1hetes bornemivás után, ma:
98s villányi(b. rt.) küvé(kékfrankos-zweigelt):
érdekes cseresznyés illat, kissé muskátliszár illatzavarokkal, ízben nagyon alkoholos, nagyon szétáll a két fajta, és vékonyka is
:|
Írtam már a '93-as Kereskedőházas 3 puttonyos aszú"élmény"emről? Valami borzadály volt, édes szar, kilógó alkohollal, citrus, mazsola, szőlőízek még csak nyomokban sem:( Szerencse, hogy csak 1 pohárral kellett kóstolnom belőle.
Hallottatok már Tokajjal kapcsolatban valami húsosszemű vagy hasonló hangzású szőlőről? A napokban IVV-ben beszélgettek holmi tulajfélék, hogy egy ilyen borhoz jutottak szemtelenül olcsón és maga a bor meglepően kellemes /igaz a Gere és Bock borokat is hozsannázták, aztán mint tudjuk....;) /
Neked mi bajod Morus-szal :) nekem kifejezetten tetszett, kar hogy csuf veget ert az elete...
Amugy Hamvas nagy mester es sok igaz baratot szerzett a magyar (koztuk a Somloi kiemelten) bornak. De szerintem a misztikumon tul a termeszettudomanyos erteke az irasainak azert ketsegbevonhato :) mondjuk ezzel egyut kotelezo olvasmannya tennem az fix :)
hat a hungarovinrol jo emlekeim nincsenek... az importor ceg pedig egy szeszes vallalkozas, ahogy olvasgattam az oldalukat nem szeretik es nem is ertik a bort. Uzlet. Viszont ~10eurert a polcra raknak egy harom puttonyos aszut. Er ez ennyit? En meg nemkostoltam, mert 1-2 euroval tobbert mar biztosan jo bort is kapok.
akkor már inkább filozófián tenném kötelezővé Hamvast, mellékletként úgyis benne van a borvidékek földrajzi elhelyezjedése
(és nehogy élcelődésnek vedd, mert komolyan gondolom)
többet ér mint Morus utópiákat olvastatni a gimiben , amitől a diákok világszemlélete cseppet sem alakul
köszönöm az éltetést, jól esik!
ma este már bort is bontok az ízlelőbimbók, orrnyálkahártya miatt, had tudjanak szombatra teljesen fitt állapotba kerülni!
(ma még itthon vagyok(szóval aki a céges mélem bombázta az csak holnap kap onnan választ))
Jobbulast Csite mester...ha a nyalkahartyak uzemelnek akkor nagy baj nem lehet.
enegyszer kaptam ajandekba egy 1er Grand Cru hiper meno Chablis-t es ugy hozta az udvariassagi mod, hogy helyben kellet fogyasztani.. en meg nathas voltam mint a fene :) szoval ugy siekrult inni a borbol, hogy egy fikarcnyi izt vagy illatot nem ereztem, mintha vizet ittam volna... tanegy kicsit puhabb volt :( azt hittem, hogy felrobbanok...
szoval jobbulast megegyszer...ha ez segit akkor megvan a Beaune Clos des Couchereaux, 99-es ott figyel az asztalomon... szep palack :)
figyu, föciből ha nem a bauxitot nyomnák ami a múlt, hanem helyette elmondanák a borvidékeket, fő szőlőfajtákkal ...
tényleg többet kéne az oktatásban szerepelnie a népi kúltúrának, hiszen ez alapján különbözünk más nációktól
amúgy javulok! már egész jól érzek illatokat :)
a borok miatt meg majd hívlak!
Az oktatásról, kicsit elfogultak vagyunka borral, mert ugyanígy lehetne a néptáncot, magyar konyhát, Neumann tanait is kötelezően oktatni! Az tény viszont, h. a mai fiatalság körében alig van tisztelete a legnemesebb italnak, tehát vmilyen ismeretnyújtás jó lenne.
zoli: tegnap akkor miben maradtunk?
csite: meggyógyultál? boraid még sértetlenek.
Amugy nem az altiskolas es a kozepiskolas osztalykirandulasoknak lenne mndjuk feladata megismertetni tobbek kozott az orszag borvidekeit? Meg mondjuk tortenelembol peldaul Tokaj jelentoseget?
Bilogiabol a nemesites temakoreben... vegulis lehetne, tenyleg.
Egyebknet erdekes, hogy nalunk kozepiskolaban a dohanyzasert meg az iszkolasert a legszigorubban leptek fel, ugyanakkor azt, hogy alkalmankent egy pohar bort megiszik egy 17 eves srac azt nem bantottak :)
történelem órán esetleg? a magyar borkultúra alapjai vagy valami hasonló címen? én biztos hogy ha eljön az ideje, meg fogom ismertetni a fiaimat a magyar borokultúrával [vagy fordítva]
" sokáig marad ez a helyzet meg a káosz a piacon és a fejekben, mint ahogy az életszínvonal is"
Hidd el nekem, hogy Magyarorszagon az eletszinvonal az elmult 10 evben folyamatosan emelkedett, de az elmult 5 evben mindenkeppen... ezt belulrol nehez erezni, de en aki negyedevente megyek konyebben eszreveszem a valtozasokat. Persze sok a szegeny, nagyon sok, de pont a igenyesebb borfogyaszto vasarloreteg szerintem megnott...
ja es szerintem igenis sokakon ott van meg a valtoztats terhe... toketerheles, sortavolsak, hektaronkenti tokeszam, hordos erleles hossza, igenyes fajtavalasztek, kimeletes szures feldolgozas, igenyes palack, igenyes dugo.
Ezek mind a minoseg kulcsai, es ezek nyilvan mind koltsegnovelo tenyezok...
"De gondolod, hogy a borászok nem CSAK jó bort csinálnak?"
en nem csak hogy gondolom, de tudom is... :( bizony sok onmagat borasznak hivo kokler csinal szar bort... nezd csak vegig a topicot, igen sok olyan nem is olcso tetel van amirol kemnyen leveszik a bortarsak a szzenteltvizet.
Szvsz ha nem kapnak észbe a termelők és a kicsinyes "nekem most jó legyen a többiek nem érdekelnek" mentalitást nem adják fel, akkor pár év múlva jópáran tönkremennek.
Akinek lesz tőkéje az meg bagóért majd felvásárolja ezeket a szőlőket. (vagy ottmarad parlagon, esetleg kivágják és megy a helyére szántó/gyűmölcsös/stb. )
Kimondtad a varázs szót: tájékozatlanok
A sajtónak nagyon nagy hatalma van, amit belesulykol az olvasó, tv-néző tudatába, a kisembernek az az igazság.
De gondolod, hogy a borászok nem CSAK jó bort csinálnak? Tapasztalatom szerint a lőregyárak környékén nem sok a borász