A borsót és a zöldbab egy részét leszüreteltük. A 30 Ft-os salátamagok meglepően jó arányban keltek ki. Vetem a 2. sorozatot. A paradicsom, káposzta, karalábé, patiszon, görögdinnye szépen fejlődik. A paprika lassabban.
Jaj de marha vagyok, bocs. Igen szalicilt akartam mondani. :D :D A google-nél felajánlottakat pedig végignéztem mind. Az lesz a recept, amibe nem kell torma. A tartósítás eszembe jutott végre: Emlékszem mindig Szilas-féle savanyúságtartósítót tettek bele (narancssárgás papír dobozban van).
néhány paradicsomomon megjelent az alternária, de érdekes módon nálam csak a tövén látszik, feketés besüppedő foltok, amúgy szép zöldek a növények nem látszik rajtuk, hogy betegek lennének szerintetek ennek lesz valami következménye? már permeteztem 1-2 hete ridomil gold-al az jó erre is, lehetséges hogy megfogtam a betegséget és nem terjed tovább a növényen?
A szalakáli az nem tartósítószer te...!:-)) Azt mézes krémes tésztájába szokták tenni:-) Szalicilra gondoltál? Passz, nem tudom hogyan készül az a fini gyöngyhagymás cucc, amit a boltban is lehet kapni...
Nekem is most van először. Eddig csak nagyszülők csinálták 4 évvel ezelőttig. Nekem kilátszik a tetejük a földből. Nagyon finom, kellemesen lágy hagymaíz. Ne várj olyan sokáig! Ha nagy és öreg a hagyma nem annyira jó ízű és fás. Olyan közepes dió nagyság a maximum. Holnap lefotózom mekkorák az enyémek. Ecetesen eltéve valami hihetetlen finom. Mivel kell tartósítani? Szalakáli jó ehhez vajon? :)
Hűha én még sosem vetettem gyöngyhagymát, csak ebben az évben...Ezt a fajtát mikor kell felszedni, akkor amikor elszárad a zöldje, vagy előbb? Az enyém még teljesen zöld, de hogy mekkora hagymák vannak a föld alatt azt nem tudom...
A napokban szedem fel a gyöngyhagymákat. Nagyon guszták már. Ecetes gyöngyhagymát szeretnék csinálni belőle, eltenni későbbre is akár. Nem találom az ősök receptjét. Neten csak tormásat találtam. Mivel érdemes tartósítani? Tudna ajánlani egy tuti receptet? Köszi
Az az érdekes, hogy kapott palántáknál nekem is előfordult ez a foltosodás, és egyik neten található képpel összevetve sem tudtam egyértelműen azonosítani. Érdekes, hogy a száradó foltoknak nincs pereme. Abból kiindulva, hogy a közepén sincs pont, valószínűleg baktériumos lehet.
Én rézzel és régi maradék Kasuminnal is lenyomtam ezeket, a beteg leveleket aztán leszedtem, és úgy tűnik, hatott. Ma már nem lehet Kasumint kapni, csak engedéllyel, így a baktériumok ellen nincs újonnan kapható felszívódó szerünk.
Ha eltávolítom a fertőzött leveleket/ágakat, és Champion WP50-el (ez van a szomszédnak, nekem meg nagyon kevés kell csak...) megpermetezem, azzal javítok a helyzeten? Kicsit összevissza most a kiskertünk, mert a hagyma még nem jött ki, viszont a palántákat ki kellett tegyük, így most paprika-hagyma-paradicsom egyben van, a többinek sem árt ez ugye? A hagyma meg gondolom pár napig felejtős lesz?
Először is köszönöm szépen, itt tényleg alapos leírás van. Viszont itt a baktériumok okozta betegségeknél nincsenek fotók, így nem igazán tudom biztosra beazonosítani, hogy az enyémnek mi a baja? Ezt megtudnátok mondani?
Hogy el mégsem fogy, azt jelentheti, hogy olyan nagy mennyiség nem is oldódik a növénybe. :D Amúgy a réz is korrodálódik igen lassan, szóval valószínűleg az elszíneződött rétegek oldódnak bele - már ha oldódnak. :)
Ha hatásos volna, engem nem érdekelne, hogy bió, nem bió, de ezt pl. állandó szakadó esőben is el lehet végezni. A paradicsom jobban tűri a sebzéseket, mint egy fa. :D Szóval ha a termésben nem marad veszélyesen magas mennyiségű réz (ami, mit alább írtam, úgysem volna túl veszélyes, mert meghánytatna), akkor elvileg akár használható módszer is. De legalábbis az érés kezdetéig ha kiválthatná a védekezést, már megérné. És mivel réz, elvileg még a baktériumos betegségek ellen is hatásos lehet.
Megkérdeztem két agrár szakértői oldalon is, hátha ott tudnak ez ügyben nyilatkozni.
Otthon még volt egy fickó akinek mondták, hogy vashiányos a fája. Látszott levelén. Tanácsolták neki, hogy verjen szeget a fába... 120-as szegeket vert bele, a fa meg elpusztult.
Nagyapám kérdezte az embertől, hogy annak aki ezt mondta volt a fájában szeg? -Hát nem
:D
Az általad beidézett cikkből a kedvenc kommentem: "Örömmel olvastam, hogy a paradicsomvészre a rézdrótos beszurás a jó védelem. Teljesen elpusztult az idén a paradicsomultetvényem, csak a tetején van élet, ilyenkor használ-e a rézdrót, vagy mikor kell a beszurást elvégezni? Várom a szives választ. "
A kedves kérdezőnek nem a drótra kellene várnia, hanem időben elkezdeni védekezni. De aki bió az bió. Nincs mit tenni. Marad a drót :D :D
Nem tűnik elképzelhetetlennek. Ha igaz, akkor felvagdosok izibe egy réztekercset. :) Kérdés, mekkora a paradicsom termés réztartalma egy ilyen eljárás után. ha elég kicsi, akkor nyugodtan fogyasztható, hiszen kis mennyiségű rézre az emberi szervezetnek is szüksége van, a rézből pedig 12 gramm csak a halálos adag, a túl magas adag pedig eleve hánytat, ezért nehéz káros adagot bevinni.
A paradicsomon a képeken látható alábbi tünetek vannak (foltosan száradnak el a levelek). Mi ez és mit lehet tenni ellene? Permetezés, beteg levelek eltávolítása? Ha permetezés milyen szerrel és milyen dózisban?
Ha ma már nem fog több esni, akkor ma este, de legkésőbb holnap délelőtt lehet kapálni. Nem úgy mint a falu lentebb fekvő kertjeiben, ahol már a múlt héten pénteken állt a víz a kukoricaföldön, azóta meg esett még egy jó adag. A baj az hogy ott is lenne restanciám, kb. 4 órás kapálás, de szerintem arra nem lesz alkalom ezen a héten. Viszont mi még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint azok akiket elvert a jég...:-((
Na, ezt én is elmondhatom, hogy a kerti környezetünk a város mellett egy nagy fertőzéses gócban van. Két oldalt mi kaszálunk. Előttünk van egy nagy füves domb, amit az utóbbi 2 évben kaszálnak. A többi mindenfelé olyan amilyen. Most biztosan hemzseg a tetvektől. Az egyik szomszéd bio növényvédelme abból áll, hogy fehér kesztyűben levagdossa a meggygarád fiatal hajtásait, ami úgy néz ki mint a mákostészta. Én a másik oldalon hülyére permetezhetem a termetes, örökölt fákat.
Jaj de hülye vagyok, tényleg én is szoktam szappannal lemosni...:-( Nem csoda, ha tiszta zizi a fejem...el kell végeznem a kapálással, hogy vasárnap tudjak utazni...sajnos mind a kapálásra mind az utazásra egyre csökken az esélyem ahogy jönnek a felhők....:-((
Próbáld meg könnyű szappanos oldattal sprézni, lemosni a leveleket. Ha kenőszappanod van az még jobb. Azzal az ágakat még mártogatással is lehet kezelni.
Itt az éjjel hatalmas zápor volt. A kertre egyébként már napok óta megint nem tudunk rámenni. A jövő héten mindenn nap lesz több kevesebb eső :(