Először is szeretném megköszönni minden hozzászólónak az eddigi "termelést", mert iszonyat jó információs anyag lett ez a fórum. Most kezdtem hátulról visszaolvasni, hát még nem végeztem. :D
Lenne egy kérdésem. Művel itt valaki kyokushint Budapesten? Szeretnék inkább ajánlás útján menni, mint magamtól, szóval mindenféle tanácsot helyre vonatkozóan szívesen vennék.
A másik dilemmám pedig a taekwondora vonatkozik. Egy ideig nagyon foglalkoztatott, viszont sokan írják, hogy nem igazán jók a kézzel való harcban, amit mondjuk értek, főleg, ha mondjuk a boxot jónak állítjuk be, ahhoz képest szokták lehúzni a kommentelők, de most 26 éves nőként nem nagyon akaródzik boxot tanulni (ha hülyén vagy szörnyen laikusan fogalmazok, elnézést, de laikus is vagyok).
Valamit (kyot vagy twd-t) elkezdeni 70%-ban a mozgás és ezek szépsége, 30%-ban önvédelem miatt szeretnék, és valahogy úgy sejtem, utóbbihoz azért nem ártana egy felkészült ököl meg kar meg ilyesmi. Meg némi olyan tudás, hogy fogásokból ki tudjak kerülni (kar megragadás, kabát megragadás, ilyesmi).
Szóval ha valaki tud nekem ehhez hozzászólni, megköszönném. :)
Sajnálom, úgy tűnt sosem hagyod abba csak ha hordágyon visznek ki a teremből. Remélem elmúlnak majd a hullámok és visszatérsz.
Az "öreg" meg majd jól szét rúgja a segged, hogy le öregezted. ;) :)) Még szeptemberben környékén láttam a körúton de olyan hévvel telefonált, hogy nem akartam zavarni. Nem tűnt öregnek. :)))
Ami igazából azért vicces összehasonlítás, mert akár az olasz egykezes kardban (Marozzo, Manciolino, és társai), akár a csapatmozgásra felkészítésekben bizony használtak formagyakorlatokat.
Pl. Primo Assalto di Spada e Brocchiero (az első gyakorlatsor karddal és pajzzsal), Antonio Manciolino Opera Nova 1531-es könyvéből.
Nem értek a szablyavíváshoz, (európaihoz pláne, a kínaihoz se amúgy de azt legalább egy kicsit már tanultam) kissé nekem nagynak tűnnek a lendítések, még ahhoz képest is, hogy mi a kínaiban direkt a nagy mozdulattól(=forma) haladunk a kicsi (=alkalmazás) felé. Lehet h megvan az értelme, lehet h ugyanaz amit itt fent leírtam a kínairól. Lehet h nem.
Meg vannak benne extra pörgetések, amiknek semmi alkalmazható értelmét nem látom (a kungfu fegyveres formákban, már az eredetiekben ilyenek nincsenek tudtommal). De lehet h én nézem rosszul.
Én csak azt nem értem, miért "formagyakorlat". Kb minden európai vs. ázsiai harcművészeti összevetés úgy kezdődik, hogy az európai nem formagyakorlatokat használ, más edzésmódszerekre épül, míg az ázsiai használ formagyakorlatokat és az ehhez tartozó edzésmódszert.
Így hirtelen nem tudok másra gondolni, mint hogy azért csináltak egy szablya formát mert az "menő"
ez a bácsi pl. ugy adja elő a mondanivalóját, mintha azt mesélné el, hogy hogy kel széket ácsolni: https://www.youtube.com/watch?v=ShIsjNXUFMM&feature=youtu.be
Ja, meg megmutatta az ezüst fokozatú tornaérmét. 8 km futás menetfelszerelésben+puska+lőszer, hadiakadály-pálya, 800 m úszás időre... Nem rossz cucc. :-) Kár, hogy nem fiatalabb, kíváncsi lennék a technikákra.
Kérdeztem párat a videó alatt, remélem válaszolnak.
1950-es évek katonai közelharcáról tegnap kifaggatam öregapámat.
(51-53 között képezték ki, onnantól 56-ig a tiszti iskolában volt oktató. Még mielőtt lekommunistáznátok, 56-ban lefokozták forradalmi tevékenység miatt, a börtönt is alig úszta meg. )
Azt mondta, hogy zömmel a központi anyag alapján oktattak, de voltak súlyos tanár arcok még oroszból is, akiknek bőségesen volt valós harctéri tapasztalatuk. Ez mondjuk alig hat-hét évvel a II VH után eléggé érthető. Ettől eléggé hitelesnek tűnik az anyag.
A fő hangsúly a fegyver vs fegyver; (bajonett, puska, gyalásó) és a fegyver vs puszta kéz felálláson volt (ez utóbbi mindkét oldalról) és nem voltak bonyolult technikák, de azokat rengeteget gyakorolták.
De érdekeset mondott, azt mondta, hogy az alapozás a judo és a box volt.
jaja ezek a hullámok kissé viccesek, de ugye ami nem öl meg az megerősít....
....sajnos nem olyan ütemben élek amibe beleférne egy rendszeres edzés, minden szökőévben egyszer elmegyek az öreghez és megígérem, hogy most már tényleg lejárok edzésre :D
Nemrég váltottam munkahelyet, itt most nagy bizodalmam van, de mire bedolgozom magam azért el fog telni néhány hónap.
Mindettől függetlenül edzésben vagyok, kevesebbet tréningezek, de sokkal jobb hatásfokkal (a rutin nomeg az évek :D)
nagy klasszikust idézve szabadon, az élet nem könnyű, de szép
Kicsit ugy erzem magam, mint ahogy a Room nezoi erezhettek az elso vetiteseken, mikor kezdtek rajonni, hogy itten performance art tortenik es jol at lettek kurva.
Ehh...nagyapám kiképző főhadnagy volt a MNH-ban 1951 - 1956 között. Volt neki valami gépelt cucca, de nem találom az istennek sem, szerintem eltüzelték. Ő meg nem nagyon akar erről beszélni... :-(
Más kérdés: van-e valakinek magyar nyelvű önvédelem/közelharc/stb. anyaga az 1900-1950-es évek közötti időből? 52-től van Magyar Cselgáncs Szövetség. A 66-os Önvédelem című könyv az már
egy judo/karate kombináció, a 68-as önvédelem 500 fogása az oldschool jujitsu, 69-es a Cselgáncs és önvédelem, ezen időszak előttről pedig csak az 1927-es Testnevelési utasítások van meg (ez egy sok kis füzetkéből álló könyvsorozat), amiben jujitsu szerepel. 1927 és 1966 között van egy nagy lyuk, amit nem tudok mivel betölteni, pedig nem lehet, hogy ez időszak között nem jelent meg könyv.
Mindenki örülne egy ilyen visszajelzésnek. Csak egy rutin keresés volt, meg akartam nézni, hogy van-e valami netes nyoma a készülő könyvnek. Aztán a FB-on találtam egy "Végvári krónikák" nevű (csoportot, felhasználót?). Ennyi.
A Szablyák tánca és a Bajvívók c. könyvek szerzője írta:
"Részt vettem egy eseményen, a "Végek művészete - szablyavívás a török korban" című szemináriumon. Gyakorlati tapasztalatszerzés, vagy kísérleti régészet. Bízom benne, hogy ez a betekintés a végvári idők harcművészetébe segítséget nyújt majd abban, hogy a történetekben előforduló harci jeleneteket még élethűbben tudjam majd megírni."
Szia, sajnos szúrásra nem tudom, hogy mit tudhat, műanyag és fém gyakorlókést, botot ütés, rúgás, könyök, térdet egész jól állt. A sisakban lehetett úgy gyakorolni, hogy a plexi nem párásodott és maga a plexi rész is nagyon masszív volt. Edzettem vívósisakban is ahhoz hasonlítva sokkal jobb volt a kilátás és a fej is jobban körbe van bélelve.