Keresés

Részletes keresés

IWAS Creative Commons License 2019.02.01 0 0 3331

François Arnaud Châteauneuf du Pape Vieilles Vignes 2015. Alk. 14,5%, ára 23 €. 80% grenache, 10% syrah és 10% mourvèdre – idős tőkékről, ahogy azt a címkén is jelzik. Prémium minőségű natúr parafadugó. Gránátvörös szín. Közepesen intenzív, klasszikus CdP-illat garrigue-gal, málnával, tőzegáfonyával, mediterrán fűszerekkel. Szájban közepesen testes, színes ízvilág (a gyümölcsvonalon főleg cseresznye, friss áfonya, ribiszke; a fűszereknél szegfűszeg és csillagánizs), finom, kellően élénk savak, optimális tanninok. Nagyon hosszú, komplex utóíze a kortyközép folytatása, kevés natúr kakaóporral kiegészítve. A magas alkohol nem érződik (ami 14,5%-nál már művészet). 7 pont (92).

IWAS Creative Commons License 2019.02.01 0 0 3330

Előzmény: IWAS (3329)
IWAS Creative Commons License 2019.02.01 0 0 3329

M. Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2015. Appellation Crozes-Hermitage Contrôlée. Alk. 13%, ára 17 €. Decanter 92 pont, Cellar Tracker 90 pont. Syrah, organikus művelés, biobor. Jó minőségű natúr parafadugó. Intenzív illatában áfonyalekvár, vanília, földiszeder, cserzett bőr, nedves avar. Kóstolva eléggé testes, sok friss és aszalt sötétbogyós gyümölccsel, minden szempontból korrekt savakkal, csak enyhén tapadó tanninokkal. Közepesen hosszú, alapvetően mazsolás-szegfűszeges lecsengésébe egy kis füstölt sonka is befigyel. Az alkohol jól integrált. Erős 6 pont (89).

IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3328

Előzmény: IWAS (3327)
IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3327

Pócz IS Cuvée 2017. Száraz OEM fehérbor. Alk. 11,5%, ára 0,9 eFt (Lidl). Irsai olivér és sárgamuskotály házasítása. Csavarzár. Szalmasárga szín, nincs buborék. Intenzív muskotályos illat, érett sárgadinnye és őszibarack, szegfű. Szájban karcsú, de ízletes (friss szőlő, nyári alma, körte). Savai élénkek, de nem bántóak. Az alkohol jól integrált. Lecsengése rövid, tiszta, gyümölcsös. Úgy gondolom, hogy pontosan azt nyújtja, amire szánták. IWAS-score 4/5-5/5.

IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3326

Előzmény: IWAS (3325)
IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3325

Deakin Shiraz 2016. Ausztrál (Victoria állam) száraz vörösbor. Alk. 13,5%, ára 7,5 €. Agyagos-homokos talaj. A 96% shiraz mellett 4% "kiegészítő szőlőfajta" (az illata alapján viognier lehet). Részben fahordókban, részben acéltartályokban erjesztették, majd 6 hónapos barrique-érlelés következett. Csavarzár. Gránátvörös szín (a vártnál világosabb, ez arra utalhat, hogy rövid ideig áztatták héjon és/vagy nem alkalmaztak pektinbontó enzimet), kitöltéskor múlékony habkoszorú. Illata közepesen intenzív, nem tipikus shiraz, inkább grenache-ra, még inkább lagreinre emlékeztető: rózsa, orgona, kakukkfű, eukaliptusz, vanília. Kóstolva közepesen testes, egyszerre gyümölcsös (szilva, áfonya, málna) és fűszeres (kakukkfű, bors). A savai rendben vannak, a tanninok selymesek, nincsenek sokan. Az alkohol kissé érződik. Lecsengése nem csontszáraz, közepesen hosszú, szolid, a fajtára jellemző borsosságal. 5 pont (86).

IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3324

Előzmény: IWAS (3323)
IWAS Creative Commons License 2019.01.01 0 0 3323

Dr. Bürklin-Wolf Riesling Trocken 2016. Német (Pfalz) bio rajnai rizling. Alk. 12%, ára 11 €. Csavarzár. Szalmasárga szín, múlékony kis és közepes buborékok. Közepes intenzitású, egyszerű, de jellegzetes rieslingillat (sárgadinnye, szőlő, tavaszi virágok). A szájban közepesen telt korty, nem agresszív savak, viszont jelentős mennyiségben (7,8 g/l); az ízében sem túl bonyolult, de a gyümölcsök mellé vegetális aromák is társulnak. A nem elhanyagolható mennyiségű maradékcukor (6,6 g/l) a magas savszint miatt nem feltűnő. Borhiba nincs, az alkohol nem lóg ki. Rövid, minerális-vegetális lecsengés. 5 pont (85).

Flacika Creative Commons License 2018.12.30 0 0 3322

Elég régen írtam konkrét borokról (az idei Borfesztivál nekem sajnos kimaradt :(), most azonbann megtöröm a hallkgatásomat.

 

Tegnap ittunk a Juhász Testvérek Pincészetétől 2016-os Sauvignon Blanc-t és nagyon jónak találtuk. Friss volt, üde, jól együtt van. A boraikról amúgy is jó véleménnyel vagyok, a Bikavérük is megállja a helyét. A jó múltkoriban egy áruházban kóstoltatták a 2018-as Irsai Olivér borukat, az is ízlett. Vettünk belőle, de mégb nem nyitottuk ki. Talán majd legközelebb... :)

Flacika Creative Commons License 2018.12.27 0 0 3321

Nálunk szilveszterkor az a szokás, hogy pezsgőt csdak éjfélkor kezdünk inni, így a szilveszter este borozással telik... Ezért írtam. :)

Előzmény: IWAS (3320)
IWAS Creative Commons License 2018.12.26 0 0 3320

Elméletileg igazad van, de egyrészt a kóstolással hetekkel előrébb járok, másrészt karácsonykor csak már ismert, bevált borokat iszunk, hogy ne legyen "meglepi". :) Most a fő fogás valódi vadas volt (szarvashúsból) fűszeres (petrezselyem, bazsalikom, szerecsendió, só, bors) zsemlegombócokkal; ehhez jól passzolt a fórumon már szerepelt egyik száraz portugál vörösbor (syrah, tinta roriz és cabernet sauvignon házasítása). Pezsgőre nem szoktunk sokat költeni, meg gyakran hoznak is.

Flacika Creative Commons License 2018.12.25 0 0 3319

Ilyen korán máris kiválasztottad az év borát? Még elég sok idő van hátra belőle ahhoz, hogy jó borokat lehessen inni karácsonykor, vagy akár szilveszter estéjén... :)

Előzmény: IWAS (3318)
IWAS Creative Commons License 2018.12.24 0 0 3318

Ismét eljött az ÉV BORA kiválasztásának ideje. Az általam 2018-ban kóstolt borok közül a legjobb vörös egy osztrák bor, a Tschida Angerhof Cuveerot 2011 (3258. hsz), a legjobb fehér egy francia bor Bordeaux déli részéről, a Chateau Villa Bel-Air Graves 2015 (3262. hsz), a legjobb ár-érték arányú pedig paradox módon egy villányi vörösbor, a Günzer Tamás Portugieser 2017 (3269. hsz) lett. [Figyelem: már a 2018-as GT Portugieser van forgalomban, ezt nem kóstoltam, így ajánlani sem tudom.] Jó borokat, Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok minden kedves borkedvelőnek!

IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3317

Előzmény: IWAS (3316)
IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3316

Dreissigacker Bechtheimer Riesling 2015. Német (Rheinhessen) bio rajnai rizling. Alk. 13%, ára 17 €. Kézi szüret volt, több részletben. 14 héten át erjesztették, hozzáadott élesztő nélkül. Palackozás előtt 9 hónapot volt részben nagy fahordókban, részben acéltartályokban. Csavarzár. A szalma- és a citromsárga közötti szín, múlékony kis és közepes buborékok. Intenzív trópusi gyümölcsös (mangó, maracuja) illat, de van benne lime és egy csipetnyi bors is. Kóstolva közepesen telt korty, az ízében már a citrusfélék kerülnek előtérbe, a savak jó minőségűek és bőven vannak (emiatt egyrészt inkább étel mellé ajánlható, másrészt valószínűleg nagy az érlelési potenciálja). Vannak benne minerális aromák is. Az utóíze közepesen hosszú, lime-os, az alkohol nem érződik. Nálam erős 5 pont (86), de másoknak jobban tetszik (pl. Falstaff 89).

IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3315

Előzmény: IWAS (3314)
IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3314

Topf Riesling Wechselberg Spiegel 1ÖTW Kamptal Reserve 2015. Osztrák rajnai rizling. Alk. 14%, ára 16,5 € (ez jó ár, mert általában bőven 20 € felett kapható). Falstaff 93 pont. A talajt gránit, csillámpala, kvarcit, márvány és amfibolit alkotja. Az ültetvény fekvése dél-délnyugati. Csavarzár. Szalmasárga szín, múlékony kis és közepes buborékok. Viszonylag intenzív, jellegzetes édeskés rieslingillat (sárgadinnye, érett körte, virágok, akácméz). Szájban is érzéki: érett gyümölcsök, félszáraz érzet (hivatalosan száraz), krémesség, finom savak (6,1 g/l ellensúlyozza a jelentős maradékcukrot). Fut benne egy nem feltűnő vegetális vonal is (nemcsak az utóízben, hanem már a kortyközépben is érződik). Lecsengése tiszta, nem éget, jó közepes hosszúságú. 7 pont (90).

IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3313

Előzmény: IWAS (3312)
IWAS Creative Commons License 2018.12.01 0 0 3312

Yalumba The Y Series Shiraz Viognier 2015. Száraz dél-ausztrál vörösbor. Alk. 14,5%, ára 13 €. 1849-ben alapították a pincészetet. Azonos betűmérettel szerepel a címkén, de természetesen csak pár százalék viognier van benne (a Rhône-vidék északi részének borait másolva; alapvetően az illat "felturbózása" céljából). 9 hónapig érlelték amerikai tölgyfahordókban. Csavarzár. Gránátvörös szín. Intenzív illatában rózsavíz, fahéj, feketeribizli, szilva, szerecsendió. Szájban testes, nem száraz érzetű, erősen fűszeres (kakukkfű, bors), de gyümölcsös is (érett szilva és cseresznye). Kifogástalan savak, optimális mennyiségben. A tanninok bársonyosak. Viszonylag hosszú lecsengésében a kortyközép ízei mellett ruccola és étcsokoládé. Az alkohol kissé kidomborodik. Nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de azoknak, akik szeretik a fűszeres, testes, finoman kesernyés borokat, nagy valószínűséggel tetszeni fog. 6 pont (88).

IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3311

Előzmény: IWAS (3310)
IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3310

Calabria Richland The Black Shiraz 2016. Száraz ausztrál vörösbor. Alk. 14,5%, ára 12 €. Csavarzár. Meggyvörös színű. Intenzív "dél-francia" illat levendulával és szederrel az élen, van még benne egy kis kakukkfű is, és a 14,5-es alkohol is érezhető. Kóstolva viszonylag testes, érett földiszeder, áfonya és szilva; a fűszerek erősebbek az ízében, mint az illatában (ez ennél a fajtánál normális). A savak minden szempontból hibátlanok. A testtel arányos mennyiségű, csiszolt tannin. Közepesen hosszú, kissé tüzes utóízében az érett meggy mellett diszkréten megjelenik a syrah védjegye, a bors is. Erős 6 pont (89).

IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3309

Előzmény: IWAS (3308)
IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3308

José Maria da Fonseca Ripanço Private Selection 2016. Portugál (Vinho Regional Alentejano) száraz vörösbor. Alk. 13%, ára 9 €. A ripanço azt az ősi technikát jelenti, amivel Portugália déli részén botok segítségével bogyózzák a szőlőt. Syrah, alicante bouschet és aragonêz fajtából készült. Hordós érlelést kapott. Préselt parafadugó. Gránátvörös szín. Közepes intenzitású illat áfonyalekvárral, földiszederrel, tejszínnel és konyakmeggyel. Szájban közepesen testes, az illatban jövő érett, édes (8,5 g/l m.c.) gyümölcsök és kevés feketebors; jó minőségű savak, megfelelő mennyiségben. Kevés, bársonyos tannin. Rövid-közepes lecsengésében az érett szeder és szilva dominálnak, emellett az alkohol kikandikál. Összességében egy nagyon gyümölcsös, finom, jól iható, de nem túl komplex és kissé tüzes bor. 5 pont (84).

IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3307

Előzmény: IWAS (3306)
IWAS Creative Commons License 2018.11.01 0 0 3306

Monte da Ravasqueira Vinho Regional Alentejano Tinto 2016. Száraz portugál vörösbor. Alk. 13,5%, ára 7,5 €. 35% touriga nacional, 35% aragonez, 20% syrah és 10% alicante bouschet. A talaj agyagot, mészkövet és gránitot tartalmaz. Felét 6 hónapig francia tölgyfahordókban érlelték. Préselt parafadugó. Meggyvörös szín. Intenzív illatában földiszeder, feketeribizli, puncs és édesgyökér. Amolyan újvilági illat, sok gyümölccsel és újhordóval. Kóstolva közepesen testes, friss szeder és málna, jó minőségű savak optimális mennyiségben (5,7 g/l). A testhez képest kevés, de finom, selymes tannin. Lecsengése nem túl hosszú, kissé befűt benne az alkohol. Valószínűleg népszerű a fogyasztók körében, mert gyümölcsös, édes érzetű (bár hivatalosan csak 0,6 g/l a maradékcukor, az extrakt és az alkohol is hozzátesz ehhez) és könnyen iható (részben a viszonylag kevés tannin miatt). Eléri a 6 pontot (86).

IWAS Creative Commons License 2018.10.14 0 0 3305

Szervusz, jó estét!

 

Nem kellemetlenkedsz, szívesen olvassuk itt bárkinek a borokkal kapcsolatos tapasztalatait, így a tieidet is. Akár fotóval, akár anélkül. Egyébként örülnék, ha nem csak én lennék ilyen aktív. Flacika szokott még néha beszámolni a borfesztiválos kóstolási élményeiről. Bor-étel párosításról is írhatsz (hiszen a "Konyhaasztal" topikon belül vagyunk): mi az, ami bejött, mi az, ami nem.

Ha magad is készítesz bort, és kérdésed van (vagy éppen másoknak tudsz tanácsot adni), akkor a következő fórumot ajánlom szíves figyelmedbe:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9221070&la=149123253

Előzmény: szabojozsi1964 (3304)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 3304

Elnézést, ha kellemetlenkedem, de ez milyen topic? Boros fórumot kereste, ezt  (is) dobta a google, de itt csak egy IWAS nick  hsz.-it látom, ahol borok címkéi vannak, meg a tartalmuk. Itt nem szól hozzá senki semmihez? Vagy ez vmi extra topic?

IWAS Creative Commons License 2018.10.01 0 0 3303

Előzmény: IWAS (3302)
IWAS Creative Commons License 2018.10.01 0 0 3302

Rosemount Estate Chardonnay Semillon 2012. DK-ausztrál minőségi száraz fehérbor. Acéltartályban erjesztették, majd egy részét később barrikolták. IWC-bronzérem. Alk. 13,5%, ára 8 €. Csavarzár. Mély szalmasárga szín zöld reflexekkel. Intenzív illat mangóval, ananásszal, vilmoskörtével és kiwivel. Szájban telt, krémes korty az illatban jövő érett gyümölcsökkel, kevés grapefruittal, továbbá petrezselymes és mentás fűszerességgel. A savak finomak, mennyiségileg nekem teljesen megfelelnek (5,6 g/l), mások talán kevesellnék. Lecsengése közepesen hosszú, harmonikus. Önmagában való fogyasztásra és ételhez is ajánlható. Érdekes, hogy minden korty újabb kortyra sarkall. 6 pont (88).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!