Egy-két járműjavítós képen látszik, hogy a kocsi meg van emelve, és a szerelő a létra alsó fokán állva hegeszt/szerel valamit a kocsi hossztartóján vagy a homlokfalán...:-))
31 43 542 0038-3 Csak, ahogy elnézem a képeket a puha lemezbe könnyebb beütni a számokat, mint a hossztartóba. Azok jóval nehezebben olvashatók, a festék jobban befedi őket.
Az előírások szerint a vasúti járműveken szerepeltetni kell a pályaszámot a hossztartón, méghozzá úgy, hogy az csak roncsolással legyen eltávolítható. Ha új számot kap a kocsi (mert pl átalakítják), akkor a régit érvényteleníteni kell és újat kell felhelyezni. Maga a szám egyébként nem teljesen szabályos, mert mind a 12 számjegynek szerepelnie kell.
26849 számú hozzászólásomban lévő képek igazolják a 31 43 542 0033 pályaszámú kocsi eredeti MÁV-os kilétét mint ahogy a bemásolt pályaszám lista is mutatja!
Nem csalás, nem ámítás... :)
Először sima 595-ös számon futottak mert akkor még 6 oldalajtósak voltak! Középső oldalajtók megszüntetése után lettek 542-es számúak.
Akkor miért lenne furcsa neked, hogy a 31 43 542 0038 számú kocsi a GyESEV 39. Eas-y kocsija legyen, aminek az eredetije a MÁV 31 55 595 0000 számú kocsija??
Most ne gyere a "de a forgóváza.." szöveggel, mert az összes MÁV 666 Fals kocsiját elédlöketem, ha érted....:-)))
Egyébként a GySEV-nek a 31 43 542 Eas-y típuscsaládjában összesen 39 db kocsi található a legjobb tudomásom szerint!
Évekkel ezelőtt témáztam Zsoltikarus-szal itt a fórumon 2012. 05. 19-én a 16949 számú hozzászólásban ezt a típuscsaládot!
Be linkelni nem tudom a hozzászólásunkat de akinek van kedve megkeresheti!
Na akkor tudtam meg azt hogy a GySEV-nek csak 33 db kocsija volt eredetileg ( 0000 - 0032 ) és később vett át a MÁV-tól még 5 db kocsit amelyek MÁV-os pályaszámon futottak. Átvétel után a GySEV besorozta őket ( 0033 - 0037 ) pályaszámon!
Egyszer valamelyik kocsival sikerült össze futnom valahol és az alvázában láttam beütve és áthúzva az eredeti MÁV-os pályaszámot!
Akár hiszitek akár nem a mai napig nem találom a képet róla, mert még nincs be sorolva a csoportjába a kocsi a gépemen! De a nyakam merem rá tenni hogy fotóztam azon 5 kocsi közül valamelyiket!
Most lehet hogy nevettek hogy nem találom a kocsi képét, de bele gondoltatok már abba hogy a több száz db Eas kocsi fotóm van már? Hangsúlyozom hogy több száz...!
Először is elnézést kérek a pontatlan szóhasználataimért de a magam hétköznapi szóhasználata után fogalmaztam!
A kocsi eredetileg nem lehetett 31 55 595 - mert a MÁV kocsijai 0000 - 2599 pályaszám között ORE forgóvázúak voltak! Az Y forgóvázú kocsik a 2600-as pályaszámtól felfelé voltak! A szóban forgó GySEV kocsi viszont ORE forgóvázú!
Mi van akkor ha a GySEV elgondolta hogy az eredeti 6 oldalajtós Eas kocsijait felújíttatja úgy mint ahogy a MÁV is tette annak idején!? A GySEV is megszüntette a középső oldalajtókat és átszámoztatta a kocsikat Eas-y 31 43 542 pályaszámra az összes példányt!
Aztán futottak a kocsik éveken át míg el nem jött a 6 év után a fővizsgájuk...! Tegyük fel hogy 6 év után nem vitték el levizsgáztatni valami oknál fogva az 542 0000 pályaszámú kocsit hanem letárolták valahol. A többi társának ahogy lejárt a fővizsgája vitték őket vizsgáztatni és meg kapták időközben a jelenlegi pályaszámukat például vegyük a 31 43 542 0027 -es pályaszámú kocsit.
Időközben feledésbe merült a 0000 pályaszámú kocsi a letétben de valaki évek múltán rátalált, vagy eszébe jutott hogy van egy ilyen kocsi...!
Rendbe rakták műszakilag kapott új fővizsgát de a jelenlegi pályaszáma már nem lehetett 0000- mert azt valószínűleg a 0001-es pályaszámú kocsi kaphatta meg! Erről bizonyítékom nincsen, mert azzal a kocsival még nem sikerült találkoznom!
Így maradt az a verzió hogy a 0000-ás kocsinak a jelenlegi pályaszám tartományban csak a sor végén következő pályaszámot adhatják - és vélhetően szerintem így lett belőle 31 43 542 0038 pályaszámú kocsi!
Mert lehet, hogy akkor a legkisebb szám már a 0038 volt - mert nem ennek az ajtaját szüntették meg először. De ez csak egy logikus magyarázat lehet, mert az átszámozások lelkivilágához nem értek.
Remélem neked is szemet szúr, hogy egyszerre volt a lista szerint állományban három kocsi:
31 43 542 0000 - 0036 Eas-y /még nem volt 0037 és 0038/ 31 43 595 0000 Eas /valoszinüleg ő lett a 0038/ de van még egy érdekes csoport 31 43 596 0000 - 0099 Eas
Pár napja fotóztam egy Eas kocsit a GySEV emblémájával Simontornya állomáson ( cukorrépás kocsi ), amelynek ha úgy vesszük különleges a pályaszáma; - ugyanis eredeti pályaszámát illetően az 595 0000 pályaszám van bele ütve a kocsi alvázába, illetve a felhegesztett vaslapon viszont 43 542 0000 látható az átszámozás után, illetve a kocsi jelenlegi pályaszáma az EAS-Y 31 43 542 0038.
Pontosan ugyanezzel a címmel jelent meg egy fénykép az egyik német vasutas újság április 1.-i számában. Ott egy 151-es mászott fel a RoLa kocsikra. A kép aláírásában úgy kommentálták, hogy a DB azzal kísérletezik, hogy a javításra, fővizsgára menő mozdonyokat mozdonymenet helyett az üres RoLa kocsikkal fogják szállítani. Aztán a következő oldalon elmagyarázták a tréfát, még egy pár kép kíséretében.
Amíg el nem éri a folyáshatárt... :-)) Mondjuk a dinamikos terhelés hatását nem szabad alábecsülni.
OT
A fenekem alatt már 3-szor tört el a bringa M8-as nyeregcsavarja, pedig elvileg 2300kg súlyát kellene elviselnie (és bizonyára nem vagyok annyira nagy tömegű)
A terhelést értem, de úgy gondoltam, hogy nem árt ez a szerkezetnek? A hajlásból ítélve a kocsiszerkezet eléggé a terhelhetősége határán lehet. A folyamatos "feszítés" mellett még a menetközbeni dinamikus hatásoknak is ellent kell állnia. Ez mind belefér?
Én még úgy tanultam, ha hajlik, az nem jó jel, mert hamarosan törik.
Igazából nekem is belefér, de gondoltam megkérdezem. Jobb, mint utólag tudomást szerezni valami sokkal inkább hasonlító kocsiról. Ezen vonal mentén a Railfaneurope galériának már jelentős részét átnéztem :-)
Ha már modellekről van szó, szeretném átfesteni a képen látható tartálykocsit, viszont nem találtam passzoló kocsit sehol. A gyártó kiadta már sokféle felirattal (VTG, GATX stb.), de én csak "ködben, hunyorítva hasonló" jellegű kocsikról találtam képet. Tudtok esetleg olyasmiről, ami nagyjából azért megfelel ennek a kocsinak?
Előre is bocsánat, ha rossz helyen érdeklődöm ezzel e témával !
Az lenne a kérdésem, hogy a Roco 66944 számú MÁV Eaos 533 modell mennyire pontos kialakításban, méretarányban s mennyire fedi a valódi Eaos 533 típust ?
Keresgéltem a neten infókat a valódi kocsikról, de sajnos nem jártam sok sikerrel. :-(
Így az idő távolából is nagyra becsülöm azokat, akik kitalálták a hülyebiztos pályaszám-rendszert. Bárdos Imre gyűjtőmunkáiból jól kivehető, hogy pályaszámoknak a járművekről a hivatalos papírokra való hibátlan átmásolása igen sokak számára volt megoldhatatlan feladat. De látni példákat arra is, hogy a hivatalos papírról nem sikerült helyesen feliratozni a járműveket. De ez a rendszer azonnal rámutat a hibára.
Ha kék pólóban volt és belépőkártya lógott a nyakában akkor az MVP Baráti Kör tagja volt, nem idegen.
Ezeket a vasútbarát fiatalokat, akik önként töltik a (szabad)idejüket a parkban, és segítenek a nagy rendezvények lebonyolításában, nem tacskoznám le, már bocsánat.
OFF Legutoljára a Vasutasnapon a V60 -as Kandón harmadmagával - rá is szóltak a fordítókorongot kezelők, hogy mit keres ott, mire azt válaszolta, hogy nyitva volt a mozdony, de azonnal elsietett a kijárat felé. Előtte áprilisban ugyanez a gyerek a MPV gépre mászott fel - ott az ajtónyitogatás egyértelmű volt a részéről. Ja, és egy amolyan céges belépőkártya is lógott a nyakában. ON
Örülök, te a kivülálló mindent jobban tudsz, de biztosíthatlak, hogy nincs több "elég hely" a járműjavításra. Ez és egyéb más okok miatt kénytelen a park ott javítani, ahol az adott jármű áll.
A hátsó rész bejárható lesz - sajnos már csak jövőre, de idénre volt tervezve - egészen az un. gázerőmű vonaláig. Ezzel a bejárható terület hátul megduplázódik.
A főépület emeleti vezetései óránként fix időpontban indulnak. Nem hiszem, hogy nem tudsz csatlakozni egy ilyen csoporthoz.
Ha hiszed, ha nem, az esztergomi vármúzeumot is csak fix időpontokban induló, max. 15 fős csoportokban lehet látogatni úgy, hogy az idegenvezetőn kivül ott van a csoporttal együtt a kisérő biztonsági őr is.
Tehát nem állja meg a helyét a tiltakozásod, ha a fenntartó úgy látja, akkor az intézmény kiállítása csak vezetővel látogatható, nincs ebben semmi rendkivüli.
A Train Hungary mozdonyai azért vannak a felüljáró alatt, mert a Train Hungary a TEMOFESZT egyik fő szponzora és elhozták kiállítani kettő mozdonyukat rendezvényre.
Az MD betétkocsikat Dunakeszin rossz minőségben "újították" fel, nem kapták meg a végső fixáló fedőréteget, ami az akrilbázisú festék lemosását megakadályozná. A Szolnokon felújitott motor- és vezérlőkocsi viszont megfelelő festést kapott.
Az MD szerelvény teljes egészében a Noszi portfoliójába tartozik, a Park csak tárolóhelye.
A gyalogosfelüljáró alatti vágányokra miért egy magántársaság járművei vannak állítva és körülkerítve? Olyan dolog ez, mintha a Nemzeti Múzeum előcsarnokában valakinek a használaton kívüli saját bútorai állnának körülkerítve.
Hogy néznek ki a látogatók elől szintén elkorlátozott MD motorvonat egységei? Alig pár éve voltak újra festve.
Azért, mert az idő múlásával egyre kevesebb járművet lehet megnézni. Belátható időn belül majd közvetlenül a pénztár után lesz a kerítés?
Hivatkozni mindig lehet valamire. Ez engemet nem érdekel. A belépődíjért én megnézni akarom az ott levő dolgokat. Bőven van hely a parkban járműjavításra, azt nem a kiállítási területen kell csinálni. Más. Az emeleti kiállítást már csak vezetővel lehet napi néhány időpontban megnézni. Ócska duma a lopásokra való hivatkozás. Más, elmaradott, helyeken alkalmaznak teremőröket, megint másutt bekamerázzák a kiállítóteret. Megint csak azt mondom, hogy nem érdekel hogyan oldják meg az őrzést.
Láthattad magad is, hogy készül a Izk, a Lh és az Mn felújtása - azért van lekerítve a terület. Ki is van írva, hogy építési terület. Miért kell itt a hangulatot kelteni??!!
Vajon hova járhattak a Déliből a 342-esek? Szerintem nem tolatós, mert ahhoz akkoriban jobbára 326-ost vagy Budapesten 333-ast használtak. De a fűtőkazán kocsi is egy kicsit szokatlan egy 342-essel, hiszen az nemigen húzott akkora szerelvényt, amihez fűtőkazán kocsi kellett volna...
Ha láttad régebben a KM 1:5-ös modellkiállítását, ott láthattál ilyen 4 ütközős kocsit. A legrégebbi mozdonyok modelljein pedig csak a belső ütközők voltak még. Tehát ez valószínűleg az átmeneti időszakban volt állapotot tükrözi.
A őskorszakban (1846-1867) voltak ilyen négy ütközős járművek, a Tisza Vidéki vasútnak legalább is biztosan. A Közlekedési Múzeum több modellje is ilyen (az M 1:5).
Jól gondolom, hogy a szegőcsíkok feketék, a felfestett csíkok piros, illetve a betűk sárgák? És ha van a betűk alatta eltolva szín, az vajon milyen lehet?
Még múlt vasárnap vittem a fotógépet, hogy lefotózzam az általam betett szar telós képen lévő pőrekocsit (azt hittem ott hagyott nem használt kocsi), de meglepetésemre az előzményben látható kocsik is ott voltak. Fotóztam őket, csak egyszerűen nincs időm betenni a képeket, majd talán a jövő héten...
Ha jól emlékszem, a Gh kocsikat gyártották az 1.Vh. előtt is és utána is. A későbbi szériának nyilván már gyárilag egyrészes csapágytokja volt. Meg, ha minden igaz, volt fékes kivitel is, de arról semmilyen képet, rajzot nem láttam még. Gondolom, eleve csak légfékes volt.
Ha jól megnézed a nyitott oldalát ott elég sok mindent átalakítottak rajta: sarokmerevítők, különféle vasalatok eltávolítása, stb. Ha nem festették volna le ezeket a részeket, ma rozsdásodna ezeken a helyeken.
Nincs a másik végéről fotód? Mert a festék lepörgési minta sem azonos a homlokfalon. (Hogyan lehet az újabb képen lévő kocsin festék ott, ahol a régiről már lepörgött.)
Beírtam múltkor, hogy utoljára a Szolnoki Papírgyár 1-es sz. üzemi kocsija volt a Reptáras kocsi. Hogy ez szervezetileg egy volt-e a Piszkei Papírgyárral....
Van a Parknak is, csak azzal annyi ideig szegecsszámlálóztak, hogy mire elkészült az abszolút korhű csapágytok hozzá, elfogyott a felújitásra szánt pénz úgyhogy most csak egy váz.
Egy topictárs készítette az alábbi képet Dorogon, amely egy nagyon hasonló kocsit ábrázol. A modell ennek a III. korszakos változata. (Sajnos az eredetiről nincs fotóm.)
Az 1982-es Menetrendfüggelékben a teherkocsi típusok között szerepel az Les sorozatú autószállító kocsi a következő adatokkal: saját tömeg: 12,6t; megengedett rakománytömeg: ~7t; teljes hossz: 13,96m; tengelytáv: 8m.
A 2004. évi Múzeális kocsik listájában a megőrzési célból védett teherkocsik között szerepel a 403 0000 psz. kocsi is (tengelytáv: 8m, gyártási év: 1971., múzeális psz.: 117 9631), melynek tárolási helye a Közlekedési Múzeum (a lista szerint), de egy másik papíron a Tatai út is szerepel.
Ha már szóba kerültek az autószállítók, akkor átalakított Ks kocsikról itt egy rendelet 1973-ból:
Sejtelmem sincs. Talán amikor külön szedték az ikerkocsikat, de ennek dátumát sem tudom. Azt sem tudom, pontosan mettől meddig közlekedtek (állítólag két évig).
Ezen a benti szar sötét monitoron szinte semmit nem látok belőle, de inkább ez. A szintén szar sötét képre ráhúztam egy kis fényerőt. Ki kéne menni rendes géppel rendes fénynél... A helyszín ugyanaz.
Hát ja, telik-múlik az idő. Én meg örültem, hogy így le tudtam fotózni mobillal. Már korábban terveztem, hogy viszek fotógépet, akkor még rendesebb nyár volt, azaz 8 óra körül - kb. akkor érek oda - még világosabb volt, de aztán mindig elfelejtettem. Na meg az a fránya autó majdnem mindig ott parkol...
Ááááááá nem. Pedig egyszer végig kéne járni* fotógéppel, rengeteg elveszett vágány van meg jópofa épület/objektum van, meg van egy klassz pőrekocsi is (fotóztam autóból szürkületben mobillal, szar is lett, ahogy kell). Sajnos nincs időm kimenni, most meg már az időjárás sem az igazi.
Minden szerdán - ma is - megyek a Központi út 13-ba, ott megyek el a konténerek előtt...
*Eddig csak itt voltam a Színesfém út-Központi út vonalon..
Amikor a visszafoglalt Nyíregyházán a Német katona az Oroszoktól zsákmányolt Amerikai konzervet falatozza, mely konzervekhez Magyar szekeret rekviráltak a hódítok...
Úgy emlékszek, hogy ti - a hajósokkal ellentétben - szeretitek a konténereket, ezért most kis késéssel megkapjátok ti is. :-) Erre odaát nulla reakció volt, de legalább kaptam egy mínuszt. -)
Régóta köztudott, hogy a katona (és a kollégista diák) mindig éhes, emiatt pedig minden alkalmat megragad arra, hogy táplálkozzon, vagy ételt szerezzen be és azt ínségesebb időkre tartalékolja. Az első nagyobb seregek megjelenése óta pedig külön gondot okoz a katonák[...] Bővebben!Tovább »
Dani, szerintem valamit elnéztél. A 2870mm a kocsiszekrény teljes magassága a tető csúcsáig, az oldalfal magassága a rajz alapján 2080mm. 2080/17=122,35mm, 2080/17.5=188.85mm, azaz nagyjából 120mm (gondolom aki tervezte egy mérnök lehetett és egy mérnök nyilván kerek számot alkalmaz - a mérnökök már csak ilyenek ;-))
A fal magasságát feltehetőleg nem változtatták meg, hiszen a homlokfalon az andráskereszt formájú merevítők teljesen megvannak, azokat nehezen építhették volna át, márcsak a csomóponti lemezek miatt is. Az oldalfalak a régi vasúti kocsikon szerintem 120mm széles lécekből voltak, ezt számoltam és mértem többször is. A padló pedig többnyire 240mm széles deszkákból volt, már rajzokon megjelenik más is - bár az is lehet, hogy a rajzoló nem tulajdonított jelentőséget ennek a részletnek.
Az a deszka szélességétől függő. Becslésem szerint a mostani deszkák szélessége 1,13333.... -szorosa lehet az eredetinek.
A régi rajzon a jelzett magasság 2870 mm és 17, vagy 17,5 deszka számolható meg. Vagyis kb. 17 cm szélesek lehettek az eredeti deszkák. Ha a mostaniak kb. 19 cm szélesek, akkor rendben van a dolog.
Köszi, azt hiszem ez a kép bizonyítja a legjobban, hogy alumínium (nem ezüst, ahogy írtam, bocs) szinűek voltak az eredeti ajtók, az alváz pedig sötétszürke.
Köszi mindenkinek, akkor tehát nem kell átfestenem a már lefújt modellemet... hála égnek.
Nekem is aluminium volt az első benyomásom, de elbizonytalanodtam.
Én arra gyanakszom, hogy az eltolható oldalajtók nem ezüstos színüek voltak (mint pl. Habbins 277 0), hanem világos szürkére voltak festve (más szürke, mint a homlokfal és az oldafelező merevítő), az alváz pedig sötétszürke volt.
Ebben leírják, hogy a rajzokat 5 csoportba rendszerezték:
1. csoport: MÁV régibb jellegű vasúti kocsik összeállítási rajzai, M=l:10 lépték - 1870 év, 2. csoport: MÁV kocsiösszeállítási tervek, M=l:20 lépték- 1890-1910, 3. csoport: MÁV kocsiösszeállítási tervek, M=1:10 lépték, 4. csoport: MÁV kocsijellegrajzok, M=l:50 lépték, 5. csoport: Egyéb kocsiösszeállítási tervek. Az első négy csoportba kizárólag MAV rajzokat soroltunk, ezek mintegy hetven év (18701940) kocsiösszeállítási terveit tartalmazzák. Az ötödik csoport - ez a legkisebb terjedelmű minden nem MAV" kocsi összeállítási tervét tartalmazza.
...mint ahogy én sem tűntem el :)), egyébként nem tűntek el a tamasi 48-49 féle képek sem, a tárhelyet ugyan felszámolták, de a számítógépemen jól megvannak, időrendben kategorizálva.
Ne haragudj nagyon amiért eltűntem! Más topikokban is hiányoltak!
Az a helyzet, hogy a tavasz kezdetétől a ősz közepéig meghalni sincs időm annyi a dolog. Van egyszer a munkahely, vannak a maszek munkáim, van 3 családi birtok amit művelünk, kaszálunk, stb... Szóval reggeltől estig meló van és van úgy hogy 22 óra tájban elalszom a fáradtságtól.
Az én igazi pihenőidőm a téli időszak, amikor korán sötétedik 17 vagy 16 óra tájban, na ilyenkor van időm leginkább a gép előtt ülni több órahosszákat.
Sajnálom és ne haragudj amiért nem válaszoltam a leveledre! Ennek az az oka, hogy valamelyik hónapban bekrepált a gépem valami vírus miatt, azt a szerelőm helyre hozta, de a levelező rendszeremet az internet szerelőimnek kéne újra beállítani, akiknek az időhiányom miatt ( és itthon is kéne lennem velük amikor jönnének ) még szólni sem tudtam hogy állítsák vissza. Egyenlőre levelezőrendszer nélkül vagyok. :(
Még egyszer elnézésedet kérem amiért nem voltam elérhető és nem mutatkoztam itt fórumon sem!
Szemléltetésképpen néhány kép a lehetséges variációkkal!
Íme:
Vannak olyan kocsik amelyeken nehezen vagy alig kivehető a beütött pályaszám... - lásd a harmadik vagy a negyedik képet! A negyedik képen én írtam át filctollal hogy látható legyen.
Első kép: "A kocsi két rövid oldalán felül:" Ezen a képen a kockákra osztott homlokfal bal felső mezejében található a felfestett pályaszám!
Második kép: "A kocsi két hosszú oldalán az egyik oldallemezen." Lásd a kép szerint!
Harmadik kép: "A kocsi két hosszú oldalán a hosszú főkereten alul." Lásd a kép szerint!
Egyébként az első képen is látszik mindegyik fellelhető pályaszám a felsoroltak közül!
Ha nem probléma tudnál ilyen beállású és ilyen közeli képeket csinálni nekem a kocsiról? Kiegészítve a REV adattal, amely a kocsi két hosszú oldalán a hosszú főkereten ( szembe állva a kocsival ) a jobb oldalon látható!
Kép szerint ilyet keress:
Na és persze közeli kép a gyári tábláról!
Ha megoldható a kép készítés akkor azt nagyon köszönöm!
Ha esetleg lenne több Eas kocsi is mindről érdekelne fotó, ugyanis az egész teljes Eas kocsi családot gyűjtöm kép formájában!
Egyébként több pontja is van a kocsinak ahova felfestik! A kocsi két rövid oldalán felül, a kocsi két hosszú oldalán az egyik oldallemezen, valamint a kocsi két hosszú oldalán a hosszú főkereten alul.
Jeleztem pár illetékesnek, hogy van és érdemes lenne menteni, mert tudomásunk szerint nincs már más kézifékállásos Eas az országban. Csakhogy bármi elindulhasson, jó lenne tudni a kocsi gyári számát, beütött pályaszámát.
Igen, azt tudom. Megjegyzem, voltak hasonló hűtőkocsik fékállással is. Nem egészen világos, hogy eleve úgy készültek (egy részük bizonyosan), vagy építettek át felső bódésat fékállásosra is. Istvántelkén mindkét kocsi fékállásos volt. (van??)
Persze. De az én kérdésem (ha arra célzol) nem arra vonatkozott, hogy volt-e MÁV-os magas fékbódés kocsi, hanem arra, hogy gyártottak-e ilyet a MÁV-nak vagy ami volt, azt a MÁV mind örökölte.
Kedves gugorahajni. Egy kocsi témát illető kérdéshez szóltam hozzá eredetileg, ha nem vetted volna észre. Emellett megemlítettem a mozdonyos témát, amibe knovotny viszont rögtön belekötött - és közben nincs igaza. A miskolci fűtőházban 1945-46-ben szovjetek által átállomásított CFR gépek dolgoztak, a ferencvárosi fűtőházban úgyszintén CFR gépek és Ausztria szovjet zónájából áthozott trófeás DRG BR52-esek és BR50-esek voltak.
Ha ennek az 1%-át elhinném, bőven be lennék csapva:-))))
Az oroszok egyetlen egy mozdonyt sem állomásitottak vissza Romániából mert az itt Trófeázott mozdonyokat hagyta tovább itt.
**
Ezzel szemben bizony Dél-Erdélyből állomásítottak át mozdonyokat a szovjetek. Biztosan a fűtőházi állagkimutatásokban szereplő CFR cégjelű 375-ösöket, 324-eseket a fűtőházfőnökök képzelete szülte. Igaz Károlyom? Vagy rossz a adatbázisod? Ejnye-bejnye.
"1941-ben önként adta vissza a horvát állam őket, semmiféle harci esemény során igy, került a 327,016 is vissza társaival együtt (25 db)"
**
A Bácskában lévő járműveket hogyan adhatta volna vissza a Horvát Állam? A 327-est tévedésből írtam, de a Mo-hoz csatolt területen lévő járművek zsákmányként kerültek vissza a MÁV-hoz.
Jugoszláv területről mivel az harc során lett elfoglalva zsákmányként kerültek járművek MÁV állagba.
Romániából viszont a szovjetek állomásítottak át sok mozdonyt és kocsit 1945-ben a Németországba hurcolt MÁV járművek pótlására (jórészt 1919-ben elhurcolt magyar járműveket), így került vissza a 327-141 is (és ezért kapta ezt az álca pályaszámot az eredeti 327-016 helyett, hogy a restitúció során ne kerüljön elő)
Ha ennek a 10%-át elhinném, bőven be lennék csapva:-))
1941-ben önként adta vissza a horvát állam őket, semmiféle harci esemény során igy, került a 327,016 is vissza társaival együtt (25 db)
Ezekből összesen 2 db került vissza a jugóhoz, azok is úgy, hogy a németek vitték el őket, de a cseheknél ragadtak majd a csehek a jugoknak adták oda.
Az oroszok egyetlen egy mozdonyt sem állomásitottak vissza Romániából mert az itt Trófeázott mozdonyokat hagyta tovább itt.
A legfelső képen micsoda különbség van a két vagon ütközőmagassága között. Olyan szokatlan a szemnek a filigrán küllős kerék, szinte elvárná az ember, hogy ripityára törik, pedig nem.
Az SZ (= ZSR 1939-1944 között) és a MÁV területarányosan felosztotta a járműveket, mozdonyokat és kocsikat is, az OFFtopik KsOD AB 59 személykocsi is így származott ide, sőt istvántelken is van két csehszlovák gyártású motorkocsi amik 1938-ban váltak magyarrá.
Jugoszláv területről mivel az harc során lett elfoglalva zsákmányként kerültek járművek MÁV állagba.
Romániából viszont a szovjetek állomásítottak át sok mozdonyt és kocsit 1945-ben a Németországba hurcolt MÁV járművek pótlására (jórészt 1919-ben elhurcolt magyar járműveket), így került vissza a 327-141 is (és ezért kapta ezt az álca pályaszámot az eredeti 327-016 helyett, hogy a restitúció során ne kerüljön elő)
Miért gondolod az ütközőket? Ahogy láttam, azok voltak még a legáltalánosabbak. A németeknél és osztrákoknál is volt kosár-ütköző, két- és négy slicces egyaránt. Úgy figyeltem meg, a németeknél előbb terjedt el a zárt ütköző, de pl. az osztrákoknál még akkor is készült mozdony kosár-ütközővel, amikor nálunk már nem (http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/egyeb/Kis_Strasshof/k249.jpg)
Nemigen. A csehszlovákok (illetve akkor már szlovákok) kivonták a járműállomány nagy részét, mielőtt a magyar csapatok bevonultak. A románok Erdélyből mindent a legnagyobb alapossággal elvittek. Annyira, hogy a magyar hálózattól elvágott székely vasúton egy mozdony sem maradt és a románok nem engedték meg, hogy a MÁV átvigyen oda járműveket. Végülis a németektől bérelt a MÁV mozdonyokat, amíg a Déda-Szeretfalva összeköttetés meg nem épült (azokat persze a románok átengedték...) A jugoszlávok inkább hagytak járműveket hátra - volt, ami a háború után is itt maradt (ottani gyártású 275-ösök)
Nekem ezekkel a hűtős táblázatokkal sok bajom van. Van egy csomó "pillanatkép" az akkori éppen aktuális helyzetről, de az átszámozások, átalakítások miatt nem tudom összefűzni miből mi lett...
A második egy németesített magyar. Erről emlékeim szerint már volt szó. A fékház a nyeregtető alakű német kakasülős, de a tekerője lent maradt, ahol volt eredetileg. Gundolod, hogy csak nekünk voltak "u"-s kocsijaink? (Nyilván nem így jelöték.)
És még a magyar fékbódé tetőnek is látszik a helye a végfalon.
Csak azt nem tudom: szerencsétlen német fékező a lábával tekergethette a féket, vagy hétrét görnyedhetett? Vagy esetleg fejen állhatott...?
Az 1926?-ban bevezetett új jelölési rendszerben a "t" a szabványos 15 tonnánál kisebb hordképességű kocsik megjelölésére szolgált. (A 15 tonnás kocsik nem kaptak terhelhetőséget jelző melléksorozatjelet, a 15 tonnánál nagyobbak "n"-t kaptak)
Az ülőke a kocsi felépítményébe süllyesztett "fészekben" volt. Ezt a fajta magasféket a villamosítások után is megtarthatták, míg a korábban szintén alkalmazott tetőre helyezett kivitelt meg kellett szüntetni.
Érdekesség: néhány kép egy kelet-németországi balesetről: http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,7356098,page=all Csupán azért teszem be ide, mert a balesetben egy MÁV Es-kocsi is érintett. [1979. január 19-én a berlini körvasúton két tehervonat szemből összeütközött az egyik mozdonyvezető elalvása miatt.]
Azt hiszem, a dolog egy kicsit másképp működött. Ahogy a rajzokból látom, minden korszakban volt egy tipikus kocsi-tervezési séma és az összes (vagy majdnem az összes) kocsit hasonló alapelvek mentén tervezték. A két tengelyű kocsik szerkezete nem is sokat változott. Volt két C-profilú hossztartó, amit kisebb méretű, szintén C-keresztmetszetű kereszttartók fogtak össze. A kereszttartók helyét a tengelyek helye meghatározta, mert a tengelyek két oldalán megadott távolságban mindenképpen kellett két kereszttartó, amire a fékek voltak felaggatva. Ezk helye persze a fék nélküli kocsiknál is ugyanott volt. Ami változott az idők során, az a ferde vasak elrendezése.
A felépítmény szerkezete is egy-egy időszakban hasonló volt.
Tehát az, hogy a marhavagonok és a G-kocsik szerkezete hasonló, az bevett gyakorlat volt.
Közben kezdem úgy érezni, hogy ez a kocsi nem egy hosszabb kivitel. Hanem 3700 mm-es tengelytávú kocsi fékállásos kivitele ahol a fékállás felöli kereket kijjebb vitték.
Érdemes a főkereten megkeresni a csapágyvilla szegecseket.
Érdemes megnézni a csapágy villák elhelyezkedését az ajtókhoz képest ezen a képen:
Egyébként hasonlóak a Gö meg a tehénszállító, de az utóbbinál pl. a ferde merevítők is kissé másképp helyezkednek el. De nyilván törekedtek a minél kevesebbféle alkatrészre.
Nézz bele a drótpostagalamb dúcodba! Küldtem valami postaverebet!
Végülis G-ből. Igy egyszerűbb volt, mert az alváz adott, a merevítők, tető adott, csak egy kicsit másabb lett a szekrény. Na meg a belső berendezés. A kocsik falán a karikák, meg az ajtóvál a mellreteszek elhelyezhetősége. És igy kapta meg az L sorozatjelet. (Majd a 12-es számrendszerben és betűjelekben ott alsorozatjel utalt rá, hogy melyik az élő szállitásra alkalmas kocsi.
Kösz, ez az! Kérdés, hogy a Ganz könyvben levő anyagot áttudnád küldeni?.
Akkor beigazolódott a gyanúm, hogy a marha vagonokat G kocsikból tervezték. Az amit te tettél be. korai rövid kivitel. Míg ezen a képen egy hosszabb G kocsi vázszerkezetével rendelkezik.
Valószínű igazad lehet. Bár a G utáni betü láthatóan lejjebb lóg a G aljánál, de a kocsi formája tényleg Gze-re utal. Kár, hogy nincs róla egy kicsit nagyobb felbontású kép.
Melyikre gondolsz? Erre? Mert ez nem marhavagon, csak fedett teherkocsi. Marhavagonról emlékeim szerint gumidani tett be ide képet 1-2 éve, az kb. annyival volt más, mint ez, hogy a tető alatt elég nagy hosszban volt nyitott. Talán valaki megtalálja a képet, is visszaidézi ide.
Az a Rákosi korszak és utózmányai volt az '50-es években, ahol még a VBO sem fotózhatott balesetnél, csak a rendőrség. Ebben az időben - a 60-as évek elejétől nagyjából - egyre részletesebben számoltak be a megyei lapok az adott megye ilyen eseményeiről, az évtized második felétől sokszor már fotóval is.
Akkor már lehetett konkrétan írni ilyen esetről, vagy ez csak egy fedősztori volt.....természetesen a lakosság megnyugtatására és az ellenség megtévesztésére...:-))))
Már akkor is szakszerűek voltak a zsurnaliszták. (...sz. vonat után akasztva.) Még szerencse hogy értem, hogy az 1718 egy személyvonat az esti órákban, és annak a végén volt továbbitva.
II. korszakos marhavagon fotókat keresek, ahol látszik a pályaszám is. Sajnos eddig csak eggyel találkoztam azon az oldalon amit Tamasch linkelt be nem olyan rég.
Sajnos pont az érdekes részei hiányoznak, viszont van hozzá egy ilyenem is:
Az Albertmodell kocsik megjelenése kapcsán ment a polémia a modellező topicban a kocsikról és említve lettek a fékhidas kocsik, így megörültem, hogy belebotlottam egy ilyenbe.
Nekem is kazánkocsi volt az első tippem, de nem voltam benne biztos. Szerintetek lehet még ezekről fellelni valamit, további képeket? Ezek szükségátalakítások lehettek?
Na, megnéztem a típuskönyvet (tkp. jellegrajz album). Ebben a képalához képest másfél mondat plusz van (na meg a rajz). A két kocsi - mert ugye alatta ott van az Xk 9044 is - "fahrbare Vorheizwagen", azaz szintén előfűtőkocsi, mint a DB-s. Az igazi infó az, hogy "Trafo und Stromabnehmer von modernizierte Ge 2/4", azaz a két darab ebből (ez a múzeumi példány)
ilyenné
átépült mozdonyok trafóját és áramszedőjét kapták meg.
A 4 tartályosról nincs fénykép, csak rajz, lehet, hogy csak terv volt, sohasem készült el. Az 1085mm ármérőjű, 300bar nyomást kibíró tartály elég durva! 50kp/mm2-es acél szakítószilárdsággal és 4-szeres biztonsággal (ahogy a másik tartálynál volt) 130mm-es falvastagság jön ki. Az rendben van, hogy körbetekercselik, de mi van a végén, a "sapkáknál"? Az ilyen vastag anyag hegesztése sem triviális!
Baj van valahogy a másik leírásában is. 24x450=10800 liter, nem 10,5m3. De ez csak afféle mérnöki szőrözés. De 10,8m3x150bar az 1620m3 (1 bar mellett), nem 2000m3!
Ráadásul a DB kocsi nem is menet közbeni vonatfűtésre van, hanem az állomáson álló személykocsik (elő)fűtését biztosítja a tároló vágányokon vagy amíg nem áll rá a vonatra a mozdony. Olyan, mint nálunk pár Leó és Szili.
A Mannesmann technológia leírásában az szerepel, hogy (manapság) max. 660mm átmérőjű csöveket lehet készíteni vele, de ez a legújabb technológia. Az 1930-as években még egyszerűbb volt, az akkori technológiával 406mm átmérő a felső határ. Szóval közeledünk... :-))
A 24 tartályos kialakításnál kb. 770 kg egy tartály tömege.
Dupla átmérő és falvastagság esetén 3 tonna egy tartály. Ilyenből max 6-ot lehet felrakni ugyanarra az alvázra, hogy a tengelyterhelést és a folyómétersúlyt ne lépje túl.
Kösz. Érdekes, hogy a rendelkezésre álló képek mind más-másféle kocsit mutatnak (tető íve, megléte, töltőcsövek, ferde feszítőművek) Lehet, hogy ahány volt, annyiféle?
Dupla ekkora átmérő mellett dupla ekkora falvastagság kellene. Persze négyszer annyi gáz férne bele. Gondolom az átmérőt a gyártástechnológia korlátozta.
A 24 tartályos kocsikkal a személy (és poggyász) kocsik gázvilágításhoz szükséges földgázt szállították Hajdúszoboszlóról vagy az Istvántelken lévő olajgázgyárból.
A tartályok 65-75 kp/mm2 szakítószilárdságú Martin acélból, Mannesmann eljárással készültek.
Szerintem hegesztéstechnikai okai voltak. Valószínűleg ekkora tartályoknál még lehetett szavatolni a hegesztés varratszilárdságát, míg a ma használatos nagy tartályokkal egyező méretben pedig még nem. Nem vagyok hegesztéstechnikai szakértő, de erre gondolnék :) (Tekintve, hogy Magyarországon az 1940-es években inkább a szegecskötéses eljárást alkalmazták, egyszerűen nem volt meg a technológiai háttér nagy nyomású tartályok hegesztéses gyártására)
Ennek az egy Märklin kocsinak a képét mentettem el ..... láttam is az évek folyamán többet ....... H0 -ás I. korszakot is gyűjtök (Süd Bahn feliratosom is van) .....be is raktam ide egy komáromi borkereskedő kocsijáról képet és talán cikket ...... de azért köszi a tippet...:-)))))))
Metzger weintransportwagen / borszállítmányok képhez talán annyit fűzhetek hozzá, hogy Budafok - Háros (ma csak Háros) állomáson az egyik csonkavágány a mai napig a "Metzger-vágány" nevet viseli.
Érdekes a 10 tartályos kivitel. Vajon volt ilyen igaziban is? A "Drehscheibe" fórumán írták, hogy a kocsit a 12 tartályról a vasutasok "12 apostolnak" hívták.
Un. kőedény volt a savszállító tartályok anyaga, tehát a folyóssá tett agyag alapanyaghoz finomra őrölt kvarcot, földpátot, mészpátot adagoltak, így jött létre a formázás és kiégetés után ez a kemény, savak támadásának is ellenálló kerámiaféle.
Nincs tudomásom arról, hogy lenne még egy olyan kép, amin "MÁV Hungária" feliratos Säuretopfwagen szerepelne ..... de ez még nem zárja ki több ilyen kocsi létezését.
A németeknek volt - volt is modellje a Pikonál - aki még emlékszik rá. Volt a lengyeleknél is. Azt írják(http://www.drahtkupplung.de/gtbhb2458.html), a DDR-ben egészen az 1990-es évekig forgalomban volt. Az a furcsa, hogy a képen mintha 3 sorban lennének a tartályok. Eddig ilyet nem láttam. Az éltalam ismert képeken 2 sorban vannak.
Azt írják a fenti oldalon, hogy a tartályokban két csatlakozása volt. Úgy űrítették, hogy levegőt nyomtak bele és a sav a szifoncsövön kijött.