De mint előttem is írták, júni 1.-ig nem lehet Észak-Macedónia felé menni.
De van olyan is, aki Thassos-ra ment. :)
"A tegnapi nap folyamán érkeztem meg Thassosra a családhoz. Autóval illetve egy kisebb méretű utánfutóval indultunk útnak. Gondoltam megosztom veletek a tapasztalataim, észrevételeim. -Este 10 óra magasságában indultunk Székesfehérvárról. (Többnyire az esti indulást preferálom mivel az én megítélésem szerint jobb ha ránk világosodik mint ha ránk sötétedne.) A magyar utazas a megszokott formában történt(sok kamion, kevesebb autó) A szerb határhoz érve megdöbbenve láttuk, hogy az elképzelésinkhez képest nagyon kevés volt a várakozás( ossz-vissz 5perc volt beérni Szerbiába) kocsikat nem nagyon vizsgálták, természetesen a papírokat leellenőrizték de semmi több.(a belépés Magyarországra megítélésem szerint jóval több időt vett volna igénybe) -Szerbiában szintén a megszokottak alapján telt az út.(kevés autó,kamion és miegyéb) meglátásaim alapján arra tudok következtetni, hogy náluk már nem téma a virus, mivel bármely kúton megálltam maszkkal az arcomon, nem nagyon értették miért is viselem. Mivel kaptam több infót így Bulgária felé vettük az irányt Nis-en keresztül. A bolgár határhoz érve szinten azt tapasztaltuk, hogy könnyű az atjutás( nem nagyon nézegették a kocsit sőt meg a futót sem piszkálták, átjutás kb. 10p volt). Ui: 1€~115dinar -Bulgária. Bulgáriával kapcsolatban első körben megjegyezném az autópálya matrica vásárlást.(a határ átlépését követően balkézre található az árusító bodé, de érdemes tovább haladni kb. 4-500métert és jobb kézre szintén található egy bódé ami nem annyira zsúfolt mivel kevesebben tudnak róla. Az autópálya díja 8€ volt egy egész hétre. Az üzemanyag egyébként itt a legolcsóbb az út folyamán. A határt egy mellék útról közelítettük meg ami jó döntésnek bizonyult(Waze használatát ajánlom mindenkinek) mert a kamionsor kb 12km volt, de személyautóban sem volt hiány ~6km. -Görögország. A határon meglepő dolgot tapasztaltunk amit korábban egyik határnál sem. Minden autó egy pára kapun ment át ami folyamatosan permetezte a fertőtlenítő szert.( egyébként kérésre ingyenesen elvégeztek egy gyors tesztet amit mi inkább kihagytunk a kialakult sorra való tekintettel.) Az átvizsgálás szinten gyorsan megtörtént, az autót nem nagyon piszkálták, itt is inkább a papírmunka volt amire összpontosítottak. Görögországot pedig már ismerjük.(kevés autó, jó idő és szép táj gyors haladás).
A leírtak alapján mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy ne az otthoni médiára alapozon, mert sokszor megtévesztő lehet és bátran induljatok útnak, ne hagyjátok ki a jót!"
Mi is immáron görög földön, a tranzitszálláson vagyunk a Kerkimi-tónál. :-) 12:15-kor indultunk Budapestről és nemrég értünk ide, görög idő szerint 0:35-kor, azaz 11 óra 20 percet jöttünk. Mórahalmon tankoltunk és eü szünet, majd Ásotthalomnál léptünk át először (2 perc), Belgrádig 4-5 db 60-as útépítés, eléggé lassított minket, Belgrádban benyeltünk egy araszolós 30 perces dugót. Utána kellemesebb volt, alig volt forgalom, Nis-től meg senki. Subotica-Belgrád szakasz 5.5€, Belgrád-Dimitrovgrad 11€, mi kártyával fizettük. Bolgár matricát előre megvettük neten, 15 BGN/heti. Szerb-bolgár határ 15 perc, de csak azért mert nem vittünk tollat, az angolul nem tudó eü-s csaj meg azt hitte, hogy az ipadját akarom elkérni és nem akart tollat adni. Nagy nehezen jött egy angolul tudó és kitépte a csaj kezéből a tollat. Szó szerint percekig activityztünk. Kitöltöttük az űrlapot, h nem vagyunk betegek és mehettünk. Utána kb. 15-20km 50-es tábla, épül a pálya, aztán 2x2 sávon Sofia-ig. Utána Blagoevgradig 140-es pálya, egyik Lukoil kúton tankoltam, kultúrált. Utána vacsiztunk egyet a 0-24-es mekiben Studenánál, mert benéztük, hogy a bolgároknál is már 1 órával előrébb van és bezártak a rendes helyek. Blagoevgradnál elfogy a pálya és 45km 2x1 sáv, itt se volt tömeg. Aztán megint pálya Kulatáig, aztán megláttuk a brutál kamionsort, ilyen hosszút még nem láttam. Talán 10km lehetett. Elmentünk mellette és beálltunk az autós sorba 23:30-kor (bolgár-görög idő), kb. 15 autó volt előttünk és 35 perc alatt mentünk át. Egy bódé van, ki kellett szállni, megnézték a szemelyiket és az arcunkat, aztán mondták, hogy go. Semmi egyéb nem volt. Utána rögtön útdíj kapu, 2 euro.
Fogalmazzunk úgy, hogy Romániában hónapok óta nincs lényegi változás (a tavaszi csúcshoz képest valamit csökkent a fertőzöttek számának napi növekedése). Ami aggasztóbb, az a bolgár esetszámok drasztikus növekedése június 1-e óta...
Asszony talált valami friss beszámolót valakitől.Bulgária felé ment,azt írta hogy tök simán ment a kijutás.A Bolgár-Görög határon voltak belassulva,elmondása szerint ott sem volt amúgy semmi extra.Azt mondja a határokon is csak akkor látott maszkot mikor ránézett a kocsi műszerfalon a sajátjára.
Amit még észrevett hogy Görögországba mintha olcsóbbak lennének a szolgáltatások.(szerintem ez lehet hogy csak az előszezon miatt van így)
Azt, hogy idén mekkora lesz a vendégmunkás áradat június végéig megtudjuk (a következő hétévégéken már kezdődik a szünet).
Hazafelé, ha túl sok német rendszámú autóval találkozol a benzinkutakon, fizetőkapuknál, érdemes lehet egy kishatárt megcélozni, mert Röszke (és Tompa?) akkor valószínűleg bedugul.
Én hazafelé az Újvidék melletti MOL kútnál szoktam megállni (ott kisebb a tömeg és van esély a Wifi-n keresztüli netezésre), onnan nézem meg a Gmaps-en a határ forgalmat, vagy a Borderwatcher alkalmazáson a várakozási időt. Ebből már elég jól lehet becsülni, merre lehet, kell menni.
Jól sejtem, hogy idén nyáron az eddiginél is kiszámíthatatlanabb lehet a forgalom? Egyrészt kérdés, hogy mennyire jön meg a "kedv" a nyaralásra, másrészt a vendégmunkás áradat is kérdőjeles lehet. Én mindig munkanapokra tervezem az utazást, de most úgy jön ki, hogy augusztus elején szombaton napközben Jagodináig jövünk fel és vasárnap haza. Van bennem egy kis izgalom a hétvége miatt :D:D de megpróbáljuk, hátha. :)
Ha ők kijelölnek egy olyan határt tranzit átkelőnek aminek a másik fele zárt és még időhöz is kötik a tranzitidőt, tegyék lehetővé a kilépést egy olyan határon amelyiknek a túloldala is nyitott! Gondolom nem cél, hogy ott maradjanak az utazók!
A görög kormány felállított egy menetrendet. Ezt időnként aktualizálják. A görög külügyminisztérium honlapján megtalálható az éppen időszerű változat. Sokszor linkeltem de még egyszer:
Ha valaki ott áll én várakozás helyett a Novo Selo-Zlatarevo határt ajánlom! 80 km. másfél óra alatt ott lehet lenni és onnan Petrich felől 40 km. Kulata. Nem csúcs szuper út, de járható.
A görög kormány már hetek óta mondja hogy a bolgár határ nyitva de az észak-macedon, albán és török határt legkorábban július 1.-én nyitja (talán) a turista forgalom előtt. Tegnapi hivatalos nyilatkozat:
"The land border with Turkey, Albania and North Macedonia is open only for goods transportation services.
(csak az áruforgalom számára nyitott) The land border with Bulgaria is open, and visitors are subject to sample testing."
Az észak-macedon kormány június 14.-i nyilatkozatát értette félre fél Európa, miszerint tranzit útvonalat biztosítanak Görögország, Albánia, és Bulgária felé. Ez nagyon szép dolog de a görög határ zárva július 1.-ig.
Persze most most a sorban állók a görögökre haragszanak. Kíváncsi leszek a megoldásra.
"Kalimera! Ma nem vagyok túl vidám, de agyban dolgozom rajta.
Újabb 15 napig nem jár az olasz-görög komp, èn mindig ezzel közlekedem. Április óta próbálok eljutni 2-3 napra Magyarországra, ügyeket intézni. Mint tudjátok/làtjátok eddig nem sikerült.
Eldöntöttem, hogy jó akkor most megyek a szárazföldi úton, erre Evzoni meg meghosszabbította a lezárást 15 nappal szintén.
Igen a görög-bolgár határ nyitva, nézzük a jó oldalát a dolgoknak.
Tudjàtok mi kezd kicsit kikészíteni? Ez az állandó bizonytalanság a mindennapok minden szegmensében. Az állandóan változó szabályok és feltételek. Ami tegnap még rendben az mára más. "
Az idézet egy Görögországban élő magyar hölgytől származik - LINK