Keresés

Részletes keresés

vasbogre Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105253

Előzmény: vasbogre (105252)
vasbogre Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105252

Ki fogom próbálni. Szoknyám van, egyben palást is, ami kényszeríti az üst oldala mentén feláramlani a füstgázt. Viszont kicsit bőre szabtam, kb 10 centivel nagyobb az átmérője mint az üstnek (50 l sörös), alá is kb. 10 cm-rel lóg le. Az a tervem, hogy szűkebbre veszem, csak 1-1 centire legyen a főző oldalától, alul meghagyom a 10 centis szoknyát.

Előzmény: atís48 (105208)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105251

Két fajta veszélyhelyzetet látok. 

Nem tudjuk ellenőrizni a gőz hőfokát, oda ég a cefre. 

Nincs visszacsapó szelep, be horpad a köpeny.

 

 

Előzmény: Feeriba51 (105249)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105250

 A békebeli öntvényradiátoros gőzfűtéses rendszerben a cégünknél a nyomásmérőn a piros jelzés 5 bar-nál volt !

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105249

Nem értelek. Most semmi elmélet nélkül.

Holnaptól egy vízköpenyes üstben meg lehet csinálni a következőt: 10-30 liter víz helyett hagyjon a köpenyben max. 2 litert. a felmelegítés fázisában (ez néhány perc) nyissa ki a biztosító szelepet s aztán csináljon úgy mindent, mint eddig.

Azt fogja tapasztalni, hogy gyorsabban felmelegszik a rendszer, esetleg a fűtést visszaveheti a párlás közben. (az utóbbi azért lehetséges, mert kevesebb hő távozik a kéményen), még az is lehet, hogy hamarabb kész lesz.

Ez már zsebre megy és nem látok benne semmi "elmosást". Ugyanakkor nem hiszem, hogy valami veszélyhelyzet állna fenn.

Jó nedűt!!!

Előzmény: hevezoli64 (105248)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105248

"nagyon sok lehetőség van ezen a téren a hatásfok növelésére"

Kedves Feribá!...ez már megint elmosása a dolgoknak...az egyszerű otthonfőzőnek nincs sok lehetősége...más: az entalpia megértése meg az egyetemen sem egyszerű

Azt mondom, inkább iszogatás közben  kerüljünk egymástól távolabb!...))

 

Van egy sakkozó barátom, aki, ha elemez, mindkét színnel nyerésre áll...vele kéne Téged összehozni....))

Na üdv., és keresd meg a jelszavadat...

Előzmény: Feeriba51 (105245)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105247

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (105179)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105246

Tucsokám, itt már nem szaporítom a szót, ezzel a témával kapcsolatban, de levélben zavarlak egy kicsit.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Tucso69 (105227)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105245

"viszont akinek vizes készüléke van,a leírt tapasztalatokból lehet hogy hasznos dolgokat tud leszűrni magának."

 

És itt ez a lényeg, nagyon sok lehetőség van ezen a téren a hatásfok növelésére, úgy, hogy nem kell módosítanunk semmit a készülékünkön.

Ami pedig a vitát illeti, nagyon hasznos volt a számomra. Nem volt szükség iszogatásra se és mégis közelebb-távolabb kerültünk egymáshoz.:-)))

Jó nedűt!!!!!!!!!

Előzmény: atís48 (105244)
atís48 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105244

De , a fizikusok szerint: "ami a természetes nyomás fölött létrejött fejlesztett gőz az már túlhevített".....próbálj meg a tea főzőben elérni akár csak 105 c°-ot,nem tudsz!...De szerintem ez meddő  vita,viszont akinek vizes készüléke van,a leírt tapasztalatokból lehet hogy hasznos dolgokat tud leszűrni magának.

Előzmény: benchmade (105242)
körte51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105243

Kiöntjük ,de a pohárba! Most épp a golden almámat ,ritka szép pálinka. Az újdonság varázsával hat rám. :-)

Előzmény: barkócza (105241)
benchmade Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105242

Talán már tényleg nem kén e ragozni a kérdést, de ez nem túlhevített gőz, ez egyszerűen ugyanolyan, a nyomásnak megfelelő hőfokú gőz, mint a forrásban levő víz.

Előzmény: atís48 (105240)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105241

Így van. Föl kell világosítani az asszonyt, hogy itt egyáltalán nem a részegeskedésről van szó. Sőt, a pálinkát akár ki is öntjük a végén.

Előzmény: körte51 (105239)
atís48 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105240

Ez igaz,de az esetek jó részében  amikor a vizes főzőberendezés  kazán részében a nyomás  meghaladja ,az atmoszférikus nyomást,eléri a 0,5 Bar-t és a 110 c°-fokot,akkor már túlhevített gőzünk van ,és mégsem "gőzgép".

Előzmény: nebamun (105237)
körte51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105239

Ez azoknak fontos akik dupla falú vízfűtéses üstben főznek és sokkal hatékonyabban ,olcsóbban kifőzik a pálinkájukat  ezeknek az ismereteknek a birtokában. Ép a minap mondtam a nejemnek ,hogy milyen összetett dolog a pálinkafőzés ,feleleveníthetjük és bővíthetjük a fizika ,kémia meg lehetne sorolni és ami a legfontosabb megindítja az ember gondolkozását. Bennem felmerült rögtön egy pár kérdés és a reggeli kávéfőzésemet egy hőmérővel is kiegészítettem volna ,csak közben már jöttek a megoldások.:-)

Előzmény: nebamun (105237)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105238

Ne fanyalogj, inkább tegyél fel egy jó kérdést, Snapszi fizet is érte!

Előzmény: nebamun (105237)
nebamun Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105237

Mikor lett ez a topic "Gőzgép készítés (otthon)"? 

Ez se sokkal izgalmasabb, mint az otthon főzés jogi háttere :(

atís48 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105236

Ezek nem a saját gondolataim,de a szakirodalom ezt írja róla:

 

A fizikai kémiában és a gépészetben gőzön elpárologtatott vizet értünk. Ez teljesen láthatatlan, színtelen gáz, melynek hőmérséklete atmoszferikus nyomáson 100 °C és mintegy 1600-szor nagyobb térfogatot igényel, mint a víz. Természetesen a gőz sokkal forróbb lehet ennél a hőmérsékletnél, az ilyen gőzt általában túlhevített gőznek nevezik.

Előzmény: barkócza (105228)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105235

Akiknek van ilyen. :-)

Előzmény: barkócza (105234)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105234

Ha így hívják, akkor jó. :)

Előzmény: Tucso69 (105233)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105233

Most gugliztam:

A fizikai kémiában és a gépészetben gőzön elpárologtatott vizet értünk. Ez teljesen láthatatlan, színtelen gáz, melynek hőmérséklete atmoszferikus nyomáson 100 °C és mintegy 1600-szor nagyobb térfogatot igényel, mint a víz. Természetesen a gőz sokkal forróbb lehet ennél a hőmérsékletnél, az ilyen gőzt általában túlhevített gőznek nevezik.

Előzmény: barkócza (105232)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105232

De mihez képest túlhevített? Egyszerűen 350°C-os gőz. Milyen ponton lép ez túl? A túlhűtött víz túl van a fagypontján. A túlhevített víz túl van forrpontján. De a túlhevített gőz????

Előzmény: trakisbandi (105229)
benchmade Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105231

Természetesen, amikor már csak gőz van a rendszerben, ezt tudod melegíteni. Ameddig forrás van, addig a közeg hőfoja a nyomástól függ.

trakisbandi Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105230

Hali !

 

A gőznyomás adott hőmérsékleten a folyadékával egyensúlyban lévő telített gőz nyomása.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C5%91znyom%C3%A1s

 

 

Előzmény: barkócza (105228)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105229

Hali !

 

"Ez a túlhevített gőz eleve értelmezhetetlen fogalom"

 

Nekem nem, mert a munkahelyemen használunk túlhevített gőzt.

Ami úgy készül, hogy a 2 Bar-os gőzt belevezetjük egy túlhevítőbe ami a kemencében van.

A kilépő gőz 300 - 350 fokos a felhasználási helyen.

 

Előzmény: barkócza (105221)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105228

Rendben van, de az mihez képest túlhevített?

Előzmény: atís48 (105225)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105227

Feribá 105140 hsz-ban leírt kísérlet alátámasztására tettem be.

Mondjuk Feribá rosszul magyarázta, mert kondenzációval adja le a hőt, nem hővezetéssel.

 

 

Előzmény: benchmade (105222)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105226

Ja, és ez a gőz képes felmelegíteni egy hideg felületet, anélkül, hogy kondenzálódna, szerintem.  Nem tud szerencsétlen, mert túl meleg van körülötte.

Jó nedűt!!

 

Most jut eszembe, nekem szimpla üstöm van, a legjobb hatásfokkal és csak a vizeseknek akartam segíteni.

Nem sikerült, de nem csüggedek.:-))

Előzmény: atís48 (105225)
atís48 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105225

 

 

Érdekelnek a gőzgépek,és régebben sokat olvastam a műszaki megoldásaikról.Ezen a területen használják a túlhevített gőzt,ezzel 15-20 %-al lehet növelni a hatásfokot.

A gőzt max. 350 c° fokig hevítik,mert ez a felső határa a henger olaj hőterhelésének.

Előzmény: barkócza (105221)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105224

Elnézést kérek, de akkor hogyan lehet értelmezni ezt a diagramot:

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZMEJGVmxFbVhmb2M/view?usp=sharing

 

 Itt van gőz állapot és 100 fok fölött (???)

Jó nedűt

Előzmény: barkócza (105221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!