, én is emlékszem egy férfira, a felmenői között láthatóan előfordult a vegyes házasság. A 19. század vége felé még 150 ilyen fekete család élt ott.
Érdekes, hogy a szerző nem említi a "szerb" argarepa szót, pedig ezzel aztán a teljes szerb vidéken találkozni minden étlapon.
Ó, a argarepa.... Érdekes élmény volt, amikor először jártam lent és Pécstől 600+ km-re a sutomorei piacon megütötte a fülemet ez a szó. Egészen addig azt hittem, csak Vajdaságban használják, azt is a magyarokkal való együttélés miatt. Viszont ahogy utánanéztem, a sárga szavunk (ó)török eredetű, a répa meg szláv.
Egy másik érdekes nyelvi élmény volt szintén akkor, Sutomoréban láttam "piroka pizzát" az étlapon. Arra gondoltam, ez valamiféle magyaros, paprikás, csípős feltét lehet. :) Azóta megtudtam, ez egy jellegzetes "balkáni pizza", amolyan pirog, így inkább az a szó bújhat meg mögötte.
[A rendszeres topiklátogatók biztos unják már, hogy folyton reklámozom ezt, de régen nem lehetett megbízható menetrendet találni a neten. A portál egyre több szomszédos ország menetrendjét tartalmazza, terveik szerint egész Európát le kívánják majd fedni. A menetrendért felelősséget vállalnak, más kérdés, hogy főszezonban rendszeresek a késések.]
Most, szezonon kívül, adott hétköznap 15 busz megy naponta Barból Ulcinj felé. Visszafelé ugyanannyi.
Ahogy írták, Barban nagyon közel van a busz- és vonatállomás, itt térképen is meg van jelölve:
E szerint 11.10 14.00 16.30. De Ulcinjban elég messze van a buszpályaudvar, mindenhez:) Kénytelen leszel böngészni, hol a szállásod, hol az Óváros, hol vannak a strandok...
Ha Sutomere-ig mész ott van a buszmegálló 100 méterre, Barban nem tudom. Ha vissza olvasol a forumban tuti találsz buszmenetrendet. Baloldalt van egy kereső mező oda is beírhatod!
Sziasztok! Ha Bar-ig megyünk vonattal, Uljcin-ba mennyire könnyű tömegközlekedéssel átjutni? Gyakran mennek buszok, esetleg tudja valaki milyen messze van a vasúttól az a buszmegálló, ahonnan átjutunk Uljcinba? Mennyire megbízhatóak a helyi járatok? Ez inkább visszafelé kérdés hogy ha jövünk haza le ne késsük a vonatot..Esetleg tapasztalat van-e autóbérlésről arrafelé?Nagyjából árak? Köszönök mindent előre is :)
Egy kérdésem lenne a tapasztaltabb vonaton utazó fórum társakhoz. Eddig négyen utaztunk Montiba, de megnövekedett a létszám és most hatan utaznánk, de az autó csak öt személyes. A lányom bevállalná a barátjával a vonatot, de ősszel lesz mindkettő 18 éves. Külföldre utazhat vonattal kiskorú felnőtt felügyelet nélkül? Sajnos más opció nincs, autót pedig nem cserélünk 7 személyesre. :) Vagy a barát marad otthon.
Ebben az internettel átszőtt, divatmániás, globalista világban ez már könnyen megy. Régen azért nem terjedt ilyen egyszerűen el egy-egy szó.
De, nem akarok vitatkozni, mint írtam, csak a józan észt szólítottam meg és reménykedtem, hogy elgondolkodunk néha azon, hogy amit leírnak nekünk, annak köze sincs sokszor a valósághoz... Manapság mindent a pénz határoz meg és minden valamilyen lobby mentén szerveződik. Emiatt a tudomány már csak hiteltelen k*-ja valakinek, már bocsánat a vulgaritásért. Ezt nap mint nap tapasztalhatjuk.
Gondolj bele, hogy mennyire teret nyert az utóbbi évtizedekben pl. a bacon használata a régi (szláv) szalonna helyett. Ha nem lenne írásbeliségünk, még pár évtized és nyomtalanul kiszoríthatná. Utána már csodálkozhatnál, hogy ne mondják már a nyelvészek, hogy XX. sz. végi átvétel angolból, korábban talán nem ismertük a bacont?!
Azért érdekes kérdés az, hogy ki adta és ki vette át. Nem vitatkozás, csak példaképpen, a lapu szavunk mögött óriási szóbokor áll, ami ráadásul nagyon illik is a növényre: lap,lapul, lapos, ...
Az is érdekes, hogy a cikk szerint a fát már ismertük, de a galy szót már átvettük ?! Méghozzá ly-os j vel! Nagyon zavaros az egész. Ismertük az íjjat, de már szláv a puzdra. Nem ismertük az istállótartást, de azért az istálló és ól magyar szó... Magyar szó a tyúk, de a kakas már szláv, olyan lököttek voltunk, hogy nem tudtuk megkülönbözeteni őket, ezért ez már nekem vad ...
Mi két éve voltunk, akkor néha még túl nagyok is voltak, de ez nyílván nap és idő függő, milyen időszakban mentek. Viszont maga a város gyönyörű és varázslatos. Nekem a mecseteivel sokkal inkább arab városnak tűnik, mint európainak, sokkal mássabb, mint mondjuk Budva. Engem levett a lábáról. Ha egyszer visszamegyek Montenegróba -már kétszer voltam- tuti, ide jövök!
Azét jöttünk így, mert Tompánál be Szerbiába is már 20 percet tartott a belépés, kifelé múltkor is volt vagy 3/4-e óra és az nem szombat volt, valamint már egy 40 sátor migráns volt ott. Elmentem inkább délen végig.
Érdekes ez a város szavunk, ahogy a teljes Balkánon elterjedt, és török közvetítéssel még Cipruson is nyoma van, ahogy a ciprusi szellemváros Varószia/Varosha etimológiáját végigviszi a wikicikk.
Másrészt valamennyi magyar hatás is volt délre (pl. "Varo" helynevek Boszniában, Szerbiában, Podgoricában).
Igen, a "varos" szó tényleg magyar eredetű. Én Bulgáriában, Szófiától délre is találkoztam a "Varosha" megnevezéssel, városok óvárosi részeit hívják így.
Érdekes, hogy a szerző nem említi a "szerb" argarepa szót, pedig ezzel aztán a teljes szerb vidéken találkozni minden étlapon.
A gasztronómiában ilyen a gulyás (ami Mo.-on kívül mindenhol pörköltté torzult, és pl. a szerbek is magukénak érzik)
A szerbek is magukénak érzik, de a "mađarski gula" azért ott is külön kategória, és simán leírják a receptlapok, hogy
"mađarski gula je za mnoge najukusniji među jelima ove vrste, kralj među gulaima," azaz "a magyar gulyás sokaknak a legfinomabb az ilyen ételek közül, a gulyások királya."
A mađarski gula egyébként Montenegróban is sok helyen szerepel az étlapon.
Érdemes felmenni Eszéknél is, kb. egy ezresbe kerül és lehet kàrtyàval fizetni. Az a szakasz ugyanolyan üres, mint az M6 déli része, de legalább jól lehet haladni.
A nav, kormány, vagy konzuli szolgálat oldalán megtalálod a behozatalal kapcsolatos dolgokat. De semmi élő dolgot nem hozhatsz be, csak engedéllyel. Pl.: ha kapsz kint egy kiskutyát vagy becsempészed vagy beszerzed az engedélyeket. Nekünk cserepes virágért szólt a magyar határőr. De ő jó fej volt, közölte dugjuk el. De nem vihetsz nyers élelmiszert sem.
Délről felnyomult szláv közvetítéssel a törökös konyha. Pl. Pécs a török időkben kb. olyan volt, mint ma Szarajevó, jelentős, részben iszlamizált délszláv lakossággal.
Másrészt valamennyi magyar hatás is volt délre (pl. "Varo" helynevek Boszniában, Szerbiában, Podgoricában). A gasztronómiában ilyen a gulyás (ami Mo.-on kívül mindenhol pörköltté torzult, és pl. a szerbek is magukénak érzik), vagy a szataras nevű étel, amit nálunk már nemigen ismernek.
Ha véletlenül nem lenne angol étlap, például ennek a szarajevói csevapozónak a honlapján a menü angolul is szerepel, ez alapján fel tudsz előre "készülni":
tegnap jöttünk Szerbiából Horvátországon keresztül haza. Volt nálunk 30 paradicsompalánta, szerb határőr és vámos is simán kiengedett vele minket, át a Dunán, horvát határőr beenged, horvát vámos nem enged be, sajnos semmi nyelvet nem beszélt a horváton kivül, mivel nem értettem, hogy mit szeretne, mondtam neki több nyelven is, hogy nem értem, jöttek robogós szerbek, akik beszéltek magyarul, azokat odahivta, azok mondták vissza kell vinnünk a palántákat Szerbiába, mert semmit nem szabad áthozni, aminek gyökere van.
Kérdésem az, hogy ez mennyire igaz és hol találok erről valami infót, valamint mi ennek az oka?
Mi a helyzet az étlappal (angolul is), ételekkel (általad ajánlott)?
1) Fogalmam sincs, van-e angol étlap. Beszélem a helyi nyelvet, így mire leülünk az asztalhoz, eleve a bosnyák* nyelvű étlapot hozzák.
2) A Balkánon a helyben készült grill ételeket ("jela sa rostilja") érdemes választani. Bosznia a csevapok országa, a szarajevói és a banjalukai csevap-iskolák a legmeghatározóbbak között vannak. (A csevap egyszerűnek tűnik, de valójában rendkívül komplex étel tud lenni.) Érdemes kajmakkal kérni a húsokat, az nagy találmány. Ja, és mindez Montenegróra is vonatkozik.
3) Amúgy a bosnyák konyha megdöbbentően hasonlít a magyarra. Egyik első szarajevói látogatásom alkalmával elvittek a bosnyák barátaim a híres "Inat kuca"** nevű étterembe, ahol javasolták, hogy egy vegyes bosnyák tálat kérjek. Amikor kihozták, elég furcsán éreztem magam, mintha a nagymamám főztjét enném, de még a fűszerezés is dettó ugyanaz volt: "magyar" töltöttkáposzta (sarma), "magyar" marhapörkölt (sitni cevap),"magyar"/napközis húsgombóc paradicsom mártásban (cufte u paradajz sosu).
*bosnyák nyelv: hivatalosan önálló nyelv, valójában a szerb-horvát nyelv horvát változatához közel álló nyelv, de annyira közel, hogy ha horvát film megy a tévében, senkinek nem jut eszébe feliratozni vagy ilyesmi. (Persze a szerb filmeket sem.) Nagyjából az a bosnyák nyelv lényege, hogy ha egy szóra van török eredetű és szláv eredetű változat is, akkor inkább a török eredetűt használják. De ezek a szavak egyébként ugyanúgy megtalálhatók a szerb és a horvát nyelvben is, legfeljebb ott némileg más stílusértékkel bírnak (tipikusan régiesnek hatnak). Érdekes, hogy a boszniai szerbek is "bosnyákul" beszélnek, nem szerbül, sőt a helyesírásuk is szarajevói, nem belgrádi. Itt fontos megemlíteni, hogy a montenegrói nyelv is önálló nyelvnek számít, miközben természetesen egy crnagorác is tökéletesen tud kommunikálni az anyanyelvén egy szerbbel, horváttal vagy bosnyákkal. A montenegróiak két új betűt adtak az ábécéjükhöz, ezen kívül szerb szavakat írnak le és ejtenek ki a Horvátország nagy részén uralkodó lágy változatban (lásd: jekavica), ez adja a nyelvük specialitását.
** amikor a Monarchia rendes osztrák várost akart csinálni Szarajevóból, a folyóparton új közigazgatási központot kezdtek el építeni. Egy tradícionális bosnyák fogadó útban volt, de nem tudták jogi úton megszerezni az épületet. A fogadós végül hajlandó volt átadni a területet, de azzal a kikötéssel, hogy a folyó túlpartján tégláról téglára újra felépítik az eredeti épületet. Miután ez megtörtént, a fogadó az Inat kuca ("Csakazértis Ház") nevet kapta :-)
Ha ez segítség, tavaly augusztusban töltöttem majd' egy hetet Boszniában, a következő szituációkban fizettem euró készpénzzel: Mostarban szállás, pékség, buszállomáson távolsági buszjegy vásárlás; Szarajevóban étterem.
Szarajevói boltban, szálláson bankkártyával fizettem. (Itthonról egy peták helyi valutát sem vittem, nem könnyű hozzájutni, nem is biztos, hogy érdemes.)
Gondolkodtam, hogy megosszam-e ezt a linket itt. A blogoldalhoz tartozó szálláson jómagam nem jártam, és a topik "vén medvéje" szerint náluk kompromisszumot kell kötni a szállás, ellátás minőségét illetően.
De aki Sutomoréba készülne idén, annak kötelező olvasmány egy helyismerettel rendelkező, vajdasági (magyarkanizsai) magyar tollából. Ő ugye szerbiaiként, félig-meddig "belföldiként" jól ismeri arrafelé a dörgést. Aki először járna az országban, annak is érdekes lehet - szem előtt tartva, hogy a tengerpart más részein mások lehetnek a viszonyok.
Köszi a választ. A lényeg, hogy Júrót elfogadnak a parkolásért a fizetős részen. Illetve mennyire kockázatos otthagyni a megpakolt autót?!
Természetesen szendvicsen is el vagyok végig, csak olvastam itt a fórumban, illetve láttam/halottam Cobranco úti filmjében, hogy Boszniában elég olcsón lehet étkezni vendéglátó helyen. Ezért gondoltam, hogy kipróbálnánk helyi ételt a mostari városnézést megelőzően, ha már itthon úgyse telik étteremre, legalább nyaraláskor, egyszer-egyszer.
Benzinkúton magam tankolhatok, mint itthon, vagy nem engedik, s a kutas ember tölthet csak? Bank kártyát elfogadják, vagy jobb előre tisztázni? Budapest - Herceg Novi (M6-HR-Bosznia-Monrenegro) útvonalon, vannak ajánlott kutak, ahol tisztább a mosdó, kellemesebb megpihenni? Illetve ezen az útvonalon, melyik résztől érdemes már világosban menni (a táj szépsége miatt) és meddig sötétben?
A benzinkutak pont olyanok, mint Magyarországon. Horvátországban van OMV és szlovén Petrol (meg hazai INA), Boszniában a narancssárga EP (EnergoPetrol) kutak vannak a MOL áttételes tulajdonában. Itt is találni a szlovén Petrol kutakból (én általában ezeknél tankolok, van egy prémium benzinjük, ami nekem bevált). A szerb részeken Nestro Petrol és NIS/Gazprom kutakat is találtok, ezek mind új építésű kutak, jól felszereltek (a NIS vette át a régebben itt is működő OMV-kutakat).
A bankkártya elfogadás nem szokott probléma lenni ezeken a nagyobb kutakon. A kutas megkísérelhet segíteni a tankolásnál, de erőszakoskodni biztosan nem fog.
Ellenben valaki írta, hogy a kutaknál lehet euróban fizetni... Én ezt nem hiszem, minden egyes kúton nagy betűkkel és több nyelven ki van írva, hogy eurót nem fogadnak el. Mindenesetre ezt nem árt előre tisztázni.
A táj onnan szép, ahogy Modrica után a T-kereszteződésbe értek (nem messze a horvát határtól). Viszont helyenként nemcsak szép, de lélegzetelállítóan gyönyörű. Az én kedvenc részeim Szarajevó és Mosztár között vannak. A kedvenc éttermem Konjic várost elhagyva, az út jobb oldalán van, a Neretva partján.
Útszéli, vagy ott parkolsz, ahol tudsz, a többihez, meg ott kell lenned, hogy lásd. Ha találtál, közeli parkolót Mostar -hídhoz, megnézheted 1-2 óra alatt, közben azt eszel ami "szembe "jött :) Egy két órát hazaival is ki lehet húzni :)
Akkor már csak az a kérdés, miért jobb a homokos part? Mert ragad mindenhez?, vagy lassan mélyül? Ott van PlaviHorizont, nagyon homokos, lassan mélyül, környező településeken találsz szállást. Vagy ott van Velika Paza A tenger mindig tisztább, ha nem homokos.
"Étteremként mindenki a Kovacevic éttermet emlegeti Jablanica alatt, mint szuper helyet ahol meg kell állni. Nekünk ez túl "tömegturistás" hely"
Ez akár igaz is lehet / én inkább a Zdrava Voda-ra szavaznék ,bár az is igaz, hogy egy család tartja mindkét éttermet/,de ,hogy a bárányt profi módon sütik immár vagy 40 éve az vitathatatlan és nem csak a minőség állandó,hanem a bárány származása is a saját farmról való. Minőség és tradíció!! A nyári szezonban a nap 24 órájában sütik ,átlag 20-30 darab között ,itt nem lepődnek meg, ha hajnali 4 órakor kérsz egy báránysültet. Én mindenesetre nagyon szeretem az ilyen "tömegturistás " helyeket /sajnos mind kevesebb van belőlük a világon/, van még közel egy hónapom ,hogy élvezhessem :-(
Azt hittem, hogy Pluzine-Niksic felé mentek. De az előző válaszom ugyanúgy érvényes, Sarajevo után szebb a táj. De nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni, mert valakinek az Alföldi pusztaság tetszik pl. Szeged környékén, és rosszul van a szerpentinek gondolatától is.
OFF: Mostarban vannak fizetős parkolók, ki is van téve tábla. Pl a Neretva jobb partján a történelmi belváros közelében. Szerintem elfogadják az eurot, nem aggódnék emiatt. Legrosszabb esetben ha minden kötél szakad veszel fél liter vizet pl benzinkúton, fizetsz euroval és visszakapsz márkát. Étteremként mindenki a Kovacevic éttermet emlegeti Jablanica alatt, mint szuper helyet ahol meg kell állni. Nekünk ez túl "tömegturistás" hely, majd más mond róla objektívebb véleményt. 5-5,5 óra alatt le lehet érni Zenicáig Budapestról, onnan meg durván egy óra Sarajevo (feltételezem autópályát használtok).
Köszönöm a választ! Este 11 órai indulásra gondolok most, akkor 5-6 között lennénk Zenica környékén, Szarajevó után Neretva völgyén haladva, Mostarban kis pihenő (1-2 óra), séta, híd és környéke megtekintése, majd tovább Herceg Noviba a szállásra.
Újra biztonsági kérdés: Mostarnál a megpakolt kocsit leparkolni / ott hagyni nem gond? Próbálok úgy utazni, hogy a roló alá beférjen minden (kombi), de nem minden nyaraláskor sikerül.
Parkolás Mostarban út széli, vagy esetleg kiépített parkoló is van? Fizetős vagy nem? Ez csak azért fontos, mert ha fizetős, akkor kell apró, mert a kártyát nem biztos, hogy elfogadják. S ha kell akkor EUR is megfelelő (mennyi)?
Nem váltanék márkát.
Ezen a környéken / útvonalon van konkrét étterem/kajálda/étkezde amit ajánlanátok egy ebédre? Itt is kérdés a kártya elfogadás?! Illetve Herceg Noviban ajánlott bolt / étterem?
Ha jól emlékszem Horvát autópálya szakaszon és a Bosnyák autópálya szakaszon lehet kártyával fizetni.
HR Rétfalu és Árki közötti szakaszon érdemes e a pályát választani? Mennyibe kerül ez a szakasz? És a változatosságon kívül van-e egyéb haszna erre menni?
(Nyilván ezt mind magam is fel tudnám fedezni, de gondolom ezért is van ez a fórum, hogy a tapasztaltakat meg lehessen kérdezni.)
Minden gond nélkül tudsz találni szállást, jó helyen is. Ha már máskor is mentetek így, akkor gondolom nem zavar, ha esetleg futni kell pár felesleges kört.
Ha nagyobb kútnál tankolsz ott biztosan elfogadják a bankkártyát, tankolhatsz magad is. Zenica vagy Sarajevotol szép a táj, átérve a bosnyák-montenegroi határon pedig még szebb.
Köszönöm! Néztem már korábban én is és olvastam, hogy kocsival necces, de azért gondolom találni olyan apartmant, aminek van parkolója, vagy nagyon kicsi az esély?
Mi tavaly Rafailoviciben voltunk Becici mellett: a part és a meder is homokos volt. Utazás előtt találtam és tényleg ilyen a part.Nekünk zsúfolt volt de nem köves, és mindenhol értettek angolul. Keress rá, van néhány felvétel a partról. Ha az út és a part között találsz szállást nem kell lépcsőzni. Mi 2 percre voltunk a parttól. Parkolóhely nincs Rafailoviciben, de mi vonattal és Barból busszal mentünk.
(Ezt a weboldalt szerintem evek ota nem frissitik, csak olyan infokat szedj innen ossze, amiknek nem art meg az ido!)
A topic neve alatti linken konnyen eljuthatsz olyan oldalra ahol a strandokrol talalsz fenykepeket. Az esetleg segit a szamodra szimpatikus kivalasztasahoz.
Miért nem hiszi el senki, hogy Montenegróban NINCS homokos strand, kivéve a Velika Plaza Ulcinjnál. Van még egy pár, amit annak hívnak, de igazából nem az. Mondjuk én örülök ennek, sokkal jobban szeretem a nagykavicsosat.
Köszi a választ. Benzinkúton magam tankolhatok, mint itthon, vagy nem engedik, s a kutas ember tölthet csak?
Bank kártyát elfogadják, vagy jobb előre tisztázni?
Budapest - Herceg Novi (M6-HR-Bosznia-Monrenegro) útvonalon, vannak ajánlott kutak, ahol tisztább a mosdó, kellemesebb megpihenni?
Illetve ezen az útvonalon, melyik résztől érdemes már világosban menni (a táj szépsége miatt) és meddig sötétben? Ehhez igazítanám az indulás időpontját.
Montenegróban augusztus utolsó hetében érdemes előre szállást foglalni, vagy találni kint szabad szobákat/apartmanokat jó elhelyezkedéssel? Azért kérdezem, mert Horvátországba eddig nem foglaltunk egyszer se szállást és találtunk mindig normálisat. Montenegróban mi a helyzet ilyen téren?
Ami fontos lenne, hogy homokos strand legyen a településen
Ez az Adrián ritka. Montenegróban a Velika Plazsa kb 12 km-es partszakasza az egyetlen, természetes homokos tengerpart. A legközelebbi település Ulcinj.
Ha a homokos tengerpart a szempont, akkor irány Bulgária.
Vagy azért hátizsákban/szatyorban/törölköző alatt/kavics alatt rövid ideig megmarad?
A tolvaj az tolvaj.
Azért kérdeztem, hogy mi a jelzése(van-e) az elfogadható/megfelelő gázolajnak, mert Macedóniában pl cirill betűvel "BC"-vel jelöltet ajánlották a tapasztaltak, s informálódás hiányában nem akarom megszívatni magunkat egy üzemanyagrendszer felújítással, félretankolás miatt. Szóval erre a kérdésre tud valaki konkrétumot?
Macedóniában (és Szerbiában) valóban létezik még néhány kúton egy traktorokba való gázolaj (D2), párhuzamosan az Euro 5 naftával, de Boszniában, Horvátországban és Montenegróban az alap gázolaj is Euro 5.
Augusztus utolsó hetében mennénk Montenegróba a párommal, első alkalommal. Becici tűnik szimpatikusnak leginkább, így 0 helyismerettel. Ami fontos lenne, hogy homokos strand legyen a településen és a csendesebb szállásról el lehessen gyalog is jutni a nyüzsgésbe este. Van esetleg javaslatotok, ilyen igényekkel miben gondolkodjunk?
Köszönöm mindenkinek a választ biztonság, s Herceg Novi témában.
Szervezkedő: Ha strandra sétálok pár száz métert, 80 m szintkülönbséggel, akkor nem másznék vissza fagyi/sör/pénzért. Akkor négyen ne menjünk egyszerre be a vízbe, egy mindig őrizze a tárcát, fényképezőt? Vagy azért hátizsákban/szatyorban/törölköző alatt/kavics alatt rövid ideig megmarad? Van alternatív megoldás?
Üzemanyag:
CR dízelbe, itthon sem tankolok taknyot (mégha 11 éves is a jármű), ÖMV-nél töltöm, sima dízellel.
Azért kérdeztem, hogy mi a jelzése(van-e) az elfogadható/megfelelő gázolajnak, mert Macedóniában pl cirill betűvel "BC"-vel jelöltet ajánlották a tapasztaltak, s informálódás hiányában nem akarom megszívatni magunkat egy üzemanyagrendszer felújítással, félretankolás miatt. Szóval erre a kérdésre tud valaki konkrétumot?
Falusi kuton itthon sem tankolunk, csak legfeljebb traktort. Strando itthon sem hagyunk erteket, a torolkozo alatt "biztonsagosan" elrejtve stb.
Szezonban jobban oda kell figyelni. Egyebkent sokszor en sem csukom be a bolt elott az autot, vagy letekert ablakkal parkolok, ne a forro autoba uljek be- de ilyet ismeretlen helyen nem csinalunk!
Szia. Nem mondanám, hogy jobb a közbiztonság, de nem is rosszabb. Ugyan azokat a szempontok tartsd szem előtt, amiket Magyarországon is (autóban ne hagyj értéket, tömegben figyelj a táskádra stb...).
Ha félted az autód, tankolj valami "premium" gázolajat, nagyobb társaságok kútjain van választék.
Egy ismerősömmel fürödtünk Budvában, majd a parti öltözőben ottfelejtette a márkás fürdőnadrágját. Másnap délelőtt pont ugyanott megtalálta.
Nyáron lehúzott ablakú drága mercik és audik a tengerparthoz közel szabad-strandok mellett (saját szememmel láttam és elcsodálkoztam).
A montenegróiak kedvesek és nem veszik el a másét. De azért a külföldiek között lehetnek más természetűek (sajnos volt rá példa Horvátországban, hjogy a magyarok loptak el gumicsónakot).
Herceg Noviból induló szervezett hajókirándulások, tájékoztató jelleggel. A kis magáncsónakok ebben nincsenek benne, amiknek a tulajaival egyedileg meg lehet állapodni. Árak itt sincsenek feltüntetve, csak a anjic strand (ha már odáig eljutott az ember) és a Kék Barlang (Plava pilja) közötti 3 EUR/fő retúrjegy.
Én 5 euro/ fő saccolnám. Pár éve már annak, hogy HercegNoviban töltöttem egy hetet, június közepén. Part menti sétány, még félig kihalt volt. No akkor érdeklődtem ott lent a parton, csekély nyelvtudásommal, hogy Rose-ba menni (én 1 magam), vajon mennyi? 20 euro:) Arra már nem tértünk, akkor ez most retur, meg , hogy. Egy biztos, lehet menni, Rose-ra, Zanjice, Kék barlanghoz....csak mivel ezeket tenger felől lehet megközelíteni, ára van. Meg Lustica félszigetről, a bátraknak.
Konkrétabbat is tudsz esetleg? Sejtem én is, hogy nem lesz arra pénzem, hogy mindennap vízi taxizzunk egy strandra, de azért érdekelne, hogy mennyi egy fuvar, egy-egy konkrét helyre.
Pl. HN-ból kék barlanghoz, majd néhány óra strandolás, majd vissza HN-ba?
Vízi taxi mennyiért visz oda-vissza egy 4 fős családot, Herceg Noviból (konkrétan honnan) az általad írt strandokra (amik nem tudom hova esnek a térképen), s mennyi az út idő?
Herceg Novi tuti hely.A Jadransko put-tól kb. 10 perc alatt le lehet sétálni a partra, nem kell kapkodni a lépcsőkön,Montenegro nem erről szól. :) A parkolás fizetős a főúttól a part irányába.Vízi-taxival érdemes strandokat, érdekes helyeket felkeresni pl. Zanjice,Robinson beach(Rt Dobrec-maszek)Mamula,Rose,Plava Spilja.
Nemrég én dobtam be itt Herceg Novi kapcsán a "lépcsők városa" kifejezést. Nem pejoratívan értettem! Ez a város kvázi hivatalos, de legalábbis állandó jelzője, szlogenje: Grade od skalina / City of Stairs.
A montenegrói (és részben szomszédos országokbeli) pontos buszmenetrend:
Már Android alkalmazásuk is van (utóbbihoz természetesen helyben net is kell, wifi a szálláson vagy helyi feltöltőkártyás mobilnet). A menetrendi információkért felelősséget vállalnak. "Persze" főszezonban, főleg a tengerparton borítékolhatók a késések. Belföldre Montenegrón belül nem érdeme előre megvenni a jegyet, főszezonban nemzetközi járatokra meggondolandó.
Szia. Nézd meg Buljaricat, üdülő helység de nagyon hosszú partja van, eloszlik a tömeg. Én úgy tapasztaltam nagyon nagy tömeg. kisebb sétával át lehet sétálni az erdőn keresztül Lusice-ra vagy akár Petrovacra. Petrovacról meg a tengerparti ösvényen Perazica Do-ra, ott évek óta félkészen áll egy hotel a parton. Na ott végképp nincs tömeg. És maga a strand pofás. Sutomoreban ha leszáltok, busszal 15 perc Buljarica. Vagy ott van Canj, Sutomore után, bár ott egy kicsit nagyobb a tömeg!
Nem vagyok túl nagy szakértő Montenegró témában, kétszer jártam ott. Utoljára két éve.
Akkor körbe buszoztuk a Kotori-öblöt. Ott nagyon sok apró települést láttunk. Lehet, arra felé kéne szállást keresnetek. Jó a busz közlekedés, bárhova el lehet menni. Herceg Noviba, Kotorba ( Tivatba és Budvába is ) le lehet menni autóbusszal, a Népligetből. Nem gondolom, hogy a vonat kényelmesebb a busznál. Jó, hálókocsi. 20-25000 Ft kb. a busz. Síma Volán busz.
Hát jó esetben 2 óra. Rossz esetben, meg buszozol Budváig, ott vársz valamire, ami Tivatig, de még nincs vége.... mert Tivat is olyan hosszan terül el Kb: 3-5km.
Esetleg nincs tipp olyan helységre, ami kissebb? Horvátba is voltunk jó párszor fő szezonban, de mindig kisebb falvakat választottunk, s jó tapasztalataink voltak..
Szia, a felvetés jogos, keveset olvastam még vissza, de akkor majd nekilátok..tavaly már beleástam magam egyszer, de akkor nem jött össze, reméljük idén nagyobb szerencsénk lesz..videokat már néztem illetve vonatos sztorikat..Köszönök mindent, kezdődhet az olvasás.. :)
Köszi a tanácsot, vonattal megyünk, mert forintokból meg lesz kedvezmény miatt..tudom hogy hosszú, de a két személyes hálós talán még kibírható..Most Tivatot tanácsolta egy kedves fórumozó, utána nézek..Bar állítólag zsúfolt, azt meg mi annyira nem csípjük.. :) üdv
Köszönöm szépen, hasznos amiket írtál, ezek szerint Bar tipikus zsufi hely..pont olyan amilyenre nem igazán vágyunk..megnézem Tivatot, mert nem előírás hogy Bar-ig menjünk.. :) Nagyjábóli étterem/bolti árakat tudsz mondani esetleg? Tivat kb mennyi idő volt Sutomoréból? Akkor ti is tömeggel voltatok kint? Köszi mindent :)))
Mi tavaly voltunk augusztusban 2 személyes hálókocsival, a vonat tartotta a menetrendet, de így is hosszú volt az út. Sok segítséget kaptam itt a Fórumon, menetrend, hasznos tudnivalók... olvasgasd a tavaly nyári hozzászólásokat. Minden elérhető busszal a környéken, de hétvégén iszonyú dugó van a parton Budváig, autóval is több óra eljutni bárhova. Bar partja nagy kavicsos, koszos túlzsúfolt, ne itt keress szállást, ha még nem foglaltál. Mi Tivatba mentünk egyenesen busszal, Sutomoréban szálltunk le a vonatról -itt kaptuk ezt a jó ötletet. Tivat után Rafailoviciben volt szállásunk és csak a végén mentünk vissza pár napra Barba hazautazás előtt. Először voltunk, de az itteni segítségnek köszönhetően előre megszervezve mindent és remekül sikerült az út.
Szerintem félreértettél. Megértettem, hogy a Nemzeti Park fizetős nem az út. Csak az elkerülő tervezést nem értettem. Nyugtázom, hogy lehet arra közlekedni. Ha eljutnunk augusztusban (szándék, foglalás van), akkor szeretnék azon az úton is végigmenni. Referálok, ha jártam ott.
Hogy hol lesz a szállásod nem tudom. Van tömegközlekedés, de nem háztól házig, hanem inkább olyan regionális, ha pl: StariBarba szeretnél, vagy Ulcijn-ba, de akár Budvára is eljuthatsz, de ahhoz ott kell lenned, hogy lásd a lehetőséget. Vonat? hát készülj a rosszra, hátha jobb lesz, de hosszú út :)
Mit furcsállsz? Sok olyan út van, amin a google nem ment át, általában egy autós út, ahol ha szembe jönnek, trükközni, tolatni, félre húzódni kell, de járható. Ostrogba menet is ilyen út van, ott még a turista buszok is tolatnak, ha úgy hozza a helyzet. Nem az út fizetős, hanem ha úgyis Lovcen-re akarsz menni.
Én még nem voltam, de lehet mégis tudok segíteni neked. Én úgy csináltam, hogy visszaolvastam 2015.01.01.-ig.
Elég sok infot láttam vonattal utazáshoz is, Bar-ról, árakról, körülményekről is. Emeltett kerestem a neten Montenegro-s videokat is, abból is megnéztem párat. Nagyon sok infóhoz hozzá lehet férni, csak el kell olvasni, meg kell nézni.
Akkor is marad majd kérdésed, ha már visszaolvasol/visszaolvastál. Te meddig lapoztál vissza?
Sziasztok! Montéba mennénk idén augusztusban, vonattal, Bar-ba visz közvetlen. Ki volt már így ott? Érdekelne a vonattal való utazás élménye/véleménye illetve Bar, hogy milyennek tartjátok, illetve hogy mennyire élhető montéban egy hét tömegközlekedéssel? Milyen tapasztalatok vannak motorbérlés autóbérlés kapscán, milyen árak vannak nagyjából? Köszönök minden infot :)
Én kétszer fel, egyszer le jöttem rajta 2013-ban (egyszer a gyalogos szerpentinen), 2013-ban, a képem is ott készült. Nem volt lezárva. OK, eltelt 3 év, de az előző hozzászóló tavaly ment.
Amúgy ViaMichelin, Bing, Here. Lehet, hogy a Google vektoraiba került némi zavar. Láttam én már az egykori bélapátfalvi cementgyárat is Bükkszentgyártelep néven rajta. :-)
Félreértés van, AZ a szerpentines út ami a videón van nem fizetős. A Njegos mauzóleumba vezető út a fizetős ami egyben belépés is a nemzeti parkba. Azt az utat is érdemes végigjárni ami Cetinje felől vezet fel, elképesztően gyönyörű.
Értem, ezt jó hallani, ill. olvasni. Ha fizetős valami, attól még nem szokott más irányba tervezni a Google ( ha csak nem azt kérem tőle, hogy kerülje el a fizetős utakat). Szóval még mindig furcsállom.
Köszi a választ. Én is oda tippeltem, csak azért bizonytalanodtam el, (s most is az vagyok), mert nem tudom hogy járható-e autóval. Google map tervezéskor körbevisz, így:
Kotor fölött, a Njegui felé vezető út 25 hajtűkanyaros szerpentinje, lenyűgöző kilátással a Kotori-öbölre.Évekkel ezelőtt láttam képeket a kolléganőm útjáról onnan, akkor döntöttem el, hogy meg fogom nézni, pár éve így is lett, és idén is le van már foglalva a szállás az óvárosba.
Biztos, hogy így volt, mert Herceg Novi egész csodálatos város! Gyönyörű és hangulatos, főleg este. Az Igalóba átvezető hosszú korzó-sétány egész páratlan! Viszont a) szerintem nem olcsóbb Budvánál -- Noviban mindenből, szállástól a kajáig, sokkal kisebb a kínálat. b) Nem strandolásra való. A strand kevés, kicsi, és a víz elég koszos.
De a buszközlekedés egyáltalán nem rossz, és ha még az sem elég, a szállodák elől kishajók is járnak jó fürdőző-öblökbe. Végül pedig ha átmész Igalóba, ott is (város közepéhez képest) egész elfogadható a strand. Csak el kell kerülni, hogy visszanézz a part felé :)
Az igazsághoz az is hozzátartozik hogy épp nem voltam valami jó hangulatban akkor ! Volt valami baleset előtte a kotori öbölben és órákba telt mire Hercegnoviba értünk ! Szerintem ez is rányomta a bélyegét a városnézésre . De igérem az idén megint felkeresem a várost és megpróbálom felfedezni a jó oldalát !
Személyes tapasztalatom nincs ,csak városnézőben voltam ott...Kollégám nyaralt ott tavaly. Nem volt megeleégedve ! Sokat gyalogolt a strandig és zsufolt volt minden...tömeglavór!
Ö azt mondta ,ha csak nem a parton van a szállodád (bazi drága szállodák ) akkor ne menjek oda mert megjárom a gyaloglással !
Mint emlitettem én csak meglátogattam tavaly a települést, de nem voltam elragadtatva vele . Ez az én személyes véleményem . Mindenki másként szereti a tengert és a pihenést !
Írtátok hogy Herceg Novi a lépcsők városa...hogy hegyoldalban van maga a város, legalábbis az óvárosi rész igencsak sokat kell a tengerig lépcsőzni a szállástól...ezt többen is írták más oldalakon hááátigen, nyáron nem túl jó melegben mikor az ember alig várja hogy leérjen a partra..
Strandolás szempontjából pedig igen kicsik, és sűrűn tagoltak a strandok,ahogy a képeket és strandokat nézegettem, elkerülhetetlen a hering parti...betonos strandok, sehol egy árnyék..
Vagy milyen tapasztalatotok volt már strandolással kapcsolatban ott?
Meljine, és Zelenika szép kis üdülőrész, de gyanítom este kihalt lehet.. ami alapból nem lenne probléma, hiszen H.Novi központi részébe lehet este sétálni, nézelődni...viszont oda autobuszos helyi közelekedéssel lehet eljutni ami valljuk be igencsak kiszámíthatatlan..szóval ez kilőve..
Mondjuk a budvai Slovenska plaza részén, talán jobban eloszlik a tömeg, széles a strand, de ugye ott meg minden drágább + tavaly szezon végén még meglepően sokan voltak, a víz sem volt tiszta, zsúfolt Budva, strandolás szempontjából még aug vége sem alkalmas, talán utószezon..
Viszont a Ploce strand az mindent felülmúlt, valami felejthetetlen élmény és látvány volt, igényes strand, ha teheti mindenki látogasson el oda.. Még ami szép lehet a szomszédos Jaz, viszont az kimaradt a sorból sajnos..Mogren I-II is kimaradt...vagyis Mogren I-n voltunk még pár éve, még szezon elején, igazán szép volt...
Értem, meg azt is, hogy Velika Plaza olyan hosszú, hogy lehet magányos területeket találni :) Kalandoroknak. A többség meg arra vágyik, hogy minden egy helyen legyen. Part-komfort-csend-pezsgés, épp amire vágyik.
Nem voltam augusztusban Montenegróban, csak azt akartam értékeltetni, hogy ismert nyaralóhelyeken is van zsúfoltságmentes rész. (A kép amit beszúrtam a Livari-beach Görögországban.) Június végén többször voltam Montenegróban, az előző képek is - az Ada Bojana torkolatánál - akkor készültek.
Maradjunk annyiban, HercegNovitól Budváig minden drágább Budvától Ulcijn-ig olcsóbb lehet. De lesz minden, de a lépcsők városa az biztos, olcsó szállásnál, sok sok gyaloglás. Én soha nem mennék augusztusban Montenegróba. Illetve sehova, mindenhol sokan, sokan vannak :)
Érdekes adatok: Montenegró benne van a világ 25 "legturistásabb" országa között (19.). A listát a népességhez viszonyított látogatószám alapján (2014) állították össze. MNE megelőzi Görögországot (23.), de picit Horvátország (14.) mögött van. Igaz, ebben a típusú összehasonlításban némi előnyük van a kisebb országoknak, az első 9 helyezett gyakorlatilag miniállam, pl. Andorra. Ugyanakkor nem elég kicsinek lenni, vonzerő is kell. :)
Ha a turistaszám növekedését nézzük (2004-2014 között), akkor MNE már az előkelő 6. helyen van 7,1-szeres emelkedéssel (ismét lakosságszámra vetítve.) A környékről Bosznia a 18., Szerbia a 19.
Ha ez informatív, konkrétan ettem már pljeskavicát H. Noviban. :) Közel az óvároshoz, hosszú lépcsősor mentén. A lépcsők városa egyébként, majd meglátod miért. :) Szerintem Montenegróban nagyon nehéz rostélyos nélkül maradni, sütödék szinte mindenütt vannak, a "konkurens" McDonalds sem tudta megvetni a lábát az országban. :)
Kétszer látogattam meg a várost, nem ott szálltam meg. Az a benyomásom maradt meg, a déli tengerpartnál drágább, Budvánál nem hinném, az a legvészesebb. A konkrét szállásárakból kaphatsz ízelítőt booking.com-on.
Nos, mi is Montenegróba tervezzük idén a nyaralást...visszajáró vendégek vagyunk,hiszen ennyire gyönyörű és páratlan természeti adottságokkal, változatos tengerparttal, és gasztronómiával kevés ország rendelkezik...nem beszélve a minden szomjat oltó Niksickórol, vagy épp az óriás palacsintáról!!:);)
Idén augusztus végén Herceg Novi lenne a célállomás.
Aki volt már Herceg Noviba :
Milyen tapasztalatokkal ért haza? Árakat, szállást illetően?
Mi nagy kedvelői vagyunk a grill éttermeknek, sütödéknek (plieskavicának) illetve egyéb saját grill specialitásuknak..Ilyen szempontból Herceg Novi milyen? Út mentén rengeteg beülős kis éttermet látni,de grill sütöde vajon...?!:)
Az árak a Budvai árakhoz képest milyenek? Nem mintha sok eltérés lenne, de nem árt ha tud róla az ember...
Én meg hitetlen vagyok, tenger azért nem olyan gyorsan melegszik fel, mint a Balaton, szóval edzettnek kell lenni:) Én voltam június közepén, parton 30 fok, de be kellett menni, a 20 fokosba. felül langyi, de lábadnál hideg :)
Na a Wizzairnek orulok mert jo tapasztalatokat szereztem a jegyvasarlasban igy feletek is meg fordulok ujra majd igy az a tervem. Wizzairrel Azt hogy mikor meg nem tudom.
2013-ban 2 részre osztottam a nyaralásom. Egyik Horvátország, másik Montenegró. 2014-ben hasonlóan, de Görögország, Horvátország. Tavaly csak egy kurta Görögország. Mindhátom országot szeretjük és mindhárom országnak más a varázsa. Hiányérzetünk egyre erősödött és már tavaly ősszel eldöntöttük, az idén ismét visszatérünk Montenegróba. Mint 20103-ban, most is Ulcinj a szálláshely. A kis Montenegró innen is könnyen bejárható (Budva, Ostrog, Kotor, Plav, Szkadari-tó,Tara-kanyon, stb.)
Aki már járt Horvátországban és először megy el Montenegróba az kellemesen fog csalódni. Nagyon eltérő a két ország "filingje". A mediterrán érzés nagyon jelen van (mindaddig, míg el nem nyugatiasodik).
Elnézést kérek,talán túl nyers voltam :-( ,de többünknek itt a fórumon Montenegró sokkal többet jelent mint egy homokos strand,bár kétségtelen a ti igényeiteket is kielégíti adott estben egy-egy ilyen partszakasz. Montenegrót igazán a sokszínűsége,változatos flórája,kultúrája ,gasztronómiája,építészete ..../ és még sorolhatnám mi mindenért szeretjük ezt a kis balkáni országot. Lejutni sem egyszerű,de cserébe felejthetetlen utazásban lesz részed,mint ahogy a tengerparton eltöltött idő alatt is érhet megannyi élmény,amik sokszor egy életre megmaradnak /ezekről még az unokáidnak is tudnál mesélni:-) /,csak ezeket a homokos parton napozva,ritkán fújja felénk a déli szél.Ezért menni kell,felfedezni,kóstolni ,tapasztalni ,átélni az itteni életérzést,mert ez egy ilyen ország: MÁS /ha egy szóval szeretném jellemezni/ ! Ezért ajánlottunk más országokat,ahova sokkal egyszerűbben lehet eljutni,ha csak a szép homokos tengerpart az igény.
Különösebb városnézést nem tervezünk, a homokos szép tengerpart a legfontosabb szempont. (lehetőleg a szállás is minél közelebb legyen a parthoz) Ezek alapján milyen helyiséget tudnátok ajánlani?
A tiszta homok, tenger felől fújó enyhe szél, a napsütés, a nagyon lassan mélyülő part, napernyők, hideg koktélok, totál relax. Ha így nézzük, tényleg nem túl izgalmas.
Valoszinuleg ugy csinaljuk a programot, hogy lesz A es B terv. Amennyiben jol haladunk, es lesz esely 2 es fel ora alatt eljutni Kotorba (persze kora reggeli indulassal), akkor aznap Kotor es kornyeke, amennyiben totalis kaosz lesz az uton, akkor meg Budva lesz a program...
Egyszer én is nagyon megszívtam ezt a Uljcin-Kotori utat szezonban ! 3,5 órát utaztunk a tömeglavórban , akkora volt a dugó és még valami baleset is volt..!
De minek ennyi távolságot megtenni, ha Ulcijnban foglaltál szállást, Kotor messze van, na nem kilométerben, Budva még közelebb. Augusztusban minden messze van :)
Azt irtam, hogy 7nap, amibol 3 es fel nap a gondtalan furdozes. Viszont akarhany orszagban jartunk,1-2 napot a helyi nevezetessegek megtekintesere szanunk. Igy minden orszagrol nem csak az marad meg, hogy de jo volt a tengerpart.
Tavaly nyáron busszal jöttem vissza Budvából Belgrádba. Békés káoszt okozott a budvai állomáson, hogy a tengerpart felől érkező buszok 30-60 perceket késtek. Pedig volt, amelyik csak Kotorból indult, vagy Herceg Noviból (igaz, utóbbiak egy része a kompot használja). Mindez augusztus végén, kora este.
Lelked rajta, nem okoskodásként írtam. (Emlékeim szerint egyszerű kétsávos út fut a tengerpart mentén, csekkold le a Google műholdas képén.) Az Ulcinj-Shkodra távra 1,5 órát számolj egy irányban, ennyi idő alatt teszi meg a busz.
Kérdezted még a Kék Barlangot. Pont ott nem voltam, de pl. Budvából indulva van olyan egész napos hajókirándulás (25 euró/fő), aminek fakultatív része +2 euróért. Ulcinjban helyi utazási irodákban is be lehet fizetni hasonló jellegű programokra - hogy azokban pont a Kék barlang is benne van-e, nem tudom. Ulcinjból busszal visznek a Kotori-öbölhöz (mint ahogy Budvából is egyébként), ott hajóra tesznek.
Itt a topikban régebben elő szokott fordulni olyan magyar, aki vitorlással elvisz sok helyre, Lepetane településről.
Tudom, hogy a kirandulasokhoz nem optimalis Ulcinj, de csak ott van homokos strand (Veliki Plaza), es ez elsodleges szempont volt. Viszont egyaltalan nem tunik lehetetlen vallalkozasnak meg a legtavolabbi latnivalo (Kotor) sem. A terkep alapjan 87 km, es idoben 1ora 40 perc. Ha nekunk ez 2 es fel ora lesz, akkor is siman legyozheto.
Ilyen rövid időre, elég ha megtalálod a a megfelelő strandot, ha ismerkedsz Ulcijn-al , már az is elég bazár, meg van Óváros. De elmehetsz Stari Barba (rom), vagy csak Bárba, (kikötő) Vagy elmehetsz, Sutomorétól Virpazarba, és hajókázol Shkodra tón.....
Én nem tanácsolnék semmit, ha elsőre mész, és nem ismered a környéket, és 3 gyerekkel, akkor, csak Ulcinj és környékét fedezd fel, Shkodra tényleg közel van. A közlekedés, határátlépés, kiszámíthatatlan.
Szállás lefoglalva, ahogy írod, és hol az a strand, ahol 3 napig pancsolás?
Kék Barlang messze van, hajnaltól estig tartó program nem éri meg. Legközelebb a kis ország közepére találj szállást, még onnan is egész napos kirándulást kell tenni, ha látni valók :)
Ez ebben a formában a legpontosabb információ jelenleg. :) A Magyarországról is ismerős metódus szerint már évek óta tervezik, tavaly nyárra ígérték, időközben megváltozott az építése telek helyszíne és idén év elején rakták le az alapkövet. Úgyhogy bármi lehet...
Nem könnyítitek meg a dolgotokat az ulcinji szállással, a klasszikus látnivalók a tengerpart másik vége felé koncentrálódnak (távolság + nyári forgalom a tengerparti utakon).
Kotori-öböl, Kotor maga, Budva, Sveti Stefan, Cetinje, Lovcen, Mauzóluem. Hozzátok közelebb Stari Bar, Virpazar, Skodrai-tó.
Augusztus vegen megyunk 3 gyerekkel 7 napra Ulcinjba autoval. Mar ki van fizetve a szallas.
Ugy tervezzuk, hogy kb 3 es fel napot a tengerparton toltunk kellemes semmittevessel,pancsolassal. A fel nap at akarunk ugrani Shkodraba par orara, hogy ha mar ott vagyunk, akkor lassunk egy picit Albaniabol is.
A maradek 3 napot viszont Montenegro latnivaloinak szanjuk. Ehhez kernem a segitsegeteket.
Ha lehet, irjatok egy listat, hogy mik azok a latnivalok, amiket nem szabad kihagyni. 3 teljes napunk van erre. Nagyon szeretunk varakat is nezni, illetve valamikor regebben itt olvastam egy olyan egesznapos programrol, hogy valahonnan hajoval elvittek a Kek-barlanghoz. Ez, es ennek az ara is erdekelne.
Es meg egy kerdes. Amikor lefoglaltam a szallasunkat, a szallasado kozolte, hogy van meg egy jo hire. Ulcinjban lehet, hogy elkeszul az Aqupark. Nos, errol semmit sem talalok a neten, csak a tervezeset. Bar siman elvagyunk az aqupark nelkul is, de ha valaki tudna valami informaciot errol, akkor azt is megkoszonnem.
Több strandot is ki fogunk próbálni , végig a montenegroi parton ! Kékbarlang túra , Lovcen , Ostrog- kolostor , Porto Montenegró (Tivat )- hajózási múzeum , Budva - Slovenska plaza-tengeralattjáró , Bar-Stari Bar vár ,
Nem sokkal lesz olcsóbb a szállás mint Augusztusban , pár euró a külömbség...Én azért viszek magammal elég zsetont mindenre ! Nem sajnálom a pénzt , költöm ha van .... :))))
Most 18 euro / nap , szezonban meg 20 euro / nap a szállásom !
Mi főzni lent nem szoktunk soha ! Mindent veszek az asszonynak is kell pihenni !
Nekem eddig 15 nap volt a legtöbb, de abban az érkezés és az elutazás napja is szerepelnek! Igaz, mindkettő használható hosszúságú, mivel éjjel szoktunk utazni.
Félreértettél:) Nem spórolni akarok, csak nem tudtam, hogy működik a rendszer. Magyarországon éves "matricával" használjuk, így korábban nem merült fel kérdésként.
És ha már kérdezted, az autó még nincs 3 éves, a férjem munkahelye a tulajdonosa, és igen tök ingyen jutottunk hozzá, amennyiben magáncélra használjuk benzinköltségünk van, de emellett semmi más.
Az autó amivel mennénk egy Toyota yaris, viszont a hátsó ülések ki lettek vetetve, tehergépjárműnek van bejegyeztetve a férjem munkahelyi kocsija. Ilyen esetben, hogy működik az autópályán a díjfizetés? Személyautóra vagy teherautóra?
Az autópályás díjfizetés Szerbiában és Horvátországban is a jármű magasságához kötött. A Yaris-szal mindenhol személyautós pályadíjat fogtok fizetni.
Ezért (is) van mindig kiváltva az útlevelem. Nem spórolnék ezen. Tudom értékelni az utazási szabadságot is (annyira azért nem vagyok fiatal).
Az új típusú személyi igazolvány bevezetése és a menekülthullám (pontosabban annak a hazai kommunikációja) egymást erősítve rémhírek terjedéséhez vezetett. A magyar bürokrácia meg annyira átláthatatlan, gyorsan változó szabályokkal, hogy a benne dolgozók sincsenek mindig a helyzet magaslatán.
Nyitsd ki es nezd meg mi van az elso szamozott oldal tetejere irva harom nyelven!
Azt hiszem ha soha nem utazok sehova, ez akkor is meger havonta bo 100 forintot.
...es amikor 1000km-re mar semmi okmany nincs keznel, mert elloptak, elhagytad, kimostad, elvette a rendor stb., akkor ott van az utlevel es ott az elso oldal, ami mindent visz!
Minden jarmure ugyanott kell fizetni. Semmi kulonbseg nincs, max tobbet kell fizetni, de mivel teherautonak van minositve a jarmu, akkor gondolom visszaigenyeltetek az Afat ra, vagy kihuztatok az osztak pres alol es regado nelkul helyeztetek forgalomba, tehat amit igy sporoltatok, futja majd most ra. Sot ha nem a ferjede a ceg, akkor ingyen volt az auto, de nem szeretnek a zsebetekben kotoraszni.
Ha megis a Bömössel mentek, ne parazz a fogyasztas miatt, 20-25kilometerenkent van benzinkut!
Ez mit is jelent konkretan megfogalmazva??? Mi ez az ugynevezett "dolog"!
"...fel tudjunk készűlni ha valami változás jön"
Ezt azt hiszem ertem: felkeszulni valamire, amit nem tudunk mifele valtozas jon, de mar felkeszulunk ra.
Na ja!
"a válaszuk ennyi volt"
Kik mondtak? Tobben voltak? Hol tortent mindez? Melyik kormanyablak, melyik munkatarsa! (Ha van ismeros, segitek neki uj munkahely kereseseben!)
"A MIGRÁNSOK MIATT VALÓSZÍNŰ ÚTLEVÉLRE LESZ SZÜKSÉG A NYARALÁSHOZ!"
Valoszinuleg ha olyan helyre utaztok, amelyik orszagba torteno belepeshez utlevere van szukseg, akkor bizony utlevelet kell keszitettni.
Tehat osszefoglalva:
A tavoli orszagokbol Europa iranyaba illegalisan, okmanyok nelkul erkezo tomegek okozta kellemetlensegek, miatt a magyar donteshozok, a menekultek miatt, a hatarok vedelme erdekeben, bevezetik, az orszagbol torteno szabalyos kilepes kapcsan az utlevel szuksegesseget. Tovabba Szerbia es Montenegro is megkoveteli a magyar allampolgarok reszere az utlevel megletet, mert igy probaljak csokkenteni az orszaguk infrastrukturajat megterhelo, papirok nelkul erkezo szir/afgan/ iraki/ eritreai horda meretet.
...na akkor ha megkovetelik tenyleg kell utlevelet kesziteni.
Bosznián keresztül tervezünk utazni, Mohács mellől indulunk. Az autó amivel mennénk egy Toyota yaris, viszont a hátsó ülések ki lettek vetetve, tehergépjárműnek van bejegyeztetve a férjem munkahelyi kocsija. Ilyen esetben, hogy működik az autópályán a díjfizetés? Személyautóra vagy teherautóra? Egyáltalán ezt hol és hogy kell jelezni? Maga az autó ránézésre még személyautónak is pici. Cserébe kényelmes és keveset fogyaszt, autópályán 3,5 litert. Szóval ideális lenne. Az én autóm (ok, közös, de szinte csak én használom) egy 11 éves 1-es BMW, ami szintén kényelmes, és imádom de a fogyasztása pályán is 9 liter felett van, szóval minden amellett szól, hogy a yarissal menjünk.
*ha nem segített volna, akkor ez a nyaralás kimaradt volna, ezúton is köszönöm neki, hogy nem a hivatalos opciót mondta el, hanem a működőt, hálásak voltunk neki érte!
Sosem felejtem el, amikor a párommal először mentünk Montiba (én sokadszor, ő először) és a határon a magyar határőr sajnálkozva mondta neki, hogy ez a személyi bizony lejárt. A határőr nagyon rendes volt*, végigrágtuk közösen az opciókat, balatoni alvás után hétfőn reggel az okmányirodában kezdtünk az ideiglenes személyiért és lesz ami lesz alapon nekivágtunk az útnak a kis műanyagtokba csúsztatott, fénykép nélküli sajtfeclivel.
A határátkeléseket nem kívánom senkinek, de lejutottunk és vissza is értünk.
A lényeg, amiért leírtam, hogy nem az számít, hogy ki mit gondol, hanem az, hogy a két ország közötti egyezmény milyen okmányokkal teszi lehetővé a határátlépést.
Kár, hogy mindenféle rémhírek terjednek ezzel kapcsolatban. Itt nemrég például leírta valaki azt is, hogy az új személyi kiváltja a lakcímkártyát. Ez nem igaz.
(Sajnos, mert így a gyakorlatban nem vált ki több igazolványt, ahogy eredetileg beharangozták. Adó-, és TB kártyaként is akkor használható, ha mindenhol lesznek leolvasó berendezések. A vezetői engedéllyel sem lehetett egybegyúrni, nemzetközi szabványok miatt. Vagyis aki kiváltja, pontosan ugyanannyi kártyát kell magával hurcolnia, mint eddig. Ráadásul rövidebb ideig érvényes, mint az előző.)
A legnagyobb menekültroham idején is elég volt a személyi. Ráadásul az E-személyi a beépített chip miatt technikailag egyenértékű az új típusú útlevéllel (OK, pecsételni nem lehet bele.). Ezért sem lenne értelme ennek. Én akkor mozgolódnék, ha hivatalos hírek jelennének meg, hogy Szerbia és/vagy Montenegró felmondja a személyire mint úti okmányra vonatkozó megállapodást Magyarországgal.
Mindenki azt csinál, amit akar persze. Én amúgy útlevélpárti vagyok, több okból. Egyszer nem akartak kiengedni az országból a horvát határon (a magyar rendőrök), mert a mostani személyimben halványra sikerült a kép, a fiatal, túlbuzgó rendőr szerint nem lehet engem elég jól beazonosítani. Vagy egyszerűen csak nagyon rosszarcú figura vagyok (nem csak bunkó) :). Kellett mutatnom másik okmányt is. Persze a horvát oldalon ez nem érdekelt senkit. Másrészt szeretem gyűjteni a pecséteket (már ahol még).
Egyik családtagomnak most járt le a személyi igazolványa mondtam neki kérdezzem meg a kormány ablaknál ezt a határ átlépéses dolgot hogy fel tudjunk készűlni ha valami változás jön
a válaszuk ennyi volt
A MIGRÁNSOK MIATT VALÓSZÍNŰ ÚTLEVÉLRE LESZ SZÜKSÉG A NYARALÁSHOZ
de figyeljük a történéseket és majd eldöntjük hogy miként cselekszünk
havi szinten járok Szabadkára személyivel idáig semmi gond nem volt
Itthon is csak annak kell cserélni, akinek lejárt a plasztik. Olvastam olyant, megrohamozták az okmány irodákat, mert, hogy ingyenes a személyi csere. Lassan mennek ezek.
"Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:
Montenegróba érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et)."
Bocsi,de akkor a sima plasztik személyivel már nem lehet utazni Montenegroba? Tavaly nem problémáztak vele. Az e kártyát állítólag még itthon se igen tudják leolvasni.
És végül :- Mindenki maga dönti el hogy mit akar és hogyan vagy mivel szeretne utazni !
Hogy melyik a jobb utazáskor -az útlevél vagy az E-kari ??? Nem tudom ! Nekem van mindkettő és viszem magammal mind a kettöt , főleg Montenegróba igen !
tartalmazza : - személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a tajkártyát és az adókártyát , de elektronikus aláírásra is alkalmas . Így sokkal egyszerűbb az online ügyintézés, és az EU-n belül is elfogadják. Tartalmazhat még ujjlenyomatot is az e-kártya, de ennek a megadása nem kötelező.
DE volt már rá példa hogy a Szerb hatóságok Kelebiánál nem tudták leolvasni, rendszerhibára hivatkoztak. Egyéb szigoritásoknál pl nem eus országba utazáskor, fokozott határellenőrzésnél , de egyszerűen bármikor jogában áll a szerveknek bármilyen dokumentumot elkérni az utazótól , ez a határrendészeti szervekre van bizva...tehát Kérhetnek utlevelet ha annak szükségét látják......
Csak semmi pánik! :) Lehet utazni vele külföldre. (Sőt többet tud, ahol van reptereken automata kapu, ott is lehet használni, ahogy eddig a chipes útleveleket is.)
Magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak az EGT-államokba, illetve azokba a nem EGT-államokba, amelyekkel Magyarország nemzetközi szerződést kötött, vagy az adott állam belső joga azt biztosítja.
Ami a félreértést és vaklármát okozta:
A magyar állampolgár személyazonosító igazolvánnyal a 16. § (1) bekezdésében meghatározott kényszerintézkedés, büntetés, intézkedés vagy egyéb korlátozás elrendelése vagy kiszabása esetén nem gyakorolhatja a külföldre utazás jogát.
Sziasztok! Úgy néz ki végre találtam egy szállást, ami jónak ígérkezik. Apartmani Dalex a neve. Esetleg ha valaki ismeri, vagy tud róla valamit az megírhatná. A Kamenovó-i strandhoz van közel, amiről itt a fórumon is jókat olvastam. Remélem jó lesz! :)
...ez pedig a központban van. :) A strand környéke igencsak zsúfolt volt minden napszakban. :) Illetve reggel 7-kor, ha lementünk kávézni, akkor elviselhető népsűrűség volt. ;) Ahogyan írod is, teljesen más kategória a két szállás, ez a második jóval egyszerűbb, de ha tényleg nem sokat akartok ott tartózkodni, sztem ez is jó. Előny a központi elhelyezkedés, minden közel van (strand, boltok, éttermek), viszont innen biztosan nem lesz olyan fejedelmi kilátásotok, mint a másik helyről, és a saját strandot is nélkülözni kell... :)