Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A MIGE nem is kell említsen olyan fajt/sp., (alfajt/ssp., változatot/var., eltérést/ab.) ami Magyarországon "bizonyítottan" nem fordul elő. Az előfordulás lehet őshonosság, vagy spontán/természetes, ill. emberi hatásra történő betelepülés -állandósultan, vagy ideiglenesen (nagyobb területen, vagy szigetszerűen).
A kínai fafülgomba nálunk még csak a kínai éttermekben, az Auchanban és testvéreiben van bizonyítva. Semmi jele annak a természetben, hogy ez faj az európai alakkal együtt előfordulna nálunk, vagy azzal azonos lenne.
A fafülgomba termesztése Kínában oly mértékű, hogy mára mennyiségileg megelőzte a korábban első, csiperkéket és kucsgombákat.
hát, aligha hihető, hogy szaporodási közösséget alkotnának az európai populációkkal, másrészt általunk egy fajnak gyűjtött gombák is néha több fajnak bizonyulnak.
Hmm. Ez érdekes. A MIGE-n nincs nyoma hogy ezek két különböző faj lennének, de a szakértők majd kijavítanak.
A Nosalty-n pl. ez szerepel, bár ez nem autentikus mikológiai portál...
Távol-keleti gombafajta, másik nevén Júdásfüle gomba. Nevét alakjának köszönheti: kezdetben gömbölyded, később fülalakú, redőzött szélű, vörösesbarna gomba. Nálunk általában csak szárított változata kapható. Véralvadásgátló hatású. Magas a B-vitamin tartalma, ezen kívül magnézium-, kalcium és vasforrás. Készíthetünk belőle levest, wokban sült ételeket, ragukat, rizottót stb.
Illetve a wiki is így említi, bár azt sem fogadja el mindenki --> Júdásfülgomba vagy júdásfüle gomba vagy fafülgomba, (Auricularia auricula-judae) népies nevein fagomba vagy fülgomba, https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%BAd%C3%A1sf%C3%BClgomba
Szóval mi az igazság? Ha két külön faj, mik a különbségek?
köszi a tippet! az árterek valahogy kimaradtak eddig, lassan haladok a környék feltérképezésével. viszont laskából már így is kezdek pazarlóan jól állni :)
a múltkorival együtt már két lelőhelyem van rá, sőt, igazából három, bár jó messze egymástól. ha kiadja pár nap múlva, megyek egy kört és begyűjtöm, amit tudok, aztán egyszer kipróbáljuk. csak hogy tudjuk, hogy mit engedünk el :)
kulonosebben nem. ilyenkor csak 2-3 fajt lehet szedni, ezert er(d|t)ekes. ma mar nem szedem. inkabb csak a duna menten nezelodok. viszont ajanlani tudom. meg kell kostolni. semmivel nem keverheto ossze.
igen, nekem is ez a parám, hogy amikor "aratás" van, nyaggat a gyerek stb., akkor az ember nem figyel eléggé és egy nagyon extrém csillagok együttállása esetet benyel
mondjuk jó 30 éve űzöm én is az ipart azért, persze nem a teljes választékot szedve
Csak egy gyanús gomba volt legutóbb 500 m-re a fülőkéktől, meg teljesen köztük a kénvirág-csoport és nagyon megerősített abban, hogy minden db gombát alaposan meg kell nézni. Tönkjét, lemezét, szagát, kalapbőrét...
Végig oda kell figyelni.
Mert könnyen belekerülhet egy db, ha csak lecsipkedjüka a kalapját... Mondván, hogy ilyenkor csak a téli fülőke teremhet(hallottam már ilyet),sárgás, korhadt fán nő, csak a kalapját érdemes szedni,stb.
Értékes gomba ez, de nagy baj lehet belőle. Ezt én most tanultam meg.
És az a rohadt sisakgomba is nem csak fenyvesben nő.
nem keverném össze a kettőt, eddig sem tettem, de akkor sem. nem kell mindent megenni. ízletes tőkét nem szedtem soha, és amikor utánaolvastam, meg is állapítottam, hogy ennyire veszélyesen nem szeretek élni.
el sem tudod kepzelni, hogy mennyi a kulonbseg a ket gomba kozott. semmi kozuk egymashoz. nezelodj inkabb az izletes toke kornyeken. lesz meglepetes, hogy bevallalnad--e?:)
én a fórumos szlenget nem éreztem a veszélyesség terepének, inkább azt, amikor viszik haza az emberek az erdőből a bármit is, és pár kérdés után látszik, hogy gőzük sincs, hogy mit csinálnak.
a téli fülőkét mi nem is szedjük (sosem szedtük és most sem fogjuk elkezdeni), mert bár felismerem, de kényelmetlenül közel van amatoxin tartalmú "párjához". olyan extrém esetekre gondolok, hogy egy nagyobb fülőke csoportba középen belenő egy fenyves sisakgomba vagy hasonló, csillagok extrém együttállására
cserébe a karcsú őzlábat sem szedjük, mert... karcsú :)
de hát nincs is se fenyves fülőke, se téli sisakgomba! fel sem merült bennem, hogy ezt bárki félreérti és készpénznek veszi, az sem, hogy bárkit megvezetnék itt, tényleg csak az elmúlt időszak témájára akartam rákapcsolódni, ha már belefutottam egy szép fülőke csoportba. elsőre a reakciótok sem értettem, annyira nem gondoltam ilyesmire.
de tudom akceptálni azt az érvet, hogy nem csak egymással beszélgetünk, hanem kvázi azokkal is, akik csak olvasnak és esetleg kezdők (bár ők nagyon remélem, hogy nem így, mások fél mondataiból akarnak megfejteni bármit is), és akkor gombanevet csak precízen és szépen.
úgyhogy biztos, hogy nagyobb hibát követtem el, mint gondoltam, mert egyáltalán nem gondoltam annak eredetileg.
persze, hogy viccelődtem. napok óta téma, hogy mennyire hasonlít a kettő, megeresztettem egy szóviccet, ami nem ment át, ezért megfordítottam a szóviccet, hátha úgy már egyértelmű.
mea culpa, nem akartam senkit indirekte sem eltenni láb alól...
A második teszt én amikor lila szint ad akkor kálium hidroxid (KOH) használsz. A kálium hidroxid szilárd lúg. Vízben fel kell oldani. Erre kérdeztem rá. Milyen koncentrációban kell használni?
igen erosen. ez a lenyege. ezert kell nem szazszor ujrahasznositott papirt hasznalni. ebben az esetben max fals pozitiv lehet a teszt, de ez a jobbik verzio.
amugy meg egyszeru a dolog, a marginata reakciot valt ki KOH-ra, amig az izletes toke nem. ezt gyonyoruen demonstralta nekunk gombaszaglasz az oszi kiallitason. raadasul meg a klasszikus papirtesztet is bemutatta (marginata, phalloides, rubescens). Szepen hoztak az eredmenyt.
akor nagyon rosszul teszi. ez nem olyan, mint az ozlabnal, hogy mozgathato, akar le is lehetne huzni a tonk toveig (amit nem lehet amugy, mert elvastagodik a tonk). itt fix, es nagyon vekony a tonk, mint ahogy a tonkon levo fatyolok is. ezt lehet nagyon konnyen eltuntetni azzal, ha fogdossak a tonkot. itt velek felfedezni nemi fatyolt, de ELETLEN a kep. ha mar arra hajazunk, hogy marginatat fotozunk, akkor csinaljunk mar vagy 5-10-et, 'szt majd otthon valogatunk.
habitsra es a lemezek szine alapjan akar az is lehet. eleg eletlen a kep, de a fenyves sisaknak ezustot kis pihek vannak a tonkjen a galler alatt. ezen nem latok olyat.
nalunk is a kornyeken sok helyen elojon az izletes csiperke. a minap lattam egy fazont, hogy szedegeti. mondom neki, hogy a kitya-macsa urulek nem erdekli? hat nem erdekelte.
Még 3 darab kerti tintagombát találtam ma reggel. Valszeg lett volna több is, de már hideg van itt is. Szerdán kint voltam a piacon és ott árultak tölcséres rókagombát.
Azért tesznek fel ide mások is képeket kommentár nélkül
Annak idején amikor a H-B.-i dombságból egy másik területre költöztünk, sokat segítettek az élőhelyi képek és az akkori veteránok hozzászólásai, többek között Heyderia, Shroomer, Ízletes rizike, stb., illetve a társfórum - Nagypapi és baráti köre 😊.
Ezt a fórumot sokan olvassák, talán segíthetnek ezek a képek másoknak is a terepen 😊.
sajnos meg mindig keves az info, eletlenek a kepek. szinte biztos, hogy fuloke. en az elso kep alapjan akar egy vorostonkunek is mondanam, de latni kellene.
Azt hiszem, a határozáshoz nem fog sokat segíteni, de ne ezen múljon, van még két képem, az egyik talán kicsit élesebb, és többet mutat, a másik oldalról, de megdöbbentően homályos (nem tudtam a telefonnal szándékaim szerint fókuszálni).
sajnos a kep alkalmatlan a hatarozasra. egyreszt eletlen, masreszt jobb lett volna oldalrol fotozni. esetleg alulrol is. az erdekes formajat azert veszi fel, mert ahogy nyilik ki, kozben oregszik, kezdi elvesziteni a viztartalmat, igy felszakadozik. vannak ilyen gombak, peldaul a susulykak. masoknak a kalapbore kezd el felrepedezni, ilyenek a tinorufelek.
Sziasztok! Szeptember végén találtam ezt a gombát a Vértesben. Tudtok segíteni, hogy mi lehet ez? Nem szedtem le, csak lefotóztam, mókásnak tartom, hogy kicsit virágra emlékeztet. Köszönöm!
ja, ha mar infot lehet kozolni. a sisakgomba sosem lesz gyumolcsillatu, szinte minig lisztszagu, vagy valami rossz. ellentetben az izletes tokevel, ami jellemzen gyumolcsillatu. sose edd meg vizsgalat nelkul.
csak felhivnam a figyelmet az esetleg idetevedo kezdo gombaszoknak, hogy ezen a kepen egy fenyves sisakgombat lathatnak (eros az erzesem). oda kell figyelni a kornyezeteben, szerintem senki nem ismeri fel laikuskent. az izletes tokegombaval keverheto ossze. jellegzetessege az ezustos foszlanyok a tonkon, ami viszont gyorsan el tud tunni, ha tapogatjuk. jellegzetes elofordulasa fenyoerdoben, kivagott fenyotonkokon.
A legelő. Itt nagy mennyiségben lehetett volna szedni az iglice fülőkét konyhára, ha nem lenne védett ;) és a gyapjas tintát. Külön örömöt okozott a mezei kökörcsin találat :)
Képes úti beszámoló. Tegnap a Betyár dombon és a közelben lévő legelőkön jártunk. Nagyon sok fajt találtunk. Konyhára nagy mennyiségben lehetett szedni a barna gyűrűstinórut és a szemcsésnyelű fenyőtinórut. Nagyon jó időnk volt :)
Én vajon kicsit pirítok rajta és tejszínnel feldúsítom, összefőzöm, petrezselyemzöld, kis feketebors és spagetti! Nagyon finom! Az egész család szereti! :)
na de ilyenkor ezek tízszeres pontértékkel bírnak!
a nagyobbik fiam remek ütemérzékről téve tanúbizonyságot közölte, hogy ma mindenképp menjünk gombászni. finoman jeleztem neki, hogy amíg egész ősszel ellenállt, addig mondjuk volt gomba, most már veszett fejsze nyele. egy nyolc évest persze nem lehet csak úgy lerázni és képben is van, közölte, hogy ne akarjam átverni, téli fülőke van. :) úgyhogy megyünk fülőkézni.
mit érdemes abból csinálni, ha véletlenül találunk? levest?
nálunk is bejöttek, volt, hogy az asszony felhúzta a függönyt az ágyból hátrafordulva, hogy mi ez a nesz, és ott állt az ablak túloldalán rudi szarvas :)
viszont elég szépen legyakták a frissen ültetett fáinkat, úgyhogy kihúztam egy villanypásztort, azóta nyugi van
Nekem ilyen csokigolyókat hagynak a kertben. Bejönnek a hullott almára. Nem nekem kell összeszedni a rossz darabokat a fa alól. Csak a ház mögé mentem a szemetes kukához, és beleléptem a bogyóba.
Azon nem csodálkoznék, ha benézne egyszer a hátsó ablakon! Annyira közel mászkál. Csak akkor gondolnék az alkoholra, ha látnék mögötte egy szánkót piros ruhás emberrel. :)
disclaimer: a tegnapi, szarvasbogyós trombitákat szépen a helyükön hagytam
(lehet, hogy elhagyta egy-két csúnya szó a számat az eredeti tulajdonosukat illetően, akinek egy egész erdő a rendelkezésére állt, de neki dafke az utolsó egészséges trombitákat kellett telibecsinálnia :D)
A korhadékon élők, mezeiek jól bírják, mert szinte állandóan nedves minden, napközben se száraz a talaj, szinte mindig köd van. Ma is egész nap, szitál is. A hőmérséklet a mai napig őszi. A szezon meg nem is volt. Elnyújtódik.
Ma nem értem rá, lett volna pár tippem, utolsó napra. Holnapra nagyon mondják ide a fagyot. Aztán majd kiderül.
Pár napja még csodálatosan egészséges szép nagy kékhátút találtam, csak nem írtam róla. Múlt vasárnap még bükki pereszkével volt terítve a 600 körüli bükkös.
Itt az erdő felé a kertkapuban is van még 2 lila pereszke. Hagytam őket békében öregedni.
Különben is! A sárga rókagomba eddig még nem jött elő. Azt még megvárjuk :)))
Legelő mellett elhaladva 2 őzlábat láttam. Kicsit később valami csiperkéket. Majd egy útszéli gesztenye tuskón ráncos tintagombára emlékeztető kupac. Nyilván ez mozgó járműből meghatározhatatlan, de az őzlábak most már túlzásba viszik idén! :) Holnap lenne időm visszaautókázni arra, de szinte biztos, hogy fagyottak lesznek. Esetleg havasak.
Jobb felfelé az nem egy gyökérdarab? Ami már esetleg egy ott sem lévő fáé volt?
Az hogy ha korhadéklakó gomba látszólag a földből nő ki, nem jelenti azt, hogy ott éppen nincs egy kisebb-nagyobb halott faanyag a föld szintje alatt pár centivel.
"Previously, autopsy findings of fresh specimen in COVID-19, the SARS-CoV-2 has been found to cause severe damage to the olfactory nerve fibers and in regions as deeper as the olfactory bulb and the inferior surface of frontal lobe of the brain (Bulfamante et al., 2020) related to the olfactory bulb."
nincs most időm kikeresni a linkeket, de be tud jutni, és a szaglás ideiglenes elvesztése épp emiatt van, károsodik az ezért felelős külső lebeny (a regenerációs idő pedig nagyon változó).
nem ilyen egyszerű. a postcovid lelkinyavalyában szenvedők száma sajnos nem zérus összegű és úgy tűnik, hogy sajnos kimutatható az idegrendszerben is a víruspartikulum a postmortem mintákban és a mikrogliák is felajzott állapotban vannak.
Hagy kiránduljon az a szegény gomba is!!! Mielőtt az ember felaprítja és forró olajon véget vet a pályafutásának!
Szép szedés volt az nap. Kb egy 2 literes vászon zacskót szedtünk dugig. Lett volna több is, de annyit szedtünk, hogy aznap el is fogyjon. Persze nem egyedül ettük meg.
Azon a héten 3x kimentünk még érdestinórut szedni. Minden alkalommal kb egy zacskónyit szedtünk. elég rövid idö alatt.
"viszont a covid óta azért szépen hullanak a szaglószervek (pontosabban az ezért felelős agyi lebeny)"
Jó ég! Hál istennek erről nincs szó. Ha a központi idegrendszerbe így bejutna a vírus nem ekkora lenne a halálozási arány és nem vidámkodnánk itt a gombák körül. :)
A szagló neuronokat se tudja megtámadni, az orrban, csak a körülöttük lévő "kiszolgáló" sejteket teszi tönkre. Ezek regenerálódnak, visszajön.
Egyébként ez sem új, sok légúti vírus tudja ezt a trükköt, csak azokkal szemben nagyobb az immunitás már.
A nagyothallás után a nagyotszaglás is elfogadott terminusszá vált.
A másik lehetőség a team-ben szedés. A házasság orr-szövetség is. :-DD Ha kicsi az ember szaglása és nagyotszaglik, akkor megtoldja a hiányosságot a felesége (amúgy nagyon kicsi kis fitos) orrával.
vannak azért gombák, ahol nem kell szaglás a határozáshoz, de amúgy ja, elég fontos érzékszervünk, például a romlott étel "illatát" sem árt megérezni. viszont a covid óta azért szépen hullanak a szaglószervek (pontosabban az ezért felelős agyi lebeny) itt-ott :(
ugy legyen:) betoven is hallott az elejen, szerencseje volt, hogy ezt a tudast meg tudta jegyezni. de ugye, ha azt mondjak, hogy ezt a gombat hatarozd meg, de nem erzed az illatat, akkor milyen emlekekre tamaszkodsz? betovennek is hiaba jatszottak kesobb zenet, csak nezett ki a fejebol ugyesen.
ha te vagy kemikus, es neked ment el a szaglasod a munka soran, az sajnalatos modon nem toleralhato a gombaszasban. sokan hoznak hozzam gombat, mondom, hogy szagolja mar meg, de mondjak, hogy nem erzik. sajnos ez tenyleg nem jo. egyelore nekem nagyon erzekeny, sot idonkent idegesitoen az.
Nekem ízlett. Persze a vargánya vagy egy rántott őzláb persze ízletesebb. Nem éreztem, hogy hugy szagú lett volna, de van annak is előnye ha az ember 15 évet eltölt szintetikus szerves kémiában. Kidöglenek az olfaktív receptorok és alig érez az ember szagokat :))))
Az is lehet, hogy nem mindegy mikor szedi le az ember.
Hát elég nagy volt ahhoz. De lehet, hogy extra jól érezte magát abban az évben és az átlagosnál nagyobbra nőtt.
Az viszont biztos, hogy nem érett túl. Pont akkor a legjobb amikor megreped. Ekkor a legintenzívebb az íze. Teljesen sima fehér volt belül. Ez volt a legnagyobb es csak ez volt persze megrepedve. A többi kicsit kisebb volt de nem sokkal. Legalábbis az amelyeket elhoztam.
Én is nagy rajongója vagyok az őzláb szedésnek és kirántásnak. A mélyhűtőben van kb 3 vacsorányi őzláb bepanírozva. Egyszer nagyon megjártam ezzel a mélyhűtéssel.
Egy szedegetéskor nagyon szép pöfetegeket találtunk. Vagy 10 darabot ilyet, ilyen állapotban. Pont megrepedt. Akkor a legjobb!
Persze ennyit megenni nem tudtunk és voltunk annyira smucigok, hogy nem osztottuk szét. Szépen leszeleteltem, bepaníroztam és betettem a mellé a kb. 2 kiló vargánya mellé, amit korábban begyűjtöttünk.
Elmentünk pár napra otthonról. Ez alatt elektromosság meg hussss, elment Minden kiolvadt a fagyasztóban. A gomba mehetett a szemétbe.
Azóta nem tartalékolom hosszú ideig a fagyasztóban se az előkészített gombát.
Láthatólag nő ez mindenhol. Azt hiszem szedtem én gyapjas TG-át még templomkertben is. Hálás egy gomba! Csak időben kell leszedni és időben elkészíteni.
Remek hely lehet gyapjas tintagomba számára is. Nálam az a nagy kedvenc. Kb olyan helyeken szedem amit leírtál. Legelők szélén. Persze van rá példa, hogy ritkás erdőben szedtem egész sokat.
igen erosen piros galambnak latszik. pont a tonk eletlen, de az sem igazan mervado, mert van amikor feheres, van amikor pirosodik. jo lett volna egy foto a lemezekrol. elvileg pirosodni kellene az eluknek.
Az a legdrágább. Ha belegondolsz, hány km van egy kiló "ingyen" gombában... (A legtöbb embernek nem sétatávolságra van a termőhely és sokszor semmit sem találunk.)
Úgy tűnt lefutott a szezon sógoréknál is, erre egy barna tinóru, egy mandulaillatú csiperke és pár gigantikus méretű rizike után belefutottam egy ízletes varesz csapatba, bébi - ifjonc méretben, szerintem ezt benézték így nov 13-án... aztán visszafele battyogva két fiatal, egészséges céklatinóru. :)
tudtommal nincs olyan, hogy jacint illatu, hacsak nem valami helyi elnevezese. fagyallo vagy korisszagu lehet ez. de mondtuk mar, halgass mar rank, csigakat nem eszunk. nincs jo izuk. ott a jo kis riziked, csak elrontod vele az izuket.
ő is csak azt hiányolta, hogy nem egyeztették vele, például lett volna rá alkalmas, szellőztethetőbb helyiség stb. nem az 500 ft a tétel. az enyém amúgy 650 wattos, pörgetem 24 órát, az 15 kwh, mai áron az már... sok :)
na és akkor velem: üres és száraz volt minden. a legközelebbi, amit találtam egy vargányához az egy lyuk volt a lucosban egy mohás részen, az alján a micéliummal :)
idehaza megálltam a rizikésemnél, azt is lekéstem. szezon lezárva. (laska pótzh még esetleg, bár nem számítok rá)
ma nagyon szep voroses nyalkasokat, kulonfele rizikeket es fenyopereszkeket hoztak hozzam. a vorossek kifejezetten szepek, egeszsegesek voltak. gratula a talalojanak.
mi az orsegbe rendszeresen viszunk aszalogepet, foleg, mivel en egy hetre szoktam lekoltozni. a szallasadoval kikalkulaltuk az atlagfogyasztast. mar nem emlekszem, hogy 2 eve mennyit fizettunk, de olyan 500ft jott ki per kop. az iden nem szaritottam odalent, csak egy kosar riziket hoztam haza frissen. a tobbi vagy ment a kozosbe a hetvegen, vagy hetkozben ismeros hazahozta frissiben, vagy helyben elfogyasztottuk.
itt még laska sem volt (túl sok halott faanyag sem, mondjuk). de igen, ott álltam számtalan mohás/áfonyás/füves, nedves, védett, relatíve meleg folton, most írásba adom, hogy ott a vargánya micélium a talajban, de sehol semmi. ez van, megy aludni a zerdő, jövő májusban feltűrjük az ingujjat, leporoljuk az aszalógépet és nekiugrunk megint! :)
(mesélte a szállásadóm, hogy volt nálunk valami gombász találkozó az egyik októberi hétvégén, négymilliárd gombát szedtek, no meg mindenki stikában pörgette az aszalógépét a szobákban, minden gombaszagú lett és folyt le a gombalé az ablakokról. nem is lettek öribarik az egyik szobával, mert nem értettek egyet az eltitkolt aszalógépek használatát illetően.. :D remélem nem innen voltak a bűnösök :D)
Én tegnap mentem ki a környékünkre, nálunk se sok gomba van, kivéve a bársonyos cölöpgombát, abból van most sok én némelyik hatalmasra nőtt. Meg is lepődtem.
köszi a tippeket, nagypapi, neked is. extra zergést most nem nyomtam, mert így is sokat mentem, lucos és bükkös volt a menü, csupa olyan helyen, ahol tudom, hogy nő vargánya. sehol semmi. persze vastag barna avarban barna gomba keresése igazi szemkiguvasztó kör, úgyhogy bőven lehet, hogy volt egy varesz valahol és nem botlottam bele. de a velemi delta környékén is mentem egy plusz gyorsat és az is üres.
holnap reggel még lehet, hogy visszanézek, de legalább 10 km-t mentem és tényleg sehol semmi.
Nem tudom, hogy a fórumon megosztotok-e receptet is, hogy miképpen készítitek. Ha ezzel melléfogok, akkor béke a hozzászólás poraira, nem teszem máskor.
Ezt a gombát kizárólag spagetti tökkel eszem. nem tudom, hogy ismeritek-e a spagetti tököt?
Pár éve fedeztem fel a piacon mivel nem ehetek túl sok szénhidrátot.
Félbevágva sütőben 40 fokon megsütöm letakarva úgy, hogy kevés vizet teszek a tepsibe. szerintem 30 perc is elég. Nem kell agyon sütni. Annyira, hogy villával könnyen ki lehessen hántani belőle a szálas belsejét. Úgy néz ki mintha spagetti lenne.
Erre feltétnek teszem a nem túlságosan összevágott tölcséres rókagombát. Minden egyes gombát csak a elvágom a száránál. Kb 200 g gomba alá egy kis fej normál hagymát, 2 db fej gyöngyhagymát, egy gerezd nagyra vágott fokhagymát pirítok. Addig amíg üvegesedik nem tovább. Szóval eddig még olyan mint a gombapörkölt. Csak a befejezés más. Amint a gombából kijött víz egy része elforr (kb 1/3-a) nyakon öntöm tejszínnel és elforralom. Majd szerecsen diót reszelek bele, kis borsot és jöhet a só. Mindenből nagyon keveset, mert ne domináljon a fészer.
Ezt öntöm a tányérra helyezett tök spagettire. Erre ízlés szerint nagyon kevés sajtot tehetünk, de én nem igazán teszek. Elnyomja a gomba ízét.
Ez volt a másik gondolatom, de nem bontottam ki őket a lehullott tűlevelek közül. Valóban az volt. Mégiscsak ki kellett volna bányásznom és hazavinnem, de nem dolgoztam fel azt a zacskónyi (kb 200 gramm) tölcséres rókagombát, ami a hűtőben várt otthon.
Nyáron 4-fél 5-kor én már kinn szoktam lenni. utána nagyon meleg van, olyankor még jó az idő, meg akkor még nem jönnek a böglyök. Ha meg a kocsitól messze kell menni korábban is, akár háromkor, hogy mire pirkad már szedhessem az anyagot. Ha én Kőszegen laknék biztos hogy nem tartanám be azt amit a tábla ír.
en pacsirta gombasz vagyok. szeretem 9-re letudni, es akkor meg elottem az egesz nap. ma mezon jartunk hirtelen felindulasbol (lasd halek kepe). talaltunk is vagy fel kilonyi oszl-t meg 5-6 szem csiperket.
Elég meleg a november ebben az évben. A hétvégén még szép frissen jöttek ki a fenyőtinóruak. Lehet persze, hogy valamelyik másik tinóru volt. Lombhullató vörösfenyők alatt nőttek.
2 hatalmas ízletes vargányába is belefutottam de azok már elégé korosodóak voltak.
Nem szedtem le se egyiket se másikat. Volt a tinoruakból elég, de nem gombászni indultam, hanem kirándulni így nem volt nálam se kosár se papír zacskó. Így maradt a fotó.
én sem hajnalban nyomom többnyire. érted, lehet, hogy megelőzök valakit, aki menne délelőtt, de a hajnali baglyot meg előző nap délután lehet megelőzni stb. az egyetlen, amire figyelni szoktam, hogy hétvége előtt túl legyek a vadászaton. :) és igen, a nagyon lapos fények ritkán jók, én is kerülöm.
amúgy idén legalább háromszor futottam bele abba, hogy megyek be valahova, a csóka jön ki, kosárral, kérdezem, hogy van-e még értelme bemennem vagy letarolta az egészet, aszongya, hogy nincs sok gomba... aztán de, van.
Én pl nem vagyok az a korai gombász, kb 8 kor indulok el. Pont azt szeretem, amikor már nincsenek sokan az erdőben. Gombahullám idején nem kell attól tartani, hogy nem marad szedni való. Sőt ilyenkor látni igazán, mennyi gombát otthagynak. Volt, hogy korán mentem, de a hajnali fényviszonyok nekem csak nehezítik a keresést. Tapasztalataim szerint másoknak is. Nyáron is kb 9 körül mentem befelé, kolléga meg kifelé. Büszkén mondja már 6-kor kinn voltam. Szedett pár darabot, azt mondja nincs nagyon. Több kosárral szedtünk aznap. Nyílván helyismeret kérdése is, de gyakorlatilag mindenhol vargánya volt.
nekem az volt a logikám, hogy a múlt heti inverzióból a kendig szinte végig kilógott, sokszor 5-10 fokkal melegebb volt fent. na de a logika egy dolog, a gomba meg egy másik. :)
A Kendig csúcs magasságában és afölött sokszor már október közepén fagy, A komolyabb hidegbetörések is korán érintik a Kőszegi hegységet. 2 éve volt hogy mentünk fel októberben, aztán csodálkoztunk, hogy a pocsolyák be voltak fagyva. Cserébe sokszor kap a hegy április, májusi havazást is. :-) Bár ezek mostanában elmaradtak.
igen, holnap felszaladok, van egy nap szabim csak azért, hogy ha már idáig eljöttem, nézzek körül. holnap megyek egy nagyot, érintve lesz a h. alatti bükkösök is.
Mátrai legkésőbbi gombászgatás találatai nekem 2020-ban voltak.
Például november 11-én Márton napra 2 db ízletes vargánya, 7 db őzláb. Majd pont egy héttel később november 18-án 2 db ízletes vargánya, 1 db őzláb, némi friss trombitagomba. Nem valamiféle nyomi vargányák, mint most, ezek a vackok, amiket fotózok, hanem fiatal fehér, maximum sárga aljú, nagy méretűek.
Jó év volt különben is itt a Mátrában akkor.
Aztán december első napjaiban mindent elvitt a kemény fagy.
Legkésőbbi időpont valaha mikor én gombászni voltam, az november elseje körül volt. Aztán nagyjából zárom a szezont. Errefelé amúgy nagyjából ez be is szokott jönni.
fáccse, igen. nyilván nem néztem geolokációt és exif adatokat, elhiszem biankóra a fotókat. én legalábbis tuti nem tennék energiát abba, hogy kamuzzak egy pár vargányát. :D
Azért köszi a választ. A fejéhez képest 5x hosszabb szára volt. Réti trágyagombácskára tippeltem de annál jóval kisebb volt és 1400 m magasban találtam plusz kisebb is volt. Egyedül volt.
Na mindegy. sajnos a művészet (kicsi mélységélesség a szép mosásért) kinyírta a megismerést :D
Az eső szétáztatott minden maradékot, de újat nem indított errefelé.
A laskák nagy része is szivacsként telített volt vízzel, ezért kicsit rájuk ijesztettem, mintha meg akarnám őket szárítani. :) Most már jó, ismét jó állagúak, kibírják holnapig, ma már nem főzök.
Szömi a cskg-val van így. Sokáig ette, aztán egyszer besokallt tőle, akármilyen módon készítettem el, nála átkerült a búvárgomba kategóriába. A többi gombával nincsen gondja szerencsére, tehát nem pszichés a gomba ellenszenv.
mar sokszr elmeseltem. kb 20 eve lehetett, amikor az elso szurketolcsereket megtalaltam. elso alkalommal megettem rantottanak. masnap is azt sutottem, de az elso falat kifordult a szambol, azota sem tudom megenni.
Kezdő koromban volt egy munkatársam, aki imádta a gombát, de egyszer beevett egy ilyen sárguló csiperkét, és rosszul lett tőle, onnan kezdve a jót sem tudta megenni, rögtön kijött belőle.
Közben imádta a gombát, és mikor mi szedtünk csiperkét, mindig ott sertepertélt a munkásszálló konyháján, mikor főztük a gombapörköltet.
Aztán egyszer nem bírt magával, és megevett belőle egy kisebb adagot, fél óra múlva rohant a wc-re, és kidobta az egészet.
Filóztunk, hogy ez pszichikai dolog, vagy valóban nem viseli el a szervezet a csiperkét akkor sem, ha jó fajta...
pontosan ez a tervem ;), a szeptemberi hullámnál is le volt maradva a túloldal hetekkel, stark_100 akkor már kosárszámra lőtte a vareszt itt, mi meg kicsi indulókat találtunk csak ott
én tegnap fellelkesedtem egy pillanatra a fotóid nyomán és kimentem, de el is ment a kedvem az egésztől. szutyok inverzióban botladozva jojózik a szemem a mindenszínű avaron, ahol kb. a gigászi szürke tölcsérgombát is csak akkor veszem észre, amikor már rajta állok, de amúgy is csak múmiákat találok abból a kevésből is, amiből egyáltalán. szépen hazajöttem.
persze a nyafogást árnyalja, hogy azért idén volt már "herótom":
- vargányától 3x
- trombitagombától 3x
- laskától párszor
- őzlábtól is párszor
ezen felül jópár "alap" gomba most került be a repertoárba: lila pereszke, lilatönkű pereszke, sárga gereben, illetve sok év kihagyás után találtam többször is rókákat.
Tányérkészen nem volt semmi különös, ehető volt. Itt a csiperkéket sampionnak hívják, persze mamár a sárgulókat nem szedem,de régen ami ssampion volt ment a fazékba,a gombát annyira szeretjük hogy luxus lett volna elengedni. Itt vagytok egy páran komoly gombaismerettel, sokkal nagyobb lehetőségekkel, de nekünk 4-5 biztosan felismerhető fajta van csak amit 50-60 éve szedünk. Idén őzláb, gytg dömping van, azokból be is spejzoltunk rendesn,
na de a sárguló csiperke pont a főzés közben lesz igazán karbolszagú :)
amúgy én találtam ma két - szerintem - ligeti csiperkét, de nem tetszik az illata (nincs se ánizs, se kellemes "csiperke illat", inkább ilyen nagyon picit szúrós), így hiába nincs sárgulás (tönk alja és a hús is hirtelen vörösödik vágásra), inkább megy a komposztra szépen
Jó néhány éve a Gete hegyen egy falubélivel találkoztam, egy szatyor sárguló csperkével, a gombászkönyvben mutatom neki hogy mit szedett. Mikor kiöntötte az egészet, ott dörgött hogy miért kellett velem találkoznia, mert ők ezt mindig megették. Mondom neki vazzeg mi is megettük és soha semmi bajunk nem volt, de mióta tudom, olvastam róla, nem merem enni.Úgyhogy az egyéni érzékenység jatszhat szerepet.
Valóban a legsúlyosabb mérgezéseket írtad, de az általános gombamérgezés a gasztrointesztinális tünetegyüttes (hányás-hasmenés), ami a világító tölcsérgomba, döggombák, rossz csiperkék következménye, valamint a jelenlegi egyéni érzékenység, ami allergiás reakció, többnyire egy-két hasmenéssel és mindenféle rossz közérzettel. A muszkarin inkább a gasztro... típusú. Hasonló a sima ételmérgezés (romlott gomba) is.
Amatoxin, phallotoxin, gyromitrin, (paxillus mittommi fehérje) stb. halálos mérgek, azokból kevés is sokkal rosszabb tüneteket okozott volna, de talán hosszabb lappangással.
A mérgezési (hasmenés, esetleg hányás) tüneteknél az a jó, ha hamar jelentkeznek, akkor kevésbbé súlyosak általában. A legrosszabb, amire számítani lehet, az a gombaundor egy darabig.
mármint micsoda? ezt a gombát én simán mérgezőnek ismertem. inkább ilyen szürke tölcsér, meg fenyőtinóru, meg ilyesmire értettem. persze az nyilván szívás, ha valami egy ideig ehető a szakirodalomban, aztán néha mégis belehalsz :(
ez a másik. eléggé alap szerintem a különböző "arra érzékenyeknél kiválthat ezt-azt" gombáknál, hogy először csak kóstoló, aztán legközelebb egy gombányi... aztán, ha úgy sincs semmi, meg lehet kockáztatni egy teljes ételt.
igazibol nem vol nagy problem z egyszeri hasmenesen tul. akar azt is mondhanam, hogy siman elmegy a finomsaga mellett. talan nem is zavarna, ha nem zavarna :)
Az idősebb példányok esetében a csöves rész leválasztását is mondják.
Én például olyan időset nem eszem, különben is mi maradna belőle. Csak aminek még citromsárga az 'alja'. Valamint csak keveset egyszerre. Így még nem tapasztaltam zavart.
Igen, finom volt, de nem ér annyit, ami az utána következő két-három napon következik :-) Az árusítható fajok listáján legalább az ott van megjegyzésben, hogy a kalapbőrt le kell húzni, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy az megelőzi a problémát, kísérletezni meg nincs kedvem.
sosem komolytalankodtam a témában. nyilván kérdés sem volt, hogy kései laskát szedtem. gyerekkorom óta gombászom, idén ettünk először például lila pereszkét :))
A fenyőtinóruk az emberek nem elhanyagolható részénél okoznak kiadós hasmenést (hányást nem, csak hasmenést!), pl. én is csak egyszer ettem életemben fenyőtinórut...
csak folytattam a gondolatmeneted -- de középhaladóknak (magamat is ide sorolom) hasznos időről-időre újraolvasni, ahogy bővítenék a gyűjtött fajok listáját...
Múlt hétvégén voltunk, és a lucosok érdekes mód nem nagyon adtak vargányát, ellenben a bükkösökben még volt mit keresgélni. Persze nem annyit, mint szeptemberben, de magam is meglepődtem néhány fiatalabb példányon. Mondjuk másfél hónapja eső sem volt arra. Amúgy a H. forrás alatti részről van szó. A K. csúcs felé levő általad ismert lucost megnéztük, barna tinóruval volt tele. Sajnos nem voltak nagyon egészségesek.
ne feljel. alapvetoen ketfele mergezes lehetseges. amatoxin, ami mar ereztel volna. ott a hanyas, hasmenes kb egy napon belul jon. a masik az a muszkarin. attol meg hanysz orakon belul. valojaban a legjobb a kettot egyszerre enni, mert akkor az amatoxint kihanyod :) na, jo, ez poen.
"ilyentajt a nyirsegbol es biharbol hoznak fel izletes varganyakat. az ottani savanyu, homokos tolgyesek ilyenkor teremnek."
Igen. Sőt május-júniusban is van egy jó szezonjuk a homoki tölgyeseknek, ha megfelelő a tavasz!
Erről két sztorim van. Lehet hogy mind a kettőt unjátok. Újszülötteknek jó lesz.
1. Debrecen egyetemi villamosmegálló közelében: 7 db vargánya, előadásra menetben, zuhogó esőben, nyár eleji.
2. Másik újabb 3-4 évtizeddel: piacon megláttam és vettem homokról hozottat itt északon, otthon ki kellett dobnom, mert rossz szedés és szállítás miatt nem tudtam kimosni a homokot a spóracsövekből. Csikorgott a fogunk alatt.
csak feldobtam beszélgetésre, nem azt vártam, hogy valaki kinyilatkoztatja a tutit. stark_100 ugye vallatta azt a részt szeptemberben és írta is, hogy vége, lefutott, tehát felteszem, hogy az ottani lucosokban most feltehetően nincs ízletes varesz. nagyon halvány esély van rá, hogy a héten mennünk kéne, ezért indult be a fantáziám...
az oké, hogy ahol nem jött elő akkor, amikor szokott, ott esetleg később előjön. a kérdés kifejezetten arra vonatkozott, hogy ha egy adott faj (ízletes varesz) már lefutott egy gazdag hullámban, akkor érdemes-e reménykedni, hogy lesz belőle második hullám. ugyanabból, ugyanott. ha jól veszem ki a válaszokat, akkor nem.
Erre annyit tudok mondani, hogy én most azokon a helyeken járok és találgatok, ahol nyáron kellett volna, de akkor ott semmi, egyetlen darab gomba sem volt. Ezt Kőszegre nehéz vonatkoztatni, mert ott volt nyári csapadék, itt egyáltalán nem. Még amikor Pesten tombolt is a vihar, itt napoztunk a kertben. Egy csepp nem sok, annyi se. Talán Galyatető nyugati oldaláig jutott valami. Nem tudok okos lenni...
persze, a nyári és az ízletes két faj, nem így gondoltam. hogy konkrétabb is legyek: ha mondjuk a kőszegi hg-ben már szeptemberben szedtünk ízletest és lement a hullám, akkor szinte biztos, hogy most nem fogunk találni.
Igen, ez a nehéz, hogy kitartson az időjárás 2 hónapig.
Ritka a kétszeri beindulás ezen az éghajlaton, ugyanott. Ide nem értve, hogy nyáron nyári, ősszel ízletes, nem erre gondolok.
2019-ben itt az egyik hely a közelemben májustól augusztus közepéig nem állt le nyári vargányával. Persze kapott akár több napos esőket is közben. Kis szünet és indult októberben, de akkor már csak az ízletes.
magyarán termőhullám jellemzően egy van, ha az lefut, szünet után újabb már nem jön később? (ide értve azt is, hogy az az egy viszont lehet jó hosszú is)
nincs ra jo valasz. vannak olyan helyek, amik egesz nyaron jol mukodnek, de ha augusztus vegen nem kap esot (ahogy most nem is kapott), akkor szeptemberben mar nem lesz gomba. de ott utana mar oktoberben sincs, hiaba volt eso. erdekes, nem tudni miert.
a pesti piacokra ilyentajt a nyirsegbol es biharbol hoznak fel izletes varganyakat. az ottani savanyu, homokos tolgyesek ilyenkor teremnek.
urak, mi a tudomány mai állása, ha olyan helyre mennénk el "vargányázni", ahol szeptember elején találtunk már tömegesen, kizárt, hogy most is legyen? ide kapcsolódó kérdés, hogy ahol most találtok, azok olyan helyek, ahol az idei szezonban most jöttek elő először?
pilisszentlackó környékén most is elég sok van, nagyok is, szépek is. szerelembe azért nem estem most sem, de vannak rosszabb ízű gombák, szóval, ha nincs más, leszedem a jövőben is. tartalékos játékos :)
elkészült a nagypapi-féle "kevélyhegyi galócaleves", 50-50% pilócából és kései laskából. finom lett, bár a végeredményben azért nem jellemző egyik gomba íze sem, amolyan tárkonyos gombaraguleves.
Á, többször megyünk éven belül, de vagy van idő gombászni, vagy nem...
Aztán van hogy szezonon kívül megyünk, vagy szezonban, de esélytelen időjárási körülményekkor. Szóval van, hogy 2 évente érdemes elindulni gomba ügyben. Abból se jön be minden út. Meg olyankor is ha új helyekre is benézel, az lutri, meg idő.
2008-ban volt telitalálat vargánya ügyben. Azt a részt azóta se érjük el jókor.
Így ősszel többször volt, hogy térdig lehetett gázolni rizikébe.
Ja és ennyi év alatt változik a növényzet is.
Fenyvesek felnőnek, legelőt otthagynak, vagy éppen birtokba vesznek.
Ide pl eszembe nem jutott volna 5 éve elmenni. Akkor még erre nem legeltettek, és a fenyők is jóval kisebbek voltak.
Helyi ember jön szembe, majdnem üres vödörrel, és sajnálkozik, hogy nem jönnek elő a fiatalok. Bármire is gondolt.... ajaj..
Ekkor már azért szedtem pár nyálkásgombát, és ki lehetett válogatni mindenféle rizikéből is fiatalokat. Tényleg elbújtak. A sok elaggott meg ott rohadt. (Popenka.. semmi dögszag..;) )
De, az lehet. Most nézem, hogy lefutók a lemezei. Bár, mintha a csokor alján lévőknek elég központos, és árokkal elválasztott lett volna. De már nem megyek vissza.