Bár minnél több ilyet lehetne itt olvasni... Ez egy jó kis történet. Amúgy a pénzbírság se rossz megoldás de... valahogy úgy kellene, hogy az okozott kár értéke + még amennyit emellé a bíróság megítél, ha ezt 1 hónapon belül nem fizeti be akkor leüli, de nem 2-3 nap, 1 hónap minimum, és utána ugye a priusz az ott lesz
majdnem 1éve törént meg az hogy a Blahánál felszálltam a metróra.. 200as kocsi. Ült még ott egy nagydarab félig roma hapsi. Az a ránézésre 5év letöltendő karakter. Keletinél felszállt egy -énvagyokaz- gyerek... elindul a szerelvény egyből esik a nagy ablaknak kővel... a hapsi megkérdezte hogy komolyan gondolja e... a srác mondta neki hogy kussoljon mert baj lesz van nála vipera.. a benga erre nekiesett és úgy megverte hogy csodálom nem kakált be a hülyegyerek... az örsön a hóna alá vette lerakta a biztonságiak elé elmondta hogy mi volt én is mellette tanúskodtam a biztik azt mondták kihívják a rendőrt hagyjuk ott az elérhetőséget de addig pont jött a járőr... aztán tanúskodás.... a srác kapott egy pénzbirságot.... de ezt a verést nem fogja elfelejteni amig él.
Normális embernek leesik hogy a Nyugatinál a kormányzati negyed helyén lévő üres telken keresztül lehet legjobban megközelíteni a tárolót de neeeem baj..... mi itt csak hülyék vagyunk és hozzánemértők.... annyi pénze van az Államvasútnak hogy nem húzunk fel oda egy nagy kerítést....
annyira szívesen elmondanám hogy hol vannak azok a helyek ahol bemennek.... de kinek... kiröhögnek és "majd megkeressük" mondattal életre félreteszik a dolgot....bürökrácia...
"Fiúk! Örülök, hogy szó van erről a témáról, mert beszéljünk róla. De biztos szükség van arra, hogy egy telibefújt kocsit feltegyetek? Az ilyen elmeborult balf..sz barmoknak ez a legnagyobb dicsőség! Amikor viszontlátja "remek műalkotását" (mert ugye ez nem rongálás, hanem műalkotás!!!) ! Kérlek, ne tehgyetek be ilyen fotókat, mert amíg ilyenek jelennek meg egy vasútbarát közösségben, akkor nem sokkal érünk többet agyilag, mint az ilyen birkák! ...:("
Ebben igazad van, de nem teljesen. Szerintem normális keretek között az, ezt itt is többször is leírtam (Pl: volt győrben az Art-járó az állomás alatt átmenő aluljáró ami a buszpályaudvart köti össze az állomással.) Ugyanakkor lenne olyanra is mód - ahogy innen nyugatabbra van pl: gyerekrajzos mozdony, vagy reklám mozdony ( ÖBB Kyoto, vagy Mozart Taurus)- hogy egy komplett elővárosi szerelvényt kapnának lealapozva festésre előkészítve, hogy nesze fújátok (de nem a 2-3 betűs tag-ekkel mert az undorító), majd ha ők végeztek akkor ablakokat bele, kivülről a többi dolgot aminek egy kocsin rajta kell lennie felmatricáznák és mehetne forgalomba egy egész pofás kis szerelvény.
"Hogy miért csinálják? Mert van rá lehetőségük... "
Amíg szétlopják az MTV székházat és van olyan aki azt mondja, hogy az békés kis tüntetés volt a lap topokat nem tudják mitől tünt el, és a büfé már akkor üres volt mikor a tüntetők bejutottak oda... amíg egy film kedvéért kismacskát csak úgy a vízbe ölik addig nem tudom mit várunk...
"a rendőr meg elengedte őket, mert szerintük a kár nem volt több x ezer forintnál... "
A rendőr elengedi mert nem tud mit tenni, vagy tudja, hogy úgyse jutna el sehova se az ügy...
"(mert miből tudna szegénykém, az utolsó zsebpénzét is 2000Ft-os festékszóróra költötte)"
Na ebben nincs igazad viszont... Míg ezt én is megveszem az OBI-ban (RAL szám szerint a modellezéshez 999hufért) addig ők ezt lopják, ahogy innen van legtöbbjüknek pénze is (telefon lopás késsel iskola környékén és kisebb más lopások) Amelyik veszi annak meg apuci fizeti az ügyvédet, és a pénzbüntetést is (csak apuci abba nem gondol bele, ha egynap eljön az az idő, hogy a gyermekéhez hasonlók kocsikat is fognak fújni esetleg az ő több 10 milliós szekere is a festékszóró elé kerülhet)
ebben az egészben az fominál hogy ki mennyire meri bevállalni....ezzel szerez egy nevet és nemutolsó sorban ismeretséget ország szerte... ez ami a legjobban dominál.... sasjnos tudom a távolabbi környezetemből... de hál' istennek nagyon sok embert szoktattam le magáról a firkálásról...! Persze prémiumot nem kaptam a MÁV-tól:D
Lehet, hogy hülyén hangzik, de azzal ártanának a legtöbbet a taggelőnek, ha letörölnék a Desiro elejéről azt a szart. Egy rongy, némi oldószer ( ami nem bántja a Dezső fényezését ), és egy perc alatt megsemmisül a "nagy mű". A gyerek meg fogja majd a fejét, hogy nem látják többé a szarát.
Közben a hatóság úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Nem veszélyesek, nem rongálnak, csak játszanak... A bicska meg kinyílik a zsebben, ha ilyeneket olvasunk:
Feljelentést éppen tehetsz, de semmi értelme nem lesz..... Rutinosabb ember első ránézésre elrendeli a nyomozást, aztán 10 perc múlva megszünteti azt bizonyítottság hiányában. És sajnos, igaza is lesz! :((
Nem feltétlenül vasutas téma az ig. szolg. működése, de he kéred/kéritek, kifejthetem, miért mondom ezt...
hello! a rongálással egyetértek... nem értem mért veszik videóra és rakják fel akkor? pedig ááááá ez megint nem jellemző. csak az a baj hogy igazatok van. ha ilyen gyp-sek vannak és még reklámozzák is magukat akkor mit gondolhat mást a külső szem mint ezt????? :@
E'ccer utaztam Pestről Fülöpszállásra olyan vonaton, amin még az ablakok is össze voltak graffitizve. Elég kellemetlen volt, mert nem lehetett semmit sem látni kifelé, így azt sem, hogy épp hol jár a vonat. :(
Na igen, de amúgy ebből a videóból is kurvára látszik, hogy mennyire a rongálásra megy ki az egész. Semmi más, csak az állatkodás. És amíg büntetlenül megtehetik, addig mindig lesz néhány unatkozó kis köcsög, aki meg is teszi.
Tudjátok srácok jobb ha velem nem találkozik egyetlen graffitis sem mert az biztos, hogy én eltöröm a kezét a kis buzi köcsögjének.
Tessék kimenni mondjuk ausztriába és megnézni hol vannak összefirkálva épületek, vonatok stb stb.
Ott talán töb szépérzékük van a fiataloknak is, vagy beléjük nevelték, hogy a sajátjukat azért nem piszkítják mert a sajátjuk, másét meg azért nem mert az nem az övék.
Nálunk sajnos még nagyon sok hülyegyerek ezt nem képes megérteni.
Sajnos a szichológusok is adják alájuk a lovat amikor megértően azt mondják, ez az önkifejezés egyik eszköze.
Én inkább szándékos károkozásnak mondanám.
Fejezze ki magát mindenki inkább otthon a lakásán belül.
Érdekes ember ez a magyar. siránkozik, hogy mekkora a szegénység, de a drága festéket meg tudja venni.
na ja... most full nincs kedvem meg időm kifejteni, meg asszem már nincs is mit, de azt azért megjegyzem h qu521-nek igaza van és amit írt nagyon jó ötletnek tűnik!!! bár sztem megvalósíthatatlan... de talán mégsem. a graffesek benne lennének az biztos.
": ha te szegen festessz falat, ismerni fogják a nevedet sopronban? "
Akkor valószínű hogy ha megfestették szentesen a 119 es Bdt kocsit akkor azt láthatják a nyugatipályaudvaron büszkéklehetnek magukra! Ráadásul az elejét mi a francnak kellett összefirkálni?
ha graffitisként nem a vandalizmus a cél, hanem hogy minél tovább fusson 1 rajz akkor szerintem nem túl szerencsés az ablakokra és a jelzésekre festeni hiszen úgyis kimosásra kerülnek hamar.....
Na de ha a máv engedélyezné hogy a jelzések és ablakok kívételével lehessen festeni a vagonokra szerintem mindeni jól járna. Máv tiszta vagonokat kapna amiket nem kell kimosnia. Nem okozna fenn akadást a "vandlizmus", a graffitis pedig igényes műveket tudna csinálni, úgy hogy nem ütközne törvénybe.:)
Bár még a hétvége előtt olvastam a hozzászólásodat, de kissé félreértelmeztem, mert én azt hittem hogy csak hosszabban akarsz reagálni a hétvége folyamán.
Én személyszerint elégé rendszertelenül forumozok, meg van dolgom bőven, ezért nem voltam a hétvégén interneten. De mind1 gondolom fölösleges magyarázkodnom, a lényeg az hogy nem voltam:)
Hány autót láttál már összefestve? Igaz van néhány de nagyon kevés ahoz képest hogy menyi graffiti készül. Ha megfigyeled a graffitik nagy része középületeken panelházakon és nagy vállalatok járműven van(gondolok itt: Máv, Bkv, Mkv, Metró-k stb.)
Bármennyire irreálisan hangzik, egy igazi grafitis tiszteli a magántulajdont. Tehát nem fest össze olyat amivel 1 embernek árt (pl autó, családi ház), persze vannak speciális esetek, kivételek, de mint tudjuk kivétel mindig van és az csak erősíti a szabályt. :)
A panelház az ugye kötulajdon.(sokszor nem, de sok lakója van és nem 1 ember érdekeit sérti) meg hát ugye nem túl szép.....a boltok szintén nem egy magánember érdekeit sértik hanem egy cégét aminek feltehetően ne, jelent túl nagy anyagi problémát a tisztítás....
A vonatok szintén 1 cég tulajdonát képezik.(bár nekik probléma a mosás.)
hogy mért akar 1 graffitis vonatot festeni? mert vonat.
Mert 1 vonatot nehéz megfesteni, az kihívás. Veszélyesebb megfesteni mert nem lehet ott hagyni mint 1 falrajzot, és befejezni 2 héttel később. Vagy most vagy soha.
hogy mért nehezebb? mert kikell játszani a biztonságiakat, a mozdony vezetőket, meg kell találni a jó helyeket, lehetőleg olyat ami még nem más graffitis "tulajdona, területe" mert sokszor éjszakázni kell hozzá, stb. mert kihívás (a lehető legrövidebb idő alatt a legjobb minőséget stb.)
Ja és még 1: bár pontos adat nincs és szerintem nem is lessz róla, de 10-ből 5 graffitis fest vonatot gondolom. tehát mondhatni hogy presztízs kérdés is a dolog.
Meg még 1: ha te szegen festessz falat, ismerni fogják a nevedet sopronban? látni fogják a rajzod? nem. Kivéve ha elmész sopronba is festeni. A vonat viszont elviszi oda is a rajzodat, meg még pár ezer helyre. És növeli az ismertségedet.
Eredetileg ezért kezdték el a metró kocsikat festeni az 1960-as években New Yorkban....(csak ott nem 1 tizmilliós ország, hanem 1 tízmilliós város látta "futni" a rajzokat.)
Van olyan is hogy valaki csak azért fest vonatot, mert ő azt szereti. Ezt viszont nem lehet semmivel sem magyarázni, szereti és kész.
Remélem ne kavartam be a mondandómat és értelmes lett....
Még mielőtt bárki azt felételezné rólam hogy én is aktív tagja vagyok a graffitis társadalomnak közlöm hogy nem.......tudom amit tudok, de nem festek mert anyagilag nem engedhetem meg magamnak....
Na most eddig csak olvastam de... A művek között tényleg van szép és jó, és van akinek eltörném a kezét mert egy komplett alkotásba belerondít a tagjével egy suttyó. Egy aluljárót teli fújni ilyesmivel mint a képen van, vagy valami ábrával mint pl lufi fejű gyurcsány és egy Magyarország van felfújva az állatkerti elágazásnál a kerítésre az jó. De mint egy egyszerű utas kurva anyázok, hogy ha szép ha nem nem látok ki az ablakon mert valami barom telifújta. És gondolom ha ez a valaki aki lefújta a vonatot és megy egy vonattal amit nem ő fújt össze nem hinném, hogy örülne, hogy lám egy milyen szép mű miatt nem látok ki az ablakon, hanem ő is anyázna, hogy az ablak olyan mint ha nem is lenne. Ezt nem lehet megérteni? Nem lehet felfogni, hogy ez egészen addig tolerálható amíg kilátok az ablakon, mert nincs összefújva, mert nincs 3 betű belekarcolva az üvegbe, mert nincs alkoholos filccel összefirkálva az ülés... Engem személy szerint addig nem zavar amíg kilátok az ablakon...