Szomorú, ha valóban olyan nagy a baj. Sok ilyen van a növényen, vagy csak néhány? Mondjuk az első képen, bár az is elég rossz, ijesztő az a nagy barnaság. Nem láttam még közelről rákos leandert, talán valaki felismeri a tüneteket. Amit képről láttam, az nem ilyesminek nézett ki.
Tiszta szomorú vagyok. Azt hiszem a sejtésem a leanderrákról bejött. Ráadásul azon a növényen amiről azt hittem, hogy nem is beteg. Már nagyon tartok tőle, hogy jobban járok ha az egész állományt kidobom :(((( Pedig már kezdenek virágozni :(( Sajnos a képek nem túl jó minőségüek.
A második képen nem nagyon látszik de valami feketeség van a levelk tövénél és ott deformáltak lesznek a levelek is. :(
Megnéztem a googleban a Rappai oldalt amiről írtatok. Kár hogy képeket nem tudnak felrakni a növényeikről. Teljesen nem értettem őket. Két fajta honlapjuk is bejött. Az egyiken az írták hogy Bp-en az Erzsébet körút-Dob utca sarkán lévő Vénusz parkban is lehet kapni a növényeiket. A másik oldalon csak a telephelyüket említik. És Pestre is csak rendelésre visznek valami horibilis áron. Tud erről valaki valamit?
Igen, Rappaiék szoktak különböző piacokon árulni, de van néhány komoly önálló kiállításuk is, a székhelyük meg Zombán van, azt hiszem Somogy megyében (de lehet, hogy Tolna?). A google keresőben is megtalálod őket.
Mindenesetre nagyon felcsigáztad az érdeklődésünket:-)
Úgy néz ki rengeteg virágra számíthatok, de hogy lesz-e köztük különleges, az sajnos nem biztos. Az biztos, hogy a rózsaszín és a ciklámen mindenféle árnyalatában részem lesz:-)
A honlap linkjei között van egy olyan, hogy "Jardin-fr", ott egy francia kertészet rengeteg fajta leandert mutat, neveik is vannak, de nem hiszem, hogy azok hivatalos nevek, vsz. az ő fantázianevei. Gondolom, hogy ő is magról "készítette" azt a rengeteg fajtát.
A piacon vásároltam egy egzotikus növényeket árusító férfitől, aki látta az anyanövényt, mielőtt a dugványokat elhozta. Próbáltam minél részletesebb leírást kicsikarni tőle, elmondása szerint nagyon szép, nem lila, nem rózsaszínes, hanem fehéres alapú egyértelműen halványkék színű. Én ezeket az infokat tudom róla, természetesen lehet, hogy csalódni fogunk végül. De hátha nem! Csak nem túl jó minőségű telefonos képet tudok róla majd felrakni (ha hazajön holnap a férjem), arról ti jobban meg tudjátok mondani, hogy mennyi idő kell még neki a virágzáshoz.
Vagy ez a majdnem lila? Vagy mindkettő? Ugye idén virágoznak már az "ipari méretben" gyártott magoncaid? Na ott milyen színkavalkád lesz! Juj, de várom!
Hát ez nem valami bíztató, sajnos az utóbbi időben nincsenek túl jó tapasztalataink velük kapcsolatban, főleg ami a leandereket illeti. Mi többször jártunk már náluk személyesen is, rengeteg egzotikusabbnál egzotikusabb gyönyörű növényük van, de a leanderek tartása és szeretete nem az erősségük. Sőt, beszélgetésünkkor ki is fejtette, hogy majdhogynem gaznak tartja. Persze lehet, hogy változott a hozzáállásuk:-)
Olyan szívesen megmutatnám... és meg is fogom, de sajnos elhasaltam a betonon a fényképezőgépemmel, és jelenleg egy hosszúra nyúló javítás alatt áll. De régóta készülök " ilyen volt-ilyen lett" képek megmutatására. A metszés hatására hosszú kórókból tőből 10-12 hajtást is hozó szép kis bokrokká sűrűsödtek. Anyukám alig merte a takácsatkás leanderét visszavágni, most ő is nagyon örül, mert neki is szépen bokrosodik. Ja és a takácsatka felismerését is tőletek tudom, eddig ráfogtuk, hogy gomba, lisztharmat (??) és eszerint próbáltunk védekezni, nem nagy sikerrel persze. A halványkéknek vásárolt leanderem hozza a bimbókat, úgyhogy nemsokára kiderül a valódi színe.
Ezzel a véleménnyel csak egyetérteni tudok,nekem rengeteget segített ez a honlap. Pl. fogalmam sem volt róla, hogy a leandereket metszeni, permetezni kell. Ha ezeket hamarabb elolvastam volna, nem ilyen rossz állapotban hoztam volna fel a leandereimet a teleltetőből. Kinyomtattam anyukámnak és anyósomnak is a fontosabb dolgokat, és nekik is sokkal szebbek, bokrosabbak idén a leandereik...
Ma szereztem be a 18. leanderemet, és rendeltem még három fajtát... a teleltetésre egyelőre gondolni sem merek.