Akinek van limbás tapasztalata, az meg tudja mondani, hogy a szállásadók mennyire rugalmasak abból a szempontból, hogy vajon hajlandóak-e elszállásolni egy bejelentett létszámon felüli embert?
Megváltozott a létszám, időközben egyel többen lettünk... Mi ilyenkor a teendő?:)
Én sem láttam legutóbb magyarokat, viszont feltűnt, hogy bizonyos helyeken több nem szláv (USA-beli, francia, német, olasz, ausztrál, brit, japán) fordult elő, mint szl. vagy lengyel.
Az igaz, hogy mi is többségében szlovákokkal, csehekkel és lengyelekkel találkoztunk, de több magyar is jött szembe. Ahoz képest tényleg rossz az arány, hogy pár éve a Téry házban télen tizen-huszon emberből mind magyar volt...
Kényelmesebb és nem drágább az Adrián süttetni a hasukat. Nyilván a kisebb ellenállás irányába mozognak:-) Én nem bánom, ha nincsenek sokan, nem szeretnék sorban állni a Rysy-n...:-)
Te, ez engem is meglepett, tizenakárhány éve járunk ide, kisebb-nagyobb szünetekkel. Lett, litván, német: több ilyen rendszámú autót látni, mint magyart. Komolyan, a nyári, iszonyat tömegben alig van magyar autó. Mennek "horvátba", vagy hová?
A lánc alatti tavaknál volt hó 2 hete, de csak néhány négyzetméternyi területen. Összefóggő hómezőt sehol se láttam, még a csúcsnál se. Lefotóztam azt a kevéskét, de nem tudom hogyan kell beszúrni:(
3 éve nem voltunk a Tátrában, most elmentünk egy kicsit túrázgatni. A legmegdöbbentőbb számomra az volt, hogy kezdenek a magyarok kikopni onnan. Ezt csak én látom így, vagy tényleg ez a tendencia? Se a sredne sedlonál, se a zöld tónál/fehér tavi csúcsnál nemigen találkoztunk honfitársainkkal. Régebben többször köszöntünk jó napottal, mint dobri dennel...
Sajna nem volt hó csak a kevésbé napsütötte részeken foltokban. Annyira jó időt fogtunk ki, hogy ha előtte is ilyen volt, akkor nem csodálom, hogy nem találkoztam több hóval. A menedékház és a hágó között volt az úttól távolabb két hófolt, illetve a házzal szemközti csúcs tövében egy. Amúgy meg csak kő, kő és kő...
No, megjártam szerdán a Rysy-t. Nem volt egyszerű mutatvány, de azért nem is halálos. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeret és bír sokat gyalogolni. Nagyon szép a kilátás fentről és útközben is van egy-két érdekesség. A láncos rész nagyon király. Küldök egy pár képet ízelítőként. Mindenkinek mégegyszer köszönöm a segítséget! Egyébként reggel 6:15-kor már volt parkolóőr és sajna fizetni is kellett 160 Sk-t az egész napért...
Szürke skoda fabia lökhárítóján radar, de el sem tudom képzelni hová bújhatott el azon a szakaszon...csak amikor már 4 autó és egy motoros sorakozott, hogy bebüntessék, akkor szólt rá a rendőr, hogy egyelőre ne mérjen, aztán akkor odajött kocsival, majd újra kiment márni, amint megkezde 3 másodpercenként mondta be kiket kell megállítani.
Az MKE 2003-ban rendezte meg legutóbb a jubileumi találkozót így a teljesítménytúrákat is, de akkor 50 km volt a leghosszabb táv (viszont az többet ment 1500 méter felett, mert ha jól tudom a Plesivec menedékházat is érintette - nem vettem részt ezen a túrán). Idén sajnos nem folytatták az 5 évenkénti tátrai sorozatot, hanem a Máramarosi-havasokban szerveztek túrákat és gerincvándorlást, teljesítménytúrát azonban nem.
Hát megjártuk, nagyon szép volt. Hamarosan összeszedem a dolgot egy blogbejegyzésbe, addigis a menetrendünk: 1. nap: odaút Bozók várával, Zólyommal 2. nap: esőnap autókázással - Bélai cseppkőbarlang, Zakopane 3. nap: Lorenz-hágó 4. nap: strandolás 5. nap: laza séta és nézelődés a Tar pataki vízesések környékén, tátrai villamosozás 6. nap: hazafelé a hegyek között + Ipolytarnóc
Tegnap éjjel értünk haza az idei tátrai hosszú hétvégéről, szombaton mentünk, a Stara Lesna-i "Rijo" kempingben sátraztunk, vasárnap a következő volt a túra: Ótátrafüred - kék jelzés, magisztrále, Sziléziai-ház - Lengyel-nyereg - Rovátka-hágó - Rabló-menedékház - Tarajka - Ótátrafüred. Hétfőn városnéző túra autóval (Lőcse, Késmárk, Fekete-kolostor, Dunajec-áttörés, majd Lengyelországi kitérővel vissza, tegnap pedig szedtük reggel a sátorfánkat, letettük a kocsit Ótátrafüreden a Grand-Hotel feletti parkolóban, majd ragyogó időben másztuk meg a Szalóki-csúcsot, a vízzel kicsit elszámítottuk magunkat így a csúcson kifogytunk a készletekből, lefelé meglehetősen meleg volt, áfonyákkal enyhítettük a szomjúágot, de lefelé még Ótátrafüred előtt a kék jelzést keresztező vízfojásból alaposan teleittam magamat, ezúttal nyugodtan, mert ahogyan láttam a pár méterrel feljebb található kerítéssel védett "öt forrás" egyikéből ered. Hazafelé aztán ötösben motorfékes csordogálás mellett bemértek az Ótátrafüred-Poprád nyílegyenes, brutálszéles és meglehetősen lejtős úton 103-al 90 helyett, szerencsére pénz már nem volt nálam így kaptam egy csekket 1000 koronáról, mivel azonban annyira pofátlanul pénzbeszedésnek tartom ezt az eljárást (a rendőrnek kellett szólni a radarosnak, hogy most kicsit lazítson, mert nem győzik szedni a pénzt) úgy döntöttem, hogy hagyom pihenni a csekket, aztán majd elválik mi lesz. (Befizettem volna egyébiránt, ha találok a poprádi teszkóban postát, de hazafelé aztán jobban átgondoltam a dolog jogosságát...)
Márpedig meg lehet csinálni, főleg ha rendszeresen jár előtte valaki teljesítménytúrázni. Íme néhány ideális edzőtúra, hogy csak a közismertebbeket említsem: Börzsöny éjszakai, Mátrabérc, stb.
Hümm, ezen a túrán én is részt vettem. Igaz, mi a Sziléziai házig mentünk csak az "A" túra keretében, és onnan másnap másztunk fel csoportosan hegyivezetővel a Gerlachfalvi-csúcsra.
Erre gondoltam! Én ezért szeretek kirándulni, túrázni. Örülök, ha ezzel nem csak én vagyok így és nagyon jó lenne, ha ez a csapat, amelyik ebben a topikban összegyűlt barát és természetbarát lenne még így akár ismeretlenül is... Üdv 5e5k
"Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közebett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi - s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi."
Amúgy a Sátánt meg is lehet mászni, utána meg egy "köpés" a Rysy... Az pedig nem egy hét. A Lorenz-hágó meg kerülő, mert nyugatra van, a Rysy meg keletre. Akkor inkább mennék délnek, mint a Furkota-völgyben. Nem?
Köszönöm mindenkinek a segítséget és arra kérek mindenkit, hogy ne marjuk egymást. Szerintem egyikünk sem azért túrázik, hogy elmondhassa magáról, hogy a Marianna-ároktól a Csomulugmáig nem egészen 3 órát vett igénybe az út gyalog, alig 150 kilós menetfelszereléssel. Mindenki tisztában van a saját erőnlétével (ha nem az meg ciki), ebben persze lehet kételkedni, de nem biztos hogy jót tesz, ha ennek hangot is adunk. Az pedig végképp nem mindegy, hogy milyen formában. Úgy gondolom az őszinteség másokkal szemben is fontos, de saját magunkkal szemben mindennél fontosabb. Ne nagyítsunk és ne kötekedjünk... túrázzunk! Olyan beteg ez a világ, a fertője ne kerüljön be azok közé akik ki akarnak törni belőle! Bocsi, hogy hosszú voltam, de olyan jó kis topik ez, hogy ne rontsuk el. Marakodjanak a kokszos srácok és a plázacicák! Üdv 5e5k
Örülök, hogy ennyi hozzászólást sikerült kitermelnem az általam leírtakkal:))), de tényleg. Én a Rysy-Koprova párost egy napon a leírtak ellenére is csak akkor vállalnám, ha 120 évre elegendő energiám lenne, mint a Terminátornak.
Őszinte elismerésem azoknak, akik ezt csak úgy "simán" végig csinálják.
Én körmendi vagyok, ami úgymond elég sík vidék. Ezért ráérésemtől függően télen és tavasszal jóformán minden nap jó és rossz időben kb. két órát gyaloglok, nyáron pedig bicajozok. Ezzel én elég kondit szerzek a túráimhoz.
Tavaly márciusban 3 napot(3 túra), júliusban 9 napot(6 túra), augusztusban 2 napot(2 túra) voltam a Tátrában, ezenkívül kétszer Ausztriában Klosterwappennen 1- 1 nap, szeptemberben pedig Szlovéniában a Triglávon 2 nap.
Gondom nem volt az edzettségemmel, pedig nem vagyok mai gyerek.
Szerintem pluszban meg kell tanulni a jó légzéstechnikát, valamint a megfelelő erőbeosztást.
A hágóról írtak ellenére úgy vélem, a T. Javorina--Téry-mh. túra a szépsége mellett, "könnnyű" is (legalábbis a Monkova-völgynél kevésbé veszi igénybe a lábizmokat), mert fokozatosan emelkedik a terep, s a mászós rész viszonylag rövid. Magán a hágón túli rész sem mindig annyira vészes (pl. esős idő után jobban tapad a por), s nem szégyen pár m-t nadrágféken megtenni. A hiv. Tátra-lap a Téry-ház felőli megközelítést javasolja, ami szerintem szintén szép panorámaélmények forrása lehet. Más. Szállás. Én, bár ered. Nová Lesnán akartam megszállni, végül Zdiarban kötöttem ki. Hangulata miatt egyáltalán nem bántam meg. Viszont dühítő volt, hogy Ótátrafüredről 3/4 7 után legközelebb (egyben utolsó járatként) 21,50-kor indult (érkezett) busz Zdiár felé...
Végül, van vkinek vmilyen ötlete, a Tátra előtti "edzésekhez"? Én kb. ápr.-tól reggelente kb. 1,5 km-t futottam+lépcsőztem, s ennek eredménye a 3. nap (Monkova-völgy) már nem nagyon érződött (+ ismét jelentkeztek a térd környéki bevérzések, fájdalmak). Bár, az is igaz, hogy a túra előtt--alatt átestem egy fertőzésen, s egy kicsit legyengültem. De azért, mégis bosszantó volt viszonylagos "edzetlenségem"...
A Fátyol vízesés 1720 méteren van a Mlinica-völgyben.
Onnan egyszerűen nem lehet "át"menni a Térihez, de még a Rysy menházhoz sem, utóbbihoz max. a Lorenz-hágón keresztül, úgy viszont már megint egy "kicsit" hosszú lenne az út a Rysy felé.
Csak, hogy valaki nehogy gonosz kötekedőnek tartson:)!
Sniker azt írta, hogy Csorba tó- Poprádi-tó(eddig oké)- Fátyol-vízesés(ehhez vissze kell jönni a Csorba-tóhoz és a Mlinica-völgyben felfelé kellene menni) - át a Téryhez(Kis-tarpataki völgy!!)-onnan pedig a Rysy.
Ez(gyalog) kb. 1 hét:)
Ennyi. Nem neveztem senkit hazugnak, csak ez egyszerűen lehetetlen.
A Koprovsky-stít, magyar nevén Kapor-csúcs tényleg könnyebb, mint a Rysy, és nem utolsósorban sokkal kevesebb arra a turista. A Rysy-re kis túlzással szinte libasorban másznak fel. Szinte megkönnyebbülés volt az elágazás után, mert a túrázók 90%-a elkanyarodott jobbra, és a Kapor-csúcs felé alig jött valaki. Igaz, reggel nyolc volt még csak. :-) Később ott is több túrázóval lehet találkozni, igaz, sokan csak a Hincó-tóig mennek fel.
Itt a fórumban már említette vki, hogy megcsinálta a "nagy kört", a Kis-tarpataktól három hágón át a Sziléziai házhoz vezető utat. És én is ismerek személyesn olyan "túragépet", aki ezt megcsinálta. Így lehetségesnek tatom ezt a két csúcs dolgot is.
Fontos megemlíteni, hogy sem a "nagy kört", sem pedig a Rysy-Koprova kombinációt, nem azoknak találták ki, akik évente egy hetet vannak a Tátrában, és túráznak 3at.
Így nekem sem fordulna meg a fejemben,h teljesítsem valamelyiket.
Pláne, h a Hincó tóhoz vezető utat egyesek csak lélekölőnek becézik. Mert amikor rájössz,h a következő fal mögött sincs még a tó, akkor kicsit ideges leszel.:) Aztán szerpentin a hágóhoz, majd a csúcstámadás.
Köszönöm a válaszokat, a képeket meg különösképpen!
Elég labilisnak látszik a hágó alatt, de így, a képekt látva neki merek vágni a többiekkel is.
A busszal kapcoaltban: tökéletesen egyetértek, egyrészt nem is drága, másrészt viszonylag jó a menetrend; kicsit talán lehetnének sűrűbben a járatok, ezért nem árt pontosnak lenni, és menetrendet beszerezni. Tavaly pl. Stolan szálltunk meg, mindenhová busszal mentünk, és nagyon jól kijöttünk vele.
Nem akarok belefolyni, de azt hiszem félreértés történt. Hiker hitetlenségének a forrás az lehet,h a Rysy alatti menház neve nem Téry-menedékház. Az a Kis-Tarpataki völgyben van. Amire te gondolsz az egész egyszerűen a Rysy alatti menedékház néven fut.
Kedves Hiker, Amint irtam, a Csorba tónál parkoltunk le, onnan mentünk ezen az útvonalon a Rysy-re, majd ugyanoda vissza. Nem futottunk, de nem is nyugdíjas tempóban mentünk. Az útvonalat szűk 13 óra alatt jártuk meg. Nemtudom, ebben mi számodra olyan hihetetlen? Szeptember első vagy második hétvégéjén voltunk, aznap rendeztek ott valami futóversenyt is.. na az volt számomra hihetelen, ahogy a szerpentinen mentünk felfelé, és vissza vissza nézve láttam pár kis pontocskát, hogy milyen ütemben jönnek felfelé.. aztán szépen elfutottak mellettünk, mint az állat.. Ja, lent még igen kellemes meleg vénasszonyok nyara volt a tó körül, a Téry háznál meg már összefüggő hó, majd a Rysy csúcson kb 20cm hó, erre azért érdemes felkészülni. Van kb 200 fényképem erről az egynapos útról, ha gondolod egy sör mellett megnézhetjük egyszer. 9 óra felé elhúzok Balatonra, vasárnap jövök, akkor megbeszéljük. (a Kinizsi 100-as is megvan 19 óra alatt, ami nekem egy jó idő, másnak meg ugyanarra a 100 kilométerre elég 8 óra 52 perc...akkor most hazugozzam le Németh Csabát??)
Nem kellene ezzel az egy nap alatt két csúcs mesével traktálni a népet!!
Még a végén elhiszi valaki, hogy ez tényleg lehetséges és akkor fog koppanni, amikor a Menguszfalvi völgyben lévő elágazásnál, mondjuk a Rysyről lefelé, már annak is örül, hogy saját lábán leér a parkolóba a Csorba-tóhoz.
Én voltam már mind a két csúcson és szerintem egyik fárasztóbb, mint a másik.
Két egymást követő nap is nagy kihívás lenne, de egy nap a kettőt??!!!!
Ha pedig tényleg megcsináltad a két csúcsot egy nap alatt, akkor légyszíves mondd meg te melyik csokit eszed, mert már csak abban leget a titok nyitja:)
Esetleg a Koprováról nem mentél át a Krivánra??( a Koprova hágón le és tovább egészen a Krivánig)
Néhány éve megjártam egy nap alatt mind a kettőt, de meglehetősen rohamléptekben. Először a Tengerszem-csúcsot, majd visszafelé - mivel belefért az időbe - tettem kitérőt a Koprova-csúcsra is. A Tengerszem-csúcs meglátogatása során amúgy érdekes véletlen volt, hogy éppen aznap rendezték az augusztus eleji "Fel a Rysy-re!" csillagtúrát, így a turistaház mellett meg lehetett vásárolni a túra tűzzománc jelvényét mindössze 20 SK áron Vviszont ennek megfelelően a szokásosnál is nagyobb volt aznap a turistaforgalom, de ez csak a csúcsról visszafelé jövet érintett, mivel korán indultam és sietve. Délután a Koprova-csúcsra tett kitérőn viszont szinte senkivel sem találkoztam.
Elsődleges terv a Rysy, mert nagyon sok szépet hallottam róla, illetve ezt a neten talál képek is megerősítették. A Koprova csúcsot saját kútfőből vettem a térképet böngészve. Mind a kettőre szeretnék feljutni, de a Rysy előnyt élvez.
Mégegyszer köszi az infókat, ha visszaérek linkelek egy-két képet. Üdv 5e5k
Ha a Rysy -t választjátok az 10 km fel és 10 km le, szintkülömbség 1153 m, kb. 8 óra oda vissza amibe nincs pihenő.
A Koprova csúcs oda vissza 18,6 km 1017m szintkülömbséggel, kb 7,2 óra.
Egy darabig mintkettő ugyan azon útvonalon vezet. Az út szép mindkettőnél igaz neken az egyész Tátra az. Könnyeb a Koprova arra nincs menház, míg Rysy alatt van, erre egy kicsike lánc is van. A csúcsokról pedig a kilátás fantasztikus.
Szia, Mi pár éve csináltunk egy ilyen sétát, a Csorba tónál parkoltunk le reggel 6 elött..akkor még nem volt ott parkolóőr. Innen átsétáltunk a Poprádi tóhoz, majd le a völgybe azon szépen kirakott "hadiúton", majd fel a Fátyol vízesés mentén, jó kis szerpentinezés utánna, aztán fent a két gyönyörű tengerszem, majd a Téry menedékház 2250 körül, és onnan tovább a Rysy csúcsára 2499 méterre. Nem szakadtunk meg a menetelésben, a menedékházban egy kaja is belefért, és este fél 7 felé voltunk a kocsinál újra..visszafelé még volt egy kis kitérő a szimbolikus temető felé. Szép kis séta ez, bármikor újra járnám ezt az utat, jó időt kívánok hozzá! Fotóim vannak, csak most nincs erőm előturni a cd-t, reggel meg irány a Balaton :(
Én már többször jártam a hágón, le is fel is. Nem egy leányálom de teljesíthető. Közvetlenül a hágó előtti rész ami enyhén szólva....... nem szalonképes. Pár képet szurok be róla.
Javorináról csodálatos túra, átmenni a Tarajkára, igaz elég hosszú 18,5 km, 1372 méter szintkülönbséggel, kb. 8 - 9 óra alatt lazán teljesíthető.
Érdemes egyébként mindenfelé busszal közlekedni, mert jóval olcsóbb mint a parkoló és benzin. Én például mindig Poprádon szállok meg és már évek óta nem voltam fenn autóval.
Még egy kérdés: a parkolók mikor "nyitnak", mert nem szeretnék 7-kor úgy elindulni, hogy nem fizettem és mire visszaérek elviszik az autómat, eladják a feleségemet, elhordják a ruhámat és levágják a fejemet :-)
A Csorba-tótól tervezek túrát a Rysy-re, a Poprádi tavat érintve. De szóbakerült még a Koprovsky stít is. Az utóbbi kevésbé látszik keménynek, bár az sem tünik leányálomnak. Egy napos lesz az út kb. 7 órási indulással a Csorba tótól, majd pihi után a Rysy-ről, vagy a Koprovsky stít-ről vissza. Az lenne a kérdésem, hogy kinek van tapasztalata valamelyikről, milyen kemény ténylegesen és tudom hogy bután hangzik, de a Lomnic-hoz viszonyítva milyenek? Ha esetleg lenne egy-két fotótok róla az jól esne...
Amúgy az első nap Lysa Polanától tervezünk felmenni a Murowaniec házhoz a zöld jelzésen, következő két nap csillagtúrák a Murowaniectől, a 4. nap a Zawrat, Lengyel Öt-tó, Szpiglasowa-nyergen át a Morskie Okohoz, 5. nap a Tengerszem-csúcson át a turistaházig (közben egy kitérő is tervbe van véve a zöld jelzésen a Kazalnicához és a Vadorzó-hágóra), 6. nap le a Csorba-tóhoz és haza (tömegközlekedéssel).
Így a Morskie Okohoz vezető aszfaltos sétaút kimaradna - amúgy sem szeretek aszfaltúton mászkálni. Csak egy éjszakát tervezek az ottani turistaházban, illetve a Rysy alatti th-ban is. A Murowaniec háznak van szerencsére honlapja, miután sikerül pontosítanom az időpontot, azt le is foglalom. A másik két háznál viszont csak telefonszámot találtam.
Ugyanakkor az a tény, h boci57-nek sikerült a 10 éves lányával megtenni a túrát, némi bizakodásra adhta okot (nem lebecsülve egyébként a fiatal versenyzőt, sokszor sokkal ügyesebben mozognak, mint a felnőttek).
Sedielko túrával adtákl egy pazar ötletet.:) még nem voltunk, és szerintem célba is vesszük majd. Van esetleg képed a hágóról? Csapatunkban van oylan, aki nem szereti az olyan túrákat, ahol hegymászó teljesítmény kell. Ennek itt azért is van nagy jelentősége, mert ugye a visszafordulás egyet jelent a Javorinába való visszatéréssel, ami több problémát is felvet, ha kettészakad a csapat. Amit írtál, az alapján nem hiszem,h mindenki bevállalná az átkelést közölünk...
Pfúúúj! Ez még innen, a képernyő előtt is hátborzongató!
Az 1.11.--15.6. dátumra visszatérve, de kicsit módosítva korábbi megjegyzésemet, továbbra is fenntartom, hogy ez szlovák értelmezés szerint nov. 1. és jún. 15. közötti időre értendő
Anno, még a tizéves lánygyerekeimmel meg nejemmel vágtunk neki ennek az útnak (valszeg életem legfelelőtlenebbül választott de legemlékezetesebb túrája lett!)
9 órás javorinai indulás, ejtőzés a patak partján, virágszagolgatás (mintha csak a Pilisben lennénk), video, fotózás, 3-4(!)fő másik turista és senki több az egész úton.
Aztán délután 4-kor értünk a Kisnyereg hágóra. Csúszós, morzsalékos lejtő, gyülekező esőfelhők, lent a mélyben befagyott tó... és még a Téry-ház is csak valahol a lenti homályban sejlik..
A stolai házigazdánk a kertje majd összes fenyőfáját (30-40 cm átmérőjű csonkokat láttam) ki kellett vágnia egy a fák kiszáradását okozó károsító rovar miatt. Nem mondta, hogy tudnak bármit is tenni megelőzésül... :-(
A Kapor-csúcs erőnlétileg sokkal kevésbé megterhelő, mint a Fehér-tavi csúcs (akár első tátrai csúcsnak is merném ajánlani), kilátásban viszont csak kevéssel marad el tőle. Augusztus 7-én volt szerencsém hozzá. :-) A Hincó-tóig az út többször is megtréfált minket: többször is azt hittük, hogy most már ott vagyunk, aztán mégsem. A tóig ugyanis nem egy, hanem három tófalat kell megmászni. De megéri. :-)
A Hincó-tó völgyét eddig még csak az Oszterváról láttam, közelről teljesen másnak tűnt, mint a többi tátrai völgy. Mint egy 2000 méter magasan elterülő lápvidék... gyönyörű!
A tótól könnyű, 30-40 perces úton lehet felcikkakkozni a nyeregbe, majd onnan megerőltetőbb, omladékosabb ösvényen a csúcsig. A csúcs előtt itt is van egy rövidebb, kitett szakasz, ahol kell egy kicsit sziklát mászni és kéz használata is szükséges, de egyáltalán nem vészes. (Azért tériszonyosoknak nem biztos, hogy alánlott.)
A csúcson kifejezetten kevés a hely a sziklatarajok között, erre számítani kell. A kilátás viszont nagyon megéri, a lengyel oldal felé gyönyörű, és a szomszédos csúcsok közül is nagyon sok látszik.
Szia. Ha reggel mész tuti meglát valaki és elkapnak. Ha hajnalban mész, akkor viszont velük találkozol - ők kb 5 körül indítják a csoportjukat. Ha viszont csak később, akkor az időjárás és az esetleges kőhullások miatt nem veszélytelen a dolog. Szóval gondold meg... Ösvény van egyébként: elindulsz a lengyel nyereg felé és a vízesés fölött, a virágosrétnél ha nagyon figyelsz meglátod, hogy van egy kis leágazás balra... üdv.
"Amúgy megdöbbentő mértékben pusztul a Tátra a vihartól függetlenül. Száradnak a lucok. Délen inkább, északon kevésbé. Olyan az ösvény néhol, mint januárban a karácsonyfa alatti szőnyeg. "
Gyakori barangolója vagyok a Felvidéki hegyeknek és csak megerősíteni tudom e sajnálatos tényt. Sőt, nem csupán a Magas-Tátra, hanem a liptói- és az Alacsony-Tátra fenyvesei is döbbenetes mértékben pusztulnak. A Certovica hágó (Ördöglakodalma-hágó Breznó és Liptovskí Hrádok között) északi oldalán, valamint a Tále völgyoldalaiban egészen katasztrófális a helyzet. Óriási alaktalan területeken hiányzik a növényzet, a többi helyen pedig kisebb-nagyobb foltokban felütötte már a fejét a "sárgaság". Ezeknek a fáknak nem kell vihar, egy-két év és maguktól kidőlnek.
A Magas-Tátra déli, még ép erdői is sárgállanak, szinte nincs olyan hegyoldal, ahol ne lennének láthatóak sárga foltok. Ha az ember szeme a sziklaormok csodálata mellett erre rááll (sajnos nekem sikerült..) eléggé elszontyolódhat a közeli jövőt illetően. E jelenségek ugyanis az utóbbi években jelentek meg, nem évtizedes, vagy évszázados eredetű problémák és nem vészmadárkodni akarok, de szerintem egy-két évtized és már csak kopár hegyoldalak lesznek 1500 m alatt is.....
A szélvihar okozta károk csak részben következményei ennek, és oka talán a fenyőszú, mely az utóbbi évek gyengébb telei miatt nem pusztul ki. Erre utalhat, hogy a belsőbb védett szűk, fagyzugos völgyek és hegyoldalak jóval épebbek. Mondjuk a Tátra szerencsétlensége, hogy kitett helyzetű, csaknem egy főgerincből álló komplexum, szemben mondjuk a Nagy-Fátrával és az Alacsony-Tátra belső területeivel... Ha valaki többet tud e problémáról, annak gyökeréről, illetve arról: mi módon lehetne megakadályozni e pusztulást, valamint próbálkoznak e valamivel az illetékes szlovák szervek, nos örülnék, ha megosztaná velem, illetve a topic olvasóival.
A parkolás idén már 3 zl/óra hétköznap, belépő továbbra is 4,4 zl/felnőtt; 2,2 zl/gyerek. Tavaly több kilométeres! sor állt Zakopane irányából, nagy nehezen esett le, hogy nem baleset történt, hanem a parkolóba igyekeznek. Akkor feladtuk. Okulva az esetből, most korábban indultunk, a kíváncsiságunk legyőzte a tömegiszonyunk, de így nem volt az igazi:(.
Nem tudom mi lehet ez a nyári korlátozás, talán tényleg természetvédelem néhány speckó útvonalon, talán csak elírás. A hegyimentők honlapján, vagy valamelyik tátrai honlapon talán találsz róla infót. De abban biztos lehetsz, hogy téli viszonyok miatti korlátozás tényleg november és június között él.
A Morski Oko-hoz vezető út tényleg túlzsúfolt, tavaly kétszer voltam, akkor le is írtam itt a fórumom az összes aktuális árat (parkolás, lovaskocsi). Annyira nagy a tömeg, hogy a lengyelek már korlátozásokat akarnak bevezetni. További gond, hogy sokan a határ szlovák oldalán tudnak csak parkolni, a szlovák rendőrök pedig büntetnek ezerrel. Továbbá a lengyelek kaptak pénzt az EU-tól, hogy felújítsák ezt az utat, egy feltétellel, hogy még ebben az évben be kellene fejezniük a felújítást. Egész nyáron nem merik lezárni az utat a nagy forgalom miatt, majd valamikor a hidegben aszfaltozhatnak...
Morskie Oko-hoz átnéztünk egy lazábbra tervezett napon. Szilvásvárad. A köbön.
A parkolóhoz vezető bekötőút patthelyzetből indul, mert a T-elágazás egyik felén a szlovák határátkelő - Lysa Polana - fekszik, a másikon pedig (majd) száz méteres sor (csütörtök, 11 óra). Mi még beúsztunk a parkolóig, Szlovákia felől (a folytatást alább). Parkoló ipari méretű, az autók eligazítását segítő alkalmazottakkal. Kérdésre - euro jó? - a válasz: igen, egy óra egy euro. Aha. No jó, leparkoltunk. Sodródván a szabadnapos tömeggel a tóhoz vezető út indulása felé, egy beléptetőkasszához értünk. Csapatunk kevésbé morcos tagjától származó infó szerint a tó megtekintése olcsón megúszható, olyan 800 forint körüli áron, a tábla szerint. Nem sok. 9 kilométer, gyalog az aszfaltúton. Egy isten-alkotta valamiért. Van lovasszekér is, valamennyiért. Csapat morcosabb tagja ekkor egyetértésre jutván kevésbé morcossal, figyelembe véve felhők állapotát, hangzavart és túl közeli testek auráját, rázni kezdte ruhaujját, fintorokat vágott, és visszatrappolt autójukhoz. Parkolós fiatal munkaerő javára írandó, hogy a huszonegy perces parkolásért nem számított semmit. Helyszínről elhúzni próbálván, a fent említett T-elágazáshoz értünk. Ezalatt a húsz perces idő alatt a lengyel oldalról érkező (autós) kirándulók olyan tömege gyűlt fel, hogy néhány száz méteres sort alkotott a Morskie Oko egyedüli bejáratát képző bekötőút előtti főúton. Akkor elkezdett esni az eső, mi elnéztünk Zakopanéba, ahol egy közelebbről meghatározhatatlan dugóban álltunk-araszoltunk félórát, hogy aztán egy másik határátkelőn visszaérjünk Szlovákiába, és az egyedi faépítészetén kívül megpróbáljuk elfelejteni Lengyelországot.
Mindezek, és mások alapján, Morskie Oko egy hatalmas ország egyetlen picinyke hegységének egy még picinykébb, háziasszonyok által is bejárható - és bejárt - négyszáz méteres szintkülönbségű aszfalt-sétaútjának szenzációja. Gyönyörű, és megfogadtam sok-sok évvel ezelőtt, hogy ha élek, eljövök még ide. Ám ez, a tegnapi nekibuzdulást is beleértve, várat még magára.
Na ezért mondtam azt, hogy ÁLTALÁBAN a turistautak télen vannak zárva nyáron nyitva, viszont megkövetem, ha ezzel ellentétes és biztos infók birtokában ezt valaki cáfolja, ez így érthető is. Ööö, kedden voltunk Ótátrafüreden, Hrebienok-ra a kötélvasútpályán iszonyat sor, parkolóban nagyon nehezen találtunk helyet... Őszintén szólva jobb szeretek ősszel menni (meg is tesszük), kevesebben is vannak ilyenkor, ez számít holtszezonnak. Valóban, a tűlevél-szőnyeg nekünk is feltűnt, de így legalább ha a legkisebb turistánk a csapatból (3 éves) elesett, nem ütötte meg magát (annyira).
Ott voltunk, a helyzet a következő. Jeon Ji Hyun-nak volt igaza. A citált útszakasz elején a helyszínen ilyesmi tábla díszeleg szlovák és angol nyelven: " ~ az érzékeny természet védelme érdekében 1.11. - 15.6. között az útvonal zárva. " Azaz november 1-től június közepéig valóban párosodnak és sokasodnak a mormoták, medvék és áfonyák. Ilyen tábla van a VKÚ térkép tájékoztatója szerint egy csomó alacsonyabb völgyben, jellemzően a fenyő-, törpefenyő övben (ugye ott lézeng a védendő élet).
Más. PATAKVÍZ: előző hozzászóló(k)hoz csatlakozva: röviden: megválogatandó.
Bővebben: kedves kis expedíciónk legbájosabb tagja tartotta kerek fenekét az ótátrafüredi Poliklinika dokinőjének keze alá a hányáscsillapító bökésért - ''áhá, csak a szokásos" kommenttel megtámogatva - egy menedékház alatti patak vizének megivását követő második hajnalon. Dokinő javasolta a Tátra összes patak- és forrásvizének elkerülését. Teljes képhez hozzátartozik, hogy expedíció fennmaradó - szapora kisrókáktól és egyéb folyó ügyektől mentes - része ivott a Bélai-Tátra mindazon patakjából és forrásából, mint fentebbi kerekfenekű, ám a nevezetes menedékház-alatti-patakból ivást elkerülte. Ez a nevezetes patak pediglen a Velka Studená Dolina bejáratánál a Magisztrálán lévő Obrovsky vízeséstől 100 méterre keletre csordogáló, a piros utat keresztező kicsi patak, a VKÚ térképen jelezve. Indul a Zámkovského chatá-tól.
Amúgy megdöbbentő mértékben pusztul a Tátra a vihartól függetlenül. Száradnak a lucok. Délen inkább, északon kevésbé. Olyan az ösvény néhol, mint januárban a karácsonyfa alatti szőnyeg.
Szeptemberben tervezek a Lengyel-Tátrába menni, az alábbi tervezett szálláshelyekkel:
- 3 éjszaka a Murowaniec turistaházban
- 1 éjszaka a Morskie Oko (Halas-tavi) turistaházban
- 1 éjszaka a Rysy alatti menedékházban.
Mekkora zsúfoltságra lehet számítani ebben az időszakban? Mennyire célszerű előre szállást foglalni? Milyen tapasztalataitok vannak a fenti szálláshelyekkel kapcsolatban?
Össz. 5 zergét láttam, az egyiket kb. 5 m-ről. Egyáltalán nem félt tőlem, szószerint perceken keresztül bámultuk egymást. Mind az öt a jellegzetes tátrai fajta volt, vaskosak, sötétbarna színűek. Távolról akár medvének is nézheti őket az ember (legalábbis az, aki még nem látott ilyen zergét). A Javorina-völgy pazar, és turisták által ritkán járt. Ezt bizonyította a rengeteg tövön, bokron maradt erdei gyümölcs (ribizli, málna, szamóca, áfonya). A hágó előtt többen is visszafordultak. Két lengyel srác pedig keresztet vetett, mielőtt nekivágott a kb. 70%-os meredekségű, 100 m hosszú, krétaporfedte, minden kapaszkodó és támaszkodó biztos pontot nélkülöző lejtőnek. Én nadrágféken csúsztam--másztam lefelé... Az alsó részen fagerendabiztosítású lépcsőket-kapaszkodókat alakítottak ki.
A Plesnivec-mh.-ban pazar (sokbabos, fokhagymás, hagymás, kolbászos) bablevest kanalaztam be 45 SK-ért.
A Monkova-völgyi túra végig kitartó izomerőt, s a viszonylag sok turista (de kevesebb pl. mint a Ny-i-Tátrában) miatt türelmet követel. A belépődíj nem vészes (30 SK). Lélegzetelállító panoráma nyílik a mészkőcsúcsokra, egy 140 m magas vízesésre, s a még ilyenkor is színpompás havasi mezőkre... 12-én eltűnt a térségben egy 34 éves lengyel turista, akit a hegyimentők nagy erőkkel kerestek. Helikopterüknek volt köszönhető az a 3 zerge, amelyek a Siroke sedlo alatt tűntek fel, kb. 150--200 m-re a turistaúttól.
A Paradicsom kitűnő iránytűje a blogja, ott olvasd el Műhód két kedvenc egynapos túraajánlatát (Podlesok-Podlesok és Cingov-Cingov), itt találod:http://szlovakparadicsom.blog.hu/2007/08/ Nem fogsz csalódni! További segítséget és képeket találsz a Szlovák Paradicsom fórumban!
A Hegyek fórum után ide is írnék, mint Szlovákiát jól "ismerő" helyre. Ötletekért fordulnék hozzátok. Jövő hét végén egy barátommal össze tudnánk hozni egy túrát. Egy napban Visegrád-Prédikálószék v Börzsöny célban gondolkodom, de esetleg 2 napra is tudnánk menni. Szlovák-paradicsom? Kis-Fátra? Nagy-Fátra? Szombat és vasárnap is tehetnénk egy túrát. Ha valakinek lenne javaslata, megköszönném. (A Magas-tátra csak azért nem jön szóba, mert oda szeptemberre van betervezve egy Rysy (-Gerlach)). Szép napokat! t
Idén nem voltunk, de a szállásadónknál is ez volt lenyomtatva: felnőttnek 280sk, gyereknek 140sk.(Tavaly 780sk volt két felnőtt és 2 gyerek, a parkolás meg 60sk) Kb. egy- másfél óra lehetett a tutajozás, gyalog vissza kb.9km, idő attól függ, mennyit nézgelődtök. Fizetős parkoló van Vöröskolostornál a főút mellett, onnan előre le a partra ott kellett jegyet venni ( fabódé?), és majd jönnek a tutajok. Mi kaját nem láttunk egyik tutajon se, mindenkinél volt saját innivaló. Nedec vára meg közvetlen a határ után van, parkolójában nyami-nyami füstölt sajtok:). Lublónál arra kell figyelnetek, hogy csak ötig lehet bemennni, a vár alatti parkolótól max. 10 perc séta. Adnak magyar nyelvű leírást. A skanzent kívülről láttuk, nem tűnt nagynak. Bőven befér két-három progi egy napra, nem távolság, hidd el! Még egy dolog: ha valami gyönyörűt akartok látni, és beférne időtökbe, ki ne hagyjátok a Zöld tavat a Tátrában! Hát az valami csoda!
Erre gondoltunk mi is, azért problémáztunk csak kicsit, mert Ólubló azért odébb van a szállástól és ha meg-megállunk útközben, akkor marad-e időnk mindenre :) Semmit nem tudok szlovákul, magyarul pedig nincs ott, hogy milyen hosszú ez (időben és km-ben, mennyit kell visszasétálni) Illetve árakból is többet találtam a szlovák verzió alján. Dekódolná nekem valaki, hogy melyik kell nekem?
A Lublói-vár közelében folyik a Dunajec, érdemes összekötni a várral a rajta való tutajozást Vöröskolostortól Lesnicáig. Lájtos program, a folyó mellett gyakorlatilag 0 szintkülönbséggel gyalogolsz vissza a kiindulópontra, de lehet kerékpárt is bérelni. Az oda vezető autóút is szép. Ráadásul útba esik még egy vár, igaz most Lengyelországhoz tartozik Nedec vára, de ez volt a legészakibb magyar vár. Ha jégbarlangot még nem láttatok, akkor ok, de szerintem az egyszer nézhető kategória. Nekünk a Bélai és idén a Déményfalvi cseppkőbarlang sokkal jobban bejött! A Dunajechez némi ismertető, belépőkkel: http://www.pieniny.sk/ciele/dunajec/dunajec.html Ha nyelvet váltasz, magyarul is olvashatod! Bocsi, ha esetleg már jártál erre!
Lengyelországi utazásunk során egy-egy félnapos program keretében alkalmunk lesz meglátogatni egy-egy völgyet. A Rohács-völgyén túl a következők közül melyiket ajánljátok?
Bobrovecká Dolina Dolina Chocholowska Dolina Lejowa Dolina Kosciellska Dolina Malej Laki Dolina Strazyska Dolina Bialego
No, a hosszú tervezgetést úgy tűnik tettekre váltjuk és aug. 15-20 között végre kilátogatunk. A tervben szerepel a Lorenz hágó, a dobsinai jégbarlang, poprádi fürdőzés, ólublai vár és a körülötte levő skanzen. Eloszlás időjárásfüggő, szállás a tátracsorbai autocampingben. Már rettenetesen várjuk, meglátjuk milyen lesz :)
Mi már szálltunk meg a poprádi tavi házban, és kocsival voltunk. Neten foglaltunk szobát, és ott jeleztük,h parkolóhelyre van szükségünk. Ezért még a szálláson felül kell fizetni valamennyit, de úgy emlékszem, nem volt drága. A ház mögött van egyébként a parkoló.
Kocsival felhajtani a betonúton csak 17 óra után lehetett.
A tó partján folyó építkezés nem tudom, mennyiben változtatta meg ezt a helyzetet.
Ha átmentek Lengyelo.-ba, akkor is maradhat a kocsi szerintem, csak jelezzétek a házban a portásnak vagy vkinek,h az éjszakát nem töltitek ott, nehogy aztán keressenek.
A Zöld tavi házhoz bringával hivatalosan nem lehet felmenni. A Fehér tavi elágazásnál ki van téve a tiltó jelzés. Egyébként szerintem amilyen vízzel mosott az útvonal többet kéne vinni mint tekerni.
Ha megszállok éjszaka a Sziléziai házban, és reggel elindulok a Gerlahfalvi-csúcsra, van rá esély, hogy Tanaposok elkapjanak? Visz fel ré vmilyen kis ösvény az elején?
Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy ha a Poprád-tavi házban szállunk meg, akkor fel lehet-e menni autóval és lehet-e ott parkolni éjszaka. Ha igen, kerül-e külön pénzbe, ha nem, akkor hol lehet az autót hagyni 2 éjszakára biztonságban? Mi van akkor, ha csak az első éjszakát "aludjuk ott", a másodikat pl. Lengyelországban és majd csak ezt követően megyünk vissza az autóhoz.
(Ha van már ezzel kapcsolatban írás, akkor bocsesz, de sajnos nincs időm naprakészen nyomon követni a topikot, csak bele-bele nézek.)
Nem akarom feleslegesen összezavarni az alakuló képet :-) turistaút ügyben, mert elég nyilvánvaló, hogy a turistautak télen vannak zárva... ám azért léteznek olyan részek, völgyek, amik a védettségük okán nem látogathatók, de télen e fölött "szemet hunynak", mégpedig éppen a nagy hó miatt, ami eltakarja és védi a növényzetet... de ezek jellemzően olyan völgyek, amikbe egyébként sem árt némi -nem turistautakon szerzett- tapasztalat, különösen télen, tehát egyébként sem "terhelődnek meg" a tömegektől . A hágók, nyergek lezárásáról meg annyit, hogy nem nagyon kell a lezárásukat külön jelölni, amíg a hozzájuk vezető, vagy a megközelítésüket segítő utak általában tiltottak :-).
Hello, ebből a hsz-edből arra következtetek, hogy a te bringád NEM telós... na úgy azért "harcos" a Zöldtavi-útvonal :-) Nem lehetetlen, csak kemény meló, de természetesen a nehét részeken lehet tolni ( bár emlékeim szerint azért ezek nem 10-20 méterek)... viszont biztos, hogy a felső, házhoz közeli, könnyebb szakaszon suhanás feledteti az emberrel a nehézségeket :-)
Ez egy nagyon hasznos és praktikus térkép, köszi. Kicsit meg is lepődtem pl. a Poprád tavi út nehézségi fokán (a Lomnici start-úthoz képest), de majd az izomlázmérő biztosan igazolja:)
A tapasztalatokról természetesen beszámolok és persze lesznek képek is.
Ha nem szemtelenség ezt kérni, ha megjöttél, szívesen vennék pár sor írást a bringás tapasztalataidról.
(Kerékpárbérlést terveztem idénre a 8 fős csapatunknak, de végül nem jött össze, pedig az olyan napokon, amikor nem lehet az időjárás miatt egész napos gyalogtúrát szervezni, nagyon jól jött volna pár órás bringás program. Majd jövőre.. :-))
Új térképeken jelölik a bringás utakat, a neten (nagyobb méretben) meg találtam egy ilyen (nehézség alapján jelölt) áttekintő térképet bringázható utakról:
Igen, ettől tartok én is. Az ilyen típusú útra szerintem is teleszkópos kerékpár a megoldás. Úgy néz ki maradok a Tátraszéplak-Sziléziai ház tipusú utakon (ez is 670 méter szintkülönbség), de szépnek tartom a Csorba-tó - Tátralomnic utat is , eddig autóval sokszor csak átsuhantunk, most jobban lehet nézelődni, meg-megállni ezért-azért ;)
Három hete mentünk fel a Biele Voda parkolótól (Fehér tavi csúcsra tartva) a Zöld tó felé a Késmárki völgyön. Ez nem teljesen ugyanaz az útvonal, mint amit tervezel, de a közös szakaszon, annak a középső-felső része, esők után kimosódott, kimondottan köves volt, szerintem csak nagyon jó telójú kerékpárral járható. (Nem kezdő kinézetű, profi gépes bringást láttam ott embereset tanyálni a gyerekfejmérető kövekkel zsúfolt úton.)
Másrészt, bár kevésbé látványos ott a táj, de sokan nyomták TátraLomnicról felfelé a volt Start állomásig aszfalton. Lehet zúzni lefele ezerrel, annak aki ezt szereti...
Én még sosem vittem a bringákat, most legutóbb sem, de már bánom. :-(
Csak most fedeztem föl, hogy a két kis kék karika mit is jelöl a térképen:))) Köszi a tippeket, majd a szálláshelytől függ (vagy az előző, vagy a Tátracsorbai kemping lesz), hogy mit vállalunk be (meg már nem húsz évesek vagyunk :)), estére szeretnénk időben visszaérni.
A felsorolásból a Vöröstorony az, amivel adós vagyok, de már alig várom, ide viszont máskor, másokkal fogok menni... Az a baj, nem szereti ezeket a beülős cuccokat a kiscsaj, tudom, láttam már ilyesmit. Majd ha egy kicsit még nő. Poprádon a Szlovák Éttermet ki ne hagyjátok!
Nekem van egy régi bicikliseknek kiadott térképem, azon szerepel ez is és több országúti és hegyi kijelölt útvonal, pl. a Zdiar feletti hegygerinc, vagy Lysa Polanatól egy darabig, vagy országútiként a legnyugatibb völgy, ez érdekes lehet és gyalogosan úgyis túl hosszú.
Én a Rysy-n is láttam 3 éves gyerkőcöt, igaz, nem saját lábán ment fel, hanem vitték speckó gyerekhordozó túracuccban:-)
Én 30-án megyek ki másodmagammal kocsival, Stará Lesnában foglaltam szállást. Tervben van a Szalóki bemelegítésnek, a Kriván, a Rysy és még egy Vöröstorony-hágó vagy Öt-tó völgye, és egy pihenőnap a Lomnici-csúccsal lanovkával, és a Dobsinai-jégbarlang. Ez jó sok program, lehet belőle húzni, ha rossz lenne az idő.
Jó ötlet, köszi, megnézzük mindenképp. Én szeretek (koca)kerékpározni, de voltam már hegyekben is, azért mondanám neked, hogy: a Zöldtavi-Házhoz fel tudsz menni "mezei" kerékpárral. Nem lesz könnyű, az biztos, jó erőnlét kell hozzá, de életreszóló élmény, én láttam ott kerékpárosokat már. Azért a fékeket, bowdeneket átnéz(et)ném, gondolva a lefelé igen hosszan tartó útra!
Szombaton megy(ünk)ek a Tátrába, most először viszek ki kerékpárt is, egy (azaz kettőt, a cimboráét is) mezei mounted bike-ot. Első kérdésem: ilyen kerékpárral járható-e pl. a Matlárháza-Zöld-tavi menedékház útvonal. Emlékeim szerint ez eléggé köves volt... de ha ajánlotok más kerékpáros útvonalakat is, örömmel veszem. A másik kérdés: tudja-e valaki az Intercamp Tatranec autós-sátras-kemping aktuális árjegyzékét, sehol nem lelem, régebben fent volt.
Más. Kedden megyünk családostól, 3 éves gyerkőccel. Valakinek ötlet egy ekkora gyermekkel merre menjünk - inkább azt írom, sétálni, mint túrázni, volt-e már valaki így közületek? Többször is jártam már itt, ötletem is van, csak kíváncsi vagyok a konkrét tapasztalatotokra. Kengurunk ugyan van, de nem visszük, gyerek nem szereti. Elég kitartó, de nyilván komolyabb túrára nem vinném, ezt csak plusz-információként írom.
Mivel a Magas-Tátráról beszélünk, természetesen a nyári időszakban vannak nyitva a turista-utak. Ősz-tél-tavasz: ahogy már előttem is igen helyesen írták: veszélyes, tehát lezárják. Még nem hallottam itt olyan turistaútról, amit nyáron zárnának le, és a téli időszakban nyitják meg a turisták előtt, de megkövetek bárkit, akinek ezzel ellentétes és tuti információi vannak. Nade mi értelme lenne neki?
Június elején még találhatsz nagy és mély, turistautak keresztezte megmaradt hófoltokat, november előtt meg ugyan lehetséges hózápor, de jelentős hó úgysem gyűlik össze. A turistutakat praktikusan az elejétől zárják le, rövid zsákutcáknak nincs értelme.
Nehéz elhinnem, hogy október kevésbé hóveszélyes, mint május 15-június 15. Láttam már havazást augusztusban odakint. És szeretném hangsúlyozni, hogy ez az időkorlát nem a magas hágókon található, hanem a szelídkés ezerötszázas völgyekben. Még nem is a törpefenyőövben, hanem a lucok között. Miért nem lehet az egészre figyeli?
Június 15. és november 1. között nincs jellemzően nincs hó, sokáig világos van és nagy a forgalom, ezért ekkor bármelyik úton lehet bárhová menni. Az év többi részében viszont csak a turistaházakig, tehát hágókra, csúcsokra nem.
Kicsit vissza is olvastam Mátyás királynál, de nem lettem okosabb. A gond az, ugye, hogy ez a november 1 - június 15 dátum akkor is fals, ha így van nyitva, meg akkor is, ha így van zárva. Csupán a hó miatt életszerűbb lenne egy május 1 - október 15 nyitvatartás. Ráadásul a térképen NEM a hágók vannak zárva a jelzett időpontokban. A 2300-as hágókat egész évben nyitva jelzi. Ezek a 1.11. - 15.6. inkább a lájtosabb túrákon szerepel. Gondolom, akkor ívnak a mormoták, vagy mi. Mindegy, megnézzük, referálok.
Ezt kérdeztem én is néhány hete. A VKÚ-s térképeken téves a jelmagyarázatban leírt magyar szöveg: "Időszakosan lezárt turistaút a látogathatóság idejének megjelölésével". Tehát a megjelölt utak a térkép szerint csak télen és tavaszal járhatóak.
Valaki odaszólhatna Hermándra, hogy javítsanak. :)
Teljesen jól látod és értelmezed. Ezek az utak rossz időjárási körülmények között életveszélyesek lehetnek, akár már november előtt is. Lefagyott sziklákon, vagy mély hóban tényleg vigyázni kell, mert nagyon balesetveszélyes.
Sziasztok, Tátra-járók! Vettem egy térképet és megakadtam kicsit, kérlek segítsetek ki, ha tudtok. Voltunk már sokszor a Tátrában, ismerjük is erről-arról, ám ezen az új szlovák térképen olyasmire bukkantunk, amit eddig nem láttunk. Nevezetesen némelyik turistaútnál jelez lezárt és járható időszakokat. Először arra gondoltunk, biztos a lavinaveszély. De jobban megnézve ilyen dátumok vannak: "Nyitva 1.11. - 15.6." Amit csak úgy lehet értelmezni, hogy november 1-től június 15-ig használható. Ennek most mi értelme? Ez konkrétan a Javorina - Zadné Medodoly - Kopské Sedlo - Velke bielo pleso útvonalon. De nem csak a Bélai-Tátrában, máshol is találtunk ilyet. És jellemzően nem is a magasabb, nehezebb utakon. Vasárnap reggel megyünk, ha addig írtok, örülnénk neki.
Van egy képeslapom,amit 2001-ben vettem rajta az új menedékház tervével,ami 2390m-en lesz és ha jól értelmezem 2004-ben kellett volna átadni. Az új túristaút pedig kihagyná a Hunfaly-hágót.Voltam most júliusban arrafelé és nyoma sincs annak hogy akármit is elkezdtek volna.Szóval igéretekből ott sincs hiány:)
új kép - tallózás - feltölt - beilleszt - és mielőtt a mehet gombbal elküldenéd, meg is nézheted, hogy fog kinézni az üzenet. A kép mérete korlátozott, valahol írnak is róla a szabályzatban, de ezt most nem tudom.
Hétfőn voltam a Rysyn, és szökőév volt, mivel jó idő volt:D
Sedlo vahánál(a Rysy háztól felfele menet néhány 100 méterrel) elvileg fog épülni egy új menedékháznak. Ki volt téve a bejárati ajtónál a pecsétnél a tervezete. Kiváncsi leszek mi lesz belőle...
A fenébe is, kedden hajnalban indultunk volna a Tátrába, de lefújtuk. Talán a jövő héten nem lesz ilyen bizonytalan az időjárás, és ahogy mondani szokták, a "kegyeibe fogad" bennünket...
www.wetteronline.de én ezt használom, bármerre is utazunk, sőt a hazai időjárást is ezen szoktam megnézni, vagy pedig a met,hu oldalon a külföldi előrejelzések
sziasztok. jövő hét végére egy éjszakára (szombat) keresek szállást (az utazó csapat még alakulóban, 4-8 fő), a Tátrai villamosvasút vonalán, valamelyik helyiségben (Csorba - Ótátrafüred között) - kedvező árfekvésben (500 sk alatt szeretnénk megúszni). tud valaki valamilyen jó ajánlatot? köszi.
Az tuti, hogy az árak szállnak felfelé. Mondjuk mi még találtunk háromcsillagos szállodát Zrubyban 650 skk/fő-ért, de ahogy a menedékházak árait néztük, az tényleg durva... A Rysy-házban is valami durva összeg volt kiírva
mit mondjak az árak kezdenek elszabadulni a Tátrában...Siléziai ház 1200SK/fő/éj!
ez több, mint amit egy osztrák mh-ban elkérnek, arról nem beszélve, h van minőségbeli különbség...a recepciós mondta is h hát ja ez már nem a túrázókra van árazva
a hegy továbbra is gyönyörű, de az erdő elég betegnek tűnt ahogy Polianka felé mentünk le
Gyerekekkel nehezítve azért mi nem tudunk így egyik pillanatról a másikra nekiindulni...
Jobb nem lévén, előre megrendeljük a jó időt a megfelelő helyen :) Eddig csak az első évben volt igazán rossz időnk (nem is mentünk azóta júliusban), azóta alapvetően elégedett voltam az időjárással. Tavaly augusztusban például a Lorenz hágóra menet gyakorlatilag menekültek előlünk a felhők :)
Én megnézem a met.hu-t, a meteo.sk.-t, a wunderground.com-ot és a shmu.sk-t, és ha min. 3-on jó időt mutatnak még előző nap reggel is, akkor megyünk.(sztem a legpesszimistább a magyar oldal)
Macerás, és egy párszor már le kellett fújni a túrát az utolsó pillanatban, viszont bevált.
Eddig csak egyszer áztunk meg a Hincó-tavaknál, igaz akkor rendesen:)
A www.shmu.sk/sk/?page=1163#tab c. helyen 1--10 napos szlovák meteorológiai előrejelzés olvasható, sajna, a térségből csak Poprádra vonatkoztatva (de ez is vmi). A legfelső grafikonon a hőmérséklet (2 m-rel a felszín felett), a 2-on a felhőzet mértéke, a 3-on a csapadék összmennyisége, a 4-en a légnyomás, az 5-en a szél értéke látható.
Ha kicsit visszaolvasol, az első kérdésre is találsz választ, a másodikra:igen, egy része, térképet, linket találsz a Szlovák paradicsom topic 3514-es hsz.-nál
Mi meg szerdán szerettünk volna menni, de nagyon bizonytalan vagyok, sőt... A wunderground.com-on egyébként szép időt mutatnak, de csak azon az oldalon, és ahogyan tudjuk, esőben túrázni...., hát az nem valami nagy élmény:(
A holidayinfo.sk-n meg lehet nézni, egész szép idő van a Kőpataki-tónál és a Lomnici-csúcson. Külön öröm, hogy a csúcson lévő webcam nem azt az ijesztő bábut mutatja, hanem a tájat is:D
A héten csütörtök-szombaton akartunk menni, pénteki hágómszással, de az idő úgy látszik közbeszól: http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/LOXX0005?from=search_10day http://www.meteo.sk/predpovede/slovensko/strbske-pleso Ezt szerintetek is helytálló? Lehet, hogy nem kéne esőben menni... :(
Elsősorban az ország keleti, északkeleti részében okozott károkat a nagy esőzések miatti áradás. A Hernád és a Hnilec folyó mentén továbbra is harmadfokú készültség van érvényben, a Tapolyon a tegnapi tetőzés után már csökkent a vízszint.
A megáradt helyi patak a poprádi járásbeli Zár (diar) községben
Én egyszer a Téry-menedékháznál láttam ahogyan a legnagyobbik tóban mosta -az egyébként a tiszta természettől átszellemült- arcát egy szegény szlovák túratársunk. Látni lehetett, hogy milyen elégedett az egyébként tényleg átlátszó víz érintetlenségével. Egy kis "apró " gond volt::)) Ahol az arcát mosta (mégegyszer mondom: nagyon boldogan) Ott volt a menedékház WC-jéből kivezetett szennyvíz csöve, kb. másfél méter mélyen BENT(!) a tóban. Szegény::))) Ja, és én pont előtte látogattam meg az imént leírt illemhelyet:) Ha tudnék szlovákul biztosan mondtam volna neki, hogy Pozor-Pozor ! meg ilyenek, de sajnos a szlovák nyelv számomra értelmezhetetlen, így kénytelen voltam végig nézni a sajnálatos előadást.
Másik eset: Ahogyan azt már egészen biztosan sokan láttátok a Rysy felé vezető úton, közvetlenül a hágó után, már a menház alatt folyik le az út kellős közepén vagy éppen szigorúan szaglótávolságon belül az eléggé gyanúsan sárga-barna-rozsda színű folyadék.
Én eddig még kizárólag a nálam lévő italból fogyasztottam.
Köszönöm szépen, ez jó hír! 2003-ban július közepét választottuk, a Szalókin még gyönyörű idő volt, de 2 nap múlva a Rysy-n alattunk, felettünk, és mellettünk is villámlott:-), így csak egy pillanatra láttuk a kilátást a kavargó felhők között, meg egy kis jég is potyogott, lefelé úton pedig tisztesen eláztunk. Most végre látni is szeretnék valamit:-)
Amúgy az OFF Schneeberg, bár nem nagy hegy, eddig háromféle idővel lepett meg három mászás alatt: októberben hó, de kristálytiszta idő, következő szeptemberben eső, köd és szél, míg tavaly júniusban egy zápor és szél.
A Rysyn kaptam már nyáron a nyakamba havasesőt, úgyhogy teljesen mindegy mikor mész. Meg kell nézni a túra előtti napon az előrejelzést, és a magasabb helyekre csak akkor indulni, ha jó időt mond. A legjobb viszont ha a szállásadót kérdezed meg.
Legjobb. 3 éve szeptember 15. környékén voltunk egy hétvégét, mindvégig ragyogó idő volt. Tavaly is belecsúsztunk a szeptemberbe pár nappal, és szintén pompás időnk volt, habár esett esténként többször is, de csak egyszer volt, hogy a túra alatt megáztunk. Idén pedig szept. 1-én indulunk, és én személy szerint nem aggódom az időjárás miatt. Szerintem szept. elején ugyanannyi esélyed van megázni, mint egész augusztusban (és jóval kevesebb, mint június/júliusban), lényeges viszont,h érezhetően hűvösebb van már ilyenkor. Van még olyan előnye is, hogy kevesebb a turista. Pl. amikor 15-én voltunk, a reggeli fogaskerekűzésnél félház se volt, szemben a tömegnyomorral, ami csúcsban van. És a legjobbat még nem is mondtam. Olcsóbb a szállás. Lehet olyat találni, ahol már 1-től csúcsszezonon kívüli tarifa van. Úgyhogy bátran mehettek.
Segítsetek, ha tudtok. Hétfőn indulnánk a Magas Tátrába. Nem tudom igazán mit takar az a bizonyos "szükség állapot". Lehet-e túrázni, vagy le van zárva minden. Terveztük még a Hernád áttörést is. Arról annyit olvastam a fóromban, hogy tegnap még nem lehetett bemenni. Ha van valakinek aktuális infója, ez is érdekelne. Egyáltalán érdemes-e elindulni? SOS hozzászólásokat várok. Köszi
Tudom, hülye kérdés:), de a sok éves átlag alapján időjárásilag a szeptember első hete mennyire felel meg egy kis túrázásnak (Rysy, Kriván, Szalóki...)?
Azt meg meg se merem kérdezni, hogy így fák nélkül milyen, mert 2003-ban voltam utoljára. Biztosan sokkoló lesz elsőre...
Én egy igencsak keserves tapasztalat után messziről kerülöm a menedékházak alatti szinten a patakokból ivás, pontosabban az olyan patakból ivást a menedékház alatt, amelynek a vízgyűjtő területébe a menedékház is beleesik. Ittam anno az óriás vízesésnél a patakból, másnap olyan "fosás-hányás" kettős kezdődött, hogy egy napig csak a budin darvadoztam (szerencsére utolsó nap volt), valamint gyalog alig bírtam elkászálódni a Velka városrészből a Poprád vasútállomásig, utána még egy hétig lábadoztam itthon. Ilyen tapasztalatot többektől is hallottam. Tehát ezeket kerülöm, de pl a magistralen a Szalóki csúcs oldalában átcsörgedező patakból mindig nyugodtan iszom, mert nincsen felette semmi civilizáció:) Csak feltételezés, de nem tudom mennyire és miként van megoldva az, hogy a menedékházak szennyvize ne kerüljön a patakokba.
A Bélai-Tátrában, Zdiar környékén volt harmadfokú készültség, de mára ott is javult a helyzet. A Poprádi-patak vízszintje is mára fél méterrel csökkent. A Studeny Potok és Tátralomnic közötti vasútra és közútra fákat döntött ki a vihar. Holnaptól további javulás. Megszűnik az eső, és érkezik oda is a melegebb idő.
Sziasztok! Tudnátok ötletet adni, hol kereshetek utána a tátrai aktuális (a mostani árvíz miatti) útlezárásoknak? Ha van egyáltalán ilyen... Fiam kérdezte kintről, hátha tudok segíteni, hogy merre ne induljanak. A tatranet linkjeit végigbogarásztam, de semmi. Előre is köszönöm.
Kotlinából indulva megtettük már az utat, és két dolog miatt is emlékezetes marad. Egyrészt nagyon szép túra, és ráadásul nem is túl nehéz. Másrészt olyan történt, ami se előtte se azóta nem: eltévedtünk.:) Ez elsőre elég nehéznek tűnik, tudjuk, milyen kiválóak az útjelzések a Tátrában.
A "vesztünket" az okozta,h a nagy vihar utáni nyáron történt, és ott is volt egy kisebb pusztítás. Így egy fával együtt az útjelző is eltűnt, mi pedig ahelyett,h letértünk volna a kezdeti erdészeti útról, tovább bandukoltunk egy szlovák család után. Fél óra enyhe hegymenet után gyanussá vált nekik is, nekünk is,h nem láttunk jelzést, és térd főlé érő csalánosban vezetett egy keskeny utacska... Vissza.
Egyébként én nem emlékszem, hogy egyirányusítva lenne, nem is indokolja semmi, és díjszedés sem volt.
Egyre inkább sóvárgok a Tára után.:) De még szeptember 1-ig ki kell bírni vhogy.:)
A www.vysoketatry.com a T. Javorina--Kopa-hágó--T. Kotlina útvonalat tekintve se nem tilt, se nem köti a túrázást vezetőhöz (mellesleg én is ezt szemeltem ki első napra, aug. elejére) :-)
1. 26 eurótól. Hangsúlyozom, -tól!!! Ez persze nem jelent automatikusan ennyit, mert a MÁV euróátváltása igen sajátos (nem követi naponta a piaci ármozgást). Ápr.-ban ez emlékeim szerint kb. 7600 Ft volt.
2. A Bp.--Poprád--Budapest szöveg a viszonylatot fejezi ki, s nem az egy vonatot.
Ha a Bem expresszel mentek, kevesebbet kell várni a csatlakozásra. 8,35-kor indul Bp.-ről, 11,52-re ér Kassára, innen a Spisan 12,10-kor fut ki, s 13,27-kor fékez Poprádon.
Igen, és érdemes előre tervezni, mert kicsit lehet megtakarítani a kombinált jegyekkel, illetve nagyon nagy élmény lefele (ahonnan lehet) scooter-rel lejönni, és ehhez is van kombinációs jegy az árlistában... :)
Risy menedékházig még nem jutottunk el, de láttuk a Poprádi-tónál, hogy önkéntesen lehet felvinni a turistaút elején kirakott cuccokat, 5-10 kg-ért forró ital, 30 kg-ért valami rövid is jár... :) Egyéb, járművel is megközelíthető menedékházakban (Solisko, Popradi tavi, illetve a Tar-pataki vízesések körüliekben) persze olcsóbb: fél literes üccsi (cola, sprite, fanta) 50 Sk, forró ital, illetve kapuchino pedig 25-35 Sk, hamik 70-120 Sk, Kofola 8 Sk/deciliter, és általában ezeken a helyeken Halusky nincs... :| Azért én el szoktam cipelni kettőnk átlagos napi innivaló adagját (kb. 5,5 liter), illetve 5-6 szendvics, plusz nasi. Útközbeni ilyen pontokon a forró ital szokott jól jönnni, illetve a főtt/sült hami a hangulat kedvéért is... :)
Csak annyit, h szükségállapotot hirdettek a Magas-Tátrában az időjárás miatt. A szél megint fákat csavart ki. Gondolom a sok eső miatt a patakok, folyók ott is áradnak, mint egész Kelet-Szlovákiában.
Az egész Bélai-Tátrára lehet ez igaz, az fokozottan védett és zárt, de a kijelölt turistautak kivételek, legalábbis csodálkoznék, ha ez változott volna azon a szakaszon.
Kaptok. Finom, tradicionális szlovák kaják vannak fenn. Az egyetlen probléma, hogy kevés ülőhely van benn, ez rossz időben elég problémás szokott lenni.
Majdnem. Ötkor állítják le, de szeptember 21-ig jár. Felnőtt jegy oda-vissza 250 SK, egy útra 170 SK. http://www.parksnow.sk/tatry-leto/index.php Ez a hivatalos oldaluk, de itt sincs sokkal több infó.
Jaja, a fehér színű gyógyboltos az nekünk is ilyen. Akkor üdv a klubban :) Sajna mondjuk ez már kevés, vagy klasszikusokat csak szó szerint: az ellen nem véd... szal az erősebb neoprén kell :(
http://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=18 Itt akkor jól értelmezem, hogy a Szoliszkó lanovka júli 1 és aug 31 között 17 óráig jár? Ez vajon a jegyvételi határidő vagy az utolsó menet ideje? Ha az utóbbi, akkor meddig lehet jegyet venni? Csinálhatnánk idegennyelvű verziót az oldalból :)
Valami olyasmi. A gorál egy népcsoport, akik a lengyel-szlovák határ mentén élnek, jellegzetes építészettel, zenével, népviselettel, stb , és ételekkel.
Mi Zdiarből indultunk - a helyi ismerőseink vittek - a közeli kishatárátkelőn át egyenesen Nowy Targba, és a város végén volt a vendéglő, sajnos a neve nem jut eszembe, de megkérdezem a zdiari barátainktól.
Jó nehéz ételek voltak az étlapon, hús hússal, az együttes gorál zenét játszott, a falakon a szokásos népművészeti dolgok. Sajnos az árakra nem emlékszem, mert nem engedtek fizetni az ismerőseink.
Zakopáne sétálóutcáján lehet ún. gorálburgert kapni. Persze ez csak egy poénos név, a hatalmas karéj kenyeret megkennek jó kis szalonnás zsírral + hagyma minden mennyiségben. Ez két zloty volt mindenhol. Igazi kalóriabomba.
Tényleg egyirányú, és belépődíjas. Egyfajta tanösvény. A zdiari önkormányzat szedi a pénzt. Cserébe adnak egy többnyelvű prospektust, részletes útleírással.
Arról nem tudok, hogy a másik úthoz különengedély kellene. Hol hallottad? Zdiarban lesz a szállás?
Az aszfaltos úton érdemes a következő technikát alkalmazni. Járnak fel és le ugyebár lovaskocsik. Igen drágán. Akinek fogytán az ereje vagy siet, próbáljon meg felugrani rájuk, úgy hogy ne vegye észre a lovas.
Ótátrafüred - Tarajka illetve a Tátralomnic - Kőpataki tó lanovkák menetrendejéről tudtok segítséget adni? Elsősorban az érdekelne, hogy mikor indul az első menet felfelé és mikor jön lefelé az utolsó.
Most hogy olvasom/látom, szerintem nekem is éppen ilyen van. Nem egy sportos kinézetű, de nagyon hasznos jószág. Noha a Tátrában idén Kedvesem használta... :)
"A MÁV-START és a ZSSK tartósan alacsony árakkal hívja szlovákiai vonatozásra az utasokat. Ha a Magas-Tátra fölfedezéséhez van kedve, ideális kiindulási pont Poprád vasútállomása, ahonnan kisvasút visz föl az ismert üdülőhelyekre. Poprádra Budapestről kassai átszállással juthat el.
Budapest Poprád Budapest 26 (2. osztályú, felnőtt, menettérti menetjegy)"
MÁV Start honlapján találtam. Ezekszerint közvetlen járat már nem létezik.:(
Na, megnéztem a gyógyboltosokat, itt Scudotex S-515 gyártmányú olasz térdvédő van (http://www.scudotex.it/Products.aspx?idProductType=c14b8e65-84e2-4145-8718-68e0302a29cc) Egész kellemes, 1740 ft
Mint írtam én egy gyorsétteremben voltam, ami valószínüleg nem az. Gondolom, hogy gorál népviseletben vannak a felszolgálók és gorál kajákat (is) lehet kapni :)
Én már egyszer ereszkedtem le a lengyel oldalon. Amikor közvetlen a csúcs alatt megláttam,h merre vezet az út, meglepődtem. Elsőre elég veszélyesnek tűnt, és volt is egy kis "cidri". De aztán nekivágtunk és nem okozott komoly gondot a lemenetel. Fársztó nagyon lefelé is, de nem különösebben veszélyes. Mint mindenhol óvatosnak kell lenni, és meg-megállni erőt gyűjteni...
A felfelé tartó turisták arcán nem nagyon láttunk őszinte mosolyt.
Mindenért kárpótolja az embert az a pillanat, amikor visszanéz lentről,h honnan is jött.
Ajánlom mindenkinek, aki teheti, hogy vágjon bele.
A túra végén még van ugye jó pár km aszfaltút lefelé a parkolóig, ami szintén nem kis próbatétel. Borzasztó hosszú út.
Mi tavaly egy jó kis gyorsétteremben voltunk, a nevét felírtam valahová... Sokféle kaját lehet ott kapni olcsón, csak általában a déli órákban várni kell szabad asztalra. Egy négyzet alakú téren volt ahol csak egyirányban lehetett közlekedni (mindíg balra, mint egy körforgalomban). A tér neve ha jól emlékszem: Rynek.
Ehhez muszáj hozzászólnom (bár már kezd OFF lenni):
Egyenlőszárú, derékszögű háromszög átfogója valóban egyenes vonal és befogó szor gyökkettő hosszú, csak a valóságban (a hegyen) ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla! Mindíg több lesz a nem egyenletes emelkedés miatt.
Így van, onnan származik az info. Eddig sajnos nem volt alkalmam megnézni, milyen ez az útvonal, mivel ahányszor a Rysyn voltam, köd, eső és viharos szél volt. Majd ha egyszer sikerül szép időben feljutnom, picit elsétálok a másik oldalra is, megnézni milyen az a láncos rész.
Amikor túrázok és nézem a térképet, simán mondok én is olyat, hogy "akkor még egy kilométer távolság, 1000 méter szintkülönbség". Nyilván ilyen értelemben - bár pongyolán fogalmaztam - de nyilván a két befogóra gondoltam, mivel ezeket az adatokat tudom leolvasni közvetlenül a térképről. Természetesen, ha korrekt lennék, akkor azt kellene mondanom, hogy "gyökkettő távolság, 1000 méter szint". De az utódaim kiröhögnének.
Nem vagyok ugyan matematikus, de egy olyan derékszögű hárömszög, aminek az egyik befogója a szintkülönbség, az átfogója a megtett út, a kettő által bezárt szög 45 fok, és a befogó egyenlő hosszú az átfogóval, ilyen nincs.
Igen ezt már sokaktól hallottam (mármint: 1km út / 1000m = fal). De a térképen a vetületet tudom mérni, a szintvonalakkal meg az emelkedést. Tehát az a helyes, hogy 1km / 1000m út egy 45 fokos emelkedő (?).
Ugyanannak a hegynek lehet, hogy más a neve az egyik faluban, mint a másikban. Aztán a hivatal ad neki egy hivatalos nevet. Tehát nyilván előszőr voltak a szlovák nem hivatalos nevek, azután a magyar hivatalos név, aztán a szlovák hivatalos név.
Ja, később "olvastam" a hegyimentők honlapján, + fotót is készítettek a vízből kivételről. Hír (és kép) volt még (lélegzetelállító hegyekkel), hogy a Vörös-Torony-hágó alól segítséget kért, ill. lehoztak egy 50 éves férfit és fiát.
Bocs, a tények kedvéért. Olyan területről beszélünk (pl. Liptó vm.), ahol a történelmi Mo. idején a nemzetiség több mint 90%-a szlovák, s nem magyar volt. Ők nagyon szegények, ált. pásztorok, s az Eötvös-féle nemzetiségi tv. ellenére is többszörös hátrányt élveztek, kb. úgy mint ma az erdélyi magyarok Romániában, a kárpátaljaiak Ukrajnában (csak ez lájtosabb). Míg pl. tanítóik, papjaik aránya az 1860-as évek végén 60--80% volt, 1910-re 30--40%-ra apadt. Magas volt az analfabétizmus aránya, a magyar tannyelvű isk.-ban (ha tudtak járni egyáltalán) nem tanultak meg magyarul, viszont megmaradt anyanyelvük a szlovák. A közigazgatásban (törvényhatóság, bíróság) szlovákul nem tudó magyarok és németek ültek, képzelheted, mennyire sikeres volt egy per végkimenetele egy szlovák számára. Tehát előbb volt a szl. név, s mellette-utána a német vagy magyar. Több csúcsot stb. a környékbeli településekről neveztek el...
Szerintem 2-3 túrás nap után nem árt egy lazább nap. A lengyel oldalon nem tudsz koronával fizetni, de a határon a pénzváltó még megmaradt. A belépésért a Nemzeti Parkba díjat szednek a lengyel oldalon, azt tavaly euróban is elfogadták.
Huhh...hát jopár csúcs felmerült mint kitüzhetö cél. Köszönöm a segitséget. Megprobálok belöle összeállitani egy 7napos turát. Fizikai felkészültségemet tekintve lehetséges, hogy egy pihenö napot is be kell iktatni. De nem szivesen tenném ha helyette túrázhatok is. A lengyel oldalon lévö házakban már gondolom nem jo a szlovák korona? Honap megnézem térképen a csucsokat amiket irtatok. Köszi. Jo8
Inkább a most kezdő Tátra-túrázóknak szól ez a rövid videófelvétel, hogy nem kell különösebben félni a Tátra-túráktól, és hogyan nem szabad túrázni. Most döbbentem rá én is, hogy ezt a Lorenz-túrát annak idején mi is ellentétes irányban tettük meg (mint ahogy látszik is, még sokan mások), mint ahogy szabad lett volna, de nekünk akkor így volt ésszerű :). De látható rajta a régebbi felvonó is, aki épp netán nosztalgiázni szeretne. Bocs a minőségért, sem az operatőr, sem a technika nem az igazi :)
Hümm. Most tervezgetem nyaralásunkat a korzikai hegyekben, melyet a Rother kiadó túrakönyve alapján állítgatok össze. Kíváncsiságból (és viszonyításképpen) gondoltam ránézek a Magas Tátra túrakalauzukra, hogy mit jelent nekik a fekete (hamár egyszer telepakoltam a nyarat fekete és piros utakkal a kék tenger helyett) Nos: az összes alább felsorolt hágó és csúcs csak piros útnak minősül, fekete utak közt olyanok vannak, mint a Sátán, a Gerlachfalvy, a Késmárki, Lomnici (vagy meglepetésemre a Fehértavi) csúcs. Érdekes, hogy ezeket egy túrakönyv leírja, hogy merre menjünk, merthogy ide nem is lehet menni. Túrakönyv, nem hegymászó atlasz.
Ez elég durva hír. Azzal együtt, hogy nem írta, melyik vízesésről van szó, és biztos, hogy valami nagyon nagy hülyeség kellett hozzá, hiszen a Tarpatak mentén nincs is olyan veszélyes hely, ahonnét "csak úgy" bele lehetne esni a vízbe.
Ezek szerint Te is olvastad Komarnicki Gyula bácsi könyvét,abban van ez leírva.
Bő 1hete voltam,aki pl. teljesítette a Lengyel-nyereg+Rovátka vagy a Vörös-torony-hágót annak biztosan nem fog gondot okozni. Az út a Halas-tavat +kerüli,utána meredeken felmegy a Tengerszemhez (Czarny Staw pod Rysami),ezt is +kerüli aztán kezdődik a meredek cikk-cakk,folyamatosan emelkedik,de a láncos rész csak a végén van,kb. az utolsó 400m-en,majdnem végig. Rengetegen voltak,többször várnunk kellett 10perceket a láncnál.Ezért érdemes elég korán indulni. Vezető tutira nem kell 1sem volt a hegyen,vannak a Lengyel-Tátrában sokkal nehezebb helyek pl. a Sas-út,a Zerge-csorba mind2 oldala vagy akár a Kulczynski-szakadék.Mivel azt írta hogy volt tavaly a Vörös-torony-hágón ezért mertem ajánlani a túrát,ami szerintem szebb mint a Poprádi-tó felőli.
Én is csak néhány napja néztem utána. Juraj Ksiazek: A tátrai természet című könyvében. Felérsz a Zöld-tóhoz, a tó bal oldalán pedig megy föl cikk-cakkban egy út, néhol láncokkal tarkítva. Tudod én úgy vagyok a Tátrával, hogy megyek amerre a fülem áll. A helyeket nem igazán jegyzem meg, inkább a szépsége vonz.
Ez kb. úgy történt hogy amikor Csehszlovákia +alakult mindennek adtak egy (cseh)szlovák nevet,volt ahol lefordították az addigi magyar nevet (pl. Lomnicky stit,Polsky hreben,Koprovsky stit stb)volt ahol újat találtak ki így lett a Fehér-tavi-csúcsból Jahnaci stit ami magyarra visszafordítva Bárány csúcsot jelent,de így azért nem soxor hívják. A Wéber-csúcsból pl. Maly Kesmarsky stit lett de senki nem hívja Kis-Késmárki-csúcsnak, ahogy a Markazit torony Maly Ladovy stit, a Hunfalvy hágó sedlo Váha és még sorolhatnám.
végignéztem az összes könyvem, h melyik ez a Bárány-csúcs, majd a google kiadott 2(!) találatot. Na ez mehetne 20 milliós kérdésnek Vágó műsorába, h mi a Fehértavi másik neve :)
Nem is olyan rég november tájékán a Zöld-tavi menedékháztól másztam fel a Bárány-csúcsra, kijelölt ösvényen. Néhol tükörjég volt, ám ahol igazán veszélyes volt, oda raktak láncot. Így semmi gond nem volt, mivel hó még nagyon volt. Csak igen hideg volt, mivel a hegyoldal másik oldalát sütötte a nap, de a csúcsról lefel Lomnic felé már nagyon korrekt volt. Ez is egy ajánlható túra vállalkozó szellemű kezdő Tátrások számára.
A Morskie Oko-Rysyről én azt olvastam, hogy van ugyan kijelölt útvonal, de érdemes vezetőt vinni magunkkal. Ami nem feltétlenül hülyeség, mivel rendkívűl kitett a túraútvonal, tulajdonképpen 1 km út megtételévek majdnem 1000m szintkülönbséget teszel meg.
Az is igaz, hogy az óvatosság, megfontoltság a hegyen nem elvetendő. Érdemes tájékozódni, s fokozatosságra törekedni. Első (néhány?) túrának könnyebb útvonalat választani, s csak utána és csak mindenki a saját képességeinek megfelelően elindulni nehezebb túrákra. Egyáltalán nem bánom, hogy előbb olvasgattam, kérdezősködtem, s csak könnyebb túrával kezdtem. :)
Szép-szép, de azért pl. a Sedlo Prielomon való átkelés első m-ei, a Zbojnicka chata felől, rázósabbak... A felső láncos úton a 37-es bakkancsom széle a levegőben lógott. Rásimulsz a függőleges falra, de az (+ a hátizsákod) szinte labdaként pattint vissza. Próbálsz fogást keresni a falon, vannak is, de pár másodperc múltán a biztos pont a tenyeredben morzsolódik szét... Alattad pedig pár m-es függőleges szakadék.
A Lorenz-hágónál a legkeményebb rész a kb. 3 m magas lánc, illetve valóban a lefelé vezető szakasz, ahol a megcsúszásra kell figyelni. De nagyon lassan és nagyon óvatosan bárki tudja teljesíteni. A Fehér-tavi csúccsal kapcsolatban azért szkeptikusabb vagyok. A lánc jóval hosszabb, és sokkal kitetetteb, hiszen egy szakaszon balra csak a mélység van. A fenti részt nem tudom, mert mi a lánc után kb. 200 méterrel megfordultunk a fáradtság miatt.
Eszem ágában sincs elriasztani senkit sem a két útvonaltól. Természetesen nincsenek tömeges elhalálozások egyik helyen sem, távol legyen. Nem lenne kijelölt útvonal egyik sem, ha nem lenne biztonsággal bejárható. Mindkét csúcs egy nap alatt teljesíthető, nekem is sikerült, teljesen átlagos kondival.
Elhalálozások néha mégis előfordulnak - főleg télen -, pedig nem kellene. Ami intelmet elszórtam alant, az arra vonatkozik, hogy tartsuk be a hegy szabályait. Amikor az ember az elhalálozásokról szóló beszámolókat olvassa, többnyire kiderül, hogy az illető többet kockáztatott, mint kellett volna, nem volt kellően felkészült, nem volt kellően tájékozott, nem volt megfelelő felszerelése, és így tovább.
Nem szégyellem, sőt büszke vagyok rá, hogy tavaly télen egy lájtos túráról fordultam vissza, nem sokkal a Sziléziai ház előtt, mert az egyik keskeny, kifelé lejtő sziklaperem, ami nyáron semmi problémát nem okozna, az jeges volt, és nem éreztem biztonságosnak. Hágóvassal és kötélbiztosítással talán...
"A Fehér-tavi-csúcs alatt pedig pláne nincs, főleg nem sima sziklával, mint ahogy 30centi széles perem sincs 2oldalán szakadékkal."
Lehet, hogy teljesen másképp emlékszünk. 45 foknál mindenesetre jóval meredekebb volt, egy része majdnem majdnem függőleges, és emlékszem, gyakorlatilag nem volt hová tenni a lábamat, nem volt mibe kapaszkodni a kezemmel, csak a lánc, pedig azt nagyon utálom, mert inog. A képen nem látszik annak a résznek a meredeksége, mert a gépet eltettük a zsákba. Ez itt a láncos kapaszkodó legfelső vége:
Itt van azonban az a bizonyos keskeny nyereg, mindkét oldalán szakadékkal:
És ismétlem, mindkét út biztonságosan megtehető. Nem akarok elijeszteni senkit. Volt, aki futva tette meg, mások lazán felsétáltak. Gyerektől hatvanévesig mindenféle korosztály toporgott a csúcson. Mi úgy éreztük biztonságosnak, hogy nem siettünk, és minden lépést meggondoltunk. És ismerek olyat, akinek egyáltalán nem ajánlom a Fehér-tavi csúcsot, mert leszédülne.
A Lorenz-hágóval kapcsolatban abszolút kezdő túrázóként tudom megerősíteni, amit mondasz. Aktív sportolástól mentes, irodai munkát végző "puhány" (jó harminc kilónyi túlsúly!) létemre sok-sok pihenővel és nézelődéssel a családommal egütt 8 és fél óra alatt teljesítettük a Lorenz-hágó megmászását úgy. hogy nem libegőztünk. Volt néhány rész, ahol (melyikünk mennyire) izgultunk (talán féltünk is) kissé, de legalább 30-40 más túristát láttunk magunk körül, akik egyike sem került veszélybe, s voltak közöttük hatvanon túliak, tíz-tizenkét éves gyerek, volt akit a nem túl nagytermetű kutyája kísért, s a kutya is teljesítette (legalább háromszor, mert hol előre, hol meg hátraszaladt) a távot.
A félősebbeknek, tériszonyosaknak meg kell gondolni, hogy nekivágnak-e, de pl. az egyik fiam félve is végigment, igaz, a hágó utáni meredek ereszkedőn többnyire le-leülve, s úgy lépve eggyel lejebb.
A magamfajta puhány jól el tud fáradni, de az élmény megéri. :)
Ne haragudjatok hogy beleszólok az eszmecserébe,nem szeretnék Veled vitába szállni,hogy kinek mi a nehéz az teljesen szubjektív,de ez a Fehér-tavi-csúcs és Lorenz-hágó (NEM "Lorentz") eléggé elment a barokkos túlzások irányába.
A Tátra szlovák oldalán a legnehezebb láncos rész a Vörös-torony-hágónál van,de még ott sincs 70-80°-os meredek rész. A Fehér-tavi-csúcs alatt pedig pláne nincs, főleg nem sima sziklával, mint ahogy 30centi széles perem sincs 2oldalán szakadékkal.
Egyik túránál sem szoktak tömeges elhalálozások lenni,kis odafigyeléssel mind2 út biztonságosan bejárható. A Lorenz-hágónál pl. mindig találkoztunk 8-10éves gyerekekkel.A Fehér-tavinál kevésbé de azért az jóval hosszabb.
Még 1X sorry,csak ez jó pár túlzó hozzászólás esetleg elriaszthatja a kevésbé tájékozottakat,pedig a Lorenz-hágó nem is hosszú,ezért még gyengébb kondival is teljesíthető 1 nap alatt.
Ha a Lorentz-hágó láncos része neked meredek volt, akkor az emlegetett felmenők rendkívül sokat fognak csuklani, amíg megmászod a Fehér-tavi csúcsot. A láncos kapaszkodós része nem túl sok, kb 3x annyi, mint a Loretz-hágónál, viszont nagyon sima ott a szikla, és 70-80 fokos meredekségű. A sziklamászós részen - sajnos - nincs lánc, nagyon hosszú szakasz, és tényleg meredek. De ez a kisebb probléma, legalábbis számomra, ez megoldható nehézség volt. Az volt nehéz, hogy nagyon kitett helyek is voltak benne, pl 30 centi széles perem, egyik oldalán, vagy akár mindkét oldalán szakadékkal. A kezet erősen igénybe veszi, javaslom háztartási boltokban kapható cérnakesztyű használatát, nőknek legalábbis.
A látvány viszont megéri. Tiszta időben mindent látni, szerintem még többet is, mint a Lomnici-csúcsról - a Tarpataki-völgyeket kivéve, persze. :-)
A legtöbb útvonal csak június 15-től október végéig van nyitva, mégpedig azért, mert egyébként veszélyes. Az utak csúszósak lehetnek a jégtől, hótól, sőt, teljesen el is tűnhet az út - jelzéssel együtt - a méteres hó alatt. Sok helyen lavinaveszély lehet. Olyan útvonal is van, ahol külön ki van jelölve téli és nyári út (a nyári út télen nemcsak járhatatlan, hanem lavina miatt életveszélyes is). Pár éve néhány hazánkfia épp azért halt meg a Tátrában, mert télen is a nyári utat próbálták használni.
Mindig vannak, akik fittyet hánynak a szabályokra, és bemennek a lezárt utakra télen. Közülük néhánynak szép, színes fejfákat meg táblákat állítottak a Szimbolikus temetőben. Az egyik kedvencem a 70-es évekből való. Egy komáromi tanár vitte be az osztályát a Mengusovszki-völgybe a Poprádi-tó fölött, januárban. Ha az emlékezetem nem csal, 11 gyerek halt meg a lavinában, plusz az az ostoba felnőtt is, aki bevitte oda őket.
Tehát akkor a Zöld-taviból mentetek a Téryhez (csak azért, mert ez - mint írtam - turisták számára tabu, szóval nem mind1, hogy lájtos völgytúrát csináltatok, vagy lezárt helyeken bóklásztatok). Vöröstorony-hágó ennél lájtosabb (ez van a Téry-Hosszú tavi között)
Tippek: csúcsok? Lentebb említett Rysy mellett még - Fehér-tavi - Koprova - Nagyszalóki (bár ez szvsz nem annyira szép mint az előzőek)
ercsibe: a lent irt utvonalam az ugy zajlott, hogy a menedékhézakban aludtunk és másnap tovább a köv. házig vagy ameddig birtuk. De a leirt házakban aludtunk. Hát igen a Téry háztól a Hosszú tavi házig nem volt kispályás...föleg, hogy végig zuhogott az eső és olyan köd volt, hogy ha kinyujtottam a karom az ujjaim már nem láttam. De felejthetetlen élmény volt. Tehát valahogy ilyen megoldásu utvonal érdekelne.
gödöllői puma 1: Köszönöm az instrukciót. Rysyt beteszem valamelyik napra.
Első nap szerintem mindenféleképpen a Poprádi-tóhoz menjetek fel, bemelegítésnek az teljesen kiváló. Én nagy Rysy fan vagyok, úgyhogy a 4-5. nap környékén szerintem menjetek arra. Egy kora reggeli indulással egyáltalán nem vészes, a csúcs előtt és után is nyugodtan megpihenhettek a menedékházban. És ha nagyon sok erőtök van, még lemehettek a Morskie-tóhoz is, bár az odavezető út a Rysyről egy kicsit már rizikós...
Namost ez attól függ: ezek külön túrák voltak reggeli indulással az egyes mh-ig és vissza, vagy hágókon át Zöld-taviból egészen a Hosszú-taviig. (csak mert pl Zöld-tavi mh - Téry mh nem kispálya, ráadásul nem is "publikus" út...)
Ha olcsón szeretnétek jó szálláshoz jutni, akkor érdemes kipróbálni ezt az oldalt, beírod, hogy mit szeretnél és az utazási irodák vagy szállásadók egymás árait látva adnak egyre jobb ajánlatot neked: Ajánlatot kérek
off: mi azt szoktuk csinálni, hogy a matricát először rányomkodjuk polóra / ruhára / ülésre stb szösz és porgyűjtő gyanánt - aztán fel a szélvédőre. Olyan szépen egyben lejön, hogy szebb, mint újkorában :) on
Egy hete egy átlagos benzinkútnál 42 Sk volt a benzin, ami ugye tényleg drágább, mint itthon. Kifele így mi is még itthon tankoltunk, viszont visszafele pedig odakint, mert maradt némi Sk, és elköltve még mindig kevesebbet buktunk, mintha visszaváltottuk volna HUF-ra... :|
Határnál a pénzváltónál lehet venni matricát, ami autópályára, és autóútra is jó, illetve szükséges. Egy hétre 150 Sk (vagy lehet természetesen még ennek megfelelő értékű HUF-ban is fizetni). Mivel ez 1200 Ft körül van, szerintem mindenképpen érdemes megvenni, ha valaki nem biztos a dolgában, mert szerintem könnyű autóútra tévedni, és általában az egyértelmű jelölések inkább erre mutatnak. Legalábbis nekünk ez kényelmesebb volt. A matricát jól fel kell ragasztani az ablakra itt, és lefele már nem nagyon akar jönni (pont mint sokéve nálunk)... :(
Nekünk is ez tetszik így, márcsak a térkép szerint arra levő valószínűleg csodás tájak miatt is. Egyetlen kérdés: írtad, hogy van autópálya. Ez fizetős? Kell matrica? Ha igen, van alternatív út mellette?
Be lehet menni, semmiilyen tárgy nem korlátozza.(legfeljebb méteres hó, akár már szeptemberben is). Viszont ha Tanap-osokkal találkoztok, akkor baj van.
A Furkota völgybe mennénk ősszel, de elbizonytalanodtam. A turistatérképen úgy jelölik, hogy szezonálisan lezárt út és van ott két dátum: 1.11-15.06. Ez mit jelent? Hogy november 1-től június 15-ig van lezárva, vagy akkor van nyitva?
Tavaly ráfáztunk, hogy kint tankoltunk - drágább volt, mint itthon.
Most nem néztem, de egyik társam annyit mondott: "Jól tettük, hogy otthon tele töltöttük a tankot." (Benzin, Diesel olajról nem tudok). Visszafelé kellett kint tankolni,
de csak tíz litert vettünk, gondolom nem véletlen.
Budáról indulva szinte mindig Esztergomnál visz át (esetleg a Váci kompon, mert annak a költségét nem tudja), aztán Zólyom - B.bánya és jobbra. Pestről meg 2-es út és Sahy. Mi kipróbáltuk visszafelé a Alacsony-Tátrán keresztül menő utat és Cervenicánál (ha jól emlékszem a nyereg nevére) jót reggeliztünk (Alacsony-Tátra 12xx m), és még Blassi Bálint nyughelyét is meg lehet nézni (utána, ha kifelé megy az ember).
Ha viszont Bbánya után továbbmegy az ember északnak... Akkor érdemes kitérőt tenni a Janosiková Krcmába (étterem), Valaská Dubová közepén. (Amúgy Pilisszentlászlón is van egy ilyen nevű hely, de az kocsma, ez viszont remek étterem). "Idegenül" nem tudnak, de kedvesek.
A Besztercebányából kivezető úton, a Donovaly felé az út jobboldalán pedig állj meg egy nagy rönkháznál, az a Szent Kristóf(Koliba étterem), igen hangulatos és jól is főznek.
Kösz, a képeket! Jó újra látni Nagyőrt, a parkja szélén csordogáló Poprád patakkal. A Vörös-kolostorról, a Dunajec áttöréséről, s a Pieninekről nem is beszélve! Valahányszor (ált. évente min. 1x) ki rándulok a Csorba-tóhoz, mindig megnézem ezeket is (kivéve az idei évet). A Dunajechez mindig reggel 8-ra érek, amikor még a kutya sem jár, biciklizik, tutajozik, evez stb. erre, csak a hajnali köd. A nagyőri kastélyban Mednyánszky festményeit, szellemét keresem-szeretem...
Ezt már Te tudod :) Ha kevésbé szorítson, akkor gyógybolt, ha szorítson, akkor ez. Van üzletük - ha nincs messze kérdezd meg, hogy mizu. Tán fel is próbálhatod. De egy telefont megér. Ha egészségpénztár tag vagy, akkor fizethetsz azzal is. Najó, nem korteskedem. Amelyik tetszik. Ha tudod próbáld fel mindkét fajtát.
igen, a pánt nekem sem tetszik, meg a decathlonos kétezervalamennyis sem annyira. Ez szimpatikus, amit küldtél, de a weboldaluk szerint csak S-es méretben lenne? Ott van, hogy több méret, válaszható: S :)) Akkor már csak az a kérdés, hogy ez, vagy a gyógyboltos kiadásból hozassam a nagyobbat. Kétezernél többet úgysem szántam rá / térd
Az 1790-es az sztem ugyanolyan,mint a gyógyászati segédeszköz-boltos változat. Én a pántban nem bízom, a 2290-est próbáltuk, de nagyon kényelmetlen volt - viselet és a tépőzár egyaránt. Tegyél egy próbát, hátha. Nekünk vmi ilyesmi van: https://www.r-med.com/data/productpics/prod_00000151.jpg itt most akciós is: 1990 a 3700 helyett.
Átsétáltam a pár méterre levő gyógyászati segédeszköz boltba, ott az egyes kategória van, 1790 Ft és csak kicsi, nekem meg a nagyobb kell :) Decathlon bevált nekün k eddig nagyon sok dologban. Ott vajon találok megfelelőt? Most nézem a weben, 1490-ért van pánt, valami gumisszerű 1790-2290-ért, a drágábbak meg 5-7ezer
Tavaly a gyermekeim a túrák összes fáradalmát megbocsátották, amikor a Virágoskert-Szilézia ház táján lévő mező összes mormotája előjött a napnyugtára és a hegyoldalban meg számtalan zergenyáj bóklászott. Nézni örök élmény...teleobjektívval jó fotótéma.. videósoknak elronthatatlan...
Mondjuk az kellett hozzá, hogy kevés ember(zaj) legyen a környéken.
Még a múlt heti kirándulásunkról maradt a tarsolyban: 1. kép: a Poprádi-tótól az Oszterva-nyeregre felvezető szerpentin (majd 500m szint). 2. kép: szerpentinről visszatekintve a Poprádi-tó a Menguszfalvi-völggyel. 3. kép: Nagy-Morgásról (2037) a Zöld-tó a lefele vezető turistaúttal.
hja igen, meg a térdvédő. na igen, ez is default. :) vagy :( Venni: gyógyszertár, gyógyászati segédeszköz boltok, túraboltok, decathlon. Van az a hagyományos gumis - ez lazább, nem szorít, van olyan, mintha búvárruha lenne (neoprén?), szorít, izzaszt, leveszed elájulsz olyan büdi - de tart és van ugye a merevítős, középen lyukkal a térdnek. Ez már komolyabb sérülésekkor ajánlott. Nekünk a középső vált be a legjobban. És van igen a fásli is: ebből is van 2 féle: az a fehér alignyúlós, meg van olyan gumiszínű erősen gumírozott. Ez utóbbi jobban tart. Valóban elszorít, persze attól függ éppen mire kell. Az említett hőfóliás nem moccanós esetben 2 térdvédő + szorosfásli kellett ahhoz, h lábra tudjak állni (=rögzítve legyen a lábam)
Sajnos nem értek hozzá igazán, ha jobban érdekel javaslom kérdezz rá a "Túrafelszerelés - útiholmi" topicban, ott mindig kaptam hasonló kérdéseimre gyors válaszokat. Én kb. két éve egy gyógyászati segédeszközboltban vettem őket, és ott az olcsóbbikat választottam (kb 1200 ft volt akkor abból egy darab). Már a márkájára sem emlékszem, de több méretben volt, fel lehetett próbálni, és csak arra figyeltem, hogy elég szoros legyen ahhoz, hogy tartson, de azért ne annyira, hogy zsibbadjon a lábam alsó része. Ez fehér egyszerű kinézetű, de nagyon bevált, persze esztétikusabb, "sport érzéses" verzióban is volt közelebb a 2 pénzhez. De ha nem akar az ember erre nagyon költeni meg lehet próbálni a kínaikban párszáz forintért kapható verziókat is, szerintem az is kell tartson (noha nem próbáltam).
Nagyon jó képek! A tükröződésesek, és a szuszmusz is! Mi sajnos nem igazán találkoztunk állattal, kivéve egy szarvassal/özikével, de azzal is a Csorba-tónál a legfelsőbb parkolónál, amikoris egy kutyust üldözött ki az erdőből... :) Ja, és egy kis rágcsáló még átfutott a Nagy-Morgás felé a kőomlásos túristaút részen. :)
Ezt a botos dolog jól hangzik, legközelebbi útunkra mindenképpen elővezetem a Kedvesemnek. :) Szerintem jól jött volna neki a Kőpataki-tótól Tátralomnicra vezető lanovka alatti lefele úton, ahol a Start állomásig tartó 600 méter süllyedést szinte végig meredeken, sziklákon lépkedve kellett megtenni sokszor a már itt említett több lépcsőfokos "lépéseket" produkálva. Mondjuk, így olykor romantikusan összekapaszkodtunk... :) Hosszútávú teljesítménytúra érzéssel beoltva eddig én a térdfájást végig használt térdgumikkal, és a "lejtőn lefelé nem futok, sziklákon nem ugrálok" szabály betartásával ki tudtam kerülni. Most a Tátrában a "kisebb" távok miatt az előbbire nem volt szükségem, cserében az utóbbira viszont nem éreztem akkora kisértést, mint máshol... :) Említettétek a fáslit is. Szerintem ez térdre kényelmetlen, és jól elszorítja a nem tudom miket, de a megfelelő méretű térdgumi tapasztalataim szerint nagyon hasznos, és nem is (annyira) kellemetlen viselni. Térdfájósoknak én ezt is javaslom. Persze segít valamit akkor is, ha már a fáj a térd, de megelőzés jelleggel én már korábban felraknám, és akkor vagy nem, vagy csak később alakul ki majd a térdfájás.
Mi a nordic/vagy a sima gumi véget rárakjuk. Azért, hogy ne kopogjon a nagy csendben, és ne is kopjon olyan gyorsan a botvég. Ha jön a havas rész: gumi le, bot beleszúr, és uzsgyi... (hótányér nincs rajta nyáron, de ilyenkor az már nem is kell természetesen) hó után vissza fel a gumit.
:) Köszönöm a bókot. És eszembe nem jutott, hogy negatív, és parázós hangulatot árasztottál. :) Csak rossz volt olvasni (nem Téged, csak úgy az elmúlt 50 hsz-ből általában ez jött le), hogy jajj, a Tátra... A Tátra a magashegyek közül az egyik leglájtosabb, leggyönyörűbb, de tisztelni kell, hogy magashegy (erőnlétünkkel legyünk tisztában, időjárásról tájékozódjunk, tudjuk mit kell tenni biz esetekben, legyen meg a hegyimentők száma (ne legyen rá szükség!!!), legyen ide való megfelelő biztosításunk, úgy öltözzünk, olyan felszerelésünk legyen stb..). Inkább tényleg menjünk lássunk, és ha nem jön be, forduljunk vissza (a második nekifutás után pesze, nem kell egyből feladni). és mindig legyen a tarsolyban egy 'B' (C, D...Zsé) terv is.
Boci: ja igen, bocsi. A túrabot default nálunk, fejenként 2 db. Pár év és járókeret lesz, de megyünk :) Anélkül fenn maradnánk a csúcson v a hágó tetején.
Azon még gondolkozom, hogy ilyen esetben a hegyes vég a jó, vagy húzzam rá a gumisapkát, ami elvileg az aszfaltos gyalogláshoz van. Köveken talán utóbbi jobb, nem kell leszúródnia a botnak, mint a földben. Nem is tudna gondolom. De ez a helyszínen kiderül
Szerintem is érdemes nekiindulni, és azzal kezdeni, ahová az ember mindenképpen el szeretne jutni. Esetetekben a Risy az... :) Ercsibe, tetszik a hozzáállásod, és már sajnálom, hogy negatív, és parázós hangulatot árasztottam. Egyetértek, hogy ez felesleges, menni kell szabadon, ameddig, és ahogyan jólesik, mert a pozitív hozzállás sokkal élvezetesebb, és felszabadultabb időtöltést eredményez. A magashegyi táj szépsége magával ragadó! :)
Felfelé nem zavar, mert rögzítve a backpackhez, lefeléken meg igazából ott segít -gondolom- ahol úgy rakták/forgatták a kimondottan nagy járóköveket az építők, hogy pl. túl magasak/hosszúak a fokok, és minden lépésnél csapódik a lábfej. Szerintem ilyen helyeken tudna nagyon hasznos lenni a teleszkópos túrabot.
Meg a morzsalékos lejtőn, pl. Lengyel nyereg alatt.
Én használok, de csak mértékkel. Fölfelé is jó (ha nem nagyon sziklás a terep), van mire támaszkodni lihegés közben :) Problémás helyeken, pl patakon átkelésnél nagyon jó, meredek lejtőn szintén. Enyhe lejtőn engem inkább zavar, mert nem lépek tőle mindig természetesen. Ez valószínűleg azért van, mert jelenleg egy bottal megyek ilyen helyeken, a másik kézzel kapaszkodok. A két bot talán megoldaná, de az meg nem biztos hogy segítene a biztonságérzetemen
A lefeléken történő térdfájás-megelőzés ügyileg a teleszkópos botot azért nem említitek, mert annyira default dolog, hogy magától értetődően használjátok? Nekem még komoly szükségem ugyan nem volt rá, de egyszeri rövid használat után megállapítottam, hogy piszok jó dolog.
igazabol a kosarcipo rendeltetese is az hogy fogja a bokat, attol nem parazok, de a csuszastol igen - (bar par hete ment ki a bokam, meg mindig nem valami jo, es egy het mulva megyunk , de arra epitek hogy a tobbiek gyenge eronlete miatt nekem nem kell megszakadnom)
az a baj hogy nem igazan van kedvem most bakancsot keresgelni meg betorogetni, inkabb felbuzdulok az emlitett szandalos kirandulok peldajan
baratnommel elolvastuk az eziranyu hozzaszolasokat es o persze a legparabbakkal ijesztgeti magat hogy ez a tura mindennel durvabb lesz (halal) en meg az ilyen laza szandalos embereket nezve remelem hogy nem lesz nagy gond
probalom kitalalni hogy az az 1150m szintkulonbseg mennyire lesz para es megallapitottam, hogy a csovanyosra diosjenorol kb 6-700m lehet es azt megcsinaltuk mandulagyulladassal par ora alatt ugyhogy nem lehet annyira para az 1150m ha ott van ra az egesz nap
a fo kerdesem az hogy erdemes-e a rysy elotti nap az elozo hsz-emben emlitett soliskoi turat megcsinalnunk melegitesnek, vagy az csak elveszi energiat a masnapi rys turabol?
Elolvastam a beszámolót és le a kalappal, max respekt meg ilyenek. Mi gyerekprojekt előtt (alatt) állunk, és hát igencsak húzom a számat amiatt, hogy mikor mehetek én legközelebb akkor magashegyekbe. Mármint nem Csorba tó körül babakocsit tolni, hanem hágókba, csúcsokra meg ilyen helykre. Fantasztikus, amit a gyerkőcök megcsinálnak.
Mondjuk a gyerekek amúgy is kevésbé fáradnak el, mint a felnőttek, de a szívbaj jönne rám, hogy leesik a szikláról, pláne a Vöröstorony hágóban (de akárhol). Persze a vérmérséklet meg a fegyelem meg már "csak" (?!) nevelés kérdése.
Igazából csak ezért szeretnék egy sziklamászót elvégezni, hogy tudjam hogy kell a gyerekeket biztosítani (amúgy nem vonzanak a falak, inkább csak a magashegyek) és lehessen menni mindenfelé (akár ferrátázni is).
Nagyon tetszik ahogy csináljátok, gratulálok. Követendő (a szememben).
"Kőpataki tótól felfelé menő úton az Oszterva-nyereg felé utat értetted, vagy a Risy-s út elejét?" - sajnos ezt nem is ertem a terkep alapjan strbske pleso - popradske pleso - ut egyenesen fel a rysyre (na ezt irja a terkep 3-asnak)
most nezem, hoyg az elulso solisko (2093, ~750m szintkulonbseggel, 1,2-es nehezseggel) egesz bevallalhatonak tunik a rysy elotti elso napi turanak
- vagy szerintetek az csak kivenne belolunk energiat a masnapra tervezett rysy turabol?
Szerintem a Fátyol vízesésnél lévő és a hágó alatti láncos szakasz egyáltalán nem vészes. Tavaly a 6 és fél éves fiam a mind a kettőn pikk-pakk fenn volt, itt egy kis beszámoló. A harmadik napon volt.
Egy napig nem olvasom a fórumot, és majd 100 hozzászólás? hú de pörögtök! Piróg (7543 hsz): szállást kérdezted: telefonon szoktunk odaszólni neki - éppen az említett időjárásfigyelős lastminute indulásaink miatt (azaz többnyire csüt este döntjük el, megyünk-e másnap). 300 SKK/fő/éj - általában ennyi szokott lenni mindenhol a Tátrában a szállás. Nem egy hú-de-jó hely, de az a tudat nyugtat meg, hogy megmondjuk merre megyünk, és tudom, ha vmi gáz van, szólhatok neki. Egyszer mesélte, hogy valami barlangász csoport szállt meg nála és elmondták hova mennek, de nem jöttek vissza este. Egyből szólt a barlangimentős kollégáinak, és kiderült, hogy a barlangból kivezető út egy része (vmi szifon vagy mit magyarázott - nem értek hozzá) a hirtelen sok esőtől megtelt vízzel elvágva ezzel az utat kifelé. szóval megnyugtat az a tudat, hogy van egy "őrangyalunk" :) (hú, de teátrális, ha ezt hallaná...)
KEEP: öltözet: elég, mondjuk nálunk még van ezer más dolog is (esőkabin kívül esőnaci + kamásli vagy poncsó helyettük), de nem ruházat (elsősegály táska, napkrém, szájkenegető). Viszont igaz az, hogy fejfedő + kesztyű kellhet. Én nem hordok télen sem (itthon) kesztyűt, de férjemnek majd lefagytak az ujjai pár hete a Nagyszalókin. Lent még izzadtunk, fent meg a polár+ kabát kombó is kevés volt.
akklimatizáció: nem kell :) mi is este érkezünk, másnap reggel megyünk. Tényleg érdemes korán indulni, mondjuk 7-kor elég sztem. Nem csak a tudat, hogy van bőven időtök, hanem a sor (ld lejjebb a képen a Lorenz hágó előtt) az egyes szakaszok előtt idegtépő, meg hogy ott vagy egy gyönyörű környezetben, síri csendben, csobog a patak, madarak vijjognak stb. Ha 2-3 órával később mész túristák ordibálnak mindenfelé. Idegesítő. Nem ezért megy az ember a Tátrába - szvsz. Nálunk 5 évbe telt míg 16 óra alvásigénnyel (napi) bíró férjem magától kimondta, hogy "korán kéne kelni. 5-re jó, ha beállítom az ébresztőt?" (dobtam egy hátast, de csendben örültem neki), de megérte. Nagyon nyugis volt így a túra.
térd: na ez már gázosabb kérdés. Nekünk főleg lefelé szokott csődöt mondani. Béres porcerő javallt előtte mondjuk egy hónappal kezdjétek el szedni. Flector gél mindig van nálunk, meg Brexin is, bár ez nagyon lórúgás tabletta, meg csak orvos írja fel (mondjuk nekünk ezt írták fel). Persze ez nagyon térdfüggő. Felfelé hagyunk le mindenkit, de lefelé csak nézzük, ahogy mindenki húz el mellettünk, és irigykedünk, hogy nekik hogyhogy nem fáj a térdük. egyszer pl már elő kellett venni a hőfóliát, mert lassan ránksötétedett, és a térdem meg se előre se hátra, de egy mm-t sem moccant, csak hasított bele a fájdalom. Azt hittem ott fogok éccakázni. Aztán 1,5 óra múlva beindult nagy nehezen. Aztán a kb a lengyel nyereg alól kellett így lesuhannom :(
Fehér-tavi és egyéb láncos részek: hát én a gerinceken nagyon parázok, Dolomitokban megesett, hogy egyszerűen lehasaltam a gerincen és úgy öleltem a falat - jobbra-balra lelógatva a lábamat. :( De a Fehér-tavin nem volt probléma. Persze egyénenként függ, engem a lánc inkább inspirál - a fátyol vízesésnél nekem pl nem is kellett a lánc (de egyszer, amikor nagyon gyorsan le kellett érni, mert a villámok pont arra csapkodtak, és siettünk minél hamarabb elhagyni a vasas részt) - míg az előbb írtátok, hogy valaki onnan fordult vissza. Sztem ne parázzatok be, hogy húha ez nehéz lesz, meg komolyodik a túra. Induljatok neki bátran, nem nehéz egyik sem, bőven hagyjatok időt magatoknak (ne a szintidőt nézzétek kezdetben) - és majd ott kiderül, hogy mit szóltok az adott részhez. Eleve rossz úgy nekiindulni, hogy hú majd jön az a parás rész. A Tátra gyönyörű. Minél feljebb mentek, annál szebb.
Kicsit más: térdfájásra / ellen mit lehet hatékonyan tenni? Nekem az orvosom írt fel valamilyen patikában kikeverős krémet (talán bursitis-re...?), gondolom az jó. Bicajos fórumokban írnak flectort, meg egyéb kencéket, ez nem tudom mennyire megelőzés vagy kezelés jellegű. Meg bemelegítőkrémet is. Fáslit érdemes használni? Ha igen, csak feltekerem térdre és kész, vagy van ennek valami szakszerűbb megoldása?
Jogos a kérdés. Az utolsó képhez "Kis-Solisko-ról a Fátyol-vízesés feletti rész a Lorentz-hágó FELÉ" (és nem felett!) akart kerülni amolyan pongyolásan... :|
Jó olvasni mások élményeiről, látni mások képeit, meg persze nézegetni a sajátjainkat. Egy néhányat még mellékelek, minden komment nélkül. Egyiken rajta lesz a hágó közeli rész is. :)
Csorba-tótól a Fátyol-vízesés, illetve balra alább a Kis-Solisko: Kis-Solisko-ról a Fátyol-vízesés és környéke: Kis-Solisko-ról a Fátyol-vízesés "feletti" rész a Lorentz-hágó felett:
Egy bizonyos kőzetből (ált. zöldesek) felépült sziklák felszíne még szárazon is csúszós. Apropó bakkancstalp. Nem minden bakkancs talpa csúszik, akár a jégen sem. Elsősorban attól függ, hogy lágy vagy kemény gumiból készült (l. Forma-1), s persze a bordázottsága sem mellékes. Mentem én már tükörjégen keresztül is bakkancsban. Más. A Fátyol-vízesés fölötti láncnál én is ui. paráztam. Azért ott simán le lehet csusszanni... A hágó előtt közvetlenül pedig már olyan ködben úsztunk, hogy, "tér híján" a tériszonynak szerencsére nem volt lehetősége kifejlődni...
Köszi, ebbe még nem gondoltam bele. Ha elmondom a feleségemnek is, biztos örülni fog neki. :) Úgy érted, hogy még a Lorentz-hágó felől visszatérve fel a Solisko menedékházig, és a Kis-Solisko csúcsra? Az lett volna még egy vasemberes lépés! Pláne hogy a lanovkát a solisko menedékháztól már nem biztosan lehetne egy ilyen hosszú nap végén elcsípni (mondjuk nem tudom meddig járhat), már annak aki felülne rá...
Túrabakancs/túracipő tényleg kell. Legalábbis többet, jobban, biztonságosabban, és élvezetesebben (közben, és a túra utáni "maradványokat" is tekintve) lehet menni így. Kedvesem miután a Bükk hegységben előtte már betörte bakancsát (egyes alföldiek ezt este a töltésen követték el :), igaz hgferi?) a Tátrában nagyon meg volt elégedve vele, és ez a szűk keresztmetszet képzésben már nem vett részt... :) Én például sok sziklát rugtam meg spiccel (nem szórakozásból), amit edzőcipőben elkövetve a láb nagyujj körmei bántak volna. Szerintem a bakancs is megcsúszhat nedves kövön, különösen, ha nem teli talppal lép rá az ember, de a talp kiképzése mégis jobban megakadályozza ezt. A nem teljes vízállóságot pedig lehet impregnálással segíteni, ez hasznos az átfolyásoknál, illetve a nedves füves részeken. Na ez utóbbiból itt kevesebb van... :) Továbbá tapasztalható az, hogy aki eljut egy ilyen magashegységbe, az beleszeret, és vissza fog térni. Így a túrabakancsba fektetett pénz meg fog térülni. Egy hónapja még bántam a percet, amikor felindulásból egy-egy nem olcsó (legalábbis nekem a maximum kinai üzletek érzésen felnőtt fogyasztónak) túracipőt vettünk, de most már áldom kedvesem nagy eszét, hogy ezt forszírozta... :)
Köszi a képeket! Erről a 45 fokos havas részről már többször hallottam itt, de képet még nem nagyon láttam eddig. Ez még így is sokkolo! Mi előre olvastuk a Lorentz-hágó előtti útról, és igazán ezért sem erőltettük a Fátyol-vízesésen való tovább haladást, inkább visszatérve a Csorba-tóhoz a Solisko menedékházat, illetve a Kis-Solisko csúcsot céloztuk meg. Mivel a láblógatós lanovka egyikünknek nagyon nem jön be, ezért természetesen mindezt gyalog felfele, illetve lefele is egy Furkota völgyi kerülővel, ami arra a napra a szintet (1050 méter körül lett), és a kilométert is nagyon meghozta. :)
A Fátyol-vízesés után teljesen jól lehet menni (semmi kitett út, vagy ilyesmi), de a hágó közvetlen környezetében azért ilyen életképeket láttam. A fenti látványért viszont érdemes felmenni!
Kőpataki pataktól felfelé menő úton az Oszterva-nyereg felé utat értetted, vagy a Risy-s út elejét? Mi az előbbin voltunk (utóbbit nem ismerem), és ez még belefért kedvesem tériszonyába. Néha-néha ugyan visszanézett, hogy itt vajon még vissza is tudna-e jönni. Ő például már nem ül fel a láblógatos lanovkákra, de a kőpataki tó fele menő négyszemélyes kis kabinosra is csak felfele sikerült rávennem, lefele már nem vállalta be. Továbbá a Lorentz-hágó felé tervezett túráról a Fátyol vízesés melletti láncos szakaszról fordultunk vissza. Fogom-láncot-és-amin-állok-kő-alatt-zuhanós-meredek-van érzés már nem jön be neki. Eredetileg mi is gondoltunk a Risy-re, de egyelőre mi éppen ezért nem ezt vállaltuk be. Noha, ha egy ilyen úton nem is jut fel a csúcsok csúcsára az ember, nem kell csalódottnak lenni, mert a rész-szakaszok is gyönyörűek, és mindenképpen megérik a fáradságot. Ezért is csodálatos hely a Tátra, mert lehet úgy is nem light-os túrát szervezni, hogy mindenkinek öröme legyen benne. Nálunk a Magistrale "bizonyított" először. Szép magas helyekre is felvitt kerülve a "veszélyesebb" helyeket. :)
10-én kellemes nyárból indultunk, aztán lassan felkerült ránk minden (még sapka is),
visszafelé pedig vetkőzhettünk vissza. Láttam vörösre fagyott embereket (rövid nadrág, póló...), meg utcai cipős gyerekeket keresztül vágni a hómezőn... De ők szerintem felelőtlenek, a Magas-Tátra magashegység akkor is, ha olyan kis pici helyen terül is el.
Ja, igen, de ha meleg van (süt a nap, nem fúj a szél, melegfront stb.), akkor a hegyre fel ott is meleg van. Mi általában rövid nadrágot tartottunk a tréningalsó alatt, és többször visszavetkeztünk rá. Viszont még mindig csak 2037 méternél maradva, a Nagy-Morgáson felülről már jól beöltöztünk, de ekkor a kedvesem vékony tréningalsója lett a szűk keresztmetszet... :( Ajánlották nekünk még a naptejet is itt, ami hasznos lehet. Fenyőfa (nem törpe) határ felett ha nincs felhő, akkor rendesen süt a nap. :) Egyik ilyen délután az arcom nem kentem elő, és hát kicsit megkapta a nap. Ráadásul egy kis szellőben ezt a folyamatot közben nem is nagyon lehet észlelni. Persze, ez bőrtípuson is múlik...
Mi úgy mentünk. Este érkeztünk, másnap túra, aztán harmadnap is, negyediken meg hazajöttünk.
A lejövetel a legfárasztóbb (nekem). A Magas-Tátárban nekem nem okozott problémát az O2 input, hivatalosan 2400m-en jelentkezik. Az ikaland.hu oldalon utána lehet olvasni, elég precízen leírják a jelenséget.
Múlt héten voltunk ott (ismét ott). Remek hely! Faházat viszont csak egy éjszakára tudtunk szerezni, sátorhely volt. Jó konyha (pl. brinzové halusky-t érdemes kipróbálni). elfogadnak eurót (30SK = 1 euro árfolyamon). Csak mert nehogy a nyakatokon maradjon a korona (lassan kivonják a forgalomból...)
Lefelé a hegyről, fáradságtól lazábban kevésbé nézed, hova és mire lépsz. + A bokaszalagjaid is megviseltebbek a kőről kőre ugrálástól. Ilyenkor még bicsaklásvédőbb a magas szárú bakkancs. Én, mielőtt a Csorba-tó környékén szálltam volna meg, kb. 2000 m körül szinte mindig elgyengültem, elerőtlenedtem.
Igen, a túranehézségen én is gondolkoztam erősen. Mi 15-20 km-es túrákat szoktunk itthon csapni, 300-500m szinttel általában, több ritkán. Itt van 11 km-re majdnem 1000m szint és ha fél8-kor indulok, akkor 8 óra. Hát, remélem nem lesz gond :) Szerintem a bakancs sziklás terepre elengedhetetlen.
Esetleg megfontolandó lehet, a Tátra szlovák oldalán megszállni, és átmenni Lengyelországba. Nekem Zdiar az örök kedvencem, ott rengeteg szállás van minden típusban és árban. Zdiarból van egy rövidebb út Nowy Targ felé, a vonatmúzeum felé. Nowy Targban van a legjobbnak választott gorál étterem, tényleg remek. A zakopanei aquaparkban télen voltam, akkor nem mentek a kinti medencék, de nem volt nagy tömeg. Kártyával lehet fizetni. Hamár aquapark, akkor a poprádi szerintem valamivel nagyobb, és mintha több minden lenne benne.
84-ben (frissen leszerelt katonaként) egy sima tornacipőben másztam meg a Rysyt. Ma már nem tenném. A túratervezéskor próbálok arra ügyelni, hogy a visszaútra is megmaradjon az energia fele. Mert ez a nehezebb. Sajnos azóta nem voltam a Rysyn.
Oxigénhiány: Ezen a szinten nem veszélyes az egészségre, azt szokták mondani, hogy 3000 m fölött érzed komolyan. Az biztos, hogy jóval gyakrabban áll meg az ember lihegni, mint a Budai-hegységben. Kosárcipő: Én már láttam jónéhány tucat szlovákot sima edzőcipőben is túrázni, de azért... A Tátrában én csak rendes túrabakancsban nyomom.
egyszer voltunk meg csak magashegysegben (itt a tatraban), akkor eleg lightos turakra tellett csak az idonkbol, es amugy sem vagyunk epp schobert alexandrak
a terv mindenesetre a rysy - lattam hogy a vege fele mar 3-as nehezsegu az ut, ez mennyire megerolteto annak aki nem szokott nehez turakhoz?
en arra gondoltam hogy ha az ajanlott 4:40-es(strbske plesotol) menetidore rahagyunk meg 2 orat akkor meg tudjuk csinalni egy korai indulassal kombinalva
azt is szeretnem tudni hogy ez a rysy-re vezeto 3-as nehezsegu ut mennyire veszelyes, mert felek hogy parom szetparazza majd, ami nem jonne jol (o mar a skalnate plesotol felfele vezeto uton is beijedt)
parom most kulonosen megijedt a nemet magashegyi futok halala hallatan - mennyire para az oxigenhiany ott fenn?
vegul: en egy ormotlan adidas kosarcipoben szoktam turazni a hegyekben, a bokamat fogja de nem allithatom hogy nem csuszik nedves kovon.
bevallalhatom abban a turat vagy ne is almodjak rola?
Ja. Nálunk is ez van, ha ketten megyünk. Reggeli, ejtőzés ("félórás trónolás", bocs), 9-kor indulás. Kedvesem (férfi), mikor morgott a tömeg miatt a Fátyol-vízesés felé "hajnali" 10 órakor, egy bájos magyar hang bosszantotta még jobban fel: talán keltél volna korábban, haver...! Én legtöbbször megpróbálom lebeszélni, hogy együtt menjünk, s őszintén, egyikünknek sem árt egy kis "magány"...
Tudsz esetleg árakat írni a kempinghez? 3 oldalon 3 ellentmondó ár volt, mindegyik régi frissítéssel, emailcím nem működik, a webes formban se nagyon bízok, bár küldtem egy mailt nekik. 2 személy, 1 sátor, 1 autó, 2 éjszaka
Utazásunk előtt én is érdeklődtem itt az öltözéket illetően. Inkább több ruha vitelét javasolták, joggal. Általában nekünk is elég volt, amit írtál, de 10-én a Kőpataki-tótól felmásztunk a Nagy-Morgásra (2037 m), ahol azért jól esett nekünk a sapka, sőt a kesztyű is! A nyeregben kimondottan hideg szél fújt. Kőpataki-tónál 9-10 óra között 8 fok (Lomnici csúcson -2,2 fok) volt... :) Szóval gondolom (így elsőbálozás után) azon is múlik a dolog, hogy milyen magas csúcsot tűztök ki célul, meg az időjáráson is... :)
Ez a korán keléses dolog nálunk is dettó. :) Kedvesem is jobban tud teljesíteni egy kompromisszumos indulással, és a hajnali 5-6 óra nálunk sem az... :) Mi 7-11 (hétfő-péntek) között voltunk ott, és noha nincs összehasonlítási alapunk, de a tömegeket szerintem megúsztuk. Fél hetes keléssel szendvicskészítést követően Nova Lesnáról "beutazva" mi 8 óra körül tettük meg első lépéseinket a tervezett úton, és inkább úgy 9 óra körül értek be a népek. Persze az 5-6 órásiakkal így nem volt szerencsénk találkozni... :| Pénteken délelőtt más volt a helyzet, akkor könnyű levezetésként Tarajkáról a vízesések fele sétálgattunk, ahonnan szabályosan el kellett menekülni a tömeg miatt... :(
Igen, velünk találkoztatok. Jó volt felszívni Tőletek a "magas tátrás" hangulatot a két nappal későbbi berobbanásunk előtt... :) Még egyszer gratula a Lorentz-hágós túrához, nem kis teljesítmény! Magas-Tátra felé utazva a szlovák paradicsomban hasonlót alakítottunk mi is, rövidített Hernád-áttörés, plusz a Menedékkő fért bele a Poprádi tescoban történő végső bevásárlás előtt. A Lorentz-hágóig ugyan nem jutottunk fel (később még majd leírom miért nem), de az első tátrai kiruccanásunkon így is teljesen beleszerettünk a hegységbe.
Valóban, ez így lehet, de eddig a nagyon korai indulásokkal mindig gondjaink voltak. Gyorsan kifáradtunk, nem kipihenve mentünk az útnak, nem volt jó. Asszony meg amúgyis hétalvó :) Na majd megpróbálunk egyességre jutni. Az állatok vonzó tényezők :)
Más: öltözék terén elég a magasszárú bakancs - hosszúnadrág - póló - polárpulcsi - esőkabát felállás? Gondolom nem kell extrém dolog.
Minél korábban indultok (szerintem a 8 óra nem az, már elég sokan lézengenek ekkor is, de az 5, 1/2 6--6, az már igen!), annál több állatot, s kevesebb homo sapienst láthattok vagy hallhattok..
Régen aludtam, -tunk Nova Lesnán... Most lehet, hogy itt szállok meg ismét... Hogy veszed fel a kapcsolatot az említett ház gazdájával (írsz vagy telefonálsz)? Mennyi a szállás kop./éj? Kösz a válaszokat!
Mi a Szlovák Paradicsomban tervezzük a túrázásokat, ott már nagyon otthon vagyok, a lengyel területen még csak tapogatózom. Viszont a "vonatos múzeum" a párom álma, a csemetéké pedig a zakopánéi aquvapark, így ott is jó lenne valami olcsó szállás lehetőség. Hrabusicén, bejáratott helyre megyünk (magánszállás) de Lengyelországban semmi tapasztalatunk nincs. Megköszönném ha javasolnátok valamit és árakat is kaphatnék.
Már jártunk a Tátrában, Zakopáné környékén, de buszos kirándulás keretében . Most azért megyünk vissza, mert Zakopáné után "valahol" rengeteg vonatot láttunk egy felüljáróról. A párom nagy vonat mániás. Azt reméli múzeum lehetett, állítólag hallott róla.
Talán Novi Targ magasságában lehet. Tud valaki segíteni?
Köszönöm, hasznos volt. Úgy néz ki, mi maradunk a fogaskerekűnél. Kösz a lanovkás infót. A helyükben én biztosan tovább járatnám, na mindegy :) OEAV kártyánk nincs és az árát nézve nem is lesz. :) A hegyen hogy működik ez az ellenőrzés dolog? Kik ellenőriznek ilyenkor, vagy milyen sűrűn van ilyen? Nagyon sok oldalon, túraleírásban láttam, hogy a csúcsot is megmászták. Szerintem igyekszünk minél korábban elindulni, hogy 8 körül már úton legyünk, csak a korai kelés után hegymenet az nem szokott jól esni... mégegyszer kösz az infót
Szia! Én nem mennék most az előrejelzések alapján, ha megtehetitek a hirtelen döntés alapján utazást (szabadságkivevés/főnök stb) én inkább emellett maradnék. Ilyenkor semmit sem látni a Tátrából sem a felhők miatt (http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/summer/gallery/?id=496) Augusztusban stabilabb az időjárás, aug-vége/szept eleje amikor még jó idő is van, és kevésbé csapadékos. De ez persze csak átlag, lehet h ebben az évben más lesz a statisztika. Inkább előrejelzés alapján hitelen döntve utazzatok.
Bár tkp mindent elmondtak előttem, de én is osztok eszet :) Kempinghez nem tudok hozzászólni, mi mindig ugyanabban a házban alszunk Nova Lesnán. Mi pár hete csináltuk meg ugyanezt a túrát (képek párral lentebb). Kb 8-kor indultunk a Csorba tavi parkolóból. Ahogy mész fel kocsival, ne állj meg az első parkolóknál balra, sőt elméletileg be kellene kanyarodni kb 500 m múlva (?) balra a parkolóhoz (és az állomás felé), de érdemes figyelmen kívül hagyni a "mindkét irányból behajtani tilos" táblát, és tovább menni egyenesen (egy építkezés mellett elhaladva), mert az út végén (50m) van a fenti parkoló - szvsz ez a legjobb, és legközelebbi a túraúthoz. A parkoló ára 160 SKK, ezzel a jeggyel aznap az egész Tátrában parkolhatsz. Mi 8-kor startoltunk el a parkolóból, felfelé menet megnéztük az uccsó lanovka indulását. 16:00-kor megy az uccsó, de jegyet venni csak 15:30-ig lehet. Azaz 15:30-ra célszerű odaérni a Szoliszkó mh-hoz. Aztán nekivágtunk, és ezernyi fényképet csinálva végigcaplattunk az úton, kényelmesen visszaérve 15:30-ra (térdfájósan persze). Furkota csúcson csak páran voltunk, a tömeg a Lorenz hágó felé ment. Igen, tilos arra menni, de megéri a látvány miatt. Csak ne történjen semmi. Bár szállásadónk szerint (TANAPos figura), ha meglobogtatjuk az OEAV kártyát, akkor nem szólnak be erre sem. Ezt Ti döntsétek el. Időjárás: mi vagy a http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/LOXX0005?from=search_10day vagy a http://www.meteo.sk/predpovede/slovensko/strbske-pleso oldalt szoktuk nézni. Bár örök-igazság a hegyen: Minél tovább volt napos idő, minél melegebb van, annál valószínűbb, hogy délben megjelennek a menetrendszerű felhők, és jön a zuhé (meleg levegő felszáll, helyére...) Szal még ha 0% az eső valószínűsége, akkor is egy mp alatt elromolhat az idő fenn a hegyekben. Jó utat.
Most készülnénk a Tátrába, szerdától, de több helyen is eső van az előrejelzésben. Van olyan a Tátrában, hogy egész napos zuhogó eső, vagy tényleg csak délután esik? Augusztusban kevesebb az eső, mint Júliusban? Érdemes akkorra elhalasztani az utazást, vagy ugyanennyi eső lehet akkor is?
7végi Tengerszem-csúcs túra lengyel oldalról föl,szlovák oldalon le:
Ja ez a túra nem via ferrata, mint ahogy a Tátrában egyik túra sem az. Ezt csak azért írom mert láttam 1-2honfitársat teljes menetfelszereléssel,amit természetesen nem használtak,szóval kár cipelni.
KEEP: ha penz miatt nezel kempinget, akkor ajanlom a Hritz panziot, mi 10 EUR/fo/ejszaka-bol megusztuk. A vengeglato jo fej volt, a hely szolid, tiszta.
A Fehér taviról nekem az maradt meg, hogy a láncos szakasznál voltak gondok. Ötünkből ketten a lánctól fordultak vissza. A lánc utáni szakaszt pedig ködben tettük meg, nagyon korlátozott látási viszonyok közepette. Kb. fél órát vártunk a csúcson, hátha kitisztul. Nem tisztult. Így az idei célok között is szerepel, de engem az tart vissza, hogy a Biela Voda parkolótól indulva túlságosan hosszú.
A Kis-Viszókához még nem volt szerencsém, de a Fehér-tavit egy hete tettem magamévá. Azt hiszem, először és utoljára. A kilátás fantasztikus, megéri a küzdelmet, de az út utolsó negyede eléggé kitett, és szerintem veszélyes.
Ilyen sokat kell sziklákba kapaszkodva, gyakorlatilag irányított szabad mászásban megtenni:
És így néz ki az út egy rövid szakasza felmenetel közben, hátrapillantva:
Nekem tökéletes az egyensúlyérzékem, a páromnak is, mégsem kapkodtuk el, alaposan megfontoltunk minden lépést, így sikerült az utolsó szakaszt (a láncos kapaszkodótól), majd másfél óra alatt megtenni felfelé is, lefelé is. Ez a szakasz nem a kondit veszi igénybe, hanem fejben kell nagyon ott lenni, mert elég egyetlen rossz lépés, ha kicsit megcsúszik a cipőd, akkor ötszáz métert csúszol lefelé a legközelebbi tóig. Van olyan pont, ahol 20 centi széles ösvényen kell árlépkedni, miközben kétoldalt nincs semmi, csak a mélység, és van több olyan igen keskeny párkány, aminek a falába elkelt volna egy láncos kapaszkodó. Szédülésmentességet igényel.
Mindezzel együtt a túrázók legtöbbje könnyedén felsétált a csúcsra, volt, aki lazán felfutott (!). Gyerekek is megcsinálták. A csúcs tetején kb 20-30 ember fér el szerintem kényelmesen és biztonságosan.
Hú, de jó. Köszi a gyors infókat. Azóta már én is megtaláltam a kemping pontosabb helyét meg az állomást is és valóban nincs messze. Ha ketten megyünk oda-vissza és igaz az ár, akkor 4x30 = 120 Sk a fogaskerekű, autó 130-160. Akkor tualjdonképpen a napi hangulat dönt. Autó mellett szól, hogy nem kell rá várni, helyben van, a fogaskerekű meg élmény. Az utóbbira szavazok (az asszony is), de meglátjuk. Igen, a kondiciót igénylő túrákkal mindig óvatosan bánok, van rajtam némi extra súly, amit nem tudok a kempingben hagyni ;) Lefelé pedig a lanovka a térdkímélés szempontjából lenne ideális. Meg persze hogy lássunk valamit. Furkota csúcs is kondi meg idő, meg forgalom függő. Azon elmélkedem itt magamban, hogy a péntek-vasárnap időt inkább csütörtök-szombatra módosítom, talán pénteken kevesebben vannak, mint szombaton. Nagyon kösz minden infót.
Ha a szállásotok a Tátracsorba-i kempingben lesz és fogaskerekűvel akarsz feljutni a Csorba-tóig, az autót hagyd a kempingben, az állomás tyúklépésben sem több 10 percnél. ( Az induló állomásnál nincs is igazi parkolóhely.) Ha meg úgy döntesz, kocsival mentek fel a Csorba tóig, ott találsz bőven parkolóhelyet a már jelzett árakon. A lanovka ára más, ha csak oda, vagy csak vissza, vagy retúr jegyet veszel.
A Lorenz-hágó elvileg tényleg egyirányú. Láttam szembe is jönni emberkéket, de ha az ember tiszteli a helyi játékszabályokat, akkor nem illik.
A Furkota-csúcsra vezető ösvény afféle nemhivatalos út. Szerintem nem büntetnek érte, de ha valami bajod lesz, akkor ugyebár letértél a túristaútról, tehát ennek minden következménye téged terhel...
A parkolási díjak, amennyire tudom, azonosak a Tátra területén, de én csak a kijelölt helyeken állnék/állok meg mindig.
A Lorenz hágós utat én is tervezem most egy héten belülre, (éppen hét fő résztvevővel), azt hiszem valóban békésebb egyirányba (a kijelöltbe) menni.
Valszeg a csúcs is megmászható 90%-ban büntetési következmény nélkül, el kell dönteni, megéri-e az esetleges büntit.
A lefelé 'felvonó' kérdés, ugye csak akkor merül fel, ha bizonytalan vagy a részvevők kondíciója felől... végső esetben legyalogoltok túrista úton a parkolóig, én már eredetileg is így kalkulálnék. Ha mégis eléritek az utolsó menetet, az már csak + előny, nem kell az unalmas lefelén végigtrappolni.
Sok kijelölt parkolóhely van, de mind fizetős: egész napra 130 vagy 160 SK.- ha jól emlékszem. Ha jó -értsd közeli- parkolóhelyet akarsz, korán kell kelni: érdemes az első felvonó/fogaskerekű indulásáig, de inkább mégelőbb helyet találni a parkolókban. Ilyenkor tömeges a turizmus, invázió van, jó idő esetén nem lehet elég korán érkezni a túrautak kezdőpontjaihoz...
Más: Esetleg van valakinek jó/rossz tapasztalata/ajánlata kerékpárbérléssel kapcsolatban a tátravárosi övezetben/ Szabadság útja mentén?
Változatosság kedvéért a hetes túra egy napjára terveznék egy Szmrecsini tó /nem tudom teljesen fel lehet-e menni a tavakig bringával/ vagy egy Zöld tavi bringatúrát.
Lehetséges, hogy a következőkben sokat fogok kérdezni, előre is elnézést érte, de úgy látom itt vannak a megfelelő szakértői a területnek, én meg még soha nem voltam sem magashegységben, Szlovákiában is csak Pozsonyig jutottam, a nyelv se annyira megy. Próbáltam sokmindent kiguglizni, de nem minden sikerült. Vagy nem találtam infót, vagy egymásnak ellentmondókat leltem, vagy megerősítésre szorulnak. Szóval akkor jönne a kérdésözön, ha lehet (ha nagyon offolok vagy sok vagyok, magánban is lehet velem felvenni a kapcsolatot) A túrára 3 vagy 4 napot szánunk hosszúhétvégében vagy július utolsó vagy augusztus első hétvégéjét, időjárástól függően. Első napnak az odautat szánjuk, alvás kempingben (Autocamping TATRANSKÁ TRBA), majd második napon Csorbató - Fátyol-vízesés - Lorenz hágó - lanovka. Harmadik nap erőnlétfüggő, majd kitalálunk valamit, ill esőnap. Ha lesz negyedik, akkor az a hazút. Tehát: - Ha ez igaz (http://www.travelguide.sk/hun/camping/autocamping-tatranska-strba_51664_0_2.html), akkor a kemping a település északi oldalán van, ha jól saccolom, akkor az állomás a délin. Meg tudok állni autóval az állomásnál ingyen vagy fizetős? - http://cp.atlas.sk/vlakbus/spojenie/?f=%C5%A0trba&t=%C5%A0trbsk%C3%A9+Pleso%2fVysok%C3%A9+Tatry&ch=&date=14.7.2008+Po&time=10%3a03&direct=False&byarr=False&submit=true Ezek szerint 30Sk az út ára a tóhoz? - Parkolni a tónál mennyiért lehet? - Gondolom ez nem a lanovkánál van, oda még el kell sétálni - A lanovka menetrendjéről nagyon összevissza infókat találtam. Az indulás általában megegyezett (8:30), de az utolsó járat időpontja volt 15:00, 15:30, 18:00. Csak hogy mennyire tervezzük sietősre a hegymenetet, csak 900m szint, nem vagyunk ahhoz szokva :) Az ár is 100-140Sk között volt kiírva. - Jól tudom, hogy a fent leírt útvonal egyirányú, visszairányba nem teljesíthető? - Több útleírásban olvastam, hogy a Furkota csúcsot megmászták akik a hágónál voltak. Meg azt is, hogy csak jelzett utakon lehet menni, oda pedig nem vezet. Akkor most tervezzem vagy sem? :) - Hogy melyik hétvégén megyünk, azt az időjárás dönti el. Van jó oldal, ahol érdemes figyelni pár napra előre?
Nézőpont kérdése. Én tavaly ugyanazon a héten indultam neki mind a két csúcsnak. A Kis-Viszokára röhögve felmentem, a Fehér-tavi csúcs előtt a fáradtságtól visszafordultam. Pedig már bőven a lánc után voltunk. Szerintem a Fehér-tavira sokkal keményebb a felmenet.
Nem akartalak megbántani, de mondjuk úgy, igencsak meglepett a szlovák hablaty nyelven írt program. Én itt lakom a szlovák határ mellett, sokat hallom őket és nagyon mókás nyelvnek találom immár 34 éve:) Elképzelni nem tudtam, hogy vkinek infót hordoz az a bizonyos program.
Íme a Murowaniec menedékház oldala: http://www.murowaniec.e-tatry.pl/index_en.php Ez pedig a Sas-út másik oldalán a Lengyel-Öt-tavi menedékház: http://www.piecstawow.pl/ Néhány hete ez utóbbiban volt szállásunk, remek konyha van, hasonló árakkal, mint a Murowaniecben. A ház tele volt, a folyosón csak óvatosan lehetett közlekedni takarodó után, de mindenki befért. Saját használatú konyhára nem emlékszem.
A szlovákok angolul és németül is olvasható közlekedési (autóbusz + vasút egyben) honlapja a következő: www.busy.sk (tekintettel az előző megjegyzésre, no comment).
Ez (konkrét) válasz volt Emőke1 kérdésére (7496), aki előre is köszönt minden infót. Tekintve, hogy Késmárk a Magas-Tátra térségében van + egy évben 1* lehet ilyet látni ott, talán mégsem olyan off, ahogy gondolod...
Ne haragudj, de ahogy megláttam amit "bemásoltál, csak egy kérdés jutott eszembe: Ez vicc vagy komoly? Ugye csak vicc, és nem kell az elmeállapotod felől aggódnunk??:::))
Augusztus elején szeretnék menni a Lengyel-Tátrába néhány barátommal. Egy "hátamon a házam " túrát szeretnék megcsinálni 4 nap/ 3 éjszaka alatt. Úgy tervezem, hogy menedékházakban alszunk, bejárjuk a Sas utat és megmásszuk a Tengerszem csúcsot. Szállást nem foglaltam a menedékházakban, mert egyrészt még nem tudjuk pontosan mikor megyünk, másrészt nem tudom kiszámolni, melyik nap hol leszünk, harmadrészt szerintem ilyenkor már úgy sincs szabad hely sehol.
Lenne néhány kérdésem: A menedékházakban ugye lehet a földön aludni? Kb. mennyit kell ezért fizetni? A menedékházakban lehet kapni ételt-italt? Ha igen, nagyon drágán? Lehet használni a konyhát?
Mivel sajnos még nincs jogsink vonattal vagy busszal kell kiutaznunk Nyíregyházáról.
Mit javasoltok, vonattal vagy busszal menjünk? Hogy lehet a legegyszerűbben eljutni a Lengyel-Tátrába? (Lysa Polanaba vagy Zakopaneba).
Bocs, hogy ennyi kérdést zúdítok rátok, remélem tudtok segíteni. Előre is köszönöm a segítséget!
Mindkettőn voltam, igaz már régebben. Amennyire emlékszem a Fehér-tavi csúcs ebből a szempontból nem lesz vészesebb, sőt helyenként szélesebb gerincen vezet az út, és mintha a csúcson is kényelmesebben lehet elférni.
A Zöld-tavi ház után megy fel a jelzés, és közvetlenül a gerinc előtt van egy pár lánc, aztán tovább jobbra a gerincen. Onnan kicsit csalóka, mert több kisebb csúcson is át kell menni, amíg végre odaérsz.
Szóval szerintem nem vészesebb ebből a szempontból.
Fent, baloldalt váltsd át magyarra. Ezek a kemping szolgáltatásai illetve a közelben (5-10 km) elérhető szolgáltatások. Ha az egérrel rámész, röviden kiírja.
A sátort ott állítod fel, ahol van hely. A kemping zárt, körbekerített (bár a kapu mindig nyitva), a parkoló is belül van. Az árjegyzék nem ír külön autóért díjat, de erre nem vennék mérget, hogy nem kell érte fizetni. A sátrat, kocsit otthagyhatod (nyilván lezárva), mindenki ezt teszi. Jó túrát!
Köszi, bíztató a dolog, bepróbáljuk. Igazság szerint még sohasem voltam kempingben (hja, a vadkemping más...). Ilyenkor hogy működik? Kapsz egy parcellát, ahova felverheted a sátrad? Autó bemegy vagy kint marad? Ha kint, akkor őrzött parkoló van-e? Ha nap közben elmegyek túrázni, akkor a sátrat ott lehet-e hagyni, vagy össze kell szedni (biztonsági okokból)? Illetve tud-e valaki olyan oldalt a neten, ahol a kempinges piktogramok meg vannak magyarázva pl itt van egy csomó http://www.travelguide.sk/cag/51664/ Ezek logikával kikövetkeztethetők, de azért jobb lenne biztosra menni Elnézést a tudatlanságért, majd belejövök :) kösz
A huszonéves recepciós hölgy nem hinném, hogy egy év alatt megtanult magyarul, de így is boldogultunk. Felveszi az adatokat, fizetsz, aztán kész. A tisztálkodó helységük jól karbantartott, tiszta. A fogaskerekűvel könnyen feljutsz a Csorba tóig. A kempinghelyet meg célszerű a tervezett túrához is igazítani, ha inkább Tátralomnici részen túrázgatsz, akkor inkáb a FICC, de mégjobb az előtte lévő autóskemping (Lomnic felől).
Mi is a Csorba tóhoz készülünk augusztus elején és a lenti hozzászólásokkal együtérzően a Autocamping Tatranska Strba kempinget néztük ki. Két ember, sátor, két éjszaka. Van erről valakinek valamilyen infója? Milyen a hely, kell-e sátorral előre foglalni? Megtanultak-e már szlovákon kívül valami nyelvet, mert az nem megy :) Környéken van még az Eurocamp FICC, ami kicsit bíztatóbb, ennek megfelelően jóval drágább. Érdemes őt választani?
A hétvégén vegyes volt az időjárás. A Krivánon szép napsütéses idő volt (csak néha takarta felhő a napot).
A Furkota-völgy viszont esős és szeles volt, lefelé jövet a Szoliszkó menedékházhoz vezető ösvény alatt mi is láttunk nyomokat. Valaki odakarcolta a földre: MEDVED. Erről sajnos nincs kép. "Szaladtunk" lefelé.
Sajna, minden évben lemaradok róla... Ide másoltam a programját.
Program EURÓPSKE źUDOVÉ REMESLO 2008
9. 7. 2008 EURÓPSKE źUDOVÉ REMESLO - KEMAROK 2008 18. ročník je venovaný rybárskemu cechu
11. 13. júl 2008
Piatok 11. júla 2008 12.50 SPRIEVOD MESTOM (od MsKS, Starý trh) folklórne, divadelné a tanečné súbory, skupiny historického ermu, sbandieratori, jazdci na koňoch,...
13.00 DOBÝJANIE HRADIEB otvorenie vstupnej brány areálu remesiel z Ulice Dr. Alexandra
13.00 19.00 FESTIVAL REMESIEL (ukáky remeselnej výroby) v priestoroch areálu na Hlavnom a Hradnom námestí a nádvorí hradu
KULTÚRNE PROGRAMY: Javisko pri radnici: 13.10 SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE FESTIVALU REMESIEL 13.50 SBANDIERATORI DEI BORGHI E SESTIERI, Taliansko 14.00 HARMAN FOLKLOR YOUTH CLUB, Istanbul, Turecko 15.00 FS ROSÉNKA, Praha, Česko 16.00 FS ABRAEVIĆ, Čačak, Srbsko 17.00 FS BORUTA, Zgierz, Požsko 18.00 FS VITOANČE, Sofia, Bulharsko
Javisko pred hradom: 14.00 RDFS Deti KESAJ, Kemarok, Slovensko 15.00 TEMPERAMENT CIMBAL ORCHESTRA, Detva, Slovensko 16.00 DFS MAGURÁČIK, Kemarok, Slovensko 17.00 FS PHILLIPIGAD, Harju Country, Estónsko 17.30 DFS GORALIK, Kemarok, Slovensko 18.30 FS FORGÓRÓZSA TORKOLY, Hajdúszoboszló, Maďarsko
Hradné nádvorie 14.00 19.00 ZO IVOTA NA HRADE - historický erm, sbandieratori, módna prehliadka, dobová hudba, scénky, rozprávky, sokoliari, achové turnaje, rybári, kováči, bylinkárka, vetica Mandarína, ukáky prípravy a ochutnávka rýb, súae o Zlatú rybku (o 16.00 h), podkúvanie koňa (o 16.30 h),...
19.00 VEČERNÝ PROGRAM - SPEVY, TANCE a hudobno-zábavná skupina DRIźAK, Hlavné námestie (javisko pri radnici)
Sobota 12. júla 2008 9.00 19.00 FESTIVAL REMESIEL - Hlavné a Hradné námestie a nádvorie hradu
KULTÚRNE PROGRAMY: Javisko pri radnici: 9.30 DFS GORALIK, Kemarok, Slovensko 10.30 FS PHILLIPIGAD, Harju Country, Estónsko 11.00 FS ORLYONOK, Dnepropetrovsk, Rusko 12.00 HARMAN FOLKLOR YOUTH CLUB, Istanbul, Turecko 13.00 TVORIVÁ DIELŇA mladí tanečníci z Česka, Požska, Maďarska, Slovenska 14.00 FS BORUTA, Zgierz, Požsko 15.00 FS VITOANČE, Sofia, Bulharsko 16.00 FS ROSÉNKA, Praha, Česko 17.00 FS ABRAEVIĆ, Čačak, Srbsko 18.00 FS FORGÓRÓZSA TORKOLY, Hajdúszoboszló, Maďarsko
Javisko pred hradom: 10.00 DFS MAGURÁČIK, Kemarok, Slovensko 11.00 RATIFIKÁCIA ZMLUVY o ukončení storočnej vojny medzi Kemarkom a Levočou 11.30 FS MAGURÁK, Kemarok, Slovensko 12.00 FS ROSÉNKA, Praha, Česko 13.00 FS PHILLIPIGAD, Harju Country, Estónsko 13.30 FS FORGÓRÓZSA TORKOLY, Hajdúszoboszló, Maďarsko 14.00 FS ABRAEVIĆ, Čačak, Srbsko 15.00 FS BALTIKA, Tallin, Estónsko 16.00 HARMAN FOLKLOR YOUTH CLUB, Istanbul, Turecko 17.00 RDFS Deti KESAJ, Kemarok, Slovensko 18.00 FS VITOANČE, Sofia, Bulharsko
Hradné nádvorie: 10.00 18.30 ZO IVOTA NA HRADE - historický erm, sbandieratori, módna prehliadka, dobová hudba, scénky, bábkové divadlo, sokoliari, achové turnaje, rybári, kováči, bylinkárka, vetica Mandarína, ukáky prípravy a ochutnávka rýb, súae o Zlatú rybku (o 10.00 a 16.00 h) podkúvanie koňa (o 10.30 a 16.30 h),...
19.30 KEMAROK SA ZABÁVA - kultúrny program s tanečnou zábavou na Hlavnom námestí pred radnicou NAĎA URBÁNKOVÁ a skupina BOKOMARA, Tanečno-portové centrum TEMPO z Kemarku, Peter CMORÍK so skupinou, ohňostroj (o 23.00 h), show skupiny Country Sisters, diskotéka (do 2.00 h)
Nedeža 13. júla 2008 9.00 16.00 FESTIVAL REMESIEL - Hlavné a Hradné námestie a nádvorie hradu
KULTÚRNE PROGRAMY: Javisko pri radnici: 9.30 FS MAGURÁK, Kemarok, Slovensko 10.00 FS VITOANČE, Sofia, Bulharsko 11.00 HARMAN FOLKLOR YOUTH CLUB, Istanbul, Turecko 12.00 FS MAGURA, Kemarok, Slovensko 13.00 FS ROSÉNKA, Praha, Česko 14.00 DFS MAGURÁČIK, Kemarok, Kemarok 15.00 Korunovácia KRÁźA remesla EźRO 2008 UKONČENIE FESTIVALU KOLESO ASTIA rebovanie tomboly
Javisko pred hradom: 10.00 FS FORGÓRÓZSA TORKOLY, Hajdúszoboszló, Maďarsko 10.30 FS ROSÉNKA, Praha, Česko 11.00 RDFS Deti KESAJ, Kemarok, Slovensko 12.00 FS ABRAEVIĆ, Čačak, Srbsko 13.00 DFS GORALIK, Kemarok, Slovensko 14.00 FS PHILLIPIGAD, Harju Country, Estónsko
Hradné nádvorie: 10.00 14.30 ZO IVOTA NA HRADE - historický erm, sbandieratori, módna prehliadka, dobová hudba, scénky, bábkové divadlo, sokoliari, achové turnaje, rybári, kováči, bylinkárka, vetica Mandarína, ukáky prípravy a ochutnávka rýb, súae o Zlatú rybku (o 10.00 h), podkúvanie koňa (o 10.30 h),...
Szépeket, és jókat, Hér végén lesz Késmárkon az Európa népművészeti fesztivál. ( Nem biztos ez a pontos név) Volt már valaki közületek arrafelé ebből az alkalomból? Ha igen, köszönök minden infót.
Ne aggódj! A túrajelzések itt sokkal egyértelműbbek (ált.), mint pl. Mo.-on. Többfajta térkép kapható. Sima, kihajthatós turistatérkép (külön pl. a Magas-, ill. a Ny-Tátrával, 1:50 000 léptékű), fűzött atlasz (a Ny- és a M.-T egy kötetben). Utóbbi részletesebb (s egy kicsit drágább). Címe: Tatry. Podrobny turisticky atlas. 1:20 000.
Mi április elején csak a nyomával találkoztunk egy macinak, a Fátyol-vízeséshez vezető út erdei részén. Viszont a szlovák keresk. tv-k többször adtak hírt "medvetámadásról". Az említetteken kívül pl. Poprád, Alsókubin környékéről (itt ki is lőtték szegényt), ill. egy alacsony-tátrai sétaútról (itt meg videóra vették). Hogy tovább borzoljam idegeiteket, bemutattak (közelről) egy medvekarmolást túl élő férfit is: egyik szeme + szépsége (arca) bánta a végzetes találkozást...
Szerintem, ha van rá mód, tedd fel a macis fotót a fórumra!
Már a környezet (hogy merre bóklászott) miatt is megérné.
Bizonyára olvastad, hogy nagy gondot okoz a szlovákoknak az országban található medve populáció, ugyanis átlagban kis területre sok medve jut.
Én pénteken megyek a Tátrába 10 napra, és nem vagyok benne biztos, hogy nem sikerül valamilyen randi egy macival, hiszen Tarajka és a Jamszkó-tó környékén is sok van belőlük, én pedig a Szalókit is meg szeretném mászni valamelyik nap, alatta pedig köztudottan "medvés" a terep. (Bár a Magas-Tátrában mi nem az? Hiszen harapott már meg medve embereket a Rysy alatti menedékháznál is. Hol ment át az vajon Lengyelországból? A Váha-nyergen?)
Augusztusban készülünk egy kisebb társasággal a Magas-Tátrába. A Csorba-tó közelében szeretnénk megszállni, már ki is néztem a helyet: Autocamping Tatranska Strba, most viszont egy kicsit elbizonytalanodtam a szállást illetően, mert az előző hozzászólásokból ítélve nem könnyű itt szállást foglalni. Valakinek jó tapasztalat? Ha sátorral mennénk akkor ugye nem kell előre foglalni?
Lenne még egy kérdésem. Második nap a Rysy-re készülünk, és egy kicsit aggódom a túra miatt. Mármint egyértelműek a túrajelzések? Ugye jól tudom, hogy az egyik útvonal egyből a Csorba-tónál kezdődik? Tudtok ajánlani jó térképet amit esetleg magunkkal tudunk vinni?
Mindenki azt írta, hogy nem kell útlevél. Nos, ez csak a személyi igazolvánnyal rendelkezőkre igaz, tehát a fiatal generációnak (0-tól kb.14 éves korig) kell útlevél külföldre. Bármelyik okmányirodában igényelhető és 1500 Ft 2 évre ha jól tudom.
Lehet, hogy titeket éppen nem érint, de az utóbbi hozzászólásokból úgy tűnhet, hogy senkinek sem kell, csak ezért szóltam.
A Hernád átörés nekünk odavissza 9 órás volt :)))) azt azért tudni kell ott hogy ha sokan vannak akkor sorba állás van a sziklatálcák előtt + pár helyen elég para mert pl nincs lánc, vagy mozog a tálca de pl a Sucha Bela az simán megvan 3 óra alatt ha birjátok a 20 méteres, vízesés melletti létrákat. :)
A Bélai-barlangot nem szabad kihagyni. További információkat itt találsz magyar nyelven az összes látogatható barlangról: http://www.ssj.sk/jaskyne/spristupnene/belianska/cennik/. A Hernád-áttöréshez javaslom, hogy nézz be a Szlovák Paradicsom fórumba, vagy olvasd el Műhód túraleírásait a következő oldalon:http://szlovakparadicsom.blog.hu/
Kösz! Most koppant, hogy Lengyel-nyerget írtam a Prielom helyett... Ha jól emlékszem, tavaly augusztusban Te tettél fel ide képeket a lysa polanai útról...
Egyébként a Lengyel-nyereg és a Prielom számomra kicsit rossz emlékű út... Ahhoz képest, hogy alkalmanként versenyezni szoktak (különböző kategóriákban és hosszban), s egy nap alatt teszik meg az edzettek az Ótátrafüred--Sziléziai-ház-Lengyel-nyereg--Prielom--Zbojnicka--Vörös-torony--Téry-menedékház--Ótátrafüred hosszot, nekem az első felét egyszer (átmenetileg kiütve és legyengülten) sikerült 15 óra alatt megtennem... Reggel hétkor indultam Ótátrafüredről, s töksötét, holdfénytelen éjszakán sántikáltam le a Virágos-kerttől, s valamikor este 10 után estem be a Sziléziai-házba, ill. cipőstül-ruhástul a 8 vagy 10 személyes szoba ágyába...
Nagyon szeretem a lysa polanai utat. Kora reggel, hogy szép lassan besüt a nap a völgybe a hegyek közé, aztén egyre jobban kinyílik előtted a völgy, ahogy haladsz előre. Egy biztos olyan korán kell indulni, ahogy tudtok. Tömeg az jó sokáig nem lesz. Én a Lengyel-nyeregen mentem a Szliéziai házhoz és le a vonathoz, de tíz óra biztos meg volt, igaz még egy Kis-Viszokát is beiktattunk. Érdemes meggondolni, hogy az utolsó szakaszt kihagyjátok, és Tarajkáról siklóval jöttök le Ótátrafüredre, mert azt az utolsó szakaszt a végén már nem fogjátok szeretni :))
Hogy merre érdemes menni, azt a Tátrát nálam jobban ismerők elmondják. Az biztos, hogy a Csorba tótól elmenni a Fátyol vízesésig és vissza rövid, könnyű és szép út is. Fél napba a tó körüli sétával együtt is belefér.
Tavaly egyetlen napunkba belefért a következő:
- reggel indulás Füzérről,
- délben a dobsinai jégbarlangban voltunk,
- három körül lanovkával mentünk fel Tátra Lomnicról a Kőpataki tóhoz (Skalnaté Pleso),
- a tó körüli kb. egy órás barangolás után kék jelzésen mentünk le a lanovka átszálló állomásához, onnan a zöldön Tátra Lomnicra, mindez kb. 3 és félórába tellett.
Ez a nap elég is volt, hogy beleszeressünk a Tátrába. :) Igaz, idén csak egy hosszabb túrát tettünk, de jövőre többet szeretnénk! :)
- Útlevél tényleg nem kell, mióta EU-tagállam. Sőt, mióta a schengeni övezethez is csatlakoztak, a határnál sem kell megállni, nincs határőr. Persze, az EU területén elfogadott személyi iratot (személyi igazolvány, vagy akár útlevél :) ) érdemes vinni, mert a hatóságok azért igazoltathatnak ugyanúgy, mint itthon.
- Itthon 8.05-ért kaptam két hete koronát, kint (Szepesen) kicsit többért láttam.
Aug. elején végre újra kimegyek a M.-Tátrába. Többek között a Lysa Polana-Lengyel-nyereg--Zbojnicka-menedékház--Ótátrafüred túra lesz az egyik út. A leírásokban 9,45 óra teljesítési idő szerepel. Valójában mennyi ez (figyelembe véve a meg-megállásokat, csúcsbambulásokat)? Pl. a Csorba-tó--Koprova-hágó--Koprova-völgy--Csorba-tó körutat az elméleti (megadott) 12 óra helyett 13--14 óra alatt tettük meg..
1. Bár én 4-5 évvel ezelőtt szálltam meg Nova Lesnán, de emlékeim szerint a házigazdák regisztrációs célzattal elkérték az útiokmányomat. Meg egyébként sem árt, ha nálatok van vmilyen személyazonosító irat...
2. Bemelegítésnek jó a Csorba-tó--Fátyol-vízesés, majd Csorba-tó--Jamské pleso túra.
2. Szerintem a Rysyhez, ill. a Poprádi-tó elérése a Csorba-tótól szebb..., s jó bemelegítés a későbbiekre. Tanácsolom, hogy korán induljatok...+ Az elején ne siessetek, szokjátok a magasságot és az emelkedőt, ami csak 20 perc. Pl. nem szégyen, ha megálltok megnézni-elolvasni az információstáblákat.
Dyna06 jól összefoglalta a lényeget. A bankkártyát körülbelül ugyanott fogadják el mint nálunk, szupermarketek, benzinkút, jobb éttermek stb. Én pénzt mindig a határon váltok, itt mindig van, úgyis útba esik, az árfolyam is ugyanannyi vagy esetleg egy kicsivel jobb. Lentebb olvasható két szép beszámoló képekkel a Lorenz-hágós túráról. Ez is gyönyörű, bár szinte Rysy nehézségű. A Csorba-tó mellől mehetsz még a Nagy-Hincovó tóhoz és a Kapor-csúcsra, az is nagyon szép, vagy elsők között csónakázhatsz a Csorba-tavon.
Én is mint kezdő Tátrás túrázó megpróbálok válaszolni.
- Útlevél, személyi nem kell, hiszen határ sincs már.
- Mindenképpen kössetek utasbiztosítást, ez autóra és személyre is vonatkozik, ezt neten keresztül is megtudod tenni valamelyik online utasbiztosítónál
- A Lanovka elég drága szerintem, a tótól a Lomnici csúcsra oda-vissza 600 skk/fő. Ha az aljától mentek akkor + 390 skk, összesen 990 skk. Ha felsétáltok a tóig az kb 2-3 órás út.
- Én váltottam pénzt mert kint csak koronát fogadnak el, és ha megéheztek akkor egy kisebb árusnál nem tudsz kártyával fizetni, egyébként szerintem nagy az olcsóság.
- A Csorba tónál le lehet parkolni, ez 160 skk 1 napra. Innen kb 1 órás út megy a Poprádi tóig, szóval nem vészes.
Én túrát nem nagyon tudok ajánlani mert nekünk egyik sem jött össze, de ami nagyon szép és könnyű: Ótátrafüredről siklóval fel Tarajkára (óránként megy és 19 órakkor megy az utolsó, ha jól emlékszem 160-200 skk között volt az ára) onnan elsétálni a vízesések mellett az Óriás vízesésig, majd fel a Zamkovszky menedékházig. Nekünk ajánlották hogy onnan tovább a Téry menházig de nekünk sajna arra időnk nem maradt... annyi bámészkodás mellett :)
Még 1 laza túrát tudok mondani, Csorba tó körül egy kis séta majd libegővel (250 skk) fel a Solisko menházig és onnan 1 órás út a Solisko csúcs, az is gyönyörű.
ajanlana nekem valaki egy-ket jo turat a magas tatra szlovak oldalan( esetleg rovid indoklassal)?
25-26-27-en megyunk, nova lesnaban szallunk meg.
26-an a rysy-re szeretnenk felkapaszkodni (elso alkalom), amitol velhetoleg teljesen kitikkadunk, ezert az elotte, ill. utana levo fel-fel napra szeretnenk valami joval konnyebb es rovidebb, megis emlekezetes turat tenni
azt is szeretnem tudni, hogy ha le van zarva a popradi toig felvezeto muut (na jo, ezt ekezetekkel: műút), es gyalog kell menni, akkor ennek az utnak az aljarol erdemesebb (rovidebb, konnyebb, szebb) indulni, vagy a csorba totol?
plusz kerdeseim:
-igaz, hogy nem kell utlevel szlovakiaba?
-autoval meneshez kell valami extra ugyintezes elotte?
-mennyi most a lanovka a lomnicky stit-re (gyenge a szlovak tudasom)?
-erdemes-e elore koronat valtani vagy elboldogulunk kint kartyaval?
Mindenkinek köszönjük a tanácsokat és a bátorítást! Június 29-én sikeresen teljesítettük első igazi túránkat a Tátrában, átkeltünk a Lorenz-hágón. Óriási élmény volt, a táj gyönyörű, a havas lejtőn való átkelés a hágó közvetlen közelében jó kis adrenalin fröccs! :) Végül puhány irodistaként, első ilyen túránkat 8 és fél óra alatt tudtuk le. Közben sokszor megpihentünk, renegeteget bámészkodtunk. Találkoztunk jópár magyarral is. :)
Egyelőre csak viszonylag gyenge minőségű képeim érhetők el, de azért néhányat megpróbálok közzétenni. Érdekes lehet ugyanannak a résznek a néhány hozzászólással ezelőtt mutatott egy nappal korábbi képeivel összehasonlítani. :)
Üdv mindenkinek. Egyik kedvenc helyem a Tátrai Nemzeti Park, annak is a lengyel oldala. Majdnem 30 éve járok, hol télen hol nyáron. Igaz mostanában ritkábban sajnos :(. Belinkeltem néhány képet. Keresek társakat egy közös útra. Ha van kedve csatlakozni valakinek, az dobjon mailt. Magas Tátra Ha valakinek van kedve, nézze meg a készülő honlapomat is:) http://nyitott.extra.hu
Nagyon jók a képek! Ha valaki olyan jön velem, aki először van a Tátrában, akkor mindig erre a túrára viszem őt. Az egyik legszebb, és minden van, ami kell: patak, vízesés, tengerszemek, egy pici lánc, stb.
Kösz szépen, reméltem, hogy így szezon elején még nem veszil annyira komolyan a lezárást. Azonban ezen kívül is vannak még ilyen 'ideiglenes' lezárások a Tátrában.
Nagyon örülök, hogy nektek nem csúszott az olvadó, jégkásás hó.
Mi azért kellőképpen megilletődtünk a lecsúszás lehetőségének ilyen közeli élményétől. Továbbra is azt mondom, szerintem ha ott valaki megcsúszik nem sok jóra számíthat.
A pár embert pedig az alig kitaposott, kb. 2 lábfej széles kis "ösvényből" következtettem ki. Sorry ha vkit megtévesztettem volna:)
A Furkota-völgy alacsonyabb részén láttuk a medvét lefelé jövet a Lorenz-hágóról(kb. a Szoliszkó-menedékház felé vezető útelágazás magasságában, ő kicsit magasabban lehetett), a szemben lévő oldalon, úgyhogy kb, 250-350 méterre lehetett. Mozgott, hajlottak alatta a törpefenyők, így vettük észre.
Csináltam róla pár fotót, amit ha egy nagyobb monitoron felnagyítunk, egész jól látni rajta a mackót.
Kedves Dolina, úgy láttam eddig senki nem válaszolt erre. A Poprádi tavi kék út valóban le van zárva, de közvetlen az első híd előtt balra letér az új kék jelzés, végig a Poprád folyó bal oldalán megy fel, és becsatlakozik a Csorba-tó-Poprádi tó útvonalról jobbra kiágazó zöld útba. De azért mindenki akit láttam a műúton ment fel, (velem együtt), és senki nem szólt ránk. Üdv.
Mi is megjöttünk a Tátrából, és mi is megjártuk a Lorenz hágót (is). Mi szombaton voltunk ott, igazi tömegnyomor volt (azaz a 6 embert ezennel megcáfolnám), de a Furkota csúcsra már alig tartott velünk valaki.
Gyönyörű szép időnk volt, az egész Tátra virágba borult. A hó is erősen olvadt, latyakos, azaz nyugodtan lehet menni életveszély (game over) nélkül. :) Mondjuk megörökítettük az egyik (a tóba vezető) hócsúszda végét, hátha mutogatni kell hol csobbanunk, de végülis nem csúszott.
Álmos macit sem láttunk. Merre láttatok? Engem is érdekelne.
Sikeresen visszaértünk a Magas- Tátrából :) Semmi nem úgy sikerült ahogy az elején elterveztük de én azért örülök hogy ennyi sikerült.
1. nap sajna már nem maradt időnk eljutni a Téry-házig de a Zamkovszky menházbanis finom volt a gulas (bár nem tudom a másikhoz vizsonyítani) a vízesések pedig feledhetetlen szépségüek.
2. nap a Nagy Hincó tóhoz felérve iszonyatosan nagy vihar keletkezett. vártunk vagy 1 órát hogy elálljon de egyre rosszbb volt, a felhőben nem sokat láttunk, dörgés, villámlás (nagyon félelmetes volt) így kimaradt a Koprova csúcs is. Este fél7re értünk le akkor kezdett csillapodni az eső :(
3. nap nagyon felhős volt a Tátra felett így gondoltuk nem éri meg annyi pénzt költeni a lanovkára ha a csúcsról csak felhőket látunk, így elmentünk a Csorba tavat körbemásztuk, majd megláttuk hogy megy fel egy libegő. Hozzáteszem hogy azt is nehéz volt legyűrni, ugyanis tériszonyunk van :)) Aztán onnan fel a Solisko csúcsra (2093 m) nekünk már ez is rekord :))) Élmény volt nagyon. Szerintem még visszafogunk térni, hogy bepótoljuk a kimaradt részeket.
Jah a szállásunk Zdiarban volt, az árához képest nagyon fullos, 3 emeletes magánháznál voltunk. Az egész házat 3 napig mi uraltuk :) Ha valaki arrafelé szállna meg csak ajánlani tudom...
Megnyugodtam. Azt hittem, csak én zsémbeskedem a szembeforgalom miatt, de ok:)
Képeket készítettem, csak nem tudom, hogyan kell ide felrakni őket:(
Ha tudsz, légyszíves segíts.
A hó szó szerint életveszélyes volt. Az a bizonyos legutolsó láncos rész is le volt fagyva hó-jéggel, de az igazán vicces az előtte (2 helyen is) lévő 15-20 méter széles uilyen mély hómező volt: 45 fokos dőlésszög, és át kell rajta menni keresztben, úgy hogy előttem max 5-6 ember mehetett át(több nyom nem volt), uis 2 hete van nyitva az út, de sztem senki sem nagyon próbálkozhatott.
Ha megcsúszol(a jeges hó pedig már csak olyan) finito, le kell adni a szerelést, game over. Legalább 25-30 métert csúszol a jeges hóban, hogy aztán a végén jól felgyorsulva tovább zúzd magad a hátralévő 250 méternyi sziklán.
Viszont a túra fantasztikus volt. Egyszerűen gyönyörű.
Mi három éve a Tátra alján futó úton 5-7 fokot mértünk július 2 hetében.
Két éve "lent" 25-28 fok volt, és rövid nadrág + pólóban megjártuk a Téry-t.
Másnap ugyanilyen időben indultunk, és a Krivánról 2100-2200 között fordultunk vissza, addigra már melegítő alsó, felső+anorák felső is volt rajtunk (a gyerekeken sapka is) és fáztunk. (kb 6-8 fok lehetett+ hideg szél).
Egyértelműen egyirányú. De én is azt tapasztaltam, hogy a kutya sem törődik ezzel... Milyen volt hóban az 1,60 m magas gránitkőre felhúzni magadat a Szentiványi-tótól felfelé menet? Készítettél képeket?
A túra gyönyörű, fantasztikus, fárasztó és "kicsit" veszélyes is volt a nyári hómezők miatt.
Ezzel kapcsolatban lenne 1 kérdésem: Én úgy olvastam, hogy a Szemtiványi- tótól a túra EGYIRÁNYÚ! Lehet, hogy roszul értettem ezt, de bizony éppen amikor az életemért kapaszkodtam a láncba egy jégkásás-havas részen közvetlenül a hágó alatt, egy hatalmas női fenék tolatott az arcomba(aztán jött a kedves férj is), egyúttal fél köbméter jeges havat rúgva a számba, mindezt hangos szlováknyelvű vartyogás közepette. Én persze menekülőre vettem a dolgot, ami itt nem volt olyan egyszerű és vidám.( konkrétan életveszélyes volt!!!)
A hatar utan max 2 perccel balra le, rendes nagy etterem. Igy sincs meg esetleg? Van min 20 fajta sztrapacskajuk / haluskajuk. Ha valaki szereti, akkor ide egyszeruen be kell mennie. Google-n kerestem, de csak emlitest talaltam rola.
Penzvaltas: ha van OTP-s kartyaja az embernek, akkor most speciel jol jon: 1 EUR a kp felvetel dija a kinti OTP-s automataknal es az arfolyam meg deviza eladasi, ami egesz jo. Itt van a fiokkereso. Ma pl ha 8-ert lehetne kint venni SKK-t, akkor 1500 SKK valtasa felett erne meg az automata. Ha az itthoni arfolyamot nezzuk, akkor mar 700 SKK-tol megeri.
Nincs már határátkelő, így nincs is már ott semmi, ami kiszolgáló egység lenne. Kivéve a határ előtt 5 méterre lévő pénzváltót, ami éjjel-nappal nyitva van,csak éjszaka csöngetni kell.(így előjön egy kómás alkalmazott:))
Tudom, hogy nem megnyugtató a válaszom, de teljesen kiszámíthatatlan odafönn az időjárás. Mára (megnéztem) 1500--2500 m között 9--19 C-os hőmérsékletet, s 3--6 m/s erősségű szelet írtak a szlovákok. De a július ált. csapadékosabb. Én vinnék kesztyűt magammal (fagyott már a csúcs alatt vörösre ilyen tájban a kezem)... Jobb a több, réteges holmi (a nehezebb hátizsák a széllökések ellen is kiváló nehezék lehet).
Itt + ha jól emlékszem még a Danilova domnál feltételes megállót jelez (olyan, mint amilyen a Bp.--Gödöllő hévszakaszon a Tölgyes mh.). Ez azt jelenti, hogy csak akkor áll meg az elektricska, ha 1: vki áll a megállóban, 2: ha a jelzel leszállás előtt (tehát vagy Vysné Hágy vagy Strbské pleso után). Többször volt alkalmam riadt külföldi turistákat látni, mert hiába mondták be több nyelven, nem értették, s túl mentek...
Csorba-tóról megy a piros és a zöld. A pirossal jelzett út szebb, rövidebb, kisebb a szintkülönbség, a zöld levisz a patakhoz és újra felhoz. Sokkal szebb a kilátás, mint a műútról.
Pénzkivétel. Automaták vannak mindenhol. Azt nem tudom melyiek a jobb árfolyam, automatákból, vagy a forint átváltása.
Még van egy kezdő kérdésem. Mondjuk Tátrafüreden, vagy Poprádon miből lehet szlovák koronát csiholni, ha elszámítanánk magunkat, Euroból, vagy magyar forintból, vagy bankkártyából való felvétel által?
:) Lehet, hogy én vagyok gyenge hozzá, de ilyen alkohol tartalom mellett (http://hu.wikipedia.org/wiki/Borovicska) a csúcson elfogyasztott akár egy deci is igen lerövidítené a visszafele vezető utat... :)
Ez most tényleg komoly? Gyalog sem? Akkor marad a Csorba tótól való pár méterrel hosszabb, de állítólag szebb út... (Gyorsan visszatértem a Magas-Tátrára, mert a szlovák Paradicsomos kérdéseim is már offtopicok voltak, lévén másik megfelelő fórum.) :|
Előbb befejezetlenül elment a hozzászólás... :( Borovicska, mivel nemzeti ital, ezért gondolom mindenhol lehet kapni... Jó, gondolom deciből sok lenne a kettő, de mi az hogy 2dekás?
Bükkös részt ismerem majd minden irányban, megoldjuk. A szlovákia számomra még szűz terület, ezért az infókért nagyon köszi, teljesen el vagyok kényeztetve! :) Ha már kocsival történő utazásnál tartunk ez találtam a net-en: http://www.dunatv.hu/kulfold/szlovak_kresz.html. Ezek szerint Szlovákiában lakott területen belül még 60 km/h-val lehet menni, amit jó tudni, hogy megértsem miért dudálnak le... :) Továbbá egyelőre lakott területen nappal még itt sem kötelező a világítás használata (nálunk sem), de lehet hogy október 1-től az lesz!
A nehezebb kérdés, hogy hogyan lehet könnyen és gyorsan kijutni Répáshutáról. Lillafüredig is kanyargós, Dédestapolcsányig nagyon, plusz hegyes, Miskolcon lehet átmenni, vagy talán a legjobb Eger felé indulni.
Répáshuta-Lillafüred-Dédestapolcsány-Bánréve 71 km (80p)
Bánréve-Rozsnyó-Hranovnica 112 km (104p)
Hranovnica- Podlesok kb. 15 perc
ezek útvonaltervezőből vett adatok, én is ezt az útvonalat javaslom.
a 67-es jól járható, széles, jó minőségű út, Stratena és Vernár között van egy kb. 3km-es keskeny és igen kátyús útszakasz (ez még márciusi tapasztalat).
A ruházatról: a kényelmes túracipő és esőkabát, sapka (könnyen napszúrást lehet kapni) elengedhetetlen, a gyors időjárásváltozás miatt vékony, de valamilyen hosszúujjú felsőrész sem árt; napolaj, víz és csokoládé (mikor már úgy érzed, minden erőd elhagy, segít regenerálódni). és egy 2dekás borovicska a csúcsra :)
Igen, én is a Pila vezető útra gondoltam. Nem tudtam, hogy ott nem lehet menni... A legrövidebb kerülő út ezt nyugatról kerüli, és az északról Podlesokba való beereszkedés néhány km-től eltekintve a 67-es útról beszélünk, igaz? Vagy éppen az az utolsó néhény (akár tucat) km a gázos?
Ha ugyanarra a hegyi útra gondolunk (amelyik Pila felé visz), akkor az már le lett zárva. A kerülőút meg eléggé aknamező jellegű. (Mondjuk, Budapest külvárosiak előnyben.)
A Bánréve-Rozsnyó irány szerintem sokkal jobb, mint Kassa felé kerülni. Az útdíjon csodálkozom, mert ugyan Rozsnyóig gyorsan menni (1-1 sáv, de nagyon széles, előzni sokszor lehet, mert 3 autó simán elfér), de autópálya sehol sincs. Utána kisforgalmú keskeny, de jó út van, majd a Szlovák Paradicsomnál igazi hegyi út, de az meg szép.
Ha már ilyen jól megszórtam a fórumot, akkor már mindegy, kérdezek még egyet: így július elején, mondjuk egy Risy-s kiránduláshoz elég a tréningruha, és plusz pulcsi tartalékba, vagy valami erősebb (sapka, sál, kesztyű, egyéb kabát) is kell? Továbbá felhőszakadás esetén bakancs + kamásli + esőkabát a jó egység ahhoz, hogy a bakancs ne ázzon át belülről, és másnap is szárazon lehessen felhúzni? Vagy ezt máskép is el lehet érni?
És ha már az utazásnál tartunk, péntek este/éjjel a Magas Tátrából (mondjuk Tátrafüredről) Győrbe megyünk autóval. Erre nézve esetleg van valakinek valami bevált útvonala/tapasztalata?
Hétfőn Répáshutáról minél hamarabb szeretnénk eljutni Podlesokba (mert egy szlovák paradicsomos kirándulást követően még aznap meg kell érkeznünk a Magas Tátrai szállásunkra). Van valakinek ilyen tapasztalata mondjuk Eger, vagy Lillafüred felől indulva? Az útvonaltervező javaslata Miskolcon keresztül "félkörben" Kosice fele (E78/68, illetve E50/18), ami szerintem kerülő. Leggyorsabbra már megmutatta a Bükkön átvezető, Bánrévénél átkelő, majd odaát a E58/67-es uton haladó verziót. Ez nekem szimpatikusabb. A 67-es út jól járható odaát? Amit még nem értek, hogy miért írja ki a kereső (ViaMichelin), hogy road tax 3,85 EUR? A 67-es út ezen része valahol fizetős?
Jól értem, hogy a Popradské Pleso vasúti megállóhelytől jövő héten nem engedélyezett az úton felgyalogolni a tóig? Ha így van, akkor nem is érdemes itt leszálni, vagy ebben a parkolóban hagyni a kocsit egy Risy túránál...? És különben is a korábban utalt menetrenden (http://www.slovakrail.sk/fileadmin/Dokumenty/gvd_07_08/1_zmena/183_01.pdf) miért szerepel egy X jel a Popradské Pleso vasúti megállóhely neve előtt? Mi hétfőn megyünk, és szokás szerint az utolsó pillanatokban kapkodom az infókat (lévén első látogatásunk a Tátrában), mert szerda déltől már nem vagyok netközelben...
Szerintem már szinte ugyanannyi itt is, ott is. Persze, nem mindegy, hogy bankban vagy "utcai" árusnál váltunk. Őszintén szólva a múlt héten Budapesten a kis kalitkás váltóhelyeken sem láttam 8,25-nél többnek a koronát (vételkor), ma meg 8,00 volt. Tapasztalatom szerint 0,4--6 tizeddel olcsóbban lehet venni koronát pl. a Szt. István körúton (a Ny-i pu-hoz közelebb, de nem a hozzá legközelebb eső váltóhelyen). Itt nagyon kis árréssel dolgoznak, előfordult, hogy a M. Nemzeti Bank középárfolyamán váltottak nekem koronát.
Szerintem érdemes letenned az autót a csorba-tói parkolóban, onnan 65 perc a rövidebb úton gyalog. A térkép szerint kb. 150-200 méter a műút szintkülönbsége, egyébként végig egyenletesen emelkedik, nincs meredek rész. Úgy tudom, külön engedély kell gk-val felmenni.
Ha már fillérek: A salgótarjáni Tescoban lévő Westen-Unionban 7.95 a szlovák korona.Hétfő-szombat 08.00-20.00 a nyitva tartás. És ez még útba is esik a somoskőújfalui átkelő felé.
Jóindulattal mondom: ne túrázz autóval! A Csorba-tótól a Poprádi- tóig tartó út gyalog is max. 1,5 óra és gyönyörű. Egyébként engem egy akkor(2000-ben) már 21 éves 1.0-es kis Fiesta a Grosglockner-Hochalpenstrasséra vitt ki:) Nem volt egyszerű, de kiment.
szerintem annyira nem meredek, de az idén ez az út le van zárva a gyalogosok elől egészen augusztus végéig, mert a beteg és kivágott fákat szállítgatják rajta. Gyalogosan biztosan nem lehet rajra közlekedni, ezt az autós dolgot pedig meg kellene kérdezni a Poprádi-ház személyzetétől.
azt szeretnem tudni, hogy a popradi toig felvezeto ut van-e anyira meredek, hogy egy kis 15 eves 37kW-os 1.1-es fiestaval esetleg ne tudjunk felkapaszkodni ra?
Annak aki még nem volt a Tátrában a Téry-túra a legajánlottabb. Viszonylag "kényelmesen" teljesíthető, gyönyörű az út ( vízesések, jobbra a Lomnici-csúcs, A Tófal előtti kaptató elején egy akkora "kavics", amekkorát én még nem láttam, fent az öt-tó, körben csúcsok.......), DE! azért van az egész út annyira fárasztó, "csupakő" ( nem sok földes szakasz van - 1 sem:) ), hogy ízelítőt ad a Tátra- fílingből a kedves ismerkedő túrázónak az biztos. Egyszóval: GO! Biztosan nem fogtok csalódni.
Köszi, engem is zavar a tömeg, mikor sürgetnek hogy menjél már, na mi lesz... Mikor voltam a Hernád-áttörésen ott is inkább megvártuk mig elmennek az emberek, így 9 órás lett az utunk... :)
A Koprova-csúcs előtti hágóhoz vezető szerpentinről csodás a tó látványa. Egyébként a szerpentines lejtő olyan, mint a Poprádi-tónál. Az aljához vezető úton (reggel) többször is láttam kamzikokat, ill. hallottam visszhangozni madárfüttyöt... A Tengerszem-csúcs megközelítésében én a tömeget utálom. A Koprova fel menő útról mindig jól látszik, ahogy szinte tömött sorokban (messziről hangyainvázióként) araszolnak az emberek...
En is sokat nezelodtem, szamomra elfogadhato arszinttel Itt talalkoztam. Itt is sokan nem valaszoltak, de ok pl igen: Jezercak, Natasa, Hritz, Tatranska Lomnica 104. Konkret erdeklodesre derult ki, hogy a Natasa joval dragabb, mint a honlapon megadottak, ez mondjuk nem tetszett. A Hritz-ben van ingyen wifi, 20 EUR / ejszaka / 2 ember, ide megyunk mi juli 7-12-n, majd beszamolok.
Még jó hogy megkérdeztelek titeket merőben módosulnak az útvonalak :)))
Najó sztem a Tengerszem-Koprova csúcs harca helyszínen lesz eldöntve. Az első nap a Téry-ház kimarad és 3. nap bejött a Nagy-Morgás :))
Fényékpezés, video szünet nálunk kötelező, emiatt nem is haladunk sose :) Ha itt lesz látnivaló akkor nem is tudom mi lesz velünk :) Menház nem feltétel hogy legyen útközben, de a lanovka tervben van.