Keresés

Részletes keresés

landmine Creative Commons License 2006.07.11 0 0 33

Üdv!

Lenne egy kérdésem: még nem húztak ki ezidáig fogamat, így nem tudom, normális-e, ha a tegnapi foghúzást követően, még ma is szivárog egy kis vér...??

A válaszokat előre is köszi!

ubul11 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 32

Szia!

 

Nem volt türelmem végigolvasni a topicot, de annyit kiderítettem, hogy itt valaki válaszolgat hülye emberek hülye kérdéseire. Nos, én is ebbe a csoportba tartozom.

 

Nekem valszeg foginysorvadásom van, mert kihullott az összes fogam (ami még volt, nem sok). Ez eddig rendben is van, nem volt vészes a dolog. De megállítható ez a sorvadás? Van rá gyógyszer, vagy valami kezelés? Mi történik, ha tovább "sorvadok"?

Kérlek, azt ne válaszold, hogy menjek el fogorvoshoz, mert azt nem fogom megtenni, igen egyszerű okból. Arcidegzsábám van, ami két okból lobban be azonnal: ha hideg éri vagy ha nagyra tátom a számat. És a fogorvosok mindíg ez utóbbit kérik. Akkor már inkább legyek fogatlan, de ezt nem teszem meg.

 

Kérlek, ha tudsz a felsorolt infókkal valamit kezdeni, válaszolj nekem! Köszönöm.

 

 

Chess Creative Commons License 2006.07.03 0 0 31
Én a páciens jelöltek közé tartozom. Kb.3,5 éve gyökérkezelték a bal felső 2-es fogam és úgy tűnt minden rendben. Sajnos ezelőtt 2 hónappal bejelzett és begyulladt alaposan. A nyitott gyökércsatornát tisztogatja, öblögeti a doki, de amikor már majdnem jó újra érzékeny lesz. A belső reszelgetés+hyperol úgy tűnik nem elegendő. A neten olvason ilyenkor a csúcson kijuthat némi nem odavaló anyag a gyökércsúcsra ? Kérdésem, hogy esetleg érdemesebb próbálkozni hatékonyabbnak ígért új eljárásokkal. Gondolok itt a lézeres fertőtlenítésre, CaOH-ra, illetve valami rezes belső kezelésre (Depotphorese). Mennyire jók és elterjedtek ezek a módszerek ? - A másik javasolt topikban is megkérdeztem, de talán itt is van valakinek tapasztalata ezekről. Köszönöm az infot, ha van.
hkrisz1 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 30

Köszi :-)

 

 

Holnap megyek is dokihoz.. Kicsit megkínoztatom magam..

szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.03 0 0 29

Szia!

Hát, nem tapasztalatból, de azt tudom mondani neked, hogy vissza kellene menned a dokihoz. A gyökérkezelést valószínű, még egy kicsit folytatni kell. A vérző íny gyulladásra utal, azt is szépen tudja kezelni. Kezdetnek egy kis fogkőleszedés.

Ha gondolod, látogass el ide, ide gyakrabban jár doki, kérdezz tőle is.

Fel a fejjel!

Előzmény: hkrisz1 (28)
hkrisz1 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 28

Üdv!

 

Több problémám is lenne. Kezdem az elején.

 

Hátul van egy fogam ami lyukas volt és a későbbiekben széttört! Erre a fogra későbbiekben egy koronát szeretnék húzatni. Voltam dokinál aki először kifúrta kitisztította majd kiszedte az gyökeret, utána kaptam bele gyógyszert.

Nem is volt vele semmi gond, nem fájt. De utána gyökértömést következett ami nagyon fájdalmas volt. Azóta eltelt pár nap és egyre jobban fáj ez a fogam.

De csak nyomásra, hidegre melegre nem érzékeny! Mi ilyenkor a teendő?? normális dolog ez a  fájdalom??

 

2. probléma.

A fogínyem minden fogmosáskor vérzik!! Kipróbáltam már az összes fogkrémet de egyik sem használt. :(

Erre lehet valami gyógyszert vagy valami ecstelőt kapni?

 

 

Köszönettel

 

Krisz

 

 

szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.06.26 0 0 27
mert a madárnak nincs foga :-)
Előzmény: malia (24)
paramami Creative Commons License 2006.06.22 0 0 26

Szia!


 

egy kis segítséget szeretnék kérni.
hétfőn kihúzták a bal alsó hatosomat.
majd 40 percig küszködött vele a doktornő és volt ott vésés meg emelés meg minden borzalom.
a problémám az, hogy még ma reggel is nagyon fáj.
naponta 3 cataflamot szedek be, mert nem bírom elviselni.
normális dolog ez ?
és még azt is szeretném kérdezni, hogy kisugározhat annyira a fájdalom, hogy már úgy érzem nem is az fáj hanem fölül valamelyik ?
meddig normális, hogy fájjon ?
köszönöm a választ előre is!

Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.06.02 0 0 25
Szia

ugyanazt tudom igy is mondani mint az elobb

1. Nem alkalmas a gyökér arra, hogy új csap készüljön bele, ilenkor tényleg ki kell húzni, mert az állcsonytban árválkodó gyökér tömés nélkül egy góc, amiben rengeteg baktérium szaporodik el, lebontja a környékén a csontot és egyéb szisztémás tüneteket okozhat (gócbetegség).

2. Alkalmas csap készítésére, ilyenkor a lehetőségek:
a, még mindig ki lehet húzni (híd v implantátum)
b, új csap + felépítmény
c, léteznek direkt egy fog hiányára kitalált, un., adhezív hidak, ennél az eljárásnál nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, hanem egy üvegszálas vázra felépítenek a két fog közé egy tagot, ami a szomszédos kettőn rögzül (gyakorlatilag ragasztva van, de ennél azért bonyolultabb), egy magyar cikk szerint igen kedvezőek vele a tapasztalatok, tartós is és olcsóbb is mint egy három tagú híd, persze ebben az esetben is húzni kell

ugye megérted hogy csak a lehetőségeket sorolom fel. látni nem láttam, de ha a fogorvosod úgy ítélte meg hogy ki kell húzni, akkor valószínűleg ki is kell. ettől meg nem kell félni, alapvetően ez is a Te érdekedet szolgálja, egészségügyi, esztétikai, és egyéb problémát nem a fog kihúzása, hanem az okoz, ha nem pótolják
Előzmény: enyike (22)
malia Creative Commons License 2006.05.31 0 0 24

 

úgy látom még a madár sem jár erre...

:(

malia Creative Commons License 2006.05.29 0 0 23

 

Kedves Doktor Úr!

 

A múlt év vége felé (!) készült egy 3 tagból álló híd (két korona, középen pótlás – ha jól írom), amely egyetlen pillanatig sem volt jó. Röviddel az ideiglenes felhelyezést követően a híd bármely tagját érintő terhelés erős fájdalommal járt az egyik fognál, melynek gyökértömés lett a sorsa. A fájdalom továbbra is fennáll, miközben a röntgen alapján a tömés rendben van.

Szinte hetente mentem vissza a fogorvoshoz amiatt, hogy a gyökértömött fog környezete továbbra is fájdalommal jár, valamint igazításra, csiszolásra, mert mellékesen magasak is voltak a fogak. Esetleg van összefüggés?

Mostanra már nem lehetett tovább csiszolni, le kellett szedni és most készül az új híd.

Az a problémám, hogy hiába van az ideiglenes korona, most az élő fognál nyilalló fájdalmat érzek. Eddig legalább ezt nem volt…

Nem tudom mitévő legyek: egyrészt, ez normális és még több, mint 1 hétig ezzel kell élnem, vagy lehet-e ennek egyéb káros következménye a fájdalmon túl?

Nagyon kellemetlen ez az egész, az a baj, hogy ferde szemmel néznek már rám, ráadásul majd minden kezelést követően kaptam valamilyen fertőzést.

Nem mennék feleslegesen…

 

 

Üdvözlettel:

malia

enyike Creative Commons License 2006.05.27 0 0 22

Szia,

 

köszi a választ, és reagálnék is a kérdésedre.

A fogrész a koronával együtt kitört, abba tört bele.

Tehát a fog már nincs meg, csak a gyökere.

És a fogorvos mindenképp húzni akar és hidat építeni.

Vagy szerinted szóba jöhet esetleg az is, amit te javasoltál?

Nézessem meg mással?

KÖszi, Viktória

Előzmény: Pipicz Sándor (19)
Kovács Gabriella Creative Commons License 2006.05.26 0 0 21

Szia,

 

tavaly dec-ben találkoztunk betömted egy fogam - amit előtted 4x tömtek át 1 éven belül - , azóta nincs is vele semmi gond, ezer hála!

A Mikszáth téri rendelőben még megtalálható vagy, van még gyak. órád?

(Bár ha jól emlékszem V. éves vagy, és akkor most diplomázol vmikor.)

Válaszod előre is köszönöm!

 

Kovács Gabi

JCBC Creative Commons License 2006.05.18 0 0 20

Üdv!

 

Köszönöm a részletes választ. Most éppen üres a fogam, írt fel Dalacin nevű gyógyszert a doki, azt be is szedtem, és el is tűnt az a pukli a fogam fölül. Kedden tett bele megint vmi kesernyés ízű akármit, és most éppen így van, ha azt vesszük üresen. Holnap kéne visszamennem, hogy betömje, de asszem majd inkább hétfőn megyek, mert mégegy hétvégét nem szenvedek végig. Még nem mondta, hogy kihúzza, de azt nagyon nem szeretném. Akkor inkább maradjon ilyen lyukas, így semmi bajom vele.:)))

Előzmény: Pipicz Sándor (18)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 19
Szia!

Először is az implantátumhoz húzni kell, a "helyére" teszik be.
Van megoldása a dolognak, éspedig.
1. Csúcsig érő, falálló gyökértömés készítése
2. Öntött csapot beragasztani a fogba, vagy üvegszálas gyári csapot beragasztani, és arra egy csonkot készíteni. Az önött csapot a technikus készíti és az már csonk alakú
3. Ezek után lehet koronát készíteni a fogra.

Az első mondatot bevallom nem értem teljesen, mert ugye mibe is tört bele a megmentett fogrész? A lényeg, hogy elképzelhető olyan eset, hogy a gyökér, ami ugye megmaradt a hossza miatt, vagy más ok miatt nem alkalmas a fenti procedúrára, és akkor tényleg ki kell húzni.

Ha viszont alkalmas a gyökér akkor a csap készítését javasolnám, mert az csak a saját fogad egyrészt, meg árban 2-4 szeres eltérés van közte és az implantálás sem fenékig tejfel mondhatni.
Előzmény: enyike (17)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 18
Üdv

Elnézést a lassú reakcióidő miatt, sok dolgom volt.
Az apexitről ezt találtam:
Sealer for root canal obturations, used in combination with gutta-percha points and lateral condensation techniques - azaz, gyökértömő anyag, gyökértömések készítéséhez gutta percha poén + laterálkondenzációs teknikához. a + jel után levő dolgokat nem magyarázom most el, lényeg, hogy ez egy gyökértömési technika. a gyártó szerint az anyag megköt. CaOH alapú, tehát fertőtlenít.
Amit elmondtál abból ara következtetek, hogy a gyökércsúcs körül egy akut gyulladásos folyamat zajlik.

Tartok egy kis kitérőt. Egy gyökértömésnek elvileg gyökércsúcsig kell érni és falállónak kell lennie, ami azt jelenti, hogy valamilyen technikai megoldás segítségével a tömőanyagot, ami sárga színű gutta percha poénokat jelent, bele kell tömöríteni a gyökércsatornába, ami elózetesen feltágítottak.
Ma egy alsó 6-os fogat gyökértömtem, egy régit szedtem ki belőle, volt benne egy görbület, amit az előző fogorvos (apu) nem tágított fel, mondhatni nem vette be a kanyart a tű. 40 percet töltöttem csak azzal, hogy 0,08 mm átmérőjű lyukat a régi tömés alatt megtaláljak. Meglett, és még kb. 4 miliméternyit haladtam lefele. Ettől azt remélem hogy ez a fog, nem fog a továbbiakban probémát okozni, mert utána rendesen gyökértömtem is. Ilyen kis dolgokon múlik sajna egy gyökértömés hogy jó lesz e vagy sem. Időben gyorsabb lett volna összesen, ha kihúzom és hidat készítek. Az endodontia ( a gyökértömés tudománya mondhatni) a magyar és számos más ország fogorvoslásának a mostohagyereke, de nem tudom elítélni azt eki ez előző gyökértömést csinálta (ugye, apu), mert a három csatornából kettőt így is tisztességgel megtömött. Nagyon sok helyen és sokak nem is gyökértömnek szemfognál hátrébb levő fogat, kihúzzák. Nagyon sok időt emészt fel, költséges a felszerelés hozzá, és kevés hely kivételével nem lehet megfizetteni a valós árát. De mindenképp dícséretes, ha megpróbálja valaki.

Visszakanyarodva az esethez, a realitásokból kiindulva nem tartom elképzelhetetlennek, hogy fel fogják ajánlani, hogy kihúzzák.
De mivel kérdezted, ez a helyes protokoll:
1. Bakteriális fertőzést megszűntetni (CaOH, de nem olan ami beleköt, ha tályog van akkor azt felvágni)
2. Ezt hetente cserélni a gyulladásmentes állapotig
3. Gyökértömés

Más kérdés megint, hogy tudni kéne, hogy meddig tart az a gyökér, gyökércsúcs bemérővel illetve rtg felvétellel lehet meghatározni, ilyenkor a rtg alatt benne van a fogban a tű is. Ezek nélkül sajnos jó eredményt nem lehet elérni.

Előzmény: JCBC (16)
enyike Creative Commons License 2006.05.11 0 0 17

Kedves Doktor úr,

nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 3/4 évvel ezelőtt egy gyökérkezelt fogamról a csapos korona leesett és a megmentett fogrész beletört. Ezután fogúzás és hídépítés jött volna, de a húzástól megijedtem, és a doki azt mondta, várhatunk. ősszel felkerestem, de elutazott külföldre hosszabb időre. Kérdésem az lenne, hogy tényleg mindenképp ki kell húzni a foggyökeret, vagy esetleg szóba jöhet az implantátum? Ha húzni kell, kb. mennyi ideig tart a kezelés, míg kész lesz a korona-híd? Válaszát előre is köszönöm. E. Viktória

JCBC Creative Commons License 2006.05.10 0 0 16
Új fejleményként a fogorvos kiszedte a gyökértömést is, aztán tett bele vmi Apexit nevű gyógyszert, azt mondta ez 2 hétig legyen benne. Ez volt kedden, azaz tegnap. De én ezt már ma este kiszedem, mert megint fáj. Meg észrevettem, hogy a fogam fölött be is van dagadva az ínyem. Na az meg aztán fáj rendesen ha hozzáérek. Mi lesz ezzel a foggal ön szerint?
JCBC Creative Commons License 2006.05.06 0 0 15

Köszönöm a válaszát!

 

Ez a baj, hogy a gyökértömés már benne volt, akkor ment rá próbatömés. Azt szedtem én ki, mikor fájt a fogam. Akkor nem is fájt tovább.Visszamentem hozzá kedden, a gyökértömés az ott is maradt, azt nem szedtem ki, tett bele vmi IT-t vagy mit, aztán csütörtökre hívott vissza, akkor tette bele a fedőtömést. Azzal nem is volt baj eddig, ma ugye szombat és megint fáj a fogam. Persze ez vmi keményebb lehet, mert esze ágában sincs kijönni. Tehát hétfőig szenvedés, mert itt nincs fogorvos 7végén. Mi lehet a baj megint? Amig nem volt benne csak a gyökértömés, semmi bajom nem volt.

Előzmény: Pipicz Sándor (13)
Satinette Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14

Kedves Sándor,

itt ugye tegeződünk... ?

 

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást,

még majd újra elolvasom.

Végül úgy döntöttem, hogy majd elmegyek a saját fogorvosomhoz, és megbeszélem vele ezt az amalgámtömést, amiből végül csak kettő van, tehát én sem találom olyan soknak...

 

A műszert nem láttam, mert a fejem/hátam mögött volt, csak hallottam, hogy zúgott.

 

amalgám-toxitás van a papíromra írva... és detoxikálás-amalgám...

 

Köszönöm a megnyugtatást, én sem érzem halálos betegnek magam :);

és tényleg okozhat ez is allergiát, Fémallergiám van gyerekkoromtól kezdve, aztán parlagfű-pollenallergia lett.

Bizsu ékszereket, fémes dolgokat régen nem viselek a testemen, ezt ki tudtam kerülni, de a pollenallaergia az más... sajnos.

 

Köszönöm a tájékoztatást!!!

Előzmény: Pipicz Sándor (12)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.05.02 0 0 13
Természetesen menjen hozzá vissza.

nem egyértelmű, hogy a gyökérkezelés milyen fázisban van, már betömték, vagy csak tágítva van, van csak kiszedték az ideget belőle?

A fogban még baktériumok vannak, azok számos anyagcsereterméket termelnek (pl genny) ez nem tudott távozni, ezért fájt.

Hangsúlyoznám, hogy az orvosa teljesen szabályszerűen járt el, gyökérkezelés alatt álló fogat nem szabad nyitva hagyni.

Ezt a fogat még jónéhányszor át kell öblögetni, CaOH-al, vagy más antiszeptikummal kezelni, amíg fertőzésmentes nem lesz, és utána mehet bele a gyökértömés, majd a végleges fedőtömés.
Előzmény: JCBC (11)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.05.02 0 0 12
Üdv!

Igazából az lemaradt, hogy milyen orvos vizsgálta.
Ezt az ereszt az amalgám dolgot úgy kell elképzelni, hogy alap esetben szuvas a foga. Ez az jelenti hogy baktériumok vannak benne, amik tápanyaghoz jutva (cukor) avat termelnek, ami oldja a fogszövetet, majd egyre mélyebbre hatolva ha nem kezelik elérik a fogbelet és pulpitist okoznak (fogbélgyulladás)Mivel a felszíni réteg a nyál kálcium és fluor meg foszfát ion tartalmát felhasználva újra felépíti a stabil, stabil szerű kristályszerkezetét, ezért gyakran nem is látszik kívülről, mondjok otthon nem veszi észre az ember, egy fogorvos természetesen ezt kiszúrja. (ez halmozottan érvényes két fog közötti területre. )
Ekkor jön a tömés
Jelen esetben kapott egy amalgám tömést. Előtte eltávolították a baktériumokat és a szerkezetileg gyenge fogszövetet. Tömés be.
Egy töméás akkor jó ha precízen zár, nem megy be alá semmi, tehát ahol a tömés és a fogszövet találkozik, ott nincsen "rés", amin a baktérium be tudna jutni. Ám ha bejut, akkor nem nehéz elképzelni, hogy a nálánál jóval kisebb, 6 szénatomos cukormolekula, ami az ő tápanyaga simán utána tud menni. Ha ez megtörténik, akkor kezdődik az egész előről, csak most a tömés szélei mentén, alatta, ezért kell a régi töméseket ellenőrizni.
Elnézést hogy Ádámtól meg Évától kezdtem, csak az érthetőség kezdvéért.

Amalgám. Röviden: nem károsítja a szervezetet. Mindig is nagy volt az ellenlobbija, főleg az USA-ban, ahol egyszer egy egész résznyi 60 minutes (ottani Napló) foglalkozott csak ezzel, ezután átfogó vizsgálatok indultak, lényeg, az amalgám töméseknek nincsen érdemi kockázata az egészséget tekintve. Az amalgám veszélynek leginkább a fogorvosi rendelő személyzete van kitéve, akik még keverés előtt és közben rendszeresen lélegeznek be higanygőzt.
A tömésben kötésben van, ón meg ezüst ionokhoz, ezek nem mérgezőek. Lenyelve is csak jelentéktelen mennyiség szívódik fel a tácsatornából.
Példa. A foszfor mérgező, a sóival meg mossuk a ruháinkat, meg a kólában is van foszforsav és még sincs tőle bajunk.

Tehát mostmár akár válaszolhatok is kérdésekre :)

1. A tömés annyira ereszt, amennyire rossz a széli zárása, ha rossz akkor ki kell cserélni.
2. Milyen kárt okozhat? további fogszövetveszteség lép fel, mert alatta baktériumok savat termelve elpusztítják azt.
3. Készülék.

Én bevalomm egy olyan készüléket ismerek, ami szuvasodást diagnosztizál, lézeres elven működik, itt van róla egy kép, ha ilyen volt akkor valóban azt vizsgálták, hogy van e szuvasodás a tömés mentén.





azt viszont nem tudom hogy honnan tudták hogy önnek sok higany van a szervezetében, vért vettek, vagy hogy? Labor nélkül ezt meghatározni nem igazán lehet, hacsak nem valamilyen biorezonanciás csodáról van szó, de ebbe most nem mennék bele.

Remélem ki tud igazodni a válaszomon és segít vqalamennyit.
Előzmény: Satinette (10)
JCBC Creative Commons License 2006.04.29 0 0 11

Jó  estét mindenkinek!

 

Nekem egy olyan gondom lenne, hogy a csütörtökön betömött gyökérkezelt fogam elkezdett fájni péntek este. Persze 7végén egy fia fogorvos sincs a környéken, erre én ma reggel kiszedtem a tömést a fogamból. (már amennyire tudtam, na azóta nem is fáj). Az a kérdésem lenne, hogy erre nagyon le fog szidni a doki? Vissza merjek egyáltalán menni hozzá? Keddig nem bírtam volna ki, nagyon fájt, hiába szedtem be bármilyen fájdalomcsillapítót.  

Satinette Creative Commons License 2006.04.29 0 0 10

Kedves Doktor Úr!

 

Egy általános / computeres vizsgálaton azt mutatták ki - állítólag - hogy sok az amalgám a szervezetemben.

Ezért azonnal átküldtek a szomszéd szobába - 3500 ft-os vizsgálatra, hogy van-e olyan amalgámtömésem, ami "ereszt".

 

Nos, az elsőnél simán sípolt a készülék, nem is vártam mást, naná, cserélni kell a tömést.

A másodiknál már volt egy kis gond, ott valahogy nem akart az a fránya gép sípolni, talán mert nyál ment oda, na végre, sokszori próbálkozás után sípolt... hurrá...

 

 

Mondanom sem kell, ezek után kétségeim vannak...

 

Kérdésem: mennyire ereszt egy régebbi tömés, mennyire lehet káros, mennyire megbízhatóak ezek a készülékek,

nem lenne-e egyszerűbb azt mondani, kérek 3500 ft vizsgálati díjat, ezért megmondom cserébe, hogy ki kell cserélni a töméseket...

hm....

 

 

randy Creative Commons License 2006.04.28 0 0 9
Köszönöm a segítséged!
A savas étel,ital utáni öblögetést megpróbáljuk.
Azt hiszem a másik baj, hogy az asztmájára szteroidos szereket kap- a legtöbbet turbuhalerből ( tehát a szájába is jelentős mennyiség kerül) - ezeket a gyógyszereket mindig étkezés előtt adjuk be neki (hátha így kevésbé károsítja a fogait)
A doktor néninkkel megbeszéltük, hogy kap Ca. és Mg. pótlást, mert sajnos csak 1 hónap múlva tudunk vérvételre menni (akkor majd megnézik a fent említett ionok szintjét is)
További jó munkát, és köszönöm a tippeket
Üdv. Randy
Előzmény: Pipicz Sándor (8)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.04.27 0 0 8
A Centrumnak van gyerekek számára készült változata is asszem.
Régen rágattak a gyerekekkel dentocar fluortablettát, de a fluor amilyen jót tesz a fogaknak egy bizonyos koncentráció tartományban, olyan káros ettől fölfele, fluorozist okoz.
Mivel nem lehetett ellenőrizni, hogy a tabletta mellé otthon ki mennyi fluort fogyaszt, ezért a dentocar programot beszűntették.
Iontoforézissel is lehet pótolni a fogak ásványi anyag veszteségét, továbbá újdonság a tooth mousse (asszem igy irják), amiben kazeinhez, tejfehérjéhez kötve vannak ásványi anyagok. a kazein rátapad a fog felszínére. mivel a gyerkőcöd tejallergiás ezért ez nem hiszem hogy jó lenne.
Teljesen ép fluor és kálcium háztartású embereknek is letörhet egy darabka a fogából, egy gyereknél meg pláne előszoktak ilyen dolgok fordulni. A mai kompozit tömőanyagokkal semeddig nem tart szinte pótolni a letört darabot.
Még annyi, hogy a fog ásványi anyagai savak hatására oldódnak ki a fogszövetből, ezt termelhetik bacik is, így alakul ki a szuvasodás pl., de savak jelen vannak számos ételben is, pl: cola, citrom, szénsavas üdítők, gyümölcsökből sokféle, ezeket kerülni kell, vagy hát ugye a gyümölcsöket ne kerülje, hanem jó taktika, ha savas dolog fogyasztása után öblöget egy nagyot az ember vízzel.
remélem segít ez valamicskét
Előzmény: randy (4)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 7
Hoppá! Most!

:-)
Előzmény: Pipicz Sándor (5)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 6
Itt mikor van rendelés?
Előzmény: Pipicz Sándor (-)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.04.27 0 0 5
Szia!

A szódabikarbónát a fogfehérítés elterjedése előtt használták, rendszeres használata segít megtartani a fog természetes színét, eltüntetni a kávé, vörösbor, cigi által okozott elszíneződéseket. Vízben oldva alkalmazandó.

A fogkő az mineralizálódott ("megkövült") lepedék. Elsődleges ellenszere a rendszeres fogmosás. Vannak akiknél mégis kialakul napi 2-4 szeri fogmosás mellett is. Őnekik a nagyrészüknél az a baj, hogy a fogmosási technikájuk nem jó, ergo bizonyos helyekrő fél órás fogmosással sem tudják eltávolítani a lepedéket, ez tapasztalatom szerint igen látványosan az alsó metszőfogak belső felszínén van így. A megoldás a helyes technika elsajátítása, vagy pedig elektromos fogkefe, ami forog, meg oszcillál, meg mindenféle rezgést végez. Ezek igen hatékonyak, és nem is annyira drágák, a csúcskategóriás készülék is kábé egy korona árában van.

Akinek már kialakult fogköve van azon fogorvos által végzett fogkőeltávolítás, depurálás segít, más nemigen. Persze vannak fogkrémek amik a rekléám szerint megküzdenek a fogkővel, de mindig a fogkő nyer. A beavatkozás nem tart sokáig, nem fáj, és megelőzhető vele a fogágybetegség, ínygyulladás, ínyvérzés.
Előzmény: Törölt nick (3)
randy Creative Commons License 2006.04.26 0 0 4
Sziasztok!
Ide is beteszem a kérdésem, hátha előbb kapok választ. :)

Szeretnék segítséget kérni, addig is míg beszélni tudok az orvosunkkal.

A kisfiam tej és szója allergiás tehát ilyen ételeket nem fogyaszthat.
Ma az első metszőfogából (csontfog) letört egy pici darab. Én úgy gondolom, hogy kalcium , magnézium vagy fluorhiány miatt.
Elmex fogkrémet és zselét használunk már évek óta, de úgy tünik ez kevés ahhoz, hogy elég erősek legyenek a fogai.
Tud esetleg valaki olyan zselét, fogkrémet vagy étrendkiegészítőt (vitamint) amelyben ezek az anyagok benne vannak és 10 éves gyerkőc is használhatja??

A válaszokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!