Köszönöm én is a csereajándékot. Nagyon hasznos, hogy nem képből, hanem szövegből készült, mert így működik a szövegre keresés, és ha valakinek lesz/van kérdése, lehet majd rá válaszolni, utánanézni. A Hogyan tovább könyv egyébként nyomtatott formában nekem is megvan, és ott tudtam meg mi a különbség a 966 és a 966B között. (Ez utóbbi 966-os kaszni 887 ccm-es motor.) A klub honlapjáról ez nem derül ki.
Ugyanakkor ott azt írják, hogy a 966-os 1535 mm széles és 1370 mm magas, ami 35 illetve 30 mm-el kisebb, mint a 968. Ezeket az adatokat megerősíti, a szintén birtokomban levő, 115 oldalas 966-os Kezelési és Karbantartási Utasítás. A nagy javítási könyv, már a 968-nál is ezeket az adatokat írja, de még a 968-as 1974-ben kiadott, 62 oldalas kezelési könyve is. A Hogyan tovább könyv is a kisebb adatokat hozza a 968-hoz. Csak a klub honlapján van 1570 mm szélesség, és 1400 mm magasság, meg ha jól látom a János által beszúrt képen, akkor az újabb kiadású (968A) könyvben. Mi lehet az igazság? Tényleg picit szélesebb és magasabb a 968, mint a 966? Változtattak volna valamit a kasznin?
A klub témában lehet, hogy elég lesz 10 tulajdonos. Megnéztem a Velorexesek honlapját, és úgy látom, jól összejött a csapat, pedig a bőregérből talán még kevesebb volt.
Ismerős szinű :) Ahhoz képest hogy lassan 20 éve áll egész jó állapotúnak tűnik. Remélem tartósan nem kerül ki a garázsból mert akkor durván megindul a romlás. Drukkolok, hogy sikerüljön feléleszteni.
Megérkezett, nagyon köszönöm. Az ábrák nagyon jók benne és legnagyobb örömömre 1-1 furfangos ügyet is részletesen tárgyal.
Hehe, az a rabszolga én voltam, a könyvtárból kölcsönzött "Hogyan tovább: Zaporozsec" című müvel egyetemben a kocsihoz mellékelt kis füzetet is beszkenneltem, az ami fenn van a honlapon. Karakterfelismerő meglepően jól dolgozott, igaz baromi nagy felbontásban kellett hozzá szkennelni... nem számoltam hány óra volt, szerkesztgetéssel együtt :)
Nagyjából én is így képzelem a klub honlapját, a mostani sajnos valóban nincs a helyzet magaslatán. Pedig az internet egy nagyon jó, majdnem az egyetlen csatorna a "tömegek" megmozgatására. Annyival kiegészíteném, hogy szerintem a jó klub honlap a rajongók mellett a márkának méltó emléket állítva szélesebb körhöz is szól, információforrást, olvasnivalót vagy épp némi szórakozást nyújtva a keresőkből vagy máshonnan odatévedt egyszerű érdeklődőknek is akik esetleg még nem is hallottak ilyen autóról.
Amúgy a 10 fő tulajdonos összeverbuválása talán még esélyes is, bár kitudja... az biztos, hogy a várható alacsony létszám szerintem mindenképp szükségessé teszi a szorosabb együttműködést a többi orosz autós klubbal. Közös találkozók stb...
Megpróbálok a héten beszélni valakivel a klubból hogy nézzenek be ide a fórumba.
Végre egy kis élet itt!! :-))) Gratulálok az autókhoz!! Sajna ma már elég ritka szerkezet a Zapi. Pedig nem rossz gépezet. Valamikor régen a családomnak is volt. Így nekem igen kedves ez a márka. Több szempont miatt is.
Üdv mindenkinek itt egy kép az autóm mai állapotáról. Lesz még több kép is majd apródonként felrakom. Azért ide rakom mert nagyméretű és itt ekkora képet nem lehet felrakni.
Nézd meg a postafiókod! Kaptál valamit. A küldött javítási könyv eredetijét 1050 példányban adták ki 1975-ben. Azonban van még ennél is nagyobb kincsem: a 966-os alkatrész katalógusa, vélhetőleg 1971-ből. Ezt mindössze 500 példányban adták ki, és a Vaterán sikerült hozzájutnom, kitűnő állapotban. Ez viszont szkennelve nincs. A munkahelyen sikerült megnyitnom a 7-es pdf-et és azt vettem észre, hogy a szöveget annál is begépelte valaki. Jó kis rabszolgamunka, mert a karakterfelismerő nem igazán birkózik meg vele. Ezt a Klub honlapot inkább rajongók gyülekezőhelyeként képzelem, mint tulajdonosi honlapot. Talán azért, mert kevés már az ilyen autó. A tulajdonosok a mindent tudók magabiztosságával oktathatnák az érdeklődők táborát. Találkozókban gondolkodni kicsit korai. Gyűjtsük össze a tulajdonosokat, rajongókat itt, és ha 15-20 összejön, keressük meg a klub vezetőségét, és a honlapjuk gazdáját (írt már ide is), hogy mi szeretnénk lenni a Zaporozsec Klub, és ha lehet, beköltöznénk a halott honlapra. Moszkvicséktól átkérnénk a hirdetéseket, választanánk webmestert stb. stb. Így képzelem.
Úgy látom a csónak is eredeti, nekem is volt - ez deszant csónak 2 személyes.
rDave visszatérve a tegnapi témára szerinten a klub honlapjára kéne feltenni a te honlapcímedet és így onnan is átjöhetnének az emberek. Én eredetileg oda akartam látogatni de elírtam a címet és így találtam ide véletlenül. Ott egyébként egy év alatt nem mozdult semmi azért néztem én is csak évente egyszer. Örülök, hogy itt kezd felpörögni az élet. Üdv Blaskó
A honlapot én is jónak találom sőt azzal is egyetértek. hogy egy helyre kellene öszpontosítani mert nem vagyunk sokan. Ha beindul a dolog én is megjelentetem a honlapomon. Én igen sokmindennel foglalkozom. Ha valakit érdekel megnézheti.
János, Ez melyik könyv pontosan? Amit múltkor linkeltem azt vaskalap_elvtárs jóvoltából privát használatra megkapom, így kvázi feleslegesen ne fáradj mert ha jól emlékszem az 400 oldalas.
Köszönöm, bár szerintem a gratulációt tegyük félre a műszaki vizsga utánra :) A Zapi klub illetékeseivel felvettem még tavaly a kapcsolatot, szerintem nagyon elvannak foglalva mással, mert e-mailt nemigen írnak. Az ötlet természetesen nagyon jó, én is így gondolom hogy ezt az igencsak szűk rajongói klubot úgy kellene tömöríteni hogy egy színvonalas honlapot, fotókat, írásokat sikerüljön publikálni. Érdeklődő biztos lenne rá, eddig még nem találkoztam olyan autóssal akiből ilyen vagy olyan de heves érzelmet ne váltott volna ki a Zaporozsec szó említése :) Tehát mindenképp megérné összegyúrni mindent ami hazai vonatkozásban fellelhető.
A könyvet örömmel elfogadom az általad írt feltételekkel. E-mail cím zaz968 (kukac) utazz (pont) net. Köszönöm!
A pdf-et adobe 7-es vagy nagyobb verzióval lehet megnyitni. Sajnos ilyennel sikerült lementenem.
Esetleges leendő klubtalálkozók utáni beszélgetések helyszínének keresve se találni jobbat :)
Aha, arról a kékről volt szó, amit a Moszkvicsklub honlapján hirdettek. Garatulálok! Azt hittem egy sötétkéket vettél, ami a használtautón volt, mert az 966-nak nézett ki.
Jó kis blog lesz ez, de nem gondoltál arra, hogy érdemes lenne átköltöznöd a Zaporozsecklub honlapjára, hogy legyen élet ott is? Meg aki élménybeszámolókat keres, egy helyen találhatja. Kevés a rajongó, ne forgácsolódjon szét a lelkesedés! A honlap gazdája itt is előfordult már.
A szerelési könyvet nem szkenneltem, hanem a szó szoros értelmében újraírtam. Egy évig dolgoztam rajta. A képek persze szkennelve vannak, és az egészből egy pdf-et írtam. Neked szívesen elküldöm, de kérlek, ne tedd fel a honlapra, és ne is add tovább! Ha összeáll egy közösség a tulajdonosokból, akkor mail-ben tőlem megkaphatják.
A link mögötti pdf-ben pedig valami hiba van, nálam nem nyílik meg.
Ez egy valóban érdekes kérdés. A magunk 25-26 évével miért szerettünk volna egy Zapit? Egy szelet abból a korból amiből javarészt már kimaradtunk. Ezen a kocsin és a felújításon keresztül, mi is jobb betekintést nyerhetünk a 70-es évek hangulatába. Másodsorban pedig a mai világ majdnem "eldobható" színvonalú autógyártása mellett igazán üdítő dolog egy ilyen gép, amivel lehet és kell is foglalkozni. Nyilván manapság már nem mindennapi használatra arra továbbra is ott a tömegközlekedés.
Terveink szerint nyárra üzemképes lesz, vizsgáztatva. Jövőre fényezés. Ha pedig néhány év múlva már nagyon nem lesz időnk vele foglalkozni vagy teljesen üzemképtelenné válik, akkor garázsban, konzerválva az utókornak megőrzendően lesz tárolva.
Egyébként a masina már a puha műszerfalas 968A, az M változat ellen én is tiltakoztam az általad is írtak miatt.
Időközben a kocsihoz tartozó 50 oldalas füzet illetve a Hogyan tovább sorozat 200 oldalas Zapival foglalkozó részére sikerült szert tenni. Ez már elég jó kiindulás. Hamarosan közkincsé teszem a blogban ezeket, ugyanis pár órát elvacakoltam a szkennelgetéssel már. Ha esetleg az említett szerelési könyvet szkennelt formában megosztanád velünk, szerintem annak sokan örülnének. Én legalábbis nagyon :)
Fotók lassan de biztosan kerülnek fel a blogba, érdemes elrakni a linket, legalább 1-2 hetente ígérek valami frissítést.
Sziasztok! Nagyon örülök hogy az utóbbi hetekben ilyen szép számban születtek írások. Megvan a gép, és ha lassan is de elkezdődött a rendberakása.
A http://zaz968.utazz.net címen indítottunk egy blogot. Kicsit félkész de egyenlőre ennyire futotta az időmből. Remélem sokan fogjátok olvasgatni.
János, teljesen egyetértek Veled. Az autózásnak ez-az igazi élménye, egy véletlen jött lehetőséget megragadva ezért csíptük meg ezt a kék 968A-t. Hozzá kell tenni hogy sokkal jobban megbízom egy olyan autóban amit kvázi az utolsó csavarig ismerek. Persze az is igaz hogy ember legyen a talpán aki egy mai kocsival ugyanezt megtudja tenni :)
Bizony, így van. Nemcsak itt, ezen a topicon, de általában az interneten a fiatalabb korosztály van jelen. Érdekes, hogy ebben a közegben is vannak rajongói ennek a típusnak, hiszen már a szocializmusban is a gúnyolódások céltáblája volt, a Trabanttal egyetemben.
Miért vágyakozunk mégis ilyenre? A magam részéről azért, mert szeretném bebizonyítani, hogy törődéssel, gondozással, szeretettel, ebből is lehet megbízható, szép autó. És ahogy olvashattuk; lehet.
Nekem személy szerint, a korábbi típusokkal ellentétben nem tetszik a 968M. Valahogy, az már nem az igazi. Nincsenek kopoltyúk, a hátfalon szögletesek a lámpák, Lada karburátor, papírbetétes légszűrő. Nekem a 966-os jönne be igazán, a spártai műszerfallal (az indexkapcsoló egy sima kapcsoló a műszerfalon!), nincs tolatólámpa, és a korai változatokon az első helyzetjelző és irányjelző közös, fehér burában van a krómrácsban. Ja, és az oldalsó kis irányjelző hosszúkás, ovális alakú.
Csak az a bánatom, hogy valószínűleg nem lesz ilyen autóm. Hacsak meg nem válok valamelyik meglévőtől (Trabant, Vauxhall), de ezt nem szeretném.
Én a 70-s évek végén vásároltam egy 968A tipusú gépet sajnos az akkor 8 éves gépnek már a 6-dik gazdája lettem. Arra jó volt a szerkezet, hogy megismerjem.1980-ban szétbontottam és értékesitettem, az árát megpótoltam és ebből befizettem egy új 968M tipusra. Akkor az ára 63000 Ft volt. 1981 február 2-án kaptam meg az autót.
Végigolvastam itt a hozzászólásokat és úgy veszem észre, hogy a legtöbb hozzászóló fiatal.
Nem akarok senkit megbántani de volt aki lenézően nyilatkozott, én sajnálom tudom nem egy nagy márka ez az autó de abban az időben a fiatalnak meg kellett dolgozni az autóért nem apuci vásárolta /elnézést azoktól akiknél nem így van/ és erre tellett.Elnézést de ez kikívánkozott.
Vissza az autóra, én több mint 70000 km-t tettem meg vele és soha nem hagyott cserben. Az olyan autósoknak nem ajánlom akik annyit értenek hozzá, hogy elfordítják a kulcsot. Van rajta tennivaló de cserébe igénytelen. Ha a szükség úgy kívánja a kőolajpárlatok széles skálájával tud üzemelni. A végsebességről olvastam itt de a valóság 120 a vége és ezt nem ajánlom senkinek az utazósebesség 80-90 között van. Ennél a tipusnál már kéttorkú a karburátor és a második torok 90-nél nyílik. A fogyasztás ha nem kívánunk pörgő kerekekkel indulni úgy vissza lehet venni, hogy nyílt terepen 7 liter városban 9-10 liter. A kipufogó ennél a fogyasztásnál fehér.
Szervízben egyszer volt az 500km-s kötelezőn. Innentől otthon javítottam ha volt valami probléma. Az itt fentebb közzétett könyvvel rendelkezem ebben minden megtalálható ami ehhez a szerkezethez szükséges.
Az autó 1990 óta áll a garázsban a rendszámot leadtam. A tavalyi évben hozzákezdtem, hogy talpraállítom de sajnos csak annyira tellett, hogy negvettem az 5 új gumit és az akkumulátort. Lehet, hogy meg kell válnom tőle mert a másik autónak nincs helye, de ez van a garázsban mert ez olyan mint az öregember megérdemli. Sok emlék fűződik hozzá, az első új autóm és az utolsó, minden évben a Tátrában nyaraltunk. Egy alkalommal Bécsben töltöttünk 11 napot mindenki megnézte aki az utcán elment mert ilyen csodabogarat még nem láttak. A Csehszlovák campingban is mindíg volt érdeklődő főleg az NDK-sok mert náluk még akkor ezt a tipust nem lehetett kapni.
Bocs hogy ilyen hosszúra sikeredett. Ha valakinek van kérdése ha tudok szivesen válaszolok.
Azt a fehéret a Vaterán nem szabad sajnálni. Legyen boldog vele az új tulajdonos!
Megvetted volna 80-ért, kasznimunka 400 ezer, telibe fényezés 200, és még a motort meg sem nézted. Ennyi állás után a fékrendszer egy az egyben kuka.
Akkor inkább tényleg az a másik fehér, Szombathelyen. Gondold meg, csak 70-el drágább, és alku után szerintem 135-ért megkaphatod (100-ért nem hiszem). Kifizetsz 55-el többet, és ezzel megtakarítasz 345 ezret. Hát nem megéri?
A matrica hiánya arra utal, hogy a 90-es évek közepe óta nincs rajta műszaki, tehát a fékrendszer cseréje itt is időszerű lehet.
Na, igen. Minden veterános eldugott, elfalazott, örökségből megmaradt nagyapa kedvencére vágyik. Sajnos nagyon kevés ilyen akad. Tavaly pl. a cseh Trabantklub oldalán bukkant fel egy 1971-es kombi, ami mindössze 4394 km-t futott. Na, ilyen 966-os kéne!
A fehér 968A is kopoltyús és szép. Biztos 100-ért el lehet hozni már. Hiányolom a rendszámról a vizsgamatricát ki tudja mióta állhat szegény. Remélem a kék-ről lesznek képek ahogy a felújitással haladnak. A kaszni nem tudom milyen nagyon rohad vagy sokat bír. Szerintem van még olyan 966-os az országban ami érintetelenül el van dugva valami kis tanyán vagy befalazva.
Elég szép állapotban van, és az ára sem horror, igaz 968A.
A használtautón levő gépek mostanság nagyon drágák. Pl. egy gyönyörű, sárga 968A, 650 eFt. De legalább még van! Sőt még mindig ott van egy 966-os 350 eFt-ért. A moszkvicsklub honlapján is vannak Zaporozsec hirdetések, és ott láttam képpel egy másik, még régi rendszámos, 966-ost szintén irreálisan magas árért: 450 eFt.
Mondjuk nem baj, ha ilyen magas ára van, legalább nem a vasgyűjtők veszik meg, hanem olyan emberek, akik tényleg szeretnének egy ilyen autót. Jó kis szűrő ez!
Mondjuk elég mélyen bele kell nyúlni a zsebbe, ha valaki egy Zaporozsec felújításába kezd, mert jó drágán kell beszerezni magát a felújítási alapot is. Vagy most lehet kapni a Vaterán 80-ért egy fehér rozsdakupacot, ami legalább 10 éve áll a szabad ég alatt. Azt viszont minden autófelújító terveket szövögető embernek tudnia kell, hogy legnagyobb költség a kasznimunka és a fényezés. Ez a kettő akár ütheti a félmilliót is.
A youtube-on van jó néhány Zaporozsec videó. Jórészt 968M-es, de van köztük 965-ös is. Néhány hónapja megnéztem belőlük vagy 25-öt.