Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sztem sok a víz, de te érzed hogy mennyire nedves, inkább szárazabban tartsd, de azért ne zörögjön a talaj, főleg ha melegben telelteted.
Átültetést inkább tavaszra, ha szükséges, addig inkább gyengébb locsolás, hátha rendbe jön kicsit tavaszig. Bár sajnos a melegben a citrusok inkább legyengülnek, de azért ügyesen át lehet őket menteni télen, de évekig nem jó melegben tartani, tönkremenés lehet a vége.
Valszin a levélhullatás is a hirtelen melegbe kerülés miatt lehet, vagy a túlöntözés miatt.
Sok a víz vagy kevés? :) Igazából így, hogy virágzik és terem, nem tudom milyen gyakran öntözzem... Átültetésen gondolkoztam, csak nem tudom, télen szabad-e. Gondotlam, veszek az Obiban citrusföldet és azt is teszek neki. Tényleg nem szeretném szegény kinyírni, de olyan, most, mint egy talált kutya. Nem teveztem vele, de ki szeretném hozni a legjobbat.
A vízre vigyázz, nem tetszik a levél szine, gyökérgomba sem lehetetlen hogy befigyel, elég "sűrű" neki sztem ez a talaj.
A teleltetés nem lesz megfelelő, ha melegben lesz. A citrom nemigen szereti a meleget egyáltalán télen, ezért levélhullatni fog várhatóan, ha nincs más lehetőség akkor minél világosabb és minél hüvösebb részére kell a szobának elhelyezni. Tudom ez a kettő nehezen szokott összejönni.:(
Jöjjön el a Füvészkertbe, hogy megismerkedjen a trópusi gyümölcsök egzotikus világával!Nézze meg az
a
na
nász
piramist, tudjon meg mindent az ananászról és rokonairól, a broméliákról! A kézműveskedő gyerekek saját alkotásaikkal díszíthetik az ananászpiramist. Előadások, kiállítás, trópusi gyümölcspiac és ananászkóstoló várja. A gyerekek próbára tehetik ügyességüket, és a Pálmaházban kötélre mászhatnak. Jutalmuk kókuszdió! Aki inkább a földön szeretne maradni, az növényfelismerő vetélkedőn vehet részt, szakvezetővel bejárhatja a Kertet, vagy kézműves gyermekfoglalkozáson ügyeskedhet. Ha elfáradt, pihenjen meg a Kávéházban, igyon egy forró csokoládét vagy cappuccinót! A trópusi piactéren a készlet erejéig megvásárolhatja a legízletesebb, legkülönlegesebb trópusi gyümölcsöket, olyanokat is, melyeket sehol másutt nem láthat Magyarországon. A rendezvény megvalósításban partnerünk a gödöllői Szent István Egyetem.
Nyitva tartás: 9h-17h. ELTE FÜVÉSZKERT Budapest 1083 Illés u. 25
Pénztárzárás 16.30-kor
BELÉPŐ: 900 FT, DIÁK-NYUGDÍJAS: 500 FT
www.fuveszkert.org www.kert.szie.hu
HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK:
KIÁLLÍTÁS – KASTÉLY EMELETI TEREM
ELŐADÁSOK: KASTÉLY EMELETI TEREM
Vasárnap 11h: Trópusi fűszernövények (Heltmanné Dr. Tulok Mária SZIE Kertészeti Technológiai Intézet)
KÁVÉ-KAKAÓHÁZ: KASTÉLY FÖLDSZINT
SZAKVEZETÉS DE. 10, ÉS DU. 3 ÓRAKOR. Indulás a porta elől.
GYERMEK KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK: 10h-tól 16.h-ig BEMUTATÓHÁZ
TRÓPUSI PIAC: Kastély mellett jobbra- gyümölcsvásárlási lehetőség a készlet erejéig!
BANÁNSÜTÉS NAPONTA 2 X : TRÓPUSI PIAC mellett
TERMELŐI MÉZ ÁRUSÍTÁS : KASTÉLY FÖLDSZINT
ANANÁSZ-és turmix kóstoló: TRÓPUSI PIAC mellett: 10-kor és du. 3-kor
GYEREKEKNEK KÖTÉLMÁSZÁS kókuszdióért: PÁLMAHÁZ: 11H-12H-ig és 15h-16h
(A foltos levél szélek napégés miatt van, sajna mikor elhoztuk itt az erkélyre tudtam tenni, ahol közvetlen napot kapott, majd jövőre árnyékolót, vagy valamit kitalálok neki.)
Teljesen abszolúte kezdő citromfa tulajdonos vagyok. Rokonoktól kaptunk egy magról nevelt, majd beoltott fa dugványt, amit eddig ők neveltek. 1 méter magas kb. a kicsike. Most, hogy milyen fajta fogalmam sincs és nekik sem :D Elég amatőrök, semmi tápot nem kaptak a fáik, sima virágföldben vannak, de az "öreg" fa és egy másik idősebb dugvány már szépen terem nekik évek óta, szóval valamit jól csinálnak. Na, de nem is ezért írtam. A helyzet a következő. Mikor nekem ígértek egy fát, én olyan kis édes pöttöm növényre számítottam, nem egy ekkorára. Itt bajság is lett, mivel kevés a hely a lakásban (panel szerűségben lakom), nekik meg nincs hely mégegynek. Szóval, csak én vagyok a fának. Viszont, a következő kérdéseim/gondjaim vannak:
Jelenleg a hálóban van, déli világos szoba, távol a radiátortól, de kellemes helyen. Erre (vagy a múlthetek jó idejének köszönhetően) szépen ledobott pár levelet, és erősen bimbózni kezdett. Volt már 2-3 kinyilt virága 2ből kis zöd citromkák növekednek, 1 meg üres volt (????). Viszont mára már szinte minden ágon 2-3 fehér bimbó növekszik. Ez normális? Káros a növénynek? Mit csináljak? Hogyan tovább? :) Holnap rakok fel pár képet, hogy hátha tudtok valamit írni, hogy ráncba szedjem a fámat :)
Ilyeneket, hogy nem túl leveses, meg a héja mennyire használható, mennyire termékeny, nem lehet a citromokról találni. Pedig jó lenne a fajták leírásánál erre is kitérni, fajtaválasztásnál mérlegelhető lenne.
A Pursha érik nálam, virágzik a Sharbati és a Red lime, a Kínai cédrát, a Máltai lime és kezd bimbót hozni a Lunario.
A Meyereknek ez a nyakmentes éve, jövőre lesznek "nyakasak" :)
Ez egyértelmű lime levelű, és ugyanolyan füszeres lime ízű (nem vad savanyú), mint kell.
A lunarió tényleg nem egy termékeny citrom, de a léminősége sztem nem rossz, bár nem túl leveses. Sztem lunario a tied, ezt régen is beszéltük. Ezek a lunák nagyon változékonyak, és szvsz több alfajtája is van, mert több eltérő termést is láttam már a fákon.
A Meyer nekem most nyakmentes, tojás alakú az egész, de nem akar olyan világító sárgára érni egyenlőre.
A Lunario-n kívül van még egy féle citromom, az első 25 éves korában hozzámkerült citromfámról szaporítva. Több féle nem is kell, a régi fajtám elég termékeny tud lenni, ha jó évet fog ki, és jó ízű, jó héjú. Meg van a sok lime-om.
Phillippine Red Lime-ként kaptam a kis Red-et, de a ráakasztott cetlik ugye nem 100%-ig megbízhatóak.
Kedves bombaba! Miért nem nevelsz Te is egy valamire való citromot mind például 1 Zagara Bianca vagy 1 Siracusanot? A Lunario, a citromok alja, bocs hogy ezt kell mondanom (ornamentale). A Lipo-t is csak azért nevelem mert a lányom kapta 1 kedves baráttól mikor született! Baxa meg! :) Már rég kidobtam volna! :) A Red Limehoz annyit fűznek hogy Citrus australasica var. sanguinea. A kép amit feltettél az valamelyik Rangpur változat DE ez csak az én véleményem!
Ha jól megfigyeled a képeket akkor láthatod hogy nálam a nyak rész jóval rövidebb mind Nálad, emiatt a Tied pockosabbnak tűnik és lehetséges hogy Lunario.
A gyümik nincsenek végső stádiumban tehát a forma még változhat. Erre felhoznák egy példát Neked!
Tavaly előtti Meyer gyümölcsök és itt nem játszik az alany közben mert dugványról van szó!
Mind az összes gyümi nyakas:
Ugyan az a fa az idén, egyetlen nyakas gyümi sincs:
Szia, Az 1 kicsit költséges lenne hogy hozzám utaz. A Szlovén határ mellett lakom. Póstára gondoltam. Jelen pillanatban 8 fajta citromom van. A Florentina nagy 2m és:
A gyümik:
Azt viszont nem értem hogy Neked miért pont gyűrűzéssel gyökereztetett dugvány kell? A sima miért nem jó???? :D Itt van 1 Florentina dugvány:
Dobj 1 mailt ha úgy gondolod és megbeszéljük a részleteket.
Nem tudom innen megmondani, hogy nálad kinn lehet-e hagyni, nem feltétlenül ugyanazok a körülmények. Én egy óra alatt be tudok pakolni, ha hirtelen változás történik.
Most is vannak virágzóim, meg szokott lenni a teleltetőben is.
szia,nagyon koszi hogy felajanlottad,nem tudom milyen fajtakra gondoltal es az orszag melyik reszen laksz,marminthogy erdemes-e utazni erte...max lehethogy 1 vagy 2 citromfat talan telepitek,de azt is meggondolom,masrol biztos hogy szo sem lehet....az lenne a legjobb hogy nagy farol gyuruzeses gyokereztetessel ha lenne valakitol.
Kinnt lehet hagyni ôket még? Az anyémen most jönnek a virágok! Az idéb nem volt rajtuk termés valamiért talán mert kisse megmetszettem ôket +át lettek ültetve viszont nagyot nôttek
Nem akartam ide többet írni mert amikor (szarban) voltam (Timonil) nem ált ki mellettem csak két ember !!! De az ilyen hazugságokat valahogy nem bírom !
Nem értem miért panaszkodtok ??? Már mikor szóltam,hogy ,hogy pár emberrel nem stimmel valami ?? Bezzeg akkor még a többség (tisztelet a kivétel) (nyalt rendessen) ! Most meg nem jó a trágya ? A tanács ? stb ? Kijárnak (olaszba) Szivességből ???? Hozzák szinte ingyen a növényeket ? Haszon nélkül ??? Semmi baj ha haszon van rajt !!! De miért hazudnak ???