Keresés

Részletes keresés

bout Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5503
Nyereményemet ezennel felajánlom praclee-nak.
Nekem eddig ingyen járt az újság (terjesztő voltam), mostantól meg majd megveszem magamnak.
Az újnak még csak a borítóját láttam, de lehet, hogy van benne képem (mármint nem rólam, hanem amit én készítettem). :-)
Már ha még belefért, mert állítólag sűrű az anyag.

bout

Előzmény: praclee (5500)
Wazull Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5502
Hiryu,

en peldaul szivesen eszegetnek japan zene hallgatasa mellett lokolbaszt...

Előzmény: hiryu (5496)
praclee Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5501
És milyen ló?Mert az se minde1!!!!:)
Előzmény: hiryu (5496)
praclee Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5500
hiryu

Én mint zenész (középfoku de majd fentebb is megyek) több féleképeen meg tudom közelíteni.Mondj valamint hogy mi szerint!Ja egyébjként nekem is jól jönne az aikido elüfizetés!

Orltran

Majd le estem a székről amikor a honlapodat néztem.Ilyen marhaságot:DDDDDDDe ezt jó értelemben!Komolyan.Nagyon szenvedtetős!!!!

Előzmény: hiryu (5496)
hiryu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5499
Ez hamar jött. Ajándék átvehető a shimoko@freemail.hu címen.
Előzmény: bout (5497)
Mamut Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5498
hiryu,
"milesz ha jönnek a "nyolcadik kerületi fiúk""
erdekes olvasata ez annak, amit irtam... :oD
Arra probaltam celozni, hogy a hatekony utcai verekedes es a harcmuveszetek gyakorlasa nincs parhuzamban, sot.
"mitő tradicionális?"
Jo kerdes ! Szerintem attol, amit te is irtal, hogy idonken ujra gondoljak a mozdulatokat, aztan idonkent visszaternek az eredetihez. Mindezekbol en ugy gondolom, hogy nehez manapsag kitalalni a spanyol viaszt. Tradicionalis az, ahol a stilus mar teljesen kiforrott, lehet csiszolgatni imitt - amott, de csak a feluletet fenyesitgetheted, maga a struktura valtozatlan.
Előzmény: hiryu (5495)
bout Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5497
Valami olyasmit olvastam, hogy a zenét a ló járásának ütemére írták. Az európaiak, mert az ő kultúrájuk bizony nagyon közel állt a lóhoz. De a japánok pont nem. Ők az eső kopogását, a folyók csobogását, a falevelek hullását próbálták megzenésíteni, mert művészi ihletet főként a természetből merítettek.
Megkapom az előfizetést? :-)

bout

Előzmény: hiryu (5496)
hiryu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5496
Visszájáról osztogatott dicséret.
Bizony a japán lélek kultúra sajátságossága, hogy ami megtetszik neki, azt átveszi és a saját kultúrájához igazítja. Kritizálás, butajapánozás helyett illik egy kicsit elmélyedni a történelmükben, kultúrájukban.

Legyen ön is milliomos?
na mi az összefüggés a japán zene és a ló között?
Az elsö helyes megfejtő 1 éves Aikido Magazin előfizetést kap tőlem.
Kijo,te nem érsz!

Előzmény: Bassman_ (5489)
hiryu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5495
Kedves Mamut.
Ehhez csak annyit, még az olyan egyszerű technikák, mint az oi-tsuki, vay a gedan-barai, mae-geri SE olyanok, mit az általad tradicionálisanak nevezett stílusokban.

Aki pedig abban gondolkodik, már előre, milesz ha jönnek a "nyolcadik kerületi fiúk", az vagy kezdő, vagy a Makó- Yokohama viszonylatban áll a budo rögös útján.
Ui. mitő tradicionális? Mert már a "régi görögök"
is így csinálták?

Előzmény: Mamut (5490)
hiryu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5494
Semmi se örök..
A kata sem.
Konkrétan, itt a JKA-ban létezik hivatalosan kata. Leírása látható Nakayama Karateperfekt c könyvében. Ugye ennek kéne a szabványnak, a szentíásnak lenni. Na de! Aki edz látja hogy mégis itt ott apróbb változások vannak.
Előkészítés egy tecnikánál most nyitot kézzel, más a ráfogás íve, stb. Az ok egy 1szerű.
Összeült a bölcsek tanácsa, azt mondta: mostantól így van. Kipróbálják, aztán lehet, hogy egyidő múlva visszatérnek az eredetihez, vagy megint változtatnak rajta.
/Ettől függetlenül elfogadják a Nakayama sensei által leírtakat. Nem fognak belédkötni, ha úgy járod./

Szóval mesterek, és kata...
Ha jól esik, csinálj akár te is magadnak.

Járd otthon, gyakorolj vele olyan technikát, ami nem megy. Otthon!! Edzőterembe viszont azt vidd, és azt gyakorold /otthon is, sokat!/ ami a hivatalos.
Ha ez nem tetszik: Legyél te a világszervezet elnöke, oszt akkor azt csinálhatsz amit akarsz.
Egyik kedvenvem a Jion, volt balszerencsém látni átalakítva. Látványos volt, laikusnak tetszett, de nem karate.
Hmm, aki ellenálhatatlan kényszert érez az ilyen átalakításra, jobb ha el is megy....

Ja ha már linkelgetünk, akkor maradva a kaptafánál, csak Dobó KATÁT!
/Ez földharc lehet a név alapján. Olyan jitsus/

Más.
Edzek kint a szabadtéri dojoban. Nem messze tőlem két srác nekem nagyon furcsán üti egymást, rövidnadrágban, polóban. Nem tudtam eldönteni micsodák /pontkesztyű, stb, /ezért amikor pakolnak össze, barátságosan odaszólok:
- Kickbox, ugye?
- Nem, kyo.

Pafff.

Mamut Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5493
Stempi, Praclee

OFF
A freemail-rol is lehet atitranyitani....
BEÁLLITÁS menupont, majd ott "Levél továbbküldése másik címre:" checkbox "kiNEMelese", valasztas a "csak továbbít:" és a "megőriz és továbbít:" kozott, majd az "e-mail cim"-nel meg lehet adni, hogy hova es legvegul termeszetesen "MEHET" gomb megnyomasa.
ON

Előzmény: stempi (5492)
stempi Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5492
Sziasztok!

Praclee!

Van freemailes email cimem, de az az anonimitas miatt van. Majd megirom neked a sajat email cimem, bar a stempi@linuxstart.com-rol fwd-olodik az emil az aktiv cimemre. A freemailben ha jol lattam, nincs lehetoseg automata atiranyitasra. Hasznald a linuxstart.com-ot, ott meg lehet oldani.

Laja, hogy sikerult a gyerekklub nyitas? Hozzam megint jottek. Kb 9-en vannak. A kemeny melo edzessel parositva elegge megterhelo, de vegre ugy erzem, hogy elek! A szellemi munkat nagyon jol egyensulyozza az edzes, mindenkinek csak ajanlani tudom!

Bout legyszives csorogj ram ICQ-n, hogy ismet felvehesselek a listamba!
stempi

Alexa Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5491
Sziasztok!
Ha valakit esetleg érdekel:
Hanshi Kupa 2000 lesz dec. 10.-én.
Ez nem pusztán csak kempo verseny.
A www.kempo.mentha.hu -n kaphattok bovebb infót a versenyrol!
Mamut Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5490
Bassman_,
"A szazadeleji rovidtavfutok eredmenyeit hasonlitsd ossze mondjuk Carl Lewis, Edwin Moses eredmenyeivel."
Szerintem ez tobb szempontbol sem volt szerencses hasonlat.
1) az emberek nem lettek sem gyorsabbak, sem erosebbek, csupan egyvalami valtozott a tudomany es ez tette oket gyorsabba, erosebbe ( dopping ), no komment
2) aki igazan "korszeru" harcmuveszetet akar tanulni, vegyen maganak egy puskat es jarjon el loveszklubba. Egy "nekedszegezettel" nem igen lehet mit kezdeni.

Szerintem az utcan nincs jelentosege annak, hogy milyen harcmuveszetet tanulsz, a nyolckeruleti fiuk ugyis levernek egy "seperc" alatt, ha megse, akkor meg megkeselnek, de ha meg az se menne, akkor megolnek. Szerintem az a legfontosabb, hogy jol erezd magad abban amit csinalsz. En ugy gondolom, hogy egy tradicionalis stilus - legyen az akar idejemult, vagy nem korszeru - ugyanakkora esellyel indul, mint amit ma modern harcmuveszetnek hivunk, vagy azt gondoljuk rola. Nem tok mindegy ?
Nem az a dolgunk, hogy eldontsuk, a formak tanulasa-e a jobb modszer vagy sem, hanem hogy megbeszeljuk, miben mas mint az ettol eltero modszerek. Pl.: elonye, hogy egyedul is lehet erdemben gyakorolni, viszont nemi kotottsegeket ad, mig a masik "inprovizativabb", de - mint irtad - ket ember kell a gyakorlasahoz.
Nem hiszem, hogy egy stilus megitelesenel az elso szempontnak az utcai alkalmazhatosagnak kellene lennie, hanem annak, hogy mit kaphatsz tole. Es ha megkapargatod a feluletet rajossz, hogy legbelul ugyanaz a lenyeg.

Előzmény: Bassman_ (5489)
Bassman_ Creative Commons License 2000.09.12 0 0 5489
Kijo

A szazadeleji rovidtavfutok eredmenyeit hasonlitsd ossze mondjuk Carl Lewis, Edwin Moses eredmenyeivel. Mas sprotagaknal detto. Valtoztak. Mert valtozott az emberek szemlelete, az edzes modszeruk. Ha mas nem, a vilag valtozott korulottuk es ezt eszrevettek.
Nem hordhatunk ugyanolyan ruhat, mint evszazadokkal ezelott es gyogyszereket hasznalunk, ha betegek vagyunk, nem piocat vagy raolvasast.

A japanok oltozkodese sokat valtozott az evszazadok alatt. A japanok fegyverviselesi szokasai szinten. A japanok altalanos izlese `igen` sokat valtozott. (Manga, anime, no more comment) es eloszeretettel (sokszor szanalmas modon) probaljak utanozni a nyugati, foleg az amerikai kulturat (?). A japanok atvettek az evszazadok soran mindent, ami csak letezik, es hozzanyulogattak. [a 20. szd-ban pl. Fotogepek, Motorkerekparok, heavy metal-punk (oh, god save our souls) stb]
Mibol gondolod ezek utan, hogy a `kata` nem valtozott meg? Hogy az orok? Azok korul is csak `emberek` forognak a szo filozofiai ertelmeben.

Konkluzio:
Nagyon romantikus, amit irsz, tenyleg. Szep dolog, hogy ennyire hiszel dolgokban. A hit fontos dolog. Azonban az en vilagnezetem nem a hiten alapul.

"bizony en pontosan es beturol-beture ugyanazt csinalom es gyakorlom a Kata-ban,amit
annak alkotoja!"
Ez az `annak idejen`, az mennyi evvel ezelott volt? Mert ugyanis ez igen fontos kerdes a temaban. En nem mondom, hogy ez `marhasag` (mert mostantol megprobalom kerulni a `beszolasokat`) csak azt, hogy egyfajta naivitas.

Előzmény: Kijo (5477)
PINGYI Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5488
praclee

Na pont erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy nem ment el a freemailről a levelem hozzád, csak este. Erre te megkaptad másnap délelőtt tízkor, mintha én aznap tizenegykor küldtem volna. Mintha előrementem volna az időben. Szerintem teljesen világos :)

Előzmény: praclee (5484)
Wazull Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5487
bout,

Koszi szepen a magyarazatodat, igy mar erthetobbek a dolgok szamomra is.
A tenouchni-nal ugyanarra gondoltunk.
Viszont:
"Bár a shomen uchi-t mi pár nélkül ugyanúgy levágjuk derékig, vagy kicsit lejjebb (ez a pusztakezes technikák-kal való rokonság miatt van így, most nem térek ki rá)."
Akkor az mar nem shomen-uchi. A shomen-uchi az attol az, hogy fejre vagjuk. A derekig vagas lehet kiriotoshi, vagy kote-uchi (ha a kezet is hozzakepzeljuk), de semmikeppen nem shomen-uchi...

Előzmény: bout (5480)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5486
praclee, hat ugy, hogy utanna mar nem arrol kuldtem:)
Előzmény: praclee (5484)
praclee Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5485
stempi

Ha van időd és még nem untatnak az én számítógépes marhaságaim:) akkor írd már meg magánba hogy hogy lehet átirányítani a levelet!!!

köszi

praclíííííííí

praclee Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5484
Orltran

oh he...ne mán.Pingyi stempi meg még nem tom ki is a freemail-ről ír.Akkor neked mért ne sikerülne.Nekem még van címe de azt nem szoktam mindig nézni.És azt meg nem tudom hogy kell átírányítani.Na majd megkérdem mtsz.Itt a másik cím:rumci@egon.gyaloglo.hu.De akkor küld oda ha muszály.Egyébként akkor hogy jött el a levél hozzám hogyha nem engedi?

Azt a Bányait meg mindíg félreírom.te hol álltál.Én egy szürke gepida biciklivel voltam fenn ott ahol a gördeszkások szoktak lenni!

praclee

Előzmény: Törölt nick (5451)
praclee Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5483
bout

De jó egyesekknek?Ilyen heléyekre jársz enni:))))

Bandi-T nem látta vki?

pracli

Előzmény: bout (5464)
praclee Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5482
Stempi

Szegény szegény.

Akkor én mikor irhatok neked??

praclí

Előzmény: stempi (5465)
praclee Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5481
Szerintem most egy marhaságot mondtál.És te honnan tudod hogy amit tanulsz az eredeti.Ugyan ez a régi téma.Kokler nem kokler.Én is tanultsam.Nem tom hogy jót e.De honnan tudhatnám ha szerinted semmi se biztos.Olvasok könyvet aszt mondod nem jó köny ne olvassam.Olvsad ezt.De én meg arról a könyvről halottam rosszat.Akkor most mit olvassak??????

no coment

praclee

Előzmény: Kijo (5478)
bout Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5480
Wazull,
Csak annyit tennék még hozzá a második gif-hez, hogy szerintem a baloldali muki...beugrottál, mi? :-) Oké, hagyjuk a témát.

Nézzük inkább a többit.

Ez a történetmesélős, ülős (szigorúan seiza-ban, ha fáj a térded, akkor törökülésben, vagy állva. nálunk ez a tiszteletteljes figyelem megnyilvánulása) edzésvezetés nem biztos, hogy mindenhol jellemző. Azt tudom, hogy az általam látott külföldi és magyar mesterek 90%-a így tanított, de voltak kivételek is. Persze ez a különbség fakadhat az edzés levezetésének módjától is.

Nálunk az edzés rövid meditációval kezdődik. Utána a szokásos tiszteletadás az Aiki szellemisége, majd az edzésvezető felé.
Ezután hosszú bemelegítés következik, ami nem csak az izmok és izületek átmozgatását és nyújtását jelenti, hanem rengeteg olyan mozgássor van benne, amiben már benne vannak az aiki alapelvek, alapmozdulatok. Sok a légzőgyakorlat. Eközben nem nagyon beszélünk, kivéve, ha teljesen kezdők is vannak az edzésen, mert olyankor az edzésvezető beszél az egyes mozgássorokról néhány szót.
Ezután mindenféle lépések és gurulások, esések jönnek. Ez kb. 20-30 percig tart. És most kezdődik az igazi edzés.
Mindenki seizában ül. Az edző kihív egy tanítványt, majd bemutatja a végrehajtandó gyakorlatot. Közben többnyire beszél arról, hogy mire kell odafigyelni a végrehajtás közben, mit ne csináljunk. Ezt kb. fél/egy percig teszi, majd "'jime", és mindenki keres egy párt, aztán hajrá 5-10 percig. Közben jár körbe, javítja az egyéni hibákat, beáll gyakorolni, stb. Ezután megállítja a gyakorlást és kiemeli az általános hibákat, vagy új technikát mutat be. A többiek ilyenkor köréjük ülnek seiza-ban, hogy mindenki lásson.
Haladóbb szinten a beszéd egyre kevesebb, a tanulónak egyre többet kell hagyatkoznia az egyéni megfigyelőképességére.
De hangsúlyozom, hogy ez csak nálunk van így. Tudok olyan helyet, ahol már a kezdők is kevés szóbeli magyarázatot kapnak.
Aztán az edzés végén szokott lenni hazai edzésen erősítés, földharc + levezető légzőgyakorlatok, külföldi mester edzésén csak levezető gyakorlatok, illetve előtte még egy kis pörgetés freestyle jelleggel (max 10 perc, de inkább csak 5).
Ennyi. A megállítás, bemutatás időszakában szokott lenni olyan, hogy magyar, de inkább külföldi mesterek elkezdenek történeteket mesélni az alapítóról, vagy más aikido és nem aikido mesterekről. Amolyan tanulságos sztorik, azoknak, akik értik. Persze a külföldi mesterek ezt megtehetik, többnyire két és fél - három órás edzéseket tartanak, így van rá idő.
Gondolom a haladóbb edzéseken ők is kevesebbet beszélnek és többet mozognak.

A tenouchi engem emlékeztet egy hazai mester által shimeru-ként, egy japán mester által shibori-ként (nem a iaido-s chiburi!) említett mozdulatra. Valami olyasmiről van szó, hogy vágás közben a kéz ráfordul (rászorul) a markolat felső része felé, ezáltal egyre stabilabb, biztosabb fogást ér el azon, így a végén nem pattan vissza a penge és minden erő benne lehet a vágásban. Ráadásul ez állítja meg a megfelelő helyen is a vágást. Nem tanítják a kezdetektől, de kb. az én szintemen már legalább a szándéknak meg kell lennie. Elég nehéz jól csinálni, (nekem) sokszor úgy érzem, hogy csak tekerem a markolatot, mint a motor gázszabályozóját, pedig ez csak hasonlít arra a mozdulatra.

A kiriotoshi és a shomen-uchi tényleg nem ugyanaz, csak a vágás irányát akartam jelezni ezzel a két névvel. Végülis mindkettő egy függőleges előre és fentről lefelé irányuló vágás.
Bár a shomen uchi-t mi pár nélkül ugyanúgy levágjuk derékig, vagy kicsit lejjebb (ez a pusztakezes technikák-kal való rokonság miatt van így, most nem térek ki rá).

Páros bokken gyakorlatnál "lazább", kezdőbb edzésen az érintésig tart a vágás, utána mindenki visszaáll a helyére. De persze a "normál" eset az vágás, vagy kontroll (nem továbblépéssel) után a szenvedő fél kihátrál, kontaktus, majd mégnagyobb távolság és kezdhetjük újra.
Persze a befejezés nem mindig történik a fegyverrel.

Azért írok olyan sokat a kezdőbb edzésekről, mert az aikido fegyveres részének még nincs sok haladó művelője hazánkban. Eleinte valahogy elsikkadt a fegyveres rész, néhány éve kezdték a külföldi mesterek komolyan tanítani (talán egy-két évvel azelőtt, hogy én elkezdtem). Így a legtöbb magyar haladó vagy más fegyveres harcművészetekben (kendo, iaido, jodo, battodo), vagy külföldön szerzett tapasztalatokat, vagy sehogy.

Persze van legalább egy olyan vonal is idehaza, ahol már a kezdetektől tanulnak fegyverhasználatot is, de ők szigorúan csak formagyakorlatokként.

Tartok tőle, hogy a "majd egyszer" nekem is sokára jön el. Olyan sok a fehér folt még itt is. :-)

bout

Előzmény: Wazull (5467)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5479
Hi Kijo,

Valóban nem haszontalan, amit leírtál. És tulajdonképp semmi bajom azzal, sőt még egyet is tudok veled érteni bizonyos részekben. Nem is vitatom egy percig sem, hogy esetleg hibás lenne a katak fontosságáról alkotott véleményed. Azzal is egyet tudok érteni, hogy fontosak lehetnek a formagyakorlatok. Még azt is el tudom képzelni, hogy tényleg ilyen a "japános" hozzáállás. Ettől függetlenül az én véleményem nem feltétlenül "kínais". :))

Azt mondjuk nem igazán értem, hogy ha nincs kata, akkor nincs személy sem, aki be tudná mutatni a stílust, sőt, akkor a stílusnak nincs is arculata. Miért ne lenne? Miért ne lehetne bemutatni?
Hogy mást ne mondjak, épp most pénteken lesz itt Szolnokon egy extrém sportok napja, ahol is lesznek harcművészeti bemutatók is. Lesznek karatésok, és mi TWCK-sok is kinn leszünk egy rövid bemutatóval. Szerintem elég hűen fogjuk prezentálni a TWCK "szépségeit". Sőt még meglepetésként (merthogy ez nem igazán gyakori a TWCK bemutatókon, lévén a mi formáink közel sem olyan látványosak, mint a karate formák) forma is lesz bemutatva (Chum Kil). Azt hiszem lesz még fegyveres forma is a pillangó karddal, de ebben nem vagyok biztos. Aztán lesznek párosban egységesen technikák bemutatva, "beledöngöléssel" egybekötve, aztán kis bekötött szemes kétkezes chi sao technikák, illetve abból végrehajtott akciók (persze bekötött szemmel, cirkuszt a népnek!), aztán lerohanják páran, úgy 4-5-6-an a mestert (mint egy 3-ad osztályú hong kongi akciófilmben, csak nálunk nem kamu lesz a bunyó és tényleg tömeghirigelés lesz) és lesz nagy nyekkenés.
Ha most átnézzük a programot, akkor a formákat leszámítva is eléggé látványosnak, és ismerve a stílusunkat, elég eredetinek, különlegesnek, mással nem összevethetőnek ígérkezne a bemutató. Tehát éppenséggel be lehetne mutatni a stílust, a jellegzetességeit formák nélkül is. Épp amiatt, hogy más stílusok (mondjuk épp a karate ágak) bemutatói jelentősen eltérhetnek a miénktől. Ha másért nem, mert mi soha nem demonstrálunk például bázisban technikákat. Csak és kizárólagosan harci szituációkban élethelyzetekben. Nálunk nem szokott olyan bemutató lenni, hogy felállnak 20-an és nekiállnak egyszerre bázisozni. Ez persze még szép, látványos, ahogy egyszerre mozog a 20 ember. Csak épp a vingcsunra nem igazán húzható rá. Ráadásul néha elég hülyén is nézne ki. Látom lelki szemeim előtt, amint 20 vingcsunos bázisban alacsony rúgáskombinációkat mutat be, belső, külső taposórúgásokat, egyense rúgásokat, mély oldalsókat, akár egy lábbal. A közönség egyből megjegyezné, hogy mit szteppelnek ezek itten. :)))) Csak mert nem érti hogy állna össze mindez élesben. Akkor már inkább álljanak fel ketten és így csinálják meg ugyanezt. Akkor látszik az értelme.
Vagy azt sem igazán lehetne átadni, bázisban (a formákból meg megint csak nem érthető meg), hogy hogyan jön össze az a faramuci dolog, ami a vingcsun igazi jellegzetessége, hogy egyszerre történik a támadás és védés is, sőt ugyanaz a technika akár védés és támadás is lehet, attól függően mi a harci helyzet. Nálunk nincs semmilyen átmenet a védés és támadás között, nincs határozott vonal, hogy támadsz, én levédem, majd visszatámadok. Ezt nálunk el lehet felejteni. Te támadsz és én védekezve támadok. Ez a vingcsun. Ezt csak párosan lehet szemléltetni. és így is tanulható igazán meg.

Tehát szerintem épp a stílus határozza meg, hogy milyen módszereket alkalmazzon egy mester a tudásának átadására. Ha jónak tarja, akkor tanítsa azt formákon keresztül. Ha nem, akkor püföltesse a tanítványokat egymással és közben javítsa tartásukat, technikájukat. Ha akarja, akkor tanítson mindkét módszerrel. Így is, úgy is az eredeti stílust fogja átadni a tőle telhető legjobb módon. Már hogyha az a stílus eredeti.
Egyébként pedig tényleg teljesen mindegy a harcművészet szempontjából, hogy milyen módon tanulsz, csak jót és hasznosat tanulj.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Kijo (5476)
Kijo Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5478
BLaca ju-jitsuja:

-A ju-jitsu egy remek pelda volt toled. Nalatok nincsen formagyakorlat. A ju-jitsu amit csinalsz ettol olyan,amilyen a mestered...,tehat akitol eppen tanulod. Aki pedig tanitja neked,az nem feltetlan azt adja at,amit maga tanulhatott diak koraban mas mestertol...es igy tovabb. Tehat a ju-jitsu nem oriz tradiciokat! A Ju Jitsu "nev" a tradicionalis es nem a stilus. Tehat jelenleg Ju Jitsu "tradicionalis" nev alatt,valami olyasmit oktatnak es tanulnak,amirol "elkepzelik",hogy ilyen lehett akkor regen,a szelleme stimmel,akkor miert ne(?),de valojaban nincs 1 Ju Jitsus,aki tudna,hogy milyen is volt ez "regen" es tulajdonkeppen mit is gyakoroltak "azok" ott az elesben?! A Ju Jitsu ettol fuggetlenul teljesen jogosan nevezi tradiciokat orzo stilusnak magat (ha akarja),mert olyan ez mint egy regeszeti lelet....,a regeszek megtalaltak egy darabjat...es kepzeletbol felepitettek hozza a hianyzo reszt.
-Viszont az elorelatobb es a jovore is epito Ju Jitsu mesterek,mar reges reg nekifogtak a stilus orokitesebe es annak arcanak kialakitasaba...,vagyis ma annak a Ju Jitsunak nyilik meg a jovo kapuja,ahol mar amit az ismeretkebol lehetett, formagyakorlatokban adjak at es valik tanulhatova. Vagyis a Ju Jitsu-t is kezdik atorokiteni az utokornak...,megha kesve is...,de a messzi jovore tekintve...meg mindig idoben!

-Formagyakorlatok nelkul nincs arc,nincs stilust jellemzo mozgaskultura,nincs jovo....,-csak a nev orzese folyhat...,a stiluse nem.

Dewa

Előzmény: BLaca (5445)
Kijo Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5477
Bassman!

-Nagyon sajnalom,barmennyire ellene is van az ideged ennek....,bizony en pontosan es beturol-beture ugyanazt csinalom es gyakorlom a Kata-ban,amit annak alkotoja! SEMMIBEN NEM TEREK EL TOLE! ...-az ugyanis mar nem volna a Stilus Kata-ja. Es eppen ennek koszonhetoen vallom azt,hogy "en" veled ellentetben megertem a 18-19 szazadi japanokat es harcmuveszeket....,mert nem azt tanulom a Kata-ban,hogy "MA" en milyen ember vagyok es mit szeressek a maban,hanem azt tanulom,hogy ok milyenek voltak akkor es mit szerettek "abban az idoben". -Tehat a stilusukat csinalom...es nem a stilusomat! Fuggetlenul attol,hogy en a mai ficko miben ertek egyet es mi tetszik abban vagy nem!
-Ha majd megcsinalom a sajat stilusomat...,az pont ugy nezhet ki mint ahogy te is leirtad....,tehat stimmel(!),amit a stilusok alakulasarol irtal. Vagyis a "Valtoznak az idok..",irasodat kovetokkel tokeletesen egyetretek veled...,bizony ilyen az amikor valtoznak az idok es biz ilyen az amikor a mai emberek is ervenyesulni akarnak! Maskepp ez nem magy csak ugy ahogy te nagyon jol es helyesen leirtad. Elvezettel olvastam.
-Az en stilusom: ugy van ahogy irod...,nem eppen a "szuken" vett tradicionalis stilus. Viszont a mesterem ebben a stilusban valahogy ugy veszi fel a dolgot es nekunk ilyenkeppen tanitja: "Aki ne‚? ismeri a multat,az a jelent sem erti meg,s az ilyen mikeppen lehet hasznara a jovonek?!"Ez az iras a Dojo falan diszeleg hossszu papirtekercsen,gyonyoruen festett japan irassal. Mar nem is tudom hanyszor olvastam el a bazis gyakorlatozasok es az izzadsag cseppek kozben.
Ezert a stilus a kezdoknek szigoruan tradicionalis Karatekent kezdodik meg...,amitol nem ternek el a mestereink sem,es igy a diakok is beturol-beture tanuljak,sajatitjak el azt,amit a "nagy oregek" fektettek le nehany szaz evvel ezelott...,vagy csak akar 50 evvel ezelott. A tanulas tehat azzal kezdodik,hogy oket es "azok" stilusat tanuljuk meg....,s csak ennek elsajatitasa utan (3 Dan),terunk ra a sajat -jelenleg es a jelenlegi mesternel tanult stilusunkra. Ami bizony rendkivul elter attol,amit a "nagy oregek" leirasaibol tanulhattunk..es megis valahogy "ertem" ezt a jelenlegit...ezt a mait...,mindazt amirol a mesterem akar nekem szolni a gyakorlatokban...-,sot mar azt is megertem,hogy nekem mi a szerepem es mit kell elernem a jovoben...,ugyanis en vagyok az utokor....,aki a modern idokben is Harcmuveszettel foglalkozik.Orizve a tanitasokat es haladva a korral...parhuzamosan.

-Bucsuzasul pedig ismetlek,hogy felfogjad:

" A katak NEM valtoznak meg!" A katakat azert alkotjak meg,hogy az neked tetszik vagy nem,... orok legyen!
Kivanom,hogy megertsed. Egyenlore meg nem igazan erted...,mint latom...,de nem baj.

Ja ne!

Előzmény: Bassman_ (5453)
Kijo Creative Commons License 2000.09.11 0 0 5476
Lui-koma:

- Igen..,en japanban gondolkodom....,kinaban te vagy inkabb otthon...
Szerinted ezekszerint formagyakorlatok neluk is lehet orokiteni egy stilus "lenyegi ertelmet".
...-jo,megadom magam...ugy latszik kinaban lehetseges...japanban nem. Igy megfelel?
Ugy beszelek,hogy Japanaban a Kata stilusonkent es ertelem v. fontossag szempontjabol a kovetkezot jelenti:
1) A Kata tartalmazza mind azt a technikai elemet,melybol egyet-egyet kiragadva lehet belole a bazisgyakorlat,vagy paros kuzdelmi gyakorlat..,tehat a Kata tartalmazza mind azt a technikai elemet melyet a stilusunkban ismernunk kell v, majd ezutan fog kelleni.
2) A Kata a technikai elem sulykolasanak eszkoze...,tehat a helyes technika es mozgasforma elsajatitasanak tanitoja.
3) A Kata a stilus!
4) A Kata a koncentralas es elmelyules egyik formaja. Aki katat gyakorol az beletemetkezik,elmelyul sajat stilusaban.
... stb. Japanban van tehat neheny rangsorolasa a kataknak...,stilusonkent kinek,mi a fontosabb alapon. De katak nelkul aligha gondolja akarki is,mert van egy nem mellozheto csak figyelmen kivul hagyott szerepe is...,hogy ugymond a stilusban a kata a kozlekedesi rendor is(!),vagyis hogy ne a mester usson a fejedre,ha tulcsapong a fantaziad,hanem a Kata...,ami alapjan a vaknak is latnia kell a stilus honnan kezdodik es meddig tarthat az nalad,valamint a stilusodat mik jellemzik...,mozgaskulturaja es technikai valamint kuzdelmi felfogasa....,egyszoval a kata mindezt tartalmazza..es akik katat gyakorolnak nem csak a technikakat sajatitjak el altala,hanem minden a stilusra jellemzo dolgot kivehet belole...,egy Shotokanos ezert nem fog a hazi gyakorlatozasokba Bruce Lee uteseket es alom harcokat beultetni...mert a fantizia pedig de birna ezt..ugye(?) A Shotokan ezert mindig shotokan lesz...,akar hany mester akarhany uj langelmet is kivanjon ultetni bele...,a Shito Ryu is allandoan valtozonak tartja magat es megis Shito Ryu marad...a stilus maga kimozdithatatlan marad.
No,szoval neked kedvesen elmeseltem japanban a katara milyen szemmel neznek,azonkivul hogy orokitesre hasznaljak...
Persze japanban is van bosegesen olyan stilus es iranyzat melyekben nem alkalmaznak es nem is tanitanak katakat. Ugymond a bazisgyakorlatokban es a kuzdelmi gyakorlasokban el tovabb....,viszont az ilyen stilusoknak nincsen arca,nincs a stilust leiro meghatarozoja....,eppen ezert nem is lehet aki azt a stilust be is tudna mutatni...,hogy mas is ertse...,tulajdonkeppen milyen stilus is az(?!).
A kepviseloi ezert csak amolyan vandor madarak....es ahany madar annyikeppen...,ugyanabban a nevu stilsuban...
Ahoz hasonloak,amihez a K1. Ugyan ki tudja itt megmondani,hogy a kifejezetten K1 Karatet gyakorlok tulajdonkeppen mit is gyakorolnak(?)...gyozni!..es mindenki ugy ahogy az neki es szerinte a legjobban megy. A K1 viszont belestimmel a mai korba...,a ma embere valami ilyesmit kivan...,ezert a kornak megfelelot alkottak meg a japanok....,hogy mindenki had elvezze a vilagon...,multja viszont nincs,jovoje pedig addig tart,mint a multja. :)
- Na,kivanom,hogy hasznos legyen szamodra e leirasom...,mi is az a Kata japanban es mire valo(?!).
-Aztan,hogy szerinted kata nelkul is lehet orokiteni meg minden egyeb...,aldasom ra...,hiszen az a te stilusod,vagy gondolkozasi vilagod...,nalad es neked lehet...-nalam es nekem nem...,pusztan errol van szo kozted es koztem...,de mar ertjuk egymast,es azt mondjuk a Harcmuveszet szempontjabol tulajdonkeppen teljesen mindegy...,mindketto jo...valamire.

Kijo

Előzmény: Lui-GHOST (5454)
Wazull Creative Commons License 2000.09.10 0 0 5475
Shingitai,

semmi szinesznocske-belinkeles? Na, szepen vagyunk... :-)))

Előzmény: Shingitai (5474)
Shingitai Creative Commons License 2000.09.10 0 0 5474
Bout !

Magyar nyelvről: az egyetemen volt egy vietnami, egy görög és egy perui csoporttársam a közös nyelv náluk is a magyar nyelv :-), csoda volt ahogy ők hárman beszélgettek.

Előzmény: bout (5464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!