Keresés

Részletes keresés

gammamikroszkop Creative Commons License 4 napja 0 1 1306129

A porosz oktatási rendszer abban volt különleges, hogy MINDENKIRE vonatkozott, minden gyereket átformált, újraszocializált

 

ellentétben az elitistával, ami csak egy szűk kaszt gyerekeire terjedt ki.

 

Maga a konkrét cél (tölcsérrel tölteni, ahogy a libát tömik) és a kivitelezés (a fűzfapálca nevelő hatása, családtól elszigetelés) a korszellem mentén nem sokban különbözött egymástól.

Előzmény: M.Zoli (1306053)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 4 napja 0 0 1306128

Marmint ha nem konkretan orosz csatlos, akkor narcisztikus elmebeteg.

 

Simán csak eljátssza a egyszeri szavazóknak a "világszinten is fontos politikust", akit ráadásul mindenhol fogadnak. Jó, hát nyugat-európában, nem annyira, meg az USÁ-ban is csak Trump, de akkor is. Utazik, tárgyal, pezseg, fontoskodik. 

Előzmény: M.Zoli (1306124)
gammamikroszkop Creative Commons License 4 napja -1 0 1306127

Azt azért lássuk be, hogy a famészárosság és erdőhentesség, ami legyilkolja az élővilágot, nem egy olyan rendszer, amit különösebben szeretni kellene.

 

Sokkal jobb a fatakarékos gazdaság.

 

Ha a fa annyiba kerülne, mint az okozott kár, akkor kimondottan luxuscikk lenne.

 

És miért ne legyen luxuscikk?

Előzmény: Tzp (1306035)
gammamikroszkop Creative Commons License 4 napja 0 0 1306126

Miután ILLEGÁLISAN összelopkodtak egy rakás emberi kreativitást a betanításhoz, közlik, hogy az emberre már nincs szükség azokon a területeken, amiket már sikeresen összelopkodtak.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306028)
gammamikroszkop Creative Commons License 4 napja 0 0 1306125

V4 válasza a felvetésedre:

 

Érdekes gondolatokat vetettél fel az AI-val kapcsolatban. Tény, hogy az AI jelenleg sok figyelmet kap, és számos nagy vállalat próbálja kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Az általad említett forgatókönyvek és elméletek is mind izgalmasak és érdemesek a megvitatásra. Nézzük meg részletesebben az egyes pontokat.

AI Használata és Profiterálása

  1. Nagy Vállalatok és AI: A nagy vállalatok, mint az NVIDIA vagy a Google, valóban óriási erőforrásokat fektetnek az AI kutatásba és fejlesztésbe. Az AI-t gyakran használják belső folyamatok optimalizálására, új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére. Ugyanakkor az AI-t mint terméket is kínálják más cégeknek, hogy széles körben elterjedhessen és különböző iparágakban is hasznosítható legyen.

  2. AI Titokban Tartása: Az AI titokban tartása, mint ahogy a "Person of Interest" sorozatban látottak, valószínűleg csak a fikció világában működne. Az AI fejlesztése és működtetése rengeteg erőforrást igényel, és az ilyen titkos projektek nehezen lennének fenntarthatók a valóságban. Emellett a vállalatok közötti verseny is arra ösztönzi a cégeket, hogy bemutassák és értékesítsék innovációikat.

Jogszabályok és AI

  1. Jogászok és AI: A jogászok valóban fontos szerepet játszanak az AI szabályozásában és annak biztosításában, hogy az AI rendszerek etikusak és törvényesek legyenek. Az AI területén egyre több jogi kérdés merül fel, amelyek megoldása nélkülözhetetlen a technológia felelősségteljes alkalmazásához.

  2. Formális Nyelv és Jogszabályok: A jogszabályok formális nyelven történő megírása valóban csökkenthetné a félreérthetőséget. Azonban a jogi nyelvezet szándékos homályossága gyakran lehetőséget biztosít a jogalkalmazóknak a különböző esetek rugalmas kezelésére.

AI a Fikcióban és a Valóságban

  1. Person of Interest és a Gép: A "Person of Interest" sorozat bemutatja, hogy az AI milyen hatalmas lehetőségeket rejt magában. Azonban a valóságban egy ilyen fejlett és mindenre kiterjedő AI létrehozása számos etikai és technológiai kihívást jelentene.

  2. AI Alkalmazása Üzleti Modellekben: Az AI használata online szoftvercégek alapításában és működtetésében valóban izgalmas lehetőség. A jelenlegi AI rendszerek már képesek különböző ügyfélszolgálati és adminisztratív feladatok ellátására, azonban egy teljesen önálló AI által vezérelt vállalat létrehozása még a jövő zenéje.

Összefoglalva, az AI fejlesztése és alkalmazása számos lehetőséget rejt magában, de egyben komoly kihívásokkal is szembesül. A technológia fejlődésével egyre több területen lesz képes hatékonyan működni, de a teljes automatizálás és titkosítás még távolinak tűnik.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
M.Zoli Creative Commons License 4 napja 0 1 1306124

https://telex.hu/belfold/2024/07/08/racz-andras-orban-bekemissziojarol

 

Annyita abszurd otlet volt, hogy majd beket teremt a basi, hogy le se sz.artam. Amit Racz Andras irt, az viszont erdekes.

 

Marmint ha nem konkretan orosz csatlos, akkor narcisztikus elmebeteg.

soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306123

Ez így van.

De vannak pozitiv elmozdulások. Tisza párt választói adományokból megy, eddig ez ismeretlen volt.

Előzmény: Auralianus (1306122)
Auralianus Creative Commons License 4 napja 0 1 1306122

Magyar nepre magyar kenyurat... en orbant pontosan olyan ertekrendi valasztasnak latom, mint a brexitet. Pokhendi felsobbrendusegbol, kivagyisagbol, jobbantudasbol es kulturfolenybol gyurt husgomboccal lett megtolve a seholavilagon nincs magyar paprika...

 

...meg merem kockaztatni, hogy tetszolegesen (mondjuk lottosorsolassal) valasztott miniszterelnok + sleppje eseten is 75-80%-ban hasonlo eredmenyt kapnank... nem orban a problema, hanem a teny, hogy a magyar tarsadalom tulnyomo resze meg mindig probalja magyarazni a bizonyitvanyt es hHa barki mas kerulne a helyere ezek a bizonyitvanymagyarazok akkor sem lennenek hajlandoak belatni a tevedesuket.

Előzmény: Logofet (1306102)
Auralianus Creative Commons License 4 napja 0 0 1306121

Ennek sokkal kevesebb koze van az onvedelmi kepesseghez, int a frrancia valasztasi rendszerhez, meg ahhoz, hogy a lehetseges alternativak csokkenesevel valtoznak a dontesi szempontok is. A tobbi stimmel.

Erdekes lesz egyebkent az USA valasztas novemberben... a legfelsobb birosag gyakorlatilag olyan iteletet hozott nemreg, ami az elnokot kvazi kirallya, a legfelsobb birosagot meg regensse / oregek tanacsava teszi. Ha az iden megvalasztjak Trumpot, akkor jobban sokkal tokonlovik magukat, mint a britek a brexittel... es ez nem vicc...

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (1306120)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja -1 0 1306120

Tehat akkor van a franciakban egy onvedelmi kepesseg, amelyik zur eseten mukodesbe lepett. Jol van ez igy, megnyugtato.

Előzmény: Logofet (1306119)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306119

Itt vannak a számok: 

 

"France’s Interior Ministry has confirmed the final results of Sunday’s election which saw a 66.63% voter turnout.

The largest number of seats were won by the pan-left alliance New Popular Front – with 182 seats.

The centrist party, Emmanuel Macron’s Ensemble party won 163 seats. In third place, the far-right National Rally and allies won 143 seats."

 

Vagyis Macron nagyon is tudatosan csinálta, amit csinált, Le Penék pedig nagyot koppantak. Ugye az volt a jellemző jóslat, hogy Macronék messze leszakadva a harmadik helyen végeznek, nagyon nem így lett. 

 

 

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (1306107)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 1 1306118

Ahogy Czigányt kicsinálták, az sajnos nem ad sok okot az örömre... 

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1306113)
Logofet Creative Commons License 4 napja -1 1 1306117

Marhaság. Villamosmérnök vagyok, a legkevésbé sem tudsz lenyűgözni a Fourier-sorral. Na de épp azért tudom a helyén kezelni a fontosságát, mert nem a neten olvastam róla. BTW: Egészen zseniális vegyészeket ismerek nagyon közelről, akik matekból nem igazán voltak erősek, a soros és párhuzamos kapcsolások rejtélyeit pont úgy kellett elmagyaráznom nekik, mint ahogy azt nekem magyarázta általános iskolában édesapám, és mégis az van, hogy molekulatervezési programokat futtatnak, amelyek mögött komolyabb matematikai apparátus áll, mint amivel te vagy én ma tudnánk valamit kezdeni. Na ja, nem mellesleg megcsinálták az utóbbi idők egyetlen originális magyar gyógyszerét/hatóanyagát. 

 

Amúgy kapásból fel tudnád sorolni az időmértékes verselés különböző verslábait? Kommunikációs alap, ha úgy nézzük, az alapvető műveltség része, ha úgy nézzük, aztán ki tudja, hogy mi az az anapesztus?  Volt olyan idő, amikor egy bizonyos szint felett kifejezetten kínos volt, ha nem tudott valaki megírni egy jambikus verset. Azóta hanyatlunk...  

Előzmény: orgonatündér (1306108)
pecáska Creative Commons License 4 napja 0 0 1306116

Nem azért próbálok ellent mondani, mintha nem értenék egyet a mértékegységek kiírásának szükségességével, hanem azért, mert sajnos lehet ellentmondás. Vagyis, hiába írod oda a tömegvonzás rubrikájába mértékegységként, hogy m/s, ha nincs tömegvonzás, mert az csak látszólagos.

 

Előzmény: beauvois (1306115)
beauvois Creative Commons License 4 napja 0 1 1306115

"Szép dolog a Fourier-sor, de igazándiból kinek is lesz rá szüksége a való életben? Nekem sem volt, SOHA... "

 

Egy egyetemen olyan dolgokat is tanulsz, amit soha nem fogsz használni, ez kikerülhetetlen. Az egyetem nem tudhatja előre, a sok száz végzősből ki merre megy tovább. Nekem az opkut nagy szenvedés volt, de lett évfolyamtársból opkutató.

 

Amiről úgy gondolod, hogy nem haszálod, az is ad egy szemléletet.

 

Azt gondoltam, a ciklusinvariánsra az életben nem lesz szükségem - amíg egyszer kedves kollégám egyik adata nagyon furcsa nem lett.

 

Gimiben utáltam, hogy fizikatanárunk mindig, minden lépéshez kiíratta a mértékegységeket. Aztán a fentihez hasonló eset történt munkában. Sok, amúgy értelmes kolléga nézte az eredményt, a szerintük helyes számítási mód után. Látták, hogy valami nem jó, csak nem tudták, mi. Én sem, aztán mindegyik számhoz odaírtam a 'mértékegységeket'. Egyből kijött a hiba.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (1306079)
pecáska Creative Commons License 4 napja 0 0 1306114

"90,0000001 fok az most derekszog? nyilvan az, formalisan meg nyilvan nem az -- mire hasznalod a formalis fogalmat akkor?!"

 

Alaki kifogás. A "90,0000001 fok" nem derékszög. Miközben a valószínűség szerint bőven belefér a derékszög fogalmába. Tolerancia határ; vagyis mennyi dkg  lehet 1 kg kenyér. Olyan ez, mint a nyelvtani helyesség. Értjük mit mond, de ha nyelvtanilag nem tökéletes, vagyis kiváló, mert elvonjuk annak valószínűségét (helyességre következtethetőségét), tolarálhatóságát, akkor formailag helytelen. Pl. Einstein törvényeit kötelező biflázni, miközben "Géza" szavai ismétlése plagizálás.

 

 

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1306103)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306113

juteszembe, az mindenkinek megvan, hogy a Hassan lett a BME uj rektora? 

 

regen hallottam jo hirt a magyar felsooktatasbol, epp ideje volt <3 

 

my hero!

 

https://www.bme.hu/hirek/240629/bme-Charaf-Hassan-uj-rektor

ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 2 1306112

El is mentél jogásznak, meg szoftveresnek. :)

 

meg taxisnak... ez szep volt :-) 

 

de ez is csak az eredeti allitast erositi, egy BME villamosmernok az evolucio csucsa, aki mindenhez is ert!

 

"ennyi"TM

Előzmény: orgonatündér (1306105)
pecáska Creative Commons License 4 napja 0 1 1306111

Talán az ukránok kezdeményezték a háborút? Szerintem nem nyerni kell, hanem az orosznak abbahagynia az értelmetlen, gyilkoló, romboló háborúzást. Ha abbahagyja, az emberek már nyertek.

 

 

 

Előzmény: orgonatündér (1306109)
pecáska Creative Commons License 4 napja 0 0 1306110

Vége a háborús vészhelyzetnek, v. nem?

 

Előzmény: CS.V.D (1306089)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja -1 0 1306109

Miért, akkor most Franciaországban megszavazták, hogy az ukránok nyertek? :)

 

 

"- Nyertünk, Hessler ezredes úr?

- Nem, Konrád.

- Akkor, csak nem vesztettünk, ezredes úr?

- Nem, Konrád.

- Akkor hát mi történt?

- A legjobb, ami történhet. A háború folytatódik."

 

 

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (1306107)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja 0 0 1306108

Szóval értem én, hogy birkákat számolni  meg disznót belezni tudsz*, fourier bácsival dolgozni meg feltehetően nem (utánaolvasás után sem), szóval elfogult vagy;

 

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy nincs királyi út.

Sem a birkaszámláláshoz, sem a mérnöki izékhez (a kábelpucolástól az egymásra merőleges függvényekig) - hogy mit használsz belőlük, az esetleges.

Leginkább azt, amit megfizetnek (erőforrást biztosít rá a társadalom), a többi meg hobbiprojekt.

Szar ügy,de ez van.

 

 

*majd megkérem a testvérem. Én csak azt tudtam neki megtanítani, hogy hogyan takarítsa le magáról a disznószar szagot, mert én meg azt tudtam. Igaz, nem matematikatudás (hanem némi alkalmazott vegytan és gépésztechnikus praktika)

Előzmény: Logofet (1306097)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja 0 0 1306107

"Donald Tusk, a varsói kormány vezetője az X-en azt írta, hogy Párizsban lelkesedés, Kijevben megkönnyebbülés, Moszkvában csalódottság van most."

 

https://mfor.hu/cikkek/kulpolitika/elbukott-a-szelsojobb-parizsban-szomorkodhat-orban-viktor.html

 

Várjuk meg a számokat, ne kiabáljuk el, de ez jó hírnek látszik.

orgonatündér Creative Commons License 4 napja 0 0 1306106

Meg tudom mondani, van erre egy becslő módszer.

(Madarásztáborban tanultam...)

Előzmény: Logofet (1306097)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja 0 0 1306105

El is mentél jogásznak, meg szoftveresnek. :)

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1306095)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306104

Régi teóriám, hogy a jogszabályokat valamilyen formális nyelven kellen írni, hogy ne legyen félreérthető, de vélhetőleg szándékosan nem akarják egyértelművé tenni a jogszabályokat.

 

megjegyzem vannak abszolut formalis reszei is a jognak, az emberolesnel maradva ha peldaul megkerdezik, hogy mi az emberoles alapesetenek a buntetesi tetele (a magyar buntetojogban), arra egyetlen helyes valasz van (ot ev es tizenot ev kozotti szabadsagvesztes), minden mas, ettol eltero valasz hibas

 

hibaba beleertve pl. szinonim szavak (pl. "borton") hasznalatat is

 

es mindezt ugy, hogy a kerdesben szereplo fogalmak nem is mind szerepelnek a btk-ban, az "alapeset" szo pl. nincs benne egyaltalan

 

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306103

Régi teóriám, hogy a jogszabályokat valamilyen formális nyelven kellen írni, hogy ne legyen félreérthető, de vélhetőleg szándékosan nem akarják egyértelművé tenni a jogszabályokat.

 

nincs ertelme es nem szandekos

 

ha a valo eletben akarod hasznalni, kenytelen leszel hetkoznapi (nem formalis) fogalmakat hasznalni, "megöl", "szexuális", "jóhiszemű", satöbbi

 

leirhatod formalisan, hogy derekszog meg fuggoleges, de a vegen kelleni fog egy szakerto es/vagy biro, aki eldonti, hogy az a fal most akkor fuggoleges-e es derekszogben all-e vagy sem 

 

90,0000001 fok az most derekszog? nyilvan az, formalisan meg nyilvan nem az -- mire hasznalod a formalis fogalmat akkor?!

 

ha nem hiszed, tessek, definiald a (szandekos) emberolest formalisan, en meg utana megirom, hogy az hol felreertheto

 

Rezesova megolte az aldozatait vagy sem?

 

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 2 1306102

Azért ebben nem vagyok biztos. Bár jobban örülnék, ha sikeres hentes lenne belőle, mert azt már rég látjuk, hogy a miniszterelnöki gumicsizma az túl nagy rá. 

Előzmény: arnys2 (1306101)
arnys2 Creative Commons License 4 napja 0 1 1306101

Nem tudod leszúrni és felbontani a disznót, márpedig abból lesz a kolbász

 

Orbán képes erre.

Előzmény: Logofet (1306097)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306100

Azt nagyon nem, igazad van. Heteket lehetne átbeszélgetni az oktatásról úgy, hogy valami minimális használható eredmény kijöjjön belőle. Tulajdonképpen kár is ilyen módon bele-bele kapni, de nehezen állom meg, amikor azt látom, hogy a totális homályból jövő határozott kijelentések még népszerűek is. 

Előzmény: Tomsz85 (1306077)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306099

Rosszul szervezett rendszeren nem tud jelentősen javítani az, ha elkezdesz beleönteni rengeteg pénzt. Önmagában az kevés. ZOH-nak van igaza, le kellene igazolni valami külföldi fickót, aki látott már tisztességesen összerakott rendszereket, ebből a magyar politikai elitből ennyi jön ki, teljesen mindegy, hogy mihez nyúlnak. 

 

<3 

Előzmény: Logofet (1306041)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 1 1306098

Jelenleg hatékony iskolarendszer a távol-keleti országokban van, ahol rendesen kitapossák a diákok belét.

 

ha hatekony lenne, akkor a brit meg a nemet meg az amerikai elit azon buzgolkodna, hogy a gyerekeik a Tavol-Keleten tanulhassanak

 

a valosagban meg eppen forditva van

Előzmény: ka_TARZI_s (1306043)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306097

Az a baj, hogy ezt el is hiszed. Miközben nem tudod megmondani egy birkanyájról, hogy hány birka van benne. Nem tudod leszúrni és felbontani a disznót, márpedig abból lesz a kolbász, nem a szinusz 30 fokból. 

 

És közben mindig lesz, aki ezekre képes, és persze mindig lesz olyan is, aki azt gondolja magáról, hogy ő az, akinek a tudása még ért valamit.  

Előzmény: orgonatündér (1306075)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306096

Na de ez nem korszellem és hasonló marhaságok miatt van. Rev sem tudott volna elejteni egy darab beteg mamutot sem, és persze tudjuk hogy "valami itt korcsosul" - pedig dehogy tudjuk, tán párszázezer ember tudja hogy ki volt Cseh Tamás. Hiába nevelték hazaszeretetre. 

 

Totális tévedés a magyar oktatási rendszer teljesítményét összekeverni világtrendekkel, még akkor is, ha valószínűleg a nagy állami rendszerek közül a legjobban teljesítőről van szó. És még így is gyenge.

 

BTW: Aki azzal érvel, hogy otthon is mindent meg lehet tanulni, az teljesen fogalmatlan oktatásügyben, hát még köznevelés ügyben... Nyilván nem rád célzok, de basszus megdöbbentő, hogy mennyire átgondolatlanul nyomják emberek a fasságokat.   

Előzmény: advocatusdiaboli (1306074)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306095

Ha nem tanultad volna a Fourier-sort, semmit sem értenél sem a spektrumból, sem a harmonikusok elveiből, sem abból, hogy miért probléma a frekvenciaátvitel (rádió, villany, gépészet, de akár a szorzókeverő).

Hiába, hogy utoljára a vizsgán bontottad harmonikus összetevőkre a négyszögjelet, attól még használod.

 

mondjuk ezt most sem értem, hogy hogy mentem át belőle anno

 

viszont az elv az megvan máig, tehát hogy mi ez az egész, meg mire jó, vagy egyáltalán, hogy ezt lehetséges megcsinálni (talán ez a legjelentősebb tudás az egészben), de a konkrét felbontásnak nekikezdeni se tudnék, egyáltalán

Előzmény: orgonatündér (1306081)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306094

Milyen fenyő, milyen mennyiség, milyen minőség, milyen átvétel? Helyben luc, kis mennyiség, építőipari minőség 250-260 EUR/m3 kb. a realitás. 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306051)
soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306093

Ott megvan a visszajelzés azonnal. Nem kell 360 fokos teljesítményértékelés.

Előzmény: orgonatündér (1306092)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja 0 2 1306092

Csak itt az óra végén nem fogsz tudni kalapozni borravalóért.

Előzmény: soproniirsai (1306091)
soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306091

Nekem van idegenvezető múltam, tudok érdekesen előadni.

Előzmény: Tomsz85 (1306087)
soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306090

Bízzunk benne, hogy üzenetet vitt.

Előzmény: CS.V.D (1306089)
CS.V.D Creative Commons License 4 napja 0 3 1306089

Jajj, most a basi, mint a háború kitörése ELŐTT, kiment putyinhoz és nagy mellénnyel jött haza, hogy dekurvafaszacsávó, mert sokat tett a békéért. Aztán lófaszt!

Előzmény: M.Zoli (1306088)
M.Zoli Creative Commons License 4 napja 0 0 1306088
Tomsz85 Creative Commons License 4 napja 0 0 1306087

Az 5 év se kell asszem. Volt egy ismerősöm,  évekig tanítói vegzettseggel tanított asszem szobafestoket, hogy pontosan mire, vagy milyen órát azt nemtudom, annyira nem közeli ismerős. 

Te egy középiskolában sokmindent tanithatnal: jogi és vállalkozási ismeretek,  gazdasagi ismeretek (mindegy hogy milyen néven fut, ez a lényege), és úgy jönne a villamos része. 

Előzmény: soproniirsai (1306084)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja 0 1 1306086

"És igen, egy ilyen kicsi és erőforrásszegény ország, mint mi, kizárólag, CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG a humán erőforrásaira építve törhet ki, léphet feljebb a fejlettségi/jövedelmi ranglétrán."

 

Na, ez esett le a finneknek, kb 50 éve. Az előbb linkeltem hozzá a videót.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306079)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja 0 1 1306085

Fél-egy éves videó, de nagyon tanulságos.

Megnéztük, hogy mitől működik a finn közoktatás

Előzmény: M.Zoli (1306073)
soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306084

Amúgy jövőre meglesz az öt èv gyakorlatom, lehet, hogy elmegyek óraadónak.

Előzmény: Tomsz85 (1306080)
soproniirsai Creative Commons License 4 napja 0 0 1306083

Tudom

A magyar társadalmat nem zavarja, ha gyerekek fele elkallódik.

A többgyerekes képzettek erőn felül kell, hogy teljesítsenek.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (1306062)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -1 6 1306082

Ez viszont a szemlélet átadásának kérdése - és itt jön be a képbe a kedvenc vesszőparipám, miszerint a szemlélet átadása fontosabb, mint a részletek fejbe tömögetése. A Fourier-sor mögötti elvet és a dolog működését és jelentőségét simán meg lehet érteni anélkül is, hogy emlékeznél a pontos metodikára és analízisre, és képes lennél (legalábbis alapos utána nézés, "rátanulás" nélkül) fizikálisan alkalmazni.

Egy rossz oktatási metodika viszont simán képes totálisan elveszni a részletekben, és a fejedbe verik kőkeményen a végén ezt is, meg a differenciál-analízist is, csak éppen valahogy sosem áll össze előtted egy koherens képbe az, hogy ennek az egésznek miért is van értelme, mire is jó (a ZH példák megoldásán kívül) a való életben, és "mi is következik ezekből".

 

És ez azért nem is a mérnöki oktatásnál az igazán jellemző (azért az általában valamennyire gyakorlatias), hanem a közoktatás alacsonyabb szintjeire - ahonnan tömegesen kerülnek ki utána úgy a nebulók, hogy csomó mindent tudnak elvileg, a gyakorlatban meg semmire sem tudják alkalmazni. A finn kiscsávó a biológia-kémia óra után otthon ki tudja mosni a tintafoltot a gatyájából, mert megmagyarázták neki, hogy melyik kapható vegyszer jó erre ÉS MIÉRT, valamint, ha ledobják egy tetszőleges erdő közepére, kitalál belőle, és közben nem hal éhen. A magyar nebuló meg olyan dolgokat tanul, amiről a finn nem is hallott, csak éppen semmit sem tud gyakorlatban megoldani, és már a Bakonyból nem találna ki, és fogalma sem lenne, mit ehet meg és mit nem, mitől féljen, mitől ne...

Szerinted melyikből lesz a való életben talpraesettebb ember?

Előzmény: orgonatündér (1306081)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja -1 0 1306081

Ha nem tanultad volna a Fourier-sort, semmit sem értenél sem a spektrumból, sem a harmonikusok elveiből, sem abból, hogy miért probléma a frekvenciaátvitel (rádió, villany, gépészet, de akár a szorzókeverő).

Hiába, hogy utoljára a vizsgán bontottad harmonikus összetevőkre a négyszögjelet, attól még használod.

Ahogy én is.

 

Most ezt mondtam, de annyi más ilyen van.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306079)
Tomsz85 Creative Commons License 4 napja 0 0 1306080

Ez olyan, mint hogy baloldali barátod sincsen. 

Ha más körökben mozognal,  akkor más lenne a véleményed, és nem is kell hozzá feltétlen lumpen család. Mondjuk ha elmennel pár évre oraadonak egy gyor megyei szakmunkas suliba ( mert hogy ott laksz), többet látnál a rendszerből, tanulsagos lenne. Aztán ha ez se elég, akkor utána egy keleti részén lévő ilyen suliba. 

Előzmény: soproniirsai (1306057)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -1 5 1306079

Zavaros történet ez, ismertem én személyesen is olyan "öreg szakikat", akiknek érettségijük sem volt, de megoldottak olyan szakmai feladatokat, amelyekbe ma sok mérnöknek beletörik a bicskája. Furcsa dolog ez, nem biztos, hogy az iskola legfontosabb feladata minél több tényadat a nebuló fejébe tömködése lenne - elképzelhető, hogy tényleg sokkal célszerűbb és hasznosabb ehelyett szemléletet, készségeket, feladatmegoldási-megközelítési stratégiákat tanítani nekik. A tanterv alapján egy amerikai vagy akár svéd tanuló tök tufa a magyarhoz képest, akinek a fél lexikont a fejébe akarják tömni - de aztán a való életben meg mégis az előbbiek boldogulnak jobban, mégpedig látványosan jobban...

 

Szép dolog a Fourier-sor, de igazándiból kinek is lesz rá szüksége a való életben? Nekem sem volt, SOHA... Viszont még mérnöki képzést is lehet úgy vinni, hogy a legfontosabb, a "lényeglátás/problémamegoldás" valahogy nem lesz soha sehol előtérben, és a kikerülő szigorló mérnök ugyan qrva sokat tud, csak éppen "semmihez sem ért"...

 

Az a baj, hogy mi itt a végtelenségig vitázhatunk arról, mi volna a jó és célszerű - ellenben a való élet adatai és próbája meg azt mutatja, hogy ami most megy, mindenképpen szuboptimális. Ennél jobbat kellene nyújtani, még az sem biztos, hogy többet - lehet, hogy simán csak teljesen mást. És igen, egy ilyen kicsi és erőforrásszegény ország, mint mi, kizárólag, CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG a humán erőforrásaira építve törhet ki, léphet feljebb a fejlettségi/jövedelmi ranglétrán. Márpedig azt vitatni aligha lehet, hogy az elmúlt 14 évben ez a terület volt talán a legjobban elhanyagolt nálunk - és igenis látszik is az "eredményeken", lehet itt vitázni összevissza, de tényszerűen úton vagyunk az EU legszegényebb országának pozíciója felé.

 

Ez egy totális kudarc, történelmi szégyen, elvesztegetett másfél évtized - katasztrófa. Ha tovább folytatódik, a basit végül a történelmünk (ha lesz még egyáltalán) a tatárral-törökkel együtt fogja emlegetni.

Előzmény: orgonatündér (1306075)
Tomsz85 Creative Commons License 4 napja 0 0 1306078

Nagyon hülyének kell lenni a legtöbb suliban itthon, hogy megbukjon valaki érettségin, az intézményeknek is az az érdekük hogy átlöködjek. Másnap meg nem tudja kiszámítani a téglalap teruletebol és egyik oldalából a másik oldalt, nem mindegyik, de sok ilyen van. 

Most is mehet a középfokú vegzettsegu tanítani,  de már 10-15 éve is, zakkozepben és szakmunkasban biztosan, erről az időről van némi saját tapasztalatom is. Megint az van hogy matekhoz se kell szakosnak lenni szakmunkasban. 

Előzmény: zizizuzu (1306056)
Tomsz85 Creative Commons License 4 napja 0 0 1306077

Igen. Ez is mind igaz. 

Az oktatás témát nem lehet egy hsz terjedelemben megbeszelni. 

Előzmény: Logofet (1306070)
Tomsz85 Creative Commons License 4 napja 0 0 1306076

A ma 70 éves kőműves egy noteszlapon kiszámolta a ház szinezesehez, szigetelesehez szükséges anyagot, jól.  

Előzmény: orgonatündér (1306075)
orgonatündér Creative Commons License 4 napja -2 0 1306075

No de a fejszámolni nem tudás logofet szerint helyes, mert kiváltja a nyelvtudás.

(A fejszámolást intézi a számológép, mondaná, és mondja is; De ebből látszik, milyen reménytelenül le van maradva, mert már a numerikus integráló cuccok is 30 évesek, pl. Maple V., és 10 éve vannak formálisan deriváló és integráló programok, amikről én is csak hallottam)

 

Pedig aki elemileg nem tud fejben számolni, az nem érzékel nagyságrendeket.

(Festő-burkoló-kőműves-fűtésszerelő gépész -zöldségkereskedő szinten SEMű, kg, m2, stb))

Nem fog nevezetes szögek szögfüggvényeit kiszámolni.

Fejben szerkeszteni sem fog tudni egyébként

Akkor nincs szinusz-koszinusz.

Akkor rezgéstan, frekvencia, fourier-sor sincs.

Akkor nincs géptan, nincs elektronika, nincs rádiótechnika, nincs kvantummechanika, de még közgazdasági ciklus sincs, mellesleg visszacsatolás-elmélet sincs.

 

Akkor marad a kreativitás, a kereskedés, a marketinges handabandázás, színészet, versmondás, vezetés-elmélet, meg ilyenek.

 

Idézted a finn minisztert, aki szerint kis népességű országnak nem lehet elég az elitből meríteni, mert túl sokan maradnának hátra.

Nos, ez erre is igaz.

Nem lesz elég ember, aki üzemeltesse a civilizációt.

És ez nem ugrásszerűen jön ki.

 

Ahogy a Rákosi+Kádár rsz alatt is sokan voltak, akik még előtte tanulták meg a dolgukat, és páran, akik azoktól tanultak. A rothadás tehát lassú, egyfajta statisztikai katasztrófa.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306074)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -1 2 1306074

Lehet igazad, de közben lehet, hogy mégsem...

Szóval nyelvet tényleg többen beszélnek, lehet, hogy funkcionális analfabétából is kevesebb van, és a 70-80-as évekhez mérten arányaiban is sokkal többen járnak felsőoktatási intézményben - ergo ez eladható volna akár fényes sikertörténetként is.

 

Viszont ez bizony egy relatív kérdés - nagyon megváltozott a kor, amiben élünk, annak elvárásai is, és a térségbeli potenciális vetélytársaink hasonló adatait kell nézni, nem azt, hogy x évvel ezelőtti önmagunkhoz képest hol állunk - mert ilyen alapon saját csecsemőkori önmagunkhoz képest fantasztikus formában leszünk papírforma szerint akkor is, amikor a valóság már rettenetes lesz...

A kor és a jelenlegi régiós verseny elvárásai szerint bizony lecsúszó pályán vagyunk és pont. Ez a tény.

Előzmény: Logofet (1306070)
M.Zoli Creative Commons License 4 napja 0 0 1306073

Erre tudnal nekem linket adni? Nagyon koszonnem.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (1306062)
rev251 (morális hulla) Creative Commons License 4 napja 0 0 1306072

Egyetértek, hasonló meggondolásból reggel azt, amit írtam.

Az internet-mobilbuzulás így ezzel a szóhasználattal öreguras zsémbelésnek tűnik, hogy "bezzeg a mai fiatalok nem tudják azt, amit az öregek", és ez alighanem azóta megy, amióta az ember (a horda) beszélni tud.

 

Az az állításom egy ideje (nem csak most), hogy ez többe ennél. Ez egy függőséget okozó környezet, azaz drog.

Erre szoktam írni, hogy drogfüggő nemzedék, és úgy járunk, mint a kínaiak jártak az ópiumháború kapcsán 150 éve. keserves dolog lesz.

 

A dolgon rontani persze lehet, és a NER ezt meg is teszi.

Fékezni is lehetne, főleg, ha van egy világnézetileg (más irányba) elkötelezett, tekintélyuralmi kormány. De hát ez nem fékez.

Kis országoknak sincs mentsége, ha nem teszik meg a rothadás ellen, amit tehetnek.

Sem külpolitikai manőverezésben ("Don kanyar 2"), sem ebben.

Annyi, hogy nem tudom, mi a jó irány (amit meg is lehet reálisan csinálni), de valószínűleg nem a "finn oktatás".

Előzmény: ka_TARZI_s (1306042)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 1 1306071

Én sem azért mentem be minden nap 8-ra vagy éppen nulladik órára az iskolába, mert a tudásszomj hajtott. Súlyos tévedések vannak az oktatási intézmények funkciójával kapcsolatban a fejekben.  

Előzmény: M.Zoli (1306053)
Logofet Creative Commons License 4 napja 0 0 1306070

Állítás 1.: Sokkal többen beszélnek nyelveket mint a régi generációból. 

Állítás 2.: Kevesebb ma a funkcionális analfabéta mint régen volt.

Állítás 3.: Értelemszerű, hogy lényegesen magasabb  egyetemre járó arány esetén az erősen szelektált régi rendszerhez pest alacsonyabb lesz a végzettek átlagos színvonala, ettől mg a felső 10% semmivel sem gyengébb, mint régen volt.  

Előzmény: Tomsz85 (1306052)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -1 2 1306069

Nem, nem jellemző az egész nyugati világra - a kompetencia visszaszorulása előfordul máshol is, de nem általános. Vannak pozitív példák, és innentől fogva semmi értelme azzal jönni, hogy "más is lopott, meg más is elqrta".

 

Egyébként is, azzal, hogy saját kudarcait másokéval takargatja - még senki sem lett semmiben sem sikeres. Mások hibáit-kudarcait nem lemásolni kell, meg nem hivatkozási alapnak kell használni - hanem okulni kell belőlük.

Semmilyen spanyolviaszt sem kell feltalálni, ha ennyire nincs ötlet, akkor tessék szépen egy az egyben lemásolni a finn oktatási szisztémát, tőlem akár a hibáival (van ám ott is !!) együtt.

Előzmény: ka_TARZI_s (1306042)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 4 napja 0 0 1306068

Sajnos tapasztalaton alapul.

Előzmény: CS.V.D (1306064)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -1 1 1306067

No de pont az a lényeg, hogy már létezik ilyen modell is, és már olyan fejlődési fázisban van, amiből belátható időn belül látni is fogunk valamit.

 

Amit te úgymond a kereskedelmi forgalomban is már kapható-használható AI gyanánt látsz - az viszont valóban még a Farman-biplán, már tényleg repül, fordul, emelkedik, de azért ez még nem az igazi.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306039)
rev251 (morális hulla) Creative Commons License 4 napja -1 0 1306066

Nem voltam elég pontos, a szófosás nem volt elég terjedelmű.

 

A mai, mostani AI-ra, mestint-re gondoltam. (Ahogy egyébként ÁtlagfF olvtárs is.)

Nem tudom, hova fut ki, mert a mait sem tudom, hogyan működik, csak a félnyilvános(nak szánt) rész végtermékeit látom.

 

Van pár ötletem, hogy mik lesznek a korlátok vagy legalábbis a botlatópontok, s ha kutatója lennék, akkor ezeket felhasználnám, pontosítanám (vagy vissza is szívnám, ha szükséges).

 

Be is írtam az évek során párat.

 

Egyébként, ha Bercinek lesz igaza (peakoil, 15 éve), és megvalósul, akkor lehet, hogy olyanok leszünk, mint az emberi társadalomban a mcsak. Vadászik, él, autonóm, és úgy gondolja, hogy a dolgok egy része érte történik, de a nagyfolyamatok okáról, céljáról fogalma sem lesz.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306037)
Tzp Creative Commons License 4 napja 0 1 1306065

A NER oktatáspolitikája minden mérce szerint kudarcos. Ha jól működne, akkor könnyebben tudna alkalmazkodni a változó világhoz is.

 

Ha a gyerekekre lenne bízva, hogy majd megtanulnak minden fontosat magukat, akkor a véletlenre lenne bízva, és sok gyerek nem tanulná meg azt a minimumot amit kéne. Tehát a mai világ feltételei mellett is kell iskola, ami tereli a gyereket a megfelelő irányba, hogy mindenkinek meglegyen egy bizonyos minimum tudás. Azt hogy azt miképpen oldja meg, ott már lehetnek radikális változások is.

 

Szóval kéne több pénzt költeni oktatásra és meg kéne szervezni. Az elsőt nem akarják Orbánék, a másodikat egyrészt nem akarják mert nekik gyári összeszerelő emberek kellenek, másrészt amúgy sem értenek hozzá.

Előzmény: ka_TARZI_s (1306042)
CS.V.D Creative Commons License 4 napja 0 0 1306064

„A bizalomhiány a kultúránk, pontosabban a kulturálatlanságunk szerves része.”

 

Cégünknél ez tombol. 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306046)
Tzp Creative Commons License 4 napja 0 0 1306063

Az embernél a szocializáció a meghatározó. Mondhatni, mindenki a saját gyermeke sorsának a kovácsa.

Előzmény: soproniirsai (1306057)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja 0 1 1306062

De a te kis buborékod sehol nincs a nagy magyar rögvalóságban, ahol bizony sokaknak esélye sincs felzárkózni. Ez az állam hagyja, hogy sok gyermek esélyhez se jusson. És ez áll szöges ellentétben azzal a finn modellel, ahol az oktatásért felelős minisztercsaj azt mondta a gulyásmarci videóban, hogy "Alacsony népességű ország vagyunk. Ha az oktatási rendszerünkben csak az elit boldogulna, nagyon sok embert hátrahagynánk. Egy kis országnak ez nagyon rossz döntés lenne."

Előzmény: soproniirsai (1306057)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306061

köszi..

Előzmény: botsinkai (1306059)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 0 1306060

Nem pörög a gizdaság:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240707/nem-eppen-szep-ami-a-magyar-gazdasagban-tortenik-megis-mi-lesz-ebbol-697083

 

Persze hogy nem.

Lölő és lopótársai nem vehetnek mindenkinek élelmiszert, ruhát, háztartási vegyiárut! 

Mivel nem vehetnek, így nem lesz aki megvegye. Aki nem kapott fizuemelést/vagy nem jelentőst, akit elbocsájtanak, az nem veszi csak a létszükségletet.

botsinkai Creative Commons License 5 napja 0 0 1306059

Minőségtől függően 80-100e +áfa körüli árra mondanám azt, hogy jó.

Plusz a kiszállításnál is jelentős különbségek vannak, helyszínre szállítva érdemes az árakat összevetni.

Volt amikor 200 km-ről szállítva olcsóbban jött ki a helyben gyártott cucc, mint 5 km-ről.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306051)
lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 1306058

"Ha a valódi AI létrehozható - akkor létre is fogja valaki hozni, ugyanakkor a mai világban nem látom azt, hogy a helyi elitek képesek lennének a helyzetüket mindenképpen stabilizálni. Azt sem, hogy bármilyen technológiát lehetséges volna ma már monopolizálni."

Ez igaz, mert az elit sem egy közös, egységes érdekcsoportként működik, és ezen az AI sem tud segíteni, mert a célok egymással nem összeegyeztethetőek lesznek, ami ugyanúgy kaotikussá teszi a rendszert, és meghiúsítja bármilyen közös stabilizáló cél elérését...

Előzmény: advocatusdiaboli (1306029)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 0 1306057

A környezetemben amúgy motivált, képzett, szorgalmas fiatalokat látok, 2 nyelvtudással, jogosítvánnyal előre hozott éreccségivel.

Szavazni is elmennek.

 

Lumpenkörnyezetben, rendes családi háttér nélkül nyilván más a helyzet.

zizizuzu Creative Commons License 5 napja 0 0 1306056

"csak ott a középiskolások deficitesek."

 

Nyilván így érzik, ha a lőtéri kutyát is felveszik egyetemre. Néhány hiányszakon kívül kvázi felvesznek, ha nem hullottál el a középszintű érettségin, aminek az elégséges szintje 25%, és azért azt látjuk, hogy nagyon sok intézményben úgy javítanak a tanárok, hogy azért az meglegyen... Ebből a szempontból Románia előttünk van, kemény és független az érettségi, vizsgaintézményben, ismeretlen tanárok javításával vizsgáznak a tanulók, bekamerázott termekben.

 

A Teams-es megoldás majd akkor fog menni, ha minden intézmény minden termében lesz legalább egy projektor-vászon-hang, azért ettől még messze vagyunk :). Egyszerűbb lesz középfokú végzettséghez kötni a dolgokat, és akkor akár a közmunkás is mehet órát tartani, lásd szakképzés... 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306014)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306055

Nem értek egyet.

Ők meg droteszkül túltoják az oktatást és feledat megoldó gépekké változtatják a gyerekeket, ami nagyon látványos, de később nem hatékony. Pl. a kínai Nobel-díjasok amerikaiak.

Előzmény: ka_TARZI_s (1306043)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306054

Arról is szól, de nagyon sok jó meglátása van az AI működéséről. Pl., hogy szükséges belül világ szimulációt futtatni. Ne ezt a mostani AI-nak nevezett valamik nem tudják.

Előzmény: Logofet (1306047)
M.Zoli Creative Commons License 5 napja 0 0 1306053

A poroszos oktatasi rendszer ugy el sok ember fejeben, mint egy fegyelmezett, mukodo rendszer, ahol a parancsot kiadjak, es az vegrehajtodik.

 

Pl. Kiadja a legokosabb legfobb vezeto a parancsot, legyen minden jo, es a beosztottak vegrehajtjak. ( Oktatasi vonalon, ha a kis Sarika ugy ertette meg a parancsot, hogy a kedvenc gumikacsajanak legyen jo az osztalyteremben, es ehhez rendezte a mozsdo kornyeket, az ugyebar repressziv modszerekkel kezelheti, hiszen Sarika meg nem tud fizikailag vedekezni )

 

Ezt a kepet erositi az is, amikor allampropaganda mukodik es erositi a szemelyi kultuszt, meg a problemak, kihivasok erobol torteno megoldasat.

 

Gayakorlatilag ez viszont azt jelenti, hogy adott embereknek nemhogy megoldasuk nincs a problemara, de a problemat sem ertik.

Előzmény: Logofet (1306050)
Tomsz85 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306052

Egy részére igaz csak az,  higy nyelveket beszél,  meg jól képzett. Szerintem a kisebb részére. Ugyanúgy csak egy részére igaz az is amit lejjebb hosszan leírtak, amiből kiindult az egész beszélgetés.  A nagyobb része az aki érettségizettkent vagy szakmunkaskent konkrétan funkcionális analfabétaként jön ki az iskolából. 

Általános színvonal romlás biztos hogy van, ami nem jó, de mindig volt, mégis itt vagyunk. 70-ben egy végzett technikus ért annyit vagy többet, mint egy ma végzett főiskolai mérnök. A kütyü és netfuggoseg az eszméletlen mértékű.  

Előzmény: Logofet (1306050)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306051

Fenyő (gerenda 15x15x6m) fűrészárú 119e+ÁFA manapság milyen ár?

Nagyon fluktuál a kisker ár..

Előzmény: Logofet (1306049)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 2 1306050

Aki 1996-ban lépett be az iskolarendszerbe, az most kb. 35 éves. Na most, akkor vagy az van, hogy a 35 évnél fiatalabbak butábbak, mint az annál idősebbek, vagy az van, hogy a poroszos oktatási rendszer csodája egy legenda. 

 

Elég sokat járok színházba, tele van fiatalokkal. Kulturális eseményekre is. Ugyanez a helyzet. OK, fejben számolni valóban nem tudnak, nagy kaland. Ezzel szemben beszélnek nyelveket, miközben az a nagyon faszányos poroszos rendszer ezt valahogy nem tudta elérni. 

Előzmény: ka_TARZI_s (1306042)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 0 1306049

Meglehetősen felületes cikk, na de legalább felsorol pár alapvető problémát, ebből az ötödik az ukrán áru, amelyik kizárólag a fenyő esetében értelmezhető. Ott viszont valóban létezik. Na de majd szépen átveszi ezt is az állam, problem solved. 

Előzmény: Tzp (1306035)
M.Zoli Creative Commons License 5 napja 0 0 1306048

:D

 

Kezdem lassan erteni, hogy miert van ekkora kaosz a fejedben.

Előzmény: rev251 (morális hulla) (1306009)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 0 1306047

Az egy elég jó sorozat volt. Na de a lényege pont arról a kihívásról szólt, hogy mekkora hatalmat szabad adni az AI kezébe. És ez tényleg nem egyszerű dilemma. Talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mekkora hatalmat szabad adni azok kezébe, aki az AI elemzései alapján végül elvégzil az operatív lépéseket. 

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306046

Ez sokadszorra lett elmondva, hogy a kényelem, dekadencia a teljesítmény gyilkosa.

De az már a fidesz sara, hogy rühes tolvaj bandaként nem hajlandó engedni, hogy rajta kívül álló egyének érvényesülni tudjanak.

Aki be tud futni az csak radar alatt tud.

 

Mihelyt látható lesz be kell állnia a sorba.

Tegnapi hír, hogy Kürti Sanyiék eladták a részüket a NER-nek a Kürtben.

 

https://hvg.hu/kkv/20230416_kurti_sandor_kurtzrt_konyv

 

"

Egy másik történet részleteit – érthető okból – nem köti az olvasó orrára, de az eset így is hátborzongató. Valaki, akiről nem tudunk meg sokkal többet, mint azt, hogy piros tornacipőt viselt, 2015-ben visszautasíthatatlannak látszó ajánlattal bukkant fel: jóval áron alul vásárolta volna meg a Kürt modern budaörsi székházát.

Ezen a ponton Kürti Sándor felidézi, min gondolkodott el: „Megemlítette a Welt 2000-t. Ugyanis egy évvel azelőtt Komáromi András, a Welt 2000 vezetője kapott hasonló ajánlatot, majd váratlan hirtelenséggel meghalt. Legalábbis ez volt a közleményekben. Se öngyilkos szándékom nem volt, se a Kürt eladása nem szerepelt a terveim között.“

A történet annyiban szerencsésen végződött, hogy miután a székházat sebesen eladták másnak (reálisabb áron), a piros tornacipős nem bukkant fel újból. Feltehetőleg nem a cég, hanem csak a székház érdekelte volna őt (vagy megbízóit).

A vállalkozás pedig tovább működött máshol. Kürti mendzsment-tanácsainak egyik visszatérő motívuma, hogy ha valami nem sikerül, azt ő nem kudarcnak tekinti, hanem tanulságnak. De aligha véletlen, hogy a könyv egy más helyén megjegyzi: „Olyan piacot kell választani, ahol nincs protekció“."

 

 

Előzmény: ka_TARZI_s (1306042)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 0 1306045

Diagnosztikában már most is használják, műtéti vezérlésekben is terjedni fog. De ez nem is baj. Viszont ehhez rettenetes mennyiségű megbízható adat kell, ami mondjuk egy PET- CT esetében részben rendelkezésre áll, más esetekben viszont nem. BTW: A pandémia esetében is az volt az egyik legnagyobb szakmai probléma, hogy egész egyszerűen nem volt elég megbízható adat. 

 

Azzal viszont nem lehet versenyezni, hogy egy átlagos onkológus lát-kielemez napi 10-20 leletet, az AI-nak meg be tudsz nyomni -mondjuk- napi 50 ezret, de mindenképpen néhány nagyságrenddel többet. Sokkal pontosabb lesz az elemzése, mint egy mégoly tapasztalt orvosé, legalábbis bizonyos területeken. 

Előzmény: advocatusdiaboli (1306016)
,m,1710 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306044

A AI mmár itvan, sokhelyen dolgozik, és ez még csak a kezdet

 

a következö 10 évbe és utána  sok szakma fog megváltozni, és fog létre jönni.

a Orvostudomány és ehez kapcsolodo

a önvezetö ami már létre is jöhetne Holnap ami a repülést illeti

a háborus technologia, ha méghatásossaban akarunk ölni meg rombolni

vgy a AI felóül birálja és el lehetettleniti?

 

 

a Önvezetö technika viszont nagyot fog felylödni beláthato idön belül

A repülés áll a legközelleb ehez fület a katonai

a civil már lehetne Holnap, de emberi psihologia még nem éret (pioták nélkül?)

de a katonai igen

 

csak a pék meg a kömüves éli át, a mai öreg autoszerelö nem szerncséjére nyugdijba megy

meg van médegy pár

a iroda meg a papirforgatás lecsökken

a programozo meg elmehet haza.😎 mit is programozna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306010)
ka_TARZI_s Creative Commons License 5 napja 0 0 1306043

Jelenleg hatékony iskolarendszer a távol-keleti országokban van, ahol rendesen kitapossák a diákok belét.

Előzmény: Logofet (1306041)
ka_TARZI_s Creative Commons License 5 napja -2 1 1306042

Ez a folyamat az egész nyugati világra jellemző + hanyatlás nem most kezdődött, hanem a rendszerváltás után (tanár ismerőseim a 96(?)-os új NAT hoz kötik.

 

De amúgy a fő ok az nem az oktatási rendszerben keresendő, hanem hogy az internet meg a sok kábeltévé, meg az állandó mobil buzulás miatt a diákok jelentős részének nincs motivációja tanulni, és a szülők felől sem elvárás a dolog. 

 

Felsőtagozattól gyakorlatilag kb minden információ szabadon rendelkezésre áll, kb. bármit meg lehet tanulni, műveltségi dolgokat, tudományos dolgokat, praktikus dolgokat, idegennyelvet - angolt különösen - szinte ingyen, sokkal jobb minőségbe/hatékonyabban, mint 30 éve.

 

Egyszerűen a családok és a gyerekek jelentős része csak megőrzőként/nyűgként tekint az iskolára, nem pedig a tudásszerzés fő forrására. 

 

Persze rá lehet ezt is fogni a Fideszre, de ugyanúgy becsapjátok vele magatokat, mint más témákban.

 

Ezzelegyütt a NER oktatáspolitikája finoman szólva sem egy sikertörténet, de nem lóg k ia sorból.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306012)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 3 1306041

Rosszul szervezett rendszeren nem tud jelentősen javítani az, ha elkezdesz beleönteni rengeteg pénzt. Önmagában az kevés. ZOH-nak van igaza, le kellene igazolni valami külföldi fickót, aki látott már tisztességesen összerakott rendszereket, ebből a magyar politikai elitből ennyi jön ki, teljesen mindegy, hogy mihez nyúlnak. Ezek fordított Midász királyok, ha aranyhoz nyúlnak, az is xarrá változik. 

 

Valójában a magyar állam kifejezetten drágán, sok pénzből működik, ez a beleöntött rengeteg pénz fedi el azt, hogy mennyire katasztrofális a szervezettsége. Na de amíg belemegy ennyi pénz, addig nem fognak szétesni az emlegetett közintézmények és közszolgáltatások, elműködgetnek középfos szinten. Sőt, egy-egy felülről kiadott utasítást/feladatot képesek is megvalósítani, az erősen zakkant Kásler pl. nagyon is jól megszervezte az országos onkológiai ellátást.

 

Pont ez az ilyen típusú rendszerek lényege: Azt kevesen vitatják őszintébb pillanataikban, hogy a magyar állami egészségügy meglehetősen rosszul működik. Nem kap senki bizalmat és forrásokat a rendbetételére, eleve a kórházak is alulfinanszírozottak, minden évben ki kell fizetni pótlólagos költségvetési forrásból az adósságaikat. Nonszensz. Na de, amikor kiderül, hogy a tumoros eredetű halálozásokban katasztrofálisan állunk, akkor a Padisah kiadja az ukázt, van ez a probléma, meg kell oldani, kerül amibe kerül. És lőn. 

 

Ettől még maga a rendszer egészében semmit sem változik, de szokás szerint az egyik oldal azt látja, hogy tessék, ezt is megoldották, a másik szerint meg mindenszar. A politikus azt látja, hogy jönnek az eredmények, az apparátus meg azt, hogy vagy kimutatja, hogy minden rendben van, vagy megy a levesbe. Magyarán az van, hogy nem lehet tanulni a hibákból, folyamatosan korrigálni és csiszolni a rendszert, nincs szakmai párbeszéd -legfeljebb valami kocsmákban-, mert csak kizárólagos siker vagy kudarc van. Ami totális fasság, na de ez az ország jelenleg így működik. 

 

Na most, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy-egy ilyen rendszerben pillanatok alatt megjelennek a nagypályás gazemberek, akikhez lépest a keselyűk látása és ösztönei a fasorban sincsenek. Az valóban egy különleges helyzet, hogy ezek ma a Padisah rokonságából és baráti köréből kerülnek elő, de valójában az sem feltétlenül látja rosszul a helyzetet, aki azt mondja, hogy különben ellopná a "Strabag".  Az ő tévedésük ott van, hogy azt vélik természetesnek, hogy állami rendszerekből, közbeszerzésekből ab ovo ki kell mennie egy rakás pénznek. Jól szervezett rendszerekben ez messze nem igaz. Rosszul szervezettekben viszont igen. 

 

Azt fogjuk rettenetesen megszívni, hogy konkrétan elveszítettük a zömét azoknak a meglehetősen nehezen pótolható embereknek, akikben volt képesség, tudás és akarat tisztességesen összerakni ezeket a nagy rendszereket. Teljesen mindegy, hogy vasútról, egészségügyről, oktatásról vagy K+F+I-ről beszélünk. 

 

Sopi jól látja, lenne itt egy 30-40 évesekből álló olyan vonal, akik megfelelnének a fenti feltételeknek, de esélyük sincs labdába rúgni. Ergo vagy elmennek külföldre, vagy pályát változtatnak, vagy simán kiégnek, belefásulnak az egészbe. Ez sokkal nagyobb baj, mint amennyire a legöbben azt gondolják.  

Előzmény: advocatusdiaboli (1306012)
M.Zoli Creative Commons License 5 napja 0 0 1306040
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306039

Szerintem a repülés analógiád hibás.

 

Az AI attól lenne intelligens, ha lenne egy belső "külvilág szimulációja" amit állandóan futtania kéne, amivel előre tudná, hogy tettei milyen hatást váltanak ki a válódi világban. Bennünk is állandóan fut egy ilyen szimuláció és tudjuk,hogy kocsmában mit nem szabad tenni, nehogy pofont kapjunk.

 

A repülésnél elég volt az alap törvényszerűségeket felfedezni, onnantól pedig már csak tökéletesíteni kellett a modell által meghatározott gépeket. Nem volt szükséges semmilyen "valóság szimulációt" futtatni, mert a levegő törvényszerűségei statikus törvényekkel leírhatók.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306037)
BözsiBözsi Creative Commons License 5 napja 0 0 1306038

6 honapos gyorstalpalokkal kepeznek "mesterembereket", szakmakat vontak ossze, ettol "polihisztorok" lesznek, akik valojaban semmihez nem ertenek...

 

 

Csak nem a Varga Juditra gondolsz?

Ő már végzett asztalos..

Előzmény: The Dark Side of the Moon (1306006)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306037

Az AI gyűjtőfogalom alatt fut jelenleg egy nagy halom mindenféle, eltérő képességű, de egységesen még eléggé korlátozott technológia. És ezek mindegyike pont most lép át a pusztán kísérleti állapotból a korlátozottan, de már valós célokra is alkalmazható szintre.

 

Ti meg itt úgy beszéltek a témáról, mint ami lezárt, "készen van az AI, és amit a ChatGPT tud, annál többet soha nem is fog tudni" - ez a legnagyobb elképzelhető szamárság.

Az AI jelenleg ott tart, mint amit a repülésben Wrighték második, javított Flyere, vagy az első Farman biplánok, vagy Bleriot masinái jelentettek. Már lehetett vele megfelelő légköri viszonyok között igen óvatosan és persze nagy kockázattal ténylegesen repülni, akár hosszabb távokat is, már nem csak szökdécselésre vagy pár száz méter egyenes vonalú lapos siklásra képes kísérleti eszközök voltak - de még nagyon messze voltak attól, amit ma repülésként értünk és használunk. Miközben a repülés és légiközlekedés mostani állapota is csak egy köztes pont a fejlődésben.

Előzmény: rev251 (morális hulla) (1306032)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306036

Sokan hasonlítják a mostani időszakot az ipari forradalom egyes fázisaihoz, de azok sokkal lassabban mentek végre, s még így is voltak gondok...

Na most ez gyorsabb lesz ha berobban és csak most születik meg...

Ha én most 30 körüli pasiként gyermeket tervezek, úgy kell számolnom vele hogy lehet felnőtt korára munkája az nem lesz, mert AI fogja csinálni azt amit csinálna.

 

A fő probléma nem az lesz hogy sok embernek nem lesz munkája, mert az kezelhető anyagilag. A fő probléma az lesz hogy egy csomó ember egyszerűen felesleges lesz és nem fog tudni magával mit kezdeni, meg a társadalom se velük.

 

Szerintem drámai módon fog megnövekedni a droghasználat, még több embert gyógyszerelni fognak, mindenki dilidokikhoz fog járkálni. Egy nagy bolondok háza lesz az egész társadalom munka nélkül ténfergő szomorú emberekkel.

 

A tőkések gazdagabbak lesznek mint valaha, mi meg vidéki tanyákon fogunk fetrengeni mert nem lesz ránk szükség...a városokban az elit fog élni, a felesleges embereket végleg kiszorítják ezekről a helyekről.

Tzp Creative Commons License 5 napja 0 0 1306035

" A tönk szélén a magyar faipar "

 

https://mfor.hu/cikkek/agrarium/a-tonk-szelen-a-magyar-faipar.html

 

" Az olcsó ukrán dömpingárak miatt tönk szélére kerülhet a magyar faipar, amely hátrányos helyzetű régiókban családok tízezreinek megélhetését biztosítja. Az erdőgazdaságok az elmúlt hónapokban 30-70 százalékkal csökkentették a kitermelést; ráadásul jellemzően már jobbára kész faáru érkezik hozzánk, így a kereskedők mellett a hazai fafeldolgozók is tömegesen csődközeli helyzetbe kerülhetnek. "

orgonatündér Creative Commons License 5 napja 0 0 1306034

A te értelmed megzavarására valóban nem alkalmas.

 

Arra én nem vagyok alkalmas, hogy én a te értelmedet megzavarjam, vagy bármit csináljak vele.

Előzmény: soproniirsai (1306013)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 1306033

Az orosz propagandista nyíltan beszél a Ukrajna elleni háború valódi céljáról: kifosztás.

https://t.me/kazansky2017/12323

rev251 (morális hulla) Creative Commons License 5 napja 0 0 1306032

Hm, érdekes elgondolás. Igaznak tűnik.

"Ha érne valamit, megtartanák maguknak, a saját hasznukra, és a termékeit adnák el, nem pedig az AI-t magát."  

 

Annyi kiágazást tennék hozzá, hogy talán azért (is) próbálják az AI-t mindenkire rásózni

(mert ekkora emberbarátok és az emberiség jóléte miatt, akarom mondani)

mert az AI talán csak dumagép, propagandára, és a gondolkodás összezavarására jó.

 

Igaznak látszó állítások, logikának látszó levezetések, gondolkodásnak tűnő dolgok és a gondolkodás imitálása.

Nem a logika, hanem a háziasszony-gondolkodás vagy a befüvezett (részeg, varázsgomábzott "kreatív", stb.) ember "gondolkodása, abból is a rosszabb fajta.

 

 

És ha propagandára való meg prolitáp előállítására, akkor bizony terjeszteni kell. a latin szó is ezt jelenti.

Mert hát Orwell bácsi által elképzelt regényírógép (ami az Igazság Minisztérium egyik osztályán üzemelt, és prolitápot állított elő papírra nyomtatva) kimenő termékei sem voltak zártak és titkosak

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306031

Nem, hidd el, azért ez ennél többről szól.

És igen, a jelenleg AI-nek mondott dolgok zöme csak egy "nagyon jó keresőmotor", de közben azért alakul a valódi, önfejlesztő, saját struktúráit kialakító neurális rendszerek fejlődése is, és ez fogja az igazi "mesterséges öntudatot" létrehozni.

 

Az AI önmagában nem ezt jelenti, az csak egy részterület.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306030)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306030

Azért itt még számos probléma van. Pl. hogy az intelligenciának jelenleg nincs definíciója. És egyből _mesterséges_ intelligenciáról beszélünk, ezt meg pláne nem tudjuk mivcsoda.

 

Hardware gondok már rég nincsnek az AI előtt. A Célszemélyben a Gép vet egy szervertermet és átköltöztette magát oda.

 

A mostani AI-k csak nagyon jó kereső motorok.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (1306028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!