figyu, föciből ha nem a bauxitot nyomnák ami a múlt, hanem helyette elmondanák a borvidékeket, fő szőlőfajtákkal ...
tényleg többet kéne az oktatásban szerepelnie a népi kúltúrának, hiszen ez alapján különbözünk más nációktól
amúgy javulok! már egész jól érzek illatokat :)
a borok miatt meg majd hívlak!
Az oktatásról, kicsit elfogultak vagyunka borral, mert ugyanígy lehetne a néptáncot, magyar konyhát, Neumann tanait is kötelezően oktatni! Az tény viszont, h. a mai fiatalság körében alig van tisztelete a legnemesebb italnak, tehát vmilyen ismeretnyújtás jó lenne.
zoli: tegnap akkor miben maradtunk?
csite: meggyógyultál? boraid még sértetlenek.
Amugy nem az altiskolas es a kozepiskolas osztalykirandulasoknak lenne mndjuk feladata megismertetni tobbek kozott az orszag borvidekeit? Meg mondjuk tortenelembol peldaul Tokaj jelentoseget?
Bilogiabol a nemesites temakoreben... vegulis lehetne, tenyleg.
Egyebknet erdekes, hogy nalunk kozepiskolaban a dohanyzasert meg az iszkolasert a legszigorubban leptek fel, ugyanakkor azt, hogy alkalmankent egy pohar bort megiszik egy 17 eves srac azt nem bantottak :)
történelem órán esetleg? a magyar borkultúra alapjai vagy valami hasonló címen? én biztos hogy ha eljön az ideje, meg fogom ismertetni a fiaimat a magyar borokultúrával [vagy fordítva]
" sokáig marad ez a helyzet meg a káosz a piacon és a fejekben, mint ahogy az életszínvonal is"
Hidd el nekem, hogy Magyarorszagon az eletszinvonal az elmult 10 evben folyamatosan emelkedett, de az elmult 5 evben mindenkeppen... ezt belulrol nehez erezni, de en aki negyedevente megyek konyebben eszreveszem a valtozasokat. Persze sok a szegeny, nagyon sok, de pont a igenyesebb borfogyaszto vasarloreteg szerintem megnott...
ja es szerintem igenis sokakon ott van meg a valtoztats terhe... toketerheles, sortavolsak, hektaronkenti tokeszam, hordos erleles hossza, igenyes fajtavalasztek, kimeletes szures feldolgozas, igenyes palack, igenyes dugo.
Ezek mind a minoseg kulcsai, es ezek nyilvan mind koltsegnovelo tenyezok...
"De gondolod, hogy a borászok nem CSAK jó bort csinálnak?"
en nem csak hogy gondolom, de tudom is... :( bizony sok onmagat borasznak hivo kokler csinal szar bort... nezd csak vegig a topicot, igen sok olyan nem is olcso tetel van amirol kemnyen leveszik a bortarsak a szzenteltvizet.
Szvsz ha nem kapnak észbe a termelők és a kicsinyes "nekem most jó legyen a többiek nem érdekelnek" mentalitást nem adják fel, akkor pár év múlva jópáran tönkremennek.
Akinek lesz tőkéje az meg bagóért majd felvásárolja ezeket a szőlőket. (vagy ottmarad parlagon, esetleg kivágják és megy a helyére szántó/gyűmölcsös/stb. )
Kimondtad a varázs szót: tájékozatlanok
A sajtónak nagyon nagy hatalma van, amit belesulykol az olvasó, tv-néző tudatába, a kisembernek az az igazság.
De gondolod, hogy a borászok nem CSAK jó bort csinálnak? Tapasztalatom szerint a lőregyárak környékén nem sok a borász
Azért a végén még megértesz :)
De az összefogást ne emlegesd, mert több az ocsú mint a búza
Szerintem még sokáig marad ez a helyzet meg a káosz a piacon és a fejekben, mint ahogy az életszínvonal is
szerintem is gond van a tömegek tájékoztatásával!
például én az iskolákban is taníttatnám a magyar bor ismeretét, történelmét pár órában! már akkor el kellene kezdeni az ismertetést!
még annyit, hogy szerintem igaza van Szőlőnek abban, hogy a (bor)fogyasztók nagy tömegei sajnos igénytelenek, vagy inkább úgy fogalmaznék: tájékozatlanok. A minőség iránti igényt nagyon sokakban föl lehet, lehetne kelteni, ebben legfontosabb szerepük a borászoknak van azzal hogy CSAK jó bort csinálnak, másodsorban a kereskedelemnek, sajtónak, divatnak, meg az olyan topikoknak, mint ez.
gondolkodtam a dolgodon... azert megertem a keserusegedet.
Ameddig asomlon ha valki mar egy elfogadhato minosegu bort csinal az kapasbol a palackonkenti 1000-2000 forintos arkategoriaban orul, haosnloan a villanyi, szekszardi es sok mas teruletek boraihoz, addig az alfoldiekert meg akkor sem adnak ennyit, ha valoban jo minoseg.
Viszont nehany aprosag... hegyibor a hegyen terem, a hegymeg veges, en nem tudok a somlon 100-200 hektart felvasarolni es beultetni, mert a hegy merete veges, mert nem mindenhol terem ugyanolyan minoseg, meg mert a hegyen tobb a haz mint a szentmihalyi lakotelepen es a telekterkep ugy nez ki mint a Burdaban egy varrasminta.
Szoval nalatok valoszinuleg mas a kitoresi strategia. A Somlon 10 hektar hoz X neyerseget, abbol a neyersegbol nem lehet tobb sozlotultetni, vagy foldet venni... a nyereseget novelni csak ugy lehet, ha jobb minoseget termel a gazda es dragabban ertekesiti. Az alfoldon pedig ha van zsengad, akkor veszel meg 10-20 hektar foldet es allami tamogatasbol beulteted...
Szoval egy kicsit mashogy kell talan megkozeliteni az ar es a minoseg kerdeset. Egy alfoldi boraszat megengedhet maganak alacsonyabb arat... a hegyi szolonek viszont magasabbak a koltsegei is (a gyalog muvelesu furmintos a bazaltporgonak alatt a muvelesi koltsege 3-4szer annyi mint a hegy szoknyajan levo kordonos rizlingesnek)
Szoval en megertem a problemadat, talan pont azert lenne erdmes osszefogni ott is, hatha valakinek lesz egy jo otlete.
vigyázz mert még elpirulok.
:))
de tényleg vhogy így kéne működnie (persze nem a személyem a lényeg hanem az elv). a borvásárlás bizalmi kérdés, csakúgy mint az orvos , ügyvéd(kifli!) stb. bárhol szoktál leggyakrabban bort beszerezni ott érdemes ezt a kapcsolatot kialakítani.
érthető ha utálsz csalódni, ki szeret. én is átmentem azon a fázison 10 évvel ezelőtt, hogy sokmindent vettem, de mai fejjel már felét sem venném meg. de ezen a fronton nehéz sok időt spórolni.
Bzoli is igazat szóla, hogy a világban a fogyasztók 99%-a soha nem jut el azokba a borászatokba amelyek borait szereti, így legtöbbször a helyi borboltos(ok) közül keresi meg azt akinek nem szokott csalódni az ajánlásában. Mi a kicsi Magyarországon vmivel szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert szinte miinden borvidékre órák alatt eljuthatunk. Az is igaz ugyan hogy a legtöbb embernek egyre kevesebb idejéből nem telik arra hogy a sokasodó birtokok mindegyikét feltérképezze.
üdv
Egyebknet ebben a jatekban ponthogy a kereskedoknek van nagy szerepuk. Ha rajossz, hogy egy kereskedocegnek mi az arculata, milyen stilusu, filozofiaju borokat forgalmaz, akkor naluk mar rabizhatod magad a kinezt+ar kombinacio szuresre.
Tehat, ha shiraz mester (aki nem titkoltan ugye erdeklet ilyen dolgokban) azt mondja egy borrol, hogy az bizony jo bor es meger X forintot, az nem azt jelenti, hogy az szentiras, de ha tudod, hogy shiraz milyen borokat tart jonak es milyen izlese van akkor legalbbis elhiheted neki, hogy az o merceje alapjan valoban jo bort kapsz jo aron :) (nembeszelve arrol, hogy jol felfogott erdeke, hogy ne beszeljen hulyesget a pillanatnyi haszonert)
Fontos az, hogy ha mar a boraszt nem ismered akkor a kereskedoben bizzal.
Olyan ez, mint egy jo etteremben nem szoktam a borlapot guvvadni, hanem megkerem a pincert, hogy az etelhez javasoljon egy jo bort, megmondom neki, hogy en milyen stilust szeretek es milyen arban gondolkodom es rabizom :)
Na tobbek kozott ez a kereskedo-vasarlo bizalom ami erositendo kishazankban.
Persze, persze, hogy lehet, még szerencse... És ez két szép és jó példa! De az akkor is baj, hogy csak az ár meg a név alapján nem tudunk tájékozódni, nincsen valamilyen objektív, követhető mérce, csak az, hogy ha csak lehet, kóstolni mindent mindenhol és mindenkor, és csak abban bízni, amit magunk tapasztaltunk (kevés kivétellel, mert gondolom mindenkinek van olyan kedvenc termelője, akitől vakon is bármit...). Én a saját káromon tanultam, mert 97-98 környékén, mikor kezdtem az "ipart", egyéb fórumom és kialakult kóstolóismeretségem nem lévén, alapvetően a Rohály-kalauzra támaszkodva vettem és vettem borokat, ezer pontra és ötszáz év potenciálra értékelteket is, manapság meg, ahogy egy csomóban már csalódnom kellett, vérző szívvel gondolok arra, hogy ugyanazon a pénzen ma, vagy a mai eszemmel mennyivel jobbakat és kevesebbért tudnék venni... És ez összevág azzal, amit BZoli írt a Lisszaboni kricsmiről, én is tudnék hasonló példákat sorolni...
Úgy utálok csalódni, na!
szerintem a fajta alapvetoen feminin...de hat ugye ahogy borbol is sokefele van, ugy leanybol is :) van amelyik kalapaccsal e svan amelyik marokkal tori a mandulat :)