Ezennel meghirdetésre kerül a "Boros Farsang" nevű rendezvény(ami alatt talán a töltötkáposztapusztítás is levezényelhető), időpont lehetőségek a budhista helyre: február 8. és 22.,
"a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik"
ertheto...de en egy kicsit mindig szkeptikus vagyk mikor Magyarorszagon valami kulfoldon mar nevet szerzett, sizgoru ellenorzesu akarmit egyszeruen csak elkezdenek hasznalni :) tudod az "olaszos jellegu tesztafelesegek"-tol a "finn szaunan" keresztul az "orosz vodkan"-g :) es valhogy ritkansikerul a kulhoni standardot ugy istenigazabol ertelmezni :)
Amugy a germanok szerinted nem fognak nyafogni, hogy a magyarok cxsak ugy hasnzlajak az o besorolasukat? Amit bar en kimondottan nem szeretek de teny, hogy jobb mint a nem letezo magyar...
Burkhalterék édesborait leginkább nagyon kevesen ismerik Mo-n, pedig van néhány figyelemreméltó közöttük. a készítésük a svájci édesbor tradícióból ered, nem a haszonkeresésből.
a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik Tokajon kívűl Mo-n.
csak lusta voltam utánanézni:
A must édességét mustmérővel mérik. A nálunk is használt klosterneuburgi mustmérőt Babo a Balling-féle szaccharométer módosításával készítette. Ugyanis számítás szerint a 20 Bg.-os mustban 3% az oldott nem-cukor és 17% a cukor, tehát ilyen arány szerint dolgozta át a mérő skáláját. A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oeo =1,067 fajsúly.
A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortérfogatszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. A must fokolását még nem erjedő, tiszta, szűrt musttal, 15 Co-on kell végezni.
DE hallottam vmi francia mértékegységről ami kevesebb a mi mértékegységünknél, mert megrökönyödéssel vették a mi 20 körüli eredményeinket. Náluk 12-15 az átlag. Tom, nézz körül bordóban mit mennyit mérnek!
Na ez tényleg érdekelne!
ja... az auslese a jolyjoker :) de mivel anemeteknel valoban ez az Oe a nyero, igy azert nincsen ilyen nagy atfedes.. es persze regionkent mas lehet a fajtanknet meghatarozott limit. Szoval azert nem olyanegyszeru a dolog :)
ez az Oe fok engem is erdekel. En csak annyit tudok rola, hogy egyfajta indirekt cukorfok mertek.
Analitikában jártasok: az Oeschle (Oe) fok hogy viszonyul a magyar mustfokhoz (MM) mert az öregbaglas honlapján is remekül keverik a kettőt, és az átlagember nem nagyon fogja fel a 135 Oe jelentését...
Tehat egy 20 fokon szuretelt kereklevelul siman lehet ugye hivni auslesenek :( de valszinuleg a nemet torveny alkalmazasanak jellegebol ered az, hogy ok annak hivnak e egy bort vagy sem...
Az 1971-tol hatalyos nemet bortorveny a kulonleges minosegi borok kategorijaban (Qualitätswein mit Prädikat) ami a az asztali bor (deutscher tafelwein) es a minsoegi bor(qualitätswein bestimmter anbaugebiet) alsobb osztalyozasok felett foglalkozik a borok minosegi szabalyozasaval.
A korlatozas legalapvetott elvei, hogy a bor nem tartalmazhat hozzaadott cukrot, valamint a szolonek bizonyos teruletekrol kell hogy szarmazzon valamint meghatarozott helyen kell hogy palackozva legyen.
nembeszleve arrol, hogy ez a QmP kategorianak le kell fednia a DTW es a QbA megkoteseit is.
A QmP-n belul van a tovabbi hat kategoria (kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, eiswein, trockenbeerenauslese) amiket a cukortartalom alapjan hataroztak meg.
Termeszetsen nagyobb cukortartalom erettebb gyumolcsbol szarmazhat ami kesebbi szuretet is jelenthet.. viszont trivialis,hogy ez csak egy teruleten igaz. Hiszen, hlehet, hogy X cukortartalomeleresehez november vegeig kell varni, mashol viszont olyan idojaras van, hogy ezt a szintet mar oktober elejen hozza a szolo.
Szoval a cukor a kulcs, de a besorolas egyben utal a bor jellegere is, hiszen nagy vonalakban valoban a szuret eltolodasat is jelenti a kategoraia.
Ezert erezem egy kicsit becsaposnak a balatonkornyeki borokra a nemet kategorizalast hasznalni, ugyanis mast jelent a cukortartalom a balatoni regioban mint a Rajna folyo partjan es korantsem vagyok meggyozodve, hogy a magyarorszagontermelt bor megfelel a nemet minosegbiztosito torvenyeknek... vagy legalabbis nem feltetlenul.
E zkabe olyan mintha ausztraliaban piacra hoznanak cukor fok alapjan "3, 5 vagy 6 puttonyos" edesborokat :)
Chateau Segue Longue, Bordeaux, Medoc es ott is a Cru Bourgeois besorolas ala esik ami az osztalyozasba meg nem kerult satuk kategoriaja, illetve az osztalyozasbol kimarad satuk javanak a gyujtoje, de ezen beul is van osztalyozas :) csakhogy egyszerubb legyen az elet.
Ja aztan rajotem, hogy az lehet amsik kulcs... na mindegy en akkor sem orulok neki, hogy a nemet rendszert tamogatjak paran...mart azert sem, mert a klimatikus viszonyok miatt sem hiszem, hogy hasonlo szintu es klaiberu gyumolcs erik nalunk mint a a Rajna partjan... de meg a sogorek hovos lejtoi sem azt a korulmenyt biztositjak...Inkabb valami helyi viszonyokhoz igazodo de nemzetkozi szintenis jelntessel biro besorolast kellene hasznalni
hmmm :) egyre erdekesebb...
szoval engem az erdekelne, hogy az Auslese mit jelent Oregbaglaseknal? A Sogoreknal es Nemeteknel ez valogatott szolobol keszult mondhatni garantalt minosegu bort jelent amit a QmP besorolasnak koszonhet a fogyaszto. Ezt a kifejezest szerintem csak ugy nem szabadna hasznalni... az ausbruch az nem igazan jelent szabvanyos besorolast, az "csak" arra utal, hogy botrityses nemesrothadas aldozata lett a szolo, nomeg a cukorszinnek valahol a beerenauslesea trockenbeerenauslese kozott kell lennie.
Akarhogy is van, nagyon erdekes, hogy miert az amugy szerintem nem tul szerencses nemet minosegi besoroashoz simul a ceg. Feltehetoleg a vevokor vagy a celkozonseg nacioja a kulcs :)
kicsit számoltam, végülis lehet, 1,5 t hektáronként; nem tudom hogy nézhet ki egy Ausbruch fürt, valószínű lé nélküli mazsola. Csak elképzeltem, hogy 10 dekás (telt, normális) fürtökből méterenként egy fityeg; de itt más a helyzet.
Szóval mea culpa!
Salánkiék, bár próbálkoznak; de inkább állnak a Vargaborékhoz közelebb; mint a Szeremley, Jásdi vonalhoz. Erősen ráállva az igénytelen német turizmusra - hatalmas táblával Tihanynál édes vörösbort is kínálva.
Az Opperheim, akitől a párlat volt ők azok?: http://www.opperheim.hu egyszer megnézhetnénk őket!
más, ittam a 7végén: Montevino Cuvée 01, (Chard. Olasz) ez a vylyan kisgyemeke, a fiatal, nem igazán borfogyasztó réteg megnyerésre; a bor végtelen könnyű, (11.5 alc) illatos inkább hasonlít irsaira mint Ch./olaszra. Jól iható, de szerintem vétek ezeket a fajtákat ilyenre pazarolni.
Bakondi 99es Egri Cuvée, most nem volt olyan szép mint kb 2 hónapja, illat zárkózott, picit savanykás, de még mindíg nagyon megéri a metros 1200~ árat.
Vill. Borászat:
"V" sor. 2000es vörös kuvé? Zweigelt és Rubintos! (ilyen is van nekik?:)) szőlőkből, az évjárat kicsit vastagította az amúgy gyengécske bort;
Chat. Teleki 98as Alex cuvée (P.n.- Merlot) gyengébb évjárat szerencsétlen párosítása; ez a bor vmiféle kakukktojás a Teleki sorozatban sokkal szebb a többi tétel (bár a 98as C.s. sem kiemelkedő)
Egyébként egy exkluzív építészeti magazinban ("Oktogon" ismeritek?) mindenféle épületet, irodaházat, üzemi létesítményt -így a Vill. borászat új "satoját"- mutattak be; hát meg kell állapítani pazar lett, nem sajnálták a pénzt. Eddig csak kívülről láttam, úgy is eléggé impresszív volt; de az enteriőr, és a vendégszobák, kóstolóhelységek berendezése, kialakítása is meglehetősen tetszetős lett. Kérdés ki veszi majd igénybe ezt, de most már a borokra és a marketingre is rá kéne gyúriuk.
Molnár L. 99es lédig Cs.vel ért véget a hét, az egy hónapos állás nem tett jót neki; de azért még így is nagyon klassz volt.
Borleírás: Halvány borostyánsárga színű. Telt bukéval rendelkezik, mely méz és sárgabarack illatát eleveníti fel. Ehhez épül hozzá még egy finom kenyérhéj és pörkölt fa aroma, az új barrique hordó által. Koncentrált, jól egybeépült, az édesség nem túlzó. Néhány éves palackban való érlelést meghálál ez a nedű. Ideális hozzávaló, sült libamájhoz.
Saját vélemény: leginkább egy tokaji fordításra/máslásra emlékeztetett, harmonikus, nagyon jó egyensúlyban lévő bor.
salánkiékat régóta figyelem az elmúlt években szépen fejlődnek (kinőttek Tihanyból), a boraikról viszont sajnos ez kevésbbé mondható el
van egy zseniális kisvendéglő ahova hétvégi ebédre járok kis családommal, egyetlen bűne van csak: kizárólag salánkit tartanak
nivevölgyi juhfarkjuk egyébként az egészen iható kategóriába tartozik: egy próbát megér ha salánkival akarsz ismerkedni
Bejaaa
A Salánki Pincészetnek több sorozata van, a sima címkés kommerszebb, az amire Csite gondolt kicsit cifrább, az a szelekció. Az előbbi 600 Ft, az utóbbi 900 körül. Korrekt borok. Egyébként csütörtökön a "Borturizmus workshop"-on találkoztam Salánki úrral személyesen, negyon szimpatikus volt, különösen azért, mert a jelenlévők közül ő volt az egyetlen, aki kérdezés nélkül ajánlgatta a vele egy borúton lévő pincészeteket is.
Amúgy a workshopon volt vagy 40 pince és néhány borút, valamint rengeteg palack. Nem nagyon lehetett tudományosan kóstolni, amúgy is reggel volt és utána vezettem, de egész jól jött ki: Etyeki Borbála cuvée 2000, Degenfeld Furmint 1999, Jandl (Fertőrákos), Kékfrankos 2000 és Öregbaglas Chardonnay Auslese 1999. A Jandl igazi meglepetés volt!