A Balatoni regio osszefogasa az bizony nagyszeru dolog lenne.
De zarojelben megjegyzem... hogy szigoru onszbalyzoas, onkorlatozas es ondefinialas nelkul semilyen osszefogas nem eletkepes. Ami a to gazdasagotok a Kali medenceben az a Hegyen meg hianyzik, nagyon hianzyik. Nagyon keves borasz adja be a derekat annak a prioritasnak, hogy 1. terrior 1. fajta 3. pince. Amig legtobben az ahogy esik ugy puffan meg a neha ilyen neha olyan (mikor milyen torkolyt kapok Tokajbol) minoseg van addig nehez.
Szerinted mennyi esly van arra, hogy egy Blalatoni regio osszekovacsolasa utan, olyan helyi, de a bortorvenyhez igazodo minosegbiztositasi rendszer legyen ervenybe, hogy egy bizonyos minoseg es beltartalom alatt ne lehessen rairni egy borra az, hogy Badacsonyi, Somlai, Kali? Vagy hogyan lehet megallitani a terroirok inflaciojat?
Az orosz arakrol... hat ameddig egy meno mernokfizetes Moszkvaban 300 euro az EU-s 3000-rel szemben addig az a 0.3-1,2 euros ar nem is olyan rossz :) szerintem a piaci jelenlet a lenyeg, es ahogy javul az eletszinvonal Oroszorszagban, ugy fognak az arak is felmenni. Nagy joszag az orosz medve :) jo lesz az egyszer nekunk :)
Az Eiswein/auslese/etc nevhasznalattal kapcsolatban orulok, hogy egyet ertunk.. hozzateszem, torom a fejemet nagyon, hogy mi lehetne az a minosegi besorolasi osztalyozas ami illeszkedik a magyar szokasokhoz, de interpretalhato kukhonban... tehat erthetove es konvertalhatova lehetne tenni.
Egy biztos... egy AOC rendszer az mindenkeppen kell mint egy falat kenyer.
Üdv!
Most csak így ömlesztve reagálok, ha nem baj.
Szeretnék bejelenteni egy kérdőjeles +1-et, csak hogy fokozzam a tömeghatást (legyen meglepetésvendég, legalábbis, amíg bizonytalan).
BZoltan (14033) Somló és a Káli medence, már csak geológiai azonosságuknál fogva is összefoghatna, mindkettő önálló szerepének megőrzése mellett. De fontos eredmény, hogy alakulóban van a Balaton Régió, ami 6 borvidék (köztük Somló) összefogását jelenti, természetesen a borvidékek autonómiájával.
Vkati (14082) Az eltarthatóságot, ahogy a többiek is mondták, a technológián túl elsősorban a termőhely és az érettség határozza meg. Csak annyival egészíteném ki, hogy Magyarországon elismerten hosszan eltartható borok fehérben: Tokaj, a Balaton É-i partja és Somló, vörösben: Eger, Villány, Szekszárd. Esetenként Mór.
Shiraz (141444) Na igen. De még azt is vegyük figyelembe, hogy míg a magyar bormarketing a beidegződések és túlélők biznisze, addig Ausztriában nem csak reklámra költenek belőle, hanem végeznek piackutatást, elemzést és közvetlen, naprakész információkkal látják el az osztrák bortermelőket.
BZoltan (14151) Az eddig kialkudott árak arrafelé palackosan (!) 0,3-1,2 /l...
Cirfandlia (14269) A magyar MM° kereken az ötöde az Oe nak.
BZoltan (14276) Az EU-s jogrendszer szerint jogtalanul használják a kifejezést. Tehát például amint nekünk is lesz erre magyar megfelelőnk, akkor azt KELL használnunk.. ám ezt a kifejezés, mivel az adott ország bortörvényében van benne, NEM HASZNÁLHATJUK... ez van. Másik pl.: mivel a francia bortörvényben szerepel a château, a Kajmád utótag jogellenes...
Szerintem érdekes...
Mivel csak viszonylag ritkán marad meg épen a szölö a hideg idöig, inkább csak próbálkozások történtek, de nem véletlenül nem foglalkoznak igazán vele. 2001-ben pl. igen hideg december volt, de az októberi-novemberi esök már annyira tönkretették a termést, hogy semmi jelentösége nem volt a -10C-nak.
Természetesen lehetett volna valamit csinálni, de abból nem sok presztízs lett volna.
es hegyaljan van ennekjelentosege, hogy fagyva szedik le a gyumolcsot? Hagy ez szamottevo(megjegyzendo) nyomot az evjaratban vagy mas dolgok kisimitjak ezt a hatast?
A jégborra a németek és osztrákok föleg a hirnevet öregbítik, presztízst növelnek. A gazda kinthagy egy fél hektárt, ha bejön, akkor lesz 50 karton bora, amit bármilyen áron el tud adni, de az igazi érték, hogy a spätlese v. ausleset, amiböl 10,000 kartont készít, 1-2 euroval dragabban fogjak megvenni, ami sokkal nagyobb bevétel, mint ami abból a néhány karton jégborból/trocenbeeren... -böl szerez.
Hegyalja épp ezért más ezeknél, mert itt a fö termék az édes bor (aszú), és hasonló a helyzet Sauternesben is.
Egyébként ha decemberig nem lesz nagy hideg, akkor el lehet felejteni a jégbort, késöbb ugyanis már többnyire annyira penészes lesz a szölö, hogy nem lenne alkalmas a fent említett presztízscélokra.
kicsit más, de most találtam rá. a képek a sokat szidott szlovákoknál készültek besztercebányán - ami neves borvidék :) - kb.2 hónapja, és 2 korrekt borboltjuk is van a főtéren!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
:) mit ossze nem kuzdenek mint malac a jegen egy csomo helyen, hogy koncentralt tartalmas edesbort csinaljanak... hol dermeszto fagyban galyaznak.. hol meg a padlasra hordjak a gyumolcsot...
Mekkora mazlijuk van a hegyaljaiaknak :) ott minden automatan mukodik oszt megis milyen kiraly borokat csinalnak :)
"és nem hinném, hogy a januárban leszedett jobb lenne, mint a november végi fagyott"
pontosan nem tudom, hogy milyen korulmenyek az eiswein szuret felteteli, de egy tevemusorban reges regen hallottam a -8-10 fokos hideget, egy masik forrasbol pedig azt hallottam, hogy az elso fagyot varjak meg ami a teljes botritysesedes utan jon.
Az a szalma bor is erdekes... en is hallottam errol a koncentralasrol, de meg nem ittam.
Nem indul meg ott melegben a szolo? Valamiert csak szeret mindenki jo huvosben szuretelni es preselni.. bar lehet, hogy azert, hogy egyszerre induljon meg az egesz moka az osszes szoloben.
világos hogy az édescucc lecsorog, fagyottvíz marad, na de ehhez mér kell jégbort csinálni?
és nem hinném, hogy a januárban leszedett jobb lenne, mint a november végi fagyott, hiszen a fagyott állapot során sokminden nem játszódhat le a szemben
szerintem csak technológia kérdése a feldolgozás(hűtőházban préselnek! :)
ez inkább marketinges dolog, hiszen mennyivel egyszerűbb, biztosabb a cseh szalmabor készítés!
fürtök szalmára terítve, szalma "kiszívja" a vizet, és marad a koncentrált cucc
Szoval egy igazi franko esiweinert siman elkernek 50 euro alaparat.. ami ha belegondolok teljesen korrekt.
Nem volt gond az árral az én esetemben sem... 3.000 Ft volt a bor (0,5 liter), ami ma már nagyon nem sok, de ha azt mondom, hogy mellette figyelt a '93-as Szepsy Danczka-dűlő 6puttonyos 5.500-ért és 3.300 Ft-ért Oremus 5p/1975-öt árultak a szakboltok, akkor azért komoly summa...
szerintem az olajokkal es cukorral meg a szarazanyaggal maximalisan(!!!) telitodott oldat fagyaspontjanak alacsonyabb volta a kulcs...
szoval nezz meg egy zaccsko tejet ha elkezded vagyasztani... abbol is eloszor a homerseklet csokkenesevel elkezd csokkenni az oldhato anyag mennysiege es amikor eleri ez a mennyiseg azt a mennyiseg amennyi aldando anyag van a zacskoban akkor az a viz amire nem jut anyag az megvagy es a maradekkal tovabb megy a jatek.
Az eiswein lenyege elvileg az, hogy az elso komolyabb fagyban a szoloszemben a viz megfagy (a sima viznek ugye magasabb a fagyaspontja mint mondjuk a meznek) igy szeparalodik el a mar amugy is brutalisan tomeny szoloszemben az iagazi lenyeg a viztol.
na ezek utan igyekeznek ugy preselni.. mit preselni.. simogatni, nyomkodni, leheletnyi pihekkel kiimadkozni a vastagjat a szoloszemnek. Na ebben a hiperkoncentralt mutsban benne van minden ami kell.. a cukor, a savak es a szarazanyagtartalom, csak viz van benne nagyon keves...
Na ettol olyan bazi edes, bazi jo es bazi draga :)
Szoval egy igazi franko esiweinert siman elkernek 50 euro alaparat.. ami ha belegondolok teljesen korrekt.
Mekkora kockazat e smekkor abatorsag a token hagyni egy gyumolcsot (amibol mar ubermajer edesbort lehetne csinalni) bizva abban, hogy december vegeig (neha januarig, vagy akar februarig) egeszseges marad a gyumolcs... es mekkora kemeny melo ejjnek evadjan duhongo minuszokban szedegetni a furtoket a tokerol es utanna az ugyanolyan hideg preshazban anyai turelemmel kikuzdeni a mustot...
Szoval szkeptikus vagyok, hogy igy csinaljak e a magyar eiswein-termelok?
azé érdekes dolog ez a jégbor dolog, van amit nem értek benne:
tegyük fel egész szemek töppednek(nincs botritisz), akkor ha megfagy a szem hova is távozik a víz??? ha valahova távozik, akkor mivel is préselődik ki a tartalom a szemből, mitől válik folyékonnyá?
ja, enis igy tudom... de amit kinezek a germanokbol az az, hogy ott valoban azt a bort hivjak eiswein-nek ami valoban az es nem csak a fizikai parametereknek felel meg.
Szoval a balaton felvideknel kjoval cugosabb telu germaniaban is csak ritka az az ev amikor nem rohad le a szolo osszel, megtamadja a botrytis es olyan fagyok vannak december vegen, hogy az egeszseges szoloszemek kokemenyre fagynak es ilyen fagyott allapotban lehet oket feldolgozni. Nemritkan ejszaka szuretelnek -10 fokban, hogy minel jobb legyen a minoseg.
Kerdem en... :) a magyar eiswein-ek is igy keszultek?
a technologiai megkötésekről nem tudok;
de nohab a vízutánpótlás már a kocsány megfagyása előtt jóval megszűnik, mert a szőlő túlérett állapotában elfásodik/meszárad.
A jégbor lényege vmi olyasmi, h. a bogyóban levő lé koncentrálódik a víz (csak a H2O!) kifagyásával, de ezt az állapotot a préselés alatt is fenn kell tartani.
Megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, mert nem ittam még külföldi jégbort! Így utólag a _jellege_ hasonlít arra, amit Szeremley Huba csinált (kései szüret Olaszrizling és Zeus), már amennyire egy Semillon ezekre hasonlíthat.
Ettől függetlenül a jégborra könnyebben elfogadom, hogy az technikát jelent (elfagyott kocsány - nincs vízutánpótlás), mint mondjuk a Spätauslese-t és társait...