mai népszabadságban van egy hosszabb cik Szepsyvel
más:
Mőcsényi Zöldveltelinivel (99?) volt a hétvégén két siketelen próbálkozásom is, harmadikra leléptetésre került...
szóval nem egy Áldozói
kb
ismet nem kapkodtam el a repjegyvasarlast... de megvan :)
Ebbol az kovetkezik, hogy ma delutan borvadasz utra indulok. A szombati borozasra vagy egyeb celra a magyarorszgon nem beszerezheto igenyekkel halmozzatok el :)
szőlő: Érdekelne, h. e kezdeményezés mögé kik álltak rajtatok kívül teljes mellszélességgel? (ha publikus és ismert; akkor konkrét borászok üzemek érdekelnének, pl. Figula, Huba, Szt. Donátus stb ilyenek??)
Tegnap meglátogattuk Hajóson a Kovács borházat; figyelemreméltó borai vannak; különösen tetszett a 97es Kadarka, 99es Cs., 01es "Svábvér" (bennem is folyik; most már borból származó is).
Magyar viszonylatban komoly (55!!ha)családi birtok, mégsem említi meg sem a Borkalauz, sem a Birtokok/borok könyv.
Nagyon szép a pincében a palackos érlelőtér, komoly múzeális készletei vannak.
Igen, ez így igaz... Sajnos klasszikus alföldi szemlélet alapján.
Az árakra vonatkozó kérdésedre: ez a nagy egység ki tudja elégíteni a különféle igényeket. Az elsődleges cél a minőség növelése és ezt fogja követni a borminőség/érték hierarhia kialakítása, kialakulása. Kemény vita és harc lesz, de máskülönben nincs értelme.
Az a probléma, hogy vannak, akik nem a minőségi borok irányában gondolkoznak, hanem azt akarják, hogy csupán egy jelző legyen. Magyarországon egyenlőre "szómágia" van... de a fogyasztó nem téveszthető meg hosszú távon.
Gyanitom, hogy az a rendszer amit szolo-ek tamogatnak ez nem ilyen bizottsagokon alapszik.
Amugy enbizok azert valamelyest abban, hogy egyre tobb kepzett, felelos es ertelmes ember van a magyar boreletben.
"Az organoleptikus minőséget egy minősítő bizottság határozná meg."
Na valami ilyesmire gondoltam en is. A kerdes, az, hogy egy ilyen bizottsagnak elozetes vagy utolagos lenne a szava?
Tehat csak a bizottsag jovahagyasaval lehetne badacsonyi-nak hivni egy bort?
Én régebben kóstoltam ezt a bort és a vöröset is. A vörös gyakorlatilag ihatatlan volt..a fehér sem győzött meg (enyhén fogalmazva), de azóta sokat javulhatott a helyzet. Valaki még kóstolta mostanában?
szia Szőlő!
nem a károlyival volt a gond:)
de semmit nem tudunk meg a borrol, csak hogy tájjellegű. milyen szőlőből, milyen bor stb?
AOC- ugye hogy hiányzik ilyenkor? mert nekem nagyon. ez volt egyedül ciki a borban, mert nem tudtam megmondani milyen bor. azt mondtam nem tudom lefordítani:))
ma felpattintottam egy károlyi féle észak magyarországi tájjellegű száraz fehérbort.
hogy lehet ilyen nevet adni egy bornak???????
egy francia társaságnak kináltam, és...
teljesen el voltak varázsolva tőle.
na azért én nem estem tőle el, de kétségtelen, hogy nagyon kellemes, bár szerintem száraznak nem nevezhető, tán sárdonés borocska.
mit tudtok róla?
Tom elfogyott még nagymennyiségű cidre is:)
köszönöm, ez nagyon korrekt volt! könnyű rávágni, hogy a terroir a lényeg, de most azért már azt is értem, miért ( ill. én ezt igy akkor inkább egy korrekt egyenlőoldalú sokszögnek érzem, ahol bármely sarkánál mozditod el, az egész változik )
B.
ps.: csak a balatono régió mozgolódik? mi a helyzet a többievel ( Egerről pl. az utolsó információm, hogy erősen tartanak ez EU-tól, de ez minden amit csinálnak)
ps2.: ki a bor/szőlő védőszentje? és miért ő?
(Futja, nem futja, ez úgymond nem V.B. hivatalos honlapja, hanem a Questor cég csinál - az általa preferált borásztnak - egy-egy oldalt, mert internetes borkereskedelemmel is akar foglalkozni. Ha minden igaz, tervbe van véve később 1 kostoltató helység is...)
Kedves BZoli
„Pont ez a hosszútávú cél. Megpróbáljuk a ’Balatoni hegyibor’, mint külön kategória megteremtését, hogy a legjobb dűlőkhöz kötött nagyon magas kataszteri pontszám mellett a tengerszint feletti magasság meghatározásával és egy ehhez kötött kemény rendtartás kialakításával. E fölött egy rendtartási bizottság fog őrködni. Az organoleptikus minőséget egy minősítő bizottság határozná meg. Tagsága nagyon kemény felkészültségbeli feltételekhez kötött. Minden borvidék 5-5 főt jelöl ki, amiből 1-1 minősítőbizottsági ülésre, véletlenszerűen lesz behívva 12 tag. De ezek csak szemelvények. Most indul vitára az anyag. Terveink szerint tavasz végére áll fel a szervezet, ha mindenki úgy akarja és elfogadja a nagyon kemény elveket. Az első kérdés rögtön az, hogy hogy tudunk megegyezni. Az már nem volt kis dolog, hogy a 6 borvidék Hegyközségi Tanács elnökei nyilatkoztak ”létrehozzuk a Balaton Borrégiót”. Tehát a következő nagy kérdés, hogy mennyire teszik magukévá a nagy szigort.
Egyben megint indul a kemény harc, hogy milyen legyen az új bortörvény, mert megint módosítani akarják… félő, nem a szigor irányába.
Az AOC rendszert teljesen megoldaná a Dűlő, körzet vagy település, borvidék, régió besorolás.
Csite: nem lehet, hogy ez, amit beidéztél sajtóhiba? Nem a Medoc noirról szól?”
Én LBV-t, Late Bottled Vintage Portot javasolnék, az még megfizethető (15-30 €), nem úgy, mint a Vintage-ek. A 97-esek még jó áron kaphatók, de már ihatóak is, bár legjobb még érlelni őket. Kevésbé tanninosak a 10-20 éves Tawnyk, azok jaj, nagyon klasszak szivar mellé, Marcellus, figyelem!!! (Hasonló árban, mint az LBV-k.) A legjobb márkák sima fiatal Tawnyjai és Rubyjai 6-8 €. Portugáliában lehet a legjobban Madeirát is venni, érdekességképpen. És van egy jó kis konyakjuk, hasonló ízvilágú, mint a Metaxa 7*, a neve Macieira (8-10 €). A vörösborok bonyolultabb dolog, ismerni kell, de az ár és a külcsín megfelelő figyelembevételével csalódni nem nagyon lehet.