Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20904

Sztem sok a víz, de te érzed hogy mennyire nedves, inkább szárazabban tartsd, de azért ne zörögjön a talaj, főleg ha melegben telelteted.

Átültetést inkább tavaszra, ha szükséges, addig inkább gyengébb locsolás, hátha rendbe jön kicsit tavaszig. Bár sajnos a melegben a citrusok inkább legyengülnek, de azért ügyesen át lehet őket menteni télen, de évekig nem jó melegben tartani, tönkremenés lehet a vége.

Valszin a levélhullatás is a hirtelen melegbe kerülés miatt lehet, vagy a túlöntözés miatt.

Előzmény: Tudvés (20903)
Tudvés Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20903

Sok a víz vagy kevés? :) Igazából így, hogy virágzik és terem, nem tudom milyen gyakran öntözzem... Átültetésen gondolkoztam, csak nem tudom, télen szabad-e. Gondotlam, veszek az Obiban citrusföldet és azt is teszek neki. Tényleg nem szeretném szegény kinyírni, de olyan, most, mint egy talált kutya. Nem teveztem vele, de ki szeretném hozni a legjobbat.

Előzmény: gáborke (20902)
gáborke Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20902

A vízre vigyázz, nem tetszik a levél szine, gyökérgomba sem lehetetlen hogy befigyel, elég "sűrű" neki sztem ez a talaj.

A teleltetés nem lesz megfelelő, ha melegben lesz. A citrom nemigen szereti a meleget egyáltalán télen, ezért levélhullatni fog várhatóan, ha nincs más lehetőség akkor minél világosabb és minél hüvösebb részére kell a szobának elhelyezni. Tudom ez a kettő nehezen szokott összejönni.:(

Előzmény: Tudvés (20895)
Citrus-liget Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20901

Természetesen, használok mellette gombaölőt (Shampion) is.

Előzmény: Citrus-liget (20900)
Citrus-liget Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20900

Sziasztok!

Valaki megtudja-e nekem mondani, hogy a "Teppeki" nevű rovarölő szer megfelelő-e citrusokra őszi lemosónak? Használtátok- e már?

sjohn Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20899

Pesten lakom és ingyen adom.

Előzmény: nohab (20897)
bombaba Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20898

Még kinn vannak a citrusaim és egyre több hoz virágot. Fura ez az év, mert tavasszal-nyáron többnél kimaradt a virágzás, most meg beindulnak. 

nohab Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20897

szívesen vennék néhány darabot én is, magoncnak jó lenne. merrefelé vagy?

Előzmény: sjohn (20886)
midad Creative Commons License 2013.11.06 0 0 20896

Sziasztok   ! Hátha   valakit   érdekel:

TRÓPUS A TÉLBEN a Füvészkertben 2013. november 9.-10.http://www.fuveszkert.org/

TRÓPUS A TÉLBEN  a Füvészkertben 2013. november 9.-10.

AZ IDÉN IS TRÓPUS A TÉLBEN  a Füvészkertben

2013. november 9.-10.

Idei témánk: Az ananász és barátai

Jöjjön el a Füvészkertbe, hogy megismerkedjen a trópusi gyümölcsök egzotikus világával! Nézze meg az

a

na

nász

piramist, tudjon meg mindent az ananászról és rokonairól, a broméliákról! A kézműveskedő gyerekek saját alkotásaikkal díszíthetik az ananászpiramist. Előadások, kiállítás, trópusi gyümölcspiac és ananászkóstoló várja. A gyerekek próbára tehetik ügyességüket, és a Pálmaházban kötélre mászhatnak. Jutalmuk kókuszdió! Aki inkább a földön szeretne maradni, az növényfelismerő vetélkedőn vehet részt, szakvezetővel bejárhatja a Kertet, vagy kézműves gyermekfoglalkozáson ügyeskedhet. Ha elfáradt, pihenjen meg a Kávéházban, igyon egy forró csokoládét vagy cappuccinót! A trópusi piactéren a készlet erejéig megvásárolhatja a legízletesebb, legkülönlegesebb trópusi gyümölcsöket, olyanokat is, melyeket sehol másutt nem láthat Magyarországon. A rendezvény megvalósításban partnerünk a gödöllői Szent István Egyetem.

Nyitva tartás: 9h-17h. ELTE FÜVÉSZKERT Budapest 1083 Illés u. 25                                                                                  

Pénztárzárás 16.30-kor

BELÉPŐ: 900 FT, DIÁK-NYUGDÍJAS: 500 FT

www.fuveszkert.org www.kert.szie.hu     

HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK:

• KIÁLLÍTÁS – KASTÉLY EMELETI TEREM
  • ELŐADÁSOK: KASTÉLY EMELETI TEREM
    • Vasárnap 11h: Trópusi fűszernövények (Heltmanné Dr. Tulok Mária SZIE Kertészeti Technológiai Intézet)
  • KÁVÉ-KAKAÓHÁZ: KASTÉLY FÖLDSZINT
  • SZAKVEZETÉS DE. 10, ÉS DU. 3 ÓRAKOR. Indulás a porta elől.
  • GYERMEK KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK: 10h-tól 16.h-ig BEMUTATÓHÁZ
  • TRÓPUSI PIAC: Kastély mellett jobbra- gyümölcsvásárlási lehetőség a készlet erejéig!
  • BANÁNSÜTÉS NAPONTA 2 X : TRÓPUSI PIAC mellett
  • TERMELŐI MÉZ ÁRUSÍTÁS : KASTÉLY FÖLDSZINT
  • ANANÁSZ-és turmix kóstoló: TRÓPUSI PIAC mellett: 10-kor és du. 3-kor
  • GYEREKEKNEK KÖTÉLMÁSZÁS kókuszdióért: PÁLMAHÁZ: 11H-12H-ig és 15h-16h
  • TRÓPUSI FEJTÖRŐ: PÁLMAHÁZ
Tudvés Creative Commons License 2013.11.05 0 0 20895

Itt vannak a képek: :)

(A foltos levél szélek napégés miatt van, sajna mikor elhoztuk itt az erkélyre tudtam tenni, ahol közvetlen napot kapott, majd jövőre árnyékolót, vagy valamit kitalálok neki.)

Tudvés Creative Commons License 2013.11.04 0 0 20894

Sziasztok!

Teljesen abszolúte kezdő citromfa tulajdonos vagyok. Rokonoktól kaptunk egy magról nevelt, majd beoltott fa dugványt, amit eddig ők neveltek. 1 méter magas kb. a kicsike. Most, hogy milyen fajta fogalmam sincs és nekik sem :D Elég amatőrök, semmi tápot nem kaptak a fáik, sima virágföldben vannak, de az "öreg" fa és egy másik idősebb dugvány már szépen terem nekik évek óta, szóval valamit jól csinálnak. Na, de nem is ezért írtam. A helyzet a következő. Mikor nekem ígértek egy fát, én olyan kis édes pöttöm növényre számítottam, nem egy ekkorára. Itt bajság is lett, mivel kevés a hely a lakásban (panel szerűségben lakom), nekik meg nincs hely mégegynek. Szóval, csak én vagyok a fának. Viszont, a következő kérdéseim/gondjaim vannak:

Jelenleg a hálóban van, déli világos szoba, távol a radiátortól, de kellemes helyen. Erre (vagy a múlthetek jó idejének köszönhetően) szépen ledobott pár levelet, és erősen bimbózni kezdett. Volt már 2-3 kinyilt virága 2ből kis zöd citromkák növekednek, 1 meg üres volt (????). Viszont mára már szinte minden ágon 2-3 fehér bimbó növekszik. Ez normális? Káros a növénynek? Mit csináljak? Hogyan tovább?  :) Holnap rakok fel pár képet, hogy hátha tudtok valamit írni, hogy ráncba szedjem a fámat :)

Köszi a válaszokat!

bombaba Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20893

Ilyeneket, hogy nem túl leveses, meg a héja mennyire használható, mennyire termékeny, nem lehet a citromokról találni. Pedig jó lenne a fajták leírásánál erre is kitérni, fajtaválasztásnál mérlegelhető lenne. 

A Pursha érik nálam, virágzik a Sharbati és a Red lime, a Kínai cédrát, a Máltai lime és kezd bimbót hozni a Lunario.

A Meyereknek ez a nyakmentes éve, jövőre lesznek "nyakasak" :)

Előzmény: gáborke (20892)
gáborke Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20892

A Phillippine Red Lime az tuti.

Ez egyértelmű lime levelű, és ugyanolyan füszeres lime ízű (nem vad savanyú), mint kell.

A lunarió tényleg nem egy termékeny citrom, de a léminősége sztem nem rossz, bár nem túl leveses. Sztem lunario a tied, ezt régen is beszéltük. Ezek a lunák nagyon változékonyak, és szvsz több alfajtája is van, mert több eltérő termést is láttam már a fákon.

A Meyer nekem most nyakmentes, tojás alakú az egész, de nem akar olyan világító sárgára érni egyenlőre.

Előzmény: bombaba (20891)
bombaba Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20891

A Lunario-n kívül van még egy féle citromom, az első 25 éves korában hozzámkerült citromfámról szaporítva. Több féle nem is kell, a régi fajtám elég termékeny tud lenni, ha jó évet fog ki, és jó ízű, jó héjú. Meg van a sok lime-om.

Phillippine Red Lime-ként kaptam a kis Red-et, de a ráakasztott cetlik ugye nem 100%-ig megbízhatóak. 

Előzmény: Törölt nick (20890)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20890

Kedves bombaba!
Miért nem nevelsz Te is egy valamire való citromot mind például 1 Zagara Bianca vagy 1 Siracusanot? A Lunario, a citromok alja, bocs hogy ezt kell mondanom (ornamentale). A Lipo-t is csak azért nevelem mert a lányom kapta 1 kedves baráttól mikor született! Baxa meg! :) Már rég kidobtam volna! :)
A Red Limehoz annyit fűznek hogy Citrus australasica var. sanguinea.
A kép amit feltettél az valamelyik Rangpur változat DE ez csak az én véleményem!

Előzmény: bombaba (20889)
bombaba Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20889

Valóban elég változatos :)

Találtam egy fotót, kifejlett állapotban a citromomról, hátha befolyásol valamit:

Ha nem, akkor marad Lunario :)

A kezembe került egy tavaszi Red lime fotója:

Inkább érdekesség, mint finomság, de nem nagyméretű növényke és bőven terem, talán még változik az íze is.

Előzmény: Törölt nick (20888)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20888

Szia,

Ha jól megfigyeled a képeket akkor láthatod hogy nálam a nyak rész jóval rövidebb mind Nálad, emiatt a Tied pockosabbnak tűnik és lehetséges hogy Lunario.

A gyümik nincsenek végső stádiumban tehát a forma még változhat.
Erre felhoznák egy példát Neked!

Tavaly előtti Meyer gyümölcsök és itt nem játszik az alany közben mert dugványról van szó!

Mind az összes gyümi nyakas:

Ugyan az a fa az idén, egyetlen nyakas gyümi sincs:

Akkor most??? :D

Előzmény: bombaba (20887)
bombaba Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20887

Szia,

most a képeidet látva felmerül bennem a kétely a tavalyi beszerzésű és már mutatott citromom fajtáját illetően. Ez az:

Tavaly vki szerint Lunario, de az eddig látott fotókon az enyém pocakosabb. Nem egetrengető kérdés, csak érdekel. 

Szerinted?

Előzmény: Törölt nick (20885)
sjohn Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20886

Van még pár kiló, ha kell Pesten átveheted.

Előzmény: Spori 1 (20884)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20885

Szia,
Az 1 kicsit költséges lenne hogy hozzám utaz. A Szlovén határ mellett lakom. Póstára gondoltam.
Jelen pillanatban 8 fajta citromom van.
A Florentina nagy 2m és:

A gyümik:

Azt viszont nem értem hogy Neked miért pont gyűrűzéssel gyökereztetett dugvány kell? A sima miért nem jó???? :D Itt van 1 Florentina dugvány:

Dobj 1 mailt ha úgy gondolod és megbeszéljük a részleteket.

Előzmény: zoli1122 (20881)
Spori 1 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 20884

Sziasztok.

Keresek vadcitromot! (poncirus trifolita)

5-6db termést. Aki tudna adni jelentkezzen.

csorgettom@gmail.com

bombaba Creative Commons License 2013.10.31 0 0 20883

Nem tudom innen megmondani, hogy nálad kinn lehet-e hagyni, nem feltétlenül ugyanazok a körülmények. Én egy óra alatt be tudok pakolni, ha hirtelen változás történik.

Most is vannak virágzóim, meg szokott lenni a teleltetőben is.

Előzmény: TomiRio (20880)
midad Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20882

Passiflora  quadrangularis

zoli1122 Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20881

szia,nagyon koszi hogy felajanlottad,nem tudom milyen fajtakra gondoltal es az orszag melyik reszen laksz,marminthogy erdemes-e utazni erte...max lehethogy 1 vagy 2 citromfat talan telepitek,de azt is meggondolom,masrol  biztos hogy szo sem lehet....az lenne a legjobb hogy nagy farol gyuruzeses gyokereztetessel ha lenne valakitol.

Előzmény: Törölt nick (20868)
TomiRio Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20880

Kinnt lehet hagyni ôket még? Az anyémen most jönnek a virágok! Az idéb nem volt rajtuk termés valamiért talán mert kisse megmetszettem ôket +át lettek ültetve viszont nagyot nôttek

Előzmény: bombaba (20874)
Luigi50 Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20879

Nem akartam ide többet írni mert amikor (szarban) voltam (Timonil) nem ált ki mellettem csak két ember !!! De az ilyen hazugságokat valahogy nem bírom !  

Luigi50 Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20878

Jelképes haszon ??? Tényleg hülyének néztek mindenkit ?? Azért szaladgáltok (olaszba) ?? A haszon nem baj !!! A hazugság meg a rossz tanács igen.

Előzmény: Udi12 (20821)
nohab Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20877

ennyit megérdemlünk egy ilyen március-május-szeptember után :)

Előzmény: bombaba (20874)
Luigi50 Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20876

A gramix nem volt melléfogás és a többi sem !!-)) Csak a haszon nélküli üzlet fellendíttése-))))

Luigi50 Creative Commons License 2013.10.30 0 0 20875

Nem értem miért panaszkodtok ??? Már mikor szóltam,hogy ,hogy pár emberrel nem stimmel valami ?? Bezzeg akkor még a többség (tisztelet a kivétel) (nyalt rendessen) ! Most meg nem jó a trágya ?  A tanács ? stb ? Kijárnak (olaszba) Szivességből ???? Hozzák szinte ingyen a növényeket ? Haszon nélkül ??? Semmi baj ha haszon van rajt !!! De miért hazudnak ??? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!