ismet nem kapkodtam el a repjegyvasarlast... de megvan :)
Ebbol az kovetkezik, hogy ma delutan borvadasz utra indulok. A szombati borozasra vagy egyeb celra a magyarorszgon nem beszerezheto igenyekkel halmozzatok el :)
szőlő: Érdekelne, h. e kezdeményezés mögé kik álltak rajtatok kívül teljes mellszélességgel? (ha publikus és ismert; akkor konkrét borászok üzemek érdekelnének, pl. Figula, Huba, Szt. Donátus stb ilyenek??)
Tegnap meglátogattuk Hajóson a Kovács borházat; figyelemreméltó borai vannak; különösen tetszett a 97es Kadarka, 99es Cs., 01es "Svábvér" (bennem is folyik; most már borból származó is).
Magyar viszonylatban komoly (55!!ha)családi birtok, mégsem említi meg sem a Borkalauz, sem a Birtokok/borok könyv.
Nagyon szép a pincében a palackos érlelőtér, komoly múzeális készletei vannak.
Igen, ez így igaz... Sajnos klasszikus alföldi szemlélet alapján.
Az árakra vonatkozó kérdésedre: ez a nagy egység ki tudja elégíteni a különféle igényeket. Az elsődleges cél a minőség növelése és ezt fogja követni a borminőség/érték hierarhia kialakítása, kialakulása. Kemény vita és harc lesz, de máskülönben nincs értelme.
Az a probléma, hogy vannak, akik nem a minőségi borok irányában gondolkoznak, hanem azt akarják, hogy csupán egy jelző legyen. Magyarországon egyenlőre "szómágia" van... de a fogyasztó nem téveszthető meg hosszú távon.
Gyanitom, hogy az a rendszer amit szolo-ek tamogatnak ez nem ilyen bizottsagokon alapszik.
Amugy enbizok azert valamelyest abban, hogy egyre tobb kepzett, felelos es ertelmes ember van a magyar boreletben.
"Az organoleptikus minőséget egy minősítő bizottság határozná meg."
Na valami ilyesmire gondoltam en is. A kerdes, az, hogy egy ilyen bizottsagnak elozetes vagy utolagos lenne a szava?
Tehat csak a bizottsag jovahagyasaval lehetne badacsonyi-nak hivni egy bort?
Én régebben kóstoltam ezt a bort és a vöröset is. A vörös gyakorlatilag ihatatlan volt..a fehér sem győzött meg (enyhén fogalmazva), de azóta sokat javulhatott a helyzet. Valaki még kóstolta mostanában?
szia Szőlő!
nem a károlyival volt a gond:)
de semmit nem tudunk meg a borrol, csak hogy tájjellegű. milyen szőlőből, milyen bor stb?
AOC- ugye hogy hiányzik ilyenkor? mert nekem nagyon. ez volt egyedül ciki a borban, mert nem tudtam megmondani milyen bor. azt mondtam nem tudom lefordítani:))
ma felpattintottam egy károlyi féle észak magyarországi tájjellegű száraz fehérbort.
hogy lehet ilyen nevet adni egy bornak???????
egy francia társaságnak kináltam, és...
teljesen el voltak varázsolva tőle.
na azért én nem estem tőle el, de kétségtelen, hogy nagyon kellemes, bár szerintem száraznak nem nevezhető, tán sárdonés borocska.
mit tudtok róla?
Tom elfogyott még nagymennyiségű cidre is:)
köszönöm, ez nagyon korrekt volt! könnyű rávágni, hogy a terroir a lényeg, de most azért már azt is értem, miért ( ill. én ezt igy akkor inkább egy korrekt egyenlőoldalú sokszögnek érzem, ahol bármely sarkánál mozditod el, az egész változik )
B.
ps.: csak a balatono régió mozgolódik? mi a helyzet a többievel ( Egerről pl. az utolsó információm, hogy erősen tartanak ez EU-tól, de ez minden amit csinálnak)
ps2.: ki a bor/szőlő védőszentje? és miért ő?
(Futja, nem futja, ez úgymond nem V.B. hivatalos honlapja, hanem a Questor cég csinál - az általa preferált borásztnak - egy-egy oldalt, mert internetes borkereskedelemmel is akar foglalkozni. Ha minden igaz, tervbe van véve később 1 kostoltató helység is...)
Kedves BZoli
„Pont ez a hosszútávú cél. Megpróbáljuk a ’Balatoni hegyibor’, mint külön kategória megteremtését, hogy a legjobb dűlőkhöz kötött nagyon magas kataszteri pontszám mellett a tengerszint feletti magasság meghatározásával és egy ehhez kötött kemény rendtartás kialakításával. E fölött egy rendtartási bizottság fog őrködni. Az organoleptikus minőséget egy minősítő bizottság határozná meg. Tagsága nagyon kemény felkészültségbeli feltételekhez kötött. Minden borvidék 5-5 főt jelöl ki, amiből 1-1 minősítőbizottsági ülésre, véletlenszerűen lesz behívva 12 tag. De ezek csak szemelvények. Most indul vitára az anyag. Terveink szerint tavasz végére áll fel a szervezet, ha mindenki úgy akarja és elfogadja a nagyon kemény elveket. Az első kérdés rögtön az, hogy hogy tudunk megegyezni. Az már nem volt kis dolog, hogy a 6 borvidék Hegyközségi Tanács elnökei nyilatkoztak ”létrehozzuk a Balaton Borrégiót”. Tehát a következő nagy kérdés, hogy mennyire teszik magukévá a nagy szigort.
Egyben megint indul a kemény harc, hogy milyen legyen az új bortörvény, mert megint módosítani akarják… félő, nem a szigor irányába.
Az AOC rendszert teljesen megoldaná a Dűlő, körzet vagy település, borvidék, régió besorolás.
Csite: nem lehet, hogy ez, amit beidéztél sajtóhiba? Nem a Medoc noirról szól?”
Én LBV-t, Late Bottled Vintage Portot javasolnék, az még megfizethető (15-30 €), nem úgy, mint a Vintage-ek. A 97-esek még jó áron kaphatók, de már ihatóak is, bár legjobb még érlelni őket. Kevésbé tanninosak a 10-20 éves Tawnyk, azok jaj, nagyon klasszak szivar mellé, Marcellus, figyelem!!! (Hasonló árban, mint az LBV-k.) A legjobb márkák sima fiatal Tawnyjai és Rubyjai 6-8 €. Portugáliában lehet a legjobban Madeirát is venni, érdekességképpen. És van egy jó kis konyakjuk, hasonló ízvilágú, mint a Metaxa 7*, a neve Macieira (8-10 €). A vörösborok bonyolultabb dolog, ismerni kell, de az ár és a külcsín megfelelő figyelembevételével csalódni nem nagyon lehet.
Hat amikor en Liszabonban bementem egy borboltba olyan szinten voltam ketsegbe esve, hogy meg visszagondolni is rossz.
Ribeiro, Valdeorras, Valle de Monterrey, Vinho Verdes, Port , Dăo, Colares, Bucelas, Moscatel de Setubar, Carcavelos, Ribera del Duero, Alentejo
a fontosabb borvidekek
1997, 1994, 1992,1991, 1985, 1983, 1980 voltak a jobb evjaratok...irjak az okosok :)
Portoi temaban ember legyen a talpan aki tanacsod ad.. az egy kulon vilag amit en abszolt nem ismerek.
Egy biztos, vannak sztarok Portugaliaban es azoknak a borait aranyaron merik... hogy ernek-e aranyat azt en nem tudom, mert nem voltam hajlando megfizetni oket.
Strategianak en azt javaslom, hogy keruld a divatos fajtakat es a trendi csomagolast, figyelj oda az arakra es hatarozottan beszelj a szemelyzettel.
En egy helyen megprobaltam eloadni a "hozzaertot" :) hatha ugy megtudom a frankot... nem jott be :) akkor jartam a legjobban, ha megmondtam oszinten, hogy hulye vagyok, de nagyon es legyen szives nem atverni :) olyankor nem is vertek at.
Egy biztos, kocsmaban kimert folyo bort videken batran igyal, nem jarsz rosszul.
Liszabonban meno etteremben pedig a haz olcsobbik borat rendeld, mert nagyon ra vannak kattanva a gazdag angol turistakra es a kozepesenjo borokat mar olyan arszorzovallatjak el, hogycsak na.
Portoit en kiprobaltam kiskocsmaban videken es a legolcsobb is nagyon bejott :) szoval az sima liba.
Amugy a vak kiserltezes a legjobb modszer. Ja es egyel piri-piri csirket salataval, meg sult halat kulvarosi fustos kocsmaban helyi alkeszokkal korulveve :)
"azért irom, hoyg ti, mert azért itt a némiképp szofisztikáltabb egyénekre gondolok"
:) megtisztelo, de hidd el, hogy samotbol van az en pofam sokatokhoz kepest :)
" előfordulhat, hogy 2 alapvetően eltérő helyről származó , de azonos fajtájú szőlőből készült bor gyökeresen különbözik?"
A terroir es a fajtajelleg az meg kell hogy jelenjen a borban. Egy rizlingnek mindenhol Rizlingnek kell lennie es egy CabSuv is CabSuv...
Szoval a gyokeres kulonbozoseg elkepzelheto de azert nem valoszinu :) Ez osszetett kerdes, de nem bonyolult... nezzunk csak peldakat.
Ott van mindjart a Chardonnay amin keresztul nagyon szpen atjon ez a prioritas elv... Ugyebar ez a vilag legelterjedtebb, legdivatosabb fajtaja, ahany termoterulet annyifele chardonnay... nem is ok nelkul valo, hogy a nemeteknel es labanc baratainnal a Feinburgunder es Morillon neven becezik es ugye Magyarorszagon is van aki Kereklevelunek hivja a fajtat feltetelezem azert, hogy ezzel is kiemelje a borasz, hogy a termoterulet az fontosabb. Burgundiaban es a Chabils teruleteken sem nyomjak annyira a fajta nevet eloterbe, hiszen a Chardonnay csak hangszer amin megszolal az anyafold.
Persze fontos a fajta... hiszen mit is szolnak, ha egy Chablis, vagy egy Kereklevelu gyumolcsosege nem citrusos, zoldalmas lenne :) hiszen ez a fajtajelleg.
Na es ezutan jon a boraszon mulo egyeniseg...ugyanis peldaul a chardonnay-hez teljesen hozzanott a vanilias illat es a vajas keremes aroma... pedig a vanilia az ujfahordobol jon, a kremes erzet pedig a masodlagos fermentaciobol. Mindezek merteke persze a boraszon mulik, mennyi ideg barriquolja a bort, mikor allitja meg a malolaktikus fermentaciot...de ha mondjuk a borasz annyira elbarikkolja a cchardonnayt, hogy az elnyomja a gyumolcsos fajtajelleget akkor az nemtul jo es a kremessegnek sem kell olyan intenziv vajaspiritosnak lenni, hogy elnyomja az esetlegesen mineralis izeket amik a terroir-bol jonnek. Ez sem szerencses. Ha pedig egy koran szuretelt chardonnay-t redukciosan keszit el a borasz es sietve hoz piacra akkor lehet, hogy kapunk egy illatos, gyumolcsos divatos _nagyon_ chardonnay-t de hogy a termoterulet kimarad abbol aborbol az majdnem biztos.. erre is van sok pelda.. lasd ujvilagi trendi chardonnay-k ahol a sozlofajtat irjak ra a cimkere nagy betuvel es nem azt, hogy south-australia :)
Szoval en valahogy ugy erzem, hogy ez egy komplex de egymast egyszeruen kiegeszito dolog...
viszont ha ennyire a termőhely a meghatározó, akkor pl. előfordulhat, hogy 2 alapvetően eltérő helyről származó , de azonos fajtájú szőlőből készült bor gyökeresen különbözik? Azért irtam, hogy ez nekem nagyon fura, mert amennyire láttam azért a legelterjedtebb fajtákat vakkóstolásban is fel szoktátok ismerni, pedig ha elsődlegesen a termőhely lenne a lényeg, akkor elméletileg azt kéne, hogy felismerjétek ( azért irom, hoyg ti, mert azért itt a némiképp szofisztikáltabb egyénekre gondolok ) hogy honnét származik, vagy a kettő mindig együtt jár?
B.
és a titok ->
Tény, hogy a borvidék emblematikus bora mindenképpen a bikavér, amelynek legendás névmagyarázatai úgyszólván hozzá tartoznak a zamatához. Valamikor az itt lúdtalpúnak becézett kadarka volt az egri bikavér alapja, ez volt a "vezérfajta", újabban azonban a kékfrankos váltotta föl itt is a kadarkát és napjaink egri bikavérét -nagyobb hányadban- a kékfrankos teszi ki, míg a többi fajta -oportó, cabernet, merlot- az arányokat teszi hozzá. Különleges zamatát azonban az illatos ottonel muskotály adja meg, amelyet 5-10 százalékban adagolnak hozzá. Természetesen -éppen a vegyítési arányok szerint- különböző bikavér borok kerülhetnek a fogyasztókhoz.