Szerintem nem is olyan borzasztó írás. Nem írja tízféleképpen ugyanazt a betűt. Az ak, a kák, az ek, mega többi igen hasoló végig, sor elején, végén, meg közte. Van ennél sokkal szörnyűűűűbbbb is.
Ha nekilátok (az ismert okok miatt, egyre ritkábban), ilyenkor én ki szoktam kérni mind a tiz köteget, és futtában mindnek kitöltöm a szerintem biztos pontjait, ami elég sok szokott lenni. A neveket nem csak gyorsolvasom, hanem ki is mondom, ég és föld a különbség. Második körben már megint sok biztos lesz. Végül kijegyzetelem a maradékokat, és megpróbálok betűket rákeresni, mert majdnem biztos van belölle még néhány, ami biztos dologhoz kötődik. Itt a végén már nyitva van néhány ablak a gépen (Googli, Radix nevek, FS kereső), lehet kutakodni.
Kíváncsi vagyok, ki hogy csinálja, milyen technikával dolgozik?
Ezen a mikrofilmen a tolcsvai, római katólikus, házassági és halotti anyakönyvek vannak csak, keresztelési nincs. 1895 előttről csak a keresztelési anyakönyvek vannak indexelve (a református és a római, a görög nincs sajnos), ergo amelyik mikrofilmen nincs keresztelés az nem található a rendes keresőben.
A 720010-es film az 1869-es népszámlálást tartalmazza Tolcsváról. A népszámlálás nincsen indexelve, tehát a keresőben nem jelenik meg, akármit is írsz be.
Mikrofilmen elég sok minden van meg mormonéknál, ami nincs átalakítva digitális formára, és ezáltal interneten nem elérhető -- és nincs hozzá "digital folder number" sem. A népszámlálásnak elég nagy része ebbe a kategóriába tartozik, azt hiszem, országhatár szerint. (Az elérhető részt Szlovákia alá sorolják, nem Magyarországhoz.)
Ezzel kapcsolatban sajna nem tudok segíteni. De most már tényleg kíváncsi vagyok. Ha egy filmről nem érhető el online semmilyen adat, sem index, sem kép, mire jó akkor a DFN?
Azt megkérdezhetem, hogy mihez kell neked, mert elképzelni sem tudom. Én még eddig csak a filmszámot használtam, azt kikeresheted a katalógusból (a linkje az 1180-as hozzászólásomban). A DFN-t csak úgy tudom elérni, hogy beírom a rendes keresőben a születési helyhez az adott települést, semmi mást, majd valamelyik találatot megnyitom, ott lesz a film szám és a DFN is. Nem tudom tartalmilag mi a különbség, sokszor ugyanazokat a találatokat fedi le mindkettő.
Persze, a halottija megvan. 1907-ben. Onnan számoltam a születési évét. De akadnak ennyire elírt indexelések akiket nem találok, nem ez az első.
Amúgy ezért is mertem nekiállni a település "felrajzolásának", mert jó sok anyakönyvet be tudtam innen szerezni, meg a környező települések is megvannak ugyanígy. Postásként dolgoztam régen, így a most élőket is jól ismerem , ezenkívül ahol most dolgozom nagyon sokuk adatai megvannak ami alapján az anyakönyvek által felépített családfához be tudom a jelenlegi családokat csatolni.Kiindulópont a saját család volt, és már több ezer ember be van csatlakoztatva házasságok, testvérek családjai és azok házasságai , ősei alapján. Cél a település teljes felrajzolása (bár tuti lesznek családok akikhez nem fogok tudni csatlakozási pontot találni - mert esetleg csak egy-két generáció óta élnek itt és nem házasodtak olyannal aki esetleg már benne lenne.
Ez a pár ezer ember is még csak igen kis (kb 5-6) százaléka lehet annak amit még fel kell dolgozzak, de csinálgatom ahogy tudom, ahogy időm engedi.
Visszatérve az erdélyi anyakönyvekhez. Az rendben, hogy van más anyag is a mormonoknál (linkeltétek is) amik nincsenek fent, és ki lehet kérni. De pl Romániából miért nincs fent semmi, azt lehet tudni?
Találtam neki 5 testvért én is, meg 5 gyerkét is, plusz az apját, de őt nem sajnos. :( Jó sokáig fenn vannak a halottiak Parádon, azokat átlapoztad már?
Egyelőre van még mit dolgoznom bőven az online anyagból is, de ismerősöknek lenne mit már most is kutatni Erdélyből. A testvérem párja pedig ciprusi, érdekes lett volna az ő őseit is kutatni. Majd talán valamikor a jövőben, addig is csinálom a településünket. Bőven van mit dolgozni még rajta.
Segíthetnétek is, mert van egy Osztafin Ábel nevű fickó aki kb 1854-55 született apja szintén Osztafin Ábel, anyja pedig Csortos Mária. Testvéreit találtam, de őt magát nem. Jó nagy elírás lehet, az Osztafint már 100 féleképp is láttam indexelve.
Ennek csak a töredéke érhető el online, a maradék kölcsönözhető. Romániából van nekik ez-az, csak nincs feltéve, de ha kell neked belőle valami, ki tudod kölcsönözni. Ciprus viszont elég halovány.
Egy ilyen útmutató nem lenne rossz. Én is csak a joker karaktereket próbálgatva tudok csak keresni és annak fényében, hogy tudom, hogy eleve mit keresek. Pl adott szülők gyerekeit, akik már az 1895 utáni időszakból megvannak anyakönyvi képről. Segít, hogy ismerem az itteni neveket - épp a saját falum település családfáját rakom össze, kiindulva magamból és kapcsolok be rokonilag mindenkit, ősök, leszármazottak és ezek házasságai útján. Tehát ismerem jól az itteni neveket, képről így ki tudom olvasni, ha csúnyán is van írva és ez alapján keresem az 1895 előtti már általam ismert házasságok gyerekeit.
Más téma. Romániával mi van? Nincs fent a familysearchön semmi. Ők nem engedtek fotózni vagy megvan a mormonoknak csak nem tették fel? Ugyanígy több balkáni országot sem látok (+ Ciprus sincs ami szintén érdekelne).
A más témához ujabb más téma: a FamilySearch keresőjének használata.
Azt írtad, hogy két évnyi Mat* kezdetű születést kellett átnézzél, hogy megtaláld. Én egy kereséssel megtaláltam, pedig tágabb időkört engedtem (1855-1860):
A fő pontok: a születési helyre kipipáltam a "pontos" kockát, és beírtam a szülők neveiből a gyakori (tehát kevésbé félreindexelt) részt: az anya keresztneve Juli*-val kezdődjön. Az én félreindexelt rokonomat (rokonaimat) is nagyjából így találtam meg: beírtam a szülők keresztnevét, és a helységre pontos egyezést követeltem, de mást nem írtam be.
Mivel magyar vonatkozásban többnyire csak keresztelés van indexelve, a többi keresési lehetőség ritkán hasznos, de a szűrők ("Filter your results by") néha segítenek, főleg amikor állandóan szülő nevében talál egyezést egy gyermek keresésénél. Ilyenkor elég az évszázadot kiválasztani a születési időpont szűrőben, máris elmennek a szülői egyezések, és csak gyereket mutat.
Nem tudom, van-e valahol magyarul útmutató vagy fordítás az FS keresőjéhez. Ha nincs, esetleg írok egyet....
Van amelyik anykönyvi gyűjteményhez van fenn kép és van, amelyikhez csak az indexelt adat van meg, mivel a jogtulajdonos nem járult hozzá a képek közzétételéhez.
A magyarországi egyházi anyakönyvekhez nincs fenn ezért kép sajnos, a polgáriakhoz van csak, de ott is csak Szabolcs van még indexelve és közzétéve. A többi polgárinál pedig csak a képeket lehet nézegetni. A polgári anyakönyvezés 1895-ben kezdődött Magyarországon, ezért van az, hogy az ez előtti anyakönvekhez nem találsz képet.
Segítenél nekem! Sajnos egyedül képtelen vagyok előre lépni abban, hogy a familysearch.org -on hogy lehet elérni az anyakönyvek képet. A hozzászólásodban szerepeltetett anyakönyvebe be tudtam tekinteni. Be vagyok regisztrálva, sok ősömet megtaláltam a keresőjükben, de az anyakönyvek képe nem érhető el számomra.Előre is köszönöm.
Nem emlékszem a pontos kérdésre, és lusta vagyok megnézni, de Szécskeresztúr kb. 1817-1896 közötti görög katolikus anyakönyvei mikrofilmen megvannak mormonéknál. Egy tekercsen vannak más település 1926-os református házassági és halotti anyakönyveivel, tehát nem böngészhetőek.
1848 21. Sept. 9, 10, Gpanyit Tisztelendő Rőczeÿ János és Zima Borbála + Gyula Kuntaploczi Czékus János Úr és Tisztelendő Spisák György Úr neje Holko Magdalena Asszony
Ha nem mentek át akkor is ezen az útvonalon be lehet böngészni az anyakönyveket, de sajnos ugye ez csak a római k. neked (és nekem is az ükapámhoz) a görög k. kellene.
Más téma:
Kívés Mátyás születését kerestem 1858-ban (település családfa építésben vagyok). Hát igen csak nehéz volt megtalálni, pedig megvannak a szülei is a halottiból, Kívés Énok és Kiss Julianna.
Ehhez képest így találtam meg az indexben, és ehhez át kellett keresni az összes akkor a településen született Mat* keresőindexest 1857-1859 között (mert ugye a halottiban bediktált életkor sem biztos, hogy pontos):