Hehe! Lehet olyat. Két szállal, egyik peddig, másik vessző, gyűrűfonás, páros karószám, majd, ha megvan a négyzet, akkor egyel arrébb kezdeni. Szerintem, de javítsatok ki, ha ez nem működik.
Vesszővel kombinálva most kaspókat készítgetek, pontosabban pedignáddal kombinálom a vesszőt. Mindegyik más mintájú, a lányom feladta a leckét, azt mondta csináljak sakktáblásat. ????
Hát, vastagabból lehetne masszívakat is készíteni, de nem jellemző. Erősíteni lehet úgy, ha legalább 3-as gyűrűvel fonod végig. Készítenek belőle bevásárló kosarakat is, én nem mernék, de ez mondjuk tudásbeli hiányosság miatt van. Itthon a 3mm-es a legvastagabb, ha abból készül és jó erős szegéssel, akkor lehet masszív is.
Én az ára miatt inkább csak kisebb kosárkákhoz ajánlom. Esetleg lehet kombinálni vesszővel és akkor erősebb lesz.
Köszönöm! A pedignád kosaraid nagyon tetszenek, én még nem nagyon használtam ezt az alapanyagot, ezért kérdezném, mennyire van tartásuk, mennyire masszívak?
Végig olvasgattam a topikot, és csak köszönettel tartozom a sok-sok információért, csodálatos képekért, amit itt összegyűjtöttetek. Magam is fonogatok, csak az elmúlt években az aprónép mellett nem jutottrá időm. De most az ázottvessző illatától megrészegülten újból belevetettem magam a munkába. A 100 kérdésemből egyet bátorkodom feltenni: Vannier! Tudnál-e segíteni F.Tóth Marica elérésében? Feltételezem, ismered, amilyen körökben te mozogsz. Ő volt a mesterem, s szeretném vele újból felvenni a kapcsolatot.
Belépésként megpróbálok két képet beszúrni, nem túl szépek, ez csak egy kísérlet volt. A Vesszőfonás c. könyvből kaptam az ihletet.
A hétvégén felfűtöttem a garázst, szombaton láda és virágtartó kisbútor vázát állítottam össze. Múlt héten befektettem egy használt körfűrészbe, a képen szerényen feltüntettem. Tehát csendélet 2 képben:
További szerény javaslat, az ötlet privátban Kosárfonótól származik: Találkozó a nyáron? Hol?
Az Erdészeti Lapok cikkére azonnal lecsaptam, eltetttem a gyűjteményembe. Szaxerűen, közérthető módon minden benne van a fűztermestésről. 2700 hektár! Bárcsak ma is úgy lenne! Nagyon szépen köszönöm.
Som Dere Som Dara,Som Vessző, Kikereki Pókokat Ébresztő, Pitteg a,Pattog a Bekereki Bokorág, Hejehuja Szélnek Tél ad Parolát.
Rezgő,Zizegő Zabsarjú, Doboraki Dombon Vakvarjú, Károgat,Kéreget,Keresi a Kék eget, A kereki Keresztútnál Somot szedeget.
Gyönyörűszép kosár lett!! Biztos összesötétül egy kicsit, de azért mégiscsak elkülönülnek a színek majd. Én is próbáltam régen.
A szomorűfűzt is próbáltam, nagyon jó vele dolgozni, mert nem szedte szét a kezemet, de mindenki azt mondja, h nem való kosárhoz, mert nem tartós. Szerintem, ha nem fát cipelsz benne, akkor igenis jó. Meg különben is díszíteni, kiváló, akkor nem ő viszi a terhet. Frissen sárga, amúgy meg szép világosbarna lett később.
Ugye-ugye,meg van a zöld! Így frissen szép,kíváncsian várom,hogy megtartja e a színét. Berakásnak,gyűrűnek kiváló,de gyökkenteni,csak nagyon óvatosan lehet. Van egy másik kosaram is,ahol kipróbáltam,mit bír a vörös som. A lábazatot türhetően bírta,de a 3páros szegésnél már szitkozódtam.
Összegezve: Szép a színe,a földből növő hajtások elágazódás mentesek.180-as is akad és meglepően vékony,egyseges. Akár 3méteres szálak is nőnek kicsi oldalhajtásokkal a vége felé. A kosár minden részéhez felhasználható,de 90 vagy annál nagyobb szögben hajlítva könnyen törhet.
Bátran ajánlom minden kezdőnek.Ha nincs vessző a környéken.
Ifjabb koromban légpuskával és kispuskával (később AMD 65 gépkarabély) éltem ki lövöldözős szenvedélyemet, íj nyáron volt először a kezemben>>nyári tábori weboldal, Báránd. Jobb mutató- és középső ujjam két napig zsibbadt volt, az alkar kékülést elkerültem. Az elismerést köszönöm, még mindig tartozom első kosaram bemutatásával. A tanulást talán próbáld ki Szögedébe, kérdezd meg tőle, tanít-e. Bemondod a nevem (ekkor lépj hátrább, mert kapsz egy fülest)...
A piacon? Az eladótól? Ott két lépést kell hátralépned. Te kis butus, ő csak kereskedik, nem ő készíti...
Hopp-hopp-hopp! A naptár képén balról a harmadik fonás, az kéne. Kérlek nézd már át a BA füzeteket, úgy emlékszem abban láttam, magyar megfelelője a korbács fonása, az említett helyen valamilyen cseh vonatkozású cikkben. Vagy bárki, aki felismeri. Egy vezetőszálat kell körbefonni talán 6 (?) szál vesszővel. Aha, közben megtaláltam rajzon Aprószentekhz (december 28.) kötődik. Lányok megvesszőzése... khmmm, hááát ez teccik.
Csonrád megyében Makón élek. A Szabad Madár Íjász Csapattal az ország egész területén szoktunk mozogni. Ahová hívnak megyünk :) szerencsére egyre nagyobb az igény.
A kosárfonást már 10 éve szerettem volna elkezdeni... érdeklődtem is pl. a piacon akik árulnak, de eléggé elutasítóak voltak. Gondolom nem szerettek volna újabb konkurenciát!
Hát ennyit a makói gondolkodásmódról :(
Most vettem egy könyvet és végre ezt is elkezdtem! Nézegettem az alapanyag rendelési lehetőségeket a neten...nem túl drága? Ti honnan szoktátok beszerezni a vesszőket?
Az új oldalad nagyon jól sikerült! Látszik, hogy foglalkoztál vele. Irigyellek, hogy a menüben tudsz almenüt létrehozni. Az általam használt Hupont-rendszerben ilyen sajnos, még nincs ...
A kávás kosarakkal már egész jól boldogulok, sikerült már csónak alakút, kereket, belső fülest is fonnom . Ugye, elvagyok én, ha játszhatok. :-)
Beállok a boldog új évet kívánók sorába, kosarakban gazdag legyen. Tájékoztatok mindenkit (némelyeket priviben is), hogy fizetős tárhelyre költöztem saját domainnal. A weboldalamon látszólag nem sok a változás, ez a békazöld színvilág katonás-vidékies maradt (hiába no, ez az ízlésem) és talán jól olvasható. Tettem fel újabb leírásokat: hárompáros és ötpáros szegések leírását, és tanfolyami vázlatot. A Hírek, események bővült és a tetemes képanyagot is importáltam heroikus munkával. Két hét alatt cakkpakk az egész. Elérése az adatlapomon található.
Kedves Szabi! Nagyra becsülöm azt, hogy ráálltál egy technikára, és azt tűzzel-vassal megvalósítottad. Kávás (bordás) kosaraid - a képek alapján - egyre szebbek, ne hagyd abba! Ötleted alapján én is javaslom, hogy aki nem restelli, tegye ki első kosarát fotón. Az enyim még megvan, valamelyik este közzéteszem.
Már évek óta szerettem volna kipróbálni a kosárfonást. Hát, most hozzáfogtam és rátaláltam erre a fórum oldalra is. Lehet, hogy lesz 1-2 kérdésem kezdőként :).
Ha valakit esetleg érdekel a hagyományörző íjászat kérdezzen nyugodtan!.
Gyönyörűek a kosaraid és úgy örülök, hogy vevőt is találni manapság az ilyesmire!
Owen bácsi is remek kosarakat készít. Elvileg régen itthon is készítettek ilyen kosarakat a hegyvidéki emberek, de vajon ma is akad valaki, aki tud még ilyet? Megnézném.
Tehát, a szóban forgó kosarat a 90-es évek végén kaptam Késmárkon egy angol kosárfonótól, Owen Jones-tól, weboldaláért katt. A kosár hasított tölgyből készült, az eszem megáll! A fickó vonókéssel hasítja a nyers tölgyet, áztatás után fonja hajlított botvázra. Ne akarjatok pofont kapni tőle, olyan keze van, hogy eszköz nélkül töri a diót. Nagyon hasonlít a bordás kosárra, de itt nincsenek bordák, hiszen négyzetrendszeres technikával készül (Csalog Zsolt: Etnographia, 309. oldal, azaz a 4. lap, már akinek megvan), azaz a vetülék és lánc egynemű, négyzetrendszerbe illeszthető. Szóval, az utolsó szalagot száradás után fonja bele, mivel a többi még zsugorodik, tehát tömöríthető. Bivalyerős kosár imhol 'la:
Szabi az árakat javaslom ezek szerint kalkulálni, ha vevőd lesz rá, pár hét múlva gazdag ember leszel.
Szabi! A fényképsorozat, és a kosár fantasztikus, még hogy nem tudsz magyarázni! Nehogymá' lemaraggyak! Elő a botokat, áztatok, karikára kötöm (tényleg, min rögzítetted, csak nem szabadkézi?...), összeállítom, nekem bibi, van sínvesszőm is, de lehet, hogy telivel fonok. Erről jut eszembe, van hasonlóm készen, mindjárt lefotózom, új hozzászólásban megmutatom, körülírom.
Egyéb: a szinezős projekt áll, a fagy miatt nem tudok pancsolni, a fürdőszoba meg számításba sem jöhet, nem akarok én szem nélkül maradni - azért a nejem nem olyan veszélyes. Vizsgáztatásokról külön hozzászólásban írok, már amit lehet. Mellékelem az ünnep előtti terméseket, a ruháskosáron egy speciális balkonláda, a többi szerintem felismerhető. ennél több volt, de hála Istennek vevők is akadtak.
Itt pedig két kép az említett copfszegésről, az egyik élcopf, a másik oldalcopf, tehát pótkaró nélküli, három szál továbbfonásával. A közeli képeken látszik a szennyeződés és a tarkabarkaság (világos, sötét vesszők), na ezért kell savazni. Ehhez sem, és a lakkozáshoz sem volt kedvem a hidegben.
Ahogy én fontam: hajlítok két karikát. Dróttal vannak rögzítve, amit, ha addig eljutok a fonással, leveszek onnan.
A függőleges - szórakozottságom miatt - ezúttal belülre került, de így legalább egy síkba került az összes borda. Innentől így fogom fonni. A vízszintes karika toldása oldalt van. A függőlegesé lenn.
A két karika találkozásánál jó szorosan egymáshoz rögzítem őket. Egy szál szíjáccsal ezen az oldalon, eggyel azon.
Ezután átkötöttem, hogy a pótbordák ne tolják szét, csónak alakra. Mert most KEREK KOSARAT AKAROK FONNI. :-)
Fejtetőn van a kosár!!!
Itt már rendesen.
Ha elfontam az első szál szíjácsot, beszúrok a vízszintes, és a függőleges borda mellé is 2-2 pót bordát. Ezeket is kifonom.
Fejtetőn van!
A következő szál szíjács berakása előtt máris tehetjük be az újabb bordákat. Ezt folytathatjuk, míg beférnek közéjük az ujjaink. Mennél sűrűbben vannak a bordák, annál jobban néz ki. Nekem már ez is sűrű, a vastag ujjaim miatt nehezen fonható, amiatt maradt ilyen szellős.
Fölváltva fonnok egy picit ezen, egy picit azon az oldalon. Ha már benn van az összes borda, már 3-4 szála szíjácsott is belefonok, utána térek át a másik oldalra.
Ahogy én fonom: hajlítok két karikát. A külső megy kívül. A vízszintes toldása oldalt van. A függőlegesé lenn.
A két karika toldásánál kezdem el kifonni. Egy szál ezen az oldalon, egy azon.
A második szál szíjács elfonása előtt beszúrok a vízszintes, és a függőleges borda mellé is 2-2 pót bordát. A következő szál szíjács kezdése előtt máris tehetjük be az újabb bordákat. Ezt folytathatjuk, míg beférnek közéjük az ujjaink. Mennél sűrűbben vannak a bordák, annál jobban néz ki.
Fölváltva kell fonni egy picit ezen, egy picit azon az oldalon. Ha már benn van az összes borda, már 3-4 szálat is belefonok, utána térek át a másik oldalra.
Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek, aki itt forog a topic körül.
kedves Kosárfonó! Azt a somvesszős cuccot le tudnád fényképezni? Mennyire másabb az, mint a fűz? Hiába a pesti "naccsága" nem ismeri igazán a természetet:-)
Ha megengeditek, megmutatom, hogy milyet szépet kaptam Karácsonyra
Rég jelentkeztem, most már több idő lesz fórumozni, amint eloltom az égő karácsonyfát szétcsapok itt. November vége, december eleje három fontos szakmai kérdés körül forgott.
Két szakmai vizsgán voltam kamarai vizsgabizottsági tag, az egyik seprűkészítő és kefegyártó, a másik kosárfonó és fonottbútorkészítő, mindkettő felnőttképzés, igény szerint beszámolok róla.
Természetesen fontam szabadidőmben, esténként átlagosan 2 db kosár készült, végre olyasmiket, amik szívből jöttek. Napközben összedobom és lefotózom. Több kosáron újítottam: már régóta csak pótkaró nélküli copfot készítek, most rápróbáltam arra (szakmabéliek értik), hogy nem 2 szálat, hanem 3 szálat vittem tovább, szerintem nagyon tömör, és szép is, de elfűzése rettenetes, több mint fél kosáron át tartó.
Úgy tűnik a megrendelések és a látogatottság adataiból, hogy a weboldal jó móka, itt az ideje fizetős tárhelyen, regisztrált domainnal újat készíteni. A regisztráció folyamatban, virtuális szerveren gyakorlatozok (wampszerver), amíg a hozzáférésem meglesz. Drupal 6.22 (a 7 idegen, és nem jól tud magyarul), logikusabb struktúrával, színvilága a ződ hátán ződ marad, a név pedig bejáratott. Idétlen ugyan a "nadudvarikosarfono.hu", de a többi foglalt, ill. nem fejezi ki a mesterséget. Pont egy éve kezdtem hozzá úgy, hogy az alapfogalmakat sem ismertem. Tünde a megmondhatója, hogy összekevertem a szezont a fazonnal, azóta kupálódtam. Több leírást tennék közé, eseményekről tudósítanék, oktatásról írnék, komplett tanfolyami tananyaggal és rengeteg képpel.
Ünnep ide, ünnep oda, a fórumon azért rajta tartom a szemem. Áldott Karácsonyt mindenkinek, külön szeretettel Tündének, Szabolcsnak, Rolinak, Vicuskának és Erzsikének, azaz a "kemény magnak".
Valahol azt olvastam, hogy "a szegést a végén értelemszerűen befejezzük". Ha tanulmányozod a fonás menetét, megismered a rajzolatát, tényleg értelemszerű. Megpróbálom írásban az ötpárost: Ha pótkarós a copf, úgy bizonyára 3 db jelölőpálcikát helyeztél el a kezdéskor. Kívül (kosár külső íve) van három db tripla szálad, belül két pár, és nincs több felálló (jujj) oldalkaró. A külső párokat rendre egymás után befelé fűzöd a jelölők nyomában. Így belül öt pár lesz, amiket hátulról kezdve rendre kifűzöl. A helyes rést valahol a fonás középpontjában keresd. A kezdéskor elhelyezett pótkarók esetleg zavarhatnak, mert ott a copfban nem triplákat, hanem négyszálasokat látsz.
Nna ettől jobban írásban nem lehet. Azt kéne zaklatni, aki a copf kezdését mutogatta.
Nálam egy szögletes kosáralap pihen peddigsínből, amit otthagytam, mert rájöttem, hogy nem jó ez így. Szét fogom szedni és újat készítek majd helyette... jövőre.
Egyébiránt ezért néztem be:
Kellemes karácsonyi ünnepeket és fonott kosárban, valamint belevaló javakban gazdag, boldog új évet kívánok minden kedves kosárfonónak és műkedvelőnek! 8)
Vannier nek hátha segíteni tudtam,ha emailt küldesz talán az egész könyvet eltudom lüldeni tömöritve mert ugy van fent a gépemen.Az én emailem publikus
Kérdésedre válaszolva: amint a vessző lehullatta a leveleit, azonnal fonható. Ha hideg helyen tartod, tavaszig is elvan, de érdemes a lehető leggyorsabban elfonni, amit leszedtél.
Ha sokáig áll levágva, szárad valamennyit, törik, pattog, megzavarodsz vele.
Összerogyni nem fog a zöldvesszőből font kosár. Ráncos lesz a vessző kérge, elveszti a súyla nagy részét, de erős marad. Nekem több éves ilyen ilyen kosaraim vannak, a pajtában tartom őket. Semmi bajuk.
Tegnap sikerült vesszőkosarakat vásárolnom, így, bár nagyon köszönöm a felajánlásod, de nem élnék vele. Nem tudom egyébként milyen árban vannak, de úgy gondolom elég jó áron jutottam hozzá. Először próbáltam alkudozni, de mikor megláttam a bácsi kezét, ami szinte tönkrement a kosárfonásban, letettem róla.
Minden elismerésem a tiétek, hogy ilyen kemény munkát végeztek hobbi szinten.
Tudod, más szemmel nézi, aki ezt a szakmát tanulta.
Nem csak az a lényeg, hogy elveszik belőle a kilós kenyér, vagy nem. Túl kevés kávát (karót, bordát) raktam bele, emiatt olyan a kosár, mint a cirkuszkerítés.
Most, hogy aludtam rá egyet, már úgy vagyok vele, hogy ez nekem így is jó lesz. Kísérleti darabnak. Eladni meg se próbálom, ez biztos.
Lehet, hogy hekkelek rá fedelet, a neten találtam egész jópofát.
Hetekig rázna a vihogás, ha ilyen fedelet össze tudnék hozni rá:
A kis ocsmányság jó oldala: lesz végre nekem is bevásárló kosaram. :-)
Kezdődött az egész azzal, hogy szórakozottságból túlméreteztem a kezdő karókat.Mikor rájöttem, mi van, már elég sokat fontam rajta. Első mérgemben szét akartam vágni.
Aztán beugrott egy gondolat: menthető.
Életemben először, szíjáccsal akartam, ráma nélkül, bordás kosarat fonni.
A Linder-könyv végén található "Francia kandallókosár" képe adta az ötletet. Én följebb fontam, mert úgy gondoltam, így erősebb lesz. A tetejét is kidiszítettem egy kicsit (az oldalkarók maradékát próbáltam trükkösen elfonni.)
50 cm magas, 30 cm széles, 35 cm hosszú. Teliraktam fával, bevittem. Nehéz volt, de legnagyobb meglepetésemre, a fül simán kibírta (erősítésen gondolkodtam ennél is), se nyúlás, se hajlás, semmi... Meglepően erős kosár!
A vékonyabb szálakkal, amikkel összefonöm őket, állítom be a távolságaikat, irányukat. (Persze, ezeket a vastag karókat is érdemes folyamatosan állítgatni.)
Kb úgy, mintha egy sima, kerek feneket fonnék. Csak ez picivel több irányba kerekedik, jobban oda kell figyelni rá.
Ha nem készítsz kávát, akkor a merevítők hogyan fognak így állni? Próbáltam a Lindes könyvben utánakeresni, de nem nem találtam semmit. Vagy csak rosszul kerestem?
Öregem, gyakorlat teszi a Karcsit ( vannier ). :-)
Ő már régóta fon, lefogadom, bekötött szemmel se jönne különösebben egy ilyen kis tálca, kosárka megfognásától. (Érdemes lenne egyszer kipróbálni)
Hogy a te első kosarad milyen lett, engem is érdekel, várom a képet!
Én csak telente szoktam fonni, akkor is csak annyit, amennyit munka után meg tudok. Hidd el, van köztük pár olyan, amire nem vagyok különösebben büszke ... idő kell, hogy az ember ráérezzen a formák kialakítására, megtartására. Ha folyamatosan tudsz fonni, akkor az gyorsan meglesz.
Nem semmi. Annyira hihetetlenszámomra,hogy2óraalattennyimindenmegfonható. Hirtelen felindulásból én is elkezdtem valamit, de olyan formája lett, amilyet még nem láttam.
Majd teszek fel róla képet és várom az ötleteket, hogy mi legyen belőle...:-)
A Linder-könyv eszembe se jutott, megkeresem, megnézem! :-)
Örülök, hogy neked is tetszik, ez nagy elismerés nekem! :-)
Hegyvessző (szegés után levágott maradék apróságok) = mit gondolkodtam ezen a szón... Ezért külön köszönet neked!
Amit viszont nem felejtettem el: a hollandit, és hasonlókat olyan vázra kell fonni, aminek a vázát alkotó karóit a természetes hajlásával ellenkezőleg kell meghajlítani. Ez most lehet, hogy nem teljesen érthető, de megpróbálom elmagyarázni:
Megnézed, melyik irányba hajlik, amit váznak szánsz. Azzal teljesen ellenkező irányba hajlítod. Így elkerülöd, hogy kigömbölyödjön. Megtartja a formáját. Zödvesszőnél ez irgalmatlan nehéz, nyúzottnál pofonegyszerű.
Gratulálok a dzsunkához (Lindernél zsunka)! Nyers ősiség árad belőle, ilyen kosarakat készítettek eleink is, mielőtt a német technika (külön alj) megjelent volna. Linder viszonylag potosan leírja a 92. oldaltól a készítését. Jól állnak Neked ezek a kosarak, nem felejtettem el a hántolatlan botokból készített virágtartódat sem. Gondolom, hogy ezek után a hollandi is menne. Lehet, hogy szentségtörés, de én az olajfestékkel festett apró virágokat is imádom rajta (persze főzött vesszőből).
Valamikor kísérleteztem kávás kosarakkal, de a váz előkészítéséhez nem volt türelmem. Néha ötletszerűen fonok, ma este pl. 3 kisebb kínálót fontam meg úgy 5-től 7-ig. Nem készültem rá, azt sem tudtam mit csinálok, két hétvégén összegyűlt hegyvesszőket (szegés után levágott maradék apróságok) akartam valamibe belefonni. Tehát a hirtelen felindulásból elkövetett fonás nem kedvez a váz hajlítgatásának, vagy rámára feszítésének. Kérlek, hogy folytasd a dzsunkát/zsunkát!
Az elsőnél jobb anyagból fontam, ez talán még ezen a képen is látszik.
A fáskosarak oldalkaróinak maradékait használtam föl ezúttal. Nem tudtam, mi lesz, ha nem használok semmilyen rögzítést, ezért az anyagért pedig nem sajgott volna úgy a szívem - ha gallyra ment volna -, mint a rendes, eleve 60-80 cm-re nőtt szálakért.
De nagy megkönnyebbülés volt, hogy egész használhatóra sikerült.
Nagyon megjött a kedvem hozzá, most rá is érek, időm is, (zöld)vesszőm is van ... valószínűleg még egy pár darab fog készülni a télen :-)
Azt mondjuk érzem, hogy a zöldvessző nem egészen erre való, de hát szegény ember (én) vízzel főz ...
Nem ezt hívja a szakirodalom kávás kosárnak? Azzal már sokat szemeztem, de a leírás szerint mindenféle segédeszköz kellene hozzá, úgyhogy nem mertem belevágni. Meg aztán jobb lenne először élőben megnézni a készítését.
esetleg próbáld Újpesten. Ott is nagy karácsonyi vásárt terveznek, és gondolom nem olyan drága a bérleti díj, mert nem belváros. Ez csak tipp, az önkormányzattól biztos pontosabb infot tuda adni.
Ha tudsz valahová telepíteni magadnak, az a legjobb. Ebben azzal tudok neked segíteni hogy tavasszal - ha akarod - postán keresztül küldök neked dugványokat.
Ha mindenképp vesszőt akarsz, abban majd a többiek tudnak neked segíteni.
Üdv mindenkinek, uj vagyok itt. Hobbi szinten érdekelnének a dolgok, műanyag"vessző"-ből v. nem tudom minek hívják, már sikerült apró dolgokat készítenem. Megpróbálnám a vesszőt. Érdeklődöm honnan és mennyiért lehet beszerezni? Az amerikai vessző úgy gondolom jobb lene. Én JNK Szolnok megyei vagyok.
A rozsdát mint mondtam nem próbáltam,de a kosárfonó versenyen volt,aki használt fekete vesszőt és ő mondta,hogy rozsdával érte el,így a szürke nem meglepő.
A sellakk állati eredetű,de nem kagylóé,hanem a lakktetű váladéka. A furnéros bútorok,amik olyan fényesek,mintha tükör lenne,azok mind ezzel a lakkal készültek.
Viszont jó drága lehet. Én kétféle lakkot használok hígítósat és vízeset. Az utóbbit jobban kedvelem,mert jó illatú és selymes fényű,olyan mintha ez lenne a természetes fénye a vesszőnek. Persze nem lesz olyan beton keménységű,mint a másikkal kezelt,de a kosár funkciójától függően használom.
A pácot a lakkal is össze lehet keverni. (2 in 1) ;-)
A zöldszínnél a malachit lehet a nyerő. Esetleg még a hipermangánt lehetne kipróbálni talán bíborszín elérésére.
Nagyon köszönöm Nektek a színezéssel kapcsolatos tanácsokat. Időközben konzultáltam faipari mérnökkel, vegyésszel, sőt orvosi laboratórium vezetőjével is. A hétvégi kosárfonás (mert megrendelés az van) alkalmával a fahamut mindenképpen kipróbálom. A barnával lesz a legkevesebb gond, van bőséggel. Ez egy.
Ígéretet kaptam fukszinra, a kémikus azt mondja a Castellani nevű gyógyszer szinezőanyaga, tehát a gyógyszer is jó lehet. Laborvezetőéknek van egy kevés fukszin próbára, ezzel a vizsgálandó szöveteket szinezik, hogy azok a kis ingyom-bigyók jól látszódjanak a mikroszkóp alatt. Ez kettő.
Erdőmérnök mondja: nem a vizes, hanem az alkoholbázisú pácok jöhetnek számításba, gyerekkori barkácsmunkák jutnak eszembe az illatról, ja meg a sellakk, azaz a kagylóhéjból kivont anyag feloldva denaturált szeszben, a sellakk csak eszembe jutott, nem szinezésre gondoltam. Ha a szinezés tartós, a víz nem oldja ki a színt, ld. gumikesztyű effektus.
Minden olyat elvetek, amihez főzni kell a vesszőt, pl. a ruhafestéket is, nyersen hántás nem jön számításba, mivel úriemberként csak vásárolok vesszőt. A rozsda akaratlanul is bejött a nyáron, a horganyzott kád eresztette rendesen, az a barna nem valami szép, inkább szürkés.
Linder írja: "zöld szín festéséhez: korpafű, léprigó, vagy pedig ecetes főzetben forralt farkasbogyófőzetet alkalmazunk." Még egyszer a zöld: "3l vízhez 150 őrölt zöldséget, 4l vízhez 150g malachitot, 100g sárga naftalin:" Hát ezen nehéz eligazodni, együtt, vagy külön-külön módszerek? Talán a malachit: Cu2 (HO)2CO2, köze van a rézhez. Haj-haj, be kellett volna járni rendesen a kémiaórákra!
A vesszőnek nagy a csersav tartalma,mint tudjuk. Ezért olyan páccal lehet próbálkozni,ami szintén hasonló fához van pl.tölgy. Utólagos pácolásnál lehet ez fontos. Azt még nem próbáltam,hogy páclében áztatni a vesszőt,utána kiszárítani esetleg ecettel fixálni. Aztán fonás előtt beáztatni. Hogy mennyire ereszti majd a pácot,azt nem tudni. Lehet csak gumi kesztyűvel érdemes fonni. :-)
A textilfestékek nagyon jók a peddigre,de a vesszőnél nem biztos,hogy eléri a kellő hatást.
A természetes szín eléréséhez a fahamu az egyik legjobb. Fahamu szinte minden családi háznál keletkezik.A főzött vesszőt lehet vele könnyen barnítani. A fahamu mennyiségétől,az áztatási időtől és a víz hőmérsékletétől függően. Egyre kell figyelni,hogy a lehető legkevesebb ideig ázzon,mert túl puhul a vessző.Olyan lesz mint a gumi,könnyű vele fonni,kevésbé törik,de ennél fogva kisebb is lesz a tartása.
Rozsdával is lehet színezni,hasonló szín érhető el,de ezt nem próbáltam.
Zöldet én is szívesen látnék a kosaraimban. ;-)
A tavasszal nyúzott vessző nekem még sosem lett zöld. Vagy sárgás színű vagy a szürkébe hajló,attól függően,hogy Napon vagy sötét helyen szárad ki.
Szerintem az igazolványkép túlzás. Nem hiszem,hogy minden kosárfonó magát akarja mutogatni.Aki meg komolyabban csinálja,annak van honlapja. Ha nekem lenne,akkor én is csak a linket adnék.
Én még nem ajánlanám magam, csak próbálkozom, így nem is jelentkezek.
Ahogy pedig néztem, szinte mindenkinek van honlapja, blogja, amit már ismernek és működik. Ahogy néztem ez pedig amúgy is egy szűk csoport, ami miatt nagyon rövid idő alatt szinte mindenki és minden információ megtalálható a neten.
Magyarul én attól félnék, hogy ezen a honlapon sem lenne több minden, mint ami már amúgy is fellelhető.
De ez csak az én véleményem, remélem nem bántalak meg vele.
Igen-igen! Kipróbáltam peddignádon, nagyon szép az eredmény. Arra nem emlékszem fixáltam-e ecettel, de a kék az fogott utána fonás közben, míg vizesek a szálak, így a natúr is kicsit össze lett kenve a kezem által.
Peddignádon még a többi bogyós-terméses dolgok is nagyon jól fognak, de nem tudom a vessző hogy viselkedne, lehet, csak az áztatási idő változik.
Kurkumával tök sárgát csináltam, barna árnyalatait kávéval, fekete teával, vöröshagyma héjával.
Az ötlet próbára ítélve! Jajj, emlékszem rá! A fixálás (tehát az oldódás megakadályozása) ecettel. Ezer köszönet, irány a ruhafestékszaküzlet- center -shop!
Már régóta olvasgatlak benneteket, nagy élvezettel és kicsit irígykedve. Sajnos én nem tudok kosarat kötni, csak édesapám tudott. De tőle már sajnos nem tudom megtanulni. A vesszők színezéséhez próbálok ötletet adni. Száraz virágot ruhafestékkel szoktunk megfesteni. Szerintem a vesszőt is meg lehetne próbálni ezzel festeni. Sok féle színű, jó minőségű textilfestéket lehet kapni. Csak kísérletezgetni kellene, hogy melyik az igazi.
További sikeres alkotást kívánok sok szeretettel: Marcsimama
Ácsi, cimbora, nem utólagos festésről, hanem vessző szinezésről kérdezek. Nem tagadom, a kosárfonó találkozón láttam pl. csodálatos vörs színt (nem az ukrán/román piaci forgalomból idekerült bordóvörös sínvesszős rémségekre gondolok), aminek eléréséhez egyik elképzelés szerint fukszin oldat kell.
Kosárfonó titkos receptje valószínűleg barna szín elérésére utal, nekem habzószódát mondtak, ami szerintem ugyanaz a kémiai hatás, mindkettő szappan alapanyag. Érdemes Lindert elolvasni (már akinek van) úgy a 200. oldal környékén pácreceptek találhatók, azért a farkasbogyófőzettel nem hiszem, hogy pancsolnék.
Barna, vörös és zöld szín a meglévő szín mellé kielégítené a kíváncsiságomat, ha harmonizálnak, különleges kosarak készülhetnének. Szerintem a szinezésben van jövő. Ennek a peddigesek is nagy hasznát vennék. Ja, van egy .pdf doksim a netről, műbútorasztalosok speciális receptjeit tartalmazza, ezek számomra nem túl ismerős kémiai anyagok. Már a fukszinnál elakadtam, mert speckó vegyészvizsgához kötött anyag, nem biztos, hogy a sarki fűszeresnél beszerezhető.
Ipari tanuló koromban fontam be jópár franciaedényt.
Hidd el, nálunk is megadta magát pár ballon.
Én szerencsés vagyok, nálam (MÉG) nem rottyant össze egy se, és remélem, nem is fog.
Lehetsz akármilyen óvatos, ha hajszálrepedt valahol, talán a fül letisztítása pillanatában hallasz egy kellemetlen hangot ...
Kis extra infó: az első befonási kínkeservem otthon volt, akkor még nem ismertem a pontos módját. Kb ötször vágtam le üvöltve a fonást a ballonról. Az alján kezdtem el mindannyiszor ... ;-)
Egyszerű, letisztult formák, a fonadékok használhatósága háát... Az viszont igaz, hogy komoly technikai tudást tőlünk keletebbre tudnak csak igazán. Az orosz, litván, stb. irodalmat fel kéne kutatni.
A hosszú hétvége termékei alant. Nem mind az én munkám, volt tanítványom, kedves barátom besegített, mivel kiakadtam azon, hogy legalább 3 dezsomin eltört, felrobbant (tényleg). Ez volt az utolsó üvegfonás.
Más téma, kedves Mindenki! A vessző (fűz, peddig) színezése. Ez komolyan érdekel, kérlek osszátok meg idevonatkozó tudásotokat.
Tegnap (nappali fénynél) lefényképeztem az orosz könyv címlapját, meg a legkülönlegesebb fonást. Hát, nem az én világom, de nagyon érdekes. És majd fotózni is megtanulok egyszer:-)
Ez az oldal se az én egómról fog szólni, biztos lesz még ötlet erre-arra vonatkozólag. Természetesen szívesen várom ezeket is, ugyanis, ha valakinek ötlete van, az foglalkozik a témával.
Igazából a tavasz elejéig ráérsz leszedni. Viszont már ledobta a leveleit, és az idő is szép. Nem muszáj a hó, jég alól kiásni, nem metsz ketté a hideg ...
Te tudod! Ha meghagyod magadnak karácsonyi meglepetésnek, az se rossz! :-)
Sziasztok. új vagyok itt, de már nézelődök egy ideje. Nagyon tetszik, amit műveltek és egy ideje engem is megfertőzött ez a szakma. egyelőre próbálkozok, mindent kipróbálok és gyűjtöm az információkat.
Korábban Newdaron-tól kaptam már néhány vesszőt, amik szépen fejlődnek. Újabban Sztun-nal is váltottam néhány levelet. Köszönöm is a támogatást, ez a fórum is nagy motivációt nyújt.
Hoztam ajándékot is: Ezt bár nem én alkottam, de annyira jól néz ki, hogy muszáj közzétennem.
Támadt egy újabb ötletem: Létrehozok egy honlapot telibe a kosárfonás - fűzbútorkészítés számára.
Elképzelésem szerint a főoldalra a kosárfonás története kerül, aztán mindenki kap 1-1 oldalt rajta, az egész országból, bemutatkozással, elérhetőségekkel, és pár fotóval, hogy miket is készítenek főleg.
Karcsi! Te leszel az első, ha megengeded, és érdekel az efféle plusz, ingyenes megjelenés lehetősége.
Onnan jött az ötlet, hogy rengeteget kell nyúzni a netet, hogy láthassak pár kosarat, tálvát, virágtartót, ami nem műanyagból van ...
Minden képet megnevezek, és mindenkinek ott lesz az összes elérhetősége, amit megad.
A mi ez? c. rovat kérdésére van ötletem: szerintem valamiféle háton hordható üvegtábla, vagy kép szállító/tároló kosár lehet, amennyiben jól értelmezem a rövidebb oldal tetején lévő párnácskákat, amelyek kíméletesen megszorítják a táblákat. A régi világban vándor kézművesek (pl.: drótostót) járták a vidéket, az ablaktáblák pedig még messze állatak a mai hőszigetelt üvegek méreteitől. Több kép kéne.
A szakajtó gyönyörű, ha vazsmegyei vagy, valószínűleg rozsszalma (felénk inkább gyékény, gyékénnyel varrva), vesszősínnel kötve, felső részén szironyozva. A bőröndben minden benne van, amit a vesszőfonásról tudni kell, jó lenne, ha pár fonást megosztanál velünk, pl. a sakktábla minden második oldalkaró mellől indított 2-őn be 2-őn ki? Aztán mi az az alsó gyűrű fölötti berakás, ami lehet, hogy nem is berakás?
A filmeket ismertem korábbról, ha Te ilyen értékek nézésével töltöd a szabad idődet, ráadásul kincseket tartasz a padláson, úgy igen nagyot nőttél a szememben.
Jelentés a füzeidről: az aranyfűz lehullajtotta levelét, tövenként átlagosan 3 oldalhajtásuk van, az amerikai ágas-bogasabb, még rajta vannak a levelek. Készülök a "letermelésre" - lesz vagy öt perc.
Nekem is nagyon tetszenek ezek az élő szobrok, kerítések. Azt nem tudom, hogy szép-szép, amikor nyáron kizöldül, de minden egyes télen le kell nyírni minden új hajtást? Hogy fog az kinézni 10 év múlva? Nem lesznek rajta nagy görcsös bumszlik?
Egy fonott gömböt biztos fogok rakni a kertembe majd, amiben lesznek élő vesszők...
Köszönöm, nagyon kedves vagy! Ha netán nem sikerül a közelben szereznem, jelentkezek. Nővérem Zalahalápon lakik, az már közelebb van hozzád, onnét könnyebben el tudnék érte menni. Persze így többe kerül a leves, mint a hús.
igen, neztem a honlapodat, mar megtalaltamm merre lax, hat egy negyvenes van tolunk (kormend melletti falu)
na majd lesz egy kis szabadidom, egyeztetunk mit lehetne kihozni ebbol a dologbol :-) mert a kosarfonas erdekelne, meg a szobraszathoz valo anyag is. van egy jo oldal, ilyenek erdekelnenek;
hali, en is vas megye, merre laksz? :-) csinaltam sima fuzbol élö keritest, de még nem hajtott ki, de szerintem mar ki sem fog. sima kosarfonasban tudnal segiteni? ilyen kukoricaszedo, papamnal csak ilyen volt. tudott is csinalni, csak szegeny meghalt, mire erdekelt volna a fonas.
Nagyon szépeket készítetek, csak bámulok. Valamikor gyerekkoromban apukám készített kosarakat. Most már bánom, hogy akkor nem figyeltem jobban, ma már nincs köztünk.
Hagyományos vesszőkosarat keresek, pl. kukoricaszedéshez, de sehol nem találok. Nem tudjátok hol lehet ilyet kapni? Komárom-Esztergom megyei vagyok. Tudom, most volt a Simon-Júda vásár, de oda nem tudtam elmenni.
Demizson befonó mestert keresek! Van 4 darab üveg demizsonom, azokat szeretném szebbé tetetni, a régi fonás elért megpenészedett. Van közöttetek olyan aki vállal ilyet?
Gyorsbeszámolót olvashattok weboldalamon az I. Országos Hagyományőrző Kosárfonó Találkozó eseményeiről, amely 2011. szeptember 24-25-én zajlott le Tiszaalpáron. Válogatott galériával is szolgálhatok, amely szintén a weboldalról, vagy az alábbi képről érhető el.
Csak ilyen jelzőkkel illethetem: csodálatos, felemelő, fantasztikus. A köszönettel kollégáim nevében Kanalas János tiszaalpári kosárfonó népi iparművésznek tartozom. Szóval katt a hivatkozásra, vagy a képre!
A múlt hétvége ismét fonott láda készítésével telt. Rovátos láda készült, ami a tető miatt elég babrás. Végre fotóra érett, még lakkozás előtt áll. Ha már fénykép, akkor az összes itthon fellelhető és használatban lévő ládát összehordtam, hogy együtt gyönyörködjem benne. Az arányok érzékeltetése miatt ötéves fiamat mértékegységnek használtam. "Pokoli torony".
Szakmailag a hozzáértőknek mondom, hogy egyrészt a fűzbotot fenyő bottal helyettesítem, a hamis illúzió miatt a keretet lazúrral kenem le, hogy nagyjából "fűzszínű" legyen, másrészt a rövid oldal (alsó rész) szintén bot, sínnel becsavarva. Na nem okozna gondot a hagyományos, háromszálas gyűrűvel, vagy "csonka", azaz lekötözött hárompáros szegéssel készülő átmenet sem, de így méret- és alakpontosabb, amúgy meg így mulat egy magyar úr.
A hétvége termékei kommentárral. A fiam szobájában ennyi hely van ágyneműtartónak (30 cm), a magassága megegyezik az ágy magasságával, így azt "kipótolja", mivel a végébe kerül. Szélessége természetesen az ágyéval megyegyező. Fülek nem férnek el, csak a tetején, mozdítva ritkán lesz.
A másik egy elrontott (nem megfelelő arányok, és oldalkaró távolságok, 3 cm, túl ritka, az ideális ilyen méretnél 2,5 cm, továbbá alacsony 17 cm, 19 lenne jó) piknikkosár - helyett - mini tárolókosár. Itt jegyzem meg, hogy természetesen követek el hibákat, pl. piaci kosárat túl öblösre készítek,vagy túl alacsonyra az alj arányaihoz képest, ebben az esetben kétfülű tárolókosár lesz belőle. Van, jó sok. A békési mesterekkel ellentétben soha nem centivel kimért méretre készítettem a kosarakat, hanem a vessző hosszúsága által kiadott saccper kábé méretre. Ez ma is megbosszulja magát, a szögletes kivételével nehezen készítek adott méretre kosarakat, tűréshatár 5 cm.
A kosarakat közvetlenül elkészítés után citromsavval kezeltem, a színe azonnal megváltozott, fél nap napozás után már érettebb. Még most is látszik, hogy terítéskor a "bábuk" külső felületén sötétebbek voltak a vesszők, belül, ahol kevesebb napsütés érte, ott világosabb. Pár nap múlva (lakkozástól függetlenül) a színek összeérnek. Ma lakkozom alaposan felhígított nitrolakkal, ami nagyon büdös, de gyorsan szárad. Két nap után szaga sem lesz.
A háttérben Newdaron füzei. Lombhullás után tövig visszavágom, ha azt kibírja, akkor örök élet.
Köszönöm. Én is láttam a te munkáidat itt is és a blogodon. Tetszik amit peddignádból készitesz. A virágkosár egészen különleges. Kezdetben nekem is probléma volt a szálak beleszuszakolása arra a kis helyre, hiába erölködtem az árral. Végül én győztem, igaz nem elsőra, nem is másodikra. Szóval ne add fel.
Én bénázok... eddig sikerült 3 szál peddignádat beerőltetnem a kosárba, nagyjából simulnak egymáshoz, csak azt nem tudom, a többit, amivel körbecsavarom hová dugom be... merthogy nem fér már.
Ebben a melegben teljesen leeresztettem, minden este ágyba esés, ülve majdnem elalvás, mesét nyögvenyelősen olvasás...
Javaslom, hogy először a lakóhelyedhez közel keress kosárfonó tanfolyamot, vagy tábort. Az oktatód hozzásegít a vesszőbeszerzéshez, mindenesetre a gyakorlatban kellene először kipróbálni a dolgot, azután javasolt pénzösszeget is belefeccölni a projektbe.
Aranyáron mérik, ezért kellene egy kis gyakszit szerezni ellenőrzött körülmények között, azaz oktatói segédlettel. Ha nem sikerül a cucc, nincs lehetőség javítani, a rontottat ki kell dobni, tüzelőanyagnak a hántolt vessző kicsit drága. A tanfolyami ismerkedés ára híven tükrözi az alapanyag drágaságát, másrészt a rontott munkadarabokkal még több pénzt dobtál ki az ablakon, nem beszélve a lelki megrázkódtatás okozta traumáról.
Remélem a válaszom nem volt nagyképűsködő, a lényege az, hogy először PRÓBÁLD KI!
Még nem tudom mi lesz. Ha lusta vagyok, akkor egyik este megróbálom több szál peddiggel helyettesíteni; ha napközben lesz egy szusszanásnyi időm, akkor a szomszéd mogyoróbokrából kérek egy-két szálat...
Ha kész lesz jelentkezek vele mindenképpen, legalább egy elégségesre szeretnék javítani... 8)
Szövésre lefordítva, ez a "mákos" minta. Következő feladat: 8fk, jó sűrű oldalkarózással, 4x8 berakószál váltott színekkel/anyaggal, a minta spirális lesz - 8 szál barna, 8 szál fehér. A takarékos anyagfelhasználás és gyakorlás miatt háromszálas gyűrűfonás (nem fordított) után először 3páros szegés, majd a szálak levágása helyett ugyanezekből pótkaró nélküli oldalcopf. A szegés brutális, a siker garantált. Gratulálok a gyönyörű munkához!
Keszitettem egy kis kosarat fuzvesszo es peddignad kombinaciojaval. A berakas egy szal fuz, egy szal peddignad.Parszor mar kiprobaltam.Nekem nagyon bejott ez a ket anyag egyutt, bar foleg fuzvesszot hasznalok. Es a szeges potkaro nelkuli otparos copf, amit a nadudvari taborban tanultam.Azert ezt meg gyakorolni kell. T1T2
Hangsúlyoznám, hogy a pótszál használata tipikusan fűz-technika. A jobb érthetőség végett egy kis magyarázat: az egy szál vessző "pöncörgetése" a sodrás, míg (akár a sodrott szál) fülkáván elhelyezése csavarás, vagy rátekerés, tekerés. Ez a terminológia ha jó, ha nem jó nálam következetesen használatos, különben bolyonghatunk a magyarázatok útvesztőjében.
Tehát, az egy szál rátekerése bármilyen objektumra, csak különlegesen jó minőségű vesszővel kivitelezhető csavarás nélkül, ugyanis egy-egy menet rátekerése után a vesszőben feszültség (nem elektromos, hanem fizikai) keletkezik, amit az töréssel, jobbik esetben hosszanti repedéssel jutalmaz. Előzzük meg a bajt! Pöncörgessünk!
A vesszőszálat a hegyénél, vagy a tövénél kezdve - kinek melyik tetszik - megcsavarjuk, általában az óramutató járásával megegyezőleg, de ennek nincs jelentősége, ez csak később kap szerepet. Ekkor a szál rostokra hullik, miközben lényegesen nem gyengül, ám mégis jól hajlik. Textilesektől tudom, hogy magad előtt látva a sodrást, megfigyelve a rostok irányát "Z" vagy "S" sodrásról beszélünk, hadd ne fejtsem ki, hogy melyik a jobbról balra, meg ilyesmi. Ehhez képest a rátekerés iránya pont ellenkező, különben a rátekert, vagy egymásra tekert szálak idétlenül egymásra simulnak. Erről kérdezd meg kedvenc kötélverődet, aki ezt pontosan tudja, amúgyis gyakori mesterség, bárhol megtalálhatók.
A sodrott szálakból fülek, zsanérok, zárak (láda), egyéb kötések készíthetők, de a menet közben el-eltörő fonószálat is csavarjuk a hiba eltüntetésére. Szerintem erre a peddig esetén nincs szükség, így a magyarázatom felesleges. Arra gondoltam, hogy a Te esetedben elég a szálak önmagukba visszacsomózása.
További válaszok távirati stílusban: vadon - természetesen fűz, mogyoró, vagy japán akác, netán gyalogakác, nyersen mind hajlik. Halszálka, kígyófarok - életemben egyszer szenvedtem végig, a kötéskor váltott irányból helyezem "V" alakban a szálakat. Igen, a kedvedért készítettem a kosarat, heroikus munkával. Nem, írj be az ellenőrződbe: "nem figyeltem", weboldalam, leírások menüpont, szamócaszedő kosár. Ülj le, egyes!
Igen, hát szóval ezt szeretem! 8) Ez egy akkurátus válasz! :)
Teljesen tökéletesen értem az egészet, már csak a csalafinta cselek érdekelnének bővebben, a pótszál megsodrásával. :-) Miért kell különben megsodorni? Nem elég csak körbetekerni, és eldugni a végét a tekerés alá, mint amikor a babacsörgő nyelét készítjük?
Teljesen mázlim volt és épp egy ilyen megrendelést kaptál valakitől, vagy csak a kedvemért készítettél egy ilyen kosarat?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, szerintem először megpróbálkozok valami vesszőfélét szerezni a vadonban, ami vastagabb egy kicsit, mint az én gyengus peddignádam. Aztán, ha az első verzió netán nem sikerülne, akkor valószínűleg laposra csinálnám, csak az nem elég erős nekem... Tévedtem egy babaházra már készítettem ilyen lapos fület, de el is tört a gyermekkezek cimbálásától, meg ehhez a dizájnhoz 8)))) az nem tetszik, ez a csavart kellene... Bár a halszálkás minta végig rajta se lenne kutya...
Huhh! De szép florentin! Jól megcifráztad! Peddig! Nád! Fül mindenképpen kell hozzá.
Fűzvesszőből ilyesmi: fülkávát, vagy bélést szúrunk be az oldalkarók mellé, természetesen a magasság a kosár arányaihoz illeszkedik. Az egyik oldali beszúrás mellé jobbra és balra mondjuk 2+3 szál befonó szálat tűzünk, és elkezdjük a káva takarását úgy, hogy a több szálat (esetünkben a 3-at) belül vesszük át (ez a káva belsejének takarása miatt kell), majd a többi mellé csatlakozik és együtt, mint egy "szalagot" alkotva legalább háromszor rátekeredik a kávára. Ez a fele, eddig bénán mutat. Ja, az irány mindegy, én jobbról balra csavarom rá a "szalagot". A másik oldalról ugyanezt megismételjük, a vesszők száma változhat, hogy a torlódást, vagy a kivillanó fülkávát elkerüljük. Többször meg kell simogatni, mert kötés után bosszantó, ha a szálak megcserélődtek. A két oldalon kiálló "szalagokat" együtt bevezetjük a szegés és gyűrűfonás alatt, berakás fölött a kosár belsejébe, majd csalafinta cselekkel, pótszál sodrásával mekötjük a fület. Ugyanez a másik oldalon is.
Namost, gyanítom, hogy peddig esetén:
1. A fülkáva problémás, kapanyelet ugye nem használhatunk, ezért javaslom több szál egymás mellé beszúrását, így a káva, ill. a kész fül lapos lesz.
2. Gondolom a beszúrás sem nagyon értelmezhető, mivel egy-egy oldalkaró mellé fülkáva plusz legalább 5 szál szúródik, egy ilyen kosarat megnyomorít.
3. Jó hír viszont, hogy a kötésen lehet egyszerűsíteni, pl. a szalagot a szegésen átvetve, csak a külső rész alatt átvűzni, aztán ismét belülre fozni, majd nyissz, ha nem bomlik ki. El lehet szórakozni halszálka szerű elfűzéssel is, "kígyófarok".
Van egy ilyenem, amit virágkosárnak szánok, de életemben nem készítettem még kosárfület, semmilyet...
Ehhez olyan magas illenék.
Hogy kell?? Nem kell képes beszámoló, elég, ha részletesen leírod. 8))))))) Aztán majd meglátjuk összejön-e nekem.
Kérdésem főleg az, hogy mindenképpen kell hozzá egy olyan vessző, amit előre beszúrok és azt tekerem körbe, vagy meg lehet oldani máshogy is csak tekeréssel valahogyan?