Ki fogom próbálni. Szoknyám van, egyben palást is, ami kényszeríti az üst oldala mentén feláramlani a füstgázt. Viszont kicsit bőre szabtam, kb 10 centivel nagyobb az átmérője mint az üstnek (50 l sörös), alá is kb. 10 cm-rel lóg le. Az a tervem, hogy szűkebbre veszem, csak 1-1 centire legyen a főző oldalától, alul meghagyom a 10 centis szoknyát.
Holnaptól egy vízköpenyes üstben meg lehet csinálni a következőt: 10-30 liter víz helyett hagyjon a köpenyben max. 2 litert. a felmelegítés fázisában (ez néhány perc) nyissa ki a biztosító szelepet s aztán csináljon úgy mindent, mint eddig.
Azt fogja tapasztalni, hogy gyorsabban felmelegszik a rendszer, esetleg a fűtést visszaveheti a párlás közben. (az utóbbi azért lehetséges, mert kevesebb hő távozik a kéményen), még az is lehet, hogy hamarabb kész lesz.
Ez már zsebre megy és nem látok benne semmi "elmosást". Ugyanakkor nem hiszem, hogy valami veszélyhelyzet állna fenn.
"nagyon sok lehetőség van ezen a téren a hatásfok növelésére"
Kedves Feribá!...ez már megint elmosása a dolgoknak...az egyszerű otthonfőzőnek nincs sok lehetősége...más: az entalpia megértése meg az egyetemen sem egyszerű
Azt mondom, inkább iszogatás közben kerüljünk egymástól távolabb!...))
Van egy sakkozó barátom, aki, ha elemez, mindkét színnel nyerésre áll...vele kéne Téged összehozni....))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De , a fizikusok szerint: "ami a természetes nyomás fölött létrejött fejlesztett gőz az már túlhevített".....próbálj meg a tea főzőben elérni akár csak 105 c°-ot,nem tudsz!...De szerintem ez meddő vita,viszont akinek vizes készüléke van,a leírt tapasztalatokból lehet hogy hasznos dolgokat tud leszűrni magának.
Talán már tényleg nem kén e ragozni a kérdést, de ez nem túlhevített gőz, ez egyszerűen ugyanolyan, a nyomásnak megfelelő hőfokú gőz, mint a forrásban levő víz.
Ez igaz,de az esetek jó részében amikor a vizes főzőberendezés kazán részében a nyomás meghaladja ,az atmoszférikus nyomást,eléri a 0,5 Bar-t és a 110 c°-fokot,akkor már túlhevített gőzünk van ,és mégsem "gőzgép".
Ez azoknak fontos akik dupla falú vízfűtéses üstben főznek és sokkal hatékonyabban ,olcsóbban kifőzik a pálinkájukat ezeknek az ismereteknek a birtokában. Ép a minap mondtam a nejemnek ,hogy milyen összetett dolog a pálinkafőzés ,feleleveníthetjük és bővíthetjük a fizika ,kémia meg lehetne sorolni és ami a legfontosabb megindítja az ember gondolkozását. Bennem felmerült rögtön egy pár kérdés és a reggeli kávéfőzésemet egy hőmérővel is kiegészítettem volna ,csak közben már jöttek a megoldások.:-)
Ezek nem a saját gondolataim,de a szakirodalom ezt írja róla:
A fizikai kémiában és a gépészetben gőzön elpárologtatott vizet értünk. Ez teljesen láthatatlan, színtelen gáz, melynek hőmérséklete atmoszferikus nyomáson 100 °C és mintegy 1600-szor nagyobb térfogatot igényel, mint a víz. Természetesen a gőz sokkal forróbb lehet ennél a hőmérsékletnél, az ilyen gőzt általában túlhevített gőznek nevezik.
A fizikai kémiában és a gépészetben gőzön elpárologtatott vizet értünk. Ez teljesen láthatatlan, színtelen gáz, melynek hőmérséklete atmoszferikus nyomáson 100 °C és mintegy 1600-szor nagyobb térfogatot igényel, mint a víz. Természetesen a gőz sokkal forróbb lehet ennél a hőmérsékletnél, az ilyen gőzt általában túlhevített gőznek nevezik.
De mihez képest túlhevített? Egyszerűen 350°C-os gőz. Milyen ponton lép ez túl? A túlhűtött víz túl van a fagypontján. A túlhevített víz túl van forrpontján. De a túlhevített gőz????
Érdekelnek a gőzgépek,és régebben sokat olvastam a műszaki megoldásaikról.Ezen a területen használják a túlhevített gőzt,ezzel 15-20 %-al lehet növelni a hatásfokot.
A gőzt max. 350 c° fokig hevítik,mert ez a felső határa a henger olaj hőterhelésének.