Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.19 0 0 13867

madarakat ultet, tragyaval a feszekbe

mindegy hova irja, viccosztaly

Előzmény: madpapa2 (13866)
madpapa2 Creative Commons License 2019.12.19 0 0 13866

Az hogy az a kis kajszi miért fejlődött olyan lassan és rosszul, sok tényező függvénye, amiből csak egy az ültetés körülménye. Tudnék olyan példát hozni kajszira, hogy kicsit túlzóan, a földre dobva az oltványt, megeredt :-)

Volt egy kis Tsunami oltványom, amit amikor megvettem kis satnyaság volt. Már a szállítás során eltört az oltás felett kb 20cm-rel. Levágtam a törés alatt és elültettem. Gyönyörűen megindult. Aztán leperzseltem a leveleit kétszer hogy majd kipusztult, majd később meggyomirtóztam. :-) Szegénykém kis satnya maradt. Aztán ki is dobtam tavasszal és ültettem a helyére másikat. 1 hét múlva megsajnáltam és elkapartam, adva egy új esélyt neki. Ez tavaly tavasszal volt. Most kb. 3 méteres a fa. Nem látom a nagy különbséget a többihez képest. Jó, permetezve, műtrágyázva, öntözve volt rendszeresen.

Amúgy az ültetésről egy cikk.

Aztán másik példa, hogy a helyi faiskolástól kapott fát szépen elültetve, alig növekedett 1 év alatt valamit, pedig gondozva volt.

Előzmény: Didergő Király (13859)
madpapa2 Creative Commons License 2019.12.18 0 1 13865
Új nyavaja: https://agroforum.hu/szakcikkek/gyumolcs/bakteriumos-betegsegek-elleni-vedelem-ujabb-kihivasa-csonthejasokban/
paragramma Creative Commons License 2019.12.17 0 0 13864

Bela kajszija, szerb nemesítésű fehér színű kajszi. ismeri valaki?

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.16 0 0 13863

Nem.

Előzmény: paragramma (13862)
paragramma Creative Commons License 2019.12.16 0 0 13862

Utána a faiskolai már nem is akar függőlegesen lefelé gyökeret növeszteni?

Előzmény: öreg_néne_b (13861)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.16 0 0 13861

A helyben keltnek van mélyre nyúló gyökere, a csíranövény első gyökere függőlegesen lefelé nő. A faiskolában ezt elvágják, ezért a csemetének nincs ilyenje.

Előzmény: Amita13 (13860)
Amita13 Creative Commons License 2019.12.16 0 0 13860

Azért azt ne felejtsük el, sokat számít milyen alanyon van a fa! Egy törpe vagy féltörpe alany gyökérzete persze, hogy nem megy mélyre, nem véletlenül szokták ajánlani a karózást melléjük. De egy hagyományos vadalany azért lefelé is terjeszkedik - ha tud. De mivel a gyökér sem "hülye" mindig a kisebb ellenállás felé megy. Így ha meg van lazítva a talaj, akkor lefelé is megy, ha meg arra kőkemény, próbálkozik oldalra. 

Nálunk magról nőtt öreg fa pusztult ki nemrég. Bizony, lefelé tartott a karógyökere, ott is hagytuk, ahol már nem zavart, kiszedni max. traktorral lehetett volna. 

Előzmény: paragramma (13857)
Didergő Király Creative Commons License 2019.12.15 0 1 13859

hát a sportértékét megéreztem a derekamban a három fa után, az biztos. :)) úgy voltam vele, hogy lehet, hogy ez túlzás, de ha számít, és akár évekre meghatározza a fa fejlődését, akkor nekem megéri. 2013-ban ültettem egy kajszit, amit negyed óra alatt elföldeltem. borzasztó lassan fejlődött, csak az elmúlt két évben indult meg, pedig annak a helyén még a talaj is jobb.

Előzmény: madpapa2 (13855)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13858

40-50 cm elegendo, a gyumolcsfak gyokerzonaja 20-60 cm, talajtol is fugg

a kiasott fa taplalo gyokerevel nem talalkoztal, azok mar 2-3 meterre jarnak

ulteteskor a gyokeret es a koronat vissza kell vagni, 

mire atulteted, a korona nem lehet sokkal nagyobb a gyokernel, lenyeges, hogy legyen rajta szem, sok

bmely talajban jol indul egy fa, egy marek NPK eleg, onnan kezve a talaj csak ad vmit

kell viz is hozza, nem szabad, hogy nagyon meszes legyen

nem jo, ha laza, levegos

Előzmény: paragramma (13857)
paragramma Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13857

Most ősszel egy 4 éves szilvafát ástam ki a helyéről. Mikor ültettem, akkora gödröt ástam, amekkora a gyökere volt. Max 50 cm átmérőjű kört ástam, olyan 40cm mélységig. Most kiásáskor a gyökerek lefelé szinte nem is mentek, csak vastagodtak. Oldalirányba mentek el csak a gyökerek. A szilva több mint 3 méteres koronával rendelkezett már, de a gyökere nem volt 40 centinél lejjebb, s max 3 ásónyomnira már kisujj vastagságú volt, ott el is vágtam. Gyökérzete nem volt nagyobb egy régi fehér zománcos lavórnál. Odaadtam másnak a fát, ő elültette. Valóban felesleges lett volna 1 méternyire leásnom ültetéskor. 50-60cm valóban elegendő.

Előzmény: Törölt nick (13854)
firpoliono2 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13856

Szerintem jól tetted, hogy 1 méter X 1 méter alapterületű gödröt ástál ki. Az 1 méter mélységet viszont feleslegesen soknak tartom. Elég lett volna 60-65 cm mélység.

Nem értek egyet azzal, hogy csak testmozgásra jó a nagy gödör, mert ahol rossz a talaj, ott szükség van arra, hogy jó legyen a fa megindítása ültetéskor.

Próbáltam többféle ültetést, és a kis gödrös ültetés nekem nem vált be gyenge minőségű talajon.

Előzmény: Didergő Király (13850)
madpapa2 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13855

Valóban komoly sportértéke van. Aki ezt kézzel megcsinálja, azelőtt fejet hajtok. Én is azt gondolom, hogy az 1 méteres mélység teljesen felesleges. Ha annyira jót akarok a fának, akkor inkább egy 2x2 m területet dolgozzak be jól tápanyagokkal 20cm mélyen azt viszont látásra. Nagyon rossz minőségű talajon már azt mondom legyen 50-60cm, de az 1 méter ott sem szükséges. Szerintem.

Előzmény: Törölt nick (13854)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.15 0 1 13854

csak sporterteke van, de az komoly

akik ezt a foldcseres tragyazos ultetest feltalaltak, azok unatkoztak mind

a fanak nincs is szuksege arra a humuszos talajra, amit konyhakerti vagy egyeb  haszonmuvelesben kepzelnek

az egymeteres godorbol a fa gyokere elso evben kifut, az istallotragya nem hat ra

Előzmény: Didergő Király (13853)
Didergő Király Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13853

persze, ásó, csákány, lapát. elég sokat utánaolvastam, néztem videókat, a legtöbb helyen ez a méret van megadva. annyit csaltam, hogy az utolsó 20 centit már csak fellazítottam csákánnyal, meg kiszedtem a köveket, mert nem volt annyi érett marhatrágyám és komposztom, hogy minden földet fel tudjak javítani. a kiszedett földet fordított sorrendben tettem vissza. a végén a felszínt is megszórtam egy kis komposzttal. egyik nap ástam, másik nap ültettem, mert egyben ráment volna egy fél nap (egyedül csináltam, úgyhogy a szintezés sem volt egyszerű, szintezőkarót vertem le, amihez hozzákötöztem a csemetét. amikor már biztosan tartotta a föld, akkor kihúztam a karót.) persze ennek így akkor van csak értelme, ha tényleg feljavítod a teljes gödör földjét. az viszont nagyon sokat számít szerintem, pláne nálam, ahol mondom, 30 centi után ilyen vörös, sóderes szar van, plusz lejjebb voltak malter meg murvarétegek. amikor építették a házat, akkor szerintem itt le lett gyalulva minden, és arra ráterítettek egy 20 centis termőföld réteget.

Előzmény: Panzermeyer (13852)
Panzermeyer Creative Commons License 2019.12.15 0 1 13852

1x1x1 méter? Ezt ásóval ástad ki? Baromi mélynek tartom, nekem a csemetéim alig voltak másfél méteresek.

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.15 0 2 13851

legfontosabb, hogy oromod legyen benne

Didergő Király Creative Commons License 2019.12.15 0 0 13850

én most ősszel elültettem eddig 3 csemetét (egy alma, egy szilva és egy meggy, még egy meggy hátravan), mindegyiknek kiástam a tankönyvi 1x1x1 méteres gödröt, a talaj legfelső, legértékesebb, kb. 30 centis rétegét a gödör aljára tettem (30 centinél mélyebben nálam már nagyon rossz a talaj, ha még egyáltalán talajnak lehet nevezni), a többi földet feljavítottam egy 45 literes zsák érett marhatrágya és egy fél talicska komposzt keverékével. úgy éreztem, hogy jó munkát végeztem, bizakodva várom a tavaszt. vélemény?

Előzmény: Törölt nick (13849)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.14 0 1 13849

igazad van

en egy kiskerti, egyedi ulteteshez szoltam hozza

az istallotragyat illetoen a leghatekonyabb a faulteteshez, ha 1-2 meteres korben beasod a talajba

telepiteshez az uzemi talajelokeszites egy masfajta munka

Előzmény: tányérvirág (13847)
tányérvirág Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13848

Akkor Kend szerint mennyi az annyi, mert akkor a video készítője se jól teszi?

Előzmény: Törölt nick (13846)
tányérvirág Creative Commons License 2019.12.14 0 1 13847

A videóban azért a terület telepítés előtti teendőiről is jól lenne tudni valamit.

Az előtte való logisztika, több mint fél évet szokott felemészteni.

Az a video csak egy mozaik az összképből.

Előzmény: Törölt nick (13843)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13846

az indulo gyokernovekedes foszfort kivan

nem mennyiseget, valszeg meg annyit sem, amit a marek NPK hoz

Előzmény: tányérvirág (13845)
tányérvirág Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13845

Foszfor indifferens a kajszinak, nekem többféle talajon van(29-44 Arany-féle kötöttségig), itt egyik helyen sem javasoltak a szakvéleményben plusz foszfort kirakni 60-80ppm bőven elég. Csak a mikroelemfelvételt borítja fel, másrészt a talajéletet is bántja.

Előzmény: Törölt nick (13844)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13844

oreg nene jol mondja

a kezdeti napokban a foszfor a leghatekonyabb

a videon latod, az ultetes kap egy kis NPK-t

Előzmény: Törölt nick (13843)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13843

szubjektiv

a kertedben a faddal azt csinalsz, amit szeretsz

ebben ez a nagyszeru

nem beszel vissza, nem szur jobban, ha tovises

az istallotragya a lebontasban jatszott szerepevel hat, direkt tragyazo erteke alig van ulteteskor

a legzarvanyokkal viszont hozzajarulhat a peneszesedeshez

az eredmenytelen ultetesnek leggyakrabban oka

ha tobb eves fat kivettel, akkor nem talalkozhattal annak nyomaval, hogy a fa halas volt ulteteskor

-ha konnyen talalt volna tapanyagot, akkor gyorsabban elno, elfut az adott helyrol, de kevesebbet agazik

-a tapanyagot csak a feher szinu, azevi hajtas veszi fel, a tobbi vagy gyujto lett es megvastagszik, vagy elhal

azok a hajszalgyokerek, amiket te kibontva latsz, azok halottak, nincs szerepuk

a novenyek igy oldjak meg a helyvaltoztatast, adott helyen a tapanyagot elvitte, a gyoker szuksegtelen 

a hatalmas godor teged szorakoztat, idot toltesz vele, sport gyanant kituno otlet

a gyokernek nincs szuksege porhanyos talajra, fut elore konnyeden, azert vekony

maga elott is bontja amit tud, a gyokercsucs bontja a talajt

Előzmény: tányérvirág (13842)
tányérvirág Creative Commons License 2019.12.14 0 0 13842

Te, de csak kellene valami, ha nem lett merevén megtrágyázva-megfordítva a terület-nemde?

Én, ha pótolok: 1X1X1m-es gödröt ások, abba 1 taliga érett marhaganajt+1 marék Cropcare 11-11-21 complex műtrágyát szoktam volt tenni.

Mélység nyilván attól függ, milyen vastag a termőréteg a területen.Nálunk 1m-t meghaladó.

Számos régi fát szedtem ki már életem során, ebbe a trágyás részben sokkal dúsabban voltak a fa gyökerei.

Nyilván van más alternatíva is, nekem ez vált be.

Előzmény: Törölt nick (13841)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.13 0 2 13841

teljesen ertelmetlen elkepzeles

ugy akarod ultetni a fat, mint a kotlost

a godorbe tragyat tenni ertelmetlen dolog

a fa gyokere tavasszal fut a szelrozsa minden iranyaba, tapanyagot a talajbol keres

a lotragya nem valo oda

https://www.youtube.com/watch?v=ezD562EFS7E&t=54s

itt egy video arrol, hogyan kell ultetni

a tragyat asd el a kert foldjebe 0-30 cm melysegbe

Előzmény: funnyfighters (13839)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.13 0 0 13840

Foszfort tehetsz bele, mert azt később nehezebb pótolni.

Előzmény: funnyfighters (13839)
funnyfighters Creative Commons License 2019.12.13 0 0 13839

Üdv Mindenkinek!

kb 60x 60 as gödröt csinálok a kisfáknak, érett ló trágyát sikerült vennem  a gödröt tömény érett trágyával tölteném meg majd a végén a tetejére föld és úgy ültetem a kis fát  a trágyát keverjem földel? vagy fölösleges? A másik kérdésem hogy tegyek valami műtrágyát ilyen mélységbe amit később majd tud hasznosítani a kis fa vagy teljesen fölösleges. 

Köszi a válaszokat.

madpapa2 Creative Commons License 2019.12.07 0 0 13838
Nagyon jól leírtad azt, amit közelítőleg én is gondolok erről. A talaj életet ez az esővízzel bemosódó réz nagymértékben pusztítja. A rossz gyakorlatot nem feltétlenül kell átvenni. Egy jó lemosó permetezés a véleményem szerint a leghatásosabb a rügypattanás megindulása után van, mikor már a rügy pikkelyei megnyílnak.
Előzmény: arpad-lajos (13836)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!