Keresés

Részletes keresés

Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10334
Lefotózni még nem sikerült őket, mert inkább a mélyvízben tanyáznak,de a napokban még próbálkozok.
Amúgy egy zalaegerszegi kisállatkereskedésből származnak.( A Balaton szálló alatt, ha netán erre járnál )
Előzmény: Barrister (10330)
morchee Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10333
Drukkolok, tény, hogy sokkal egyszerűbb, mint zsinórozás, miegyéb. Milyen fenevadat tartasz, amit el kell hárítania?
Előzmény: Andreas (10322)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10332
Mondom, hogy én sem hittem, de ma, a szemem elött csipegették a koj oldalát. A compók még kicsik, 7-10 cm-esek, a kojok meg 20-40 cm-esek. Ezért volt egészen bizarr a látvány.
Előzmény: éber (10328)
morchee Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10331

Jaj, de irígykedem, én meg itt állok a romok fölött.

Ma kaptam egy hatalmas tő tavirózsát, olyan poharasat, ami perlitben van. Minden oldalon jönnek a levelek, gyökere egy szál sem, hogyan kell ezt elültetni??

Előzmény: compó (10325)
Barrister Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10330

Szia Van der Graaf!!

Kérlek, szúrj be képet a compóidról, nagyon kiváncsi vagyok rájuk!

Imádom a compókat, gyönyörű halak!

Aranycompókat akartam venni, de nem kaptam Győrben még. (Most ott tartok, hogy fogok egyet magamnak a kavicsbányában, persze vmi kíméletes, finom felszereléssel.) Te honnan szerezted őket?

Üdv: Barrister

Előzmény: Van der Graaf (10326)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10329

Compó!

Gyönyörű a tavad, egyszerüen élvezet nézegetni. Nem beszélve arról, hogy a képeken nézem az egyedi megoldásokat és rendesen "koppintok" is egyikről-másikról. :-) Komolyan mondom innen többet lehet tanulni mint egyes szakirodalmakból. Itt ti teljesen naprakészek vagytok minden tekintetben.

Sajnos az én leendő tavacskám még csak így áll. Nincs nagy helyem, úgyhogy csak egy 230x320X80 cm-es kb. 4.5 m3-es állóvíz lesz. A kitermelt földből sziklakertféle, amiről a megszűrt víz zubog majd vissza a tóba. A sziklakert egyben a felszámolás alá kerülő fűszerkertem növényeit fogadja majd magába. Így zsályabokor, majoranna, oregano, kakukkfű, rozmaring, kurkuma, citromfű, stb.. adják majd a mediterrán hangulatot. Az elszaporodott mentát pedig a tó partjára fogom ültetni, a sásliliomok, íriszek és egyéb növények mellé.

Néhány kép a kezdeti lépésekről.

..előtérben a sziklakert és háttérben a "gödör"

..a zsálya, majoranna, kakukkfű már beültetésre került, a többi növény széttúrva a régi helyén és a domb jobb oldalán alakítom ki a befolyót.

Bocs ha ilyennel untatlak benneteket, nekem hatalmas kreatív élmény a tó építése.

Ha valaki szívesen megmutatná nekem a tavát képen - esetleg munkafázis fotókkal, és készen is -  akkor szívesen venném magánban a képeket, hogy ne terheljük a topikot.

üdv: roobi

éber Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10328
Nem inkább probálta volna ívásra hajtani,ez a mostani felmelegedés kedvezövé tette a körülményeket nekik?!?!
éber Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10327

szia!

A compó annyiban doktorhal, hogy a testén található bőséges nyálka a sérült egyedre kerülve megakadályozza a gombák...stb behatolását.Semmiféle parazitát nem nem takarit le a halakról,persze ezt a gyógyitó tevékenységet sem tudatossan teszi.A halak fertözése általában a börön keresztül történik úgy,hogy a testén található nyálkaréteg megsérül.

üdv. éber

Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10326
Szia Compó

Valóban előmerészkedtek a compóim.
Viszont ma olyat láttam, hogy ha nem a saját szememmel látom, el se hiszem.
A koipontyaim testét kurkásszák ,csipegetik.
Doktorhalaknak is nevezik őket, de csak kitalációnak hittem, hogy valóban lelegelik a halakról a parazitákat. nos, most láttam őket akció közben...
compó Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10325

Sziasztok!

Tényleg itt a nyár.

Vagy fél órán keresztül köröztek a növény körül a napsütésben. Ez valami szeánsz?

Jön az utánpótlás.

Beindultak a növények.

compó Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10324

Nem titok, de nem egy nagy durranás.

Nem használok az ültetőkosárba zsákvásznat, helyette hansági tőzeggel bélelem. Majd kétféle tóföldet összekeverek és egy réteget rakok alulra majd egy kis mélyedést hagyok középen. Ebbe kb. egy marék szárított marhatrágyát teszek, majd földel lefedem. Ekkor jön a növény a kevert tóföldel körülrakva, majd gyöngykavics.

Hát ennyi.

Üdv: compó

Előzmény: Tó Mániás (10314)
compó Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10323

Szia ZsuR!

Az ígéret szép szó........

Andreas Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10322
Egyelőre nem adom fel, megpróbálom egy kicsit tuningolni. A 9V-os elem helyett kap valódi 9V-ot a modul, ugyanis egy új elem 8,1V ad csak le és üzem közben már csak 7,1V mérhető a kapcsokon a riasztó 58-60 mA-s terhelése mellett.
Előzmény: morchee (10321)
morchee Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10321
Én is ezen morfondíroztam, miután a kutyák lenullázták a tavat, de akik vettek, azoktól hallotam, hogy nem sokat ér, legalábbis a Conradosról voltak tapasztalatok. Úgyhogy miután itt a topicban Karvaly megerősített villanypásztor-ügyben, inkább azt rendeltem, még nem tudom, milyen lesz, mert jövő héten kerül beüzemelésre. Tény, hogy egyszerűbb egy ultrahangos cuccot feldobni valahová, mint kerítgetni, vacakolni, de pl. Karvalynál szinte alig látszik, ezen felbuzdulva én sem méternyit tervezek, hanem valami alacsonyabbat.
Előzmény: Andreas (10285)
morchee Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10320

Hahó, ki is volt, aki kedvenc piócáit dédelgeti??  :o)) Mostan fedeztem fel Tódoktor könyvben, hogy némelyik fajtája halparazita, ezért nem nagyon ajánlatos hagyni elszaporodni, mert árt a halaknak. Én alapvetésből undorodom tőlük, rögtön az első növényültetésem alkalmával rászívta magát egy az ujjamra, boooa. Ha meg akarsz szabadulni tőlük, szintén ez a könyv ajánlja, hogy este lógas be kis hálóban a vízbe májat v. nyers húst, reggelre összegyűlnek rajta a kis kedvesek.

Ha van valaki aki szintén küzdött vizi szmötyivel, ami szépen rátelepszik mindenre, ossza már meg velem, hogy szabadult meg tőle. Nem növényi maradvány, hanem lebegő talaj, ami nem száll az aljára, hanem belep mindent, kis csíkokban.

Mostan (sajnos) volt alkalmam többször mosogatni a tavat, mégsem szabadultam meg tőle.

Nem sikerült a fóliaragasztás... :o(((( Nem tudom, mitévő legyek, 70 cm volt a hasadás, valahol hibádzik a ragasztás, mert reggelre leeresztett a víz... Ragasztottatok meg már ekkora likat? vagy dobjam ki fóliát, csináljam újból? Azért ez a nemszeretem megoldás lenne. Talán megpróbálom mégegyszer, rá a foltra, ráadásul nagyon rossz helyen van, gömbölyű a partrész, nem tudom rendesen kisimítani. Disznó kutyák...

Múltkor volt szó zeolitról, a mádiról, meg macskaalomról, miegyébről. Most vettem a macskáimnak, Tesco gazdaságos, 10 kg-os volt egy ezres, Mádon gyártották, úgyhogy menten vettem készülő tavi szűrőmbe is egy zacsival.

Aki már gyártott házilag ilyet (szűrőt, nem almot), attól kérdem, mi előnyösebb, alul be , felül ki, vagy fordítva? Vagy nincs jelentősége?

Karvaly, csak elszaladtál, vagy inkább elrepültél...

Valaki találkozott már vizitormával valahol?, nasturtium, vagymi a neve, állítólag víztisztító és szereti az áramló vizet.

dszi Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10319

Sziasztok

Multkor panaszkodtam, hogy nem tiszta a tavam és nem akar letisztulni, valamint a növények sem jönnek fölfelé.

Raktam 10 kg sót a vízbe. Megállta a kövek barnulása és a víz el kezdett tisztúlni.

DSZI

agicza Creative Commons License 2005.05.16 0 0 10318
Emberek! Lassan nyár lesz és úgy tűnik, a kertünk is kezd csatatérből normális zölddé változni, úgyhogy gondoltam valamit: ha még nincs programotok egy júliusi hétvégére, akkor szerveznék egyet... Mit szólnátok egy KERTI TAVAS TOPICTALIhoz? ;-) Helyszín: Zebegény (Budapesttől kb. egy órányi autóútra északra, a Duna bal partján, a Börzsöny lábánál), Időpont: július 9. vagy július 16., mindkettő egy szombati nap, akkor véglegesíteném, amint eldőlt, melyik alkalmasabb a többségnek. Várunk mindenkit, akinek bármi köze van a vízhez, és lenne kedve megosztani tavas tapasztalatait a többiekkel, vagy egyszerűen beszélgetni és okosodni akar e témában. Talán ezúttal Hasand is választ kapna a tavalyi kérdésére... :-P

Mivel elsősorban egy csendes, beszélgetős-eszmecserés-'szakmai' talit szeretnék (buli-, füst- és alkoholmenteset), ezért kérek mindenkit, csak akkor hozzon magával barátot-barátnőt-anyóst-gyerekeket, ha ők is kellően érdeklődnek a téma iránt. Ja, fontos: aki ezt az alkalmat összekötné egy teljes hétvégi túrázással vagy hegymászással, netán a környéket akarja felfedezni, az pakoljon be sátrat és hálózsákot, mert az otthonunk kevésbé alkalmas 'klasszikus' vendégfogadásra.

Szóval, ha még így is van kedvetek a talihoz, közfelkiáltással lehet helyeselni, aztán ha kettőnél több jelentkező van, elmondom a további paramétereket is. Ha bárkinek van kreatív, építő jellegű ötlete szervezéssel-lebonyolítással kapcsolatban, ne kíméljen! :-)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10317
Tegnap alaposan utana olvastam mi is van veluk - mert nalunk van par fajta, de a kep ezzel korantsem teljes.

Amit megtudtam. . .
- van orokzold es lombhullato! (mondtatok mar - de nem akartam elhinni)
- van tropusi es olyan, ami a legnagyobb hideget is kibirja
- mindegyiket hivhatod rhododendronnak - akkor is ha azalarol van szo - rhododendronnak altalaban a nagyobb levelut szoktak hivni

Amit a helyi kerteszekben arulnak altalaban a helyi korulmenyeknek megfelelo fajta. . .ha mail-order akkor lehet mast is venni -veletlenul.

Amim nekem van az mind orokzold, mind kinnt van, es mind felarnyekos, arnyekos helyen van. A meretuk az nagyon valtozik van ami 2-3 m magas es 3-4 meter szeles es van ami 60-80 centire no csak. Vannak illatos fajtak is - nekem nincs sajnos.
Nalunk (New Jersey) senki nem tart szobai rhododendront (hacsak nem tropusit tart az uveghazaban).

Nagyon nem kell a talajt savanyitani - de kell valamennyi tapanyag utanpotlas, evente szoktam viragzas utan.
Előzmény: Kiskertész (10310)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10316
A Rhododendronos topicban épp most idéztem egy könyvből, hogy mi is ez a Rhodo-Azalea kavar. (Mind télálló, más baj van velük...)
andzsin Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10315
Van télálló is, én is most vettem a vásárban:)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10314
 Szabad tudni mit variáltál? vagy titok?
Előzmény: compó (10313)
compó Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10313

Szia ZsuR!

Holnap teszek fel képet a második rózsáról is. Már félig kinyílt.

Na nem gonoszkodom többet. Az enyémek más fajták lehetnek, innen is onnan is szereztem néhányat. Na meg az ültetőföldel is variáltam egy kicsit.

Előzmény: ZsuR (10309)
compó Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10312

Szia Kiskertész!

Télállóak, csak a bőséges mulcsolást igénylik és a téli napégésre érzékenyek.

Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10311
Bocsi !  :((
Előzmény: ZsuR (10309)
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10310
 Én úgy tudtam, hogy az Azaleák nem télállóak, csak a  Rhododentronok.  Most akkor mi van? Télre kiszeded őket? Vagy rosszul tudtam?
Előzmény: ZsuR (10304)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10309
DE 12!!! Ember!!! 12!!! Nekem meg egy. . .:((
Előzmény: Tó Mániás (10308)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10308
Na ne máááá! Hát ez a kép mit mutat???? Mingyá' kinn van a vizbű!Hát nem azt írtam az előbb,hogy az enyémek még lejjeb vannak.?-------Türelem(tavi)rózsát terem :)
Előzmény: ZsuR (10307)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10307
Kedves To Manias - akkor rajtam a sor - pukkadozok es sargulok :)) nalam erosen kesnek a viragok :((!

Előzmény: Tó Mániás (10306)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10306

Üdv.ZsuR!                                                                                                        Igen igen,  Ő volt ,kiről érdeklődtem.Nagyon érdekes fazon.                                        A család nagyon szép! A tavirózsád  miatt  már nem pukkadozom,nem sárgulok.Egyik nap számoltam össze az 5 tavirózsámon 12 bimbót!Olyan még nincs ami ennyire felér,de a sekély részen ,kb 1 hét. A mélyből jövők is már félúton járnak.            Udv.Tó Mániás

Előzmény: ZsuR (10302)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10305

Bocsi kedves TALPFA!                                                                                                  A TE módszered olvastam,de van még némi homály a fejemben.  Írtad drLacának,hogy működik a domestoszos módi.Meg tudnád írni mekkora halak bírták ki? /Az enyémek még május végén lesznek 1 évesek.Méretük változó.cca7-12,14cm,/ Nagyon féltem őket!!!!!!!!!!!!!!           Előre is köszi, ha időt szakítasz a válaszra.        üdv. Tó Mániás.

ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10304
Azt hiszem, jon az elso tavirozsa bimbo a felszinre!!! :))

Annak meg, hogy azaleakat ultettem a hatterbe, nagyon orulok. . . foleg amikor viragoznak. Orokzoldek - es nagyon eroteljesen nonek - meg egy ev es teljesen takarjak a to mogotti utat.
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10303
  Szia SLacás!                  Nekem tapasztalataim még nincsenek 1 évesek se.Majd e hó végén.  Tehát :el nem tudom képzelni mi a búbánat miatt e külömbség a két tó között.// Pár tipp: betonos,vagy fóliás,esetleg a dekor kövek mennyisége,minősége//Ha ez is megegyezik ,akkor kész vagyok. Elméletben ,ha minden ua,akkor kistavad nem lehetne tónak nevezni, legfeljebb pocsolyának.       De így.......?????       A domestoszról annyit, hogy én nemtudom mit tegyek. Te nem írtad hogy halaid vannalk-é a tóban,tavakban.Ettől is függhet az egyensúly .Rendben is lenne a dolog,hogy a növények kibírják ezt a dózist. Mi lesz a halakkal????? Mindenhol azt olvastam eddig,hogy a klór károsítja a kopoltyú érzékeny felszínét. Növényeket még csak pótolnám valahogy,de az általam felnevelt kedvenceim soha!!!!!!!!!!!Üdv. Tó Mániás.
Előzmény: SLacás (10292)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10302
Oh. . .o a "papa hal".

Azt hiszem shubinkin - es tenyleg nem a legnagyobb, talan 25-30 cm. Fekete keves naranccsal - a "mamahal" meg szinten fekete-narancs de van benne feher is. Amikor oket kettojuket megvettem, harom halam volt. Aztan ahogy megjelentek ok a toban - par hetre ra apro halacskak tuntek fel :)) . Innen gondolom, ok a bunosok.

Sok a fekete halam - mert mindkettojukben sok a fekete - de van teljesen feher is.

Azota az kezdo harom halbol csak a nagyonnagy maradt meg - a tobbiek elpusztultak :((

Tavalyig nem vettem halat - mind sajat szaporulat ami volt a toban. Aztan beleszerttem a ezust koi-ba. Most egy hete meg egy narancssarga fatyolfarku koit es egy legyezofarkut vettunk. ivancsi leszek, mit mutat a szaporulat :)) jovore!

Az elso a "mamahal" (rossz kep, szornyu volt a feny).
A masodikon meg az egesz csalad.
Előzmény: Tó Mániás (10301)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10301

Szia ZsuR!

Valóban szép ez a halad is de mint írtam nekem is van néhány ilyen igazából a másikról érdeklődtem ami olyan sötét színű és pöttyösödő a pofija.

De azért köszi a választ üdv.:Tó Mániás.

Előzmény: ZsuR (10290)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10300
Ezt lehet ugy orvosolni, hogy a pumpat az egyik sarokba teszed es a visszaomlo vizet a masikba - ez ad egy kis "korforgas"-t. Nalam reszlegesen van igy - megtartottam egy kis reszt ami aranylag kiesik a korforgasbol - ez a sekely viz - ennek ellenere az is tiszta.
Előzmény: Van der Graaf (10299)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10299
Igen, ez igaz de a vízpumpák kapacitása nincs arányban a megszűrendő vízmennyiség különbözettel. Ráadásul egy nagy tóban sokkal nehezebb azt elérni, hogy a teljes vízmennyiséget szürjük. Magyarán sok helyen csak egy bizonyos tórész van szűrve.
Előzmény: ZsuR (10298)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10298
. . .szurorendszer nagysagatol/kapacitasatol fugg. . . nekem nagy a tavam, megis atszuri rendesen a szurom. . .
Előzmény: Van der Graaf (10297)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10297

Hasonló a helyzet nálam is, a kicsi tó kb 1 kbm. a nagy kb 15 kbm, és hasonlóak a fényviszonyok ráadásul a kicsit hajlamos vagyok elhanyagolni, és a kutyáim is onnan isznak vizet...
A magyarázat mégis egyszerű. A kis tavat a szürőrendszer sokkal hatékonyabban szűri át, mint a nagy tó vizét.
Előzmény: SLacás (10292)
premium Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10296
Hali!

Köszi.. értem.. :-) én is erre gondoltam, csak azért buta ember a saját, okos meg más kárán tanul alapon kérdeztem.. :-)

Akkor kipucolom, és be is szerelem...

Üdv:Premium
Előzmény: compó (10294)
compó Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10295

Szia ZsuR!

Köszönöm a választ. Sokat segített, mert a délutáni naptól meg tudom védeni átültetés nélkül is.

Előzmény: ZsuR (10289)
compó Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10294

Szia Premium!

Ezt találtam:

Type: Philips G15T8
Wattage: 14,7W
Lamp Current: 0,3 ą 0,03 A
Lamp Voltage: 56V
Tube Length: 436 ą 1,3 mm
Tube Diameter: 25,5 ą 1,2 mm
Base: G13
Spectral Peak: 253,7 nm (UCV)
UV output: 4,8W
UV microwatts: 49 uW/cm² (at 1m)
Average life: 8000 hrs
Ballast: F15T8, G15T8
Glow Starter: FG1P (JIS)

A 3,2W az UV kimeneti teljesítmény, a 15W az elektromos összes teljesítmény.

Előzmény: premium (10293)
premium Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10293
Sziasztok!

Ujtavas: Köszi szépen! Ha dönt a család a méretben, és az alakban.... Tényleg nem drága.. többre számítottam... Közben kaptam még egy telefonszámot, ott is megkérdezem, aztán meglátom, hogy mi lesz a családi kupaktanács döntése..

más: Tegnap vidéken voltam, és voltam egy bolhapiacon, ahol vettem egy használt UV szűrőt.. (nem röhögni, 2000 Ft.. az eladó nem tudta, mi az..)

Bekapcsolom, működik.. Hurrá, a régi összetörtet nem kell megjavítani... De! ez 15W, és zárójelben mögötte 3,2W.. ez mi?

a pilács típusa G15T8..

kiszedtem, nincs befeketedve.. attól még lehet rossz? (világít..)

üdv:premium
Előzmény: Ujtavas (10280)
SLacás Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10292

Heló  "Tó Mániás"

Voltam pár tószakértőnél  és egy egyszrű  kérdést tetem fel nekik:-Van két tavam,egy kb 3 m3-es és egy ~10 m3-es a fekvéük azonos egymástól ~15m-re vannak ,tehát azonosak az időjárási és fényviszonyok.a kissebb kristály tiszta,soha nincs kiszedve az elhalt növényzet, sőt a szélénél lévő fáról belehúlló leveleket sem szedem ki. A másikból kiszedem az elhalt növényi részeket a fáról belehúlló leveleket és algásodik, pedig bioszűrő is van benne:-Miért?

Válasz:-Sajnos pontos választ erre a kérdésre nem tudtak adni ,ill felajánlottak egy 30.000 ft-os UV lámpát az alga ellen.

Azonos időben lecseréltem mindkét tóban a vízet (csapvízre),pár nap elteltével a vízminőseg érdekesn változott,a kissebb tóban az öt értéket mutató mérőlapon minden érték jó,a nagyobb tóban ötböl három rossz!

Tehát:-Magas volt a nirit tartalom ami ugye az algák elszaporodásáért alapvetően felelős.

Felénk nagyon kemény a víz ám a kissebb tóban ez az értték is megfelelőre változott:-Miért??

A válasz még az előzőnél is bizonytalanabb volt.

Ezzel a pár gondolattal csak azt szerettem volna érzékeltetni,hogy aki biztosat tud mondani ezen sikamlós témában az,vagy varázsló,vagy nem mond igazat.

A domestost kipróbálon és az eredményről értrsíteni foglak,csak remélen,hogy a tavirózsáknak nem fog ártani.Ja mindkét tó gazdagon van növénnyel,ezt csak azérzt írom le ,hogy ha valaki arra gondol,hogy sok növényt kell ültetni az már rég megtörtént (6 féle tavirózsa és egyéb nádak,kákák,virágzó és csak zöldelő növények).

Előzmény: Tó Mániás (10284)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10291
Na most rajtam a sor: sargulok. . .nekem nincs furgegyik (meg lusta gyik sincs) a kertemben - legalabbis nem lattam meg egyet sem :((
Előzmény: szilencium (10277)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10290
Hat a hal az nagy. . .kb ket arasznyi - o a legoregebb a toban, es nem vagyok benne biztos milyen fajta - nagyon oluan mint a tobbi shubunkin, csak nagyobb. Itt egy kep:

Előzmény: Tó Mániás (10271)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.15 0 0 10289
Compo - akkor a te kerted pont az ellenkezoje az enyemnek -bar az elmult evekben mar tobb a napfeny mint eddig.

Utana neztem a nap dolognak (nalunk mindenhol arnyekban vannak - es itt NJ-t ertem alatta, rengeteg a fa mindenhol).
A legpontosabb a helyi kerteszet lenne informaciora - de ahogy olvasom az interneten, rengeteg fajtaja van, a tropusi fajtatol egeszen az eszaki orszagokban elokig.

Ezt talaltam a napfeny igenyrol:
"Shade
Many people think of azaleas and rhododendrons as shade lovers. Yet dense shade is not satisfactory. Filtered sunlight is ideal, but morning sunlight with shade after 1 p.m. is satisfactory. Plants may survive continuous shade if trees have branches pruned high. Protection from afternoon sun may also be given by fences, shrubbery or screens.

Some deciduous azaleas are less sensitive to full sun and should be used if the location is not suitable for evergreen types. However, in full sun the delicate flower shades will bleach quickly even though the plants may grow well."

Roviden:
Szurd napfeny az idealis, de a delelotti napfeny es az 1 ora utani arnyek kielegito. A delutani naptol vedeni kell.
Ha tobb a napfeny, akkor a virag szinei hamar fognak fakulni - de a bokor novekedeset nem gatolja.

Innen az info
Előzmény: compó (10286)
compó Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10288

Én láttam már ultrahangos riasztó után kutyát, szinte sokkos állapotban volt. Ez nem tudom milyen típus lehet, de gondolom emberségesebb eszköz. Ennek ellenére ha a kutya nem süket reagálnia kellene rá. Szerintem egyszerűen nem működik a kütyü. Próbáld ki egy ultrahangsíppal a kutyus reakcióját.

Előzmény: Andreas (10285)
compó Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10287

Szia roobi2!

Köszi a segítséget, megnézem ha végre lesz egy kis időm (meg pénzem).

Előzmény: roobi2 (10270)
compó Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10286

Szia ZsuR!

Köszi a választ. Azaleám még nincs, csak két rhododendronom. A kertemben (déli fekvés) sajnos elég kevés árnyékos hely van. A fák, bokrok ehhez még fiatalok. A tavam teljes napon van, csak a híd árnyékol néhány négyzetmétert. Nyáron szinte izzik minden, ezért a legtöbb növényt úgy kellett kiválasztani, hogy bírja a napot. Az egyik rhodim szűrt napon van, a másik mögött a fát ki kellett venni, ezért most teljes napon van a szerencsétlen. A tóban is csak napimádó növények vannak (pld. zöldalga), illetve ezek maradtak meg. Hát kell még néhány év, hogy a fényviszonyok jobbak legyenek.

Előzmény: ZsuR (10269)
Andreas Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10285
Ma vettem egyet a Conrad boltjában a topic-ban ajánlott ultrahangos kutya-macska riasztóból. Az lenne a kérdésem hogy használta ezt már valaki? Mert nálam abszolút hatástalannak tünik. A kutya még csak nem is forgatja a fülét, nemhogy a fájdalom jeleit mutassa. Az elején levő vörös LED-ből látszik hogy müködik, hallani egy nagyfrekvenciás ciccenést amikor bekapcsol a mozgásérzékelő és mégis az 5 hónapos kutya a legnagyobb lelki nyugalommal húzza ki a vízbe gázolva a vizinövényeket. A készülék kb. 1 méterre volt közben a fülétől.
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10284

SLacás!         Állítólag a klórmész is hatásos  5g/m2   az algás részre szórva.    Még nem próbáltam, de itt olvastam ezt a módszert is. Jó lenne ha jelentkezne valaki a tapasztalataival. Csak fonal algát szeretnék kiírtani a tavamból,  SEMMI MÁST!

szilencium Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10283

Szia Talpfa!

Visszamentem a 7126-os hozzászólásodhoz és azt nem írtad, van-e növény a tavadba és mi lett vele a Domestozozás után.

Kérlek írd meg mégegyszer, hiszen ez örökös téma alga ügyben.

Köszönöm szépen: szilencium

Előzmény: talpfa (7126)
Andreas Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10282
Itt a bal szélen a keresőmezőbe írjátok be a 'domestos' szót és a 'gyorskeresés innen' alapbeállítással kikeresi a topic-on belül a kérdéses hozzászólásokat.
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10281
Szia SLacás. napok óta ezt kerestem én is.Tehát lapozz vissza 2004 okt 30. 20.09.57.(7126) számú hozzászólás.Ott megtalálod. Üdv. Tó Mániás.
Előzmény: SLacás (10278)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10280

Premium

Ehhez mit szólsz?

Amfóra

Előzmény: premium (10192)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10279

Premium!

Megkérdeztem a nagy kordót(amfórát)! van neki, ha küldsz emailt küldöm a képeket róla, meg a tel.számát.

Üdv: Ujtavas

SLacás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10278

Kedves Mindenki!!!!

Valamelyik régebbi hozzászólásban olvastam,hogy a tó  algásodása ellen jól lehet használni a domestost,csak sajnos az adagolásáról semmit nem tudok. Ha valakinek van információja az adagolásról, kérem  segítsen.

Köszi:SLacás

szilencium Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10277

Sziasztok, főleg Hasand, nekem is van csodálatos gyíkocskám, most sikerült lencsevégre kapnom.Már ott van nálunk évek óta, de nagyon óvatos, még soha nem sikerült így lefotózni.

A Teleszkópszemű halacskám állandóan pózol, ha észreveszi a gépet.

Az ő párja pusztult el tavasszal.

Rengeteg a szúnyog, a halak legnagyobb örömére.

üdv:

Kiskertész Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10276

Ezek a kis halak mindig az aranyhal alá bújnak el. Egyébként olyanok mint a villám. Én még szinte észre sem vettem őket, de már bent vannak a kövek között. Megszelidülnek ezek valaha? A béka, meg a társa is, meg folyton ugyan arra a helyre ül ki napozni, és a moha alattuk a békák formájának megfelelően megbarnult.

Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10275
Az egyik ivarérett koiom annyira tele van ikrával, hogy márigencsak nehézkesen úszik. Le fog ez nekem ikrázni ? Félek nehogy belesűljenek az ikrák és elpusztuljon !
Ívtak már le itt valakinél koiok ?
Hogyan tudnék segíteni neki ?
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10274
drLaca!    Nem túl régóta írogatok ide. Ha időm engedi folyamatosan vissza olvasgatok. Most találtam egy olyan hozzászólást, ami szerintem részletesebben is érdekelne mást is.       Tehát:honnan lehet tudni,hogy egy hal bélférges?  Van -e megelőzési lehetőség? Ha bélférges,akkor gondolom fertőző is. Mi a kezelési mód?      Előre is nagyon köszönöm, ha időt szakítasz a válaszra. szép napot mindenkinek! üdv.Tó Mániás.
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10273
Légyszi ne idegelj fel kora reggel.! Kökörcsint én is vettem,de számla rég kihajítva!!!
Előzmény: Detonátor (10266)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10272
   Szia Detonátor! Teljesen igazad van.Teljesen kezdőként én mindent elfogadtam amit ilyen ,olyan helyről hallottam. Ma már lehet hogy másképp kezdeném,de a lényeg,hogy így is működik!ui:A szomszédék négylábúi egyébként sem segíthettek volna./sok kutya, néhány macska/üdv.Tó Mániás.
Előzmény: Detonátor (10267)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10271
Jó reggelt ZsuR !     Ez a narancsos pofi tényleg óriás, vagy a kép közeli? Azért érdekel mert nálam a picik így kezdenek szinesedni. Először a fej ,aztán az oldal,és így tovább.Egyébként nagyon jópofi. A narancsos fehérből nekem is van néhány.Ők a legnagyobbak!/bár egyidős az összes halam./ üdv. Tó Mániás.
Előzmény: ZsuR (10259)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10270

Így van, valóban el tudom hozni  2-3 fuvarral az összeset. Ha esetleg tudok segíteni akkor a következő helyeken lehet kapni ilyet:

Budakeszi FB 98 kft: http://fb98.okis.hu/hu-ceginfo.htm

Keszthely Floraaqva: http://www.cegcentrum.hu/floraaqua/kezdolap.htm

Valamint a Szentendrei úton a Ford piramisnál található Dunapark Kft Mintakert című üzletében is de itt kicsivel drágább.  Ellenben ajánlom figyelmetekbe, hogy ugyanitt leárazás miatt 3500.- magyar királyi forintért lehet kapni kb. 60cm átmérőjü és ugyanilyen magas, hatalmas méretü kaspót. Nevezzük agyagcserépnek vagy valami ilyesmi.  Kb. 8-10 darab van még belőle.

Szoliter növények, leanderek ültetésére alkalmas gyönyörü, egyszerü , rusztikus kinézetü.

Tegnap kedvessel arra jártunk és nem tudtuk otthagyni annyira jó áron van.

Szinte lopás volt elhozni. :-D

Előzmény: compó (10264)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10269
roobi2 - hat nem esik rosszul ha irigykedsz - de biztos vagyok abban, hogy nalad is "benovi" magat a to hamarosan. . .csak ido kerdese az egesz.

Compo - nalam eleg keves a csak napos resz a kertben - hatalmas fak vannak amik arnyekolnak valahol, valamikor. Az azalea szereti a felarnyekot, jol erzi magat ott ahol van idonkent arnyek.

Neked milyen a kerted? Sok nap? Keves nap? Ho a tavad? Napos reszen vagy arnyekban?
Előzmény: compó (10265)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10268
Szia Quess!
Jövő tavasszal indítanám a dísztavamat. A mérete olyan 10-12 m2. Egy csobogón kívül nem szeretnék semmilyen elektromos kütyüt bele. Már ki van ásva. Idén csak rendezgetem, tömörítem. Jövőre jön a fóliázás, növénytelepítés. A következő évben talán néhány hal. Szerinted meg lehet oldani vegyszerek, meg biológiai szűrő bohóskodás nélkül?
Előzmény: -guess.who- (10242)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10267
Köszi. Ez a bacifit túl drága. Én inkább kérek egy vödör trágyát a szomszédból a leendő tavam indításához. :)
Előzmény: Tó Mániás (10204)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.14 0 0 10266
Ma vettem kökörcsint a kertészetben. Most jogkövető vagyok? Számlát elraktam.
compó Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10265

Szia ZsuR!

Az azaleák teljes napon vannak?

compó Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10264

Szia roobi2!

Nem tévedsz. Valóban jó választás ez a kő, mert időtálló és főleg szép. Budakeszi nem igazán nagy távolság és kombival egyszerre 3-4 q-t biztos el tudsz vinni. Elsőre drágának éreztem, de a horvát mészkőhöz képest ég és a föld. Még lehet, hogy kedvet kapok hozzá. Nekem van már vagy 3 tonna sziklám, de még nem ártana egy kevés a szegélyhez.

Előzmény: roobi2 (10260)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10263

...most "megnyugodtam" és irígykedek ám de nagyon

Előzmény: ZsuR (10262)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10262
Azt mondja az iras - az elso evben orul az ember ha megmarad az amit ultetett.
A masodikban megveti a labat - a harmadikban meg elszabadul a pokol - es no!!! Valahogy igy tortent nalam is.

A novenyeknek volt egy kis krizisuk ket eve (hatalmas fekete foltosodas mindenhol, meg lisztharmat), de ugy nez ki tuleltuk.

Most meg attol felek, egyik masik helyen tulultettem - de ez mar masik topic :))
Előzmény: roobi2 (10261)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10261

..de örülnék már ZsuR ha nekem is ilyen szépen benőnék a tavat a növények.

Sajna tisztában vagyok vele, hogy eltelik egy-két év mire a steril épített közeg eldzsungelesedik. Nem baj van türelmem és addig is éltet a kreatív alkotási vágy no meg a kíváncsiság. ;-)

roobi2 Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10260

Hát igen nem a legolcsóbb választás de így megy ez általában. Először az olcsóbb kategóriát választja az ember majd el kezd gondolkozni a következő árkategóriában, utána már nem is olyan drága a másik és így megy ez addig míg el nem jut a drágáig . :-)

Amiket először néztem azok a következő árakon tudnám beszerezni.

- horvát mészkő 4-6 cm vastag 4100 Ft/ nm

- andezit 4-6cm 2700 Ft+ ÁFA/nm

- ez a karmacsi olyan 3100 és 3500 között jön ki négyzetmétere, de nem Keszthelyről hoznám hanem a Budakeszi kőüzemből. Így a fuvar összesen kb 2-3 ezerből kijön - kombi 307-es - több fordulóval Budakeszi-Újpest viszonylatban.

A tavacska - kis kert lévén - kb 4-5 köbméteres lesz  ~6-7 négyzetméter vízfelülettel.

Nem túl nagy ezért 5-7 négyzetméter elegendőnek ígérkezik első számítások szerint.

Olyan jellegüre csinálnám terveim szerint , mint Zsupla tava  (10231 hozzászólás)

Szvsz a kövekre egyszer ruház be az ember - egy emberöltőben :-) - , akkor inkább tetszetős legyen számomra.

A természetből nem szednék követ, mert én csak egy pár köbmétert hordanék el, no de vagyunk pár millióan és az már sok lenne. Igaz, ezt is külszini fejtéssel nyerik hazánk területéről, de valahogy az mégis csak más érzés, vagy tévedek ??!

Előzmény: compó (10257)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10259
Jo hetveget tavasok! A mai nap szep - talan meg a holnapi is az lesz - de a vasarnap mar nem biztos - hat utalatos???

Itt egy par kep - az azaleak viragoznak, probaltam aprobb fajtakat ultetni a to moge - igazan szep most.

A vizi nefelejcsek is teljes pompaban - a halak nagyon szeretik a gyokereit, mar orulok, hogy nem "takaritottam" ki oket! Szepen "leparkolnak" elotte es eszenk :))

A bekam meg ul a levelen es sutteti magat a nappal. . .

compó Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10258
Nem tévedtem, jó drága.
Előzmény: compó (10257)
compó Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10257

Szia roobi2!

Nagyon szépek ezek a kövek. Nem lehet olcsó mulattság, vagy tévedek? Remélem igen.

Előzmény: roobi2 (10252)
compó Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10256

Na ugye? Én mondtam!

Előzmény: Van der Graaf (10220)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10255
Szia! én minden ültetőkosarat kibélelek zsákvászonnal. kevés tőzeges föld,sóderrel keverve .A tápozást majd a halak rendezik. Üdv. Most kicsit kilépek, mert ékezett hozzám egy másik tó mániás.
Előzmény: jrobi (10246)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10254
Nyugi kibírja!!!!.Én mivel nemtudtam hogy mit viszek a növénnyel,reklámtáska a csom. tartóba.Majd bevásárlás Vagy egy óra. +10-15perc haza. csom tartó 100 fok.Figyelj !mindezek után hideg kerti csapvíz a gyerek kádnyi edénybe,s növény bele.Napok múlva vettem észre az ikrákat.Edény 25 fokos helyre, s 3 nap múlva kikeltek a halaim.Kereskedővel vigyázz! Én elrohantam akvarista boltba, hogy mit adjak az izéknek,Jótanács-borítsa őket ki a francba !Úgyse lesz belőlük semmi.
Előzmény: zozocska (10232)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10253
Na akkor én is még 1x !Amikor olvastam, én is megdöbbentem. Az enyéim teljesen vegyes csapat.osztott, üstökös,sima,aranyhal,aranyszínü, tarka, bordó,fehér pöttyös,piros  sapkás szimpla ,S a színe és formája szerint gyanítom .hogy koi is van közöttük Bajusz még nincs. Ahhoz kicsik. Ahonnan a növény származik midkét halfaj volt a tóban.Óriási élmény lesz majd, ha színesednek! Nálunk 3 gyerek,+a párom egymást taszigáltuk a tóparton és kerestük a szines halakat.
Előzmény: éber (10225)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10252

Az antikolt karmacskőről itt vannak fotók:

felhasználás alatt

raklapon

enyhén vöröses

Előzmény: roobi2 (10250)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10251
Én is  tavaly májusban borítottam a tóba egy csomó  icike picikét. Augusztus körül színesedtek igazán.Egyetlen halat sem vettem,mégis vagy 300-an vannak.Van olyan ami már 10cm és még most színesedik.//CCA  a 3/4része színes.//
Előzmény: éber (10224)
roobi2 Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10250

Sziasztok Topiklakók! :-)

Már pár hónapja olvasgatlak benneteket és hallgatom a mesterfogásokat tóügyileg.

Jelentem tervezem, olvasok, tanulok, vásárolok , ások , egyszóval készül.

A véleményeteket szeretném kérni, hogy a tó körüli kőzet kialakításáról hogyan vélekedtek.

Mészkő ab ovo ugrik hiszen a kioldódó karbonát megemeli a ph értéket és halak is lesznek benne, ráadásul véleményem szerint hazai viszonylatban ritkán fordul elő élesen hasított fehér vagy vörös mészkőpart egy tónál. Szeretném minnél természetesebb homogén állományú kövekből megalkotni.

Andezit jó lenne csak a felülete vagy oxidált (rozsdás) vagy koromfekete esetleg szürke, de minden esetre nagyon egyenes - vulkanikus kőzetre jellemző - törései vannak, amik szintén nem jellemzőek egy víz közeli állapothoz.

Kulé kavics - dunapart feeling - nem igazán tetszik bár kétségkívül nagyon könnyen kezelhető.

Ami nagyon megtetszett és ráadásul az ára is kedvezőbb, az a karmacsi szürke hom okkő, speciális mosási eljárással enyhén legömbölyített változata. Aki nem ismerné ez úgy néz ki mintha 20 éven keresztül víz nyaldosta volna - de nem gömbölyü - és a felülete meglehetősen rusztikus. Ráadásul viszonylag könnyen mohásodik is.

A tóba magába néhol aljzatként kisebb andezit , szintén mosott, gördített  fomátumát használnám fel. Ez olyan mintha kulé kavics lenne csak laposabb és szürkésebb.

Nos alapkkérdésem az, hogy mi a véleményetek a homokkő kerti tavi felhasználásáról?

...és gratulálok a szép tavakhoz amiket volt szerencsém megcsodálni itt.

Szimpatizálok a cicabarát "tavasokkal" is hiszen nekünk is van egy házi kedvencünk.

Szintén imádom ha a piciny kertünkbe beszállnak a madarak,  esténként neszel egy sün és a lábam alól ugrik ki a bufo viridis, ami évről évre nagyobb lesz.

Ehhez az idillhez már csak egy csalogató tavi biotóp kell és felbolydul a vizi élet is.

Nembo Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10249
Dehogy. Az egy macska (Latin neve: macskusz házikusz). És nem is foltos, hanem cirmos. :P
Előzmény: -guess.who- (10236)
premium Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10248
Na, erről van egy történetem.. 2 éve nyáron volt, sok meztelencsiga... írtottam is őket.. Egyik reggel mentem ki, augusztusban, és a tó közepén!!!! a tavirózsa levelén volt rajta. De hogy hogy ment be, nem tudom...

Előzmény: dszi (10222)
premium Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10247
Hali!

Remélem így lesz.. Bár inkább magamnak küzdök vele, de a topictársaknak megoldjuk a dolgot...

Sajna ezen a héten nagyon el vagyok havazva, majd beszélek compóval, hogy Ő mikor ér rá... Remélem valóban úgy működik, ahogy elgondoltam, mert abban az esetben a legdrágább alkatrész a réztömb.. :-)

Előzmény: talpfa (10221)
jrobi Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10246

Szia Tómániás!

Köszönöm az együttérzést. Azt hiszem rájöttem a hibára. A növényeimet sima kertiföldbe ültettem és úgy tettem a tóba, a tetejükön pár kaviccsal. Most csak kavics van, föld nincs, szerintem ettől a koszos tó.

Már csak azt kellene tudnom, hogy mibe ültessek?

Előzmény: Tó Mániás (10153)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10245
Azért nem lehet olyan jó halnak lenni. Semmi összegabalyodás, meg ilyesmi... :)))
Előzmény: zozocska (10239)
zsupla Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10244

Én ott fenn látok aranyhalat, de lehet, hogy a te felbontásod jobb. Vannak fehérfoltos aranyhalaim is, de küszök és a szivárványos öklék is.

Előzmény: zsupla (10235)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10243
Bocsánat... és köszönöm! :-)))
-guess.who- Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10242

A kérdésre a válasz rém egyszerű (és tényleg elhangzott már párszor :D):

(1996. évi LIII. tv., blablabla)

42. §

(3) Az igazgatóság engedélye szükséges védett, illetve [...] nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növényfaj:
a) egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtéséhez;
e) egyedének betelepítéséhez, visszatelepítéséhez, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítéséhez, termesztésbe vonásához;

Magyarra fordítva: a védett növénynél nem csak a növénytest (szár, gyökér, levél, virág) védett, hanem minden egyéb "alkatrész" is. Ugyanúgy, ahogy a békánál védett a békapete... :) Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy "házi használatra", vagy kereskedelmi célból történne a gyűjtés.

Előzmény: stiglinc (10238)
zozocska Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10241
Köszike, én napról napra jobban bevagyok őrülve a tóba, mindig azt hiszem hogy ezt már nem lehet fokozni, és kiderül hogy dehogynem. Ez is egyfajta szerelem.
Előzmény: éber (10240)
éber Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10240

A megtermékenyitett ikra első nap enyhén zseletinos,2. nap szempontos,3. nap már látható a embrió....ezt követöen bekövetkezik a kelés.Az összeragadt ikra befullad(oxigén hiány).

Machalit-zöld befogja a kezedet kékre.

A vízhőfok akár 1 óra alatt is felmehet.

A leikrázott hal hasa nem megy le, az csak tógazdasági szaporitásnál van, mivel abban az esetben a teljes ikra mennyiség lefejésre kerül.

A halakat illetöen én is bevagyok sózva, a haverok tudnának mit mesélni.De gondolom ezzel TI is igy vagytok.

Köszönöm  a tanácsot Quess Who!!

Előzmény: zozocska (10239)
zozocska Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10239

Akkor ezért nem kaptam állatkereskedésben.

A termékeny ikra milyen? Átlátszó benne fehér ponttal, vagy milyen, mekkora kb? Tömegesen egymásba kapaszkodva van?

A malachit zöld oldat az a tófertőtlenítő szer, ami megfogja a kezemet türkiszkéken? Vagy az teljesen más?

Ha áthelyezem, akkor fokozatosan emeljem a hőfokot, mondjuk fél naponként 1-2fok, hogy elérje a 22 fokot?

Ha leikrázik a hal, akkor lemegy a hasa, onnan tudom, hogy letette? Reggel mikor eljöttem dolgozni még 5-6 kergetett 1-1-t, de úgy nézem a 32-ből 4-5 "kislány" is van.

Olyan aranyosak voltak bögdösték azokat a szerencsétleneket, meg ráugrottak, aztán ők is dörgölőztek a nádhoz, meg a cserepekhez. Nagyon édesek voltak. Remélem nem sérül meg az amelyiket kergetik, mert persze az is a 2 kedvencem.

Lehet, hogy sokat kérdezek, bocs érte, de be vagyok sózva.

Előzmény: éber (10237)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10238
Kedves g.w., most lehet, hogy olyat kérdezek, amit már százszor megírtál, de tudom, hogy te képes vagy százegyedszer is válaszolni :-))) A védett növényekről magot szedve szaporíthatom-e azt otthon, saját használatra? (Persze, akkor adott esetben nem tudnám igazolni az eredetét...)
Előzmény: -guess.who- (10233)
éber Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10237

Euro-quinn állatpatikában kapható(ha kérdésed van nézd meg a goldfisch-t és hivd fel  őket,nekem is ők segitettek)

A terméketlen ikra opálos és biztos enyhén szörös mivel megtámadta a saprolegnia.A keltetéshez csiramentes vízet hasznának vagy naponta 1x max. 2x machalit-zöldes gyors fürdöt alkalmaznak.Ha másik vizbe helyezed...a höfokra vigyázz,1-2C-nál nagyobb eltérés ne legyen, és néhány mp-et kibír víz nélkül!

Előzmény: zozocska (10232)
-guess.who- Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10236
Az a foltos (ott a sarokban) egy aranyhal? :)
Előzmény: zsupla (10235)
zsupla Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10235

Köszönöm a gyors választ! Nem tudtam, hogy védett, de akitől kaptam azt gondolom tudta. Intézetből hozta, mert kutató, szerintem jobb lesz nekik nálam. Vagy mit tegyek?

Érdekes volt, amikor aklimatizálódtak és beengedtem őket a vízbe jó félórát meg sem mozdulnak, aztán rajtra elúsztak. Azóta gyakran látom őket, az etetésnél. Nálam jó sok növény van és sok hínár. Remélem jó lesz neki, van egy kis lelkiismeretfurdalásom

Itt lászik valamennyi a hínárból, már bújik ki a vízilófark.
Előzmény: -guess.who- (10233)
-guess.who- Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10234

"Szóval, téves az az elmélet hogy az aranyhal a fajok közötti keveredésével visszaüt az ösökre???????"

Először is: fajták és nem fajok.

Másodszor: nem téves és nem elmélet - csak nem lehet így leegyszerűsíteni. Ezer apróságra kell odafigyelni, domináns és recesszív tulajdonságokat figyelembe venni, stb. Alapvetően az a gond, hogy ezek a fajták már sokszorosan túltenyésztett, visszakeresztezett, az adott tulajdonságra szelektált példányokból állnak. Ami azt is jelenti, hogy úgy válogatták össze őket, hogy a hordozott tulajdonság minél inkább elnyomja a nem kívánt (esetenként vad) formákat.

Tehát nem jó ötlet egyetlen szaporodásból, egyetlen próbálkozásból következtetni egy komplex genetikai tény hibájára. :) Egyebekben l. valamelyik aranyhalakkal és a tenyésztésükkel foglalkozó könyv kapcsolódó fejezetét. :)

Előzmény: éber (10225)
-guess.who- Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10233

"Kaptam 13 db szivárványos öklét, van valami különleges (a kagylókkal való viszonyát tudom, de kagylóm sajna nincs, szívesen cserélek aranyhalat kagylóra), amit tudnom kell róluk?"

Hát a legfontosabb, amit tudnod kell róla, az az, hogy a faj védett. 2000 Ft az eszmei értéke...

Emellett a kagylók csak a szaporodáshoz szükségesek, tehát élni nélkülük is tudnak. Dús növényzet (elég félénkek), plankton, és kész. :)

Előzmény: zsupla (10231)
zozocska Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10232

Arra gondoltam, hogy megkeresem az ikrát, és átteszem növényestül meg minden egy gyerekkádba, veszek fűtőt meg hőmérőt.

Szerinted, honnan látom, hogy melyik a megtermékenyített ikra? Milyen az? Kibírja ha átteszem és egy másodpercig nincs vízben?

Előzmény: éber (10228)
zsupla Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10231

Jóreggelt!

Kaptam 13 db szivárványos öklét, van valami különleges (a kagylókkal való viszonyát tudom, de kagylóm sajna nincs, szívesen cserélek aranyhalat kagylóra), amit tudnom kell róluk? Próbálta valaki a szm-es alagirtást??

Alább néhány esti és reggeli fotó, ha nem bánjátok. (ha igen akkror is!!)

estefelé

estefelé

reggel. Hátul a Törp, megjött a welness-hétvégéről.
zozocska Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10230

6 kereskedésben voltam, de sehol sem volt gyógyszer, mígnem ezt a méregdrága (3600, megjegyzem ebből a tenyésztőtől vehetnék 15 halat, de egyik sem ilyen. A családom teljesen kiakadt hogy nem vagyok normális) Serat ajánlották.

Nem tudom hol lehet venni Budán v. Budaörs között, próbálom ma még felhajtani.

Pont egy hete vannak áttéve a medencébe, ma reggel ívtak. Szerintem most sehol sincs még ilyen meleg víz. Azt mondod nem sokat vesztek rajta, mert úgysem marad még meg?

A steril közegre azt értettem, hogy most olyan algás a víz, hogy alig látok valamit, nekem eddig kristálytiszta volt télen-nyáron, nem tudom mi lett vele. A hasvízkórt bakteriális fertőzés okozza, és azt mondta a kereskedő, hogy cseréljem le a vizet, mielőtt a többiek elkapják.

Előzmény: éber (10228)
dszi Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10229

Akkor még volt egy negyven centis aranykárász a tóban (amit novemberben elvitt)

Mifelénk vannak kicsi meztelen csigák is. Mondjuk én nem szívesen fogom meg.

DSZI

Előzmény: hasand (10223)
éber Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10228

Nekem is hasvízkóros volt a halacskám, és az euro-quinn teljesen rendbe hozta.A halak ívása pedig nemsokkal a másik vízbe helyezés után kezdödött??Az ikrák kelési idejét a vízhőfoktól függ"22C-nál kb. 3-3,5 nap", és 4 hét elteltével 25-30mm.De azt biztosra veheted, hogy 15c víznél a megmaradási % max. 5%.Tudtommal a hasvízkóros hal nem fertőz!A steril közeg pedig nem tóban van,hanem pl.akvárium..zuger edény..stb.

Előzmény: zozocska (10227)
zozocska Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10227

Kicsit eltűntem, mert nállunk nagy események voltak.

Képzeljétek el hogy az egyik háromfarkú halam, amelyik a kedvencem hasvízkóros lett. Már két napja van a Sera Baktopur fürdőbe, de még semmi sem javult. Él még, lehet, hogy ez már javulás? Most 4 napja beteg, de csak két nap után tudtam kifogni, pedig 4-5 órát ültem a tó mellett naponta. Szerintetek ha eddig megúszta, akkor már nem fog elpusztulni?

Az a baj, hogy sehol sem láttam még ilyen háromfelé álló farkú halat, és nem tudok venni másikat, meg hát szeretem is.

Ma reggel ívtak a halaim. Ennek nagyon örülök, mert ez az első alkalom nállunk.

Csak az a bibi, hogy most nem a tavukban vannak, mert az jelenleg renoválás alatt van. Vasárnapra lesz kész, és akkor mentek volna vissza a tóba.

Mivel félünk tőle, hogy nehogy másik is hasvízkóros legyen, ezért vissza szerettük volna rakni őket, egy tiszta steril közegbe.

A könyv szerint 4-7 nap a kelés ideje, 4 hét múlva lesznek 6-12mm-esek.

Szerintetek ha gyorsan átrakom a növényeket, a nádat, és az ikrázóseprűt, akkor megmaradnak az ikrák? Mert ahhoz hogy kihalásszam a halakat le kell engedni a vizet, különben nem tudom őket megfogni.

Van van rá ötletetek, hogy hogyan tudnám kifogni őket mélyvízben? Akkor nem kéne leengedni a vizet.

stiglinc Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10226
Pedig vannak bőven (meztelen csigák). Csak még kisebbek, ezek még bőven beférnének a halak szájába.
éber Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10225

Még 1X!

Egyébként érdekes dolog a halak összeivása.Fekete teleszkóp kislány +pirossapkás fiú sexuális élményéből mindegyik utód osztott farkú lett, egyetlenegy simafarkú halacska nem volt köztük.Szóval, téves az az elmélet hogy az aranyhal a fajok közötti keveredésével visszaüt az ösökre???????

éber Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10224

sziasztok!

Kb. 3 hete...a nagy felmelegedés alkalmával kitettem őket,volt köztük 2-4cm(fekete ill. barna).Kezdetben sórákkal etettem, aztán cyclops-al.Ha letisztul a vízem biztos látványos lesz ahogy esetlenül, röhejessen uszkálnak.

üdv. éber

Előzmény: Tó Mániás (10218)
hasand Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10223

"...a meztelen csigákat dobálta a tóba. A halak nagyon szerették."

Harcsái voltak, hogy befért a szájukba?

Felénk legalábbis a meztelenek közül a csigus gigantikus félék járnak.

dszi Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10222

Tavany nyáron költöztem a tó mellé. Az előző gazda mondta, hogy a meztelen csigákat dobálta a tóba. A halak nagyon szerették. Én símán porral írtottam őket.

Az idén még szerencsére nem találkoztam velük.

DSZI

Előzmény: Van der Graaf (10216)
talpfa Creative Commons License 2005.05.13 0 0 10221

Szia premium!

Ha sikerült kidolgoznod és működik a fonalalga írtó, akkor én leszek az első vevőd!

Előzmény: premium (10199)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10220
Ma meglepetésszerüen felbukkantak, és rajban úszkáltak.

Úgy látom, hogy a félénkségük nem miattunk van, mert nem zavartatták magukat tőlem, pedig begyalogoltam a tóba, szűröt igazgatni...
Előzmény: bagoly 988 (10217)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10219

Compó.

Köszi.

Előzmény: compó (10209)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10218
    Szia éber! most olvasgattam kicsit vissza jan,körül volt pár száz osztottfarkú aranyhalacskád akváriumban.Mi lett a sorsuk? Üdv.Tö Mániás-
bagoly 988 Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10217
Szia Van der Graaf! Ha van víz alatti lámpád, nézz ki éjszaka a tóhoz, meg fogod találni a compóidat, amint a fénynél eszegetik az odagyűlt szúnyoglárvákat és egyebeket. :-)
Előzmény: Van der Graaf (10063)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10216
Amikor az iszapot leszívtam a tóból, én újjnyi vastag piócákat találtam. megfogtam, és bedobáltam őket a mélyebb részben, ahol a halaim átvészelték a nagytakarítást. Verekedtek minden példányért. Pedig nem naphalak, hanem kojok, és aranyhalak.
Előzmény: TTAMAS (10203)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10215

Premium!

Megkérdem és referálok!

Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10214
Szeretek minden lehetséges infót begyűjteni. Talán Kecskeméten előfordulok a közeljüvőben.Ott majd körülnézek.Mégegyszer köszi.Üdv.Tó Mániás.
Előzmény: compó (10212)
Nembo Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10213
Nem. Semmit nem csináltam vele. (Talán egy picit gyakrabban locsolom ;P )
Előzmény: compó (10205)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10212
Biztos kapható máshol, mert a Fressnapf nagyker is.
Előzmény: Tó Mániás (10210)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10211
Attól függ milyen méretű? Törpe, közepes, óriás?
Előzmény: dithke_ (10200)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10210
Köszi az infót.Ez kissé messze van lakóhelyemtől.
Előzmény: compó (10181)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10209

Például itt:

http://www.suni-kft.hu

Por alakút vegyél, mert a lötyik gyorsan lejárnak. Amúgy drágábbak is.

Egyébként az indító baktériumok segítik a természeteshez közeli tóvíz baktériumflórájának gyors kialakulását.

Előzmény: Ujtavas (10166)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10208
Még most is pusztulnak a halaid?
Előzmény: t-macska (10174)
hasand Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10207
"Láttál már egyet is a halaidon? Ugye nem. Egyébként a naphal imádja."

Kösz a választ!
A mérleg jelenleg a szörnyecskék javára billen a db számot illetőleg, mert halacskám jelenleg (Talpfáét holnap viszem ki) csak négy van.

Előzmény: TTAMAS (10203)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10206
Mivel említettem,hogy egynyarasak,az idén még nem szaporodnak.Nőni viszont fognak,de a feleslegre van jelentkező bőven.Igazi gondom az, hogy annyira nehezen választom ki melyiket adjam bárkinek is oda.Mindet én neveltem fel.Fáj megválni tőlük.Másik tó nem fér el már a kertben.Tehát legkésőbb ősszel meg kell válnom néhánytól.
Előzmény: Detonátor (10170)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10205

Tényleg bebokrosodott, tápoztad valamivel?

Előzmény: Nembo (10196)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10204
Szia Detonátor!     Van néhány marha a környékemben,de nembeszélünk egymással.--Tehát trágyájukból sem kértem. Talán bactifit volt a neve.:))
Előzmény: Detonátor (10171)
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10203

Láttál már egyet is a halaidon? Ugye nem.

Egyébként a naphal imádja.

Előzmény: hasand (10201)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10202

Szia Premium!

Jó ötlet. Gyere és méricskélj csak nyugodtan, ha már halat nem tudtam kifogni Neked.

Szerintem sem lehet egy bonyolult kütyü. Gondolom négyszöjel lehet és ennek az impulzushosszát lehet állítani. Bár valami visszacsatolás is lehet a rendszerben, mert balhézik ha nincs vízáramlás. Van egy LCD-je és ezen ír ki néhány infót, de ez nyugodtan el is hagyható.

hasand Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10201

Szóval ott hagytuk abba, hogy igazán jó válaszok érkeztek a békák csigaevő szokását illetőleg.

Na most a másik kérdésem az, hogy nálam a kövek alatt ilyen 1-3 cm -es nadályok lakoznak.

Ha jól azonosítottam be, akkor férgekre, rovarokra, csigákra vadászik. Ez a halakat nem bántja.

Igaz ez? Vagy ezentúl vadásszak én rájuk?

Engem is érdekelnek a növények, hogy virágoznak meg ilyesmi, de az ilyen izék jobban!

dithke_ Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10200
Sziasztok!

Tudja valaki hogy a tavirózsának mi az ideális ültetési mélység, ahova kell ültetni?
premium Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10199
Hali!

Köszi szépen... belevetem magam az elektronikus algairtó klónozásba... :-)

Üdv: Premium
Előzmény: ZsuR (10198)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10198
Előzmény: premium (10197)
premium Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10197
Ja igen.. Nem tudja valaki a zöld "fonalalga" nevét latinul, esetleg angolul?

Nembo Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10196
Sajnos rossz helyen van és csak távolról tudtam lefotózni, de kinyílt végre. Üdv: compó

De még mennyire rossz helyen van!! Hozzad csak át hozzám!
Majd én lefotózom. :)
Ilyen közeli jó lesz?

Egyébként az idén az enyém is nagyon beindult: tavaly összesen nem volt feleannyi levele sem, mint amennyi most van.
Előzmény: compó (10184)
éber Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10195

Üdv!

Valaki használta már közületek az iszap eltüntetöt(bio-oxidator)Valami bövebb info kéne....halakat a vízböl ki kell venni....stb?!

köszi

premium Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10194
Nálam van mélybordó, fehér, törpe rózsaszín, narancs színű, és volt kék is... :-(

A mélybordó a napot szereti, meg a kék is ott érezte jól magát. A törpe rózsaszín a napon elsárgult, majdnem kipusztult... őt átraktam az árnyékba, már most van 4 levele, pedig nem szokott sokat hozni... A fehér is ott van, néhány levéllel képviselteti magát.. A narancsnak mind1... :-)

A vizitöknek vannak nálam már most szép nagy levelei, azok jó húsosak, és vastagok.. (a többihez képest...) Még nem nagyon akarok bemenni a tóhoz fényképezgetni, mert friss a fű, nem akarom még taposni.. jövő héten talán már elég vastag lesz...

Üdv:premium
Előzmény: ZsuR (10193)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10193
Nalam pont maskepp mukodott. Az arnyekos reszrol atultettem oket a naposra, mert az arnyekben nem nottek olyan szepen.
premium Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10192
Hali!

Megfigyelésem alapján a levelének a színe, mérete nagymértékben a naptól függ... Nekem, a tó egyik fele árnyékban van, ott nagy levelek vannak, jó "húsosak" a nypon meg olyan kis vékonykák.. Persze ez fajtától is függ... Ez csak megfigyelés..

compó:
szikla: Felhívtam a bányát, de sajna ez nem az a bánya, náluk nincs riolit.. sajna.. Helyileg ott van, de nincs protekció... a kiscsaj nagyon kihallotta a hangomból az elkeseredést, meg is jegyezte...

alga: Van Neked ilyen algaírtód? :-) Én egy elfajzott villanymérnök vagyok.. Valószínűleg nincs benne semmi trükk, valami sima impulzus üzemű vezérléssel bontja a rezet, azért fogy, az alga meg nem bírja a vízben ezt, azért pusztul.. Nem jöhetnék át méricskéni kicsit? Csak a jelalakra, meg a frekire lennék kíváncsi, lehetne csinálni házilag szerintem tized áron, vagy még olcsóbban.. Már én is nézegettem, de ha felvonulnék a Bricostore-ban, vagy a süni Kft-nél, hogy csókolom, konkurencia akarok lenni, jöttem mérni.. kidobnának a francba... :-( A bricoba már az sem tetszett, hogy kibontottam.. UV szűrőm is így lett, csak "öngyilkos lett" majd rendberakom a jövő héten azt is...

Ujtavas: Szupi lenne.. meg tudnád kérdezni, mibe fájna egy ilyen? Gyakorlatilag a lényeg, hogy alakra hasonló legyen, mint Kiskertészé, jó öblös nyakkal... méret: JÓ NAGY! :-) Esetleg ha megadja a telefonszámát, felhívnám, megkérdezném, vagy el is mehetek... Csak előszőr ugye a mocskos anyagiak...

Előzmény: compó (10190)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10191
Szervesanyag bomlása. Valószínű az elpusztult algák. Szűrőt kéne tisztítani.
Előzmény: ZsuR (10189)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10190

Szia ZsuR!

Hogy melyikünk a szerencsésebb nem tudom. Ilyen szép levelei sosem lesznek az enyémnek. (és a brekusz az fantasztikus)

Előzmény: ZsuR (10188)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10189
Egy keres Godlike-tol:

"Sajnos nem bírok regisztrálni. Rossz az oldal! Viszont kellene egy kis segítség!

Építettem egy kerti tavat egy hónapja, be is indult a víz, már tünik el a zöld alga, viszont megjelent a szökőkút és a patak befolyásánál a fehér hab. ez mitől lehet?"
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10188
Nehany nap??? Akkor te nagyon szerencses vagy. Attol a perctol hogy latszik a bimbo csucsa legalabb egy het kell hogy kinyiljon a virag. . .hacsak nem nagyon meleg az ido - de tavasszal ritkan fordul az elo.

Most jottem be a kertbol, csinaltam par kepet a tavirozsakrol. .. sajnos szilencium, nem minden beka nelkul. . .:))

Előzmény: compó (10187)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10187

Szia ZsuR!

Valóban a levelek le vannak maradva egy kicsit, amúgy a többinél is. A víz egyébként 14 fokos. Valószínű, hogy fajtafüggő a dolog, mert a többinek még kell néhány nap a nyíláshoz.

Előzmény: ZsuR (10185)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10186

Szia Talpfa!

Meg vagyok vele elégedve. A kis vízmozgású sekély részen előfordul kisebb kupac, de az majdnem szépnek mondható. Állítható fokozatai vannak, én a legkisebben használom. Nagy előnye a megelőzés, mert ha írtani kell jön a szörnyű trutyi.

Előzmény: talpfa (10169)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10185
Keso. . . elobb neztem a kepet mint a szoveget - akadozik a motor :((

Erdekes, hogy nalad nincs sok level - de mar van virag. . .fajtatol fugg vajon? Nalam a levelek mar hatalmasok - mint szokott minden evben mielott a bimbok jonnek elo.

Ultetgetek szinte minden evben rozsaszint is - eddig meg nem jottek elo. Legalabb ketto oka lehet: nem igazan rozsaszin amit veszek (osszekevertek csomagolasnal), valami rozsaszin cserelo ize van a tavamba beleepitve, a halak, bekak nem szeretik es amit elultetek, kidobjak vagy megeszik. . .
Előzmény: compó (10184)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10184

Szia ZsuR!

Ne kapj infarktust, de ez mai.

Sajnos rossz helyen van és csak távolról tudtam lefotózni, de kinyílt végre.

Előzmény: ZsuR (10163)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10183

Szia Kiskertész!

Berendezés nem vegyszer. Bővebben a Suni (http://www.suni-kft.hu/) honlapján találsz. Szerintem jobb megelőzni az elterjedésüket, mert ha írtani kell az nehezebb és borzasztó trutyi marad utána. Nekem tavaly nem volt szálasalgám egészen szeptemberig. Akkor hirtelen elterjedt én meg szídtam a kütyüt, hogy egy átverés az egész de kiderült, hogy csak a katód fogyott el. Pótoltam és kiírtotta az egészet, de borzalmas állapotok voltak a rothadó nyúlós maradék miatt. Azóta figyelem a katód állapotát.

Előzmény: Kiskertész (10173)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10182

Szia Talpfa!

"Nincs valami kifejezetten csak fonal alga evő állat??? :-))"

A kuvaszom imádja, pedig állítólag keserű.

Én Velda-Tronicot használok és jól kordában tartja.

Előzmény: talpfa (10168)
compó Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10181

Fressnapf. Kereskedés, amelyik állateledelekkel és felszereléssel foglalkozik. Pld. soroksári TESCO bejáratánál egy különálló nagy üzletrész, de állítólag a budaörsiben is van. Egyébként: www.fressnapf.hu, vagy 460-3690.

Előzmény: Tó Mániás (10165)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10180
Tegnap a mamakacsa a papakacsa nelkul jott.
Egesz ido alatt zavartan viselkedett - valami tortenhetett az alatt az ido alatt mig idejottek. Ferjem latta amikor leszallt, azt mondta, ugy jott le mintha meggondolna magat es ujra fel akarna szallni. Sokat nezegetett abba az iranyba ahonnan jonni szoktak.
Attol tartok valami baj tortent :((
zsupla Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10179

Sziasztok!

Két érettségi között most pihenek egy kicsit és olvaslak titeket.

Van köztetek valaki aki kipróbálta az SZM tárgyás algairtást? Nekem mostanra lett olyan állapotú amilyennek dr.Laca írta, de nem merem beleönteni.

Miért van az, hogy én sose tudok vizibolhát tenyészteni, pedig pont úgy csinálom ahogy írják, mégis pusztulnak!?

Na rohanok vissza ellenőrizni a "gazokat" nehogy puskázzanak. Szegények, van elég bajuk.

talpfa Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10178
Sok helyen ajánlják, könyvekben is! Az már más kérdés, hogy nem említik mindenhol, hogy Fokozottan védett és nem lehet kapni, vagy nagyon ritkán!
Előzmény: stiglinc (10177)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10177
Ajánlom figyelmedbe a Kertbarát magazin legújabb számát. Kerti tó összeállítás - egyik ajánlott növény a vidrafű...
Előzmény: -guess.who- (10176)
-guess.who- Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10176

"Ti mit csináltok a kifejlődött békákkal? Nekem teljesen zárt a kertem és úgy érzem a több száz barna varangy ami ki fog kellni a tóból egy kicsit sok."

Mit jelent az, hogy teljesen zárt? Kétméteres betonfal van körben, légrés nélkül?

Ahogy a varangyok odataláltak a tóhoz, ugyanúgy el is fognak menni, amint elhagyják a vizet. Ők sem szeretnek sűrűn lenni. Egyebekben pedig minden hüllő és kétéltű védett, a témában erősen ajánlott a topicban visszaolvasni pár hetet.

"Tud valaki olyan helyet ahol vidrafüvet lehet venni?"

Ahogy Talpi említette is, a vidrafű (Menyanthes trifoliata) fokozottan védett reliktumnövény, természetes élőhelye nagyon kevés van az országban, onnan begyűjteni szigorúan tilos!

Talpi lentebb megadta egy kertészet címét, ott lehet esetleg érdeklődni. De azért nem árt figyelembe venni, hogy a faj főként mésszegény talajú, savanyú tőzeglápokban él...

talpfa Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10175

t-macska

Nézd meg a 10026-os hozzászólásomat a Vidrafűvel kapcsolatban!

Ha itt nem találsz, nagyon nehéz lesz hozzájutnod, mert Fokozottan védett növény!

Én is csak véletlenül bukkantam rá és előtte 1 évig kerestem, mire hozzájutottam!

Üdv: Talpfa

t-macska Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10174

Nincs sem levegőztető sem vizforgatónincs benne Egy teljesen természetes közösséget szeretnék létrehozni, ezért nem tettem bele semmi olyat amitől művinek látszana. Eddig minden rendben is volt. Engem igazán a fonalas alga sem zavart annyira. időnként lemertem egy hálóval a felesleget és kész. Aztán elkapott valami harctéri ideg és mindenhol azt olvastam, hogy az milyen rossz és kiírtottam:-((

Ha viszont pusztulnak a halak szaporodnak a szúnyoglárvák:-(( Teljesen kétségbe vagyok esve!!!

Más kérdés: Ti mit csináltok a kifejlődött békákkal? Nekem teljesen zárt a kertem és úgy érzem a több száz barna varangy ami ki fog kellni a tóból egy kicsit sok.

s még egy kérdés: Tud valaki olyan helyet ahol vidrafüvet lehet venni? Esetleg nincs valakinek eladó szaporulata? Ugyanez a kérdésem a rencével kapcsolatban is.

A halak nem betegek, megnéztem őket oda vissza...

Elméletileg az aranyhalakat nem kellene, hogy zavarja az oxigénhiány, ha jól tudom ők képesek egy fokig a levegő oxigéntartalmát is hasznosítani.

Előzmény: Tó Mániás (10152)
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10173

Nekem van rézionos szálasalga írtóm

Mondanál erről valamit bővebben? Ez valami berendezés, vagy vegyszer? Ha lehet, tegyél fel képet róla.

Előzmény: compó (10160)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10172
Ha a tündérrózsa, meg az úszónövények benövik a tó felszínét, az alga elpusztul. Őszre nyoma sincs. Igaz, cserébe 2-3 hónapig nem látok sokat a vízből meg a halakból.
Előzmény: talpfa (10168)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10171
Indító baktériumok? Egy nagy lapát marhatrágya, oszt hadd szóljon. ;) Te is úgy kezdted?
Előzmény: Tó Mániás (10153)
Detonátor Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10170
OK, csak vicceltem. ;) Viszont előbb vagy utóbb a túlszaporulattal csak kezdeni kell valamit.
Előzmény: Tó Mániás (10146)
talpfa Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10169

Compó!

Jó neked, hogy van ilyen szálasalgaírtód! Ugye ez a Velda terméke, amely I-Tronic néven fut, ha jól emlékszem?!

Megvagy elégedve vele, tényleg elpusztítja és megakadályozza újboli megjelenésüket a fonalas algáknak???

Nekem is kellene ilyet beszereznem, csak hát az ára.....??? Ha jól néztem az én tavamba 60000-70000 FT között van az ára! :-(

Előzmény: compó (10160)
talpfa Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10168

Reggelt Mindenkinek!

Szia Compó!

Most már nekem is kezd éledni a fonalas alga, sőt nagyon is! :-((

Most a napokban tapasztaltam, hiába a rengeteg hínár meg szűrő, ez  a "dög" letapad a kövekre és  a növények töve köré, hiába forgatja a szűrő a vizet, ez "itt" megmarad és a csendesebb részeken, ahol nem áramlik nagyon a víz, illetve hamar melegszik, ott  burjánzik.  Mi lesz augusztusban??? :-(

Nincs valami kifejezetten csak fonal alga evő állat??? :-))

Nem tudom mikor megyek a biolabdákért, de mindenféleképp szeretnék elmenni és megnézni a tavadat is! Ha májusban nem is jön össze, de juniusban mindenféleképp, persze ha neked is jó??!!

Üdv.: Talpfa

Előzmény: compó (10159)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10167

Premium!

Nekem a szomszádom fazekas, az megtud mindent csinálni.Ez Érden van, ez közelebb van mint Korond.

Előzmény: premium (10150)
Ujtavas Creative Commons License 2005.05.12 0 0 10166

Compó!

Nem. Az mi a fene? Hol lehet beszerezni?

Előzmény: compó (10107)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10165
Köszi ,de ettől sem lettem okosabb.Na mindegy nem rajtad múlott..:))
Előzmény: compó (10158)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10164
    Hali     Compó  !   GRATULÁLOK! Én ugyan ezt teszem, szerintem is a túltrágyázás miatt szaporodik ilyen kitartóan a fonal algám.
Előzmény: compó (10156)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10163
Huh, megkonnyebbultem - nem vettem volna a lelkemre egy infarktust :))

Olyan jo meg csak latni is oket. . .alig varom, hogy elobujjanak. . .
Előzmény: Tó Mániás (10161)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10162
Hat nem is hiszek! Miket ossze vissza beszel itt a sok maszatrol, aztan meg. . .ragyogo tisztasag. . .pfuj! :))

Az en tavam most nagyon rendetlen. . .sok a fakrol az ize meg mindig, de hat ez is hozzatartozik a tohoz.

A halak, bekak, csigak (mar amik nem csusztak le a kacsanyakon) szeretik, jol vannak benne - es ahogy latom a novenyek is.

A maszat meg maszat.
Előzmény: compó (10159)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10161

Már le is csillapodtam. Üdv,Tó Mániás.

Előzmény: ZsuR (10155)
compó Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10160

Szia t-macska!

Nem pipálnak a halak? Lehet oxigén gond is. Nekem van rézionos szálasalga írtóm és a használati utasításban külön figyelmeztet arra, hogy a gyors írtás oxigénhiányos állapotot idézhet elő.

Előzmény: t-macska (10130)
compó Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10159

ZsuR! Ne higgy Talpfa szerénységének, olyan szép a tava és olyan tiszta hogy nem tudtam a látvánnyal betelni. Parádés az egész a környezetével együtt.

Előzmény: talpfa (10122)
compó Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10158
Én a Fressnapf-ban szoktam venni.
Előzmény: Tó Mániás (10117)
compó Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10157

Szia Premium!

Igen, riolit. Lehet, hogy már későn válaszoltam?

Előzmény: premium (10115)
compó Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10156

Szia!

Az biztos, hogy az az igazi táplálék. Én is csak "kiegészítőnek" adok nekik kaját. Imádom nézni ahogy falnak, aztán szenvedek az algával a túltrágyázás miatt.

Előzmény: szilencium (10112)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10155
Jajj, akkor nem amitok tovabb. . .nem az idei kepek ezek! :))

Csak mar nagyon varom oket. . .de meg sehol sincsenek :((

Előzmény: Tó Mániás (10154)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10154
  Kedves ZsuR!                          Pukkadozok az irigységtől!!!!!!!Nekem a bimbök mélyen a víz alatt :((
Előzmény: ZsuR (10144)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10153
Szia irobi !Az én tavam 2 hönaposan undorító zöld pocsolya volt.Teljes letargia,algaölő,vízcsere ,szóval amit el tudsz képzelni.Valakitől hallottam az indító baktériumokról.Nálam bevállt.Enyhén sárgás -barnás, de teljesen tiszta a víz.Bár fonal alga van rendesen.Csak az idén,tavaly ilyent nem láttam.Pedig minden este csapatostul ültünk a tö szélén.
Előzmény: jrobi (10135)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10152
t-macska      Van szivattyú,vagy levegőztető a tóban? Az algapusztulás oxigén hiányhoz vezethet.Ha nem betegek előfordulhat, hogy ettől pusztulnak.Az enyhén barnás víz ne zavarjon.Nem engedi be a tóba az alga fejlődéshez szükséges fényt! Üdv, Tó Mániás
Timi34 Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10151

Hello TóMániás!!

Tényleg jobban vannak a halacskák!

A "kékségről" csak annyit, hogy valóban szinte eltünt csak 1-2 kövön látszik a nyoma. Ha helyre áll a rend teszek fel képeket róla..

Üdv: Timi

Előzmény: Tó Mániás (10148)
premium Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10150
Hali!

Hát.. az elég távol van.. :-( Voltam a Villanyi úton, a kertészeti kiállításon is, több emberkétől kérdeztem, de nem igazán tudtak segíteni... Nekem a legjobb egy nagyobb nyakú lenne, mert szeretném belülről megvilágítani.. :-)

Előzmény: Kiskertész (10145)
Timi34 Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10149

Szia Ági !!

Ird le, hogy milyen algapusztitót tettél a tóba.  És szerintem vizsgáld meg az elpusztult halakat, nem látható-e rajtuk betegség nyoma. Esetleg valamilyen vegyszer,tisztítószer, nem került véletlenül a tóba? Olvastam már olyan kolléga levelét akinek  gyerekek pancsoltak tisztítószerrel a tavában..

Az algaölőktől nem szoktak a halak pusztulni(még nem halottam ilyenről)

Ja! Irtad, hogy elolvastad a német nyelvű utasítást. Magyar nem volt rajta??

Egyébként az én halaim is most lábadoznak.(már ami megmaradt)

Először én is a víz minőségét kezdtem el vizsgálgatni, de kiderült hogy valamilyen baktériumos fertőzést kaptak.

Lényeg az hogy gondold végig mostanában milyen munkák,változások történtek a tó körül ill. benne...

Üdv: Timi

Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10148
Szia Timi szívből örülök,hogy jobban vannak a halacskáid. A víz kéksége gondolom már el is tűnt.Én amikor új növényt veszek,mindig lefertőtlenítem ezzel a szerrel.A tavat ősszel is és tavasszal is lekezeltem.Üdv. Tó Mániás!
Előzmény: Timi34 (10119)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10147
Az jo lenne! Tervezek en is hasonlot- csak meg nem merem a csaladnak elmondani . . .

En ugy tervezem, hogy az egyik (a uj) magasabban lenne - ez adja magat, ilyen a terep - es ebbe a viz az alsobol jonne fel pumpaval (guess_who ne figyelj ide) es egy kis vizesessel menne vissza. . . de ez meg csak terv. . .elobb meg sokminden mas kellene.

Szoval itt a mai napi szilencium gyogyszer :))

Előzmény: Kiskertész (10145)
Tó Mániás Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10146
       Detonátor!            .Bocsi ,erre a lehetőségre nem gondoltam.     Halainkat véletlenül ,ikra formában hurcoltuk haza.  Mi neveltük fel őket.  Máj.27-én lesz egy éve,hogy a búzadara nagyságú valamik úszni kezdtek!!!!!!!!!!!!!!!Azóta csodaszép színú és formájú halakká fejlődtek.Fantasztikus élmény volt az egész.Még ma is van olyan ami még csak most színesedik.Nálunk ők valami borzasztoan nagy becsben tartott jószágok.Szőval kedvenceket nem eszünk!
Előzmény: Detonátor (10120)
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10145

Hol lehet ilyet venni????

Ilyet? Erdélyben, Korondon. Mi legalábbis ott vettük 10 egynéhány éve. De szerintem nagyon hasonlót, vagy talán még ilyet is kaphatsz fazekas kirakodó vásáron.

ZsuR!

Nincs a két tó összeköttetésben. Még nincs:)) Most készülök megcsinálni, egy kis átkötő patakkal. A tóból, a patak alatt egy csövön menne a víz a korsóba, a medencéből pedig a patakon keresztül szabad kifolyása lenne, mint egy túlfolyón. Így a vízszint mindig azonos lenne.

Előzmény: premium (10142)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10144
Hat akkor nekem is kell feltennem egy par kepet. . .
Előzmény: Van der Graaf (10137)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10143
A ketto viz osszefugg (a kis medencebol megy at viz a nagyba)?

Előzmény: Kiskertész (10141)
premium Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10142
Szia!

Most látom, micsoda korsód van.. :-) Ilyen NEKEM IS KELLLL!!!!! :-)

Hol lehet ilyet venni???? Topictársak??? Budapesten??? Milyen árban?

Van rá egy felesleges, vadi új pumpám.. :-)

üdv:Premium
Előzmény: Kiskertész (10141)
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10141

Nalam a csigak szoktak kovet tisztitani - kis tiszta csik marad utanauk a kovon, de mostanaban sztrajkolnak.
Lehet, hogy mostanában a kacsák begyében, meg zúzájában van kis tiszta csík.

Szerintetek mi lehet az oka, hogy a tavamban gyönyörű, tiszta, átlátszó a víz, a kerek medencében (a korsónál) pedig teljesen bealgásodott. De annyira, hogy csak max. 10 cm-t lehet belelátni. De most nem csinálok vele semmit, mert abba raktam áta a békapetéket, hogy óvjam őket a halaktól, és most tele van ebihalakkal.

Előzmény: ZsuR (10129)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10140
Nyugi, azok tavalyi képek, a tündérrózsák, most ebben a stádiumban vannak . Azért már látszanak a virágbimbók is. Szerintem egy héten belül lesz virág is, hacsak le nem hűl nagyon az idő.

De balatoni Mária árokban egy hete láttam, hogy már virágok is vannak...
Előzmény: dszi (10139)
dszi Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10139

Nyugtass meg, hogy nem idei a kép.

Nekem nem hogy virág, de még nagyon levél sincs a tavirózsáimon.

ZsuR Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10138
Ezek idei kepek? Mar nyilik a tavirozsa? Irigykedek! :))
Van der Graaf Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10137
El fog tartani egy ideig, amig beáll a tavad.
Ne kezeld semmivel, csak szűrjed a vized, legyenek növények a tavacskába, és ne nagyon etesd a halaidat.

Pici tó is lehet tiszta...
Előzmény: jrobi (10135)
zozocska Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10136

Szia,

elvagyok szomorodva. Nekem semmire sem mennek a növényeim. Pedig földbe vannak, a felétől felfelé a tetején apró kavicsokkal, még tápot is kapnak tablettában. Egyedül a lila viziíriszem nézz ki valahogy. Idén a fórum hozzászólás tanácsára vettem két bohócvirágot, félárnyékos helyen a tó felső szintjén gyönyörű és ennyi eddig.  A tavirózsámnak 2 levele van csak. Szörnyű üres a tavam.  Úgy nézz ki mint valami vizivirág szemetes vagy egy szanatórium. Neked hogy van elültetve? Rájöttem, hogy hídőröm nekem is van/volt de nincs jelenleg levele, úgy jártam vele is többek között, hogy elbarnultak a levelek és utána a tövükön olyan fehér kis pontok lettek, mint pld. az almafán szokott lenni ilyen lisztesharmatos bigyó. De nem mertem megszórni vegyszerrel mert vannak halacskáim. 

A pampafüvem a tó mellett még egy új hatáson kívül csak szárazakat mutat. A hostáim egy centit sem nőttek.

Neked a tavad egész nap napsütésben van?  Nállunk az a gond, hogy pont úgy jön a nap, hogy egész nap tűzi, és nem tudok elé árnyékolni, mert magasan van a nap. Nem tudom elmondani máshogy. Ezért kűzdök az algákkal is, főleg tavasszal, naponta tisztítom a szűrőmet.

Próbáltam már letakarni is a tavamat, de az sem segített sem az algákon, sem  a növényeken.

Zozocska

Előzmény: talpfa (10121)
jrobi Creative Commons License 2005.05.11 0 0 10135

Segítséget szeretnék kérni!!!

2 hónapos a tavam, elég kicsi tó, de eddíg nem volt gond vele. Néhány napja a vize zavarossá vált, sárgás színü. algásodás elleni vegyszerrel kezeltem, de semmi. A növények szépen fejlődnek, a békák is lerakták a "cuccost". Ha valaki ajánlani tudna egy jó szert a problémámra, azt megköszönném. A vizet egy szökőkút szivattyúval forgatom. Előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!