Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13261
És ilyen fajta salátákat hol szereztél? :)
Előzmény: CBNora (13255)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13260
Miután elolvastam a hsz-edet megnyugvással konstatáltam hogy nálam nem nagyon fordult még elő zsizsikes bab ( ebben a lakásban legalábbis)
Ezek után nekiálltam a kamrát takarítani....és elborzadva találtam meg egy üveget, amiben fehér bab van/volt, tavaly vettem a piacon egy nénitől.
A fehér babok ki sem látszanak a zsizsikhulláktól...merthogy közben elfogyott a levegőjük és elpusztultak...
Még jó, hogy nem vetettem ebből a magból....:-((
Állítólag be kell tenni a fagyasztóba szedés után és akkor elpusztulnak a zsizsikek...
Előzmény: Deryan (13258)
ptibike Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13259
Ha egyre gondolunk, akkor nekem is volt pár helyen olyan fehér folt a borsó termésén. Szerintem valami gombabetegség lehet. Vagy atka? Annyira nem zavart, mivel a szemeknek nem esett semmi bajuk.
Előzmény: skolikagi (13257)
Deryan Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13258
Nálunk tegnap egész nap esős idő volt. Némi szünetekkel egész nap csepergett.
2 napja nem lehet a földre menni. A fekete tetvek most a birsalmafára vonultak. Szivem szerint Actarát adnék nekik, de ott az eper és pár zöldbab bokor.

A borsót mi is szedjük. Nagyon szép lett az idén.

A babzsizsikkel harcolok folyamatosan. A múlt évben úgy ellepett bennünket, hogy máig nem sikerült tőle megszabadulni.

Elővigyázatosságból a szabadon lévő babot ősszel külön üvegbe zártam. Bebizonyosodott, hogy az elővigyázatosság nem ártott. A lezárt üvegben most jó néhány zsizsik mászkált.

Az üvegben lévő babot beáztattam főzéshez és néhányat ültetéshez. A szépen kisimult lima babokon jól látható a zsizsikes és könnyen kiválogatható.

A babot mindig addig áztatom, amig a lábacsáit ki nem nyújtja. 2-3 napig. Ez főzni és ültetni egyaránt jó. Igy a zsizsik elpusztul, nyárvégén pedig odafigyelek a permetezéssel, hogy zsizsikes bab véletlenül se kerülhessen a házba.

Előzmény: skolikagi (13257)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13257
Ha jól hallottam az éjszakai történéseket ( esett , nekem esélyem sincs délelőtt legalábbis a kertbe menni.
Én is szedtem már kétszer borsót. Némelyik hüvely tele volt nagyon apró fehér kis izékkel, amik olyan picik voltak és a szemem is rossz, hogy nem tudtam eldönteni, hogy mozogtak-e vagy sem.
Én még sosem láttam ilyet, mi lehetett ez?
Nekem is meg kell karózni a paradicsomot, ész nélkül elkezdett nőni.:-))
És a tökfélék is...robbanásszerűen megugrottak hála a sok esőnek:-)
Előzmény: ptibike (13256)
ptibike Creative Commons License 2010.06.17 0 0 13256
Mi tegnap szüreteltük le a borsót. Egy részéből finom leves készült, fiatal répával. Nagyon finom volt. A napokban volt munka bőven, mert a tegnapelőtti nagy vihar a palántákat és a tengerit totál lezúzta. Szerencsére nem törtek el, így kikaróztam végre a palántákat. Az uborka virágzik erőteljesen. Káposzta és karalábé is jónak ígérkezik. Patiszon is. Salátát nem bírjuk legelni. Gyöngyhagyma és zöldbab javát leszedtük. Szóval beindult az élet a kertben újra, csak a szőlő ne lenne olyan beteg.... :(
Apropó: a folyófű ellen mi a legjobb védekezési mód? Hiába szedem ki kézzel, olyan mélyen a gyökere, hogy újra kihajt napok múlva.
CBNora Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13255
Nymans. Angol mag volt. Nagyon dicsérték a katalógusban, hogy milyen szép meg ellenálló, ki kellett próbálni. Volt tavaly is, akkor nem sokat tudtunk enni belőle, mert nem fért már belénk paradicsom szezonban, de egy kicsi tő át is telelt. Idén vetettem újra, most még jól is fog jönni.
Azért is csábultam el, mert korábban már vettem egy ilyen agyondicsért fajtából (Chartwell), és az tényleg nagyon bevált. Annak aztán meg is szedtem a magját, vetettem a fóliába is. Még mindig nem magzott fel, bírja a hőséget, de ősszel a hidegben is sokáig jó volt. Ízletes, ropogós, és a keskeny, hosszúkás fejeknek kisebb a helyigénye is.
Előzmény: il1321 (13254)
il1321 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13254
Én is ma este szedtem le az első Bernadett uborkákat. Szépek. Gyönyörűek azok a vörös saláták. Mi afajta neve?
Előzmény: CBNora (13253)
CBNora Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13253
Nemsokára megesszük az első kígyóuborkát. Ahhoz képest, milyen ványadt palánták voltak, egész szépek lettek a padlizsánok. Az üvegház mögötti salátából is lehet hamarosan szedni.



Törölt nick Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13252
Az étolaj nem keveredik a vízzel... o.O
Előzmény: peti444 (13246)
auretiel Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13251
Nem értem, ha lesózod miért kell lefagyasztani? Ha befőttes üvegbe rétegesen lerakod sóval a só tartósítja és friss zöld marad. A sót meg felhasználhatod annak az ételnek a főzéséhez amihez a kaprot.
Előzmény: skolikagi (13248)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13250
Ma megöntöztek.
Akkora felhőszakadás volt, hogy netovább:-)....de remélem kár nem lett azért.
Majd megebédelünk ( sóskamártást) aztán kimegyek terepszemlére.
Tegnap beáztattam a tökmagot, hogy könnyebben kikeljen a szárazságban.
Hát...szárazság az már nincs, a tökmag meg ázik:-)))
CBNora Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13249
Van jól záródó műanyag dobozunk, abban nem szagosította be a fagyasztót. De egy kolléganőm is panaszkodott, hogy még a málnájuk is kaporszagú lett a hűtőben.
Amit tegnapelőtt kiszedtem, lefagyasztottam, ami mára maradt, megszárítom. Annyi van, hogy valószínűleg úgysem fog mind elfogyni. Tegnap vetettem egy keveset az üvegházba a padlizsánok közé, jövő héten megint egy kicsit, így talán mindig lesz friss, mire sok uborka lesz. Az első kígyókból még úgyse saláta szokott készülni, megesszük harapva.
Előzmény: tooommm0013 (13247)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13248
Még mindig kapor:
Én megmosom, megszárítom és turmixgépben darálom le, sóval együtt és így teszem jól záródó dobozba.
Így nem fagy annyira össze, könnyebben lehet tenni belőle a tökfőzelékbe.
A petrezselyemzöldjét ugyanígy teszem el.
Előzmény: tooommm0013 (13247)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13247

Én most a folpackbacsavarás és befőttes üvegbe zárást próbálgatom, eredmény pár hónap múlva várható.

A petrezselyemmel soha nem volt gondom. Biztos az alföldi száraz szikes földben lassan és szenvedve nőtt kapor extra aromája a bűnös!

:)

Vagy sz@r minőségű zacsit vettem.

Előzmény: krnemarika (13245)
peti444 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 13246
nagyapám növénytermesztéssel foglalkozik (elég komoly területen), ő a tapadásfokozók közül az étolajra esküszik
ezt valaki próbálta már?
krnemarika Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13245

A kaprot és a petr.zöld egy részét is felaprítva, adagonként folpackba csomagolom, majd zacskóba teszem. Egyáltalán nem érezni az illatát.
Előzmény: tooommm0013 (13237)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13244
Mi nem szirupozunk. Megy a lébe kanállal.
Előzmény: ptibike (13235)
Deryan Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13243
Nekem sohasem volt gondom a kapor mélyhűtőben tárolásával, de nem is vagdaltam fel. Zacskóra való kötegekben szoktam eltenni, amikből fagyosan egy darabkát vágok le.
Előzmény: skolikagi (13241)
il1321 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13242
Néhány hete írtam itt, erről.
Előzmény: ptibike (13235)
skolikagi Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13241
Én vajas -pontosabban margarinos- dobozba szoktam tenni a kaprot és onnan nem talál ki a szaga:-)
Előzmény: tooommm0013 (13237)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13240

Akkor egyre gondoltunk!

;)

A cukor előnye, hogy nem káros az egészségre (nonit-ról nem tudom miből van).

Viszont akár táplálék is lehet a növények levelén gombáknak vagy bárminek. De ezt csak én gondolom. Ráaásul kimegy az ember permetezni a kertbe bekeveri a szert és a homlokára csap: b***a meg! Nem főztem szirupot. Irány haza!

:)

Viszont ha vasárnap du kell valami és nincs nonit! Akkor jó tudni, hogy cukorsziruppal is megy a dolog.

Előzmény: alfi13 (13239)
alfi13 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13239
A Nonit az olcsóbb és a jobb. A cukorból kell 10l hez 10 dkg cukor ez kb 20 Ft
Nonit 0.15l es 666Ft ebböl 10l vízhez kell 3ml az 13Ft de ha veszel egy 0.5 l-es Nonotot 1371Ft-ért akkor csak 8Ft-ba kerül 10l vízhez.
Az alap helyzetet nem értem szinte minden fórúmban föltették a Nonit helyetesítési problémát. De a permetezőszerkből 10l elkészítéséhez minimum 100 Ft vegyszer kell de akár 500-600 Ft is lehet.
Előzmény: tooommm0013 (13238)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13238

Meg az elkészítési időben. És árban melyik a jobb?

:)

 

Előzmény: Hesperos (13233)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13237

Nagyon bele tud rondítani a mélyhűtőbe a kapor. Ha 5 zacskóba rakod még akkor is megfesti a dolgok szagát.

Előzmény: CBNora (13229)
Hesperos Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13236
10 liter vízhez kell 1-1,5 dl cukorszirup. Én olyan sűrűt szoktam hogy még folyik, de már nem nagyon.
Előzmény: ptibike (13235)
ptibike Creative Commons License 2010.06.15 0 0 13235
Kerestem, de nem találtam erről a cukros dologról írást. Gondolom szirupot kell csinálni. Milyen sűrűt csináljak?
Előzmény: Hesperos (13233)
Deryan Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13234
Ha nincs friss kaprunk, akkor mi mindenhez mélyhűtöttet használunk, úgy mintha friss volna.
Előzmény: CBNora (13229)
Hesperos Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13233
Nálam is tökéletesen beválik a cukor, nem sok különbséget látok a nonit hatása és a cukor hatása között, csak az árukban térnek el.
Előzmény: atandi (13228)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.14 0 0 13232
de, elég.
Előzmény: atandi (13228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!