Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87892

Én csak árút kerestem, kiváncsi voltam az árfekvésre és a készletre. 

Előzmény: eeddie (87891)
eeddie Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87891

Én is a hortobagyhus.hu-n szoktam rendelni borjút, szürkemarhát. De úgy tudtam hogy csak Debrecen környékén szállítanak

Előzmény: Verakavics (87886)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87890

A füstölt májast - ha éppen tudok venni - borjúmájból készítem.

Előzmény: homerx (87889)
homerx Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87889

a bosnyakon mindig van. kb ket helyen lehet allandoan belsoseget venni. ott megtalalhato. arra nem emlekszem, de mitha legalabb masfelszeres szorzo lenne a marha- es borjumaj kozott. cserebe nekem a sertesmaj finomabb rantva. raguba mar inkabb borjumaj. vagy birka, esetleg oz:) ha akad.

Előzmény: öreg_néne_b (87888)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87888

Piaci hentesnél néha van, alig drágább a sertésmájnál.

Előzmény: Belohin (87885)
CBNora Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87887

"működik, élő"

Jaj! :-))

Előzmény: Verakavics (87886)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87886

Én találtam 1990-ért/kg a Hortobágyhúsnál. Működik, élő,  kosárba is tettem. s van több helyen, az tény, hogy a bio, a szürkemarha s a többi jóval drágább. 

Belohin Creative Commons License 2022.11.26 0 0 87885

Akkor úgy van, ahogy gondoltam. A hiperben minden is, a kisboltban meg az, amit a törzsközönség venni szokott. Úgy látszik, utóbbinál nem működik a varietas delectat.

Kár, hogy olyan messze van. 2200 forintos borjúmáj nálunk legfeljebb a halványuló emlékekben létezik. :-(

Előzmény: TINTUS (87884)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87884

Ha felszállsz a buszra egy szerkentyüre kell tenni a telefonos applikációdat , én ma vettem egy napos jegyet  az 60 NOK  vagyis Ha jön az ellenőr  akkor megnyitom a telómban az applikációt és úgy ellenőriz egy leolvasóval. Ha nem veszel előre napijegyet akkor a bankszámládról leveszi a menettérti árat . Tehát az applikációban megadtad telepítéskor a szükséges engedélyeket..

Voltam a nagy bevásárló központban olyan mint Pécsen az ÁRKÁD kicsit nagyobb de van benne egy tescó nagyságú  "COOP MEGA  "  Hát nem olyan trehány mint nálunk. Minden is van, csirkeláb, sertéscsülök  egyéb csomagolt tőkehusok... és olyan 1,1 kilós  borjumáj  mint a tégla.... nyönyörüen megformázva és egy milliméter kivágni való se volt benne. Tényleg  mint egy szabályos tégla  kilója 2200 forint  volt ha jól láttam, és itt volt kelkáposzta is.

Na és az egészség ügy .... de nem merek többet írni.

Olyan szociális háló van, hogy megnyalnátok a tíz újatokat  a miénk ahhoz képet feudalizmus.

Előzmény: 55judit (87882)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87883
55judit Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87882

Akinek  nincs okos telója, az nem is vehet jegyet?

Előzmény: TINTUS (87880)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87881

Az áramból önellátó sőt exportőr, viszonylag olcsó .Érdekesség, hogy telefonon látni , hogy melyik órában mennyi az áram ára és ha számit, akkor üzemelteted a gépeidet mikor olcsó.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87880

Talán nem baj ha szóval tartalak Benneteket az itteni tapasztalataimról.... tél van és nincs nagy pörgés. ( most bevillant, hogy majd pár év múlva a kis unoka beleharap a nap érlelte  magyar paradicsomba meg paprikába..... figyelem majd az arcát ) .

Ma délután megyek egy nagy bevásárló központba.... egy oda-vissza buszjegy 60 NOK  vagyis 2400 kemény forint. Applikációt kell letölteni a jegy vásárláshoz ennyit tudok egyenlőre.

Előzmény: Belohin (87879)
Belohin Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87879

Gondolom, az ottani körülmények között a nálunk hagyományos zöldség-őstermelő sincs. Tehát ezért nem alakult ki a piacozás sem. Halpiacot, mondjuk, el tudok képzelni.

Ami nekem furcsa, hogy Norvégia gazdag - és bitang drága hírében álló - ország, mégsem kapsz meg bármit a pénzedért, amit elképzelsz. Bár lehet, hogy hipermarketekben jobban, a kisebb áruldákban, amikről beszámolsz, kevésbé. 

Előzmény: TINTUS (87876)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.25 0 0 87878

Bizony hogy az !!!!!!

Előzmény: krnemarika (87877)
krnemarika Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87877

Az a "rózsaszínes" nem tarlórépa?

Előzmény: TINTUS (87876)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87876

Hangulatos piac a hagyományos nincs.  500 és 700 méterre van egy kisebb és egy nagyobb élelmiszer üzlet. A nagy bejárati ajtó elé ki van tolva egy stang amin vagy 80 kiló narancs van mellette az ár és a zacsi, felügyelet nincs . Ha ez nálunk lenne ....már nem lenne ! Értitek mit akarok mondani. Na ma ettem egy szál zöldhagymát, komolyan mondom nincs olyan íze mint az otthoninak. Sok minden zöldség van de  a répafélék nem olyan nagyok és szépek. Egy valamit nem tudtam beazonosítani  egy nagy gumót olyan mint a fekete retek de rózsaszines a héja se nem karalábé se nem retek  sajnos levélzet nem volt rajta. A paradicsom alakú paprika is közepes és nem sötét  piros teljesen . Egy kígyóubi 850 ft  A normál paradicsom kilója 1200 körül van.

Előzmény: homerx (87875)
homerx Creative Commons License 2022.11.24 0 2 87875

azt tudjuk, hogy ott draga minden. de azert kozvetithetnel fotokkal, hogy miyen a felhozatal a piacokon/boltokban.

Előzmény: TINTUS (87874)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87874

semmilyen tőkehús nincs : lapocka, csülök , comb, tarja, karaj.... Viszont van tepsi méretű sertés csontos kolozsvári . Meg állathusok de darált formában. Már azt sem tudom mit főzzek... mindig nem lehet rakott valami.Csirke, tyúk meg valami nagyobb az van egészbe meg szétszedve, persze belsőség-nyak-csontos részek nincsenek de szárnyak se. Halak meg herkentyűk jó drágák.

Előzmény: TINTUS (87873)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87873

sajnos nincs...

Előzmény: Belohin (87869)
55judit Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87872

Kávézacc haszna a kertben: https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/a-kavezacc-hasznalata-a-kertekben/

Én eddig a komposztálóra tettem a kávézaccot, de most megtudtam hogy tea is készíthető belőle a növények számára.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87871

Eddig még szerencsém volt. Nagy kártevés-károkozás nem volt a kertben. / tetű, földibolha, házas-meztelencsigából imitt-amott/ A csigaból eső után jelent meg néhány, az a reggeli őrjáratnál be is fejezte, a földibolhánál a fahamu segített. ....Pedig fel kell készűlni a következő szezonra, mert még több zöldséget, még változatosabb összeállításban "kér a konyha". Nagyon jó, hogy nem az üzlet polcairól kell válogatni. Sajnos a krumplit nem tudom beállítani. A föld sem jó, de helyem sincs.   A 25-28 kg káposztával is így vagyok, Minőségben /hordós savanyításhoz/  ezt nem tudom megtermelni. Most   frissenszedett, szép, egységes,  laposfejű káposztákat kaptam a szomszéd zöldségesnél. 

Előzmény: eeddie (87868)
55judit Creative Commons License 2022.11.24 0 1 87870

Ez csupa rossz hír így reggel elsőre. Kitartással erősen meg lehet gyéríteni az állományt akár csigáról, poloskáról, vagy vakondról legyen szó.

Nálam az apró fajta meztelen csiga a salátaféléket szerette nagyon, viszont a tépősalátában még nem találtam. Ezért is, és azért is mert nagyon szapora, többet ad mint a fejes, ráadásul nem kell igyekezni a felszedésével se mert nem magzik fel ezt ültetem újabban. Körbe raktam vastagon falevéllel, hogy ne ragadjak a sárba mellette.

Előzmény: eeddie (87868)
Belohin Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87869

A rakott kelbe én éppen hogy a külső, karakteresebb ízű leveleket is bele szoktam tenni, ha az állapotuk megengedi. Szívesen használok kínai kelt is, ha éppen megfizethető (ültetni csak egyszer próbáltam, nem lett belőle semmi), de főként salátának.

Érdekes, az ember azt gondolná, hogy Norvégia éghajlata kedvező a kelkáposztának, meg úgy általában a káposztaféléknek. Fodros kel, kelbimbó sincs?

Előzmény: TINTUS (87866)
eeddie Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87868

Nekem is szép lett volna a kínai kel de nálam rengeteg csupasz csiga van, így enni nem tudunk belőle. De kiváló csigamágnes. Hetek óta szedem őket, napi 20-40 darabot semmisítek meg. Azt hiszem az összmennyiséghez képest ez csak csepp a tengerben, de legalább ezek nem szaporodnak tovább. Idén már vannak nagyobbak is, azokat tudom szedni, a pár millimétereseket sajnos nem látom, de ezek elérik a 2 centit is. Mivel földszinűek nehéz észrevenni, csak azt figyelem ha valahol másképp törik a fény. A kínai kelen kívül szeretnek levelek alatt dekkolni, a fodroskel földre tett levelei alatt néha 2-3 darab is megbújik a ráncokban. Úgyhogy napi reggeli torna a hajladozás a kertben. Teleraktam a kertet lefordított vödörrel, földre tett levéllel, deszkával, ezeket mind átnézem naponta. Nagyon megharagudtam rájuk, idén az üvegházban egyetlen ép paprikát sem hagytak, mind csigarágta volt. 

Előzmény: Verakavics (87867)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.24 0 0 87867

A kerti teljesen más, mint az üzleti. Nem is tudom, a leszedés után  mikor kerül a polcokra. befóliázva, egymásra stócolva.... Még tavaly is vásároltam, de többször már olyan vékony levelekkel, kifehéredett fejek voltak, hogy semmi ízűk nem volt. Most  már tudom, hogy mekkora különbség van a kettő között. 

Előzmény: TINTUS (87866)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.23 0 0 87866

Hát én most csináltam kínai kelből rakott kelt... itt nem ismerik a kelkáposztát nem értem miért mert fejes káposzta meg van --- de nem lett az igazi... jobb ízű igazi magyar kelkáposztával

Előzmény: Verakavics (87865)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.23 0 0 87865

Napok óta /mit, hetek óta/ vizes minden. Hétfőn is beleugrottam  Papa  gumicsizmájába, lépésről-lépésre totyogtam, de leszedtem a kinaikel fejeket. A vajlingnyi külső leveleket leszedtem, az igazi tiszta fejeket már bent szedtem szét. Lemértem, közel 8 kg volt. Egy-egy fej leveleinek hosszát 45- 50 cm-re mértem, s átlag 1 kg-osra sikeredtek. _A zsenge fejeknél már nem volt sérülés, azonban a külső leveleken volt néhány luk, de ezek nem hernyós kártevés maradványai, mert megtaláltam az elgémberedett "darászszerű" valamiket./ Erről írtam a nyári locsolásoknál 40-50 is kirepült a levelek közül.A mángold leveleknél is ott voltak./ -- A Nagyobb rész blansírozva lett, s adagolva ment a fagyasztóba. Rakott kel alapanyaga lesz. --- A külső levelek bordáiról lehúztam a zöldet - ment a mulcsra,- a bordákat retekkel, sárgarépával, karalábéval simán fermentáltam, illetve  kimchinek is összeállítottam. --Sikerült, mert jött a -3-os hajnal.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.23 0 0 87864

Info: Újból megjelent Gabe Brown: Porból élet c. könyve. /Természet kínálta természetes megoldások/...akár karácsonyi ajándéknak is hasznos lehet.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.22 0 0 87863

Semmilyen élelmiszert nem lehet bevinni.....Nem akartunk reckírozni.

Előzmény: 55judit (87860)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.22 0 0 87862

KÖSZÖNÖM

Előzmény: Mariska néni (87861)
Mariska néni Creative Commons License 2022.11.21 0 0 87861

Jó egészséget a kicsinek és Anyukájának, Neked meg nagyon boldog nagypapaságot:)

Előzmény: TINTUS (87856)
55judit Creative Commons License 2022.11.21 0 0 87860

A boltban? Még ilyet!

Vinni kellett volna olyan alapanyagot, ami lányodéknak jól jön itthonról. Na majd legközelebb!

Előzmény: TINTUS (87859)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.21 0 0 87859

És próbálok magyaros kajákat az asztalra tenni de pár dolog itt nincs ezért ezzel azzal helyettesítem. Képzeld a csemege uborka az magyar.

Előzmény: 55judit (87858)
55judit Creative Commons License 2022.11.21 0 0 87858

Tüneményes kisunokád van! Örömteli babázást kívánok!🙂

Előzmény: TINTUS (87857)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.21 0 9 87857

Most itt kell helytállnom... elnézést talán nem ástok el....

TINTUS Creative Commons License 2022.11.20 0 5 87856

Persze, hogy hazamegyek  január 8-ig vagyok Norvégba a lányoméknál, Kicsit bébiszitterkedek meg főleg főzök. Szeptember 16-án született Emma 33 hétre 1,39 kilóval 39 centivel császárral mert a baba nem fejlődött rendesen de mint kiderült azért mert a méhlepény mérgezte az anyukát.  Hát ez a fajta szindrómát talán otthon észre sem vették volna, nem sok híja volt, hogy túlélte. Na de most már minden oké 3450 gram, és édes.  Másfél hónapig ingyen volt apuka-anyuka -baba egy szobába mindenféle műszerrel. Semmiért nem kellett fizetni hotel körülmény volt és az orvosi ellátás is csillagos 5. 24 órában volt hetekig mellettük egy intenzives meg egy babás nővér.   Gyerekek ez más világ. Elnézést, ha hosszú voltam .....

Előzmény: 55judit (87855)
55judit Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87855

Szia Tintus!

Nem, nagyon is békés természetem van. De mivel állandó fenyegetettségben éltem, a biztonságérzetem javítása céljából fiam felfegyverezett engem, és pisztollyal lőni is megtanított. Nem volt túl távoli a dolog, mert 14 éves korom óta van légpuskám. Ma már csak rigót ijesztgetek vele fügeérés idején persze lövedék nélkül. Na meg versenyezünk néha, ki tudja több eper szárát ellőni az eperfán.😀

És te hogy vagy Tintus? Vissza fogsz jönni valaha?

Előzmény: TINTUS (87854)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87854

Na ezen meglepődtem... ilyen harcias is tudsz lenni?

Előzmény: 55judit (87853)
55judit Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87853

Nekem is volt önvédelem céljából gázpisztolyom viselési engedéllyel, így az utcán is, rejtve, magamnál hordhattam. Nem újítottam meg az engedélyt 2 éve, mert elvitte az ördög azt, aki miatt szükségét éreztem. Ezért tudom a szabályokat ezzel kapcsolatban. Bizony, nem csak a levegőbe lőhetsz ha ilyened van. Önvédelmi céllal célzottan is használható. Az esetet kivizsgálják, valóban indokoltan használtad-e. Tarthatsz otthon gumilövedékes puskát is, engedély nélkül. Saját telkeden bárkire rálőhetsz vele következmények nélkül. Ez is volt. 

Előzmény: vinik táltos (87849)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87852

Együtt érzek veled! Szerencsére mifelénk (megyeszékhely) nincs túl sok ürgeevő, a kertvárosi részen, ahol élek, pedig jóval 1% alatt vannak és velük sincs probléma. Egy rossz szomszéd viszont (származástól függetlenül) nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. Én minden szomszédommal jóban vagyok, sosem volt semmi probléma. De akik normálisak, azokkal mondjuk nem nehéz jóban lenni. A te szomszédaiddal valszeg én sem haverkodnék.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87851

Aki komolyan be akar törni, az akkor is be tud, ha van kutya

Tudod, ez olyan, mint a viccben a medve. Nem a medvénél kell gyorsabbnak lenni, hanem a többieknél.
Ha nem személy szerint tőled akar valamit elvinni, akkor könnyebb/kevésbé macerás célpontot választ.

Előzmény: CBNora (87850)
CBNora Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87850

Ja, hát így érthető.

Mikor egyszer kifosztották a melléképületünket, a rendőrök azt mondták, tartsunk kutyát. Mi inkább riasztót szereltettük, nem hiányzik, hogy még a kutyáért is aggódni kelljen. Aki komolyan be akar törni, az akkor is be tud, ha van kutya, legrosszabb esetben megmérgezi. Az állattal törődni is kell.

vinik táltos Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87849

Azt hiszem már írtam, hogy az egyik szomszédom egy nyolcgyerekes "kiscsalád". Természetesen fogadnak vendégeket, rokonokat, a régi drótkerítésen a nagyok átrakták a kisebbet gyümölcsöt lopni, meg nem sorolom. Most, amióta az acéllemez kerítés elkészült (igaz már két éve) nem próbálkoztak ilyesmivel.

A kertben dolgozva több alkalommal láttam, hallottam, hogy próbálták a kertkaput nyitogatni valakik.

Ráadásul néhány hónapja beüzemeltek az utcánk végén (300 m) egy régi ütött-kopott munkásszálót, ahová hogy-hogy nem, afrikai munkásokat szállásoltak el. Úgy húsz fiatalembert. Bárhova indulnak, bárhonnan jönnek a szállóra, előttünk mennek el.

Van rendes riasztónk is, két helyen, a hátsó kertben külön a szerszámosnak is. 

Van önvédelmi fegyverem, engedélyem, s járok vizsgázni is.

De mondd meg őszintén, ez mind mit ér? Én maximum a levegőbe lőnék, mire a rendőrség kijön a bekötött riasztásra, bármi történhet.

Ugyanakkor a kitett macskariasztó hatására pár hét óta szinte mindenki a túloldali járdán közlekedik.

A csippantást nem hallani öt méterig, a két erős villanás meg elíjesztheti a próbálkozót.

Amióta ott van, teljes a nyugalom.

Nekem volt egy kollim, (fekete fehér skót juhász, 5 éve halt meg,) akkor se ugatott, a kint a járdán álltak, de akadt két három gazfickó, aki direkt cukkolta a kutyát, majd a végén megmérgezték. Kölyökkorától 17 évig volt velem.

Eltemettem a diófa alá, s megfogadtam, hogy nem lesz ezután másik kutyám. Szép virágos a sírja tavasztól a fagyokig.

Bocs, hogy hosszú voltam.

Előzmény: CBNora (87848)
CBNora Creative Commons License 2022.11.20 0 0 87848

Az utcai járókelőket minek jelezni?

Ha lenne kutyám, biztos, hogy megpróbálnám megtanítani, hogy csak akkor ugasson, ha valaki hosszasan áll a ház előtt, netán bejön, ne minden járókelőre.

Mondjuk én a csipogást is minden készülékben el szoktam némítani, ha megkapom, az az első.

Előzmény: vinik táltos (87840)
CBNora Creative Commons License 2022.11.20 0 1 87847

És még sétáltatni se kell.

Előzmény: 55judit (87846)
55judit Creative Commons License 2022.11.20 0 1 87846

Milyen igaz! A vakond ráadásul önellátó, orvoshoz se kell hordani és csendben van. Ellenben a kutya nem csak hangos, de annak is hallgatni kell aki nem kíváncsi rá. 😀

Előzmény: Belohin (87845)
Belohin Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87845

Ha muszáj választani a vakond és a kutya között, én a vakondot választom. Az legalább nem ugat.

Hooti Creative Commons License 2022.11.19 0 1 87844

Lehet benne valami, nekem tacskó van 2018 év óta, akkor költöztünk kertesbe, mikor a kertrendezés és konyhakert kialakítás volt, volt itt minden, vakond, lótetű.

Tacsi öcsi rendben tart mindent, talán hátrány, hogy ás. Valamit meghall a föld mélyén, ás. Sok a kaja, elás. Kevés a kaja, kiás.

Ideges a kint sétáló kutyáktól, képzeletben elássa... Valóságban is :D

Há' na, jobb, mint a vakodtúrás :)

Előzmény: piro para (87842)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87843

Igen, a kutya és a robot fűnyíró távol tartja a vakondot. 
Más hatékony módszert nem ismerek ellene. 

Előzmény: piro para (87842)
piro para Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87842

Vakond nálam is sok van, hiába küldöm át a szomszédba, nem akar menni,

holott ott nincs kert. csak szép zöld gyep, ott rodeózhatna kedvére!

Egy ismerős lépcsőt készített a teraszhoz, és megjegyezte,

hogy Ő elnézve az udvart valamilyen vakond kalandpark szerű vállalkozásba kezdene :)))

Egy hónapja a sufni előtt volt vagy 2o vakond  domb, kb 1o négyzetméteren.

Még szerencse, hogy nyáron akkor jött be 11 köbi sóder, meg 2 raklap tégla egy önrakodós teherautóval,

amikor jó nagy eső volt előtte, így legalább az autóbejáróba nem nagyon jött eddig fel,

mert aszfaltkeménységűre döngölte a talajt a nagy teher!

Bár halkan jegyzem meg, nehogy meghallja, és holnapra már ott is tiszteletét tegye,

mert tegnap, és ma reggelre is, az új járdám tőszomszédságába már 3 dombot épített.

Bezzeg a szomszédnál egy darab sincs, irigykedve nézem a szép zöld gyepét, és az jutott az eszembe,

hogy lehet azért nincs nála, mivel szabadon rohangál egy roti az udvarba, és lehet nem mer vele szemtől szembe kerülni?

Valakinek nincs ez irányú tapasztalata?

Mert ha igaz, hogy egy vahúr távol tudja tartani a vakondot, akkor lehet jövőre kutyatartó leszek!

homerx Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87841

hat, igen, a kenlap csodakra kepes. gyerekkorunkban a helyi loteren osszeszedtuk az elhagyott huvelyeket, gyufaszalakrol lefejtett anyaggal tltottuk meg, majd csipofogoval lezartuk. akkoriban nagy epitkezesek voltak a kornyeken, rengeten eloregyartott fodemek voltak felhalmozva. ezek ilyen kulas betonelemek voltak. na, oda a kenlapra ratettel egy ilyet, begyujtottad. szolt olyat, mint a menku :)

Előzmény: vinik táltos (87840)
vinik táltos Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87840

Elolvastam.

Én egy ilyet vásároltam 2 éve az Aldiban (már nem emlékszem pontosan, öt, vagy hatezer Ft volt):

Nos, ez semmit sem riasztott el. Eredetileg a szomszéd 8 macskája ellen vettem, hogy ne mászkáljanak át hozzám, de hatástalan volt, így áttettem a hátsó szomszédom kerítése mellé, a nem művelt kert tele volt vakondtúrásokkal, féltem, hogy átjönnek, (most tavasszal) mert egyre közelebb túrtak hozzám. Aztán egyik nap nálam túrt fel, közvetlen a riasztó mellett.

Akkor elővettem a nálam bevált módszert: borászati kénlapot meggyújtva a járatba toltam, ráállítottam egy számítógépes ventilátort, s ezt megismételtem ötször, hatszor, órákig füstöltek a szomszéd túrásai is.

A riasztót (napelemes) feltettem a terasz korlátjára, (öt méter a járda) s aki elmegy az utcán a kertkapu előtt, arra kettőt villant, meg csipog, ezért most házőrző lett..

Ui: vakondom sincs.

Előzmény: Belohin (87836)
Belohin Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87839

De az 'nincs túlélő' alapon volt, nem?

Előzmény: 55judit (87837)
alfi13 Creative Commons License 2022.11.19 0 1 87838

A vakond azért van egy területen mert sok a táplálék számára. A megölése azért csak szélmalom harc mert ha egy járat üresen marad akkor azt 2-3 hét alatt újból megjelenik egy másik vakond. A gyepre szerintem az a legjobb megoldás ha el akarjuk űzni a vakondot hogy talajfertőtlenítővel megszórjuk és ha nincs táplálék akkor elmegy másik területre. Kell olyan területet hagyni ahol háborítatlanúl élhet. A gyümölcsfák és a szőlő környékén kimondottan jó ha van vakondjárat mert a csapadék könnyeben lejut a gyökerekhez. Ha új túrásokat készít  a területen ne bontsuk el mert némelyik szellőzőnyílásnak építi a járataihoz és ha elbontjuk újat kezd el ásni. Mióta nem védekezek ellene békeségben élünk nagyon ritkán látok egy egy túrást pedig elég nagy területem van.

55judit Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87837

A vakondos fórumot meg azért törölték, mert valaki beírta a tuti módszert.

Belohin Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87836

Most kínált meg az induló ajánló ezzel a videóval. Kisvakond a vakond ellen. Talán azért érdemes megnézni, hogy lássuk, mi minden nem működik, mi már ne próbálkozzunk vele. Aki nem szánja rá magát, elárulom: a készító a nagyobb teljesítményű, elemes riasztót találta hatásosnak.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.19 0 0 87835

Azt mondtam, a hordóskáposzta lesz az utolsó......A zöldségesnél ott virított a sárga birsalma.... 2 x 1,5 kg csak hazakerült. Őzgerincformába tettem,  , 2 rúd lett . Ennél egy új receptet próbáltam ki: A megtisztított birset aprókockákra feldaraboltam, cukorral leöntöttem, / 1 kg/ 60 dk/ bő 1 napot állt, s ezután főztem, forraltam fel, leturmixoltam, s újra felfőztem. Nagyon sűrű masszát kaptam, alig bírtam kevergetni. Kb 20 perc alatt kész lett, formába került. Már kemény. ..............A kinaikel is olyan szép fejet növesztett, hogy kimchit is csináltam:  kinaikel, fehér retek, sárgarépa darabolva, majd a pasztához vöröshagyma zöldpaprika, fokhagyma / 2 fej/ zöldhagyma, gyömbér darálva- sóval, pirospaprikával összekeverni. A darabolt zöldeket a pasztával összekeverve üvegbe tettem, +fűszerek-babérlevél,bors, stb. Kilonként 1 ek só.került rá. Lezártam, majd jó 4 hét érlelés után meglátjuk....

Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.18 -1 0 87834

Szívesen! Jövőre is! :)

Előzmény: TINTUS (87831)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87833

Kedves Piro Para!

"Remélem ez számodra is "jelent valamit" :)"

Maximálisan. Nagyon korrekt az eljárásod. :)

Előzmény: piro para (87829)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.18 0 1 87832

Az idei utolso paprika szüret a foliábol.Holnapra már -2 fokot josoltak(lehet hidegebb), de garancia nics rá ,hogy eltalálják. Köszönet  TINTUS-nak a "magos ügyködéséért". Harapni nem tudsz beléjük, de mégiscsak hazai :))

TINTUS Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87831

Míg el nem felejtem , köszi a segítséget a táblázatba.

Előzmény: Gildikó21 (87826)
piro para Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87830

Köszönöm!

Sajnos nincs annyi időm, hogy minden témára keresek egy topikot, és böngészem, hogy valaki esetleg válaszolt?

De mivel nincsenek véletlenek, ma egy kertépítővel akadtam össze, és segített "fűtelepítésügyileg"! :)

Előzmény: CBNora (87808)
piro para Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87829

Kedves Ildikó!

Mivel levélcímed titkos, így itt megpróbálok röviden reagálni a hozzám intézett mondatodra!

Nem oly rég a - és + jelölésekről volt szó, és arról, hogy miért nem vállalja fel magát nyíltan az aki mínuszokat osztogat!

Akkor ezzel kapcsolatban kifejtettem gondolataimat, és megélt tapasztalatomat, de mivel most Tintusnak a hozzám intézet gondolatára Én adtam a mínuszt, így mosolyogva jeleztem neki itt, és PRIVÁTBAN kifejtettem az okaimat :)

Mert tetteimért vállalom a felelősséget, és belátom ha hibázok!

De mint Levélben az illetékesnek megírtam,

"megpróbálok többé más témát nem felvetni, de nem ígérem, hogy ezt be is tudom tartani  :))  de próbálkozni fogok!"

Remélem ez számodra is "jelent valamit" :)

Előzmény: Gildikó21 (87809)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87828

Milyen célra telepíted? Mert ez a fajtát is meghatározza. Pl. pálinkának a Piros Vilmos a legelismertebb, de pl. családi fogyasztásra inkább valami jobban eltarthatót kellene ültetni. 

Előzmény: AmazingGecko (87816)
55judit Creative Commons License 2022.11.18 0 1 87827

Az én tapasztalatom nem olyan kedvező mint az Ildikóé. 1x használtam, aztán visszatértem a Florimo általános virágföldhöz. Ebben nevelek palántát.

Előzmény: Carolinareaper1 (87824)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.18 0 1 87826

Előzmény: Gildikó21 (87825)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.18 0 1 87825

Szia! Második éve használtam. Meg vagyok vele elégedve.

Előzmény: Carolinareaper1 (87824)
Carolinareaper1 Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87824

Sziasztok!

A "Jó-Föld" palántaföldet próbálta már vki? Mik a tapasztalatok?

rzsoka Creative Commons License 2022.11.18 0 0 87823

Bohusné vajkörtéje nyári körte és nagyon finom, zamatos, nem kövecses, nekem nagyon bejön.

A Piros Vilmos viszont nálunk kiesett a kosárból, mert -lehet e mi tapasztalatlanságunk miatt- sosem tudunk jót enni belöle, szerintünk gyorsan szottyosodik. Jövőre tervezünk más fajtát (még egy Bohusnét) is beleoltani.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.17 0 4 87822

Csak röviden : Az én nyugdíjamhoz qrva drága minden.....viszont a tojást 79 ft-t vettem. élelem, utazás minden drága a vőm 1,6 millát keresint szoftverfejlesztő , 3 szintes bő 100m2-es  a sorházi lakás mindennel ellátva de ez havi 600 ezer forint és még félre is tesznek úgy, hogy a lányom még nem dolgozik - pszichológus- de a norvég nyelvet le kell tennie stb. A vőmnek van egy kedvenc kis áruháza ott a levásárolt árból majd 10 %-ot jóváirnak a számlájára mert klubtagságija van. Hihetetlen. 0-és 10 fok közötti a hőmérséklet éjjel.nappal de elég sokat fúj a szél van napsütés és van eső is . persze ez az óceán mellet van beljebb és feljebb Stavangernél zordabb az idő. Ez kb 200 ezres város. Készpénzt még nem láttam a közlekedési jegyeket interneten veszik és felszálláskor a teló aplikációját ráteszik az ellenörzöre. Ellenőrt még nem láttam. Fekete munka nincs,

Előzmény: s51es (87815)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87821
Előzmény: AmazingGecko (87819)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87820

Nekem  Nagyapám Hardenpont téli vajkörtéje  volt nagyon finom. 60-80 dk termések sorakoztak a polcokon, még januárban-februárban  is bőven volt belőle. Zamatos, lédús, édes volt. Kőkeményen, zölden kerültek leszedésre, folyamatosan lehetett az érett darabokat kiválogatni. 

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87819

19 kilowatt éjszakai áram az forintban mennyi?

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87818

Én inkább rábeszélnélek egyre. Vagy kettőre, mert kis méretű fa. 

Seres Olivér

Leesett már minden levél, a fán lógva most érik. A leg zamatosabb. Kicsit korábban leszedve februárig eláll.

Nem igényel különösebb gondozást.

Gyula65 Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87817

Nem beszéllek le egyikről sem, de legyenek meg a porzópárok, és legfőképp megvásárolhatók legyenek!

Üdv!

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87816

Tervezek telepíteni néhány körtefát a kertembe. Összeírtam egy 15-ös listát. Ennyi helyem persze nincs. Van olyan ezek között, amiről lebeszélnétek valamiért?

Clapp kedveltje

Fétel apát

Zöld Magdolna

Császárkörte

Esperen bergamottja

Conference

Hardenpont

Téli esperes

Angoluemeni hercegnő

Bosc Kobak

Bohusné vajkörtéje
Vilmos

Piros Vilmos

Társulati esperes

Avranchesi jó Lujza

s51es Creative Commons License 2022.11.17 0 2 87815

Jó világ van arrafelé. Legalább az olaj olcsó? Vagy csak a füstölthal?

Irhatnál valamit az ottani életről, szerintem vagyunk páran  kíváncsiak!

Előzmény: TINTUS (87810)
s51es Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87814

Válószínüleg rizsszemekkel is működik, mert ha a sótartóba teszünk pár szemet ott a só marad száraz és szórható.

s51es Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87813

A só szívja magába a penészesedést okozó nedvesságet. A gombáknak nem marad víz. 

A fokhagymák meg mumifikálódnak..

Előzmény: Verakavics (87812)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87812

Szeretném kérdezni: ismeri Valaki  a f.hagyma tartósításának azt a módszerét, hogy a szép, tiszta  -de héjas fejeket - sóval rétegezve üvegbe teszik? Orosz f.hagymatermelőknél olvastam. A só fertőtlenít, így nem romlanak a fejek. A nedvességet nem szívja magába? Ugyanezt olvastam a liszt használatával is, 1 sor hagyma - 1 sor liszt, vagy só. .....Maradt az ültetés után elég szép mennyiség, már van a fagyóban is, de egy f.cikket sem szeretnék eldobni. Most egészséges, kőkemény minden fej. 

Verakavics Creative Commons License 2022.11.17 0 0 87811

Írtam, hogy a tavaszi borsó termése sikertelen volt, s megfogadtam, hogy a tél alá vetést bővítem. A Provance és a Sima már zöldel, ennek így is kell lennie, de a Rajnai és a Debreceni most fog földbe kerülni. Már nem indulhat csirázásnak, maradjon nyugalomban tavaszig. .....Most sajnálom igazán, hogy nem vetettem másodvetésben kifejtőbabokat. Nagyon szépen sikerültek, szép terméseket szedhettek akik vetettek ilyen fajtákat - mert van 1-2......  Van 20 leveles zsák, borogatni, rétegezni kell, csak tegnap is nagy köd volt, tocsogott minden. + 10-et kocsival hoznak, s a szomszédom még el sem kezdte a zsákolását. Lesz bőven. 

TINTUS Creative Commons License 2022.11.16 0 0 87810

otthon hagytam az asszonynak egy nagy rekesz minden féle paprikát....itt a norvégoknál meg minden aranyárba van.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.16 0 2 87809

És 5 pluszt. Ez csak jelent valamit.

Előzmény: piro para (87807)
CBNora Creative Commons License 2022.11.16 0 1 87808

Igaza van.

Ilyesmire van ez a topik:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9164168&la=162987837

Ír oda kertépítő is, ő biztosan tud a homokba vetett fűről is nyilatkozni.

Előzmény: piro para (87807)
piro para Creative Commons License 2022.11.16 0 0 87807

Drága Tintus, kaptál egy mínuszt! :)

Előzmény: TINTUS (87804)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.16 0 0 87806

Nagycsaládunk - s ott mindenki -  kertje homokos, évekkel ezelőtt kapott feketeföld takarót, s ebbe került a fűmag. A nyáron a fás-lombos,- árnyékos terület zöld maradt, viszont a napsütötte rész csontszárazra kiégett. 

hjan1 Creative Commons License 2022.11.15 -2 1 87805

Ma voltam Szombathelyen biztosítási alkusz cégnél, régi ügyfél vagyok, kb 5 percig tartott, B10 21e + valamennyi, szerződésmódosítással a régi biztosítómmal (km óra állás), 5%-kal kevesebb mint amit a biztosító ajánlott.

Előzmény: piro para (87802)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.15 -1 9 87804

maradjunk a zöldségeknél....

eeddie Creative Commons License 2022.11.15 -2 1 87803

Hajmeresztő. Nálunk évközi forduló van, egyet javult is a B, de mivel sokáig nem volt saját autónk csak céges, nincs tapasztalatunk hogy váltani kellett volna. Majdnem duplája az előző évinek.

piro para Creative Commons License 2022.11.15 -2 0 87802

Leesett az állam, és kb 10 perce csak keresgetem!

Ti szoktatok kötelező biztosítást váltani?

Én minden évben ilyenkor megnézem az ajánlatokat, és ha jelentősebb mértékben eltérőt találok,

akkor évfordulóval váltok!

Most igaz volt egy minimál károkozásom, amit ha normális a másik fél, helyben el tudtunk volna intézni,

de mivel szegény embert az ág is húzza, így olyan emberbe szaladtam bele, aki egy autókereskedelemmel foglalkozó cégnél dolgozott, és még fel sem ocsúdtam, már ki is töltötte a kárbejelentőt.

Mondtam is neki, hogy profin tudja csinálni. :(

Sík ideg voltam, mert tudtam, hogy alaposan levesznek, holott egy horpadásnyi nyom sem volt az autón.

35 éve van jogosítványom, és még eddig nem okoztam kárt, de most ugye egyből 2 fokozattal leminősítettek, mondjuk ezt sem értem, hogy miért kettővel ugrik egy károkozásnál vissza a rendszer?

De a lényeg, hogy idén 20 ezret fizettem, és most a legolcsóbb 53 ezer lenne, a legdrágább meg 198 ezer/évre kalkulált. 

Másnál is ilyen hajmeresztő árak jelentek meg, vagy csak a károkozásom okán kerültem ilyen helyzetbe? 

piro para Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87801

Arra gondoltam, hogy talán jó lenne most, mivel a kora tavaszi csapadék besegítene, de viszont azt nem tudom, hogy a 10 centis homokra nem kellene-e egy kis termőtalaj tavasszal, mert ha ilyen nyár lesz akkor a homokban tuti kiég, ezért kérdeztem meg, hogy nincs-e valakinek homokba vetett fűmaggal tapasztalata.

Előzmény: C20NE (87800)
C20NE Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87800

Ha most vetsz kevésbé lesz gyomos ha tavasszal jobban az lesz. Az öregek még simán a hóra is kiszórták a magot. A fű előbb indul be és tovább nő mint a gyomok mert jobban bírja a hideget.

Előzmény: piro para (87798)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87799

Fűmagot ilyenkor már nem szoktak, - nem jó - vetni. Tavasszal lesz az ideje.

Előzmény: piro para (87798)
piro para Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87798

Az udvar kialakításánál tartok.

Egy gép kiegyenesítette a talajt, és ma sikerült 3 köbi töltő homokot hozatnom.

Arra lennék kíváncsi, hogy valaki szórt-e már fűmagot 10 centi homokba? Ja és persze a fagyos idő  beköszönte idején?

Mivel ősszel nem sikerült meglépnem, hogy szintbe tolják az udvart, így most homokkal sármentesítsek,

de jó lenne tudni, hogy érdemes lenne-e fűmaggal megszórni a homok tetejét,

vagy csak kidobott munka/és pénz?

A gizgaz úgyis idővel átjön rajta, mert elviekben füves volt az udvar, de arra gondoltam, ha enyhe tél lesz akkor talán még a fű is előbújna, csak kérdés, hogy a gyenge gyökérzet megmaradna, vagy esetleg ha már bent van a földben tavasszal előbb kihajtana?

Verakavics Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87797

Igen, jut mindenkinek. Nyersen is, főzve is.  Szeretik, "Papa csinálta"......

Előzmény: TINTUS (87796)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.15 0 0 87796

Nagy a család :)))

Előzmény: Verakavics (87795)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.14 0 0 87795

Hordóba került a 27 kg káposzta. Szép laposfejű káposztát kaptunk. Könnyű volt dolgozni vele, friss volt, nem volt beteg levele. Én most figyeltem fel rá, hogy a télinek 5 gerezd fut a törzséhez, a nyárinak három. Eddig elkerülte a figyelmemet...Kilónként bő 2 dk asztalisót kapott, fűszerekkel /bors, kömény, babérlevél/ Alulra- felülre egészlevelek kerültek. Tetejére a kerámiasúlyzó. Már engedi a levét, jót tett az őszi eső, nem szárazak a fejek. Radiátor mellett lesz, majd kikerül az előtérbe. 

kígyószisz Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87794

Maga a legeltetés juttatja be. Az állatok ugyanis nemcsak legelnek, de járkálnak is a területen, a lábukkal meg beletapossák a földbe a saját ürüléküket, a félig megrágott növényszárakat és sok mindent. Ez a lényege a legeltetésnek, ezért jó és ezért is használják -persze,vetésforgóban - a permakultúrás gazdálkodásban. 

Amellett, hogy az állat is jóllakik,még "komposztál" is. 

Nemrég megint megnéztem azt a kisfilmet, ami Károly herceg (most király) cornwalli gazdálkodását mutatja be. Ők is így csinálják, csak épp 760 hektáron. Nem semmi.

De a Kiss the Ground c.filmben is végig erről van szó. Egyes területeken - pl. Afrikában - most próbálkoznak kiszáradt talajok helyreállításával, ott pl. mindenütt van legeltetés is. Csak az a lényeg, hogy ne teljesen legeljenek le mindent, hanem hagyjanak rajta regenerálódni, és csak azutánengedik őket vissza ugyanarra a területre.     

Előzmény: AmazingGecko (87788)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87793

Én meg láttam vhol pár éve, de most lett aktuális. A takarásos modszerröl pro és kontra van több oldal is. https://gardenlux-hu.designluxpro.com/sad-i-ogorod/ovoshhi/posadka-kartofelya-pod-seno.html  ez csak 1, forditási hibákkal, de az alap gondolat a lényeg,,

Előzmény: 55judit (87792)
55judit Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87792

Akkor most tőled is tanultam. Bátrabban mulcsozok ezután, mert ezentúl nem túrja a vakond agyonig a kertet. Közvetlen a mulcs alatt nagyon szeretett járőrözni, mert ott még talált némi rovart. Ezt a krumpli ültetést kipróbálom, remélem addig nem felejtem el a módszert.🙂

Előzmény: bbfeco (87791)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87791

Nem volt kapavágás. Kisérleti jelleggel csak a mulcs alá dobtam 1-2 szem megmaradt, de csiraképes gumot. Talán látszik is a kitakarás után , hogy rögton a fold szinében nöttek meg, talán ha 2-3 cm-el lejebb tudtak furakodni.

Előzmény: 55judit (87780)
Belohin Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87790

Vakond ellen mi a Novakond nevű kütyüt telepítettük. Nem mondom, hogy most nincs, de kevésbé aktívak. (Más kérdés, hogy mi okból, mert a pusztító aszály is eredményezheti, hogy nincs a felszínhez közel keresnivalójuk.) A giliszták száma viszont csak most, az őszi munkálatok közben tűnt föl, hogy emelkedett. És ezt inkább annak tulajdonítom, hogy végre a rigókat is sikerült jobban távol tartani. (A vakondriasztó már harmadik éves.) Tavasz óta két műanyag bagoj teljesít szolgálatot a kertben. (Ha barna és sötét, valamint sárgás színekben tennék, akkor bagolynak írtam volna. De Kínában úgy tűnik, óccóbb a lila festék. Végül is nekem mindegy, csak a rigóknak ne tetsszen...) Eleinte úgy tűnt, nem sokat érnek, mert a madarak ott matattak a közelükben is. Viszont a szárazság elmúltával sem tértek vissza. Hátha ez is inkább hosszabb távon működik. Meglátom, mi lesz tavasszal. 

Előzmény: 55judit (87786)
Belohin Creative Commons License 2022.11.13 0 1 87789

De igen, beássa. Vannak erre szakosodott rovarok, főként a ganéjtúró bogarak.

Amikor Ausztráliában elkezdtek nagyban szarvasmarhát tartani, abból lett probléma, hogy nem volt helyi állat, amely a tehénlepényeket rendben eltávolította volna a felszínről. Annyira ellepték a füvet, hogy attól már károsodott. Aztán Afrikából telepítettek be két olyan bogarat, amelyek hajlandók voltak feldolgozni a marhatrágyát, és az éghajlatot is bírták. Így meglett a hiányzó szem a láncban.

Előzmény: AmazingGecko (87788)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87788

Végül is logikus. Mert ha a természetből indulunk ki, az állat lepottyantja az ürülékét és senki se ássa bele a talajba azt. Max. a talajlakó élőlények juttatják bele valahogy.

Előzmény: kígyószisz (87781)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.13 0 2 87787

Most hoztam be a fóliából. A nagy zóld tálban Baklava, Rezigo, ezek óriásiak. Mellette Bronco, Delicado és néhány kicsi Cahuna. Nem is tűnt fel, hogy ilyen sok van még, így háborítatlanul megnöttek nagyra.

55judit Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87786

Gondoskodtak azok már arról hogy ne legyen  mit enni. Kiették az összes gilisztát, mivel itt lótetű biztos hogy nincs. Annak tudod látható járatai vannak, itt pedig még sosem láttam ilyet. Tudom ilyen, előző lakhelyemen  rengeteg volt. Vakond 1 se. A giliszták fogyatkozásával egyenes arányban nőtt meg a kétségbeesett túrások száma. Csak keresnek-keresnek, már semmi nincs, de a lakhelyükhöz a végsőkig ragaszkodnak. Többször gondoltam rá, hogy felhagyok a kertészkedéssel mert túl sok kárt okoznak. Kevés veteményem lehet, mindent pótolni kell piacról mert semmiből nem terem elég, de még ennek a kicsinek is nagy részét tönkre teszik. Illetve újabban kevésbé, mert már nagyobb ütemben tudom csökkenteni a darabszámot mint ahogy szaporodnak. Nem akarom elkiabálni, de lehet hogy tavasszal már nem jelennek meg újak.

Előzmény: kígyószisz (87784)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87785

Én már kiirtottam egyszer a lótetveket Nemastarral, azóta egy-egy üti fel a fejét és azok ellen az Artis is jó. 

És nincs is vakond.  

Előzmény: kígyószisz (87784)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.13 -2 0 87784

A vakondot úgy lehet eltávolítani, hogy gondoskodni kell arról: ne legyen mit ennie. Tudod, táplálkozási lánc. 

A kedvence a lótetű és annak a pajorja. Igaz, a gilisztát is szereti, de csak gilisztás kertben ritkábban van vakond. Ha tehát előfordul valahol, ott van lótetű. 

Most egyébként mennek lefelé a lótetvek  a talajban, télre mindig alsóbb rétegekbe fészkelik be magukat, és ez a mozgás szokta a vakondokat aktivizálni. 

Talajfertőtleníts, de ne vegyszerekkel. Van lótetű ellen mikrobiológiai szer, a Nemastar. Ez egy fonálféreg-készítmény, ami elpusztítja a lótetveket. 

Akkor vakond sem lesz, mert nem lesz mit ennie, továbbáll oda, ahol van.  

Előzmény: 55judit (87783)
55judit Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87783

Én is erről álmodozok, és ha végérvényesen el tudom távolítani a vakondokat, azonnal meg is valósítom. Úgy tűnik, esélyes.

Előzmény: kígyószisz (87782)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87782

Nyilván azért van különböző élővilága a kettőnek, mert az egyiket bolygatja az ember, a másikat pedig nem. 

Az utóbbi, a nem bolygatott mutat sokkal jobb eredményeket. A természet képes gondoskodni arról, hogy örökösen megújuljon és a lehetőséghez képest a legoptimálisabban működjön. 

Előzmény: Verakavics (87778)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87781

Nem bizony, a trágyát takarni kell valamely, széntartalmú anyaggal. Ilyen a szalma, széna, karton, falevél. Most ez utóbbi bőséggel áll rendelkezésre ingyen. 

Előzmény: AmazingGecko (87777)
55judit Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87780

De jó! csak a muncs alá tetted a krumplit? Nem egy kapavágásnyi mélyen a földbe és arra a mulcsot?

Előzmény: bbfeco (87776)
Belohin Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87779

Elméletileg a legjobb mulccsal letakarni. De ha abból nincs elég, akkor inkább beásni, mint hagyni kiszáradni a föld tetején. Mert úgy nagyon kevés hasznosul belőle.

Előzmény: AmazingGecko (87777)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.13 0 0 87778

Én úgy gondolom, hogy a két területnek két különböző élővilága van. Az erdő egy "háborítatlan", a szántóföldi terület emberi beavatkozással, változó technikával és vátozó növényzettel szakaszosan művelt terület. 

Előzmény: alfi13 (87770)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87777

De akkor a trágyát se kell beleásni a földbe?

bbfeco Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87776

A juliusban fü mulcs( cca 15 cm) alá rakott burgonyát most néztem meg , és meglepi , hogy a mostoha körülmények ellenére bokronként 2-4 "méretes" db lett.  Talán javult volna ha ültetetéskor a kemény föld helyett kap egy kicsit puhább fészket.

piro para Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87775

Miért megy tönkre a fokid?

Én ha már elkezd hajtani akkor lereszelem, és sóval összekeverem, vagy olajba teszem egészben, vagy reszelve, így meghosszabbítva az élettartamát. A vöröshagymát sem hagyom megromlani, ha tavasszal el kezd hajtani, akkor összekockázom, lesütöm, és adagokba lefagyasztom.

Előzmény: 55judit (87773)
piro para Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87774

Köszönöm szépen a magas ágyás témakörében írt gondolatokat!

Remélem tavaszig sikerül valamilyen megoldást kitalálnom.

55judit Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87773

Értem. Nekem ilyen problémám nincsen. Van 1 fajta, választok 100-110 szép gerezdet és kész. Nagy gerezdű, szép fajta, az újig ki is tart. Júniusban már elég sok tönkremegy belőle, de ekkor már használhatom az újat.

Előzmény: CBNora (87771)
CBNora Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87772

A szántóföldön elvileg van valamilyen tápanyag utánpótlás, ha más nem is, legalább műtrágya. 

Az erdőt jó lenne minél inkább természetközeli állapotban megtartani, lehetőleg biztosítani az erdei élőlényeknek (kisebb-nagyobb állatok, mikroorganizmusok, gombák stb.) a megfelelő élőhelyeket. Ehhez persze a gallyak is hozzátartoznának (sőt, a korhadó fatörzsek is), de az avar mindenképpen. Ha már a gallyakat elviszik, legalább ne tegyünk rá még egy lapáttal.

Előzmény: alfi13 (87770)
CBNora Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87771

Azért rakosgatom ki, mert menet közben derül ki, mennyi szép gerezdet tudok kiválogatni egy-egy fajtából. Előre meg nem szedem szét a fejeket, mert az se jó, ha fölöslegben maradnak gerezdek, és úgy se tudnám előre, hogy az mennyi helyet fog elfoglalni.

10 fajta van. Most is volt egy, amelyikből kevés volt ültetni való, utólag odébb raktam két sort és a helyére más fajta került. Ha egyből bedugdosom, nem tudok korrigálni.

Ha csak 1-2 fajta lenne, én is bedugdosnám egyből.

Előzmény: 55judit (87769)
alfi13 Creative Commons License 2022.11.12 0 2 87770

"Erdőből azért nem szokás leveleket elhozni, mert a lehullott levél a fa talaját táplálja"

Az erdőből elhozott levelekre mindenki fölkapja a fejét milyen szörnyű dolog. A szántóföldről elhordott szalma fölhasználása ugyan az mint a levelek elhozatala mégsem emeli föl senki  a szavát. Régeben az erdőkben a kivágott fák gallyait otthagyták ma fölaprítják és bio erőmüvekbe szállítják csak a leveleket nem lehet elhozni?

Előzmény: kígyószisz (87750)
55judit Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87769

Nóra, nagyon ötletes a blogodban a kenyérfelfújt.

Már máskor is láttam hogy duggatás előtt kirakod a fokhagymagerezdeket. Ez nem sok idő?

Én úgy szoktam hogy  a hagyma sorának a madzag kihúzva, viszem kisdobozban a fokhagymát, és azzal a lendülettel lenyomkodom őket a földbe. Én biztos nem rakosgatom ki.🙂

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.12 0 0 87768

Itt egy nagyon jó videó a mélymulcsozásról:

https://www.youtube.com/watch?v=hi6cO4cy5Rg

Ez pedig a faültetésről:

https://www.youtube.com/watch?v=tB7yljoiBVM

De az egész csatorna nagyon jó, ajánlom mindenki figyelmébe.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87767

Nagyon hasonlít, de egyiken sem látom a jellegzetes paracsíkot.

Előzmény: AmazingGecko (87766)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87766

A körtés topikban is Papkörtére tippelt valaki.

Előzmény: Belohin (87762)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87765

Már kb. 25  cm falevél van az ágyásaimon, de lesz ez még több is, most megyek zsákokért (eddig csak a sajátom van rajta). 

Ha felemelem - mivel még nem bomlott el -, ezer giliszta kezd el sivalkodni, pedig a falevél-takarás előtt nem is látszottak. Most aztán jól elszaporodtak a falevelek alatt. 

És ezek csak a giliszták. De rajtuk kívül kismillió, szabad szemmel nem látható élőlény él a talaj felső rétegeiben (nem mindegyik ugyanabban a rétegben, ezért nem szabad keverni), amelyek arról gondoskodnak, hogy tavaszra fincsi, porhanyós, könnyű, a nedvességet jól megtartó talaj jöjjön létre.

Ne bántsátok a talajt, nem kell azt bolygatni, tavaszig legalábbis biztosan nem.    

Előzmény: kígyószisz (87764)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87764

A talaj felső rétegének megbolygatásával megzavarjuk a hasznos lebontó élőlényeket, gombákat, baktériumokat, miegymást. Ezért is nem ásunk.

A rotálással a talajrétegek más sorrendben fognak elhelyezkedni, ami megintcsak káros, majd ők maguk elrendezgetik ott, a talajban, hogy milyen rétegekben legyenek. 

Ezt a felszíni mulcsolást, vagy minek nevezzem (komposzthagyó mélymulcsnak nevezi Iván, de máshogy is lehet hívni) nemcsak egy okból találták ki, hanem azért, mert

- jó kis humuszos talaj marad vissza, porhanyós, tápanyagban gazdag, ha nem zavarjuk meg a talajlakó élőlényeket benne, tegyük lehetővé, hogy dolgozzanak, 

- jól tartja a nedvességet nyáron, mint egy szivacs (persze, a nagy aszályban kicsit locsolni kell, de ritkán).

Mivel szépen elbomlik és szinte majd meg se látszik a talaj felszínén, így tulajdonképpen ez nem komposzt, hanem addigra már beépül a talajba. 

Előzmény: AmazingGecko (87757)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87763

Pont így. Barázdákat kell húzni a megmaradt mulcsba, a barázdába komposztot, vagy mást, amit te is írsz és oda vetni. 

Előzmény: zsorsz (87755)
Belohin Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87762

Leginkább a 'Papkörtére' hasonlít. A képen nem látszik annak a jellegzetessége: a kocsánytól a körte hasáig, vagy még tovább húzódó parás csík. Bár van két-három gyanús, csak azokon inkább barázdának látszik.

Előzmény: AmazingGecko (87759)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87761

Ezzel a módszerrel egyrészt talajforgatást csinálsz, másrést szerintem a giliszták jobban dolgoznak a nedves rétegben. Aprítással nincs takarás,...Nálam a réteg alatt fantasztikus mozgás, jövés-menés, szóval, talajélet volt. A rotázással megzavarod, felforgatod a talajéletet. A plusz munkáról ne is beszéljek....

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87760

A fedés azért is kell a vízmegtartás mellett, hogy ne legyen gazos a talaj?

Előzmény: beetee (87758)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87759

A körtés topikban kérdezi valaki, hogy ez milyen körtefajta lehet? Öreg fáról szedett, október elején kissé éretlenül szüretelt.

Néztem a körtefajtákat, leginkább talán a Dr Guyot Gyulára emlékeztet a formája, de az augusztusban érik, úgyhogy kizárható. A többi fajtára meg nem is hasonlít. 

beetee Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87758

Akkor nem marad fedés, és könnyebben kiszárad a talaj. 

Plusz a talajfelszínről fertőző gombák (van pár) is könnyebben felcsapódnak, felporzódnak egy esőkor.

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87757

De nem lenne jobb, ha a falevelet és zöldséghulladékot belerotátoroznám a talajba? Hamarabb lebomlana, a giliszták is jobban hozzáférnének.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87756

Én mulcsolok, = talajt takarok. Nedvesség megtartása a célom. A giliszták  és a talajlakógombák, baktériumok dolgoznak. Én szabadföldbe nem vetek Palántákat nevelek, ládákban, poharakban. Helyükre ültetem.

Előzmény: taormina001 (87754)
zsorsz Creative Commons License 2022.11.11 0 1 87755

Gyulai Iván után úgy csináltam, ősszel 60 cm fölraktam egy szalma, egy zöld réteg és szalma zár. Tavaszra 20 cm összeesett azt villával jobb-balra széthúzni és azt feltöltöttem komposzt, föld, alginit keverékkel és abba vetettem. Szuper anyag.

Előzmény: taormina001 (87754)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87754

De hogyan tudod ebben a magasra rakott mindenfélébe egyáltalán elültetni -pláne elvetni- a növényeidet? Én úgy tudtam, a komposztálásnak pont az a lényege, hogy a vastagon rakott halom különbözö rétegeiben különbözö folyamatok zajlanak, és ahhoz, hogy komposzt keletkezzék, ezeken mind keresztül is kell mennie az anyagnak. A belsejében pl. egy ideig 60 C°-ra is fölmegy a hömérséklet; -nincs az a kártevö, ami ezt átvészeli. Én ezért nem félek paradicsomot, söt rohadt vagy kukacos gyümölcsöt is rátenni

Előzmény: Verakavics (87753)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87753

Tavaly  sikerült ezt a vastagságot összehozni, mindig kevesebb volt, csak úgy, ami jött a kertből. Sajnos itt a szalma- trágya elérhetetlen számomra szállítás miatt. Igyekszem kiváltani az összegyűjtött levelekkel, fűnyesedékkel és tartok nagyobb zöldtömegű növényeket. Talajjavításhoz használok homokot, tyúk-sz.marha pellettrágyát, és alginitet. Ágdarálékkal vékonyan takarom, hogy a szél ne hordja a leveleket, s takarónak felmetszem a paprikatöveket is. A paradicsom az kimegy a zöldjárattal, nem reszkírozok. Igy ezekből összeállt egy jó takaró, ősszel lemértem, tavaszra összeesett, de nyáron is tartott belőle, mert tavasszal még kapott egy kis pótlást. Végül összegezve: Összeesik, a giliszták dolgoznak, a talajélet látható. Nem ások, csak egy nagyobb, és egy kisebb /kézi/ ásóvillám van, ezzel többször csináltam a tövek között talajlazítást. Keveset locsoltam. Itt nem volt csapadék. a kert agyagsárga volt, a fűnek nyomát sem lehetet látni.------- Az erdőből nem etikus kihordani a földet, leveleket. ------Iskolákat, óvodákat kérdezd meg, talán sikerül. 

Előzmény: AmazingGecko (87749)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87752

Én templomkertből hozom el, megbeszélés alapján, ott nincs tele ilyesmivel, az biztos , és gondozott fák leveleiről van szó. 

Előzmény: AmazingGecko (87751)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87751

Csak attól félek, ha kérek valakitől, tele lesz kutya/macska kakival. 😁

Előzmény: kígyószisz (87750)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.11 0 1 87750

Erdőből azért nem szokás leveleket elhozni, mert a lehullott levél a fa talaját táplálja (azt is szokás mondani, hogy az a fáé, nem másé), így a levelek elhozása gyakorlatilag csökkenti az erdő megújulását. 

Olyan helyről érdemes leveleket elhozni, ahol amúgyis kidobnák: ahol zsákokban kihelyezik elvitelre, vagy megbeszélés alapján odaadják. 

Nálam tavaly a 40 cm-es levélréteg 0 cm-re esett össze. Mivelhogy teljesen elbomlott és nyoma sem maradt. 

Előzmény: AmazingGecko (87749)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87749

A 60 cm magas levél-takaróréteg lebomolva hány cm-re esik össze? És mikorra bomlik el teljesen?

Van egy vékony erdősáv a közvetlen közelünkben (megyeszékhely városban), onnan legálisan lehet pár zsáknyi lehullott levelet hozni? Vagy be kell jelenteni valahol?

Mifelénk már azt is be kell jelenteni, ha a házunk előtt a saját kiszáradt fánkat kivágjuk, különben büntetnek.

Előzmény: Verakavics (87739)
eeddie Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87748

A mosógépből le lehet nagyjából engedni a vizet a szűrőt kicsavarva, a mosogatógépen ilyen nincs. Barátainknak csak hagyományos fűtés van a nyaralóban, vadonatúj mosogatógépet vettek oda, egy nyáron használták, azt a házat nem lehet temperálni. Nálunk gázfűtés van, de azért a vizet leengedjük, biztos ami biztos. A korábbi vidéki házunknál még leengedés után is szétfagyott 2 vízcsap. Mentünk tavasszal, ráengedtük a vizet, spriccolt  mindenfele. De az hidegebb vidék, faház volt, ott szétfagyott minden évben pár üveg paradicsomlé, ez-az. 

Előzmény: 55judit (87747)
55judit Creative Commons License 2022.11.11 0 0 87747

Köszönöm. Legbiztonságosabb a vizet leengedni szerintem is, bár a mosógépben mindig marad valamennyi. Erre nem is gondoltam eddig. Mire kell, remélem kitalálom a megoldást.

Előzmény: eeddie (87746)
eeddie Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87746

Nekem a nyaralóban amikor megvettük első télen nem fűtöttünk. A kamrában semmi se fagyott meg (feltöltöttem befőttel, savanyúval, gyümölcslével, lecsóval), de a mosogatógép ( ami tartozék volt) elfagyott. Azóta 5 fokra van állítva a termosztát. A vizet leengedjük mindig. 

Előzmény: 55judit (87733)
55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87745

A próba könnyeb lesz. :)

Előzmény: CBNora (87744)
CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87744

Később kipróbálhatod, vagy megkérdezheted azt, aki felszelte.

Előzmény: 55judit (87743)
55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87743

Szerintem is, de nem tudom ha áramszünet lenne, utána visszakapcsolna-e a klíma. Most nem próbálhatom ki, mert a műhelyben megy fiamnak egy számítógépe valamiért.

Előzmény: CBNora (87742)
CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87742

Szerintem ez így kockázatos, elfagyhatnak. Valami kevés fűtés kellene.

CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87741

Nem Te rakod bele a cukrot. Mondjuk az ásványvízben tényleg nincs cukor.

Előzmény: Verakavics (87740)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87740

De az alma, krumpli, hagyma, paprika,  és a többi,  pl. ásványvíz,   nincs cukrozva.

Előzmény: CBNora (87738)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.10 0 1 87739

A mai nap ajándéka: degeszre tömött  10 kukászsák " levéltömeg"  a szomszédoktól. Kb. 1000 l. Holnap jön a következő adag. Kb. 60 cm magas takarórétegeket szeretnék az ágyásokon szétteríteni. Tavasszal nagyon jó vele - benne dolgozni, ültetni. 

CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87738

A befőtt nehezebben fagy el, mint a vízcső.

Előzmény: Verakavics (87736)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 1 87737

Erről írtam én is, és én is így csinálom, most is szép - mert vörös és sárga levelekből álló - falevél-takaró van az ágyásokon. 

Amikor ezer évvel ezelőtt elkezdtem nézni a BBC Gardener's World sorozatát, elsápadtam az irigységtől, hogy ott csak simán lenyomnak egy ásóvillát minden erőfeszítés nélkül és lám, ott a gödör, mellette a jó porhanyós föld.

Pár év alatt már nekem is ilyen lett, nem hittem volna, de remekül működik. Szinte kézzel lehet benne ásni növényültetéshez. 

De a földet nem kell ásni, az bűn a föld és a talajlakók ellen.  

Előzmény: 55judit (87732)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87736

A kamrarészem az É-i oldalon van, fűtésről le van kapcsolva, még nem fagyott benne. /befőttek, zöldségek/ Viszont  ez a téli minuszoktól is függ.

CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87735

A ház egyébként fűtve volt, csak a kamra nem.

CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87734

Nekünk mióta itt lakunk (2000 óta) egyszer fagyott meg a kamrában lévő csőszakaszban a víz, mikor kint tartósan nagyon hideg volt és -24 °C-is lehűlt. Mi otthon voltunk, így a cső nem fagyott szét, még időben észrevettük, hogy nem folyik a víz a csapból. Megmelegítettük azt a csövet, és rendben lett. De ha nem vagyunk itthon, és nem mozog a víz, akkor lehet, hogy gond lett volna.

55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87733

Kinek van fűtetlen kamrája? Megy-e mínuszba a hőmérséklet télen? Ha a házat ha nem fűteném mert kicsit elutazok mondjuk a leghidegebb 2 hónapban, a házban elfagynának-e a csövek? 

55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87732

Én ott ahol megásom ősszel majd elgereblyézem, falevéllel és fűnyesedékkel takarom. nem vastagon, és annak is nagy része tavaszra eltűnik. Vagy lehúzom, vagy egyből húzom a rónát vetéshez. Jó laza, porhanyós a föld. Sok évbe telt mire elfogadható minőségű lett a kerti talajom.

Előzmény: d_feco (87731)
d_feco Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87731

"Nekem újra és újra bebizonyosodik, hogy alapos ásás nélkül semmire se mennék ..."

Már javasoltam valakinek, hogy próbálja ki azt, hogy egypár négyzetmétert ősszel jó vastagon betakar mindenféle növényi eredetű limlommal, olyan 20-30 cm vastagságban. Tavasszal azon a részen nem kell nagyon ásni, elég félrehúzni a maradékot és már lehet is vetni.

Előzmény: taormina001 (87721)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87730

A táblázatunkból láthatod. Legközelebb legyél pontosabb, szerencsére pár forint a hiba. Aki többet küld az meg úgy járt :))

Előzmény: taormina001 (87719)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87729

Ez hogy is jön ide? 

Előzmény: homerx (87728)
homerx Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87728

adblock plus+noscript mindent elintez. tiszta, vilagos erzes :) idonkent erdemes tisztogatnod a bongeszod kukijait.

Előzmény: kígyószisz (87723)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87727

De, van az is :) Bár állítólag vannak pirosas fajtái is, amit már nyomoztam, de nem  találtam. 

Amit még keresek, az az atracél, felénk nem nő vadon. 

Előzmény: taormina001 (87726)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87726

kígyósziszt nem ültetsz? Az is szép!

Előzmény: kígyószisz (87725)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87725

És ami még fontos lehet: a nadályt jó a fák tövébe ültetni, mert szépen felhozza a tápanyagokat a fa számára, mint az bizonyára közismert. A nadály gyökerei sokkal mélyebbre hatolnak, a fáké mostanában már nem annyira. 

Amióta nadályok vannak a fáim töve köré ültetve, már lemosó permetezésre sincs szükség.   

Előzmény: kígyószisz (87724)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87724

Nekem kis kertem van (városi kert). Ezért is akarok magaságyásokat. És vannak nadálytöveim, direkt ültettem őket, addig üldöztem, amíg sikerült szereznem. 

Nem szaporodik, ha tavasszal a kis, gyenge hajtásokat mellőlük kiszedem. Akkor csak az "anyatő" nő, tehát nem megy el oldalirányba. 

Ezeket a gyenge hajtásokat meg sokféleképpen fel lehet használni, pl. alkoholos tinktúrát készíteni belőle, ami arra is tökéletes - nem tudom, ez mennyiben ismert - , hogy bedörzsöléssel azonnal elmulaszt bármilyen fájdalmat, pl. a  fejfájást is. 

De még ezer felhasználási módja van, ez egy csodanövény.

Igen, szedtem már ki nadálytövet - gondoltam én -, és a helyén később újra kinőtt a nadály, de sebaj. 

Amikor virágzik, nemcsak gyönyörű, de nagyon szeretik a méhek és a kékdongó is, amik soha nem jönnek a kertbe, csak ilyenkor.  

Előzmény: CBNora (87714)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87723

A legjobb mulcsolást az a szendvicstechnika biztosítja, amelyben - rétegenként - van szalma, annak a tetején trágya vagy más, erősen nitrogéntartalmú anyag és a tetején szalma. 

Ezt ősszel érdemes felépíteni, magaságyásba is akár, vagy a földön, legalább 40 cm magasságban, ha van annyi anyag. 

Tavaszra 10 cm lesz belőle, és porhanyós humusz. Ez egy ún. felszíni komposztálásos módszer.  

Előzmény: taormina001 (87721)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87722

...meg még egy technikai kérdés, de hát hol tegyem föl, ha a moderátorok le se sz...nak minket:

Régebben bosszantó módon, ha bármit megnyitottam az indexen, mindig megjelent a szokásos dühítö cookie-s szöveg, és addig nem lehetett továbbmenni, míg mindent meg nem tiltottam, természeretesen élen a "jogos érdek"-kel. Ez mostanában soha nem jelenik meg, miáltal attól tartok, hogy esetleg egyszer elfelejtettem mindent megtiltani és most szabadon garázdálkodnak az adataimmal. normális oldalak esetében minden lap alján lehet módosítani a beállításokon és visszavonni az esetleg megadott engedélyt. Persze nem így az Indexnél, ahol a lap alján levö "beállítások" fölirat süket és vak. Ti ezt hogy intézitek?

taormina001 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87721

Az viszont érdekelne, hogy ki szedett már szét ilyen magaságyást, és hogyan használta föl az így kinyert, kb egy m³ remélhetöleg kiváló anyagot.

Azt hiszem, ebböl az egész mulcsozásból semmit se értek. Én mulcsozni a zöldséges ágyásokat szoktam, hogy ne száradjanak ki benne a palánták. Ha hozzájutok, füvel, (nekem nincsen), ha nem, akkor ágdarálékkal, amivel szerencsére szintén ellát az önkormányzat. Ettöl eleinte féltem, mert azt hallottam, hogy a lebomlásával esetleg tápanyagot von el, söt esetleg, hogy le se bomlik, de szerencsére gyik se bizonyult igaznak; szezon végére csaknam nyomtalanul eltünt.

De hogy télen, az üres ágyásokat mire való mulcsozni, ágakkal füvel, nyesedékkel stb. takarni, azt nem értem. Ha csak az ágyás tetejére van szórva, nem fog komposztálódni, söt úgy tudom, ha az ilyesmi nincs bedolgozva, a fölszínen a tápanyagtartalma is elvész. meg azt se értem, hogy az ilyennel teleszórt ágyást tavasszal hogy lehet megmüvelni.

Nekem újra és újra bebizonyosodik, hogy alapos ásás nélkül semmire se mennék: A szezon végére mulcsozás ide vagy oda annyira összáll a talaj, meg mindenféle gyökerek is összeszövik, hogy ásás nélkül semmi meg nem teremne benne. Nekem az válik be, hogy az alaposan megforgatott talajt nagy rögökben hagyom, amit, ha szerencsém van, a téli fagy és jég szépen szétmállaszt, és tavasszal aztán szépen el lehet gereblyézni. (Inkább azon aggódom, hogy nem lehet-e, hogy így a befogratott gombatrágya alulra kerül, és a nedvességgel dolgavégezetlen lesüllyed olyan rétegekbe, amit a zöldségek gyökere nem ér el.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.10 -1 0 87720

Szerintem ez sántít, Flanell, több helyen is:

1. a nap beesési szöge nem fog meghatódni attól, hogy valami 60 cm-vel magasabb, vagy alacsonyabb; ehhez a dölésszögén kellene változtatni. Söt azáltal, hogy idövel megsüllyed, még nehezebben is éri a nap.
2. szerintem egy nyitott magasányban sokkal melegebb se lesz, mint odalent
3. Viszont van egy nagyon fontos elönye, hogy ami benne van, az kontrollált tartalom, nem vegyül a körülötte levö, esetleg kedvezötlen tulajdonságú talajjal.

4. Attól, mert összeesik még nem indokolt a szétszedése, fölül pedig éppen a legfinomabb réteget tartom, nem a tömör agyagost, amiböl a kertem egyébként van.

5. Szerves trágyát az alsó ´retegekbe bedolgozni teljesen fölösleges, hiszen az ott élö növények gyökere csak a felsö 10-20 cm-en él. Ellenkezöleg; lent remélhetöleg tömör szerves tápanyag keletkezett a benne levö szerves hulladék komposztálódása során. Esetleg ezt kinyerni lenne értelme, ezért kellene szétszedni.

6. Forgatni egy km 90 x 90 x 90 cm-es keretben semmit semmilyen módon nem lehet, és nem is érdemes

Előzmény: Flanell (87686)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.10 -2 0 87719

Ezt dobta a gép. Sok lett, vagy kevés?

Előzmény: TINTUS (87687)
55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87718

Te kis mázlista!😀

Előzmény: zsorsz (87716)
55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87717

Azért csak lenne helye arrébb is. Nagyon tetszik a virága. Kicsivel csökkentem a veteményes méretét, egyik felébe már tettem 1 fügét, ettől egyre kisebb lesz a zöldséges felület. Ahol füvet nyírok ott meg elterjesztem az ezüstös hölgymált. Van egy széles sáv ahol nyáron már vetettem egyik szomszéd felől. Hosszan virágzik, csodaszép. Here is került valahogy közé de nem bánom mert késő őszig virágzik az is. Ill. azok, mert barna levelű és zöld is van. Ezek alacsonyra nőnek, nem kell nyírni. Boldogság ez is, és a látvány is. Egyre rovarbarátabb a kertem. Másik oldalban széles sávban egy nyáriakat vetettem, öntözés nélkül pompáznak őszig. Mire nem tudom tologatni a böhöm nehéz fűnyírót, már nem is kell.🙂

Előzmény: CBNora (87715)
zsorsz Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87716

A 2. faluban ismerősömnek nagy kertjében van több száz, vagy ezer tő, nem tudja kiírtani. Mivel a gyökeréből rendszeresen tinkturát csinálok( derékfájásra nagyon jó) onnan hozok egy fél vödörrel.

Előzmény: 55judit (87712)
CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87715

Nagy lenne az oda. Hajlamos szétdőlni.

Előzmény: 55judit (87712)
CBNora Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87714

Hasznos növény a fekete nadálytő, de nagy kert kell hozzá. Hatalmasra meg tud nőni, betakarja a szomszéd növényeket. Épp holnap tervezek kiásni pár tövet egy leendő szamócaágyás helyéről. Szombaton növénycsere lesz, talán elkel. Aztán jövőre még legalább egyszer vissza fog nőni, mert nem tudom teljesen kiásni.

Nálunk már volt a kertben, mikor 2000-ben megvettük a házat, és a közeli patakpartról is tudok gyűjteni.

Előzmény: kígyószisz (87707)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87713

Komposztálóm. Nem kell neki nagy feneket keriteni.

Az első ben kész a cucc. Rostálás után mehet ki tavasszal. A második most tellik, de az alján kb.1/3 kész anyag. A harmadikon korhad az ágmaradék, amit a daráló már nem vitt le.

Előzmény: kígyószisz (87710)
55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87712

Én meg nagy körzetben kerestem errefelé a nadálytőt, és sehol nem találtam. Van egy kicsi kerti tavam, mellé szerettem volna ültetni.🙂

Előzmény: kobold62 (87709)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.10 0 0 87711

A vadszőlő levele is búcsút mondott....Kezdem gyűjteni, s megy az ágyásokra takarónak. Szomszédból kapok diólevelet, ez is szét lesz terítve. Tetejére megy a lekaszált fű, hogy szél ellen  fogja a leveleket. Majd a felaprított paprikatövek és ágdarálék. Végül egész télen, tavaszig a konyhai zöldhulladék, folyamatosan  kiborogatva. Ezzel a megoldással nagyon jó mulcsot kaptam, s  sokat segített ebben az évben, kevesebbet kellett locsolnom, kielégítően  tartotta a talaj nedvességet végig. A szervestrágyát majd ültetéskor, a palántatövekhez fogom keverni a földdel. ....Most sokkal szerencsésebben indul a mulcsozás időszaka, mert esős időszak van, a talajnak jó a nedvességtartalma, feltöltődött. Nedves-vizes talajt fog takarni. /Tavaly már ősszel is kopogott a föld a szárazságtól, nem tett jót a fokhagymának./ 

kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87710

Remek, mindkettő kitűnő nitrogénforrás, a nadály emellett káliumforrás is (tényleg remekül működik a komposztban, saját tapasztalat). 

Amúgy nadályt érdemes felszeletelgetve a növények töve köré szórni, hadd bomoljon el ott, imádják a növények. 

Előzmény: kobold62 (87709)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87709

Nadálytővel tele van a vasúti töltés. Csalánnal is. Csak ki kell menni összeszedni.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87708

Megy abba minden a konyhából. A népek be vannak idomitva, hogy zacc, tojásjéj, zöldségfélék maradéka, stb. különgyüjtendők! Cukrász havertól kapok tojáshéjat, az egyik áruházból, karalábélevévl, káposztamaradék stb. jön rendszeresen.

kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87707

És ajánlanám még nagyon a fekete nadálytövet,  ha sikerül szerezni (mostanában mindenki azt üldözi), mert nemcsak zöldmulcsnak tökéletes a növények tövére (magas a káliumtartalma), hanem  a komposzt bomlását is elősegíti.  

Előzmény: kobold62 (87705)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87706

Nagyon jól csinálod. Nem feltétlenül kell bele trágya, mert a szükséges nitrogént másból is kinyerheted, nemcsak zöldszárakból, hanem pl. kávézaccból is. 

Én kapok kávézaccot kávézóból, akármekkora mennyiségben (de nem viszem túlzásba). Viszont jól bomlik, segíti a bomlást és a giliszták nagyon imádják.  

Előzmény: kobold62 (87705)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.09 0 1 87705

De igen. Csakhogy tartod a rotakapát, mert ugye nem engeded előre, és kikaparja hátrafelé a cuccost. Majd visszavillázod és ennyi. 2-3 menetben egy kb 0,8 m3 anya átkavarodik. A rétegekkel nem kell xarozni. Minden mehet rá egyben. Majd összekavarodik.

Kép a komposztálómról, üresen.

Azért nem árta bele szerves trágya sem. Én a kertből csak a futóka gyökerét dobom a zöldhulladékos kukába. Minden más megy ide le. Holnap rakok fel friss képet, hogy mi van most benne.

Előzmény: Gildikó21 (87703)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87704

Azért azt a komposztot nem kell hülyére keverni, elég forgatni, ez a neve is nem véletlenül, azaz az alsó réteget felülre - legalábbis nagyrészt -, így ami felül volt, lemegy az aljára. 

Előzmény: Gildikó21 (87703)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87703

Ez jó ötlet. De ez is csak 30-40 centire megy le. Vagy rosszul gondolom?

Előzmény: kobold62 (87694)
CBNora Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87702

Ez az egész forgatás-nem forgatás kérdés attól is függ, miért is készült a magaságyás. Ha különböző rétegekből álló, belül komposztálódó dombágyás, az idővel össze fog esni, és akkor kell vele valamit kezdeni. De ha csak azért magas, hogy ne kelljen hajolni, akkor szerintem ugyanúgy lehet művelni, mint egy sima ágyást a talajon. Időnként bedolgozunk némi szerves anyagot, vagy egyszerűen vastagon mulcsozzuk, és majd az élőlények bedolgozzák.

Nekünk azért készült két magaságyás, mert az üvegház alapjából kijött egy csomó föld, amit valahogy el kellett helyezni. Nem széttalicskáztuk a kertben, hanem belepakoltuk két magaságyásba. Most volt a második szezonja, ugyanúgy kezelem, mint a kerti ágyásokat a talaj szintjén.

Én nem forgatom a komposztot sem. Ráér lassabban is lebomlani, és sünök szoktak benne lakni, ők nem szeretnék a forgatást. Meg hát ami kevesebb munkával is jó lesz, azzal minek dolgozzak. Több akkor se lesz, ha forgatom, csak annyi, amennyi szerves hulladékunk keletkezik, és amit még az utcából innen-onnan be tudok gyűjteni.

kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87701

Ahogy gondolod. Pedig pont olyan, mint a komposztkeretben történő komposzt megforgatása. 

Előzmény: Verakavics (87700)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87700

A retegzést, hozzáadást értem, - ismerem. Viszont a  keretek közötti átforgatást ne haragudj, azt már nem.  

Előzmény: kígyószisz (87699)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87699

De gyakorlatilag a magaságyás is hasonló: a rétegrend szerint csak alulra kell összevágott fa, gally és hasonlók a vízelvezetéshez, a többi réteg lehet komposzt és föld, ez van a komposztálóban is (bár ott föld csak egy-egy lapátnyi). 

És igen, ez megsüllyed, mint ahogy a komposztálóban is megsüllyed, tömörödik, ezért is kell forgatni, bár nem naponta, nyilván, elég azt hetente-kéthetente. Akkor gyorsan bomlik és levegős, porhanyós is lesz. 

A magaságyásra visszatérve, gyakorlatilag ott sem kell mást tenni a dologgal, csak rendszeresen, mondjuk, évente kétszer új és friss szervesanyagokat adni hozzá, majd ezekkel átforgatni és kész.  

Előzmény: kígyószisz (87698)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87698

Mi 6 havonta ürítjük a teljesen összeállt, lebomlott komposztot, ami a forgatásnak köszönhetően lett ennyire gyors lebomlású. 

De te tudod, ha van sok türelmed, akkor ne forgasd, nem mindenki csinálja.  

Előzmény: 55judit (87695)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87697

Most komposztálóval gyakorlom a folyamatot, ami még magasabb, mint a magaságyás lesz. Tehát ha csak a forgatás a problémátok, az működik, a magaságyásban még könnyebb is lesz. Nem fogjuk ilyen magasra építeni, amit írsz, max. 60 cm magasra (annál nagyobbnál iszonyat mennyiségű mindenféle kell bele). 

Úgy képzeltük el, hogy lefelé is ásunk, nemcsak odabiggyesztjük a talajra. 

De bőven van tapasztalat ismeretségi körből és hogy mondtam, a szomszédaimnál is van. Na meg érdemes utánaolvasgatni is. 

Előzmény: Verakavics (87696)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87696

Megépített magaságyás földjével gyakorlod ezt a folyamatot, vagy ...."majd csak lesz". Mert ez egy egy 1 - 1,5 m széles, 60-80 cm magas szerkezet esetében nem lesz csábító munka....Módosítva lesz 10 évre.

Előzmény: kígyószisz (87690)
55judit Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87695

Én sose forgatom, semmi szükség rá. Meg van a komposztban lentről felfelé az érés folyamata, ennek megfelelően mindenhol a szintnek megfelelő élőlények amik a bomlási folyamatban dolgoznak. 2 komposztálóm van egymás mellett raklapból, évente váltogatva ürítem őket. Ami ilyenkor púposan tele van, arra már jövő őszig csak lombot és fűnyesedéket rakok, mert ezek hamar bomlanak. Így a tetejéről csak egy vékony takaró réteget kell majd félretenni, a többi remek komposzt lesz. Amit most ősszel ürítettem, a késő őszi zöldhulladék már abba került.

Előzmény: Gildikó21 (87691)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.09 0 1 87694

Ha van rotakapátok  engedjétek bele. Pompásan felforgatja. Én is így csinálom.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.09 -1 0 87693

Én is meg tudom fizetni, mégsem eszem azt a szart.

Előzmény: TINTUS (87689)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87692

Mi a komposztot is forgatjuk. Ásóvillával elég könnyen megy. Pedig az is magasabb ennél. 

Gildikó21 Creative Commons License 2022.11.09 0 1 87691

Nem tudom elképzelni, h. szétszedés nélkül át lehessen forgatni a tartalmát. Mondjuk, ha nem túl magyas, akkor igen. De 40cm fölött ez szerintem már nem működik. Férjem a komposztot próbálja forgatni - én meg sem próbálom - de annyira nehéz, tömörödött, pedig az komposzt, és max egy éves.

Előzmény: kígyószisz (87690)
kígyószisz Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87690

Nem kell szétszedni. Legfeljebb átforgatni ásóvillával a benne lévő földet. Idővel úgyis pótolni kell a szervesanyagokat - isten őrizz, hogy műtrágyát használjon valaki, azzal aztán a felépített talajt is tönkreteszi -, a legegyszerűbb módszer egy sor földet leszedni a tetejéről ősszel, kibélelni falevéllel, ami most jött le a fáról, vissza a földet és kész. 

Mivel a magaságyásban komposztálódik a föld (minden réteg), így ajánlott - de nem feltétel - időről időre ugyanúgy átforgatni, mint a komposzthalmot, nyilván, amikor üres. De szétszedni és kiüríteni nem kell. 

A világ legjobb találmánya. Nekem égetett raklapmagasítóból lesz. A környéken szinte már minden udvaron van ilyen. 

Előzmény: taormina001 (87672)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87689

Megérkezett minden utalás ,rendelés elment.

Itt minden nap többször elered az eső.  Nem lenne gond a locsolással:)))   látok a másik háznál egy elhanyagolt üvegházat pedig káposzta, retek, salátaféléket ubit lehetne benne tartani de nincs szükségük rá gondolom, meg tudják fizetni a boltba.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87688

Tudod, hogy jó két hónapot távol vagyok....

Előzmény: alfi13 (87684)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.09 0 0 87687

Taormina mért pont 1405  ft-t utaltál??

Flanell Creative Commons License 2022.11.09 0 3 87686

"Valamiért egyébként is azt ajánlják, hogy öt évenként szedjük szét, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy miért."

Aki ajánlja, az se érti, csak olvas angol oldalakat.

Azért kell szétszedni, mert a magaságy a brit viszonyokra kitalált dolog. Amivel a termelésre alkalmas időt nyújtják meg, mint nálunk a fóliasátorral. Nyáron ott sincs semmi haszna az egésznek, de tavasszal nagyon jó.

Sok angol kertészkedős műsort látni a különféle adókon, és ezekben gyakori, hogy gumicsizmában, tökig érő latyakos sárban, néha konkrétan esőben veteményeznek. Ami egy magyarnak hajmeresztő látvány, akkor is, ha kopasz.

A UK legnagyobb részén az "igazi" nyár rövid, a tavasz hideg, borús és esős. A nap, ha véletlenül kisüt, akkor alacsonyról süt, mert északi fekvésű az ország. A talaj kötött. A leírtak miatt tavasszal nagyon nehezen melegszik fel.

A dolog kijátszására, a termelési szezon meghosszabbítására feltalálták a magaságyat. Amiben könnyen kiszárad a talaj, így az alacsonyabb víztartalom miatt hamar átmelegszik, meg úgy általánosan is, művelhetővé válik.

Na, és 5 év után az egész összeesik, betömörödik, a fedő agyagos föld befolyik az alsó rétegek közé. Így már nem lesz annyira laza az egész, rosszabbul működik. Ezért kell újraépíteni.

Meg persze, van egy másik oka is, ami nálunk is megvan: elfogy a tápanyag, és szerves trágyát bedolgozni az alsó rétegbe csak úgy lehet, ha megbontjuk azt egészet. Természetesen, műtrágyával ezt ki lehet játszani, de van, aki nem hajlandó használni, és a talajszerkezetet javítani sem lehet műtrágyával.

s51es Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87685

Felszedtem a céklát, nehéz lesz epusztítani egy talicskára valót. Sütőtök is terven felül termett. 

Összeségében jó év volt, csak a szárazbabból lett kevés. Van még a fóliaalagútban saláta és retek.

Ja, meg pár káposzta amik egész nyarat kókadozták, most megtáltosodtak és jó nagy fejeket növesztenek.

alfi13 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87684

Én elküldtem azt hittem én személyesen is átadhatom de tévedtem.

Előzmény: TINTUS (87683)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87683

még nem jött meg...

Előzmény: taormina001 (87681)
alfi13 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87682

1945 előtti időkben más tecnológiával készültek a téglák ezeket megformázták agyagból és 6-8 hónapot szárították majd szénnel kiégették ezek nem málllanak a víz hatására és a magasabb hőt is jól bírják. Utána következő években az agyaghoz szénport kevertek és rövid szárítás után elkezdték kiégetni az agyagot , a belekevert szénpor miatt jóval kevesebb szén kellett a tégla kiégetéséhez de ettől szivacsszerű porrozus téglák lettek amelyek sem a víznek sem a magasabb hőmérsékletet nem bírják, nem lehet pl kemencét építeni belőle. Olcsóbban lehet előállítani. Ma is gyártanak jóminőségű nem szénporral kevert téglákat ezeket gázzal égetik ki. Ilyenek az úgynevezett "kéménytéglák" és a "klinker" téglák.

Előzmény: eeddie (87675)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87681

Done

Előzmény: TINTUS (87680)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87680

IBAN       HU96101032140710000001005006

Taorminának   küldöm

TINTUS Creative Commons License 2022.11.08 0 0 87679

Taorminára meg Alfi-ra várunk....

s51es Creative Commons License 2022.11.07 0 0 87678

Az igazi fagyálló a keramit tégla.

Valamikor ilyennel volt Vác főutcája is lerakva. Elhasaltam rajta motorral,  mert hát nagyon csúszós.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.07 0 0 87677

A minőségük függ az égetés hőfokától.- S van egy keményebb fajtája: a klinker. Régebben / XX.század/ nagyon sok házat vakolás helyett ezzel burkoltak. Milyen állapotban van most a bontott téglád? Azt egy kőműves meg tudja mondani. Fölösleges, 1-2 évre szóló munkát ne csinálj /sem fizikailag, sem időben, sem anyagilag/ inkább később, jó technikával.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87676

Ismerősöm járdát készíttetett "békebeli" bontott téglából. Némelyik szétmállott a fagytól, a többség nem. De azért elég macerás volt javíttatni.

Előzmény: eeddie (87675)
eeddie Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87675

Azok még téglák voltak. Nekem volt ágyásszegélyem használt téglából, pár év alatt szétmállott. De emlékszem apukám valamikor a 70-es években lerakott maradék új téglákat a földre, az aztán mállott rendesen, vörös kupac lett, miközben tartós járdát raktak le igazi régi négyzet alakú téglákból. Amikor 96-ban elköltöztek még ott volt, működött. 

Előzmény: s51es (87674)
s51es Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87674

"a téli vizes föld több év elteltével nem tudom miként dolgozná meg a téglámat? 

Ezért lenne jó ha valakinek már van ilyen irányú tapasztalata, és megosztaná."

Nagyapám anno fuvarozott egy téglagyárnak és a szuper inflációs időkben kisméretú téglával fizettek neki.

Az összegyűlt téglákat egyszerűen a földre kezdte stószolni, 2-3 m magasságig. Kb 30-40 év múlva mikoris kezdtük felhasználni, az alsó sorok 30-40 centire súllyedtek már a talajba. Átázva, fagyva, felengedve csak pár darab volt rossz. Azt szűrtem le, hogy amelyik, kellően tömör és rendesen ki van égetve, vígan bírja az ilyen körülményeket. Most is cseng-bong ha összeütöm őket.

Előzmény: piro para (87652)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87673

Mert lejár a magaságyásban lévö "korhadék"anyagok szav ideje, és mint tudjuk, az ilyet a NÉBI szigoruan ellenörzi :))

taormina001 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87672

Le akartam írni neked a létezö legegyszerübb magaságyás recepjét (nekem többre se anyagilag, se idöben nem telik), de amikor vérszemet kaptam, és arra vetemedtem, hogy fotoval is illusztráljam, rögtön megakadályozta a rendszer, olyannyira, hogy aztán már a hozzászólást magát sem tudtam elküldeni. Most megpróbálom mégegyszer; ha a hozzászólás probléma nélkül elmegy, megpróbálom utánaküldeni a fotot.

Szóval édesanyámnál az önkormányzat minden évben komposztkeret-osztó akciót hirdet, és mi minden évben élünk is vele, annak ellenére, hogy én egyidejüleg csak két keretet tudok foglalkoztatni; többnek nincs hely. Ez is nagy haladás; csak második éve, hogy egy másodikat is rendszeresítettem. A keretek fölhasználási módja azonban rendkívül sokrétü: pl. magaságyást lehet belöle építeni. Én belül kibéleltem vastag nylonnal, de ez sajnos nem bizonyult idöjárásállónak, ezért jövöre szét kell szedni. Valamiért egyébként is azt ajánlják, hogy öt évenként szedjük szét, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy miért.
Ez a magaságyás nem csak rendkívül olcsó és egyszerü, de az elöre meghatározott méret miatt nem fenyeget az a veszély se, hogy a föld a rossz minöségü anyagot középen szétnyomja. A keret ugyanis csak kb. 90 x 90 cm-es, viszont annyit állítasz belöle egymás mellé vagy mögé, amennyi helyed (ill. kereted) van. Szerintem érdemes kipróbálni.

Ha valaki esetleg tudja, miért kell ötévenként szétszedni az ágyást, az szóljon!

Előzmény: piro para (87626)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.06 -3 0 87671

Továbbra sem élek Magyarországon, és továbbra sem szeretném bonyolítani az életedet. Ellenkezöleg; pénzt szeretnék utalni neked.

Előzmény: TINTUS (87668)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.06 0 2 87670

Megint szobafogság, éjszaka-délelőtt  becsületesen esett. Nem lehett a kertbe menni......Tovább keresgéltem a kinaikel termesztési fortélyai után. KIváncsi voltam a külső levelek feladatára. Olvasgattam. .....Kiskertekben inkább másodvetésű, szereti és meg is kívánja a sok vizet. Foszfor-káliumigényes. Jó a szervestrágya- nekem a tyúk-szarvasmarha pellet bevált erre. Nem jó egymáshoz közel ültetni, nőnek a levelek, egymást takarják, berohad.  S itt kell figyelni: amikor a közepe, a szíve- a fejek kezdenek kialakulni, akkor bekerülhetnek a lepkék hernyói, s más kártevők, s vídáman, zártan élhetnek tovább. Segít a fahamu. A külső levelek lényegesen lazábban ölelik körbe a fejeket. S ezeknek a levélnyéle is szélesebb, Nálam most a gyökérnyaknál bizony   5-6 cm széles is volt. Vigyázni kell, mert megül a víz, s rohadni kezd. Ezért többen  a belső fej összeborulása után, a fej bekeményedése után a külső leveleket leszedik. Egyébként is ilyenkor ez a 7- 9 levél / elég soknak tünik/ már elég viharvert. Megöregedtek, a kártevők támadásai is ezeket érik. Repedtek, lukacsosak, talán még a csigák is megtámadják. A leszedés után levegósebb lesz a sor. --Van egy könnyen kezelhető hiányíbetegsége: itt is felléphet a  c a l c i u h i á n y. A levelek szélei barnulnak, nyálkásodnak./ Ua.mint a paprika vagy a paradicsom./  Ca pótlásával kiküszöbölhető, egyébként is tápanyagigénye az megvan, csak akkor lesz szép, zömök fej, ha ezeket biztosítjuk a fejlődésben -----Én megszerettem, s jövőre biztos, hogy lesz. 

Imperator23 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 87669

IBAN-t simán lehet generálni a magyar számla számból, pl itt: https://www.iban.hu/calculate-iban

Így Tintusé:

HU96101032140710000001005006

Előzmény: TINTUS (87668)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87668

Neked ez mért okoz gondot? Nem Magyarországon élsz?  Vagy csak bonyolítani akarod az életemet ?,  :))))

Előzmény: taormina001 (87664)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87667

valóban talán nem elég erősen nyomtam a nullát

Tehát mégegyszer helyesen :

10103214-07100000-01005006

elnézést kérek.

Előzmény: Imperator23 (87665)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87666

A több nullás, arra utaltam tavaly is.

Előzmény: Imperator23 (87665)
Imperator23 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87665

Szerintem nem lesz jó a számlaszámod. 23 karaktert másoltál csak be és 24 hosszú kéne legyen.

10103214-0710000-01005006  

10103214-07100000-01005006

Kimásoltam a 2020 táblázat alól, ott a középső részben egy nullával több van.

Melyik a helyes? Vagy mi a helyes?

Előzmény: TINTUS (87641)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.05 -1 0 87664

Nekem lehetne esetleg egy IBAN-t?

bbfeco Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87663

A legegyszerübb és gyors a raklapmagasito. 2 éve cca 1700 ft volt darabja, 120x80x20 cm. Foliával béleltem az oldalát, igy nem éri viz.Lehet rá szerkeszteni mini foliasátrat. 

Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87662

Az igazság az, hogy nem az én világom. 

Előzmény: CBNora (87661)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87661

Rakjál már fel pár képet a kertről!

A letöltés nem lehet probléma, nem kell használni a fényképezőgép programját. Bedugod a letöltő kábelt, ha megjelenik a gép saját programja, azt becsukod, és az intézőben átmásolod a fájlokat.

Előzmény: Verakavics (87654)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87660

Kiegészítés a magaságyáshoz: van aki drén lemezt ? - én nem ismerem, - tesz bele. S a legújabb, de nagyon drága a durisol magaságyás.---Akik csinálják, azt mondják, hogy lekezelni, bélelni szükséges, s lényeges a fa - deszka fajtája, minősége is. 

CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87659

A spenótért sem rajongok.

Főtt levélből a káposztaféléken kívül a csalánt még szeretem, egyebeket nem nagyon. 

Előzmény: piro para (87653)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87658

Ja a céklák 2,5 Kg.-átlagban.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87657

Náélam nem volt, ill. nem találkoztam velük. Kártevésüket sem láttam. A liszteske ellen lepkehálót használok.

Nem mondom, hogy bio gazdálkodást folytatok. Mert a néhány sor burgonya -krumpli- :-)) ellen kell 1-2 alkalommal permetezni. Ott vannak a levéltetvek, ha elhanyagolom a megelőzést- mert dolgozni is kell- akkor actara megy. De nem ez a bolti szutyok, hanem Ukrán eredeti. 1 alkalom elég. Mást nem használok, ill. a szőllőre bordói lé. Uborka, paradicsom, paprika tej+szódabikarbóna+víz. Néhány általunk kártékonynak itélt rovar, bogár ellen külömböző virágok vetése a kertbe.Csiga az idén nem volt. 1-2 db.-ot találtam. Ásó+kapa ...

Előzmény: piro para (87627)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87656

Átutalva az enyém és piro paráé.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.05 0 2 87655

Ennek többszörösét ajándékoztuk el. Munkatársak, barátok stb. Főleg lakótelepieknek. Mert adni jó!!!

Előzmény: Verakavics (87625)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 1 87654

Ásunk, nem ásunk.....November 3-án volt a "nodingday" - "ásásnélkül " napja- melyet Charles Dowding indított el. Célja, hogy sértetlenül, piszkálás nélkül maradjon a talaj. A  mulcsozott rétegen átfolyik a csapadék, a föld megtartja a nedvességet a takaró alatt. S jobb a növény fejlődése és a termése is. Igaz, ültetésnél,  palántázásnál meg kell adni, ami tápanyag jár  a földnek. --Nekem most kezdődik a harmadik évad ezzel a módszerrel. Maximum az ásóvillával lazítva van egy-egy ágyás, mert még mindig nagyon rossz az eredeti talaj. Viszont már lehet érezni / a föld tapintásával, morzsolásával/  és tapasztalni  a növények fejlődésében és a  termések minőségében a jótékony változást. .....Így előkészített földben már indul az új év, mert megjelent a fokhagyma, és az áttelelő borsó sorai is zöldelnek......Több ágyáson ott marad a zöld, retekmaradványok, öreg édeskömény, majd a cikória külső levelei, és a kinakel megerősödött, péklapátnyi "szoknyalevelei"........Még holnap elvetem a petrezselyem variációit, valamelyik csak sikerül majd.....Azt nem mondanám, hogy elköszön a kert, vége , mert ott a rengeteg téli zöldség, a csokroshagyma, téli kelkáposzta, a toskánai fodroskel,a 3 fajta  karórépa, karalábé, kinakel, paszternák, ez is megemberelte magát, nőtt pár darab.  

piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87653

Azt nem mondanám, hogy egészségesen étkezem :( de sokszor muszáj kemény diétát beiktatnom, és akkor a változatosság nevében agyament ötletekkel rukkolok elő! :)

Nóra, a mángoldból olyan spenótot készítettünk, hogy csak na!

Érdekes mód megtáltosodott a sok esőnek köszönhetően, de sajna a több éves sóska, amit elviekben kis sem lehetne irtani, kiszáradt!

Előzmény: 55judit (87650)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87652

A protézis miatt nem lehet kisszékre ülnöm, de egyébként sem tudnék,

mivel a térdem állandó gyulladásban van.

A magas ágyást pont ezért szeretném, hogy kíméletesebb kertészkedésben legyen részem!

A pinterest nagyon sokat nézem, mert az új ház kialakításánál, belső tér rendezésénél sok jó ötlettel szolgál! De talán lentebb írtam, ott csak egy képet látsz, és nincs pár éves tapasztalat megosztva sem a fa, sem a kő esetében.

A fától félek, mert a víz tuti gyorsan megkezdi a belső felét, de ha lekezelem, az meg már a föld felé káros, szerintem. És ugyan ez a helyzet a téglával, ha kívül lekezelem fagymentes szerrel, akkor a belseje pár év után ugyan úgy védtelen lesz. De ha a belsejét építéskor lekenem, akkor az meg kiszámíthatatlan, hogy a földdel miként lép fúzióra.

Az új háznál bontott téglát használtam ablakpárkányként, és a konyhában csempe helyett.

A konyhában lekentem egy speciális folyadékkal, ami 1x rácsöppent a karomra, és enyhén szólva marta a bőröm. Az ablakpárkányokat még nem kentem le, de annak is megvan már a fagyálló folyadékos verziója, nem tudom az mennyire bőrirritáló, de ha tegyük fel azzal kenném le a magas ágyást, első alkalommal kívül belül, de ha a föld belekerül, tovább már nem lehet belülről kenni, csak kívülről, és a téli vizes föld több év elteltével nem tudom miként dolgozná meg a téglámat? 

Ezért lenne jó ha valakinek már van ilyen irányú tapasztalata, és megosztaná.

Előzmény: Verakavics (87629)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87651

Jobb híján, ha éppen nincs más friss zöldség. A japán reteké valamivel jobb, mint a Húsvéti rózsáé, valamivel kevésbé szőrös, és picit talán ízesebb. A zsenge pásztortáska levél pl. finomabb, csak abból kevés van.

Szerintem meg kell kóstolni, aztán vagy ízlik, vagy nem.

Egyszer keresgéltem recepteket, a neten meglepően sok van reteklevélből. Ezekben áradoznak, hogy micsoda főnyeremény egy-egy csokor retekzöldje, de ezt a véleményt nem osztom. Arra biztosan jó, hogy valami ízesebb zöldség mennyiségét növeljük vele.

Mángoldot ettél már? Ízesebb, mint a cukorrépalevél? Nekem egyébként a cukorrépalevél jobban ízlik, mint a céklalevél. De egyiket sem szoktam enni, a cukorrépalevelet cukormáz festékhez használom.

Előzmény: 55judit (87648)
55judit Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87650

Ügyes vagy. Egészségesen étkezel. Én is odafigyelek hogy kevesebb szénhidrátot fogyasszak mint régebben, mert elég hízékony lettem. 

Előzmény: piro para (87649)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87649

A cékláét is rendszeresen eszem, ha eszembe jut:)))

Volt olyan diétám, amikor szénhidrát megvonáson voltam, mondjuk alapon nem lelkesedek a főtt tésztákért, akkor zöldség csuszát csináltam, saláta, cékla, spenót, retek, hagyma, paprika, paradicsom, stb mikor mi volt bent, rá a túrót, a kis kocka szalonnát, nyakon öntöttem tejföllel, és megszórtam chilivel. Látványra sem volt utolsó, de ízre szerintem lazán kenterbe veri a hagyományos csuszát! És ami fura, hogy alig bírtam egy normál adagot megenni, mivel 1oo x-ta laktatóbb mint a hagyományos verzió!

Előzmény: 55judit (87648)
55judit Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87648

Azt hiszem Nóra is megeszi.

Én ma a cukorrépa levelét kóstoltam meg, mert olyan szép. sajnos nem finom.

Előzmény: piro para (87647)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87647

Jó salátába, és szendvicsre is. Ha még pici a retek Én a levelét legelem:))

Előzmény: AmazingGecko (87643)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 1 87646

Mi tartozunk köszönettel neked, hogy az egész lebonyolítását a nyakadba veszed!

A régi öregek jól bevált szavaival élve az Isten fizesse meg fáradozásaidat! :)

Remélem kevesebb szaktudással, és más - más talajban is jó termést szüretelhetünk majd, 

a profi magoknak köszönhetően!

Jó utat, örömteli unokázást kívá-nok/-nunk saját, és szerintem a többiek nevében is! 

Előzmény: TINTUS (87640)
55judit Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87645

Megeheted, én nem szeretem. Jobb an ízlik a tépősaláta, és az is van. Ültettem erkélyládába is, ha jönnek a fagyok, behozom.

Előzmény: AmazingGecko (87643)
SzJoe66 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87644

Átutalva, Köszönöm!

Előzmény: TINTUS (87642)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87643

A retek leveléből szoktatok salátát készíteni? Nekem most van friss, hónapos retkem a kertben, ráadásul bio. Rágja is valami a gumóját...

Ez ilyen hosszúkás, henger alakú fajta és vagy emiatt, vagy azért, mert őszi, de egyáltalán nem csíp, ami jó, mert nem szeretem a csípőset.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87642

Várom az utalásokat , utána rendelek  ahogy szoktuk. 

TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87641

Folyószámlám     :

Ölvedi Attila     MKB    10103214-0710000-01005006         legyetek pontosak.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87640

Na ... tudtok Ti ha akartok. Mindenkinek köszönjük a hozzáállást, nem csalódtam bennetek.  Lezártam a jelentkezéseket. összesítem és küldöm a megrendelést. )))))

Előzmény: eeddie (87638)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87639

Tintus révén viszont hozzájutunk!

Ezekben a közösen rendelt magokban eddig pont az volt a jó, hogy nagy biztonsággal csíráznak, frissek. A paprika legalábbis, az Armira paradicsom tavaly nem volt annyira jó.

Ezek a fajták hamar be vannak biztosítva, magidényben még körülnézek a nagy áruházakban + van kétféle saját szedésű paprikamagom. A tescós magok is frissek szoktak lenni, újabban sok mindent ott veszünk.

Előzmény: Verakavics (87637)
eeddie Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87638

Akkor már utalhatok, a végén a jó összeg van? Tavaly elsiettem, idén nem akarok úgy járni. Én nem kértem szerintem a kérdéses fajtákból.

Előzmény: TINTUS (87635)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87637

Valamikor Te ajánlottad, így ismerkedtem meg velük. Az igazi magidényben bő a választékuk, s ezek a fajták kiskiszerelésben, /20-30 szem/  máshol nem kaphatók. A magkereskedések  a fóliások részére az 1000-2500 -asokat forgalmazzák. 

Előzmény: TINTUS (87634)
Imperator23 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87636

Rezigot kiegészítettem, így meg van a 3x100. 

A Venomhoz kéne már csak +20 db

Előzmény: TINTUS (87635)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87635

Vasárnap délelőtt zárok, mert utaznom kell messzire és le kell adnom a rendelést. addig még kerekitsétek a magokat, a rezigóból még én is vállaltam. A venom is savanyítható és nagyon kellemesen csípős. Húzzatok bele vagy büntiböl még kaptok 3-4 magot a százakhoz :)))-

TINTUS Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87634

A petikert itt van Kaposváron rendszeresen járok hozzájuk  ők romániai AGROSEL  termékeivel foglalkoznak viszont ezek nem F1-es magok. Például kurtovszkkaja  egyik évben nagyon jó kápia volt a következő évben már csalódás volt. És figyelni kell, hogy a magok frissek-e .

Előzmény: Verakavics (87603)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87633

+10-et bevállaltam,,,

Előzmény: beetee (87631)
CBNora Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87632

Nálam fóliában se lett magas.

Előzmény: beetee (87631)
beetee Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87631

A Rezigo szabadtéren hogy teljesítene? Ha nem spéci kötözős fajta, akkor lehet bevállalom a lukat a 100-hoz

SzJoe66 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87630

A táblátzatban igazítottam a mennyiségeimen ahol tudtam, paprikák közül a Venom és Rezigo ami még nem kerek.

Előzmény: TINTUS (87587)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87629

Én mindent  kisszéken ülve csinálok. -ültetek, vetek, mulcsozok, termést szedek-  még egy alig 30-40 cm 3 ágú ásóvillával talajtlazítani is tudok. Próbáld ki, bár nem ismerem lehetőségeidet, problémádat.  Talán segítene.......Ágyásokat a  "pinterest" segítségével rengeteget tusz nézni, jobbnál jobb ötleteket ad. ....A faágyások belső részét kezelni kell, mert korhadni fog, bélelni is szokták a nedvesség miatt. Merevíteni is kell középen, mert a föld szétfeszíti, széttúrja, kidől. A tégla kötésben jobb, többen lekenik kívül- belül,  de ezt is bélelik. Az igazi magaságyás szerintem nem olcsó, a föld sem kevés hozzá. S megintcsak egyéni véleményem, az általunk ültetett zöldségeknek nem kell 60-80 cm magasságú föld, - mert a gyökérzet nem igényli. Ugyanakkor egy alacsony ágyás szegéllyel már igen, rendezett képet mutat, akkor kezelhető jól, ha jobbról-balról befogható. ......Maga az ágyáskészítés jó arra, hogy az udvaron levő "jó lesz valamire" felhasználható, a kerti hulladékot, rönköket, ágakat alapnak megeszi, befogadja. Így sokmindent lehet hasznosítani, csak nem időtálló, néhány évig bírják. Viszont a masszív kivitelek lassan 100 ezrekbe kerülnek....Soha nem hozz a termés annyi hasznot.....

Előzmény: piro para (87626)
55judit Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87628

ne gondold hogy nyáron nincs földibolha. valamelyest kevesebb van, de ugyanúgy kinyírják a növényeket. A talaj állandó nedvesen tartásával és mulcsozással tudsz valamelyest védekezni.

Előzmény: piro para (87627)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87627

Hogyan védekeztél a földibolha invázió idején? Vagy nyáron ültetted?

Én arra gondoltam, hogy jövőre amikor a földibolhák tovalépnek akkor ültetném el a karalábét és az őszi karfiolt, mert idén semmi sem maradt!

Előzmény: kobold62 (87624)
piro para Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87626

Pont tegnap jutottál az eszembe, hogy milyen jó neked, nem kell ásnod :)

Én a lábam miatt nem áshatok, és tegnapra ígérte valaki, hogy jön, mivel  fokit el kellene ültetni, de nem jött. Szántatni már itt nem akarok, a másik helyen meg nem tudom még, hogy miként alakítsam ki a területet, addig haladtam, hogy egy JCB kiegyenesítette a kerti részt, mert éveken keresztül mindig ugyan arra az oldalra vettetek (mert a fák, és a szűk terület miatt nem lehetett csak egy irányba, mivel az eke nem volt forgatható a kis trakin. Így egy "völgy" alakult ki az egyik oldalt, na jó nem völgy, de kb 4o-5o centis gödör lett), de most már van egy szép placcom, viszont tiszta fű, tarack, és nem tudom miként haladjak tova. Gyomirtózni nem szeretnék, és a lábam miatt arra gondoltam, hogy magas ágyásokat kellene kialakítani. Van egy csomó téglám, viszont azt mondják az okosok, hogy az meg szétfagy, de nekem mégis az kellene:))) mert a miliőhöz az passzolna.

Ha valakinek van bevált, jó magas ágyása, nem bánnám ha fotót tenne fel róla, és megosztaná a tapasztalatait.

Ugyanis rengeteg képet néztem már, de nem tudok dönteni. Mivel mint fentebb írtam a téglára azt írják szétfagy, a fém nem jön be, a fára, deszkára  gondoltam még, de szerintem idővel az is az idő martaléka lesz.

Előzmény: CBNora (87620)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.05 0 0 87625

10 ezrek Ft-ban, ha azt nézzük, hogy 1 fej karalábé az üzletben 300 - 350, a zeller kg-ját már meg sem merem említeni. 

Előzmény: kobold62 (87624)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.04 0 3 87624

Karalábé, zeller ma lett kiszedve. (tudom korai még, de most volt időm.

CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87623

Én most kezdtem kiszedni a paradicsomot. Itt már elfagyott.

A tomatillóról még le tudtam szedni egy fél kicsi rekesszel. A növények elfagytak, de a bogyók még nem.

A paprikák fóliában vannak, csak a díszpaprikák vannak a szabadban cserépben, azokat arra az egy fagyos éjszakára betakartam, úgy kibírták.

Előzmény: AmazingGecko (87621)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87622

Igazából mi nem szoktunk ásni, mert szerencsére van rotátor. De olyan száraz, kemény a talaj, hogy ki kell várni, hogy essen és kicsit feláztassa a talajt.

Előzmény: taormina001 (87619)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87621

Mi még nem fűtünk, tüzifát sem vettünk. 72 ezer a nyugdíjam, a férjemé dupla ennyi, szóval hanyagoltuk a dolgot. Van pár kiszáradt fa a kertben, majd azzal fogunk fűteni, de az nem sokra elég, úgyhogy kivárjuk a november végét a begyújtáshoz. Most még 16-17 fok van szobától függően. Felöltözünk és így simán elviselhető.

Nagy szerencse ez a vénasszonyok nyara ezen az őszön.

A férjem a legfázósabb, vettünk neki egy jó minőségű elektromos fűthető takarót 25 ezerért. Megéri, mert ennyiért nem sok fát/gázt kapnánk. De még nem használja, kivárja a hidegebbet. Szerencsére az áram "csak" duplájára ment fel, de azért azzal is spórolni kell.

A kert még nincs felásva, nem szedtük még ki a paradicsomot és paprikát. A paprika jól bírja, van még rajta termés. A paradicsom már nagyon ramaty, de itt-ott van még rajta pár ép szem + a zöldparik mennek a savanyúságba.

CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87620

Amennyit ásni szoktam - a krumpli letaposott sorközeit - az tegnapelőtt kész lett, el is ültettem oda a fokhagymát.

Itt még nincs hideg, csak nedves, szürke idő van. Most az eső is esik. Ha nem süt be a nap, akkor a lakás már hideg, de a kertben novemberhez képest nem rossz. Kicsit még nőhet a retek és érhet a tulipánpaprika. Már alakul, de egy kis enyhe idő még nem ártana.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87619

Minthogy tüzifához nem jutottunk, fölvágtunk a ház körül minden éghetöt, akár a Didergö Király, és megjavíttattuk a cserépkályhat. Édesanyám írja, hogy ma beüzemelte.
Úgy látszik épp jókor, utolsó pillanatban készültünk el az ásással; már a múlt héten egyre rosszabb idö volt, de most úgy látszik a hideg is beköszöntött. Ti hogy haladtok az ásással?

Előzmény: AmazingGecko (87609)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87618

Semmi probléma; köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat! (Ma szerencsés napom van; reggel óta tudok írni;-)

Semmi bajom nincs avval, hogy szeretnek-e vagy nem, azzal se, ha ellenkeznek az érveimmel, söt azzal se, ha sokan, söt akár a bbség, vagy épp mindenki teszi ezt. Megszoktam. De a sunyi, anonym minuszolást szerintem meg kell szüntetni, mert ha valaki se a nevét, se az érveit nem vállalja, az csak süllyesztöbe való. El se tudom képzelni, hogy lehet ezt tényleg fejlesztésnek nyilvánítani

A moderátorok pedig arra valók, hogy a közösség érdekeit képviseljék, tolmácsolják az üzemeltetö felé (én idealista módon el tudom képzelni, hogy még meg is köszönnék), nem pedig arra, hogy valakinek nem tetszö véleményeket semmisítsenek meg, holott az illetök névvel/címmel írnak. Ez színtiszta cancel culture; nagyon nem támogatandó.

Előzmény: piro para (87617)
piro para Creative Commons License 2022.11.04 0 4 87617

taormina!

Lehet, hogy most nem fog tetszeni amit írok, és kéretlen gondolataimat, tapasztalataimat megosztom,

de jártam már Én is hasonló cipőben amikor blogot vezettem, és valaki feszt lehúzta az írásaimat.

Ugyan az történt, mint most talán veled, az ego harcba száll a mínuszokkal :)

Eltelt jó pár év, és megtanultam amit mindenki tud, csak előszeretettel feled el,

hogy nincs olyan ember a földön aki mindenkinek szimpatikus!

Itt ugyan ez a helyzet.

Írásaink által az olvasóban kialakul egy kép rólunk, és ez a "kép" egy véleményt kreál. 

Nincs ezzel gond, de amikor ezt a rendszert beállították kissé túlgondolták,

mert itt semmi szükség sincs a lehúzó, vagy a "tapsoló" közönségre,

mert talán azért jött létre ez a topik, hogy segítsünk, segítséget kérjünk, megosszuk a tapasztalatainkat a konyhakert témakörében.

Mindig voltak, vannak, és lesznek rosszindulatú emberek,

akik szeretnek provokálni, piszkálni a másikat. Rajtad áll, hogy eldöntsd miért vagy itt?

Maga a topik téma érdekel, vagy az, hogy írásaidat miként értékelik?

Ha eltudod engedni az értékeléseket, és többet nem említed, el fog tűnni az minuszolód,

mert számára az ad kielégülést, hogy másnak borsot tud törni az orra alá.

CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87616

Reggel kb. egy órát, és ma beállítottunk dél körülre is még egy órányi fűtést. 18 °C van megcélozva.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87615

Hajaj! Hetek óta.

55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87614

Én még nem. De volt már este kicsit bekapcsoltam a klímát. Nekem a fűtés még luxus ilyen időben.😀

C20NE Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87613

Mi fűtünk.

CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87612

Hozhatnál már képeket!

Előzmény: Verakavics (87611)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87611

Ma délelőtt levágtam az Kaito kinaikel tövet-fejet.  Jól megnőtt, kb a külső hatalmas leveleivel a 3 kg felé közelíthetett, de ezeket még kint leszedtem. Kissé megerősödött,  megviselt leveleknek szúrós-szőrös fogásuk volt. Kb a 2 kg-os belső fejét hoztam be, további tisztításra.  Most ismerkedtem  vele, mint saját kerti nevelés. Termesztését nem tapasztaltam macerásnak,  nagyobb támadás nem érte, igaz az ősz nagyon kedvezett neki, így sikerült jól, tetszetősen bemutatkoznia. ......Látványban is szép, mutatós növény  ez a tőrózsás - gyökérnyakon ülő zöldtömeg.  Külső leveleit le kell szedni, de én kivágtam a széles levélnyeleket. Ezek is nagyon zsengék, feldaraboltam, s a Polonese piros retekkel /szintén darabolva/  3 paradicsompaprikával, fűszerekkel megtöltötték a majd 2 l-es üveget. ....... Végül kaptam egy szép, kemény,  halványzöld- sárgás belső fejet....Rakott kel lesz holnap. . Az üzletiek hány hét után kerülnek a polcokra? .....Az év nagy felfedezettje termesztésben, jövőre is lesz, még több....

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87610

Ne törődj a mínuszolóval. Ha neki ez okoz örömet, tegye. Nem szabályellenes, így úgyse tudsz ellene tenni semmit, kár idegesíteni magad ezen.

Az, hogy az index jobb-e vagy a facebook, mindenki maga dönti el. Én szeretem mindkettőt, egyik se helyettesíti a másikat. Mindkettőnek megvan a maga hangulata.

Előzmény: taormina001 (87604)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87609

Közületek fűt már valaki a házban/lakásban?

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87608

Mi jövőre lesz 3. éve hogy a palántát az általunk vett/termelt paprika/paradicsomról vesszük.

Úgy február közepe felé vetjük el virágládába.

Persze csak a család  asztalára termelünk.

A paradicsomot már kihúzkodtuk.

Rengeteg lett mindegyikből.

Jövőre sárga paprika is lesz.

Most volt, Matyi/cseresznye/kápia és paradicsomok.

2 napja készült kép és az utolsók.

CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 1 87607

Ez már már sokszor volt téma a moderátorokkal is. Megírták, hogy továbbították a kérést az üzemeltetőnek, de hiába. Akárhányszor is írjuk újra meg újra, azon kívül, hogy idegesítjük a moderátorokat, nem lehet elérni semmit.

Viszont ha újra meg újra szóvá teszed, örömet szerzel a mínuszolónak, és mellesleg akkor tényleg rombolódik a topik. Nem szabad ezen lovagolni, le kell szarni. NINCS MÁS LEHETŐSÉG.

Sokan maguk is írták, hogy inkább Facebook. Nekünk rosszabb, amit szeretnek benne, azt én is inkább hátránynak érzem, de a legtöbben másképpen látják.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87606

Ez fejlesztés volt, látták, hogy a face sokkal jobban megy és valaki azt hitte, jó lesz, ha itt is lehet "lájkolni". 
(Nem jött be, de ez most már így marad, nem költenek a visszacsinálására.)

eeddie Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87605

Taormina figyelmébe. Elindult a terra-kert idei magcseréje, most még elég lanyha, december végén, januárban a zárás előtt szokott felgyorsulni. Érdemes néha ránézni. 

http://terra-kert.hu/terra_ajanl.php

taormina001 Creative Commons License 2022.11.04 -2 0 87604

Nem névtelen fölhasználót, hanem a funkciót kellene törölni, vagy inaktiváltatni. Hozzáértöknek kb. 2 perces munka. Ha a moderátoroknak erre nincs fölhatalmazásuk, legalább jelezhetnék, továbbíthatnák, hogy a forum közönségének ez közös akarata. Éppúgy, mint annak idején az értelmetlen átszervezés.

A belépésröl pedig sokszor mondtam már, hogy nem böngészö kérdése. És a probléma sajnos nem is konzekvens; néha sikerül, legtöbbször viszont nem. Nem az én gépemröl van tehát szó. A moderátorok maguk is elismerték, hogy egyre több ilyen jelzést kapnak. Ezt kizárólag ök tudnák továbbítani, én egyedi userként hiába fordulnék az Europai Parlamenthez vele.

A Facebook jelenségröl pedig már sokszor beszéltünk: nem azért mentek el az emberek, mert ott jobb (mert definitiv rosszabb), hanem mert itt nem boldogultak többé. Persze alapos kutatómunkával csakugyan bármit meg lehet találni, hiszen van keresö. De kinek van kedve állandóan alapos kutatómunkával forumozni. Különösen, ha az ember nem emlékszik pontosan egy topic nevére.

Előzmény: CBNora (87601)
Verakavics Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87603

Senkit nem szeretnék megbántani, der aki veszi a fáradtságot és meggnézi Tintus által megjelölt Ellenálló zöldségek.hu- termékismertetőit, találkozhat 2o-25-30 szemes kiszerelésekkel, ugaz végig kell nézni, vagy keresőszóval kikeresni a terméket. /közben még termékismertetőt is olvashat, hogy jobban megismerhesse, mit kér és mit fog nevelni/  Klucsik Gábor már tavagy létrehozta ezt a terméket a Márkanévvel közösen. Pont az volt a céljuk, hogy kisebb kiszerelés is legyen a kiskerteseknek. Első lépése tavalyelőtt  a szemenkénti kiszerelés, munkatársak zacskóztak éjszakánként. ,  akkor ismertették ezeket az új fajtákat. Nagy üzlete van, a Capsio is terjedelmes, 1000-es kiszerelésekkel dolgoznak, milliós tételekben, nagy zöldségtermelőknek.  Ugye nem 5-10 szemet fognak silabizálni? Jó néhányból volt tavaly is, s az idén is biztos lesz, de a magbeszállítás még csak most kezdődik. Egyébként egy-egy rendelésnél / a postaköltség miatt érdemes többet kérni, semmi baja nem lesz.  A palánta-növény-termés élete inkább a gondozásfüggő. ....még egy másik üzlet, más márkával AGROSEL - itt is van bőven 20-30- szemes kiszerelés, olcsón. PETIKERT.hu.

Előzmény: taormina001 (87598)
CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 2 87602

A fórumot nem az átszervezés verte szét, hanem a Facebook. Meg lehet találni a topikokat. Eleinte kicsit keresni kell, de nagyon hamar be tud idegződni, mi hol van. Ha akarnád, simán megtalálnád az összes szaktopikot.

Akkor se lennénk többen, ha visszaállítanák a régi rendszert. Sajnos.

Előzmény: taormina001 (87599)
CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 2 87601

Nem fogunk össze, mert értelmetlen ezzel zaklatni a moderátorokat. Már rengetegszer ki lett tárgyalva, hogy a +--szal nem tudnak mit kezdeni, nem az ő hatáskörök. Egy névtelen felhasználót ugyan hogy is tudnának törölni?

Próbálj ki más verziót a böngésződre, az segíthet. Esetleg egy frissítés, vagy másik böngésző. Nálam a Chrome segített, a régi Firefox-szal nekem se működik a fórum.

Semmi értelme a rosszhiszemű követelőzésnek, a moderátorok nem tehetnek ezekről a problémákról, a gépedbe nem látnak bele, csak azt tudják javasolni, amit tapasztaltuk szerint használni szokott. Amit nem tudnak, azt nem tudják, ha ezerszer kérjük se.

Előzmény: taormina001 (87599)
CBNora Creative Commons License 2022.11.04 0 1 87600

Szerintem a mi rendelésünk éppen, hogy nem számít nagynak. Ezek profi magok, valószínűleg elsősorban termelőknek szánva. Kizártnak tartom, hogy miattunk csomagot fog bontani, pár darab magot külön eladni. Lehet, hogy azt be se tudja könyvelni.

Eddig mindig simán lebonyolítottuk, valahogy mindig összehoztuk, ki fog ez most is alakulni.

Előzmény: taormina001 (87598)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.04 -2 1 87599

Mindenkitöl elnézést kérek, ha nem válaszolok valamire, de itthonról egyre nehezebben és ritkábban sikerül belépni és írni ide, a moderátorok pedig nem hajlandóak foglalkozni a problémával, mert öket szemlátomást csak hozzászólások törléséért fizetik, nem pedig azért, hogy a userek problémáit oldják meg, pedig ök maguk is elismerték, hogy egyre többen jeleznek hasonló problémát.

Ennek ugyan szögesen ellentmond, hogy a minuszos trollt pedig szabadon hagyják garázdálkodni, amint az alábbi számtalan példa mutatja. Sajnálom, hogy ebben nem sikerül összefognunk. Nem értem, miért kellene ezt szótlanul türnünk, mint ahogy annak idején azt is, hogy a topicok teljesen értelmetlen átszervezésével teljesen tönkretették a forumot. Senkinek nem tünik föl, hogy már csak alig egy maréknyi ember ír, összesen talán 6-8 topicba, amitöl azok pörögnek ugyan, de tele vannak offtopic oda nem illö témákkal. (Persze én magam se teszek mást; mindenröl ugyanezekbe a topicokba írok, akár odavaló, akár nem.)
Most látom csak, hogy a két probléma mennyire összefügg: ha nem tudok belépni, csak olvasni, akkor ugye nem látom a "Kedvenceket", miáltal a teljesen logikátlan beosztásban jóformán lehetetlen megtalálni bármit is. Hát majd akkor (még) ritkábban jövök.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87598

Egyáltalán nem várom el, söt csodálkoztam, hogy még erre is van gondod, hiszen elég egyértelmü szabályt hoztál: amiböl nincs meg pont száz, azt nem rendeled meg. Gondoltam, ez pont azért van, mert nem lehet tudni, hogy ki milyen sorrendben rendelt. Késöbb viszont azt mondtad, hogy mihelyt összegyült valamiböl száz, azt ott lezárod és újraindítod. Ha viszont épp azt kéred, hogy változtassunk annak érdekében, hogy pont száz mindenböl kijöjjön, akkor elöfordulhat, hogy a már lezárt rendelések is megváltoznak.
Nem tudom, hogyan jó; fontos, hogy egyértelmü legyen. én megkérdezném az eladót, hogy nem lenne-e hajlandó ilyen nagy rendelés esetén engedményt tenni. De világos, hogy nem várhatjuk ezt is töled. Szivesen fölajánlom tehát, hogy én megkérdezem.

A legfontosabb pedig, hogy akármelyik módszert választod is, megköszönjük a fáradozásodat!

Előzmény: TINTUS (87592)
piro para Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87597

Bocsánat!

Lemaradt, hogy nyugodtan töröld a 10 magot a carinából, és nem kérek mást helyette!

Előzmény: TINTUS (87595)
piro para Creative Commons License 2022.11.04 0 0 87596

Én a Te javaslatod miatt rendeltem abból (is)!

"ÉS VALAMELYIK KÁPIA  - nekem mindegy amelyiket k többen javasoljátok ( cahuna, carina, krypton )  A carina kisebb ezért talán előbb szedhető ?"

Mivel nekem nagyon későn termő fajtám van!

Előzmény: TINTUS (87595)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87595

Viszont para a Te  CARINA  magodnak nem sok értelme van az szinte olyan mint a cahuna.  Na most fel kellene vagy le kellene tornázni a cahunát, és vannak még egyéb problémák is a darabszámokkal és 2 nap a lezárás....

Előzmény: TINTUS (87594)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87594

A tasakokat megrendeltem így 60 helyett csak 11,2 forintba kerülnek /db.   Azért ez más összeg, köszi piro para.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87593

Nagyjából 74 kis zacsi kell . piró para kolléganönk viszont adott egy tippet a zacsik rendelésére. javaslata elfogadva így jóval olcsóbb lesz a tasak. Így 1128 ft-ból megússzuk a zacsikat. 

TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 1 87592

Ugye nem várod el tőlem, hogy minden negyedórában újra és újra meggyőződjek ki mit változtatott a táblázatben?? Más dolgom is van. És igazad van  ellentmond. Te hogyan oldanád meg ??

Előzmény: taormina001 (87590)
eeddie Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87591

Én a piaci zacskóárusnál szoktam venni. NEm tudom most mennyi, ott is megdrágult minden.

Előzmény: CBNora (87586)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.03 -1 0 87590

Ez ennek mintha kicsit ellentmondana: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162867549&t=9108176. Akkor most végül melyik elv szerint oszlanak a rendelések?

Előzmény: TINTUS (87587)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87589

Viszont nem olcsóbb a szállítási költségek miatt (400-500 Ft), mint, ha hazai webshopból rendeljük.

Én az ellenkezőjét tapasztaltam. Olcsóbban hozzák Kínából, mint Budapestről. :(

Előzmény: Imperator23 (87585)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87588

A magokat 2045 ft-t fogják postázni. Oszlik annyi fele egyformán ahányan benne leszünk.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87587

Amiből nem jön össze az újabb százas csomag akkor arányosan lecsipek mindenkitől, nem látok más megoldást. Sziasztok.

CBNora Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87586

Akkor talán nem olyan vészes a helyzet.

Először majd a helyi papírboltban nézzük meg, eddig ott vettük. Hátha ott se lenne 6000 Ft egy csomag, és az lenne a legegyszerűbb.

Előzmény: piro para (87584)
Imperator23 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87585

Aliexpresses rendelés nagyjából 4-6 hét alatt ér ide.

Érdemes lehetne megrendelni, ez az eladó december végi, január érkezést becsül.

Viszont nem olcsóbb a szállítási költségek miatt (400-500 Ft), mint, ha hazai webshopból rendeljük.

Előzmény: CBNora (87582)
piro para Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87584

https://royal-plaza.hu/Simitozaras-tasak-4x6cm-100-db/csomag-Bluering

Én ezt az oldalt találtam, és küldtem el levélben kora reggel Tintusnak.

Szerintem egy hét alatt tuti kiszállítják, de meg kell őket kérdezni.

Előzmény: CBNora (87580)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87583

Sajnos már nem emlékszem. :(

Előzmény: CBNora (87582)
CBNora Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87582

Mennyi idő alatt jött meg?

Előzmény: öreg_néne_b (87581)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87581
Előzmény: CBNora (87580)
CBNora Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87580

Ez komoly??

Szoktam beadni magcserére magokat, ilyen kis zacsikban. Tavaly kb. 80 féle mag volt. Idén annyi nem lesz, de így meggondolandó, mibe csomagolom. Csak hát ragasztgatni meg szörnyű macera, annyi időm nincs.

Előzmény: TINTUS (87576)
zsorsz Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87579

Szia! Mail ment!

Előzmény: piro para (87574)
bbfeco Creative Commons License 2022.11.03 0 0 87578

Nem lehetne a 0-ás "rendelöket" kivenni? Benntartani nem látom sok értelmét.Ha vki meggondolná magát . uj sor beilleszt + amit szeretne.

Előzmény: TINTUS (87577)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87577

Ildi légyszíves a 60 forintos zacsi csomagoló oszlopot állítsd be, hogy mutassa mindenkinek a költségét  és a tasakok száma oszlop sem aktív.  Köszönöm.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87576

Gyerekek.... 60 ft lett egy pici zacsi amibe külön csomagolom a magokat..... szörnyű. Persze ez a mai nap ára .. hogy lesz-e drágább januárba, remélem nem.

kobold62 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87575

Utálom a tököt. Minden sült zöldséget. :-) Az asszonypajti szereti. Szerinte jó. Elhiszem neki, de én húsevő vagyok.

Előzmény: 55judit (87572)
piro para Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87574

Nagyon szépen köszönöm aki a paradicsom kampányomat támogatta :)

úgy tűnik sikerült összehozni egy megrendelésnyi mennyiséget (250 db).

Ha valaki szeretne még ebből a magból:

"Paradicsom vetőmag  ​Rugby

Korai, folytonnövő paradicsom hibrid, hosszúkás, rögbi labda alakú termésekkel és 180-220 grammos bogyósúllyal. Egyedi alakja, intenzív, sötét rózsaszínes színe és összetéveszthetetlen íze számos országban a profi termelők és hobbi kertészek kedvencévé tette ezt a különlegességet. Fólia alá és szabadföldre is ajánljuk, fuzárium-, verticilium- és paradicsom mozaik vírus ellenálló."

és már lecsúszott a rendelésről, akkor írjon rám, mert szívesen megfelezem a megrendelt mennyiségemet.

Előzmény: piro para (87509)
SzJoe66 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87573

Sziasztok! Beírtam én is a mag igényeket, ha kell az utolsó napon még igazíthatok hogy a 100-as adagok meglegyenek

Előzmény: TINTUS (87555)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 87572

Köszönöm. A képen nagyon jól néz ki. Remélem finom édes is volt. 😀

Előzmény: kobold62 (87565)
Didergő Király Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87571

ja, egyébként augusztusban több szedret szedek az erdő szélén, mint itthon. érdekes módon ott semmi baja a szedernek, makk egészséges, nem úgy, mint nálam. igaz, tüskés. érdemes lenne azt szaporítanom, vagy az itteni meleg kivégezné azt is?

Előzmény: Didergő Király (87570)
Didergő Király Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87570

köszi szépen. innét talán a szeptocitás és a botrítiszes megbetegedés illik rá. bár ennyire penészesnek sosem láttam, inkább csak elfonnyadnak a gyümölcsök. eddig eszembe sem jutott, hogy ez nem a melegtől van. most nem várok tavaszig a letermett vesszők eltávolításával, megcsinálom a napokban. eddig meg szoktam hagyni őket tavaszig, hátha számít fagyvédelem szempontjából.

Előzmény: beetee (87568)
beetee Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87569

A korábban érők kicsit jobban elkerülhetik.

Ezért jobb a Loch ness például, mert előbb érik, mint a nagyon elterjedt és minden barkácsáruházban, és kertészetben kapható kommersz Thornfree.

Előzmény: beetee (87568)
beetee Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87568

Vesszőbetegsége van (többfajta gomba is ilyen tünetet okoz).

Virágzás környékén kell széles hatásspektrumú gombaölővel megakadályozni, hogy bejusson.

Nyáron csak szaporodik, de pont termésérlelés előtt kezdi elzárni a tápanyagszállító edénynyalábokat a vesszőn belül.

Keress rá: szeder betegségei.

És persze jobb félárnyékba tenni és locsolni.

Előzmény: Didergő Király (87567)
Didergő Király Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87567

tavaly őszi sikeres szeder felbújtást át lehet ültetni most ősszel, ugye? nem cserépben neveltem, hanem szabadföldön, onnét akarom átültetni, mert a kert egy távolabbi pontján is akarok szedret. nem tudom, hogy milyen fajta, ízre jó, viszont ezeket a dög meleg nyarakat nem tolerálja. bejön a meleg, elkezdenek fonnyadni a gyümölcsök, majd teljes visszavonulót fúj a növény, és csak a friss hajtásokra koncentrál, a termő hajtások elkezdenek száradni. pont ugyanazt csinálja, mint a málna az elmúlt két évben.

van esetleg olyan fajta, amelyik ellenállóbb ilyen szempontból?

kobold62 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87566

Az a neve. Hogy mi lesz belőle? Majd jövőre kiderül. :-))

Ilyen.

Előzmény: taormina001 (87553)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87565

Az ország másik vége. Kisvárda :-)) De el tudom küldeni postán. Adsz 1 címet és megy.

Előzmény: 55judit (87552)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87564

Mérnök ember igyekszik mindenre gondolni :)))) Az asszony néha furán néz rám :)))

Előzmény: taormina001 (87561)
C20NE Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87563

Semmi értelme. Jelentősége sincs. A legokosabb ha észre sem veszed. Ha egy hozzászólásra egynél többet kapsz akkor érdemes majd végig gondolni, hogy nagyon eltértél-e a topic témájától vagy a megfogalmazott véleményed csücskös volt-e, addig engedd el!

Előzmény: taormina001 (87560)
CBNora Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87562

Nem tud vele semmit se csinálni a moderátor. Az egyetlen ellenszer, hogy nem foglalkozol vele, nem is teszed szóvá.

Előzmény: taormina001 (87560)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87561

Fair enough. Nem tudtam, hogy ilyen módszeresen követed a jelentkezések idörendjét is.

Előzmény: TINTUS (87555)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87560

Életemben elöször azt hiszem jelenteni fogom a minuszos trollt a moderátoroknak, mert módszeresen rombolja a topicot, bár egyébként én elvileg ellenzem a moderációt, mert úgy gondolom, hogy semmi se tud hatékonyabban moderálni, mint egy topic közönségének észérvei. Ám ez a troll éppen ettöl a lehetöségtöl fosztja meg a résztvevöket; nem tudni, mit akar, és miért, a szándéka kizárolagosan a puszta rombolás. Ha ti is úgy látjátok, támogassatok.

piro para Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87559

Én csak a chilit, abból is csak a macska.... fajtát szoktam kettesével ültetni, hogy tartsák egymást, mivel nem magas fajtáim vannak, de a cserkót már egyesével, mivel az nagyon magasra megnő és befulladna,

ha kettő lenne egymás mellett.

A sima tv, kápia, stb étkezési nagy paprikákat mindig egyesével.

Előzmény: taormina001 (87522)
piro para Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87558

A dióban is lehet találni pár szem egészségesnek tűnő, de fura ízű darabot.

Előzmény: AmazingGecko (87544)
piro para Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87557

Köszi!

Iratkozz fel az ubira, hátha eléri a 2oo-at, de ha nem, akkor megfelezem veled az enyémet!

Előzmény: CBNora (87541)
TINTUS Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87556

Ha valaki beszélni akar velem szóban , az az email címemen jelezze és megadom a messenger elérhetőségem és beszélhetünk, egyeztethetünk. Nov.7-én repülök akkor ne keressetek.  Telószámomon ne keressetek mert január 8-án jövök vissza Norvégiából.

TINTUS Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87555

130 vagy 140-nél   100-at rendelek.    Amikor  100  kikerekedik azt a táblázatot letöltöm,  aki ez utániba kerül és nem töltödik ki a száz az nyilvánvalóan később reagált és nem kap a második százból ha az első százba nem volt benn.   Próbálok mindenki felé igazságos lenni . Aki lemarad az egy másik facebukosnál rendelhet..... ott is van capsicó  még 5 szemet is kérhet   csak hát a szállítási költség az másfél kiló paprika ára lesz.

https://ellenallozoldsegek.hu/?fbclid=IwAR2bitxNvI-6VvukP9T-xi3fZ4zNaCHwW1KnEfbThDO5O4DGEk43ul6VpPo

köszönöm a megértést.

Előzmény: taormina001 (87538)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 -1 2 87554

Ez elsö körben jó ötlet lenne, hogy ide fölírjuk, kinek miböl keletkezett fölöslege. Persze az is vita tárgyát képezheti, hogy erre biztos a késö ösz-e a legalkalmasabb idöpont.

Talán elsö szabályként arra is ügyelhetnénk, hogy csak friss, azévben vásárolt, vagy fogott magokat ajánlunk föl, ezutóbbiból pedig csak olyanokat, amiket esetleg más években már kipróbáltunk, hogy biztos csiraképes, fajtaazonos növényt adnak-e.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 -1 2 87553

Köszönöm a fölajánlást!

...de mi az a muskotályos sütötök?

...és tudjuk, hogy az utódok is muskotályos sütötökök lesznek?

Előzmény: kobold62 (87551)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87552

Balatonvilágoshoz közel laksz? El tudnék menni a magért vonattal vagy busszal?

Előzmény: kobold62 (87551)
kobold62 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87551

Ha kell valakinek muskotályos sütőtök mag, nálam van. 1 tökből kiszedett, nem számoltam meg mennyi. Kb. 1 marékkal.

Ingyen és bérmentve viheti akinek kell.

mmszabolajos@gmail.com

Előzmény: taormina001 (87550)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 -1 1 87550

Anélkül, hogy TINTUSnak, akinek mind nagy hálával tartozunk, konkurrenciát akarnék nyitni, én is kampányba kezdenék; sokadszorra, de ezt sem akarom föladni, mert nem értem, miért nem lehet bevezetni. (Meg aztán hátha elvétve új tagok is megfordulnak itt.)

Szeretném, ha vásárolt, vagy fogott magfölöslegünket megosztanánk egymással. Egyrészt azért, mert az ára ezeknek is egyre inkább az egekbe szökik, másrészt azért, mert így a magokat nagyobb valószínüséggel használnánk föl még a vétel évében, így mindig friss magot vethetnénk, harmadrészt így bátrabban megvásárolhatnánk olyat is, amit fölhasználni egyébként esélyünk se lenne. Nálam ilyenek a Kabakosok, a padlizsán, a paprika, ha épp nem Tintustól rendelem, de sokszor még akár a zöldborsó is. Ha elegen vagyunk, kitaláljuk a kondiciókat.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87549

Akkor elnézést, úgy látszik, ez elkerülte a figyelmemet. Ritkán jövök, otthon meg szinte egyáltalán nem, mert onnan nem tudok írni.

Előzmény: CBNora (87523)
eeddie Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87548

Mert figyelmetlen vagyok és nem vettem észre, hogy már bent vagyok a közepén és új sort nyitottam. De mostmár látszik.

Előzmény: Imperator23 (87547)
Imperator23 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87547

Nem látszanak, amiket beírtál. Újra meg kéne add.

Én is beírtam közben magam, Tintusnak pedig küldöm az adataim. 

Előzmény: eeddie (87546)
eeddie Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87546

Beírtam magam a táblázatba de valahogy mintha nem vette volna. Majd ránézek kicsit később.

CBNora Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87545

Szerintem azt a mandulát meg lehetne reklamálni, nem lenne szabad ilyet eladni leértékelve sem.Rákerestem arra, hogy mandula+nébih, bejött egy ilyen:

https://index.hu/gazdasag/2022/02/08/termekvisszahivas-fogyasztovedelem-nebih-mandula-cianid/

Gondolom, mandula formájában is kifogásolható, nem csak késztermékként.

Az más kérdés, hogy megéri-e a fáradozást.

Előzmény: AmazingGecko (87544)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87544

Épp azért fogyasztom nyersen a mandulát, hogy benne maradjon az összes vitamin.

De nem értem miért van az, hogy a 95%-a édes, 5%-a viszont keserű.

Előzmény: homerx (87531)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87543

Mint a cián, olyan keserű volt.

Ha a cián tényleg olyan keserű lenne, akkor kevés embert mérgeztek volna meg vele...

Előzmény: AmazingGecko (87527)
Belohin Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87542

A saját fogott mag fajtaazonossága növényenként változó esélyű. A paradicsom leginkább önporzó, sok generáción keresztül megőrzi a tulajdonságait. A zöldbabbal is hasonló a tapasztalatom. Paprikával már jártam úgy, hogy magot fogtam egy csípősből, aztán az utódok fele már nem csípett. A tökök pedig kimondottan hajlamosak az elfajzásra. Azoknál, ugye, fel sem merülhet az önporzás lehetősége, mert egyivarú virágaik vannak.

Előzmény: taormina001 (87536)
CBNora Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87541

Beírtam, magamhoz is tízet. Az uborkád már túl is van teljesítve, pedig már kezdtem rajta gondolkodni.

Úgy látom, nekem meg a Baklaváért és a Delicadóért kell kampányolni. De még van 4 napunk!

Előzmény: piro para (87532)
CBNora Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87540

Ha nem hibrid egy növény, érdemes magot fogni. Annál biztos, hogy friss a mag. A boltinál az utolsó csíráztatási próba dátuma van a zacskón, nem a magfogás éve. Van, amikor tényleg jó lejáratig, van, mikor már a lejárat előtti évben is vacakul csírázik. Paprikával már jártam így, abból olyat nem veszek meg, ami még épp, hogy nem járt le. Nem áll el olyan sokáig, mit a paradicsommag.

Ha hibrid a mag, bizonytalan az eredmény. Lehet, hogy az utód is nagyon jó lesz, lehet, hogy nem. Ezzel akkor érdemes kísérletezni, ha bőven van hely, és van biztosan fajtaazonos magunk is, nem hagyatkozunk kizárólag erre.

A paradicsom ritkán porzódik össze a szomszéd növényekkel, fajtaazonos szokott maradni.

Két paprikából szoktam magot fogni, ezek egy Bocskor néven kapott bolti magból származó fajta és a Topepo utódai. Eddig nekem ezek zömmel jók lettek, a Topeponál volt néha egy-egy nagyon apró termésű növény. Mindig a legjobb paprikákból teszek el magot, az ideiek egyformák voltak, szépek, finomak. Jövőre majd meglátjuk. Ha lehetne kapni Topepot, vennék, de pár éve nem kapok, és az eddig kipróbált paradicsompaprikák közül nálunk ez vált be legjobban.

Előzmény: taormina001 (87536)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87539

Facit: úgy látom, hogy a kettesével ültetés mellett ezek szerint nem szólnak komoly érvek, úgyhogy akkor megpróbálom egyesével. Nekem vetésnél szokott fontos lenni a 100% közeli kelés, ezért vetek általában mindenböl kettöt egy pohárba. Minthogy a tüzdelésnek se vagyok nagy barátja, a palánták aztán így is maradnak kiültetésig. A paradicsomokat, amik ugye nagyok lesznek, ültetésnél ennek ellenére szét szoktam szedni, de a paprikát eddig egyben hagytam. 200 ml-es szögletes tejfölös pohárba szeretek vetni, mert az karcsú és magas, a helykihasználása pedig tökéletes. De most majd 250 ml-es kerek pohárba fogok.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87538

jó, de mi a helyzet 130-nál vagy 140-nél? Akkor egy se lesz? Nem lehetne mégis legalább megkérdezni?

Előzmény: TINTUS (87518)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87537

A papika kettesével ültetésének  egyetlen előnye, hogy a parikát nem kell karózni. Viszont a két szál paprika annyit terem egymás mellett, mintha 1 lenne.  Az egyik tő, valóban csak karója a másiknak.

Előzmény: taormina001 (87535)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87536

Erröl viszont tényleg sokat beszéltünk, de valahogy még most se tudtam egyértelmü álláspontra helyezkedni: mi a tapasztalatotok a saját fogott magokkal (hibrid vagy nem hibrid; erre már ritkán emlékszem, mire a növény eljut a maghozásig). Az én (nyilvánvalóan dilettáns) tapasztalataim szerint nincs nagy különbség, de lehet, hogy ha lenne se föltétlenül venném észre, hanem azt mondanám, hogy ebben az évben valamiért nem sikerült jól. Paradicsomokat évek óta csak így vetek, hol jobban, hol rosszabbul sikerülnek, de hogy ne lennének "fajtaazonosak" azt nem sikerült észrevennem, bár sokfélét ültetek, amik nyugodtan átporozhatják egymást. Paprikánál viszont évek óta ragaszkodom ezekhez a méregdrága rendelt magokhoz, attól való félelmemben, hogy ha saját magam fognám öket, még rosszabb lenne az eredmény. Másrészt meg azért is, mert a boltban vásárolt magoknak csak egy töredékét tudnám elhasználni. Appropo: meddig csíraképes a paprika magja? A paradicsom sokáig jó.

taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87535

És te magad, hogy látod?

Előzmény: Verakavics (87529)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87534

Pontosan mit fogsz kipróbálni?

Előzmény: vinik táltos (87530)
taormina001 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87533

Akkor mégegyszer elnézést; nem emlékeztem erre.

Előzmény: CBNora (87523)
piro para Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87532

Majd Nórát megkérem mivel Ő intézi a rendelést!

( csak arra gondoltam, mivel Te fogod a rendelést lezárni,

így ha több helyen lesz eltérés, Én rugalmasan állok hozzá,

és nyugodtan változtathatsz a rendelésemen )

Előzmény: TINTUS (87525)
homerx Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87531

a szegfugomba jellegzetes illatat is a hidrogencianid adja. ezert nem ajanlatos nyersen fogyasztani. hore elbomlik. lehet, erdemes kicsit megpiritanod a mandulat.

Előzmény: AmazingGecko (87528)
vinik táltos Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87530

Én kettesével ültetem. Saját szedett mag, van bőven. Már a palántázó ládába úgy hajtatom, hogy az előkészített kis lukakba kettesével rakom a magot. Nem tudom, hogy milyen lehet egyesével, még nem próbáltam.

Apám kertészmérnök volt, tőle tanultam. Az biztos, hogy kettesével nem kell karózni, támogatják egymást, de a magasabbra nővő fajtáknak mindegy, azt karózni kell.

Jövőre kipróbálom a szabadföldi ültetésnél rakok egy sort, aztán összehasonlítom. Javaslom neked is.

Verakavics Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87529

A palánták ültetésénél két tábor van, egyéni szokás. van aki 1-t, van aki 2 -t ültett.  / kiskertekben a 2-ős ültetés jobban támagatja egymást. / Ez tényleg már évekóta visszatérő "probléma". Egyforma válasz soha nem lesz.

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.01 0 1 87528

"A keserűmandula – több más növénnyel együtt (Prunus americana) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat."

https://naturportal.hu/gyogynovenyek/keseru_mandula/

Hát, én lenyeltem, úgyhogy már mindegy...

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87527

Vettem egy kiló natúr spanyol mandulát. Hámozatlan, pirítatlan, sózatlan. A többség nagyon finom, édeskés, de eddig már 5 szemet találtam benne, aminek borzasztó keserűmandula íze volt! Mint a cián, olyan keserű volt. Mi ennek az oka? Nem szoktam mandulát venni, most is csak azért vettem, mert akciós volt, szóval nincs tapasztalatom a mandulával. Azt se tudom mi a különbség a sima és a keserűmandula között.

AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.01 0 0 87526

Mindig egyesével ültetem. A paradicsomot szoktam néha duplán, de azt nem tudom nyerek-e ezzel valamit.

TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 -1 0 87525

Lépj be a táblázatba és cselekedd !

Előzmény: piro para (87519)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87524

egyesével.

CBNora Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87523

Ezt már többször megbeszéltük.

Én egyesével ültetem. Egyszer voltak párban is, akkor a kettő együtt termett annyit, mint a magányosok egyedül.

De én korábban ezt már legalább egyszer leírtam. Azt, hogy egyenként szoktam, azt többször is.

taormina001 Creative Commons License 2022.10.31 -2 1 87522

Nem adom föl, hogy megtudjam, mások duplán szokták-e ültetni a paprikát.

Előzmény: taormina001 (87488)
piro para Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87521

Ismerem, mini, és normál változatát is.

Pár éve főként csak ezeket a hosszúkás fajtákat ültetem, és  miniben is főként ezeket részesítem előnyben.

Előzmény: Gildikó21 (87510)
piro para Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87520

Köszönöm akik a kampányomat támogatják :) és rendeltek paradicsommagot,

de ha nem veszitek szemtelenségnek, akkor azt szeretném kérni,

hogy aki megteheti nem akarja megduplázni a megrendelt mennyiségét?

Mivel ha megduplázzuk, akkor sikerülne a 250-es limitet meglépni,

és szerintem nem egy nagy összeg 12 ft egy paradicsommagért.

piro para Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87519

Kedves Tintus!

Az Én részemre rendelt paprika magok mennyiségét bátran megfelezheted, vagyis 10 db helyett elég az 5 db is, hogy a matek 100-at adjon ki, és mindenkinek jusson aki rendelni szeretne. 

Ugyanis fajtánként elég nekem az 5 db mag, csak azért rendeltem 10 db-ot, hogy a következő évre is maradjon.

Mivel a paradicsom magból 250-et kell rendelni, abból meg felemelheted a 20 db-os rendelésemet 50 db-ra, mivel nem egy nagy összeg, és a paradicsom mag sokáig eláll.

Remélem ezzel tudok a megfelelő mennyiség elérésében segíteni, és reménykedem, hogy más is flexibilis lesz:)

TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87518

A 190-hez még kell tenni 10-et és akkor két százas csomagot kapunk.   Ennek is örülünk mert más profik 250 -es és 500-as csomagokkal foglalkoznak !

Előzmény: taormina001 (87517)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87517

Igazán nem akarom kétségbe vonni a teljesen érthetö játékszabályokat, de nem lehetne megkérdezni az eladót, hogy ekkora volumenü rendelésnél nem lehetne-e, hogy a vevö szabja meg, hogy mennyit akar vásárolni? Ezzel ö is jobban járna, mint azzal, hogy a merev szabályozás miatt azt, ami 100-zal pont nem osztható, azt egyáltalán nem rendeljük meg. Gondoljátok meg, ez azzal jár, hogy ami 190-re jön ki, az se lesz megrendelve, mert ezesetben csak 100-at lehetne rendelni, de hogyan döntjük el, hogy azt ki kapja meg.

Előzmény: TINTUS (87514)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87516

A cahunából meg van az első száz e rendelők megvannak. Második száz akkor lesz rendelve ha kitöltitek a keretet.

TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87515

Aki új az email-be küldje el a telószámát , halál pontos lakcímét, igazi nevét .

TINTUS Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87514

November 5-én zárom a megrendeléseket. Én senkivel sem vitatkozom ami nem jön ki 100-ra vagy paradicsomnál a 250-re ha jól emlékszem - azt nem rendelem úgy , hogy legyetek egymásra tekintettel.  Akinek marad magja az hűtőszekrénybe tárolja és jövőre is elég jó arányba fog kelni.

Ha sikerült lezárni a rendeléseket megadom a folyószámlám - ugyan az mint a tavalyi -és jöhetnek az átutalások. Csak akkor adom fel a magrendelést, ha minden forint beérkezett !!!!!!!!!    

Legyetek olyan ügyesek mint tavaly meg azelőtt.

Karácsonyra gondolva itt van egy tök egyszerű kalács videó -én ezt fogom csinálni :

https://www.youtube.com/watch?v=7NNKo8y_erE

beetee Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87513

Mi a határideje a rendelésnek?

taormina001 Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87512

Látom, hogy több, mint tízen csatlakoztatok már a paprikamag rendeléshez, amiröl arra következtetek, hogy közülünk legalább tizen termesztenek paprikát. Közülük valaki meg tudná mondani, hogy duplán, vagy egyesével ülteti öket?

Nagyon szomorú vagyok mindig, mikor a szezon végén dolgavégezetlenül kell kitépni a növényeket tele zöld terméssel. De nagy eredmény, hogy mostanában azért nem CSAK ilyenkor van termés, mint régebben. Paradicsomnál más a helyzet, azokon látszik, hogy egynyári növényként ilyenkorra csakugyan lejár a mandátumuk. Paprikával mást nem tudok csinálni, mint hogy ezentúl még korábban fogom elvetni öket. Még hamarabb kiültetni nem tudom, és eddig úgy vetettem, hogy pont kiültethetöre nöjenek meg, anélkül, hogy közben át kellene ültetni öket. (Ehhez szerettem volna kétségbeesetten 200 ml-es szögletes tejfölös poharakat szerezni, ami sajnos nem sikerült. Van viszont nálunk 250 ml-es kerek, az se rossz: hosszú, keskeny, és kicsivel nagyobb, mint a tejfölös pohár.

bbfeco Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87511

Hozzátettem 15 db-ot.

Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87510

Ez engem a San marzanora emlékeztet. Azt ismered? 

De próbáljuk ki, miért ne.

piro para Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87509

Kampányba kezdek :)))

Szeretném jövőre ezt a pari fajtát kipróbálni,

és van még lehetőség másoknak is ehhez a maghoz jutni!

Paradicsom vetőmag  ​Rugby

Korai, folytonnövő paradicsom hibrid, hosszúkás, rögbi labda alakú termésekkel és 180-220 grammos bogyósúllyal. Egyedi alakja, intenzív, sötét rózsaszínes színe és összetéveszthetetlen íze számos országban a profi termelők és hobbi kertészek kedvencévé tette ezt a különlegességet. Fólia alá és szabadföldre is ajánljuk, fuzárium-, verticilium- és paradicsom mozaik vírus ellenálló.

Nem akar rendelni valaki még ilyen paradicsommagot?

Tintusnál:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oVpRALpgKxbpkv83uLoM9TWQiT2CuHiR0oy_VGRD-3U/edit#gid=1557626421

piro para Creative Commons License 2022.10.31 0 0 87508

Azt szeretném kérdezni, hogy mikor zárod le a rendelést?

És mivel nekem Nóra intézi, meddig kell eljuttatni hozzád a pénzt?  

Előzmény: TINTUS (87487)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.31 0 1 87507

Ezt esetleg megnézné valaki, mielött véglegesítenénk a rendelést?

taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -3 2 87506

Ásásért is minusz jár a kertészeti topikban, te idióta? Miért nem mész inkább a Facebookra? Ott kedvedre kitombolhatnád magad!

taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -3 2 87505

Na, mit szabadítottam magamra! Fölébredtetek, mínuszos trollok? Egyenesen a Statisztikai Hivatalból jöttetek, hogy képesek vagytok a népszámlálást védelmezni? Vagy egyenesen olvasás nélkül osztogatjátok a minuszokat?

Én örülök, hogy egyáltalán írni tudok (lehet, hogy csak Magyarországról lehet?). Pluszt adni nem sikerült, így ostoba módon azt reméltem, más se tud.

Előzmény: taormina001 (87502)
55judit Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87504

Szerintem meg  csak a szakértők találhatnak benne  hibát, ha egyáltalán hiba amit annak vélnek. Én nem gondolom hogy rólam bármi személyeset megtudtak volna. Nem kérdezték ki vagyok. Abban semmi kivetnivalót nem látok hogy érdekli hol a kert amiről bemegy az információ, és nő-e vagy férfi az illető aki írta. Jól van az!

Előzmény: CBNora (87503)
CBNora Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87503

Nem is tudom. Ráéreztem.

A tesztkészítés elméletében nem vagyok otthon, lehet, hogy ez nem tökéletes. De ki tudtam tölteni, és nem éreztem úgy, hogy indiszkrét kérdéseket tesznek föl.

Egyébként ott van Zsófia e-mail címe, ha úgy érzed, lehetne javítani a kérdéssoron, lehet, hogy örül az építő javaslatnak.

Előzmény: taormina001 (87502)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -3 1 87502

Miböl gondoltad? És ha nem töltöttem volna ki, mégis honnan venném ezeket az információkat?
Sokat foglalkozom test-teoriával, tanítom is. Ez itt tele van módszertani hibákkal. Nem lehet pl. olyan kérdést föltenni, hogy "Nem szeretem a csokoládét és a dinnyét." Válaszold meg, hogy ez igaz, vagy nem!

Előzmény: CBNora (87490)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -2 2 87501

Hálistennek nem sikerül; lehet, hogy végre kiiktatták ezt az idióta funkciót?

Előzmény: taormina001 (87500)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -1 2 87500

Erre adok egy +-t jó? Olyan szépen van összegezve.

Előzmény: Verakavics (87476)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -1 1 87499

Nagyon remélem.

Előzmény: homerx (87496)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -4 2 87498

Na, azt is hanyatt homlok elkerültem! Szerintem félelmetes.

Előzmény: 55judit (87495)
trakisbandi Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87497

Kitöltöttem .

Előzmény: CBNora (87481)
homerx Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87496

/off

a nepszamalalaskor ugyanazokat kerdeztek, mint az elmult 50 evben. nyilvan volt valami mostani korra jellemzo kerdes is, hirtelen nem remlik. raadasul ez volt az utolso nepszamlalas, ugyanis ezeket az infokat mas, kulonbozo adatbazisokbol fogjak osszeszedni ezentul.

Előzmény: 55judit (87495)
55judit Creative Commons License 2022.10.30 -1 1 87495

Arra kíváncsi a kérdőív, hogy aki kitölti hozzávetőlegesen hol él, férfi-e vagy nő. Iskolai végzettségből esetleg gyanítani lehet, mennyire helytállóak a válaszok.  Rólunk akkor se tudnak meg adatokat mert anonim a kitöltés. 

A népszámlálás. Az gáz volt, és kötelező.

Előzmény: CBNora (87493)
CBNora Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87494

Nálunk már elfagyott a padlizsán. A termések még használhatók maradtak, de a növényeknek már vég.

Előzmény: Verakavics (87492)
CBNora Creative Commons License 2022.10.30 0 4 87493

Nekem nem tűnt föl, hogy a magánéletemben vájkálnának.

Igaz, én erre nem is vagyok különösebben érzékeny, felőlem bárki nyugodtan megtudhatja, hogy hány éves vagyok és hány iskolát végeztem, férfi vagyok-e vagy nő. Más ilyesmire a kérdések közül nem emlékszem, de lehet, hogy volt még pár ilyen, csak nem lépte át az ingerküszöbömet. Hogy milyen jellegű a település, ahol lakom, az már mindenképpen a lényeghez tartozik.

Előzmény: Verakavics (87491)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.30 0 0 87492

Leszedtem az utolsó padlizsánterméseket, 12 közepes s egy szétszakadt nagyobb....Nem mertem tovább hagyni, bár a tövek még jó állapotban vannak, de már nincs értelme. Pár darab megy a fagyóba, de fermentálni is fogom, 2 %-os felöntővel / meghámozva, szeletelve, darabolva/- fokhagyma, hagyma, zöld paradicsompaprikákkal és fűszerekkel. A Kecskeméti lila jobban bírta az őszi heteket. ....Reteksorokat is ritkítottam, most a Johanna és a Cheri belle-ből szedtem ki, ezeket 55 naposnak ajánlották. Kb. igaz is. szeptember 5-én vetettem. Még 1 szedésre számítok. Fermentálom, 2 %-os felöntővel szeletelve ment az üvegbe. ..... Az Okráról 4 hüvelyt hagytam meg magnak, megszáradtak, így a következő év vetéséhez a magok adottak. /kitermelték az árát /

Verakavics Creative Commons License 2022.10.30 -2 1 87491

Valami hasonlót én is éreztem. Névtelenül ugyan, de személyes adatok miért szükségesek? -Persze gondolom, hogy a feldolgozást kül. szempontok szerint végzik, értékelik. 

Előzmény: taormina001 (87489)
CBNora Creative Commons License 2022.10.30 0 3 87490

Gondoltam, hogy Te definitív nem fogod kitölteni.

Nem tudom belenéztél-e egyáltalán, de sok olyan kérdés van, ahol több választ is lehet adni.

De persze nem olyan nagyon fontos. A Magyar Rovartani Társaság küldte a felhívást, a felmérést végzők közül kettőt ismerek is, az egyikkel növényt is cseréltünk, és úgy gondoltam, én támogatom a kezdeményezést. Akinek kedve van, csatlakozik, akinek nincs, az nem.

Előzmény: taormina001 (87489)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -5 2 87489

Én nem; bután konstruált kérdöívekben mindig idegesít:

1. a személyes, témához definitiv nem tartozó személyes adatok kikérdezése

2. válaszra kötelezés, ahol nem tudok, vagy nem akarok választ adni

3. csak egy lehetöség választásának a lehetösége, ahol számomra több válasz igaz

Előzmény: 55judit (87482)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.30 -2 1 87488

Fölástam és beforgattam több tucat zsák gombatrágyát. Többet, vízen és mulcsozáson kívül nem nagyon tudok tenni.

Még egy fontos kérdés: én a paprikákat duplán szoktam vetni és ültetni is, különben még ennyire se mennének. De nem túl nagy luxus ez ilyen árak mellett? Próbáljam mégis inkább egyenként?

Előzmény: TINTUS (87486)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87487
TINTUS Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87486

Aktualizáltam a táblázatban az új árakat, de nem volt titok, ellenőrizhető a katalógusban. Még a postát is meg kell kérdeznem.

TINTUS Creative Commons License 2022.10.29 0 1 87485

A gerezdes a BRONCO    a fehér a REZIGO.      De a földnek meg kell adni ami neki jár, bő és szép termés csak ekkor várható.

Előzmény: taormina001 (87478)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87484

Kész.

Hooti Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87483

Kész!

55judit Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87482

Örömmel töltöttem ki!😀

CBNora Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87481

Rovarász ismerősök kutatásához segítség lenne a kérdőív kitöltése

https://forms.gle/5HyNgKuuibTXzH1j6

CBNora Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87480

Szerintem az jobb, amiből fogtam magot.

Előzmény: CBNora (87479)
CBNora Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87479

Nem kell sokat visszaolvasni, itt a katalógus:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162826673&t=9108176

A gerezdes pirosról lentebb mondtam véleményt...

Előzmény: taormina001 (87478)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87478

Nincs most elöttem az új katalógus, de nem is akarok már ennyit kísérletezni: egy fajta kápiát, egy fajta fehér paprikát, és még gerezdes pirosat szeretnék. Tudnátok segíteni, hogy melyiket válasszam. Eröteljes növekedésü bötermö fajtákat keresek, olyan kertbe, aminek a specialitása, hogy mindennek kétszer annyi idöre van szüksége, mint normális esetben. A paprikák gyakran kicsik maradnak, vékony húsúak és nagyon késön fordulnak termöre. Úgy emlékszem, mintha pirosnak a Cahunát ajánlottátok volna itt többen is, és azt hiszem, itt is elég jól bevált. De melyik legyen a fehér? És minek hívják a gerezdes pirosat?

Előzmény: TINTUS (87462)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87477

Bármikor lehet. Semmiképp se vízben próbáld; sukkulens.

Előzmény: AmazingGecko (87475)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87476

A kertben beköszöntött az új év. Búcsúzik, vörösödik, sárgul a kert. Az ember értékel, összegez...és tervezi a következő évet, amely a fokhagyma, dughagyma eldugdosásával már el is kezdődött. A borsó is a földben van. Zöldhajtások már imitt-amott jelzik a sorokat. .....Azt hiszem a szeptemberi eső sokat javított, helyrebillentette a keserves, kinlódó hónapokat. Amit ültettem-vetettem, mindenből került a kamrába, vagy a helyén várja a téli napokat.  A siker változó, hol kisebb, hol nagyobb, de nem kell üzletből vásárolnunk. ....A kert mulcsolásos  előkészítése folyamatos. Volt enyhe talajlazítás, ásóvillával, megy rá az összegyűjtött "kincs", s várok egy igazi téli hótakarót. /tudom, álom..../

AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.29 0 0 87475

Letört egy erős, 10 centis ágacska a Korallvirágomról. Ilyenkor is lehet gyökereztetni? Földbe dugjam vagy pohár vízbe tegyem?

AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87474

600 köszméte töved volt? Bokrok vagy törzsesek? Mit csináltál annyival?

Előzmény: baby-lon (87472)
55judit Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87473

Már nem küzdök. Nézd meg a mailt.

Előzmény: piro para (87463)
baby-lon Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87472

Nekem Rokula és Invicta van, ami már terem magas törzsön. Mint mondtam hibátlan, még nem láttam egyiken sem lisztharmatot. Korábban volt 600 köszméte-fás ültetvényem, tudom a különbséget. Nyilván nincs akkora gyümölcse mint a Pallagi óriásnak, de engem egy kicsit sem zavar.

Előzmény: AmazingGecko (87470)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87471

Ezt találtam:

"rezisztens köszméte lisztharmatra toleráns fajta, mely a hagyományos típusokkal ellentétben sokkal kevesebb permetezéssel megvédhető. Ennek eredménye, hogy egészségesebb gyümölcsök teremnek növényeinken. A lisztharmat rezisztencia nem azt jelenti, hogy ezeket a típusokat permetezés nélkül hagyhatjuk, hanem azt, hogy kevesebb, illetve a biotermesztésben használatos szerekkel kezelhetjük őket. A magastörzsű köszméték nagy előnye, hogy a magasabban lévő korona jobban ellenáll a lisztharmatnak, mint a talaj közelében lévő bokroké. A rezisztens köszméte fajták ültetése kiskertekben is praktikus, főleg ahol gyermekek vannak. Nem kell attól tartanunk, hogy rendszeresen permetezett növények környezetében kell lenniük, így nem betegednek meg a sűrűn permetezett gyümölcstől. Legismertebb fajtája a rezisztens köszmétéknek, az Invicta, mely nagytermésű, nagy terméshozamú, finom ízű egres."

https://www.molnarfaiskola.hu/hu/gyumolcsfak/bogyos-novenyek/egres-bokor/

AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87470

Köszi! Neked konkrétan milyen rezisztens fajtáid vannak? A rezisztenseknek van valami hátrányuk, pl. kisebb méretű termés vagy ilyesmi?

Előzmény: baby-lon (87469)
baby-lon Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87469

Nem kell, teljesen rezisztens évek óta nem permetezem, bár ez függhet a fertőzési nyomástól is.

Előzmény: AmazingGecko (87468)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87468

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy az amerikai lisztharmatra rezisztens egreseket (pl. Invicta fajta) kell-e permetezni lisztharmat ellen vagy teljesen rezisztensek?

Carolinareaper1 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 87467

Én a Rezigo-val nagyon elégedett vagyok, szépen terem, finom, nem érzékeny fajta

Előzmény: Imperator23 (87465)
Imperator23 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87466

táblázatba majd beírom a mennyiségeket, ha döntöttem a fajtákról

Előzmény: Imperator23 (87465)
Imperator23 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87465

én is csatlakoznék a magrendeléshez. Kápia fog kelleni mindenképp,  ezen kívül valami friss fogyasztásra való fehér és lecsóba.

Édes alma, hegyes erős (Venom).

Fehér tv paprikának mit javasoltok ?

CBNora Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87464

Beírtalak Téged is a táblázatba.

Előzmény: piro para (87463)
piro para Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87463

Mivel küzdesz a vakondok ellen?

Azt gondoltam, hogy a sok teherautó ami az udvarban közlekedett annyira ledöngölte a talajt, hogy nem fog túrni az őszi/tavaszi vakondhad, de sajna téves gondolat volt! Minden nap arra megyek ki, hogy már megint egy új várat épített vakondőkelme :(

Előzmény: 55judit (87418)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87462

A 87458-as hozzászólásban van az új katalógus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oVpRALpgKxbpkv83uLoM9TWQiT2CuHiR0oy_VGRD-3U/edit#gid=1557626421

CBNora Creative Commons License 2022.10.27 0 1 87461

Köszönöm!

Előzmény: Carolinareaper1 (87460)
Carolinareaper1 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87460
Előzmény: CBNora (87459)
CBNora Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87459

Idén is innen válogassunk? Friss már a kínálat?

https://www.capsico.hu/hu/category/varieties-hu/

Előzmény: TINTUS (87458)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87458
TINTUS Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87457

Aki akar már írhat bele .

Előzmény: Gildikó21 (87455)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.27 0 0 87456

Igen elmentettem majd kitörlöm a számokat és aktualizálom.

Előzmény: Gildikó21 (87455)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87455

Tintus! 

Szerintem a tavalyi táblázatot tudnánk aktualizálni: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oVpRALpgKxbpkv83uLoM9TWQiT2CuHiR0oy_VGRD-3U/edit#gid=1557626421

Előzmény: Gildikó21 (87454)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87454

Én is a Cahunát -nagyon korán lehetett róla szadni -, a Delicadót és a Baklavát fogom rendelni.

A Venom helyett jobban szeretjük a Palóc paprikát. A Broncó sikerült legkevésbé. Alig volt olyan termése, ami nem kezdett rohadni. Rezigo nem volt rossz, de a Baklava szimpatikusabb, és elég egy fajta fehér paprika. A Freddy almapaprika valóban nagyon klassz volt, még 2 hete is szedtem róla 3 üvegre valót, de lehet, idén kihagyom. Meglátom, hogy fogy.

Az Armira pari nagyon nem jött be. Repedt, ize sem volt jobb, mint a koktélok. Befőzni van másik, ami jól bevált.

Előzmény: TINTUS (87452)
CBNora Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87453

Nekem ezek közül csak a Cahuna kápia jön szóba.

A Bronco roppant piacos, hatalmas, de nincs az a finom, tömény íze, amit egy paradicsompaprikától elvárnék. Olyan felfújt, és ha kicsit is megsérül, egyből rohad.

Nekünk a Delicado a tavalyiak közül bevált, sok lett rajta. A Baklava is jó volt.

Mi nem a méretre hajtunk, hanem az ízre, és nekem az is fontos, hogy szezon végéig teremjen. A Rezigo nálunk túl gyorsan lefutott, a Cahuna és a Delicado sokáig kitart.

Az Armira nálunk nem repedezett, az íze se volt rossz, de maga a növény nem volt elég erős, és nem is finomabb, mint a szokásos régi fajtáink. Úgyhogy azt én se kérnék. Egyébként maradt tavalyról pár szem mag, de már tavaly is elég gyengén kelt, úgyhogy nem nagyon bízom benne, hogy jövőre még kikel.

Előzmény: TINTUS (87451)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87452
TINTUS Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87451

A tavalyi ARMIRA  paradicsom elég nagyra nőtt, termett is de sajnos a kocsánynál hamar repedezett és romlott , neki kevesebb víz is elég lenne??   De jövőre ezt kihagyom.  Viszont a jól bevált spencer koktél az továbbra is marad. 

Paprika ügyben ha valakiből kikivánkozik mondanivaló az ne tartsa vissza. :)))

november 5- ig dönteni kellene a rendelendő paprika fajtákról és felteszem a kitöltendő táblázatot .

aZ ÉN JAVASLATOM : 

REZIGÓ

VENOM

BRONCO

FREDDY

ÉS VALAMELYIK KÁPIA  - nekem mindegy amelyiket k többen javasoljátok ( cahuna, carina, krypton )  A carina kisebb ezért talán előbb szedhető ?  A krypton a legnagyobb .

Végül itt van pár ritkaság ezekből :

delicadódelicadobroncovenomgoldano-rezigo-venom

TINTUS Creative Commons License 2022.10.26 0 3 87450

Szép napot mindenkinek. A CAPSICO megküldte a 2023-as FAJTAAJÁNLATA  katalógust.

http://www.capsico.hu/wp-content/uploads/2022/10/CAPSICO%20-%202022-23.pdf

November 20-ig kell elküldenem az igénylést. 

Kérdezem, hogy közösen igényeljünk eme cégtől vagy mindenki úgy rendezi ahogy akarja?

A paprikát idén is 100-as csomagokba tasakolják.

Ha nem untatlak benneteket leírnám az idei termésekről a véleményem :

FREDDY   csípős alma, nagyon jól termett nincs negatív vélemény

BRONCÓ   paradicsom alakú      még most is bőven szedem vastaghusú , jó ízű,  fóliában felvezethető idén bokorban hagytam de hiba volt mert nagyon sűrű lett és így is felfelé törekedett derékmagasságú lett és nem győztem körbe madzagolni.

DELIKADÓ   azon kívül, hogy mutatós  ..... viszont gyűrődős a szár felől én maradok a normál kápiáknál könnyebb felhasználni.

GOLDANÓ BLONDY      elég vastag husú lett ...... de nem éri meg széttagolni sok fajtára a magokat.

VENOM    csípős.    közepesen csípős hatalmas és idővel husos terméseket hozott először ebből ettünk. Most 220 cm magasan van és terem.

BAKLAVA        semmi különös

REZIGÓ     nagyon szép, gazdagon és hamar termett , kifogástalan.

CAHUNA és hasonló kápiák     tulajdonképp egyformák nem látok lényeges különbséget még bőven teremnek.

Mint már jeleztem megszületett a 4. unokám Emma, Norvégiában -izgalmas és veszélyes körülmények között és  korábban is -  úgy hogy egy hét múlva indulok bébiszitternek - meg séfnek meg puszilgatós papának :))) -  tehát január 8-án jövök haza . Természetesen ha igény van rá akkor levezénylem így is a rendeléseket csak kérek mindenkit, hogy legyen rugalmas  és figyeljétek a híreket.

Nem mindenkinek van fóliája, öntözési lehetősége stb. hogy ideális legyen a termesztés , de most ősszel adjatok meg mindent a földnek amit tudtok és tavasszal meg nyomjatok startelt ( jó a 7 kilós tescós VITAL )  az ágyások előkészítésekor és persze kalcium nitrátot ! 

Mai képek :

Belohin Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87449

A Garai korai borsóval van valakinek tapasztalata? Helyenként még áttelelőnek is írják, noha február az ajánlott vetési ideje.

Verakavics Creative Commons License 2022.10.26 0 0 87448

A sikertelen tavaszi borsók után azt mondtam, csak tél alá vetésű lesz. A két fajtát jól ismerem, ezeket többször vetettem már, /Sima, Provance/ de a Rajnait és a többit, ami még mehet ilyenkor a földbe , ezeket nem. Mindnek ki kell hajtani? Zölden kell neki menni a télnek, vagy csak pihenjenek a földben? -s majd megindulnak tavasszal? 

piro para Creative Commons License 2022.10.25 0 0 87447

Én a rebarbarával jártam így.

Azt gondoltam, hogy első évben még gyenge, ezért nem piros a szára, de idén kora tavasszal pirosodni kezdett, majd ismét fehérre váltott, holott piros szárúnak vettem.

Előzmény: Verakavics (87445)
vinik táltos Creative Commons License 2022.10.25 0 0 87446

Most is esik, szemerkél, de napközben szép idő volt. Reggel szemerkélt, tegnap éjjel is esett, a hátsó kert elég sáros, nem voltam ott két napja.

Ma délután sütött a nap, kimentem, hát látom, hogy előjött a Rajnai Törpe:

négy sort tettem el, előcsalta a jó idő,                a másik oldalról is késztettem képet:

az a nagy zöld bokor a kiirthatatlan tárkony       a feketerigók jól összekuszálták a trágya miatt

Verakavics Creative Commons License 2022.10.25 0 0 87445

Mint írtam, a zellerrel kinlódok, még mindig nem tökéletes, nem sikerül úgy, ahogy szeretném. A rózsaszín nem lett rószaszín. Uo. zöld, vil.zöld mint a többi. Palántaként, fiatalkorában még a szárak pirosodtak, aztán bezöldültek.  Valószínű talajprobléma lehet, ua . /kék-rózsaszín kérdése/. mint a hor- tenziánál.  Ízre kicsit erősebb, a szálak is erősebbek, rostosabbak. Védőnövénynek jó lesz. Az igazi szárzeller -  Tall Utah fajta - szálai is vékonyak megint. Igaz, nagy szárazság volt, a napi locsolásom ellenére. 

Előzmény: piro para (87440)
eeddie Creative Commons License 2022.10.25 0 0 87444

No ezt nem tudtam. Akkor jövőre mindkettőből vetek, mert eddig is jónak gondoltam a fajtát de az idei kiemelkedő lett. Egy jól sikerült keresztezés magjai vannak valamelyik zacskóban. 

Előzmény: TINTUS (87443)
TINTUS Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87443

Ez egy cég.... tavaly a zki megvette a másikat.

Előzmény: eeddie (87442)
eeddie Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87442

Idén nagyon jó lett a Joker uborkám, még ma is találtam 2 szép uborkát pedig pénteken lefagyott minden. De. kétféle magom van tavalyról és nem tudom, hogy melyik volt ami jó lett. Sajnos az sem mindegy, hogy ki állítja elő az F1 magot. Az egyik ZKI, a másik Royal Sluis. Van valakinek tippje, hogy melyik volt az ami bevált?

eeddie Creative Commons License 2022.10.24 0 1 87441

Csak szólok, a terrakert fórumon elindult a magcsere program. Rendszerint a határidő közeledtével szokott felgyorsulni, most még lanyha a dolog.

http://terra-kert.hu/terra_ajanl.php

piro para Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87440

Mi lett a rózsaszín szárzellereddel ?

Ízvilágában másabb mint a zöld társai?

Előzmény: Verakavics (87436)
alfi13 Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87439

Igen így történt tavaly ősszel levágtam a szárakat. Ezután hagyom tavaszig. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Előzmény: 55judit (87437)
55judit Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87438

Csak most láttam, hogy Marika és Vera is megadta a választ. 😀

Előzmény: 55judit (87437)
55judit Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87437

Nem kell fölszedni. Sőt idővel akkora töve és gyökérzete lesz, nem is tudnád konténerezni. A magvetést követő télen is kint hagytam cserépben a fal mellett, nem fagytak ki.

Teljes napra kell ültetni. Tavasztól folyamatosan öntözni kell amivel ugye kimossuk a tápanyagot a talajból, miközben tápanyagigényes a hibiscus. Ezt én 2 hetente tápoldattal pótolom amíg csak leveles, virágzástól pedig hetente tápoldatoztam. Visszavágni késő ősszel érdemes, és le kell fedni a tövet nejlonnal hogy ne menjen eső a csonkokba. Vagy ha olyan helyen van a növény hogy nem zavar a száraz kóró látványa, tavasszal vágd vissza és akkor nem kell takargatni. 

Azért indulhatott nehezen mert ősszel visszavágtad, nem takartad, és részlegesen elfagyhatott a tő a szárakba jutó víztől. Vagy árnyékos helyen van, ahol később indul minden.

Előzmény: alfi13 (87430)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87436

Zeller-szárzeller- én is kínlódok vele. Még mindig nem az igazi. Valójában 3 fajtája van:  van a gumós- amennyiben sikerül gumósnak nevelni, másik fajtája a metélő-szárzeller, olyan, mint a metélőpetruska. Rövid, bokros levelek. S a harmadik fajtája  az igazi szárzeller, vagy angolzeller. Nehéz jó magot találni hozzá, illetve figyelni kell a tasakoknál, csak  f a j t a n é v v e l  szabad ezt megvenni, mert a sima szárzeller megnevezésű általában a bokros, leveles lesz. .....Szárzeller fajták: Malachite, Tal Utah, Pascal giant, Golden Pen, Tango, Rosso di Torino stb. Általában 150-160 nap körüliek, de van 190 napos is. .......Tápanyag- vízigényes, napfényt is szereti, a szárazságot nem.  

Verakavics Creative Commons License 2022.10.24 0 0 87435

Nekem volt fehér- és rózsaszínben 6-8 bokor a kerítés mentén, földben, éveken keresztül. Ősszel megmaradtak a szálak, nem vágtam le. /Akitől kaptam annak idején százszámra nevelte. Ő tanácsolta, ne vágjam le, mert csöves szárán befolyik a víz, s elfagyhat a gyökérzete./ Későn indul meg a tavaszi hajtása, vízigényes. Szerintem szabadföldben jobban érzi magát, mint cserépben.

piro para Creative Commons License 2022.10.23 0 1 87434

A beígért fotó/k.

A kerti Holland tojásközepű csokros bimbózott változata szépen fejlődik.

A fóliába bevitt nem nagyon halad!

A szobában viszont sokkal szebben fejlődik!

2 éve termesztek szárzellert.

Főként a paradicsom miatt kezdtem vele foglalkozni, mert minden pari bokor mellé ültetek egy bokor zellert, és arra gondoltam, hogy mivel a szárzeller jótékony hatásáról sokat hallani, sőt van egy könyv is róla,

https://edesviz.hu/konyvek/eletmod/egeszseges-taplalkozas-eletmod/csodatevo-zeller/?gclid=EAIaIQobChMIiIepvub2-gIVhrrVCh3njgQ-EAQYASABEgIINPD_BwE

gondoltam megpróbálkozok a termesztésével.

De hiába terem 2 éve, még nem jött össze az, hogy a levét is használjam :) sajna idő,és pepecselő kedv hiánya áll a háttérben :(

Számomra sokkal gyengébb a szárzeller íze mint a gumósé, így főként ezt szoktam használni levesekbe, salátákba, és paradicsombefőzésnél is előnyösebb mint a gumós tesója! Nincs olyan karakteres íze.

A tesóját főként a gumója miatt termesztem, mert kiváló sült krumpli helyettessítő, és ez egy cukorbetegnek előnyös tulajdonság!

Nem tudom, hogy tavasszal megemlítettem, vagy le is fotóztam, és feltettem ide, hogy egy szárzeller nagyon szépen áttelelt kint a szabadban.

Én télen sem szoktam felszedni a zellert, csak amikor már főzni, sütni akarom, akkor ásom ki a gumót.

Idén nem lesz ilyen gondom, mert a 44 darabból, 6 maradt meg!

3 gumó a fóliában és 3 szár a szabadban.

Előzmény: CBNora (87409)
alfi13 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87433

Köszönöm.

Előzmény: krnemarika (87432)
krnemarika Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87432

Nem kell fölszedni, sőt azt tanácsolják, hogy visszavágni is csak tavasszal kell, mert a száraz ágak védik. Nagyon későn, úgy május tájékán kezd fakadni.

krnemarika Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87431

Nálam is így néztek ki a levelek. Olvastam, hogy fel kell tölteni, de nem próbáltam ki. Lehet, ki kellett volna próbálni.

Előzmény: Gildikó21 (87427)
alfi13 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87430

A mocsári hibiszkuszt télen beviszed fagymentes helyre? Én tavaly kint hagytam és nagyon nehezen indult meg és kevés virág volt rajta, ez összefügghet azzal hogy nem szedtem föl?

Előzmény: 55judit (87428)
krnemarika Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87429

Tavaly próbaként én is vetettem, de igazából nem tudtam, hogyan kell gondozni. Locsoltam, mint a többi növényt, külsőre nem láttam más különbséget a gumós és e között. Szép lombot nevelt, de a boltiakat kinézetre meg sem közelítette. Azoknak hosszú, vastag száruk van, az enyém meg inkább bokros volt. Biztos van arra egy technika, hogy hogyan kell a "fehérítést" megoldani. Nem kostoltam meg, és a levesekben sem használtam, mert azt olvastam, hogy nem arra való. Végül ment a komposztra az egész.

Előzmény: 55judit (87428)
55judit Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87428

Azt hiszem maradok a boltinál. Néhányszor szoktam venni csak.

Itt nagyon ritkán esik, az sem akkor mikor kéne. Pl. most éjjel esett.

Napokban kiástam a mocsári hibiscust, napi 1 vödör vizet kívánt. Van egy óriás növésű is aminem a hegyéről ma esett le az utolsó virág. Ezt meghagyom. 2 tő kopasz kiwit is kiások, alig élnek mert nem tudtam locsolni. Még marad 2.  Nem akarok már vízigényes növényeket.

Előzmény: Gildikó21 (87427)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87427

Előzmény: Gildikó21 (87426)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87426

"Na mesélj! Sokat öntözted? Mekkorára nőtt? Vannak vastag húsos szárai mint a boltinak? Finom-e?"

Nem öntöztem, mert volt elég esőnk itt errefelé. Volt egy 3 hetes esőmentes időszak, akkor egyszer ment a csöpögtető.

Több mint 50 cm a bokor. Elég húsos a szára, a boltit nem tudom, mert még soha nem vettem.

A finom-e kérdés miatt megkóstóltam. Hát... nyersen nem a kedvencm.

Előzmény: 55judit (87421)
homerx Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87425

glialkát ne vegyél :)

homerx Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87424

savanyitsd meg oket.

Előzmény: taormina001 (87415)
55judit Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87423
55judit Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87422

Az is érdekel, meddig lehet kint hagyni, és meddig tárolható. Tudom, ezekre később tudod megadni a választ. Ha nem macerás növény, tavasszal lehet hogy vetek. Volt kártevője?

55judit Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87421

Én minden nap ittam volna a zöld lötyit belőle. Most azon agyalok, holnap szép idő lesz, elbicajozok a siófoki LIDL-be. Ha szerencsém lesz kapok. Oda sajnos busszal nem lehet menni.

Na mesélj! Sokat öntözted? Mekkorára nőtt? Vannak vastag húsos szárai mint a boltinak? Finom-e?

Előzmény: Gildikó21 (87419)
Belohin Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87420

Puki. Az élet babos oldala!

:-)

Előzmény: AmazingGecko (87417)
Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87419

Azért kérdezem, mert a Te érdeklődésed nyomán vetettem én is, gondoltam kipróbálom. Gyönyörű lett. Most már csak azt kell kitalálnom, hogy mihez kezdjek vele.

Előzmény: 55judit (87418)
55judit Creative Commons License 2022.10.23 0 0 87418

Csak az érdeklődésig jutottam el. Nem megfelő a körülmény, rengeteg víz is kell neki, részben az öntözésnek köszönhetően a vakond is elárasztott. stb.

Most a kert vakondtalanításán dolgozok, úgy tűnik sikerrel.

Előzmény: Gildikó21 (87416)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.22 -2 0 87417

https://www.youtube.com/watch?v=_cbc36irNa0&lc=UgyYQpUFyCRMECuPh8Z4AaABAg.9hSoImf1v7N9hVFjglzB89

Sziasztok!  Teljesen off-topik, de ebben a videóban 7:51-nél ti is azt halljátok, amit én?

Gildikó21 Creative Commons License 2022.10.22 0 0 87416

Judit! Jól emlékszem, hogy Te akartál szárzellert termeszteni? Hogy sikerült? Hogy használod fel?

Előzmény: 55judit (87414)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.22 0 0 87415

Tegnap lemészároltam a maradék zöldségeskertet, köztük kb tíz apróbb-nagyobb dinnyét. Eddig hármat sikerült elfogyasztani; a legjobb dinnye, ami valaha ettem. Ez a tíz viszont messze van a beéréstöl. Április végén kerültek földbe, de mégis mikor kellett volna? Nálam itt mindig mindennel ez a baj: ak´rmilyen korán ültetem, a szezon nem elég hosszú, hogy beérjen.

55judit Creative Commons License 2022.10.22 0 0 87414

Nekem is lett néhány ilyen sarj. Leszedtem róluk a külső páncélt, meglepetésemre alatta is volt egy kemény héj. Azt is megnyitottam, de rajtuk hagytam. Így raktam földbe a nagy kerek hagymákkal együtt. Most várok.😀

Előzmény: Belohin (87413)
Belohin Creative Commons License 2022.10.22 0 0 87413

Az elefánthagyma kicsi sarjai nagyon nem akarnak működni. Azt találtam ki, hogy "derékig" nedves földbe rakom őket; így szemmel is tudom tartani, levegőhöz is jutnak, meg vízhez is. Hát meg se nyikkannak, egy pici gyökérszál nem sok, annyi se jött ki rajtuk. Ellenben néhány bebarnult, tehát máris selejt.

Verakavics Creative Commons License 2022.10.22 0 0 87412

Várom az áztató esőt, jót tenne. Helyére került a dughagyma, fokhagyma és a borsó. Talajlazításban Papa segített, nekem csak meg kellett a sorokat húzni. Dugatás közben éreztem, hogy száraz a föld. ...A szeptemberi esőt nagyon jól hasznosította az őszi karalábé és a téli kelkáposzta. Ez most egy nagy meglepetés megint, mert szépen fejesednek.  A kel-ből a Winterfürst 2-ből van vagy 9-10 fejem. Szeptemberben kezdett megindulni, nem hittem benne. Előtte nem fejlődött, mint minden, száraz kóró volt ez is. Ismertetője szerint jól bírja a hideget, kint maradhat, kora tavaszig. Szép lett a toscanai kel, + nagy, 2 kisebb bokor. Ezek is szeptemberben kezdtek el élni, hiába locsoltam naponta. Szép, hosszú, kardszerű levelei megmenekültek a földibolhák támadásaitól.  ---Most nagyon sajnálom, hogy nem vetettem kifejőbabot. / Pl. Zalán/ Sok helyen csodás terméseket szednek. ....Pakoltunk, csoportosítottuk a fagyasztóba "bedobált" terméseket - ahogy jött, - úgy ment a fagyóba, meglepődtem, hogy a napi szedésekből mi kerekedett ki.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87411

Sziasztok, ritkán jutok ide, de szeretném megköszönni a tanácsokat és megosztani a tapasztalatokat a munkahelyemen való késői fóliabeültetéshez (tudom, a kérdés több hónapja volt...)
Sajnos a dinnyék csak virágot hoztak, paprikák még azt se. Az Otthon gondozottjai is kivették a részüket a vízhordásban és egyéb dolgokban, de ez egy kegyetlen nyár volt. 

Ami bent bevált: padlizsánpalánták, és koktélparadicsom. Padlizsán most is terem, paradicsom is hoz még valamennyit.

A kinti ültetés is szépen szedhető még mindig, remélem a fóliás tovább is bírja majd. Kint most ugyanazok teremnek jól mint nálam itthon a kertben: Sungold, Ivory Pear, Tomatoberry, és Ildi paradicsom (ez a legbeváltabb, évek óta magról fogva jól hozza magát). A nagyszemű paradicsomok nem lettek jók idén sem, évek óta csak küszködés van velük, lehet azért, mert semmilyen permetszert/műtrágyát nem használunk. Viszont a futó koktélok 3mre felkúsznak, alattuk büdöske, bazsalikom; poloska egy darab nem volt rajtuk, és még most is rendszeresen szedegetjük őket, egészségesek hál'Istennek, bár már kicsit íztelenek 

Verakavics Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87410

A krizantén tápigényes, ha cserepes, akkor ezt nehezen kapja meg. A virágzást a növényeknél is a bór, kálium támogatja. Kis tételben is lehet kapni "virágzást inditót". /müa.zöld flakon/. ----Még ezt tudom mondani, látatlanban.

Előzmény: piro para (87407)
CBNora Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87409

Csak azért kérdeztem, mert ha bimbók már vannak rajta, akkor nem kell tovább sötétíteni, megkapta már, ami kellett neki.

Most a következő belátható időszakban nem várható fagy, nyugodtan visszaviheted őket. Szerintem se jó szobában tartani.

Előzmény: piro para (87407)
piro para Creative Commons License 2022.10.21 -1 0 87408

A fa után itt a gáz "téma"!

Ma kaptam kézhez a szeptemberi gázszámlámat, és leesett az állam!

Diktálós vagyok, így ennek megfelelően a szokásos mód be is diktáltam 11 köbmétert, ami a szeptemberi fogyasztás volt, és erre egy  -3.043 ft-os elszámolást kaptam.

Most tanácstalan vagyok, mert a számlán nem lehet eligazodni, és fogalmam sincs, hogy jött ki nekik ez a matek? Hiszen az előző hónapban is kb hasonló köbméteres fogyasztásom volt, és akkor rendesen felszámolták a fogyasztást, de akkor most miért vagyok túlfizetve?

Komolyan mondom, hogy alig várom, hogy megszabaduljak végre a gázszolgáltatótól!

Mivel ha sikerül a költözés, akkor csak a villany számlán kell majd eligazodnom, ami talán egy fokkal könnyebb lesz? Habár lehet az is tartogat majd meglepetéseket.

piro para Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87407

Nóra, ha lesz időm estére lefotózom.

Vera, ezek cserépben vannak, de a mínuszok, és a reggelre ígért fagy miatt muszáj melegebb környezetet biztosítanom nekik. Mert a fóliába hiába van nappal 20 fok, sőt több is, éjjelre nagyon lehűl, és nem akarom +"fátyol" fóliázni.

Verakavics Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87406

.....nem tudom, de szerintem a krizantém nem szobanövény. A kertet szereti.

Előzmény: piro para (87400)
55judit Creative Commons License 2022.10.21 -1 0 87405

Most kint voltam, minden zöld eleven.  Már csak a fűben vannak deres foltok.

Kitaláltam hogy a füves részt bevetem ezüstös hölgymállal.

Tavasszal már volt annyi magom hogy szomszéd felől be tudtam vetni egy széles sávot. Bár ott nem volt fű, felkapáltam, elegyengettem, mára a hölgymál megerősödött, szaporodott is. Bár van közte nagyon törpe növésű sötét levelű here is. A nevét nem tudom, nem zavar, az is szép. 

Már van annyi magom, hogy a füves terület nagy részét be tudom vetni tavasszal. Mire végképp nem tudok már füvet nyírni, nem is lesz rá szükség.😀

Előzmény: CBNora (87404)
CBNora Creative Commons License 2022.10.21 0 0 87404

Itt 3/4 7-kor -2,2 °C volt a ház közelében, lejjebb a kert mindig hidegebb. A retekre tegnap délután tettem egy réteg fátyolfóliát, a macskáim nagyon élvezték. Szerencse, hogy ott volt alatta az üvegszálas szúnyogháló, az elbírja őket, ugrálni is lehet rajta.

Szerintem ezt még kibírta a retek fátyolfóliás takarás nélkül is. A Müncheni sörre én se raktam. Majd meglátom, milyen lesz, ha kiolvadt a kert, de nem aggódom.

Előzmény: 55judit (87403)
55judit Creative Commons License 2022.10.21 -1 0 87403

Éjszakára még 3-4 fokokat jósoltak, ennek utána reggelre fehér lett a kert. A retken még rovarháló van, szélcsendben terveztem hogy lecserélem fátyolfóliára. Nem tudom nem-e elkéstem ezzel.

vinik táltos Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87402

Reggelre komoly talajmenti fagyokat jósolnak.

Gondoltam bepakolom a citrusaimat a fóliasátorba, eddig a szabadban voltak.

Kinyitottam a cipzáras ajtó egyik felét, akkor láttam, mekkora lett a fokhagyma:

ez a maradék lótrágya, a sarokban a tavalyi                ekkora a fokhagyma                          már a dughagyma is előjött               fokhagymák meg a paradicsom paprika

CBNora Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87401

Még bimbó sincs rajta?

Előzmény: piro para (87400)
piro para Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87400

Bepakoltam a szobába az ablak mögé, és kora délután leengedtem a redőnyt, hátha kinyílik valamennyire a hátralévő kb másfél hét alatt.

Előzmény: Verakavics (87397)
CBNora Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87399

Nálam nem volt ilyen gond, lassabban fejlődnek. Az én huszadika körül vetett retkeim zöme még ceruzánál alig vastagabb, vagy még olyan sincs.

Idén sajnos le vannak maradva, de máskor se szokott ősszel pudvásodni, csak nagyra megnő.

Most nagyon drukkolok a hosszú ősznek, hogy legyen belőlük valami. Nálam szeptemberben késő vetni, hideg a kert, és idén ráadásul elég árnyékos hely jutott nekik. Neked ki kell tapasztalni.

Előzmény: 55judit (87398)
55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 87398

Nóra nem baj hogy a retkeim már óriás nagyok? Meddig állhatnak el a földben? Találtam már egész kicsit pudvásodót is. Aug. 20 után vetettem. Ráért volna szept.-ben is?

Verakavics Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87397

Rövidnappalos. Fekete takarással előbb virágzik.

Előzmény: piro para (87396)
piro para Creative Commons License 2022.10.20 0 0 87396

Nincs valakinek egy jól bevált módszere a krizi mielőbbi virágoztatására?

A szálas virágaimnak remélem elég lesz még ez az egy hét, de a cserepesek lemaradásban vannak.

Verakavics Creative Commons License 2022.10.19 0 0 87395

Pedig, ha jól gondolom, a félhosszú gyökere több vizet kaphatott, közelebb volt a földfelszinhez.  A hosszúnak  lefelé szivárogva egyre kevesebb jutott.--Ki érti, mikor melyik sikerül jobban?

Előzmény: s51es (87394)
s51es Creative Commons License 2022.10.18 0 0 87394

Felszedtem a répát, petrezselymet. Répa lett bőven, szépek. A petrezselyemgyökér annak ellenére, hogy szépen kelt, mulcsolva volt és rendesen kapott vizet, nagyon vegyes. Szerencsére vetéskor a szokásos félhosszú mag nem volt elég, így hosszút is szórtam. Nos most ez a hosszú mentettte a helyzetet. Úgy tűnik az szívósaban ment a mélyebbre húzódó talajnedvesség után. A félhosszú mind satnya maradt.

55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 1 87393

Örülök neked Mariska! Jó egészséget kívánok!

Előzmény: Mariska néni (87392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!